Dodaj do ulubionych

drzewa w mieście usychają a gdzie ekolodzy ?

18.07.06, 20:03
Gazeta,ta i inne dzienniki piszą o usychających drzewach na ulicy
Lipowej,M.C.Skłodowskiej choćby.

Pytanie gdzie są ekolodzy ? Dlaczego tutaj nie robią medialnego szumu ?
Dlaczego nie interesują sie wyglądem tej zieleni choćby w mieście ?
Dlaczego nie zakasają rekawów i nie zaczną doprowadzać tego wszystkiego do
porządku sami dając dobry przykład ?
Ludzie giną na drogach,dlaczego nimi się nie przejmujecie ?
Czy nie powinniście zadbać o byt zwykłych ludzi i właśnie walczyć o obwodnice
omijające większe miasta,tak by zapewnić ludziom w nich mieszkających
spokój,ciszę i możliwość właśnie dbania o ekologię ?
Jest wiele nieużytków,zalesiajcie je,walczcie o to ! ,dlaczego tego nie
robicie mądrale ?

Zaraz ktoś z nich napisze,że oni nie są od tego,że wyższe cele i gó.. w rowie
ich nie interesuje. Zaraz będą zarzuty,oskarżenia i obrażanie,wiem to stare
metody,na brak argumentów.

Greenpeace ,zieloni xxx, etc, mogę wam powiedzieć jedno jesteście jednymi z
bardziej zakamanych organizacji jakie mają prawo niestety działać w naszym kraju.
Obrona przyrody TAK ! Ale ekologom NIE !
Obserwuj wątek
    • Gość: biggin Re: drzewa w mieście usychają a gdzie ekolodzy ? IP: *.elpos.net 18.07.06, 20:12
      Bo w takiej sprawie o której piszesz nie da sie zarobić, nie ma czego
      przyblokować, od kogo wziąć łapówki, więc po co mają sie ujawniać.
      • Gość: lolek Re: drzewa w mieście usychają a gdzie ekolodzy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 20:27
        >więc po co mają sie ujawniać.
        Dawno się ujawnili, tylko nie robią szumu wokół zwykłej pracy.
        A popatrz – biggin - ile łapówek wzięli samorządowy. I co nic o tym nie
        mówisz. A wiesz coś o jakiejś prawdziwej łapówce którą brali ci o których
        piszesz. Ja wiem o wielu oszczerstwach w tą stronę - a gdzie fakty. Psie
        szczekający - ujadasz jak burek co łańcuch się trzyma.
        A prawda gdzie.
        Komu ty służysz.
        • bzp1 Re: drzewa w mieście usychają a gdzie ekolodzy ? 19.07.06, 14:09
          "Dawno się ujawnili, tylko nie robią szumu wokół zwykłej pracy.
          > A popatrz – biggin - ile łapówek wzięli samorządowy. I co nic o tym nie
          > mówisz."

Ok,może właśnie powinni robić szum ! ? Jeśli coś jest warte tego,to należy to
          nagłośnić. Za bardzo w to więc nie wierzę,że tak się starają.

Owszem władza lubi łapowki,ale ci tzw. "ekolodzy" też. Tylko,że Ci drudzy muszą
          się bardziej starać, stąd potrzebne wokół nich zamieszanie.

• Gość: lolek Re: drzewa w mieście usychają a gdzie ekolodzy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 15:09
            > Owszem władza lubi łapowki,ale ci tzw. "ekolodzy" też. Tylko,że Ci drudzy
            muszą
            > się bardziej starać, stąd potrzebne wokół nich zamieszanie.
            A kąkretnie to jakie łapówki.
            Te o których mówi się blokującym w Augustowie i gdzie indzuiej.
            Te wirtualne.
            O których wielu mówi i nikt ich nie widział.
            • Gość: krzysiek Re: drzewa w mieście usychają a gdzie ekolodzy ? IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.07.06, 15:37
              Lolek, takiego pieprzenia jak twoje to juz dawno nie czytalem. piszesz ze wladze
              biora lapowki z 'zieloni' nie. chwile pozniej dodajesz, ze chcesz dowodow na to,
              ze wzieli zieloni 'do lapki'. i stwierdzasz ze wladze biora nie majac na to
              dowodow. zaprzeczasz sam sobie. a tak nota bene jesli by wszyscy wiedzieli o tym
              ze przekazywane sa pieniazki z lapki do lapki to nie nazywalo by sie to lapowka
              tylko wyplata. wiec zastanow sie troche zanim cos napiszesz.
              Cala ta 'zielona' banda jest beznadziejna. dziwie sie tylko, ze sie jeszcze
              tutaj ten zieloni.xxx.bialystok czy jak mu tam nie odezwal
              • Gość: lolek Re: drzewa w mieście usychają a gdzie ekolodzy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 16:56
                Cześc Krzychu.
                W takich pyskówkach to ty się lubujesz.
                Szukaj sobi przeciwnika, Coćby za płotem. Ja z tobą nie pogadam.
                Potrafisz tylko słać inwektywy.
    • Gość: lolek Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 20:22
      Ty gościu jesteś jakiś głupi jesteś.
      Federata Zielonych zawsze o tym mówi. Prawie w każdym poście. I ubliżają mu
      tylko takie jełopy ja TY - nie watr jesteś odpowiedzi. Nawet nie spojrzysz jak
      wiele się robi dla zwykłych ludzi, który są systematycznie okradani. Dla
      których Pan Topczewski - ten co niby walczy o wszelakie obwodnice - robi tak
      dobrze, że wychodzi na to że głównie to on zarobi na męce podatników.
      A o zabezpieczenie dróg poprzez fotoradary i inne zabezpieczenia przed
      wpadaniem zwierząt na drogi kto się postarał. Pajac jesteś skończony.
      Zadrzewienia może załatwić tylko właściciel gruntu. Nie żaden zielony czy nikt
      inny.
      POPROSTU SIĘ PRZYCZRZANIASZ MONDRALO.
      Jesteś zwyczajnie nieuczciwy.
      TY - nie watr jesteś odpowiedzi.
      Obym był ostatni który odpowiada na twoje insynuacje.
      • Gość: biggin Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici IP: *.elpos.net 18.07.06, 20:29
        Tak, zieloni robią wiele dla ludzi. Pojedz do Augustowa lub Wasilkowa, i powiedz
        mieszkańcom tym miast ,że te tiry w centrum miasta, ten smród, wypadki, to
        wszystko dla nich, bo przecież tak naprawde obwodnice nie są ważne, ważne sa
        zwierzęta ,a niech ludzi sie meczą z tirami w centrum miasta.
        Przyroda jest ważna, nawet bardzo ważna, ale nie powinna być stawiana nad
        ludzkie życie. Oraz pod płaszczykiem ekologi nie powinno sie załatwiać ciemnych
        interesów.
        • Gość: ? Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici IP: 195.177.197.* 18.07.06, 21:02
          Kiedy do ciebie zakuta palo dotrze ze w Augustowie mozna chronic i ludzi i kwiatki?
          • Gość: susza Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici IP: *.neto.pl 18.07.06, 21:06
            tutaj wszystko usycha. Dlaczego nie drzewa?
          • Gość: wkoronkiewicz Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 18.07.06, 21:38
            spokojnie i bez nerw. zaraz wszystko sobie powolutku wyjaśnimy.
            na początek sprawa drzew. wielokrotnie interpelowaliśmy do prezydenta w sprawie
            lip przy lipowej i skweru przed ratuszem. pisalismy pisma, organizowaliśmy
            happeningi, zamieszczaliśmy w necie zdjęcia schorowanych schnących drzew,
            zbieraliśmy podpisy.
            skoro uważacie, że zrobiliśmy za mało - bijemy się zatem w piersi i na kolejnym
            spotkaniu raz jeszcze podejmiemy ten temat i postaramy się znaleźć inną formę
            działania.
            jeśli chodzi o uszkodzone kasztanowce podczas remontu ulicy Skłodowskiej.
            sprawę szeroko opisywała prasa. dziennikarze dotarli do każdej z
            zainteresowanych stron. i wszyscy są oczywiście niewinni. ani zamawiający prace
            inwestor czyli urząd miejski, ani wyykonawca, ani nawet urząd ochrony przyrody.
            wszyscy umywają ręce. kto zatem winien?
            otóż dowiaduję się ze zdumieniem, że ekolodzy - bo nie walczą!
            jedyne co mozemy zrobić obecnie w tej sprawie, to wystąpić o ekspertyzę prawną -
            kto tak naprawdę odpowiada za poczynione szkody i kto powinien ponieść koszty.
            a takzę w jaki sposób można tego dochodzić? niestety znajomy prawnik przebywa
            na urlopie z żoną i dziećmi. sam nie jestem w stanie sporządzić takich
            ekspertyz i wystąpić z pismem procesowym.
            co? proces? pewnie znowu chcecie łapówek?!!!
            w życiu nie dostałem od nikogo ani grosza. w życiu niczego od nikogo nie
            żądałem. angażuję swój czas i swoje pieniądze na papier do drukarki, korzystam
            z uprzejmości kumpla, który dysponuje kseropkopiarką i pozwala mi drukować
            ulotki i listy do zbierania podpisów poparcia.
            ale oczywiście zaraz podnoszą się głosy: ekolodzy tacyowacy, łapówkarze, lenie,
            śmierdziele, oszukańcy, kłamcy i kij wam w ryj.
            krzyknąć jest najłatwiej, obrzucić kogoś błotem i fałszywie oskarżyć.
            skoro jednak tacy jesteście oblatani w tym temacie - to powiedzcie: co mam
            jeszcze zrobić w sprawie kasztanowców? proszę o konkretne propozycje.
            obiecuję, że chętnie z nich skorzystam. o ile nie będą oczywiście stały w
            niezgodzie z prawem.
            wdzięczny będę za każdą uwagę
            pozdrawiam serdecznie
            wojciech koronkiewicz

• Gość: Z.P. Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici IP: *.elpos.net 18.07.06, 22:22
              Uszkodzenie systemu korzeniowego w okresie pełnej wegetacji jest groźniejsze
              dla roslin od podobnego okaleczenia w okresie powegetacyjnym. W tym drugim
              przypadku rośliny maja trochę czasu na zregenerowanie korzeni. Nikt jednak jak
              widać takimi niuansami się nie przejmuje.
              • Gość: fik drzewa usychają a gdzie przyzwoici ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 01:24
                > Uszkodzenie .... Nikt jednak jak
                > widać takimi niuansami się nie przejmuje.
                drzewa usychają a gdzie przyzwoici ludzie.
                Jasne że otwierają wątki o winie ekologów.
                Urzędy odpowiedzialne za stan zieleni i środowiska nie istnieją.
                Kto się tam takimi niuansami będzie się zajmował.
                Urzędnik pójdzie do kościoła, przeżegna się i winy ma odpuszczone.
                A prawdziwie przyzwoity człowiek z zażenowania nie wejdzie do kościoła, choć on
                winien niczego nie jest.

Urzędnik winien zaniedbania i błędnej decyzji nie napisze tutaj Przepraszam i
                nie zwolni się z pracy i nie odda stanowiska innemu rzetelnemu człowiekowi.
                Zresztą po co ja to wszystko piszę.
                Cały wątek otworzyła jakaś kanalia, w czasie kiedy zaczyna się kolejny etap
                konfliktu w sprawie obwodnicy Augustowi i Via baltiki. Tylko po to by po
                jątrzyć, pomącić.
                Ale w takim razie o co tu chodzi, co chce przemycić, w tym zmąconym bajorku.
                Jaki szwindelek chce zakryć kolega - bzp1. A może sam jest urzędnikiem i
                dopiekli mu ekolodzy swoimi upierdliwymi uwagami, i teraz wymyślił sposób jakby
                tu ich zdeptać i pomścić się.
                • Gość: wkoronkiewicz Re: drzewa usychają a gdzie przyzwoici ludzie IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 19.07.06, 08:56
                  ja też odnoszę wrażenie, że rzecz idzie o to by przy okazji dyskusji nad via
                  balticą zdewaluować ideę ekologi i ludzi, którzy się tym zajmują. słuchając
                  argumentów drogowców zawsze słyszę tylko jeden: "potrzebujemy rozwoju, a wy nas
                  chcecie zamknąć w skansenie. chcecie wszystko zaorać i zasiać"
                  to oczywiście nieprawda. proponujemy rozwiązania alternatywne -naszym zdaniem
                  tańsze i szybsze w realizacj.
                  nikt z nas nie chce mieszkać w domach, gdzie za oknami mkną kawalkady tirów.
                  doskonale to rozumiemy. wiemy też, że budowa nowych dróg trwa niekiedy latami.
                  więc aby ograniczyć ruch ciężarówek, a co za tym idzie wypadki już teraz,
                  proponujemy aby przynajmniej część ruchu towarowego skierować na kolej. tiry na
                  tory!
                  ale:
                  ale nie zwalnia nas to wcale o troskę o drzewa przy lipowej i skłodowskiej
                  ale nie zwalnia nas to przed innymi działaniami na rzecz poprawy życia ludzi i
                  zwierząt
                  ale nie zwalnia nas to od udzielenia rzetelnej odpowiedzi na wszystkie uwagi.

także jeśli macie coś do nas - piszcie!
                  gdyby ktoś miał ochotę pomóc - czekamy!
                • Gość: Z.P. Re: drzewa usychają a gdzie przyzwoici ludzie IP: *.elpos.net 19.07.06, 13:37
                  Chociaż do usychających drzew nie mieszaj Kościoła, bo to żałosne.
            • bzp1 Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici 19.07.06, 14:54
              Szanowny Panie !
              "wszyscy umywają ręce. kto zatem winien?
              > otóż dowiaduję się ze zdumieniem, że ekolodzy - bo nie walczą! "
              Ekolodzy sami się deklarują jako wielcy obrońcy natury. Tak więc brak działań w
              jakiejś ewidentnej sprawie,może być odczytywany jako zaniechanie. Czyli pewnego
              rodzaju wina.

Proponuje odseparowanie się prawdziwym ludziom,którym zależy na środowisku od
              wszelkich zielonych oszołomów,których i tu na tym forum nie brak. Przeważnie są
              to z resztą szczekacze internetowi. Niech pan popatrzy w programy większości
              zielonych,wszelkiej maści ekologów.Jakie mają powiązania,koalicje. Jakie
              programy polityczne pomijając hasła ekologiczne,która funkcjonują tam za
              przykrywkę.

Jestem za działaniami ochronnymi naszej natury.Protestuję jednak przeciwko
              ludziom,celom,programom,hasłom niesionym pod pozorem walki o środowisko
              naturalne.To są organizacje lewackie i kryptokomunistyczne. Z nimi trzeba
              skończyć raz na zawsze !

Problem jest w tym,że w kraju nie mamy porządku. Nic nie jest jasno uregulowane.
              Wszelkie inwestycje jak już słynna obwodnica Augustowa nie może ruszyć przez 15
              lat. Ktoś za to odpowiada. Wzajemne zaprzeczenia i odbijanie piłeczki.
              Powiem tak,najpierw należy zrobić porządek w kraju,unormować i sformułować jasne
              zasady. Dopóki tego nie będzie każdy będzie ciągnął w swoją stronę.

Nieporządek w kraju sprzyja właśnie niestety takim organizacjom,niosą one więcej
              szkody niż dobra. Samej przyrodzie niestety w pierwszej kolejności.

Pozdrawiam

• bzp1 Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici 19.07.06, 14:31
        Otrzyj pianę z otworu gębowego !
        już ?
        Kto tu wspomina o Topczewskim ? Ba !,nawet nie wspominałem o konkretnej
        obwodnicy za czy przeciw,tylko ogólnie. Ochłoń chłopcze !

Nie generalizuję,ale jak wiadomo zieloni to niedojrzali czerwoni. 90% z was ma
        tyle wspólnego z ekologią co islamista ze spożyciem wieprzowiny,więc mi tu
        podskakuj,nie jestem twój koleś.

Skoro z was tacy bojownicy to powinniście zadbać o PR z tej pozytywnej strony.
        A dlaczego nic na ten temat nie ma ? Bo tych działań jest tyle co nic.

Zawsze jednak przykuć się do drzewa jest bardziej medialnie,to sie sprzedaje,niż
        np.walczyć z zasypywaniem Polski odpadami z zagranicy. Choć za przeproszeniem
        jakiś d_upek z Greenpeace,zielonych p_ierdnął słówko w tej sprawie ? Zrobił
        doniesienie do instytucji europejskiej ? Gdzie szum medilany na ten temat ?
        Dlaczego tam,żaden się nie przykuje do słupa granicznego ? wielkie G.... !!!! na
        tyle was stać drodzy czerwoni (zieloni)
        • Gość: lolek Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 15:06
          Facet ty jakiś glupi jesteś / Freku kiepski.
          > np.walczyć z zasypywaniem Polski odpadami z zagranicy.
          A kto doprowadził do zamknięcia wysypiska śmieci w Mazanach na Mazurach - Wiesz
          coś o tym.
          Pajac jesteś. Nic nie wiesz, bo sprzedajne media tylko kłamały. Ale wojewoda w
          końcu zamknął interes włoskiej mafii.
          > jakiś d_upek z Greenpeace,zielonych p_ierdnął słówko w tej sprawie ? Zrobił
          > doniesienie do instytucji europejskiej ? Gdzie szum medilany na ten temat ?
          > Dlaczego tam,żaden się nie przykuje do słupa granicznego ? wielkie G.... !!!!
          n
          Wiem że tylko Grinpis się tym zajął.
          Sam się zajmij PR w tej sprawie - tylko bez tych przekleństw.
          Szkoda odpowiadać na twoje głupawe posty, nie mające nic wspólnego z
          rzeczywistościa. Wydaje ci się że jak ty nic nie wiesz o róznych sprAwach to
          ich niema.
          Załosne.
          Jeśli chcesz porządku w Polsce zacznij od siebie.
          • bzp1 Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici 19.07.06, 15:26
            Ty mnie kultury nie ucz. To raz,po drugie dalej się miotasz.
            Proszę konkretne adresy telefony do miejsc gdzie prowadzono kokretną
            działalność,jaka organizacja.
            Skonfrontujemy to z rzeczywistoscią. I powtarzam nie rzucaj się,nie jestem twoj
            koleś.

• bzp1 Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici 19.07.06, 16:29
              A tak swoją drogą Loluś to podaj co Ty konkretnie dobrego zrobiłeś. Tylko
              konkrety co gdzie i kiedy. Bez owijania w bawełnę i wymijających odpowiedzi.
              • Gość: lolek Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 16:53
                Co z BeZPieki jesteś.
                > A tak swoją drogą Loluś to podaj co Ty konkretnie dobrego zrobiłeś. Tylko
                > konkrety co gdzie i kiedy. Bez owijania w bawełnę i wymijających odpowiedzi.
                loluś, hehehe.
                Wybacz ze smarkaczami nie gadam.

• Gość: lolek Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 17:00
                  Dobra - bzp1.
                  Przepraszam. Nie emocjonujmy się. Czytam co pisałem i może nie powinienem cię
                  nazwać "głupcem". To nie ładni, może wiesz co wiesz. I tak gromko piszecsz.
                  Poskrommy emocje. Może nie masz ty tak złej woli jaką co przypisuje.
                  • bzp1 Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici 19.07.06, 17:19
                    Spóżniłeś sie trochę. Zdążyłem odpowiedzieć.
                    W każdym razie nie wczytałeś się w to co miałem do przekazania.
                    Nie chodzi mi o to,że nie należy chronić środowiska. Należy i to bardzo !
                    Szczególnie w rejonach turystycznych. Istnieje jednak potrzeba znalezienia w
                    pewnych przypadkach kompromisu. Rozwiązaniem będzie złoty środek,tak by szkody
                    dla środowiska były jak najmniejsze,przy projektowaniu i wykonywaniu wszelkich
                    niezbędnych inwestycji. Przy czym liczy się też ochrona siedzib ludzkich plus
                    ekonomia naszego regionu. Nie można pozwowlić też na stan,że staniemy się
                    skansenem na życzenie garstki oszołomów-ekoterrorystów.

Popatrz jacy ludzie to robią i jakie są ich prawdziwe intencje,program.
                    Ekologia jest tylko przykrywką i tutaj 90% jak nie więcej tych organizacji jest
                    jaka jest. Poczytaj ich programy polityczne. Mówią same za siebie.

• Gość: lolek Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 02:12
                      > Nie chodzi mi o to,że nie należy chronić środowiska. Należy i to bardzo !
                      > Szczególnie w rejonach turystycznych. Istnieje jednak potrzeba znalezienia w
                      > pewnych przypadkach kompromisu.
                      A ten kompromis ma być między czym a czym.
                      Dla otrzeźwienia powiem że strony są takie – albo będzie się budować tyko za
                      polskie pieniądze w miejscu które zatwierdził minister Szyszko. Koszt około 300
                      mln zl. Mają już z tego 20 mln zł. I obietnice że rok po roku cos ima kapnie na
                      to. Twierdzi ktoś tam że 33 miesiące będzie trwała budowa. Ale to jakaś kolejna
                      obietnica nie do spełnienia.
                      Z drugiej strony mamy za 200 mln zł obwodnice Augustowi i Suwałk, z
                      dofinansowaniem z UE w wysokości 85% - prace mogą być zakończone po 2 - 3
                      latach od rozpoczęcia. To jest możliwe kiedy ominiemy obszary Natura 2000. A
                      tak jest w wersji proponowanej przez Ekologów i drogowców spoza Podlasia.

Co ma być tym dobrym kompromisem: budowanie drożej i dłużej czy szybciej i
                      taniej. Ja wolę to drugie. Ze względu na mieszkańców Augustowi to drugie jest
                      lepsze.

> Szok dla środowiska … dodam mieszkańców Augustowi jest tak wielki że oni nie
                      mogą pojąc, że to właśnie ekolodzy wskazują szybsze lepsze i tańsze
                      rozwiązanie.
                      Są też tacy, którzy nie chcą tego pojąc i wszystko powiedzą, użyją każdego
                      kłamstwa, by tą możliwość oddalić.
                      Ale jaki mają w tym interes spytam.
                      Powiedz jak wiesz.

Chyba przymknięcie oka na to, że tu ktoś kłamie nie jest tym kompromisem
                      którego oczekujesz.
                • bzp1 Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici 19.07.06, 17:02
                  "Co z BeZPieki jesteś. "
                  "Wybacz ze smarkaczami nie gadam."
                  No i odpowiedziałeś ! Dużo kłapiesz klawiaturą. Tyle

• Gość: wkoronkiewicz Re: drzewa w mieście usychają a gdzie przyzwoici IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 21.07.06, 15:34
                    "Nie można pozwowlić też na stan,że staniemy się
                    skansenem na życzenie garstki oszołomów-ekoterrorystów.

Popatrz jacy ludzie to robią i jakie są ich prawdziwe intencje,program.
                    Ekologia jest tylko przykrywką i tutaj 90% jak nie więcej tych organizacji jest
                    jaka jest. Poczytaj ich programy polityczne. Mówią same za siebie."

domyślam się, że kolega już się przyjrzał owym ludziom i ich programom. w
                    związku z powyższym uprzejmie proszę:
                    - wymienić nazwiska owych oszołomów-ekoterrorystów co to optują za skansenem
                    - podać do publicznej wiadomości nazwy ich organizacji
                    - wkleić tu linki do ich programów i programów politycznych

no śmiało!
                    i gdybys się mógł jeszcze pod tym podpisać imieniem i nazwiskiem
    • prawdziwy.www.zieloni.w.pl www.bialostocki-deptak.w.pl 22.07.06, 14:49
      www.bialostocki-deptak.w.pl

www.bialostocki-deptak.w.pl -o białostockim deptaku, historia, plany,
      koncepcje, projekty, wydarzenia, promocje

Dotyczy: nielegalne murki, wykonane sprzecznie z prawem budowlanym, odcinające
      swobodny dopływ wody opadowej do korzeni drzew przy ul. Lipowej w Białymstoku

Pismem z dnia: 17.07.2005 r. STOWARZYSZENIE FEDERACJA ZIELONYCH W BIAŁYMSTOKU
      zwróciło się do Podlaskiego Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w
      Białymstoku ul. Handlowa 7 z „WEZWANIEM DO USUNIĘCIA STANU NIEZGODNEGO Z
      PRAWEM - Żądaniem rozbiórki murków wokół drzew przy ul. Lipowej i Rynek
      Kościuszki w Białymstoku”, domagając się natychmiastowej rozbiórki murków wokół
      drzew przy ul. Lipowej i Rynek Kościuszki w Białymstoku wykonanych z
      naruszeniem prawa budowlanego (zbyt blisko jezdni - z naruszeniem tzw. ”skrajni
      drogowej” - minimalnej odległości 50 cm od krawędzi jezdni wolnej od zabudowy).
      Murki mające chronić drzewa przed samochodami odcinają też dopływ wody i
      powietrza do korzeni, co powoduje usychanie drzew - lip.
      Podlaski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego w Białymstoku Jakub
      Grzegorczyk Postanowieniem WINB.EM.7148-110/05 z dnia 25.07.2006 r. przekazał
      pismo z dnia 17.07.2005 r. STOWARZYSZENIA FEDERACJA ZIELONYCH W BIAŁYMSTOKU
      Powiatowemu Inspektorowi Nadzoru Budowlanego Powiatu Grodzkiego w Białymstoku
      u. Św. Rocha 11/1 w Białymstoku „do rozpatrzenia według właściwości”.
      Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego Powiatu Grodzkiego w Białymstoku
      Tadeusz Kołota zamiast podjąć wymagane prawem działania zmierzające do
      rozbiórki sprzecznych z prawem budowlanym murków jako samowoli budowlanej (co
      stanowi także podstawę doniesienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa; Art.
      231. § 1 i Art. 18. § 3 Kodeksu Karnego) Postanowieniem NB.I.DP.7335-66-1/05 z
      dnia 01.08.2005 r. przesłał pismo do wyjaśnienia do Urzędu Miasta w
      Białymstoku, który przesłał do Stowarzyszenia pismo OSGK-III-7070/6/109/05 z
      dnia 29.08.2005 r. w którym naczelnik Wydziału Gospodarki Komunalnej odmawia
      rozbiórki murków, i w załączeniu przesyłając opinię Andrzeja Skupa, który w
      sposób świadczący o rażącej ignorancji prawnej (np. bez podania żadnej podstawy
      prawnej żąda wskazania przez STOWARZYSZENIE FEDERACJA ZIELONYCH W BIAŁYMSTOKU
      jako wnioskodawcę szczegółowej podstawny prawnej, do czego zgodnie z KPA
      wnioskodawca nie jest zobowiązany, przeczy sam sobie, stwierdzając w jednym
      miejscu, że „woda nie płynie pod górę”, zaś później, że murki, które odcięły
      dopływ wody do drzew i spowodowały uschnięcie drzew, gdyż woda np. opadowa nie
      mogła spływać do systemu korzeniowego drzew nie są przyczyną ich uschnięcia,
      chociaż odcięły dopływ wody itp.
      Z informacji prasowych wynika, że firma Andrzeja Skupa w zamian za gwarancję
      uratowania drzew przed uschnięciem przeprowadziła prace na koszt Urzędu Miasta
      w Białymstoku w wysokości 120 000 zł, które okazały się nieskuteczne - drzewa
      uschły. Stanowi to rażąca niegospodarność. Warto dodać, że wcześniej Urząd
      Miasta w Białymstoku odmówił spełnienia wniosku STOWARZYSZENIA FEDERACJA
      ZIELONYCH W BIAŁYMSTOKU dotyczącego podlewania drzew, tłumacząc się brakiem
      środków finansowych - koszt kilkuset złotych, po czym po upływie kilku miesięcy
      próbując po fakcie ratować bezskutecznie usychające z braku wody drzewa wydał
      zupełnie niepotrzebnie sumę prawie sto razy większą - co najmniej 120 000 zł,
      zamiast rozebrać nielegalne murki, wykonane sprzecznie z prawem budowlanym,
      umożliwiając swobodny dopływ wody opadowej do systemu korzeniowego drzew co
      uchroniło by drzewa przed uschnięciem. Koszty te będą wielokrotnie większe,
      gdyż obecnie miasto poniesie koszty nasadzeń nowych drzew, które także uschną,
      ze względu na nielegalne murki, wykonane sprzecznie z prawem budowlanym,
      odcinające swobodny dopływ wody opadowej do korzeni drzew.
      O słuszności tezy, że to nielegalne murki, wykonane sprzecznie z prawem
      budowlanym są powodem odcięcia dopływu wody i uschnięcia drzew świadczy fakt,
      że drzewa przy tej samej ul. Lipowej 51 przy budynku Lasów Państwowych nie
      ogrodzone murkiem lecz zabezpieczone metalową kratą umożliwiająca swobodny
      dopływ wód opadowych są w świetnym stanie, natomiast większość drzew otoczonych
      murkami uschła, została wycięta lub zostanie wycięta. Dokumentacja
      fotograficzna tego faktu sporządzona przez STOWARZYSZENIE FEDERACJA ZIELONYCH W
      BIAŁYMSTOKU znajduje się pod internetowym adresem:
      www.zieloni.osiedle.net.pl/schnace-drzewa-lipowa-murki.htm i na stronach
      www.bialostocki-deptak.w.pl -o białostockim deptaku, historia, plany,
      koncepcje, projekty, wydarzenia, promocje
      W związku z powyższymi faktami domagamy się rozbiórki nielegalnych murków
      wykonanych sprzecznie z prawem budowlanym, zastąpienie ich przez elementy,
      które nie odcinają dopływu wody do korzeni drzew, np. kraty, płotki lub
      barierki (które mogą być połączone z elementami małej architektury jak np.
      ławki w związku ze sprawą, że ze względu na wieloletnie przekroczenie poziomu
      hałasu na ul. Lipowej i Rynek Kościuszki ulice te powinny być zgodnie z prawem
      przekształcone w deptak przez Urząd Miasta w Białymstoku, czego zresztą
      domagają się od wielu lat mieszkańcy, handlowcy i właściciele innych lokali
      usługowych, gastronomicznych itp. na tych ulicach).
      Pismami z dnia 20.10.2005 r. STOWARZYSZENIE FEDERACJA ZIELONYCH W BIAŁYMSTOKU
      zwróciło się ponownie z wnioskiem o w/w treści do Prezydenta Miasta
      Białegostoku i Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego, którzy do dzisiaj
      pomimo upływu ponad 8 miesięcy nie udzielili nawet odpowiedzi (wobec wymaganego
      maksimum 1 miesiąca). STANOWI TO RAŻĄCE NARUSZENIE PRAWA.
      Obecnie przy przebudowie ulicy ponownie wykonywane są murki z naruszeniem
      prawa - odległości skrajni drogowej. Domagamy się wstrzymania trwających prac
      budowlanych.
      Niniejsze pismo stanowi także doniesienie o podejrzeniu popełnienia
      przestępstwa; w stosunku do osób winnych zaistniałej sytuacji i zmarnotrawieniu
      publicznych pieniędzy:
    • prawdziwy.www.zieloni.w.pl www.via-baltica.w.pl www.tiry-na-tory.w.pl 22.07.06, 14:55
      www.via-baltica.w.pl www.tiry-na-tory.w.pl

Ludzie którzy podjęli decyzje dotyczące przebiegu obwodnicy Augustowa przez
      bagna po prostu próbują uniknąć odpowiedzialności za zmarnowane do tej pory
      publiczne pieniądze i ponad 10 letnie opóźnienie budowy. Do tego grona dołączył
      także Minister Środowiska, który po 8 miesiącach opóźnienia wprowadził jedynie
      kosmetyczne poprawki zamiast istotnych zmian.

Prace ziemne są najtrudniejsze do weryfikacji, dlatego budowa na bagnach to
      idealne pole do nadużyć i zawyżania kosztów robót - nikt nie jest w stanie
      dokładnie zweryfikować ile ziemi wywieziono, ile materiału przywieziono, itp.
      Według szacunków wartość łapówek dla decydentów w Polsce to ok. 10% wartości
      inwestycji.

Czas by lokalne władze i podlascy politycy zaprzestali blokady rozbudowy
      podlaskich dróg, promując sprzeczny z prawem wariant przebiegu drogi Via
      Baltica przez Białystok zamiast ZGODNIE ZE WSKAZÓWKAMI UNII EUROPEJSKIEJ
      PROEKOLOGICZNY PRZEZ ŁOMŻĘ, lub obwodnicy Augustowa wbrew zakazaowi zabudowy
      terenów chronionych Natura 2000 w sposób niszczący tereny chronione i
      atrakcyjne turystycznie, zamiast modernizujac istniejące drogi z jednoczesnym
      wykonaniem obwodnicy Suwałk, kierując się populistycznymi kłamstwami i
      manipulując faktami, narażając ludzi na wypadki, hałas i zanieczyszczenia
      powodowane przez Tiry, przez co nie mogą uzyskać dofinansowania Unii
      Europejskiej.
      Gdyby postulaty organizacji ekologicznych, zawarte np. w haśle "Tiry na Tory"
      (www.tiry-na-tory.w.pl), wzorowana na rozwiązaniach stosowanych w m.in.
      Szwajcarii i Austrii, oznaczające przeniesienie ruchu tranzytowego Tirów
      odbywającego się na terenie Polski i będącego przyczyną wypadków, zniszczenia
      niedostosowanych polskich dróg, zanieczyszczenia środowiska, hałasu na kolejowe
      platformy towarowe, w dalszym etapie reforma i zmiana polityki transportowej
      Polski, umożliwiającej wzmocnienie roli kolei, spadek cen transportu, poprawę
      bezpieczeństwa i szybkości transportu towarów i ludzi w Polsce zostały
      zrealizowane, nie dochodziłoby do tak tragicznych wypadków. Rozwiązane
      zostałyby od razu problemy setek polskich miast - nie tylko kilku rocznie przy
      realnym tempie budowy dróg, przy stałym braku środków nawet na remonty już
      istniejących.
      Organizacje ekologiczne już dawno ostrzegały m.in. przed skierowaniem całego
      ruchu tirów i budowę trasy Via Baltica przez Białystok (m.in. postulat
      akcji "Kuriera Porannego"), co zamiast "rozwoju regionu" doprowadziło do
      wzrostu wypadków. Więcej informacji na ten temat: www.zieloni.w.pl,
      www.zieloni-bialystok.w.pl i www.via-baltica.w.pl
      Próby budowy obwodnic i nowych dróg na terenach cennych przyrodniczo są nie
      tylko sprzeczne z prawem, lecz powodują m.in. brak dofinansowania Unii
      Europejskiej.
      W Polsce np. wciąż w wypadkach spowodowanych przez leśne zwierzęta giną też
      ludzie (np. w województwie podlaskim okolice Biebrzy), bo polskie władze pomimo
      nacisków organizacji ekologicznych nie stosują powszechnych w Europie ogrodzeń
      dróg na terenach leśnych, przejść dla zwierząt itp.
      Pomawianie za opóźnienia w budowie dróg i wypadki organizacji ekologicznych
      spowodowane błędami niekompetentnych urzędników, projektantów i polityków
      wykorzystujących lokalne problemy do zyskania chwilowego poparcia politycznego,
      promocji interesów gospodarczych, autopromocji osób i organizacji lub wzrostu
      ilości czytelników i odbiorców na przez media są sprzeczne z prawem do
      rzetelnej informacji.
      Wszystkie TIR-y, które spowodowały w 2004 roku wypadki na polskich drogach
      (4349 TIR-ów) zmieściłyby się na zaledwie 100 pociągach towarowych. W
      Szwajcarii ok. 35% towarów jest przewożonych koleją w systemie kombinowanym
      (intermodalnym).W krajach Unii Europejskiej wskaźnik ten wynosi ok. 10%. W
      Polsce ok. 1,7%. (informacja za rzecznikiem PKP)
      www.pkp.pl/aktualnosci_wybor_1.php?id=955
      pkp.pl/zobacz_i_porownaj.pps
      Celem Inicjatywy "TIR-y na tory!" jest poprawa jakości życia setek tysięcy
      mieszkańców miejscowości, przez które przebiegają trasy tranzytowych TIR-ów, a
      w szczególności: zmniejszenie niekorzystnego wpływu transportu ciężarowego na
      zdrowie ludzi, obniżenie poziomu hałasu, zwiększenie bezpieczeństwa ruchu
      drogowego, uratowanie przed degradacją tysięcy budynków mieszkalnych i
      gospodarstw rolnych, Zmniejszenie korków drogowych oraz ograniczenie degradacji
      nawierzchni dróg publicznych, Ochrona środowiska, w szczególności ocalenie
      przed zniszczeniem ostatnich enklaw dzikiej przyrody i pięknego krajobrazu.
      Warunkiem, aby to osiągnąć jest przerzucenie tranzytowego ruchu samochodów
      ciężarowych z polskich dróg na polskie koleje, co znajduje swój wyraz w
      haśle “TIR-y na tory” www.tiry-na-tory.w.pl
      Więcej informacji na stronach internetowych:
      www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm
      www.zieloni-bialystok.w.pl -Białystok, Podlasie-lokalne informacje; eko -
      działalność, problemy, rozwiązania
      www.referendum-bialystok.w.pl - propozycja referendum w Białymstoku -
      mieszkańcy Białegostoku mają szansę powiedzieć, w jakim mieście i regionie
      chcieliby żyć i mieszkać - ZMIENIĆ BIAŁYSTOK I PODLASIE ! DOŚĆ ZAŚCIANKOWOŚCI !
      www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm MAPA - DLACZEGO VIA BALTICA
      PRZEZ BIAŁYSTOK TO NONSENS, PROJEKT OBWODNICY AUGUSTOWA I SUWAŁK OMIJAJĄCY
      DOLINE ROSPUDY I TERENY PRZYRODNICZE, INFORMACJE:
      www.darzbor.v24.pl/vb/index.php
    • prawdziwy.www.zieloni.w.pl Opis poszczególnych wariantów 22.07.06, 14:56
      Opis poszczególnych wariantów
      Pomysł Generalnej Dyrekcji Dróg
      Pomysł Ministra Środowiska
      Nasza propozycja - Polska Zielona Sieć / CEE Bankwatch Network, Pracownia na
      Rzecz Wszystkich Istot Oddział Podlaski, WWF Polska, Ogólnopolskie Towarzystwo
      Ochrony Ptaków

Zakres inwestycji oraz jej lokalizacja
      Budowa obwodnicy Augustowa z estakadą przez bagna w dolinie rzeki Rospudy.
      Budowa obwodnicy Augustowa z tunelem pod bagnami w dolinie rzeki Rospudy.
      Połączenie budowy obwodnicy Suwałk i Augustowa ominięcie bagien Rospudy przez
      poprowadzenie drogi w okolicach Chodorek.

Koszt inwestycji.
      minimalnie 250 mln zt
      minimalnie 700 mln zł
      660 mln zł

liczba mieszkańców, którzy skorzystają z inwestycji.
      30 tyś. mieszkańców Augustowa
      30 tys. mieszkańców Augustowa
      Łącznie 100 tys. mieszkańców Suwałk i Augustowa.

Czas realizacji przedsięwzięcia.
      Prace można zacząć w latach 2006-2007. Bez pieniędzy z Unii - do kilkunastu lat.
      Prace można zacząć w latach 2006-2007. Bez pieniędzy z Unii - do kilkunastu lat.
      Prace będą mogły rozpocząć się za dwa lata i po dwóch kolejnych zakończyć.

Problemy, które mogą się pojawić.
      Droga będzie budowana na bagnach, co może utrudnić i opóźnić prace budowlane.
      Zniszczone zostaną chronione tereny Natura 2000, co może wywołać protest
      Komisji Europejskiej.
      Tunel będzie budowany pod bagnami. Wielkie ryzyko niepowodzenia w trakcie
      budowy i użytkowania tunelu, np. zalanie, trzęsienie ziemi. [1] Może również
      zabraknąć pieniędzy.
      Wykup gruntów i przygotowanie dokumentacji wymaga około 2 lat.

Źródła finansowania.
      Krajowy Fundusz Drogowy - zaledwie 20 mln zł na ten rok.
      Minister zabiega o środki z Unii Europejskiej.
      Oferta Unii Europejskiej o sfinansowaniu inwestycji

Polska Zielona Sieć / CEE Bankwatch Network, Pracownia na Rzecz Wszystkich
      Istot Oddział Podlaski, WWF Polska, Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków

[1] Tunel o takiej długości - ponad 1 km nie istnieje w Polsce. W ostatnim
      wypadku - katastrofie drogowej w podobnym tunelu pod Alpami, w którym po
      zderzeniu samochodów zapalił się TIR - cysterna z paliwem i chemikaliami
      zginęło - spaliło się lub udusiło ponad 20 osób. Akcja ratunkowa była
      praktycznie niemożliwa do czasu samoistnego wypalenia się eksplodujących
      samochodów. [dopisek - www.zieloni.w.pl]

www.zieloni.osiedle.net.pl/warianty.doc
      CHCEMYTEGO SAMEGO!
      Miejscowości wolnych od TIRów i bezpiecznych dróg! Chcemy, aby stało się to jak
      najszybciej!
      Doskonale rozumiemy problemy mieszkańców Suwałk i Augustowa. Nikt z nas nie
      chciałby mieszkać w dcmu, obok którego pędzą tysiące TIRów. Ograniczmy przejazd
      TIRów przez centra miejscowości i wybudujmy obwodnice. Proponujemy rozwiązanie,
      które ma największe szansę powodzenia.
      Są trzy możliwe rozwiązania problemu obwodnicy Augustowa. My jesteśmy za takim,
      które pozwoli jednocześnie przyspieszyć budowę obwodnicy Suwałk.
      • Pomysł Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad
      Budowa obwodnicy Augustowa z estakadą przez bagna w dolinie rzeki Rospuda .
      Koszt 250 min zł°. Prace można zacząć teoretycznie w tym roku, ale też w każdej
      chwili Unia Europejska może taką budowę wstrzymać, gdyż zniszczy ona chronione
      tereny przyrodnicze Natura 2000°. Przepadną wówczas pieniądze na zakończenie
      budowy, a co więcej - nałożone mogą zostać dotkliwe kary finansowe. Trzeba więc
      będzie wszystko rozbierać i zaczynać od początku w innym miejscu.
      • Pomysł Ministra Środowiska
      Budowa obwodnicy Augustowa z tunelem pod bagnami w dolinie rzeki Rospudy. Koszt
      minimum 700 min® Budowę można zacząć teoretycznie w tym roku. Minister
      obiecuje, że znajdzie pieniądze w Unii. Jednak bez pieniędzy z Unii budowa może
      potrwać nawet kilkanaście lat i ucierpią na tym inne inwestycje - za
      równowartość tunelu można wybudować kilka obwodnic. Niekorzystnie o tunelu
      wypowiadają się eksperci®. Wielkie ryzyko niepowodzenia podczas budowy i
      użytkowania tunelu - zalanie, trzęsienie ziemi.
      • Nasza propozycja
      Obwodnica wspólna dla Augustowa i Suwałk. Koszt ok. 660 min zł°. Budowa mogłaby
      się zacząć za 2-3 lata, ale istnieje gwarancja jej najszybszego ukończenia. Nie
      łamie unijnego prawa ochrony przyrody, więc budowa obu obwodnic byłaby
      finansowana przez Unię Europejską0. Ich budowa jest dużo prostsza niż tunel czy
      estakada, dlatego po kolejnych dwóch latach byłyby gotowe.
      Już teraz na czas budowy obwodnic, domagamy się od władz poprawy bezpieczeństwa
      na drogach i skierowania choć części transportu na kolej.
      Od 15 lat słyszycie o obwodnicy. Dalej Wam obiecują.
      My pokazujemy jak to zrobić!
      Dość przedwyborczych obietnic bez pokrycia!
      O Pismo GDDKiA 0/BI-DT6/290I/32/06 z dnia 16.03.06,
      O Wypowiedź Ladislawa Miko z Komis// Europejskie], Wyborcza 16-02-2006,
      O Wypowiedź dr inź. Czesława Podkowicza, Kurier Poranny z dnia 03.03.2006.
      O Kalkulacje inżyniera Roberta Chwiałkowskiego

OBECNY POSTKOMUNISTYCZNY WARIANT

EKOLODZY pokazujemy jak to zrobić!

ZASCIANKOWYCH SKORUMPOWANYCH DZIENNIKARZY, POLITYKOW, URZEDNIKÓW

WSTYD NA CAŁĄ EUROPĘ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka