Dodaj do ulubionych

New Age -utopia XXI wieku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.03, 15:10
www.bialystok.opoka.org.pl/czas/nr156/art.php?artykul=new_age
Obserwuj wątek
    • Gość: koro Re: New Age -utopia XXI wieku IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.100.* 07.04.03, 16:59
      och drogi oszołomie. zjawisko ktore skrótowo nazwałeś "new age" powstało w
      wieku XX. wtedy też miało grono naliczniejszych zwolenników. obecnie zaś z tego
      co obserwuję, przechodzi fazę schyłkową. doprawdy pozostań bez nerw i daruj nam
      owe dzwony na alarm.
      • alex.4 Re: New Age -utopia XXI wieku 07.04.03, 18:35
        New Age był wyjątkowym zaćmieniem umysłów. Dobrze byłoby gdyby odszedł do
        historii. Coś mi mówi, że niestety to nie takie proste......
        Żadko gdzie można było spotkać taka pogardę dla nauki jak w New Age....
        Te bzdury o kosmicznej sile.... Wyjatkowo mętne....
        Pozdr
        • ormond Re: New Age -utopia XXI wieku 08.04.03, 05:33
          Naukowosc jako krytrium wiary... sadzisz, ze wiara w pewnego Zyda, ktory
          urodzil sie chociaz matka byla dziewica, a ktoreg cialo zjadamy do dzisiaj
          popijajac jego krwia itd jest bardziej "naukowe" niz wierzenia New Age?

> New Age był wyjątkowym zaćmieniem umysłów. Dobrze byłoby gdyby odszedł do
          > historii. Coś mi mówi, że niestety to nie takie proste......
          > Żadko gdzie można było spotkać taka pogardę dla nauki jak w New Age....
          > Te bzdury o kosmicznej sile.... Wyjatkowo mętne....
          > Pozdr
          • alex.4 Re: New Age -utopia XXI wieku 08.04.03, 18:03
            Myslę, ze jak słyszę iz nie należy wycinać puszczę białowieską, to jest to
            O.K., ale jak pani ekolog wyskakuje, że nie należy tego robić bo drzewa maja
            kontakt ze specjalną siłą kosmiczną, to mi się nóz otwiera w kieszeni. New age
            powstawał w XX wieku, a zawiera taka liczbe banialów, że przechodzi to ludzkie
            granice....
            Pozdr
          • Gość: Oszołom z RM Re: New Age -utopia XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.03, 16:46
            ormond napisał:

> Naukowosc jako krytrium wiary... sadzisz, ze wiara w pewnego Zyda, ktory
            > urodzil sie chociaz matka byla dziewica, a ktoreg cialo zjadamy do dzisiaj
            > popijajac jego krwia itd jest bardziej "naukowe" niz wierzenia New Age?
            >
            > > New Age był wyjątkowym zaćmieniem umysłów. Dobrze byłoby gdyby odszedł do
            > > historii. Coś mi mówi, że niestety to nie takie proste......
            > > Żadko gdzie można było spotkać taka pogardę dla nauki jak w New Age....
            > > Te bzdury o kosmicznej sile.... Wyjatkowo mętne....
            > > Pozdr

- przecież Jezus mówiło ciele mistycznym i symbolicznym a nie dosłownym! Widać
            ześjest starozakonny..oni podobne zarzuty stawiali Jezusowi
    • Gość: jaan Re: New Age -utopia XXI wieku IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.03, 18:49
    • aureliano.83 Re: New Age -utopia XXI wieku 08.04.03, 20:11
      Jestem chrześcijaninem. Wierzę w Boga. Mimo to nie mam nic przeciwko New Age.
      Dlaczego powinienem mówić innym, w jaki sposób mają oni wierzyć w Boga i czy w
      ogóle mają w niego wierzyć. To indywidualna sprawa każdego z nas. Jeśli ktoś
      chce być katolikiem, nie będę mu zabraniał. Prawosławnym - również nie.
      Buddystą - nie widzę przeciwwskazań. Gdy ktoś chciałby być entuzjastą New Age,
      dlaczego miałbym wieszać na nim psy?

Sektą, trzymając się kurczowo jej definicji, był również chrześcijanizm, jako
      odłam od judaizmu. Skąd można zatem wiedzieć, czy niedługo właśnie New Age nie
      będzie czymś, czym obecnie jest dla wielu z nas chrześcijanizm? Wiele osób
      dawno temu też się śmiało z chrześcijan. Krzyżowano ich, mordowano. Byli oni
      wyśmiewani. Ciekaw jestem, czy w owych czasach ci, pokazujący dziś
      palcem "wyznawców" New Age, nie staliby np. w Koloseum z kciukami skierowanymi
      ku ziemi.

Z tego, co wiem, ludzie, którzy są w tym "ruchu", nie wyróżniają się w sposób
      być może żaden spośród swych społeczeństw. Jedynie mają odmienne pojęcie Boga.
      Dla nich Bóg jest wszędzie. Czyli wszystko jest Bogiem. A skoro wszystko, to
      dlaczego nie każdy?

Przypomnę jeszcze to, że jestem chrześcijaninem. Zawsze byłem. Będąc nim, nie
      ograniczam wolności ludzi do wyznawania religii, którą uznają za słuszną. I nie
      chciałbym, by mnie ograniczano.

Pozdrawiam wszystkich, którzy chcą być pozdrowieni.
      • alex.4 Re: New Age -utopia XXI wieku 08.04.03, 20:16
        Pozdrawiam Cię Aureliano. Pod nazwą kościół-sekta czasami dokonywane jest wiele
        oszustw jak z ruchem Muna czy sjentystami. Czy należy pozwolić im otumianiać
        innych ludzi, dlatego iż ci oszuści kryja się pod maska religii, bo zauważono,
        że człowiekowi końca XX w. potrzebna była religia drogowskaz w okresie
        zamętu.... Wobec New Age mozna postawić jeden zarzut. Są straszliwie mętni i
        maja gdzieś naukę. Czy jeśli zbierze się grupa osób, która będize chciała
        imprezować co tydzień i uzna że dzięki temu czczą energię kosmiczna, to czy
        powinno się taki ruch od razu traktować jak religię?
        Pozdr
      • Gość: ghaghughi Re: New Age -utopia XXI wieku IP: *.biaman.pl 09.04.03, 09:05
        aureliano, chyba przeinterpretowałeś trochę chrześcijańską tolerancję. Wolność
        ponad wszystko jest hasłem miłośników banałów albo stukniętych. Chrześcijaństwo
        (a nie chrześcijanizm...) kłóci się z libertynizmem, również w
        kwestii "wierzenia w co komu się podoba". Naprawdę jako chrześcijanin wierzysz,
        że jak ktoś mówi, że "drzewa mają kosmiczną energię i nie można ich wycinać" to
        czci w ten sposób Boga, w którego wierzysz ?

Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka