Dodaj do ulubionych

Rondo pod ziemię

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 13:59
Rozumiem że dwupoziomowe skrzyżowanie zamiast ronda Lussy to jak
najbardziej "odkryje" i pokaże w pełnej krasie Pałac Branickich...I jakoś
trudno wyobrazić mi sobie podziemne rondo przed Bramą Pałacową...Ale pomarzyć
można. Już parenaście lat temu były plany tunelu pod Lipową, potem
Sienkiewicz/Legionowa żeby Rynku Kościuszki nie przecinać...Zamiast
fantazjowac zastanówmy się co konkretnego i rzeczywistego mozna w Białymstoku
pobudować.
Obserwuj wątek
    • Gość: wiesiek Rondo pod ziemię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 08:38
      fajnie pomarzyć,ale tak wiele jeszcze jest do zrobienia, z drugiej strony warto
      marzyć to z marzeń wyrastają najwspanialsze dzieła. Jeszcze kilka lat temu
      gdyby ktoś powidzał mi, że w Białymstoku powstanie opera, zaprojektowana przez
      jednego z czołowych polskich architektów, powiedziałbym, że to utopia, a jednak
      znależli się ludzie odważni, zdeterminowani, chcący zmieniać to miasto i coś co
      wydawało się nierealne staje się rzeczywiste. Może więc nie tylko warto, ale
      wręcz trzeba marzyć, może kiedyś...
      • Gość: |andy| Re: Rondo pod ziemię IP: *.koba.pl 23.02.07, 14:02
        Gość portalu: wiesiek napisał(a):

> (...) Jeszcze kilka lat temu
        > gdyby ktoś powidzał mi, że w Białymstoku powstanie opera, zaprojektowana przez
        > jednego z czołowych polskich architektów, powiedziałbym, że to utopia, (...)

Fajnie się premier wypowiedział o tej operze. Było to na przeglądzie ministerstw
        czy czymś w tym stylu. W każdym razie opowiadał jak to nam dobrze i gdy doszedł
        do ministerstwa kultury padło zdanie w stylu "Niech państwo sobie wyobrażą - w
        Białymstoku będzie opera". Zabrzmiało jakby traktował Bialystok jak dziurę
        zabitą dechami (fakt, dziurą mniejszą czy większą jest, ale nie zabitą dechami).
        • adamqz Re: Rondo pod ziemię 23.02.07, 23:31
          opera w Baiłymstoku to dla mnie pomyłka, mozna znaleźć z 10 jak nie 100
          bardziej przydatnych inwestycji, nie ma to jak ambicja "elit"
      • gieroy_asfalta Re: Rondo pod ziemię 23.02.07, 22:33
        że w Białymstoku powstanie opera, zaprojektowana przez
        > jednego z czołowych polskich architektów, powiedziałbym, że to utopia"
        tak, i ta idiotyczna utoipia stanie sie ciałem? wyscie tam powariowali???
        waszemu miastu potrzeba chyba nowoczesnej infrastruktury, a nie pasozytniczych
        tworów...boso, ale w ostrogach kultury.
        • Gość: idzikczortu Re: Rondo pod ziemię IP: *.sub-66-174-93.myvzw.com 23.02.07, 23:32
          Do "gieroya":
          A gdzie zes ty sie uczyl skali wartosci, ze dzisiaj tak ci latwo przychodzi
          odnajdywanie roznych "tworow pasozytniczych"?
          Boje sie nawet dyskutowac, z kims tak wysoko urodzonym (albo zamieszkalym w
          straaasznie wielkiej metropolii?), by go bron Boze czyms nie urazic, wdzieczny
          bez miary, za to, iz on laskawie zechcial na nas maluczkich zwrocic uwage -
          vide: "wyscie Tam(!) powariowali?".
          • gieroy_asfalta Re: Rondo pod ziemię 24.02.07, 09:16
            to oczywiście wasza sprawa, czy wolicie operę (zazwyczaj opery maja tylko
            najzamozniejsze metropolie) czy równe jezdnie. Białystok nie ma nawet obwodnicy
            i planów zagospodarowania przestrzennego,a wolicie wydawać kase na coś co
            bedzie jedynnie ssało pieniadze z kieszenie podatnika, więc nie narzekajcie na
            brak inwestorów i biedę.
      • adamqz kupcie okulary duuuuże 23.02.07, 23:29
        jak nie widzicie piękna tego pałacu, to kupcie duuuuuuże okulary

a jak macie takie faaaantastyczne pomysłys, to znajdżcie kasę i to duuuuuuużo,
        ja mam propozycję, aby pani naczelna przeniosła się pod ziemię, tam będzie
        lepiej zrozumiana,

mozna mieć wiele pomysłów, ale najpierw warto się zastanowić, czy nie ma
        lepszych lub praktyczniejszych, a poza tym warto mieć minimum świadomosci
        ekonomicznej

jeżeli jest tak duuuzo kasy, to ja proponuję, żeby GW zafundowała :) szybki
        pociąg relacji Warszawa- Białystok, by tak w 1 godzinę można było przejechac tę
        trasę, jak we Francji :))))))

ps. nieswoją kasę to łatwo wydawać

• Gość: azp11 Re: kupcie okulary duuuuże IP: *.elpos.net 23.02.07, 23:34
          Artykuł napisano, by przypodobać się naczelnej ( o ile to sama naczelna nie
          kontynuuje tematu pod innyn "nickiem").
      • Gość: jerzy Re: Rondo pod ziemię IP: *.cnb.com.pl 23.02.07, 23:58
        Gdyby już była nowa opera, to może udałoby mi się dostać bilety na
        Czarodziejski Flet.
    • zewsi Re: Rondo pod ziemię 23.02.07, 08:47
      Też się zastanawiam co ma wspólnego dwupoziomowe skrzyżowanie przed pałacem z
      ukazaniem piękna tego zabytku.
      • Gość: vlad79 Re: Rondo pod ziemię IP: *.euro-net.pl 23.02.07, 15:18
        to tylko inteligentna inaczej pani dedahtorka wie
        • Gość: jerzy Re: Rondo pod ziemię IP: *.cnb.com.pl 23.02.07, 21:05
          A jednak fajnie mógłby wyglądać plac przed pałacem i teatrem bez ulic. Może
          rzeczywiście warto się zastanowić czy by nie schować pod ziemię (w wykopy?)
          niektórych jezdni, z niektórych po prostu zrezygnować (uprościć całe to
          skrzyżowanie). Trochę odwagi w myśleniu nie zaszkodzi. Może ogłosić jakiś
          konkurs wśród specjalistów organizacji ruchu? Bardzo nie podoba mi się
          stanowisko p.Ostrowskiego, który bez namysłu, od razu jest przeciw. To takie
          niestety białostockie. Największy nawet kolektor można poprowadzić inną trasą.
          Przypomina mi się stanowisko Ostrowskiego i jego pracowników na temat
          niemożności poszerzenia Skłodowskiej przy Legionowej - bo jest kanał c.o. I
          dlatego tak trudno teraz przejechać przez to skrzyżowanie - po takim drogim
          remoncie!
          • Gość: vlad79 Re: Rondo pod ziemię IP: *.euro-net.pl 23.02.07, 21:38
            jeśli już fantazjujemy o takich inwestycjach proponował bym na początku
            schowanie fragmentu Sienkiewicza pod Rynkiem Kościuszki która obecnie burzy
            rzadkie w Polsce założenie urbanistyczne i stworzenie na całym jego obszarze
            (rynku)strefy pieszej
            • Gość: jerzy Re: Rondo pod ziemię IP: *.cnb.com.pl 23.02.07, 21:46
              Jestem całkowicie za. Tym bardziej, że ta strefa piesza mogłaby być przedłużona
              aż do plant (po uwzględnieniu tego co pisano o schowaniu i uproszczeniu
              skrzyżowań przed pałacem Branickich).
          • adamqz Re: Rondo pod ziemię 23.02.07, 23:35
            czy to funduje pani naczelna z GW, czy też za pieniądze ukradzione podatnikom
            ponosi ją fantazja, ambicje ta pani ma wielkie

ps. a ja proponuję, żeby redakcję GW w Białymstoku przenieść pod ziemię
    • Gość: HAHAHA Rondo pod ziemię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:58
      A nie lepiej je-b-nąć się w łeb zamiast męczyć siebie i innych takimi pomysłami???
      DEBILE!
      • Gość: jerzy Re: Rondo pod ziemię IP: *.cnb.com.pl 23.02.07, 23:26
        Nikt Cię nie zmusza do męczenia umysłu, tym bardziej, że skutek jest taki jak
        wyżej.
        • adamqz Re: Rondo pod ziemię 23.02.07, 23:38
          gdyby to zaproponował jakiś polityk uważałbym, że od razu trzeba byłoby go
          zamknąć za sabotaż, pani naczelna natomiast pisze co tylko może, by ktoś to
          zauważył, nawet SF, więc można wybaczyć
    • adamqz nie ma to żadnego sensu 23.02.07, 23:44
      tu jest wszystko, streszczając "nie ma to sensu":
      "Teraz wszystko jest możliwe, zależy, czy ma się pieniądze - ocenia dr Czesław
      Podkowicz z Politechniki Białostockiej. - Osobiście uważam jednak, że to nie ma
      sensu. Bo wtedy natężenie ruchu się zwiększy, a przecież powinniśmy dążyć do
      tego, by w pobliżu naszej perełki ten ruch właśnie ograniczyć. Moim zdaniem,
      lepszym rozwiązaniem jest odciążenie tego skrzyżowania oraz ronda i skierowanie
      aut np. na Trasę Kopernikańską."

tak jest, gdy panie redaktorki zamiast zająć się swoją pracą, bawią się w
      inwestorów, ekonomistów i architektów, proponuję pani naczelni kupić makietę
      kolejki i pobawic się, będzie to mniej szkodliwe dla otoczenia,
      • Gość: jerzy Re: nie ma to żadnego sensu IP: *.cnb.com.pl 23.02.07, 23:54
        Mr Adamqz - z Twoich wypowiedzi wynika jedynie, że nie lubisz p. redaktorki,
        poza tym nic pozytywnego. Może lepiej by było gdybyś wymienił te inne cele, na
        które warto przeznaczać pieniądze.
        • adamqz najpierw proponuję przeczytać 24.02.07, 00:10
          nie znam tej pani, i nie ma zadnych uczuć wzgldem jej, oceniam tylko jej
          absurdalny pomysł, pierwszy tekst tej pani zawierał własnie ten pomysł, na tym
          skończyłem lekturę,

co do pomysłu to napisałem w innym poście, że jezeli funduje GW to mam jedną
          propozycję,

poza tym twoja odpowiedź świadczy, że nie czytasz ze zrozumieniem lub nawet w
          ogóle tylko komentujesz, w poście, na który raczyłeś "merytorycznie"
          odpowiedzieć jest jasne uzasadnienie profesora dlaczego ten pomysł jest bez
          sensu,
          • Gość: jerzy Re: najpierw proponuję przeczytać IP: *.cnb.com.pl 24.02.07, 00:23
            Jeżeli chodzi Ci o wypowiedź dra Podkowicza, to jego argumentem jest
            zwiększenie się(?) ruchu - jeżeli nawet się zwiększy (ciekawe w jaki sposób
            umiejscowienie skrzyżowania pod ziemią wygeneruje większy ruch?), to będzie pod
            ziemią i nie będzie przeszkadzał. Nie mówię żeby jutro budować. Pogłówkować
            można jednak już dziś.
            • adamqz Re: najpierw proponuję przeczytać 24.02.07, 00:48
              a gdzie są twoje argumenty na TAK, jakoś nie widzę,

czy uważasz się za partnera do dyskusji z profesorem ? rozumiem, ze jesteś
              specjalistą w tych sprawach, ale nic nie piszesz jakim, chyba, że uważasz, że
              każdy pisać może, a GW to pismo SF

a tak poza tym za czyje pieniądze zamierzasz tę fanaberię sfinansować

i już znalazłeś to co ja zapronowałem, (parę postów wyżej) i jak ?
              • Gość: jerzy Więcej spokoju IP: *.cnb.com.pl 24.02.07, 01:17
                1. Uważam, że można stworzyć interesującą przestrzeń miejską wykorzystującą i
                integrującą atuty miasta: deptak (Lipowa,Rynek Kościuszki,Suraska,Kilińskiego),
                pałac Branickich, teatr, rz. Białą, planty, filharmonię i Zwierzyniec. Całość
                może stać się miejscem spacerów i różnych rozrywek, trasą wycieczkową dla
                przybyszów. Komunikacja piesza ew. również np. dorożki i riksze.
                2. Jaka może być dyskusja z jednym zdaniem nie popartym żadnym dowodem?
                3. Ważna jest pozytywna decyzja mieszkańców miasta. Pieniądze się znajdą.
                Najpierw trzeba chcieć.
                4. Takie myślenie - że deptak, opera, następny teatr, rozbudowana i przyjazna
                ludziom przestrzeń to fanaberie - trzyma nas dotychczas na marginesie rozwoju
                cywilizacyjnego.
                • Gość: jerzy Re: Więcej spokoju IP: *.cnb.com.pl 24.02.07, 01:48
                  Ps. Co do Twojego pomysłu w sprawie szybkiego pociągu do Warszawy, to warto
                  wiedzieć, że jego realizacja nie należy do kompetencji władz Białegostoku, lecz
                  raczej rządu i może(?) Zarządu Województwa.
                • adamqz socjalizm trzeba budować 24.02.07, 02:12
                  1) Pieniądze się znajdą :) fajnie, rozumiem, ze nie GW tylko podatników, bo
                  może lepiej np. obniżyć podatki i postawić na rozwój gospodarczy, a nie

2) Przestrzeń do spacerów, jest bardzo duża, tylko trzeba chcieć z niej
                  korzystać, i nie wiem co do tego ma zwierzyniec :)

3) wizje mozna snuć, ale podstawa to podstawy ekonomiczne, jak ktoś tego nie
                  rozumie jest fantastą

4) bez problemu mozna znaleźć 10, albo duzo więcej lepszych pomysłów na wydanie
                  pieniędzy ukradzionych od podatników, chyba, ze ktoś kocha socjalizm,

5) istotne pytanie: gdyby trzeba było prywatnie sfinansować taką inwestycję,
                  ile % własnych oszczędności przeznaczyłbyś na sfinasowanie "deptaka", (przy
                  okazji, jak sadzisz, a ile pani naczelna,)

6) margines rozwoju cywilizycajnego to tylko hasło propagandowe, myslę, że
                  pracujesz w branży państwowej lub branży typu pisanie do gazet, papier wszystko
                  przyjmie, "dla dobra ludzi", "dla dobra klasy robotniczej", ""rozwój
                  cywizalizacyjny" (tunel to rozwój c...??? :))), socjalizm trzba budować.

ps. ta inwestycja nie ma sensu, bo miasta na to nie stac, bo jest wiele innych
                  pilniejszych spraw zwiazanych z rozwojem gospodarczym, a anwet ze względu
                  czysto drogowych, co napisał profesor, ruch powinien byc skierowany w inne
                  miejsca, anie budować monstrum drogowe u stóp pięknego pałacu, tam jest
                  dostatecznie pieknie, nie ma potrzeby tego niszczyć przez chore ambicje, a
                  miejsca na spacery w tym rejonie jest aż nadto, tylko trzba się ruszyć

• Gość: jerzy Polityka jest w innych wątkach IP: *.cnb.com.pl 24.02.07, 02:23
                    adamqz napisał:
                    anwet ze względu
                    > czysto drogowych, co napisał profesor, ruch powinien byc skierowany w inne
                    > miejsca, anie budować monstrum drogowe u stóp pięknego pałacu

- gdybyś czytał uważniej, to byś dostrzegł, że nie pisałem o budowie
                    2-poziomowego skrzyżowania, lecz o uproszczeniu (rezygnacji z części rozjazdów)
                    i umieszczeniu pod ziemią lub w wykopie. Skierowanie części ruchu drogowego na
                    obwodówkę śródmiejską dokona się samo po jej dokończeniu. A pomóc w tym może
                    przemyślana na nowo organizacja ruchu w okolicach Pałacu.
                    • adamqz Re: Polityka jest w innych wątkach 24.02.07, 19:31
                      wiesz jesteś fantasta i chyba pracujesz w tej GW, nikt nawet nie myslał o 2
                      poziomowym skrzyżowaniu, nie masz żadnych argumentów, króciutkie posty, ale
                      zlituje się kończę tę dyskusję, nie dziwię się tylko, że w Białymstoku nikt nie
                      czyta GW
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka