Dodaj do ulubionych

z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiść?

IP: *.chello.pl 15.04.07, 23:13
a może ktos się dziwi dlaczego nie przeszedł odprawy przed wjazdem do tego
skansenu? może kojarzy się a obrońcami Rospudy nad cuchnąca Białką i
wysypiskami w laskach podmiejskich? może ktoś jest zaskoczony, że jest tam
kilka uczelni, o których świat nie ma pojęcia?
czy są tu ludzie, którzy na "obczyźnie" najpierw się tłumaczyli z
pochodzenia, a teraz po prostu się nie przyznają?
kto zajmuje sie promocją miasta? komu zależy na prestiżu i dobrym imieniu?
CO ZA MIEJSCE, Z KTÓREGO LUDZIE WIEJĄ NA POTĘGĘ?
jak postrzegacie to miasto?
wątek niebawem przejdzie na inne lokalne fora, najpierw chcę poznać wasze
opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: MARTM! Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 16.04.07, 00:07
      ciekawa inicjatywa
      będę wdzięczny, jak umieścisz tu linki do później zakładanych tematów na innych
      forach lokalnych

tutaj szybkie skojarzenia forowiczów z całego kraju i zagranicy
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=434848
      dam sobie głowę uciąć, że w większości opinii nie będzie ździebełka dystansu ;)
      sam zresztą jestem ciekaw zdania uciekinierów
      • Gość: meg Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś IP: *.chello.pl 18.04.07, 00:04
        dzięki za info MARTM!, rozkręcam się w czerwcu, to jest wstęp, więc trochę to
        potrwa, ale wieści z linka nie są zaskakujące, nie ma ani jednej kotwicy, ani
        nic z kultury, nic z wydarzeń, uczelni, kulinariów, klimacie akademickim, coś
        tam o pałacu..., no i kononowicz i smutne wnioski związane z tym tematem,
        codziennie pojawia się tu kilkanaście tematów, niby coś się dzieje, tylko cały
        czas jakoś to samo:)pozdr.
    • dasiek11 Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś 16.04.07, 02:13
      Z perspektywy bialostoczanina trudno mi odpowiedziec na to pytanie;)Dziwi
      mnie w nim slowo nienawisc,bo do kogo?Do Ruskich?Zydow?Niemcow?To typowe
      ogolnie dla Polakow...
      Ciekawe sa odpowiedzi na tym forum ktore tu podales,zwlaszcza : Rosja,Bialorus
      i Litwa:)Mieszkajac tu,nie czuje wplywow tych krajow na nasze miasto,oczywiscie
      poza bazarem na Kawaleryjskiej na ktorym nawet pracowalem ale jakby nie bylo,to
      wlasnie Bialorusini podtrzymuja handel prowadzony przez setki osob,wiec dobrze
      ze sa - szkoda ze tak malo:/
      Niedawno bylem w Kijowie i gdy mowilem poznawanym Ukraincom ze jestem z B-
      stoku od razu pytali czy Konon wszystko zlikwidowal i jak sie trzyma mlodziez:P
      Jesli chodzi o moich znajomych z innych polskich miast to wiem,ze skojarzenia
      maja pozytywne,mowia mi ze jest to zielone,spokojne miasto w ktorym mozna
      odpoczac od wielkomiejskich klimatow,z sympatycznymi ludzmi i mnogoscia
      pubow:)
      Takze studenci ktorzy tu przyjezdzaja i dobrze sie bawia maja o nas dobre
      zdanie wiec mysle ze to jest jakis kierunek rozwoju - rozrywka i
      odpoczynek,powinno sie na to postawic,jak i na szkolnictwo wyzsze,warunki do
      studiowania itd.
      • pijany_latarnik Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś 16.04.07, 05:00
        Gdy przyjeżdżam do Białegostoku, to wszystko wydaje się wszystko w porządku.
        Ludzie nigdzie się nie spieszą, czuję się jak na wczasach. Jedyne co mnie drażni
        to te dyskusje przy piwie czy kieliszku o polityce. Tu, gdzie mieszkam dyskusje
        o polityce w towarzystwie są traktowane jako brak kultury i prostactwo, nawet
        nie mówiąc o kłótniach.

Jak już napisałem, Białystok nie ma szczęścia do władz. Zarówno byłej jak i
        obecnej brak wyobraźni, rozmachu. Jeżeli coś robią to wygląda to na prowizorkę.
        Biedny powinien być jeszcze bardziej gospodarny niż bogaty. Jak coś budować to
        tak żeby i za 10 lat też służyło. Lepiej wybudować jedną rzecz z rozmachem,
        solidnie niż dwie prowizorki. Stąd jak wygląda nasze miasto, każdy widzi i inne
        miasta nam uciekają. Gospodarza tu trzeba a nie polityków. Winien jest też
        system polityczny w Polsce. Prezydent miasta powinien mieć realną władze i ze
        swych dokonań być przez wyborców rozliczony a nie być marionetką w rękach
        koalicji radnych, z których każdy ciągnie do siebie i stara się jakiś prywatny
        interes ugrać w zamian za poparcie.

Wiem jednak, że białostoczanie mają również ukrytą drugą twarz. Kompleksy,
        ukryte pretensje za swoją nieudolność, nietolerancja. Nie mogę np zrozumieć
        dlaczego wstydzicie się za Kononowicza. A jak ktoś kogoś w Białymstoku
        zamorduje, to też wydaje się wam, że Białystok to miasto morderców? Cała Polska
        śmieje się z Kononowicza, śmiejcie się i wy razem z nimi.

W USA tematy religijne są tematem tabu. Jeżeli ktokolwiek próbowałby w pracy
        poruszać kilkakrotnie tematy religijne, to by wyleciał z pracy. No chyba, że
        byłby księdzem czy pastorem. Nie spotkałem się tu z żadnymi obraźliwymi
        wypowiedziami na temat katolików. Kiedyś nawet dla ciekawości wpuściłem Świadków
        Jehowy i nawet oni byli dużo bardziej wstrzemięźliwi w krytyce kościoła niż ich
        współwyznawcy w Polsce i bardziej zachwalali swoją wiarę niż krytykowali moją.
        Oczywiście tu nie jest tak różowo, bo z telewizji od czasu do czasu sączy się
        propaganda skutecznie obrzydzająca islam i muzułmanów. Mnie to osobiście to nie
        obraża więc to olewm.

Tu w Białymstoku frustraci na forum piszący obraźliwe epitety o "katolach" nie
        spotykają się z powszechnym potępieniem. Co więcej - osobnicy jawnie uprawiający
        nachalną antykatolicką propagandę pisząc w kółko to samo i sprowadzając prawie
        każdy temat do religii znajdują obrońców nawet wśród osób uważających się za
        kulturalnych i gwałtownie protestują gdy ktoś nazwie takie zachowanie po
        imieniu. Bardzo to dziwne i niezrozumiałe. Zastanawiam się też dlaczego to
        właśnie w Białymstoku na forum wyjątkowo dużo jest niewybrednych ataków na
        katolików. Przecież to Białystok powinien wyróżniać się w Polsce tolerancją.

Podobnie jest kwestia szacunku do kraju w którym się mieszka. Anerykanie na tle
        patriotyzmu mają fijoła. Tym bardziej boli mnie jak czytam, że "Polska to syf".
        Wiem, że czasami pieniążków może przed wypłatą brakować, ale ponad 3/4
        mieszkańców tej planety żyje w gorszych warunkach to co oni mają powiedzieć? Jak
        nie będziemy sami siebie szanować, to nikt nas nie uszanuje.

Kwestia pijanych. W cywilizowanym świecie ludzie też czasem sporo wypiją. Mi się
        też czasem zdarzy. Nie szwędają się zataczając się po ulicach szukając przygód,
        ale jadą szybko do domu. Gdy nie ma kto odwieźć, to bierze się taryfę. Jak kogoś
        stać na wódkę to i na taryfę też powinno go być stać albo niech pije w domu. Pod
        tym względem też Białystok niezbyt dobrze wypada w porównaniu z innymi polskimi
        miastami.

Na koniec te smutne twarze. Mam wrażenie, że jesteśmy narodem ponuraków, którzy
        dopiero po wypiciu odzyskują humor. Trudno mi jednak określić jak pod tym
        względem wypadamy na tle innych miast.
        • drzazgarz Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś 16.04.07, 15:36
          Dlaczego jeszcze kogoś dziwi, że Białystok kojarzy się z Kononowiczem, piwem
          żubr, zielenią i Akademią Medyczną w Pałacu Branickich? A z czym ma się
          kojarzyć? Przecież tu nic się nie dzieje. No chyba że z marazmem i disco polo.
          • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś 16.04.07, 19:04
            Obrażasz moje uczucia patriotyzmu lokalnego, jesteś białostoczaninie i złym
            człowiekiem... To taka aluzja do Twoich tekstów do obrażania uczuć religijnych.
    • nekroskop88 Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś 16.04.07, 15:54
      Ile jadu, ile pomyj wylanych na to bogu ducha winne miasto...
      • drzazgarz Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś 16.04.07, 16:01
        nekroskop88 napisał:

> Ile jadu, ile pomyj wylanych na to bogu ducha winne miasto...
        >
        >
        A konkretnie? Bo ja żadnego jadu ani pomyj tu nie widzę.
        • Gość: lol Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś IP: *.euro-net.pl 16.04.07, 17:23
          Meg, tylko jak będziesz zakładać taki wątek na innych forach, to bez takich
          tendencyjnych i chamowatych początków proszę. Po przeczytaniu tego mam raczej
          ochotę zbluzgać autorkę, niż napisać z czym mi się Białystok kojarzy;]
          • drzazgarz Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś 16.04.07, 17:42
            Odczep się nieszczęśniku od dziewczyny. Jestem białostoczaninem i wcale nie
            czuję się obrażony a chamstwo to widzę na innych wątkach. Meg napisała szczerze
            co myśli i nie było jej intencją nikogo obraźać.

Pomyśl człowieku logicznie. Jeżeli obok jest napisane, że "Polska to syf" , to
            czy Białystok nie leży w Polsce? A może powinieneś kupić sobie okulary?
            • stefan.bialystok Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś 16.04.07, 19:13
              drzazgarz napisał:

> Pomyśl człowieku logicznie. Jeżeli obok jest napisane, że "Polska to syf" , to
              > czy Białystok nie leży w Polsce? A może powinieneś kupić sobie okulary?
              >
              To w takim razie idąc Twoim tokiem rozumowania Białystok też jest syfem?
              • drzazgarz Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś 16.04.07, 19:21
                Ty lepiej zbyt dużo nie myśl, bo ci główka rozboli i i tak prawidłowego wniosku
                nie wyciągniesz. Chodzi o to, że ktoś tam przyczepił się do biednej dziewczyny
                bredzi, że jakoby został dotknięty a nie widzi, że obok jest napisane, że Polska
                to syf i nie czuje się tym jako mieszkaniec Białegostoku i Polski obrażony.

Ty w tamtej dyskusji zabrałeś głos i popierałeś Jana syfiarzu.
                • Gość: meg Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś IP: *.chello.pl 17.04.07, 23:50
                  dzięki za odpowiedzi, zbieram materiał do jednej z prac i bardzo interesują
                  mnie rozbieżności związane z tym, co sie dzieje na chociażby tym forum, z tym,
                  jak ludzie postrzegają samych siebie i miasto, w którym żyją kiedy mają
                  poczucie, że ich opinie nie wychodza na zewnątrz, jak chcą być oceniani przez
                  innych i jak przyjmują opinie na swoj temat, bo tu pojawia się najwięcej
                  niespodzianek.
                  pomijając swoje doświadczenia, jestem ciekawa opinii na temat tego, jaki jest
                  stosunek do osob przyjezdżających i wyjeżdżających z miasta, jak wygląda
                  tolerancja religijna i kulturowa, świadomość możliwości obcowania z prawdziwą
                  przyrodą, w jaki sposób ta swiadomość przekłada się na promocję i otwartość na
                  ludzi chcących spędzać tu czas.
                  w końcu uczelnie, białystok ma solidne zaplecze do budowania wizerunku miasta
                  akademickiego, ale chyba tylko z nazwy, czy sa tu jakieś nazwiska, autorytety?
                  białstok jawi się jako miasto niestabilne i niepewne, jeżeli chodzi o
                  inwestycje, co o tym myślicie?
                  • Gość: idzikczortu Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś IP: *.sub-75-195-87.myvzw.com 18.04.07, 01:10
                    Droga Megitko(?), Droga Pani Megowa(?), Droga Megowno(?):
                    Jestem bardzo zbudowany twoim zamierzeniem "...zbierania materialow do jednej z
                    prac...", dedukuje przeto, ze tych prac robisz cale lika. Ucieszylem sie jak
                    dziecko, gdy zaproponowalas by "...ludzie ...chociazby na tym forum..."
                    odpowiedzieli na temat Bialegostoku. Pomyslalem sobie, no prosze Bialystok (jak
                    Bozia da), stanie sie slawny takze za moja przyczyna.
                    Rzecz w tym, ze zakres twoich zainteresowan problemami Bialegostoku jest tak
                    szeroki, ze ja biedaka nie moge tego mentalnie objac. No bo juz sie
                    zastanawialem jak ci odpowiedziec jakie Bialostocczanie maja stosunki
                    z: "przyjezdzajacymi i wyjezdzajacymi z miasta...", ale cie takze interesuje
                    i "zaplecze do budowania wizerunku miasta". A jak juz z wywieszonym jezykiem
                    siegalem po zrodla by ci i na to odpowiedziec, to ty z kolei pytasz mnie czy
                    mi "nie jawi sie Bialystok jako miasto nie stabilne i nie pewne?".
                    I wlasnie przy tym jednym, z twoich wielu pytan doznalem olsnienia!
                    Przeciez na pytanie czy Bialystok bedzie (i kiedy), niestabilny i niepewny da
                    ci bialostocka wrozka! Imie tej wrozki i jej namiary, a jakze, znajdziesz tu na
                    tzw., "Oslej Laczce".
                    • Gość: meg Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś IP: *.chello.pl 19.04.07, 14:32
                      > Droga Megitko(?), Droga Pani Megowa(?), Droga Megowno(?):
                      > Jestem bardzo zbudowany twoim zamierzeniem "...zbierania materialow do jednej
                      z
                      >
                      > prac...", dedukuje przeto, ze tych prac robisz cale lika. Ucieszylem sie
                      jak........
                      itp, itd...
                      skoro nie jesteś w stanie wyrazić swej subiektywnej opinii na zadany temat, to
                      możesz spokojnie opuścić wątek i nie silić sie na wątpliwą błyskotliwość, bo
                      jeszcze się zmęczysz:)
                      przyznam jednak, że Twój tekst, mimo, że pozbawiony konktetów, wyraża to, co
                      charakterystyczne dla tego forum, czyli niczym mnie nie zaskoczyłeś.

• pijany_latarnik Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś 18.04.07, 01:21
                    Wprawdzie bardzo rzadko bywam w Białymstoku, ale zapewniam cię, że forum w żaden
                    sposób nie oddaje białostockiej rzeczywistości. To raczej miejsce, gdzie grupka
                    sfrustrowanych psycholi już dawno wyparła przeciętnych białostoczan. Miejmy
                    nadzieję, że to się wkrótce zmieni.

To co teraz ci napiszę nie przyda się do żadnej pracy, ale lepiej poznasz to
                    miasto. Najbardziej charakterystyczną cechą Białegostoku jest to, że jest to
                    obfitość wszelkich oryginałów. Ludzi zarówno zakręconych negatywnie jak i
                    pozytywnie. Nigdzie więcej nie spotkasz tylu prostych ludzi czasami nieudolnie
                    budujących poprawne zdania o tak głębokich przemyśleniach, refleksjach,
                    wypowiadających tak celne uwagi. Parafrazując - Białystok jest jak lawa - z
                    wierzchu zimna i twarda, głucha i plugawa, lecz wewnętrznego ognia...
                    • Gość: Łomża Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś IP: *.lomza.mm.pl 18.04.07, 21:33
                      Zapraszam do Łomzy w której naród jest wesół i dumny ze swego miasta - dziś z
                      jagielonią wygraliśmy 1;1 i nie jest to pomylka.
          • Gość: meg Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś IP: *.chello.pl 19.04.07, 14:52
            lol, jakie forum, taki ton nowego wątku, bardziej boli to, co napisałam czy to,
            że ktoś gdzieś w Polsce to przeczyta?
            ludziom na forum, na którym zionie nienawiścią do katolików, trwa zajadła walka
            o bazar w centrum, gdzie młodzież chcąca wyskoczyć w sobotę na kręgle walczy ze
            staruchami rozstawiajacymi się na miejskim placu ze sznurówkami i
            jajkami.......wydaje się, że to bagienko nie wychodzi poza granice miasta.
            jakiś czas temu kobitka z bodaj Kielc wyraziła w swym tekście dokładnie ten sam
            klimat jaki towarzyszy temu forum i co sie stało? święte oburzenie, jak ona
            mogła? uświadom sobie, że zarówno tak jak ja skaczę po innych lokalnych forach,
            tak samo ktoś powiedzmy z Poznania zaglada tutaj i nie jest to żadne tabu, jaki
            klimat tu towarzyszy.
            nie dawaj mi więc nauk, co mam pisać gdzieś tam, bo każdy może tu zajrzeć i
            sobie poczytać, niemniej jednak potwierdzasz teorię o chęci prania swych brudów
            bez świadków, ale litości, jesteś w internecie, a to nie jest miejsce na
            hipokryzję
            • pijany_latarnik Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś 19.04.07, 17:03
              Gość portalu: meg napisał(a):

> lol, jakie forum, taki ton nowego wątku, bardziej boli to, co napisałam czy to,
              >
              > że ktoś gdzieś w Polsce to przeczyta?
              > ludziom na forum, na którym zionie nienawiścią do katolików, trwa zajadła walka
              >
              > o bazar w centrum, gdzie młodzież chcąca wyskoczyć w sobotę na kręgle walczy ze
              >
              > staruchami rozstawiajacymi się na miejskim placu ze sznurówkami i
              > jajkami.......wydaje się, że to bagienko nie wychodzi poza granice miasta.
              > jakiś czas temu kobitka z bodaj Kielc wyraziła w swym tekście dokładnie ten sam
              >
              > klimat jaki towarzyszy temu forum i co sie stało? święte oburzenie, jak ona
              > mogła? uświadom sobie, że zarówno tak jak ja skaczę po innych lokalnych forach,
              >
              > tak samo ktoś powiedzmy z Poznania zaglada tutaj i nie jest to żadne tabu, jaki
              >
              > klimat tu towarzyszy.
              > nie dawaj mi więc nauk, co mam pisać gdzieś tam, bo każdy może tu zajrzeć i
              > sobie poczytać, niemniej jednak potwierdzasz teorię o chęci prania swych brudów
              >
              > bez świadków, ale litości, jesteś w internecie, a to nie jest miejsce na
              > hipokryzję

I tak oto Meg bez niczyjej łaski, własnymi przemyśleniami zaczyna poznawać tą
              ciemniejszę stronę mojego miasta.
              • Gość: meg Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś IP: *.chello.pl 19.04.07, 17:08
                zresztą jak każdy, kto wchodzi na toforum i na nic tu świecenie oczami
    • Gość: MARTM! Re: z czym kojarzy sie Białystok? bazar? nienawiś IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 22.04.07, 22:28
      czy są juz bliźniacze tematy na innych forach ?
    • Gość: dd Tę meg to chyba z wszystkich uczelni wylewali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 22:58
      i jeszcze w dodatku biedną dziewczynę w autobusach staruszkowie i staruszki
      napastują. żeby nam się nie załamała nerwowo po tych traumach
      • Gość: dd A teraz serio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 23:08
        w nauce niezłą renomę ma szkoła teatralna; jest paru dobrych naukowców w AMB;
        wydział prawa UwB zebrał sporą kadrę z mocnymi nazwiskami (część wszak z
        importu) i białostoccy uczeni z tego wydziału coś tam znaczą w prawniczych
        instytucjach państwowych; dość mocno stoi ekonomia środowiska (tu jest wydawane
        jedyne pismo ekonomiczne wydawane w kraju na ten temat); największą legendą w
        skali ogólnokrajowej (ale i europejskiej) w nauce jest Włodzimierz Pawluczuk i
        jego "Wierszalin" no i autorytetem bez wątpienia jest\była Simona Kossak; o ile
        wiem ceniona jest w kraju nasza socjologia i wydział biologiczno- chemiczny (ze
        wskazaniem na biologów, których u nas dostatek: głównie w Białymstoku i
        Białowieży oczywiście)
        • pijany_latarnik czy zauważyłeś dd, że 24.04.07, 08:54
          1. Napisałeś 2 posty zupełnie nie na temat.

2. Stajesz się chamski i agresywny w stosunku do PRAWDZIWEJ dziewczyny a te
          prawdziwe są na tym forum rzakością.

3. Zaczynasz trollować?

4. A może lepiej byś podyskutował z Asią z Niemiec czy Czarną Mańką?
          • Gość: dd Nie na temat? IP: *.uwb.edu.pl 24.04.07, 16:35
            było pytanie, co ma do zaoferowania Białystok w tym jak się prezentuje jako
            ośrodek akademicki, więc napisałem. Meg napisała pewną ilośc postów uprzejmych
            inaczej, więc dostosowałem się do przyjętej przez nią konwencji w pierwszym
            poście. Nawiasem mówiąc już w samym tytule wątku są chamskie i agresywne
            określenia wobec miasta, w którym mieszkam. Jak tam praca habilitacyjna? Kiedy
            zaczniesz?
    • Gość: x Re: www.zasciankowosc.w.pl(bez sejmiku,obwodnic,k IP: *.elpos.net 24.04.07, 16:29
      Szkoda czasu na inne fora .Tam zaglada moze jeden user na tydzien .To jest nasze
      najpopularniejsze firum .Pisz tu.
    • aferal.z.partii.demokratycznej z czym kojarzy sie Białystok? z ciemnogrodem!! 25.04.07, 15:43
      z dewocją, z wieloletnimi rządami klerykałów i dewotów! z panią Antypiuk posełm
      Fedorowiczem którzy walczą z "nieprawomyślną" sztuką z silnymi wpływami radia
      Maryja w tym miescie i ich akcją antypornograficzną sprzed 11 laty.. no w ogóle
      z obciachem zacofaniem wiochą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka