Dodaj do ulubionych

te forum zdobędzie 1 nagrodę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 20:59
w kategorii:idiotyzmów,zaściankowości,czystej głupoty,
debilizmu,kretynizmu,zawiści,nieudacznictwa,pogardy,chamstwa etc...
Ludzie ! jak was czytam to przeważnie takim jadem tu ziejecie lub staracie się
"błysnąć" inteligencją i humorem że ręcę opadają !!
Poczytajcie siebie najpierw - to jest żałosne, te wasze wypociny, każdy
mądrzejszy od każdego !!! My godness.... istny szok !
Skąd wyście się wzięli ?
To jest straszne
I proszę nie odpisujcie mi bo to NIE MA SENSU - tak, tak ja wiem że znajdzie
się wielu Mądrych z Mądrymi uwagami.....
Uwierzcie mi - nie ważne co odpiszecie
te wszystkie wątki świadczą o was i nie da się tego zmienić
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: te forum zdobędzie 1 nagrodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 21:03
      A czemu ma służyć Twoja wypowiedź ?

Taka jest natura forum ...

Liczysz że coś zmienisz ?
      • Gość: Did z Liesu Re: te forum zdobędzie 1 nagrodę IP: *.asfd.broadband.ntl.com 18.07.07, 21:08
        Czlowieku, nie irytuj sie!
        a tak, podaj prosze cos ciekawego sam
        napisal bo byle lachudra moze wlezc na gorna
        grzadke, udawac stara kure, gdakac i inne po lebkach
        dziobac. Valiaj svolotch!
        • Gość: Andrzej Re: te forum zdobędzie 1 nagrodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 21:13
          Nie chodzi o irytację.

Interesuje mnie co człowiek w zasadzie chce osiągnąć.
    • www.zieloni-bialystok.w.pl a wystarcylby wpisy tylko dla zalogowanych 18.07.07, 21:52
      i zarejestrowanych

brak pozornej anonimowosci ukróca anomimowe klamstwa, itp

www.zasciankowosc.w.pl
    • edico Re: te forum zdobędzie 1 nagrodę? 18.07.07, 22:13
      Jeżeli oceniasz te forum na podstawie rzeczywiście infantylnej nadgorliwości
      kilku emisariuszy znanej powszechnie reminiscencji prezentującej to, co mają w
      ramach swej "wirtuozerii" do zaprezentowania, to jesteś w błędzie. Myślę, że na
      każdym forum znajdzie się kilku dowartościowujących się apologetów przy pomocy
      aracjonalnych argumentów nie tylko językowych. Na Forum Kraj brylował kiedyś
      niejaki "Oszołom z Radia Maryja" z Poznania kompromitujący swoją opcję na tyle,
      że sami swoi go znieśli, choć jego język można było odnieść do Sienkiewicza w
      porównaniu do szamba prezentowanego przez białostockich krzyżowców.

Nie jest to wprawdzie pocieszające, ale każde środowisko ma to, na co zasłużyło
      nie wspominając już o Rydzyku czy parlamentarnej koalicji.

Przekonany jestem, że podobne eurudycyjnie egzemplum będzie można znaleźć
      jeszcze chyba na kilku regionalnych forum'ach. Nie sądzę bowiem, by tylko na
      Forum Białystok znaleźli swe miejsce spełnienia tak wybitni predystygitatorzy
      Urbana II :((
      • pijany_latarnik dlaczego bucu używasz jakiegoś esperanto? 18.07.07, 22:31
        edico napisał:

> Jeżeli oceniasz te forum na podstawie rzeczywiście infantylnej nadgorliwości
        > kilku emisariuszy znanej powszechnie reminiscencji prezentującej to, co mają w
        > ramach swej "wirtuozerii" do zaprezentowania, to jesteś w błędzie. Myślę, że na
        > każdym forum znajdzie się kilku dowartościowujących się apologetów przy pomocy
        > aracjonalnych argumentów nie tylko językowych. Na Forum Kraj brylował kiedyś
        > niejaki "Oszołom z Radia Maryja" z Poznania kompromitujący swoją opcję na tyle,
        > że sami swoi go znieśli, choć jego język można było odnieść do Sienkiewicza w
        > porównaniu do szamba prezentowanego przez białostockich krzyżowców.
        >
        > Nie jest to wprawdzie pocieszające, ale każde środowisko ma to, na co zasłużyło
        > nie wspominając już o Rydzyku czy parlamentarnej koalicji.
        >
        > Przekonany jestem, że podobne eurudycyjnie egzemplum będzie można znaleźć
        > jeszcze chyba na kilku regionalnych forum'ach. Nie sądzę bowiem, by tylko na
        > Forum Białystok znaleźli swe miejsce spełnienia tak wybitni predystygitatorzy
        > Urbana II
        >

To ciebie pisać po polsku nie nauczyli? O co właściwie ciebie chodzi????????
        • edico Re: Efekty kościelnej edukacji :)) 18.07.07, 22:43
          Poziom niedzielnej szkółki zawodzi?
          Trzeba było skierować swoje kroki na jakieś minimum edukacji a nie religijne szopki.
          • pijany_latarnik Re: Efekty kościelnej edukacji :)) 18.07.07, 22:49
            Zazdrościsz mi bucu po WUML-u, że w Toruniu studiuję?
            • Gość: Stanisław Re: Efekty kościelnej edukacji :)) IP: *.pools.arcor-ip.net 18.07.07, 22:53
              P_J jest nieogarniętym debilem. Ostatnio szczególnie.
              • pijany_latarnik Re: Efekty kościelnej edukacji :)) 18.07.07, 22:58
                Gość portalu: Stanisław napisał(a):

> P_J jest nieogarniętym debilem. Ostatnio szczególnie.

O kurde! Chłop małorolny po awansie społecznym czyli niemiecki gastarbeiter
                ogabignac się odezwał. Wierzycie mi na słowo czy mam podlinkować?
            • edico Re: Efekty kościelnej edukacji :)) 18.07.07, 23:02
              pijany_latarnik napisał:

> Zazdrościsz mi bucu po WUML-u, że w Toruniu studiuję?
              >
              Wybacz głąbie, ale o Toruniu, to tylko możesz pomarzyć. Chyba że masz na myśli
              dziwoląg Rydzyka podszywający się pod niby uczelnię. W takiej sytuacji już
              niczemu się nie zdziwię, bo na co stać jest Rydzyka i jego otoczenie nikogo
              dziwić nie powinno ;((
          • fiat_lux Re: Efekty kościelnej edukacji :)) 18.07.07, 23:06
            edico napisał:

> Poziom niedzielnej szkółki zawodzi?
            > Trzeba było skierować swoje kroki na jakieś minimum edukacji a nie religijne sz
            > opki.

edico pisz czesciej. dla niektorych prosta informacja czy fakt z historii zmusza
            do zastanowienia czy zadumy, czesto prowadzi do reewaluacji pogladow. inni sa
            tacy jakich to mam watpliwa przyjemnosc czytac

zastanawiam sie czy nasi forumowi emisariusze kosciola to nie sa pisarze na
            zlecenie np urbana czy gw. czytajac takie teksty ludzi podajacych sie za
            chrzescijan moga tylko do tej opcji skutecznie zniechecic

jak mowi pewna ksiazka o watpliwej wartosci historycznej ale o kilku pozytywnych
            epizodach "et cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos"
            • pijany_latarnik Re: Efekty kościelnej edukacji :)) 18.07.07, 23:28
              fiat_lux napisał:

> zastanawiam sie czy nasi forumowi emisariusze kosciola to nie sa pisarze na
              > zlecenie np urbana czy gw. czytajac takie teksty ludzi podajacych sie za
              > chrzescijan moga tylko do tej opcji skutecznie zniechecic
              >
              Wyciąłem połowę wypowiedzi, bo nie lubię jak ktoś zmienia nicki i sam siebie
              chwali, bo to mi na onanizm wygląda. Trochę mnie martwi, że fiat rozgryzł nasze
              moherowe tajemnice. Rzeczywiście chcemy trzymać różne chwasty z daleka od
              kościoła, żeby nam skarbonek nie okradali.
              • fiat_lux Re: Efekty kościelnej edukacji :)) 18.07.07, 23:37
                pijany_latarnik napisał:

> Wyciąłem połowę wypowiedzi, bo [...] lubię [...] onanizm [...].

ja tez wycialem polowe wypowiedzi
              • edico Re: Efekty kościelnej edukacji :)) 18.07.07, 23:42
                pijany_latarnik napisał:

> ... Trochę mnie martwi, że fiat rozgryzł nasze moherowe tajemnice.
                Jeżeli cokolwiek w tym moherowym świecie może być tajemnicą ;))

> Rzeczywiście chcemy trzymać różne chwasty z daleka od
                > kościoła, żeby nam skarbonek nie okradali.
                Byłbym rad, gdybyście skarbonki innych traktowali na podobnej zasadzie.
                Niestety, 2000-letnia historia Kościoła nie stwarza żadnych złudzeń pod tym
                względem.
            • edico Re: Efekty kościelnej edukacji :)) 18.07.07, 23:35
              Szanowny fiacie_lux,

zanim przejdę do reasumpcji myśli zawartych w tym poście, pozwól, że wyrażę
              ubolewanie za "miłosierne pomyje" wylane przez niewyżytych parafialnych teologów
              w Twoim kierunku za moje włączenie się do dyskusji na tym forum.

Nie sądzę, by Urban zniżał się do tego poziomu zlecając jakieś zadania
              reprezentantom tak prymitywnej zaściankowej ksenofobii :))

Nie jestem przekonany o tym, że tego typu apologetów stać będzie na jakąkolwiek
              zadumę. Po prostu nie ten poziom a system komunikacji z nimi jest pokroju epoki
              kamienia łupanego i chyba tylko tego typu reakcje są w stanie pojąć.

W oparciu o taką bazę eurudycyjną trudno jest także mówić o jakiejkolwiek
              historii, skoro czytanie tekstu ze zrozumieniem sprawia wrażenie problemu nie do
              przebycia. Zresztą sama elokwencja linwistyczna w tzw. dyskusji wydaje się
              sprowadzać ich do obszaru, poza którym nie powinni się pokazywać ze zrozumiałych
              względów.

Intryguje mnie natomiast jedno, jak tzw. cywilizacja katolicka w XXI wieku może
              wydawać tego rodzaju pokłosie przypominające raczej annały zamierzchłej historii
              ludzkości.

Pozdrawiam
      • Gość: azp11 Re: te forum zdobędzie 1 nagrodę? IP: *.elpos.net 18.07.07, 22:48
        Widzę, że się przejąłeś opinią założyciela wątku.
    • Gość: uomrzan Re: te forum zdobędzie 1 nagrodę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 23:26
      Czytając rozwinięcie wątku....

Miejsce na podium jest pewne !!!!!!!!!!!
      • pijany_latarnik no dobra-zaśpiewam sobie i idę spać!!! 19.07.07, 03:41
        Nikt nam nie zrobi nic, nikt nam nie zrobi nic,
        bo z nami jest, bo z nami jest marszałek Śmigły-Ryyyyyyydz!
        • pijany_latarnik Białostockie mohery pozdrawiają Toruń i resztę 19.07.07, 03:48
          Świata!
      • drzazgarz Re: te forum zdobędzie 1 nagrodę 19.07.07, 20:03
        Gość portalu: uomrzan napisał(a):

> Czytając rozwinięcie wątku....
        >
        > Miejsce na podium jest pewne !!!!!!!!!!!

.."bo życie przerosło kabaret"
    • edico Re: wyluzuj bucu, bo strasznie smrodzisz propagan 18.07.07, 23:50
      Ad maiorem Dei gloriam? :o))
      • pijany_latarnik Re: wyluzuj bucu, bo strasznie smrodzisz propagan 19.07.07, 00:05
        edico napisał:

> Ad maiorem Dei gloriam? :o))
        >

coma mierda hijo de la gran puta
        • edico Re: ecce homo non compos mentis 19.07.07, 00:26
          Nie ma to, jak arbiter elegantiarum.

pijany_latarnik napisał:

> coma mierda hijo de la gran puta
          >
          Sążniste, nie powiem a także godne studenta rydzykowej uczelni. A teraz pędź z
          tym tekstem do Rydzyka, niech ci chociaż ortografię poprawi.
          • pijany_latarnik edico zdemoralizowany swoimi poglądami 19.07.07, 03:04
            edico napisał:

> Nie ma to, jak arbiter elegantiarum.
            >
            > pijany_latarnik napisał:
            >
            > > coma mierda hijo de la gran puta
            > >
            > Sążniste, nie powiem a także godne studenta rydzykowej uczelni. A teraz pędź z
            > tym tekstem do Rydzyka, niech ci chociaż ortografię poprawi.

Akurat pisała to latynoska, która u mnie sprzata. Jak ktoś chce sprawdzić to
            latynoska też będzie jutro, pojutrze itd. Nawet jak trzeba to ją na czat wrzucę,
            bo na klawiaturze to się też zna. NIE ŻARTUJĘ, bynajmniej.

Jak ktokolwiek zna dobrze hiszpański a nie tylko link do alta vista babel, to
            zapraszam!

A ty edico czemu tak od razu dajesz du....????? Czy ktoś ciebie o to prosił????
            A fuj!!!!
            • fiat_lux Re: edico zdemoralizowany swoimi poglądami 19.07.07, 20:14
              ta latynoska nie przychodzi sprzatac tylko z ramienia miasta sprawdza czy dzieci
              cos jadly oraz czy nadal wydajesz $20 na uslugi ktore sa legalne jedynie w
              arabii saudyjskiej, bangkoku i kilku plemieniach afryki a ktore to reklamowales
              na tym forum
              zapytaj kogos kto zna angielski kto ona jest to sie dowiesz

tak apropos naszych bogaczy na manhattan (nie mylic z wyspa) to przez takich jak
              ty kiedys sie pomylilem i wrzucilem facetowi 25c do kubka z kawa. musicie
              koniecznie oznaczac swoje pojemniki inaczej

a co do alta vista babel to zadzwon do tej biblioteki do ktorej chodzisz na
              internet ze jest rok 2007 i niech sobie ustawia cos normalnego
              • drzazgarz Re: edico zdemoralizowany swoimi poglądami 19.07.07, 20:20
                fiat_lux napisał:

> ta latynoska nie przychodzi sprzatac tylko z ramienia miasta sprawdza czy dziec
                > i
                > cos jadly oraz czy nadal wydajesz $20 na uslugi ktore sa legalne jedynie w
                > arabii saudyjskiej, bangkoku i kilku plemieniach afryki a ktore to reklamowales
                > na tym forum
                > zapytaj kogos kto zna angielski kto ona jest to sie dowiesz
                >
                > tak apropos naszych bogaczy na manhattan (nie mylic z wyspa) to przez takich ja
                > k
                > ty kiedys sie pomylilem i wrzucilem facetowi 25c do kubka z kawa. musicie
                > koniecznie oznaczac swoje pojemniki inaczej
                >
                > a co do alta vista babel to zadzwon do tej biblioteki do ktorej chodzisz na
                > internet ze jest rok 2007 i niech sobie ustawia cos normalnego
                >

Co za beznadziejnie ciężki dowcip.
                • fiat_lux Re: edico zdemoralizowany swoimi poglądami 19.07.07, 20:24
                  niezmiernie mi z tego powody przykro gdyz bardzo zalezalo mi na twojej akceptacji
                  • Gość: /// Re: edico zdemoralizowany swoimi poglądami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 21:52

Czytając te posty doszedłem do wniosku, że J.Piłsudski miał rację pisząc
                    RELIGIA JEST DLA LUDZI BEZ ROZUMU.
                    • Gość: idzikczortu Re: edico zdemoralizowany swoimi poglądami IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 19.07.07, 22:18
                      Boze, to ten tumanek "///" czekal tyle czasu, az do tego watku, by wreszcie
                      zakrztusic sie duzymi literami w calym zdaniu.
                      Biedactwo...
                      • edico Re: Etyka chrześcijańska a opium 19.07.07, 22:48
                        Gość portalu: idzikczortu napisał(a):

> Boze, to ten tumanek "///" czekal tyle czasu, az do tego watku, by wreszcie
                        > zakrztusic sie duzymi literami w calym zdaniu.
                        > Biedactwo...

Ciekawy przykład efektów wcielania ewangelicznej idea Królestwa Bożego i dróg
                        wiodących do niego :))

Już w starożytności Euhemera twierdził, że kult bogów to kult potężnych władców,
                        których tak obawiano się za ich życia, że lęk przed nimi nie znikł również i po
                        ich śmierci. Władcy ci dawno poumierali, a ludy wierzą, że władcy ci wciąż
                        jeszcze żyją i z niebios decydują o losach ludzi. Po sprowadzeniu kultu bogów do
                        kultu królów warto pójść o krok dalej i zapytać, co jest istotną treścią kultu
                        królów?

Zresztą nie tylko historia Egiptu potwierdza trafność tego spostrzeżenia.

Na taką funkcję religii zwrócił uwagę między innymi Holbach ukazując szkody
                        społeczne wynikające z mistyfikowania stosunków między władcą a poddanymi przez
                        wmawianie władcom, "...że jedynie Boga powinni się bać wówczas, kiedy szkodzą
                        swoim poddanym". W rezultacie "...monarcha może być pobożny, dokładny w
                        służalczym wypełnianiu swoich obowiązków religijnych, bardzo uległy wobec
                        księży, hojny dla nich, a jednocześnie całkowicie pozbawiony wszelkich cnót i
                        talentów niezbędnych do sprawowania rządów".

Czy nie mamy z czymś takim do czynienia pejoratywiźmie IV RP?

Wydajesz się wpisywać swymi postami w strefę demoralizujących skutków stosowania
                        "opim dla sumień". Ponieważ zakazy teologiczne w dużej mierze współdziałają w
                        paraliżowaniu wszelkich niezależnych myśli i poszukiwań w tej dziedzinie,
                        niewiele ci pozostaje poza paciorkiem.
                        • Gość: idzikczortu Re: Etyka chrześcijańska a opium IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 19.07.07, 23:02
                          Zaraz, zaraz a coz to za Polszczyzna?
                          Mandarynizm pisany polskimi czcionkami? A moze efekt (defekt), przeciazenia
                          organizmu wklejaniem tych samych wypiskow (bo przeciez nie udokumentowanych
                          przypisow), do wypowiedzi zupelnie nie na temat?
                          Ja bym tam polozyl sie spac i probowal przeczekac niedyspozycje bo, bez wodki
                          "nie razbierosz".
                          • gerwazjusz Naucz się pisać po polsku a później spamuj, edico 19.07.07, 23:14
                            Gość portalu: idzikczortu napisał(a):

> Zaraz, zaraz a coz to za Polszczyzna?
                            > Mandarynizm pisany polskimi czcionkami? A moze efekt (defekt), przeciazenia
                            > organizmu wklejaniem tych samych wypiskow (bo przeciez nie udokumentowanych
                            > przypisow), do wypowiedzi zupelnie nie na temat?
                            > Ja bym tam polozyl sie spac i probowal przeczekac niedyspozycje bo, bez wodki
                            > "nie razbierosz".

Słuszna uwaga! Od siebie dodam, że jest on przeraźliwie nudny.
                            • fiat_lux Re: Naucz się pisać po polsku a później spamuj, e 19.07.07, 23:22
                              gerwazjusz napisał:

> Gość portalu: idzikczortu napisał(a):
                              >
                              > > Zaraz, zaraz a coz to za Polszczyzna?
                              > > Mandarynizm pisany polskimi czcionkami? A moze efekt (defekt), przeciazen
                              > ia
                              > > organizmu wklejaniem tych samych wypiskow (bo przeciez nie udokumentowany
                              > ch
                              > > przypisow), do wypowiedzi zupelnie nie na temat?
                              > > Ja bym tam polozyl sie spac i probowal przeczekac niedyspozycje bo, bez w
                              > odki
                              > > "nie razbierosz".
                              >
                              > Słuszna uwaga! Od siebie dodam, że jest on przeraźliwie nudny.

jest tak nudny ze czytasz i czesto odpisujesz

jak definiujesz nude?
                          • Gość: azp11 Re: Etyka chrześcijańska a opium IP: *.elpos.net 19.07.07, 23:14
                            Edico cierpi na uporczywe myśli i nie jest mu łatwo zmienić temat. Bądź
                            wyrozumiały.
                          • fiat_lux Re: Etyka chrześcijańska a opium 19.07.07, 23:18
                            idzik, ale ty robisz DOKLADNIE to samo, tylko ze twoje wyklady nie posiadaja tresci
                        • fiat_lux Re: Etyka chrześcijańska a opium 19.07.07, 23:17
                          patrzysz na religie przez przyzmat przecietnego obywatela ktory zastanawia sie
                          (lub powinien sie zastanawiac) nad artykulami danej wiary, ale jesli zrobisz
                          krok do tylu i zastanawisz sie nad religia ogolnie niezaleznie od spoleczenstwa
                          czy epoki dojdziesz do wniosku ze religia pelni funkcje ktora oszczedza tym na
                          wyzszych stolkach duzo bolu glowy. przypominaja mi sie tu teksty napoleona
                          bonaparte w stylu:

Religion is excellent stuff for keeping common people quiet.
                          Religion is what keeps the poor from murdering the rich.

czy nawet
                          A soldier will fight long and hard for a bit of coloured ribbon.

biorac to pod uwage zastanawiam sie co powoduje zezwierzecenie naszych
                          forumowych obroncow religii. zupelnie jakby ktos im placil zeby pisali teksty
                          ktore przecietnego czytelnika zniechecaja do ludzi religijnych. no bo przeciez
                          ktoz normalny by chcial mieszkac kolo takiego zwierzecia jak latarnik zenek czy
                          drzazgarz
                          wg powyzszych cytatow napoleona religia powinna powstrzymac mieszkancow takiego
                          jedwabnego od mordowania. moze wiec nasza polska religia nie dziala? moze
                          frustracja naszych forumowych obroncow religii wynika z tego ze oni maja tego
                          poczucie? przeciez za kazdym razem jak cytuje sie biblie czy swietych zupelnie
                          ich to nie interesuje i sprowadza sie do wymierzenia wirtualnego policzka czyli
                          czegos zupelnie odwrotnego do tego co glosil jezus
                          • gerwazjusz edico lux traci nerwy ? 19.07.07, 23:32
                            Odczep się ode mnie fiacie lux. Ponieważ dawniej spamowałeś jako oszołom z radia
                            maryia, później jako fiat lux ale teraz jako edico, to nikt nie czepia się ani
                            stefana SB ani fiata lux tylko spamera edico. Proste?
                            • fiat_lux Re: edico lux traci nerwy ? 19.07.07, 23:42
                              gerwazjusz napisał:

> Odczep się ode mnie fiacie lux. Ponieważ dawniej spamowałeś jako oszołom z radia
                              > maryia, później jako fiat lux ale teraz jako edico, to nikt nie czepia się ani
                              > stefana SB ani fiata lux tylko spamera edico. Proste?

ciesze sie ze istniejesz. na swiecie potrzeba takich ludzi i ich potomkow zebym
                              sam ani moje dzieci nie musial chodzic po rurach sciekowych i przepychac tego
                              gowna tym kijem, a ktos to zrobic musi
                              • gerwazjusz Re: edico lux traci nerwy ? 20.07.07, 00:13
                                fiat_lux napisał:

> ciesze sie ze istniejesz. na swiecie potrzeba takich ludzi i ich potomkow zebym
                                > sam ani moje dzieci nie musial chodzic po rurach sciekowych i przepychac tego
                                > gowna tym kijem, a ktos to zrobic musi
                                >
                                TYM kijem, TEGO gówna? Twoja sprawa i mnie to nie obchodzi, ale jak nie będziesz
                                nadal gówna popychał, to z głodu zdechniesz! Trzeba było się uczyć a nie chodzić
                                na wagary!
                                • edico Re: Parafraza na gerwazjusza 20.07.07, 02:41
                                  "Ziemio, ojczyzno moja, ziemio spod lasiecka,
                                  Nieznośne twe przywary złoszczą mnie od dziecka.
                                  I pytam się sam siebie, czy to tak być musi,
                                  Że się chłopuś niechlujstwa uczy od mamusi,
                                  Od taty - niedomycia, niedbalstwa - od brata?
                                  Że wyrwy wyłamanej w płocie nie załata,
                                  Że plamy z szat nie zmyje, nie sprzątnie podwórca...
                                  Czyż wśród plugastw żyć winien gospodarz wytwórca?
                                  Ziemio, jeżeli nie chcesz, by cię diabli wzięli,
                                  Do cnót codziennych zapraw swych obywateli,
                                  A schludność - to codzienna cnota, nie odświętna,
                                  Więc naucz się schludności, ziemio, nie bądź tak walnięta."
                          • edico Re: Etyka chrześcijańska a opium 20.07.07, 01:20
                            Trudne pytania stawiasz, dla tego pozwól, że odpowiem na nie nieco szerzej z
                            mojego punktu widzenia.

Można tłumaczyć to zjawiskiem sekciarstwa rzymskiego katolicyzmu od jego samego
                            powstania, które najlepiej ssharakteryzował sam św. Hieronim.

Pierwsze wspólnoty chrześcijańskie powstały w Tesalonice, Filippi, Koryncie,
                            Berei a nie - jak to na ogół się powszechnie przyjmuje - w Rzymie. Oficjalna
                            historia Kościoła mówi o św. Pawle, który ponoć miał założyć taką współnotę w
                            Rzymie, tylko niestety nie wiadomo kiedy takiego czynu dokonał. Sam św. Paweł
                            wydaje się poddawać w wątpliwość taki fakt i odegraną rolę w Rzymie pisząc w
                            więzienia Listy do Rzymian a nie do żadnego św. Piotra czy też jego jakichś
                            zastępców.

Najważniejszym ośrodkiem religijnym w tym czasie we wschodniej części regionu
                            była Antakya (d. Antiochia) założona w III w. p.n.e., jako jedno z
                            najświetniejszych miast imperium rzymskiej prowincji Syrii i miejsce powstania
                            pierwszej gminy chrześcijańskiej założonej przez św. Pawła!!! - czyli innymi
                            słowy właściwego twórcy tej religii.

W I w. n.e. chrześcijaństwo dotarło do Aleksandrii i gdyby nie panująca wtedy
                            tolerancja i wzajemna wymiana doświadczeń, nigdy by nie zaistniało w znaczącej
                            formie. Nie chyba trzeba dodawać, że krzewiciele chrześcijaństwa skorzystali z
                            rad, a chrześcijańscy teologowie skwapliwie zapoznali się z myślą grecką (nauki
                            Arystotelesa i Platona) i tak "uzbrojeni" mogli przystąpić do nawracania
                            "niewiernych". Korzystając z okazji wybrało też pasujące do głoszonych idei
                            elementy z innych religii (np. bóg w trzech osobach mający swoje źródło w
                            postaci Hermesa - Thoda). Pamiętać należy, że biblioteki aleksandryjskie będące
                            łakomym kąskiem nie tylko dla rabusiów wszelkiej maści, stały się również
                            przysłowiowa "solą w oku" dla chrześcijan. To właśnie fanatyczni chrześcijanie
                            zniszczyli drugą z wielkich bibliotek aleksandryjskich paląc najcenniejszy
                            dorobek cywilizacji.

Po upadku Aleksandrii chrześcijaństwo przeniosło się do Aten, które były
                            następnym wielkim ośrodkiem naukowym tego okresu. I tutaj udało się
                            chrześcijaństwu zakorzenić dzięki głoszeniu naiwnego hasła dla ciemnoty -
                            zbawienie wieczne w zamian za krzywdy na tej ziemi. Pomógł im w tym w tym cesarz
                            Justynian, który zamknął Akademię Ateńską a zaszczuci przez ortodoksyjnych
                            chrześcijan uczeni uciekli na wschód do Harranu i Konstantynopola.

Początek IV w. n.e. to okres szybkiego rozprzestrzeniania się chrześcijaństwa na
                            terenie cesarstwa rzymskiego. Odpowiedzią cesarstwa na wzrost popularność tej
                            religii były dwie regulacje ustawowe dzięki politycznym aspiracjom Konstantyna I
                            i wykorzystaniu przez niego wewnętrznych rozgrywek między biskupami
                            chrześcijańskimi eliminując między innymi na swoim terenie spory i wojny o
                            jedynie słuszne formy wyznawania wiary. Edykt mediolański z 313 r. wydany przez
                            cesarza Konstantyna I Wielkiego wprowadził równouprawnienie chrześcijan z innymi
                            religiami w imperium. W 392 r. ustawa cesarza Teodozjusza Wielkiego zakazała
                            pogańskich kultów ustanawiając chrześcijaństwo oficjalną i jedyną religią
                            cesarstwa.

Od tego też okresu zaczyna się walka walka Rzymu o prymat w świecie
                            chrześcijańskim, który przynióśł Europie to, co przyniósł. I kiedy większość
                            Europy została skazana na "wieki ciemne", na terenach opanowanych w tym czasie
                            przez islam kwitła nauka. Hiszpania (za wyjątkiem chrześcijańskiej Galicji)
                            stała się kolebką nauki i sztuki z potężnym ośrodkiem naukowym w Kordobie. Nikt
                            też w tym okresie nie był prześladowany za wiarę a wręcz przeciwnie, następowała
                            swobodna wymiana myśli, idei, jak niegdyś w Aleksandrii. Potwierdzenie takiego
                            stanu rzeczy możemy znaleźć jeszcze dzisiaj zapuszczając się turystycznie do
                            Hiszpanii czy na Baleary - do czego serdecznie zapraszam. Wcześniejsze
                            przygotowanie sobie tras i nieco informacji o tych terenach znacznie podnosi nie
                            tylko atrakcyjność takich wypadów.

W każdym bądź razie przez prawie osiemset lat pod panowaniem Arabów w Hiszpanii
                            rozwijała się nauka i sztuka, powstawały dzieła z różnych dziedzin nauki.
                            Wydawane one były w sporych jak na owe czasy ilościach, ponieważ biblioteka w
                            Kordobie zatrudniała już w tym czasie kopistów. Dopiero wojska chrześcijańskie
                            pod wodzą Karola Młota położyły temu kres a ciemności zaczęły zalegać i tę część
                            Europy. Właśnie pod tym "młotem" padła jedyna w tym czasie w Europie uczelnia
                            medyczna :((

Tak też z historycznego punktu widzenia postępowała dalsza ewangelizacja świata
                            i dążenie do stworzenia "człowieka ucywilizowanego" w ten sam niezmiennie
                            jedynie słuszny sposób. Tak więc walka ze wszystkim, co nie płynie wprost z
                            Watykanu lub nie jest przez niego akceptowane wydaje się być główną treścią tej
                            religii, której forma uprawiania staje się dekoracją zaciemniającą faktyczny
                            obraz rzeczywistości.

A to, że otrzymuje się policzek od katolików za cytowanie Biblii jest efektem
                            wprowadzenia zakazu jej czytania (Kościelny Indeks Ksiąg Zakazanych), który
                            zdjęty został dopiero w 1966 r. Jak daleco to było przestrzegane, niech świadczy
                            fakt, że wydrukowana na potrzeby oddziałów AK Biblia na stronie tytułowej
                            umieszczono pouczenie, że czytać ją można tylko w obecności kapłana.
                            Najprawdopodobniej ten zakaz został tak zakorzeniony, że jego zniesienie jeszcze
                            dotychczas nie do wszystkich dotarło i posługiwanie się nią traktowane jest,
                            jako najzwyklejsze bluźnierstwo. Jako pikantny dodatek do polityki Watykanu
                            można dodać, że wśród wielu autorów i publikacji zawartych w tym Kościelnym
                            Indeksie do dnia dzisiejszego zabrakło miejsca dla "MAIN KAMPF" Hitlera.

Na koniec pozwolę sobie - jako dyletancki obserwator - zauważyć, że święte pisma
                            otwierające się słowami wezwania w imię Boga litościwego, miłosiernego (jak np.
                            m.in. i Koran) potrafią ludzie przeinaczać do tego stopnia, że jako wyznawcy
                            tego dobrego Boga w zapale swego prozelityzmu zajmują się najzwyklejszym
                            ludobójstwem. Czego zresztą udowadniać wcale nie trzeba.

A jak się to niby ma do tego, co ponoć głosił Jeshua???
                            Hhhhmmm...
                • pijany_latarnik Re: edico zdemoralizowany swoimi poglądami 20.07.07, 02:25
                  drzazgarz napisał:

> Co za beznadziejnie ciężki dowcip.
                  >
                  Jaki umysł, taki dowcip. Nie wiesz, że kiedyś ubecja tak dla żartów ludziom
                  palce w drzwiach łamała?
                  • edico Z katolickich tradycji pijanego_latarnika 20.07.07, 02:53
                    Papież Stefan VI (896-897) - syn kapłana.

Ten zwyrodniały Namiestnik Chrystusa chcąc sobie zaskarbić przychylność jednego
                    z politycznych ugrupowań, nakazał wykopać z grobu zwłoki swojego poprzednika,
                    Formozusa (891-896).

Następnie trupa odziano w szaty pontyfikalne, zawleczono na salę rozpraw i tam
                    usadowiwszy na ławie oskarżonych, odbyto nad nim ponury proces.
                    Skazany Formozus za nieprzestrzeganie ustaw Kościoła, poniósł zasłużoną karę:
                    - odrąbano mu trzy palce prawej dłoni, którymi Stefan VI pobłogosławił
                    zebranych, następnie poddane papieskiemu sądowi zwłoki obnażono, poćwiartowano i
                    wrzucono do Tybru.

Papież Stefan VI też nędznie zakończył swoje życie, gdyż niebawem wtrącono go do
                    więzienia, a następnie uduszono.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka