Dodaj do ulubionych

Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu

16.05.08, 21:00
W sobotę i niedzielę o godz. 10.20 i 10.25 czasu polskiego w
białoruskiej tv pierwsza i druga część filmu. W poniższym anonsie
pisze o Mickiewiczu jako o polskim poecie, jednak w zapowiedziach
telewizyjnych mówiono o białoruskim.

17 мая 11:20

Цыкл дакументальных фільмаў "Эпоха".
Гэтая серыя - "Адам Міцкевіч" - пазнаёміць гледачоў з гісторыяй
жыцця і творчасці вядомага польскага паэта і віднага прадстаўніка
славянскай літаратуры Адама Міцкевіча.
www.tvr.by/bel/anoncebtv.asp
Zobczymy, jak będzie w filmie.
www.belarus-tv.by/live/btv.asx
Obserwuj wątek
    • fiat_lux Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 16.05.08, 21:33
      miernoto intelektualna jak mowi przyslowie:
      "cudze chwalicie, swego nie macie"
      (no moze troche je zmienilem)

swoja droga
      "Mnie w Nowogródku, mnie w Mińsku czytuje młodź
      I nie leniwa jest przepisać wiele-kroć.
      W folwarkach łaskę mam u ochmistrzyni cór,
      A z braku lepszych pism czyta mnie nawet dwór!
      Stąd mimo carskich groźb, na złość strażnikom ceł,
      Przemyca w Litwę Żyd tomiki moich dzieł."

a teraz nawet w minsku ogladac beda
      • Gość: idzikczortu Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.sub-75-222-178.myvzw.com 16.05.08, 22:00
        Tawariszczu Prastauycz:

Ot kuda wy stali pisat': "...o...Adasiu Mickiewiczu"?
        Wot kakij nachal'nyj murzik!
        Smirno! Sniat' szlapu! On jest' wam kak i wsiom: Adam Mickiewicz.
        • Gość: idziwpizdu Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.singnet.com.sg 16.05.08, 22:26
          hadko cibie słuchać klechowłazie
          • gerwazjusz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 17.05.08, 00:26
            Gość portalu: idziwpizdu napisał(a):

> hadko cibie słuchać klechowłazie

Widzę, że tydzień kultury białoruskiej trwa. Ach, te białoruskie drogowskazy
            kulturalne.
        • prostowicz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 16.05.08, 23:38
          "...На Рынку стаіць бронзавы Адась Міцкевіч (ля якога ня раз
          прызначаў спатканьні), перад уваходам у Вавэльскі замак сядзіць на
          кані Тадзік Касьцюшка..."
          gw.lingvo.minsk.by/nn/2001/13/08.htm
          nasze swojaki
    • Gość: Przekonastawiacz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.all.de 16.05.08, 22:17
      prostowicz napisał:

> W poniższym anonsie
      > pisze o Mickiewiczu jako o polskim poecie, jednak w zapowiedziach
      > telewizyjnych mówiono o białoruskim.

Większość tzw. "polskich" pisarzy, poetów, kompozytorów, etc., żyło i tworzyło
      na terenie Wielkiego Księstwa Litewskiego, czyli na ziemi białoruskiej. Zrodziła
      ich ruska ziemia, ukształtował ruski etnos i - obiektywnie rzecz biorąc - są to
      etniczni Rusini (z wyjątkami, jak np. Sienkiewicz, który ma domieszkę krwi
      Tatarzyna).

Ruski Mickiewicz:
      przodek Dmitry -> zdrobniale Mićka -> Mickiewicz (Adaśko)

Ruski Kościuszko:
      Kastuś -> zdrobniale Kościa -> Kościuszko (Tadzik)

Jeśli chodzi o etniczne ziemie lackie na zachód od Wisły, to postacią wybijającą
      się (jedyną? :-) w kulturze lackiej, polskiej, jest niewątpliwie Wóz Drzymały :-)))
      I to wszystko :-)))
      • Gość: swiniopas Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.asfd.broadband.ntl.com 16.05.08, 23:03
        Tak jest to mysmy przeciez tworzyli jezyk lacinski,
        srodkowoeuropejski, umownie nazywany dzis polskim.
        My, tzn polskojezyczni Bialorusini(nie mylic z ciemna,
        czarnosecinna Zmudzia). A co do Adama Mickiewicza to ja znam, nawet dwoch
        facetow tego imienia i nazwiska, ojca i syna. Obaj pieknie
        mowia jezykiem Wieszcza mimo ze mieszkaja pod Londynem. Noblesse oblige,
        jak mawiali starzy Obywatele szlachta WXL. Co nie dotyczy oczywiscie zenkow jak
        i innej holoty pod bialostockierj budki z piwem.
        • d_zbita Różne nacjonały biją się o Adasia 17.05.08, 00:17
          Wieszczem zowią go w Polsce, za Białorusina uważają Białorusy,
          Szaunisi mówią: to wielki litewski poeta Adamus Mickiewicius (wszak
          pisała: Litwo ojczyzno moja - a że po polsku... drobny szczegół).
          Inni znów pamiętaja mu że matka jego Majewską była, ponoć z tych
          przechrztów żydowskich co to nazwisko od miesiąca w jakim wiarę na
          katolicką zmienili.

A ciekawe co na to sam zainteresowany. Pewnie się w grobie ze
          smiechu przewraca.
          • kajmir Re: Różne nacjonały biją się o Adasia 19.05.08, 11:12
            A Mickiewicz, jak by to przeczytał, to by w Adampolu zamieszkał, co by się z
            baranami nie identyfikować.
            A te spory świadczą jedynie o braku wiedzy
            na temat specyfiki narodowej,
            pojęcia narodu polskiego w erze przed nacjonalistycznej.

Drugą niezwykle zabawną rzeczą jest pisanie o "etniczności"= buahaha.
        • gerwazjusz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 17.05.08, 00:49
          Gość portalu: swiniopas napisał(a):

> Tak jest to mysmy przeciez tworzyli jezyk lacinski,
          > srodkowoeuropejski, umownie nazywany dzis polskim.
          > My, tzn polskojezyczni Bialorusini(nie mylic z ciemna,
          > czarnosecinna Zmudzia). A co do Adama Mickiewicza to ja znam, nawet dwoch
          > facetow tego imienia i nazwiska, ojca i syna. Obaj pieknie
          > mowia jezykiem Wieszcza mimo ze mieszkaja pod Londynem. Noblesse oblige,
          > jak mawiali starzy Obywatele szlachta WXL. Co nie dotyczy oczywiscie zenkow jak
          > i innej holoty pod bialostockierj budki z piwem.

Buuuuuuuuuuuchachachacha. I kto to pisze? Żałosny, ociężały umysłowo cham
          tłusty spod Smoleńska, Krzysztof Robak. Syn stalinowskiego oprawcy i ubeckiej
          donosicielki i dziwki - Anny Robak. Gdzie ci chamie o Mickiewiczu dyskutować.
          Kołchoźne mizerne białoruskie świnie gównem kurczaków karmione możesz co
          najwyżej wypasać.

Nie wiem jakim językiem mówiono w domu Mickiewiczów, ale podziwiając jego piękną
          polszczyznę z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę stwierdzić, że po polsku! Za
          swoją małą ojczyznę uważał Litwę a za tą prawdziwą - Rzeczypospolitą.
          podejrzewam, że w jego żyłach płynęła krew polska (po matce), litewska i być
          może białoruska.
          • Gość: swiniopas Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.asfd.broadband.ntl.com 17.05.08, 02:03
            Odezwal sie Zenon Smiglo aka gerwazy aka latarnik
            i jeszcze pare fajnych ksyw. Za to ta sama sperma
            gestapowca im plynie w zylach.
            • mr.brilliant Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 17.05.08, 04:15

> Odezwal sie Zenon Smiglo aka gerwazy aka latarnik
              > i jeszcze pare fajnych ksyw. Za to ta sama sperma
              > gestapowca im plynie w zylach.

DlacZego te kacapy niedomyte są takie wulgarne?

Aha (eureka!). Przecież jak słusznie zauważył Gerwazjusz, trwa tydzień kultury
              białoruskiej.

I jeszcze jedno żałosny wypierdku ubeckiej dziwki i stalinowskiego oprawcy - nie
              próbuj chamie ociężały spod Smoleńska spoufalać się ze słynnym Zenonem!!!
      • gerwazjusz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 17.05.08, 00:36
        Gość portalu: Przekonastawiacz napisał(a):

> prostowicz napisał:
        >
        > > W poniższym anonsie
        > > pisze o Mickiewiczu jako o polskim poecie, jednak w zapowiedziach
        > > telewizyjnych mówiono o białoruskim.
        >
        > Większość tzw. "polskich" pisarzy, poetów, kompozytorów, etc., żyło i tworzyło
        > na terenie Wielkiego Księstwa Litewskiego, czyli na ziemi białoruskiej. Zrodził
        > a
        > ich ruska ziemia, ukształtował ruski etnos i - obiektywnie rzecz biorąc - są to
        > etniczni Rusini (z wyjątkami, jak np. Sienkiewicz, który ma domieszkę krwi
        > Tatarzyna).
        >
        > Ruski Mickiewicz:
        > przodek Dmitry -> zdrobniale Mićka -> Mickiewicz (Adaśko)
        >
        > Ruski Kościuszko:
        > Kastuś -> zdrobniale Kościa -> Kościuszko (Tadzik)
        >
        > Jeśli chodzi o etniczne ziemie lackie na zachód od Wisły, to postacią wybijając
        > ą
        > się (jedyną? :-) w kulturze lackiej, polskiej, jest niewątpliwie Wóz Drzymały :
        > -)))
        > I to wszystko :-)))

Po pierwsze to od ziem położonych nad Wisłą trzymaj się z daleka. Po drugie
        mógłbym wymienić setki wybitnych Polaków urodzonych na zachód od Wisły, ale nie
        jesteś tchórzliwy trollu ciągle zmieniający nicki i IP partnerem do dyskusji.

Poza tym, rozczarowałeś mnie. To wszystko, trollu z Niemiec? Żadnych tam
        idziwpizdu, bladzio katolska, itd? No co ty, chamie białoruski? Przecież trwa
        tydzień kultury bialoruskiej. Zachorowałeś czy co?
        • Gość: J07 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.nycmny.east.verizon.net 17.05.08, 01:24

Pozwol im "fantazjowac",tylko tyle z zycia trollom pozostalo.
          • mr.brilliant Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 17.05.08, 04:19
            Gość portalu: J07 napisał(a):

>
            > Pozwol im "fantazjowac",tylko tyle z zycia trollom pozostalo.

No jeszcze im pozostał spiryt z Madro i wyjątkowo przyjazne "turystki" ze wschodu.
            • Gość: grzes Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 05:31
              ze tez nikt nie potrafi dożywotnio zbanowac tego nawiedzonego wielonikowca...?
              klona z mózgiem przerobionym "śmigłem" na amerykańska sieczkę.
              • kwisniewski Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 17.05.08, 09:13
                Urodził się na Białorusi, mieszkał na Litwie, pisał po polsku - taka
                podobno notatka biograficzna jest w bialoruskiej encyklopedii - taka
                informację mam od przewodników turystycznych z Wilna
                • koleshka Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 17.05.08, 09:32
                  Inny słowy jest żywym dowodem na to, że stanowiąca w jego czasach
                  już wyłącznie jeno ideę Rzeczpospolita z prymitywnym, budowanym na
                  nacjonalistycznej jednonarodowości i jednowyznaniowości wiele
                  wspólnego nie miała. Co niektórym dyskutantom dobrze byłoby
                  przypomnieć...
                  • gerwazjusz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 17.05.08, 17:36
                    koleshka napisał:

> Inny słowy jest żywym dowodem na to, że stanowiąca w jego czasach
                    > już wyłącznie jeno ideę Rzeczpospolita z prymitywnym, budowanym na
                    > nacjonalistycznej jednonarodowości i jednowyznaniowości wiele
                    > wspólnego nie miała. Co niektórym dyskutantom dobrze byłoby
                    > przypomnieć...

Buuuuuuuuuuuuuuchachacha!!!!!!!!!

To ktoś z tamtych czasów Mickiewicza żyje do dziś? No, koleshka, zdradź
                    tajemnicę - kto to jest?

Przy okazji o jaki prymitywizm chodzi? Czyżbyś nie wiedział, że Polska mocno
                    okrojona terytorialnie przez Stalina jest chyba najbardziej jednolitym
                    narodowościowo i wyznaniowo krajem w Unii Europejskiej???

To o jaki prymitywizm i nacjonalizm ci chodzi??????????????? A może chciałbyś,
                    by w imię "postępu" Polacy masowo wyrzekali się swoich korzeni i zmieniali wyznanie?
                    • koleshka Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 17.05.08, 22:21
                      No więc widzisz kolego, pękła gumka, gacie spadły, pokazała się
                      tłusta, pryszczata dupa. Już wiem czyim ty jesteś spadkobiercą,
                      jakiego dziedzictwa wykonawcą. Polski przez Stalina ustanowionej.
                      Genrealnie to kończy dyskusję między nami, bo ja bolszewikami
                      przyjemności nie mam żadnej.
                      Tylko jedno ci komuszku, dzidzicu i potomku duchowy innego
                      zaptrzedańca moskiewskiego, Feliksa Edmundowicza Dzierżyńskiego,
                      powiem.
                      Dla ciebie ideał to Polska post stalinowska, ograniczona rubieżami
                      przez samego generalissimusa wyznaczonymi, więc i z jego woli
                      jednonarodowa.
                      Ja wolę czerpać z dumnego dziedzictwa pierwszej Rzeczypospolitej.
                      Tej w której Mickiewicz, przechrzta żydowski, urodzony na Białorusi
                      mógł pisać "Litwo Ojczyzno moja" po polsku. I nikogo to ku.. nie
                      dziwiło.
                      • mr.brilliant Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 19.05.08, 02:54
                        koleshka napisał:

> No więc widzisz kolego, pękła gumka, gacie
                        spadły, pokazała się
                        > tłusta, pryszczata dupa. Już wiem czyim ty jesteś spadkobiercą,

Czyżbyś zboczeńcu myślał, że Gerwazjuszowi spodobałaby się twoja obleśna tłusta
                        dupa?
                        Nie sądzę. On w odróżnieniu od ciebie jest normalny. Tak więc Gerazjusz twym
                        kolegą raczej nie zostanie i go na wyrost
                        naiwnie tak nazywasz a już zupełnym debilizmem jest liczyć na spadek od kogoś z
                        jego rodziny.

> jakiego dziedzictwa wykonawcą. Polski przez Stalina ustanowionej.
                        > Genrealnie to kończy dyskusję między nami, bo ja bolszewikami
                        > przyjemności nie mam żadnej.

To może im pokaż swoją obleśną tłustą dupę, zboczeńcu. Oni podobno nie są zbyt
                        wybredni.

> Tylko jedno ci komuszku, dzidzicu i potomku duchowy innego
                        > zaptrzedańca moskiewskiego, Feliksa Edmundowicza Dzierżyńskiego,
                        > powiem.

Jesteś jednak ociężały umysłowo i zdecydowanie głupszy od Felków kunia, bo on po
                        przeczytaniu nawet kilku postów Gerwazjusza od razu by wiedział, że jest on jest
                        zatwardziałym antykomunistą i wcale tego nie ukrywał.

Ty zaś, analfabeto jesteś na forum już od wielu miesięcy i chyba jako jedyny na
                        tym forum tego nie wiesz.

> Dla ciebie ideał to Polska post stalinowska, ograniczona rubieżami
                        > przez samego generalissimusa wyznaczonymi, więc i z jego woli
                        > jednonarodowa.
                        > Ja wolę czerpać z dumnego dziedzictwa pierwszej Rzeczypospolitej.
                        > Tej w której Mickiewicz, przechrzta żydowski, urodzony na Białorusi
                        > mógł pisać "Litwo Ojczyzno moja" po polsku. I nikogo to ku.. nie
                        > dziwiło.

1. O wielu postach słyszałem, ale o post stalinowska - nigdy. Czyżbyś miał na
                        myśli jadłospis w stalinowskich obozach śmierci?

2. Jak śmiesz, bolszewiku propagować fałszywe informacje o Wieszczu? Kto był
                        przerztą? Adam Mickiewicz, głupcu??????? Jeżeli chcesz bucu poznać prawdę, to
                        owszem, istnieje taka teoria, że któryś z przodków Mickiewicza pochodził z tzw
                        frankistów, czyli uszlachconych Żydów, ale jest to jedna w wielu
                        niepotwierdzonych teorii i to wcale nie najbardziej prawdopodobna.

Trzeba być imbecylem, żeby teorię przyjmować jako pewnik. I ty bucu żałosny może
                        uważasz się za intelektualistę?
                        • koleshka Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 19.05.08, 10:15
                          To ty czytać nie umiesz. Intelektualistą się mienisz? Chyba
                          wyszkolonym w szkole dla stalinowskiej jaczejki.
                          Skoro od wielonerodowej Rzeczypospolitej której spadkobiercą był
                          Mickiewicz lepsza od ciebie jest okastrowana i siła zhomogenizowana
                          przez Hitlera i Stalina Polska, to zwykły z ciebie komuch parszywy.
                          I z Gerwazjusza który pierwszy tutaj się do takiej głębokiej mysli
                          kolaboranckiej przyznał również
                          A komuchom mówię krótko: s.p.i.e.r.d.a.l.a.j. I dyskutować z wami
                          moskiewskie sprzedawczyki nie zamierzam.
                          • gerwazjusz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 20.05.08, 00:54
                            koleshka napisał:

> To ty czytać nie umiesz. Intelektualistą się mienisz? Chyba
                            > wyszkolonym w szkole dla stalinowskiej jaczejki.
                            > Skoro od wielonerodowej Rzeczypospolitej której spadkobiercą był
                            > Mickiewicz lepsza od ciebie jest okastrowana i siła zhomogenizowana
                            > przez Hitlera i Stalina Polska, to zwykły z ciebie komuch parszywy.
                            > I z Gerwazjusza który pierwszy tutaj się do takiej głębokiej mysli
                            > kolaboranckiej przyznał również
                            > A komuchom mówię krótko: s.p.i.e.r.d.a.l.a.j. I dyskutować z wami
                            > moskiewskie sprzedawczyki nie zamierzam.

Jakie podłe kanalie żyją na tym świecie. Kogo te kanalie nie chciały ze mnie
                            zrobić - białoruskiech przechrztę a nawet kacapa, mohera, rydzykowca, PiSowca,
                            nazistę, faszystę. Teraz kolejna kanalia zakłamana chce ze mnie i Brillianta
                            zrobić chyba do kompletu stalinowca.

Wiecie, dlaczego on tak wielkie obrzydzenie we mnie wzbudza? Otóż, oprócz jego
                            tłustej, pryszczatej dupy zboczonej brzydzi mnie jego zakłamanie. Zajrzałem na
                            chwilę na jego blog. Nudny jak flaki z olejem, tylko taka żałosna, bez polotu
                            lewacka politrucka i antypolska propaganda, przesiąknięta agresją i nienawiścią
                            do słuchaczy Radia Maryja i elektoratu PiS.

Jak taki komuch żałosny nieudolnie przefarbowany na kogoś innego śmie jeszcze
                            wyzywać kogoś od stalinowców???? Jak on później patrzy do lustra i nie
                            zwymiotuje? Prawda, że to wyjątkowo podły i zakłamany osobnik o żółtych zębach?

Tak więc nie tak szybko, imbecylku. Czy ty naprawdę myślałeś bydlaku naiwmy, że
                            będziesz mógł ty komuchu innych od stalinowców powyzywać podszyć się za patriotę
                            i czytylnicy ci uwierzą? On i jego kłamstwa przegrały sromotnie. Ciebie też taki
                            los czeka.

Tu już był jeden taki lewacki przygłup i antypolskie bydlę, niejaki alex, który
                            debilnie udowadniał, że PiS, Rydzyk i wszyscy którzy są przeciw komuchom to są
                            komuchami a komuchowskie przydupasy moskali to patrioci i nowocześni
                            europejczycy. Czyżbyś i ty lewacki wieprzu cierpiał na ten sam rodzaj manii
                            prześladowczej?
              • Gość: obserwator Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: 83.238.44.* 17.05.08, 17:22
                Gość portalu: grzes napisał(a):

> ze tez nikt nie potrafi dożywotnio zbanowac tego nawiedzonego
                wielonikowca...?
                > klona z mózgiem przerobionym "śmigłem" na amerykańska sieczkę.

grzes, tomekk i setki coraz to nowych nickow. sam sie zbanuj
                tchorzliwy kojocie a starych zalogowanych bywalcow forum zostaw w
                spokoju
        • 10elektryk10 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 19.05.08, 20:56
          CYTAT Z GIERWAZEGO: "Po pierwsze to od ziem położonych nad Wisłą
          trzymaj się z daleka. Po drugie
          mógłbym wymienić setki wybitnych Polaków urodzonych na zachód od
          Wisły, ale nie
          jesteś tchórzliwy trollu ciągle zmieniający nicki i IP partnerem do
          dyskusji.

Poza tym, rozczarowałeś mnie. To wszystko, trollu z Niemiec? Żadnych
          tam
          idziwpizdu, bladzio katolska, itd? No co ty, chamie białoruski?
          Przecież trwa
          tydzień kultury bialoruskiej. Zachorowałeś czy co?"
          Ułatwię ci robotę. Wymień dziesięciu , możesz w to grono wliczyć
          kiełbasę i wódkę żeby było jeszcze łatwiej.
    • prostowicz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 17.05.08, 10:03
      "Adam Mickiewicz, największy poeta litewski urodził się akurat w noc
      wigilijną 1798 roku. Ten wielki romantyk, co to pisał 'Litwo,
      Ojczyzna moja..', wcale nie był Litwinem, choć od dawna tak myślały
      wszystkie dzieci litewskie, ale.. Białorusinem.

Okazuje się, że w dworku Mickiewiczów na Nowogrodczyźnie rozmawiano
      po białorusku, a języka polskiego używano tylko dla celów
      prestiżowych w kontaktach z polską szlachtą. Niejako ze względu na
      rację stanu. Co więcej, Mickiewicz najważniejsze swoje młodzieńcze
      utwory wierszowane pisał po białorusku. Większość z tego, niestety
      przepadła, ale prawdopodobnie została zniszczona przez polskich
      nacjonalistów.

Do takich wniosków doszła Anna Applebaum, Polka żydowskiego
      pochodzenia zamieszkała w Anglii, w książce wydanej przez Pantheon
      Books w 1994 roku p.t. 'Between East and West; Across the
      Borderlands of Europe'.
      Informacje swoje zebrała w czasie krótkiej podróży do krajów 'między
      wschodem a zachodem' - tzn. do zachodnich rubieży byłego imperium
      sowieckiego, jak to sama określa."

www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR3/C0312/24-QZC09006_poeta.HTM
      • Gość: swiniopas Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.asfd.broadband.ntl.com 17.05.08, 10:50
        prostowicz, ja ta ksiazke czytalem w czasach gdy wyscie nawet marzyc nie mogli
        jeszcze o wejsciu do Europy. Mysle, ze Anna Applebaum nie tak o Mickiewiczu tam
        pisze, przynajmniej w swej wersji pierwotnej, anglijezycznej ksiazki pt
        Borderlands. Ja mysle, z ona tam z Adaski daje dobry przyklad jak to 4 nacje
        Pogranicza walcza o truchlo Wieszcza i kazda ma w tym sporo racji. Jakie to
        nacje? A bialoruska, litewska, polska i zydowska.
        Aha, podciagnijcie sie wy tam w bialoruskim KGB. Anna Applebaum nie jst Polka
        zydowskiego pochodzenia mieszkajaca w Anglii ale Amerykanka takiegoz pochodzenia
        mieszkajaca w W-wie, u boku mezusia, niejakiego Sikorskiego Radka, ministra. No
        nie umniejsza wcale znaczenia faktu ze intelektualnie to Kobieta No 1 w Polsce a
        wyz.wym.ksiazka- baedeker podroznika do wschodnioeuropejskiej dzungli -odkrywcza
        i na owe czasy jej pierwszego wydania po prostu przelomowa.
        • prostowicz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 17.05.08, 11:00
          Trudno mi cośkolwiek o tej książce powiedzieć, gdyż jej nawet na
          oczy nie widziałem, znam tylko Twoją i autora owej strony opinię.
          Wygląda na to, że różnie zinterpretowaliście to co Applebaum
          napisała, albo czytaliście różne jej wydania.
          • Gość: swiniopas Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.asfd.broadband.ntl.com 17.05.08, 11:11
            Prostowicz, u was na Bialorusi sprawy interpretuje sie
            zapewne w stylu: slon a sparaw bialoruska.
            Rzecz w tym, ze gdy owa ksiazka-Baedeker- sie ukazala w Londynie,
            gdzies ok 1993r, to tutaj o Bialorusi nikt w miare inteligentny nawet
            nigdy nie slyszal. Byla to dla tutejszych zwyczajna sfera post-sowiecka, czarna
            kosmiczna dziura
            O jej bogactwie kulturowym, o rzeczach strasznych jakie mialy miejsce w
            kuropatach i gdzie indziej, dowiedzial sie brytyjski czlowiek myslacy, czytelnik
            pisma Spectator, malej ale b. wplywowej gazetki gdzie Applebaum pisywala,
            dopiero od tej kobiety. Dlatego owa ksiazka byla tu szeroko komentowana i ja sam
            ruszylem dupe aby ja kupic, rzecz u mnie nader rzadka, niestety.

Zalatw tej kobiecie dzis medal u WXL Lukaszki bo naprawde na taki sobie
            zasluzyla. Swinskie Ryje w Polsce oczywiscie tego nie zrobia- bo koszerna- ale
            mam nadzieje, ze Pani Anna serdecznie ich sikiem cieplym olewa. Ale nie jezyk
            "polski"- historycznie rowniez jezyk jej ojcow.
    • Gość: tomekk Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 11:46
      Gdy ktoś nie ma własnej tradycji podpina się pod cudzą? Pokaż mi jakąkolwiek
      publikację Mickiewicza,w której określił siebie jako Białorusina...
      • Gość: Pszekonastawiacz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: 72.236.167.* 17.05.08, 12:18
        Gość portalu: tomekk napisał(a):

> Pokaż mi jakąkolwiek
        > publikację Mickiewicza,w której określił siebie jako Białorusina...

:-)))))))
        Ale ześ się podłożył koleś :-))))
        Mówi Ci coś ta "publikacja"?
        "Litwo, Ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie..."

Ojczyzną Adasia Mićki była ruska ziemia określana jako Litva, czyli dzisiejsza
        Białoruś.
        Czyli Adaś Mićka-Mickiewicz był Białorusinem. Cbdo. :-))
        • Gość: tomekk Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 12:31
          To i Litwę przypisujecie sobie? Ech, te kompleksy, te kompleksy...
          Litwa to nie Białoruś. Spójrz na mapę. Porównaj język litewski i język
          białoruski. Doucz się też czegokolwiek na temat Rzeczypospolitej Obojga Narodów.
          TYle na początek
          • Gość: Pszekonastawiacz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.server4you.de 17.05.08, 12:45
            Dzisiejsze państwo Litwa, a Litva z czasów Rzeczypospoliotej, to dwa różne pojęcia!
            Owa Litva, to dzisiejsza Białoruś i cześć Ukrainy. Litva to Ruś.

Na marginesie: Litwin Jagajło i cała jego dynastia z ludem posługiwali się
            językiem białoruskim, jako językiem urzędowym swego państwa (łącznie z ziemiami
            lackimi, które wzięli pod opiekę z powodu organizacyjnej niemocy lackich
            szlachciurów).
            • Gość: przekurat Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.08, 14:06
              to za trudne dla polskiego umysłu do zrozumienia
              • Gość: tomekk Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 14:12
                To prawda. Nie jestm w stanie pojąć bezmiaru waszej głupoty i bezczelności
                • Gość: przekurat Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.08, 14:26
                  wynika to z zakodowania w polskich umysłach, że I Rzeczypospolita to
                  de facto Polska, a więc wszystko co wchodziło w jej skład to tylko
                  polskie dzielnice, "Polska od morza do morza"
                  • Gość: tomekk Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 15:48
                    Nawiązując do tematu wątku. Doprawdy dziwna sprawa, że Mickiewicz napisał
                    "Księgi pielgrzymstwa narodu POLSKIEGO" a w "Panu Tadeuszu" za swój narodowy
                    hymn uznał "Jeszcze Polska nie zginęła". wart uwagi jest też epilog tejże
                    książki, gdzie pada kilkakrotnie nazwa narodowości, z którą Mickiewicz się
                    utożsamia. Przeczytaj, jeśli potrafisz
                    • Gość: przekurat Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.08, 16:02
                      chore romantyczne idee Mickiewicza i spółki kształtowały kilka
                      pokoleń polskich, miały swój udział w tragicznej historii tego
                      narodu szaleńców
                      • Gość: tomekk Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 20:57
                        A dlaczego ciebie to martwi? To nasz problem, nie twój
                    • prostowicz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 18.05.08, 22:13

> Nawiązując do tematu wątku. Doprawdy dziwna sprawa, że Mickiewicz
                      napisał
                      > "Księgi pielgrzymstwa narodu POLSKIEGO"

Polactwo i katolictwo odebrały mu rozum - ta książka jak i dalsze
                      jego życie dobitnie o tym świadczą. Śmieszny "prorok"-mitoman
                      przegranego "Narodu".

www.polona.pl/dlibra/doccontent2?id=12&from=&from=generalsearch&dirids=3&lang=pl
                      • Gość: swiniopas Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.asfd.broadband.ntl.com 18.05.08, 22:52
                        faktycznie, na starosc nasz Adaska nieco swirowal.
                        Pojechal np do tego Stambulu budowac Legion Polski.
                        Z kogo budowac? przeciez tam nie bylo zadnych Polakow
                        w tym Adampolu za to sami polscy Zydzi! Wieszcz myslal,
                        ze Zyd bedzie walczyc za Polske, jakaz to absurdalna idea.
                      • prostowicz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 18.05.08, 23:08
                        Oj, coś z linkiem do Księgi Mitów Polskich nie tak jak trzeba było

193.59.172.16/szzz/ShowSkan.do?id=1005448&wyglad=
            • Gość: swiniopas Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.asfd.broadband.ntl.com 17.05.08, 14:34
              Dzisiejsza Litwa to Lietuva, panstwo opanowane
              przez potomkow szaulisow, wrogie jezykowi "polskiemu"
              bo czuje w tym jezyku kulturalne zagrozenie.
              Bialorus, potomek Wielkiego Xiestwa Litewskiego, takiej
              nienawisci do tego jezyka nie czuje a przynajmniej nie powinna.
              Byloby to calkiem nieracjonalne uczucie, wszak to mysmy, Bialoruska
              polskojezyczna szlachta, ten jezyk wspoltworzyli.
        • Gość: J07 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.nycmny.east.verizon.net 17.05.08, 12:59

Nasz Adas,to sprytny konspirator.
        • Gość: sw53 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.koba.pl 18.05.08, 12:32
          Adam byl zydem rosyjskim
    • Gość: tomekk Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 15:42
      Przestań bredzić, ponieważ nikt nie chce słuchać twojego "prostowania" historii,
      która w istocie jest historią w krzywym zwierciadle
      • Gość: tomekk Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 15:46
        oczywiście to twoje "prostowanie" panie "prostowicz" jest wykrzywianiem i na
        miejscu twoich rodaków to porządnie bym ci sklepał maskę w jakimś ciemnym
        koncie, ponieważ chwały to ty Białorusinom nie przynosisz, niestety
        • Gość: sw53 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.koba.pl 17.05.08, 16:02
          Brawo Tomek widze ze masz nerwy na wodzach -prostowicz odwazny i
          pisze po swojemu bo w swoim kraju by niemogl to z tych niby madrych
          ja pozostawiam jego wywody
          • gerwazjusz prawda o Mickiewiczu 17.05.08, 18:02
            Adam Mickiewicz był niewątpliwie z rodziny katolickiej, ponieważ został wysłany
            do szkoły prowadzonej przez Dominikanów.

Nie wierzcie też tym psychopatom o jego pochodzeniu. Nie ma żadnych wątpliwości,
            że w jego domu rozmawiano po polsku. Tak było wówczas we wszystkich polskich
            dworach.

Okoliczni chłopi pańszczyźniani rozmawiali po białorusku a szlachcicowi było nie
            honor używać języka chłopstwa, nawet jak go trochę znał.

Teraz wkleję trochę encyklopedycznych informacji o jego pochodzeniu:

Według wzmianki zawartej w herbarzu Niesieckiego Mickiewiczowie herbu Poraj
            wywodzili się z rodu kniaziów Giedroyciów. Poeta był synem Mikołaja Mickiewicza
            herbu Poraj, adwokata przy sądach niższych w Nowogródku i komornika mińskiego
            oraz Barbary z Majewskich.

Matka Adama Mickiewicza pochodziła ze starego szlacheckiego rodu – była córką
            Mateusza Majewskiego herbu Starykoń oraz Anny z Orzeszków. Jej dziadkami ze
            strony ojca byli Michał Majewski herbu Starykoń oraz Barbara z Topolskich – z
            rodziny szlacheckiej od dawna osiadłej na Nowogródczyźnie.

pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Mickiewicz#Przodkowie
            • gerwazjusz prawda o Litwie 17.05.08, 18:22
              Jakoś mało tam o białoruskich chłopach pańszczyźnianych...

pl.wikipedia.org/wiki/Litwa
              Pochodzenie nazwy Litwy (Lietuva) nie zostało jednoznacznie wyjaśnione.
              Przyjmuje się, że pochodzi ona od nazwy rzeki Leita, co oznaczałoby "ludzi znad
              rzeki", bądź "kraj nad rzeką".

Do końca XIII wieku tereny Litwy zamieszkiwały liczne plemiona, które nie
              tworzyły zwartego organizmu państwowego. Dopiero od XIII wieku związkom
              plemiennym zaczęli przewodzić książęta – kunigasi – spośród których największe
              znaczenie mieli Ryngoldowiczowie, których najlepszym przedstawicielem był Mendog
              (Mindaugas). Ok. 1235 roku, pod wpływem zagrożenia najpierw ze strony zakonu
              kawalerów mieczowych (od 1202), a następnie zakonu krzyżackiego (od 1237 roku),
              Mendog zjednoczył litewskie plemiona i skupił władze w jednym ręku. W 1251 roku
              pod naciskiem zakonów, Mendog przyjął chrzest, a w 1253 otrzymał od papieża
              koronę i koronował się w Nowogródku jako jeden z dwóch w historii królów
              Litwy[15]. Jednak, mimo koronacji, Litwa nie została uznana za królestwo. Mendog
              z powodzeniem walczył z sąsiadami tj. z Krzyżakami, Tatarami, Polską i Rusią. W
              1261 porzucił chrześcijaństwo. Panowanie Mendoga zakończyło się gwałtownie w
              1263 roku zabójstwem władcy. Po śmierci Mendoga państwo litewskie rozpadło się.

Mendoga godnie zastąpił w 1315 r. Giedymin (Gediminas), który rządził przez
              ponad 20 lat. Skuteczne rządy doprowadziły do umocnienia się państwa i dobrych
              stosunków z Królestwem Polskim (np. żoną Kazimierza Wielkiego była córka
              Giedymina, Aldona, która na chrzcie przyjęła imię Anna).

Olgierd i Kiejstut: synowie Giedymina, sprawowali rządy od 1344. W 1377 śmierć
              Olgierda, jednego z największych średniowiecznych polityków. Litwa znalazła się
              w trudnej sytuacji, ze względu na częste najazdy Krzyżaków.

Po śmierci Kiejstuta władzę obejmuje syn Olgierda, Jagiełło (Jogaila). Wchodząc
              w sojusz z Polską, Jagiełło godzi się pojąć za żonę Jadwigę Andegaweńską i
              zostać królem Polski. Podpisuje w 1385 roku akt w Krewie, na mocy którego
              zobowiązuje się przyjąć chrzest od Korony, objąć chrystianizacją Litwę (co też
              rozpoczął w 1387), a także według niektórych źródeł włączyć Litwę do Polski
              (łac. applicare). po zawarciu unii władztwo w Wielkim Księstwie objąć mieli
              polscy starostowie.
              Zmiany terytorialne Litwy od XII wieku do czasów współczesnych
              Zmiany terytorialne Litwy od XII wieku do czasów współczesnych

Witold książę litewski, syn Kiejstuta, odzyskuje ojcowiznę i od 1392 r., na mocy
              ugody w Ostrowie z ramienia Jagiełły otrzymuje w zarząd całe Wielkie Księstwo
              Litewskie, usuwając tym samym z tych terenów polskich namiestników. W związku z
              klęskami jego polityki niezależności od Korony i zagrożeniem zewnętrznym
              państwa, zawiera z Jagiełłą umowę wileńsko-radomską (1400-1401), na mocy której
              zostaje dożywotnim władcą Wielkiego Księstwa Litewskiego, a także uznaje się za
              wasala Polski.

15 lipca 1410 roku pod Grunwaldem (Žalgiris) ma miejsce jedna z największych
              bitew europejskiego średniowiecza, w wyniku której rozgromiona zostaje
              doszczętnie cała armia krzyżacka, wspierana przez znamienitych rycerzy z całej
              Europy. Jest to jedno z największych zwycięstw militarnych w historii Polski i
              Litwy.

2 października 1413 została zawarta Unia horodelska która wprowadziła instytucję
              odrębnego wielkiego księcia na Litwie, wspólne sejmy i zjazdy polsko-litewskie,
              urzędy wojewodów i kasztelanów na Litwie, a litewską szlachtę katolicką zrównała
              w prawach z polskimi rodami. Po tej unii Litwa staje się niezależnym politycznie
              państwem, na czele którego zasiada wielki książę. Pierwszym wielkim księciem był
              Witold, a każdy następny miał być wybierany w porozumieniu Litwinów z Polakami.
              Litwa zobowiązała się też do niezawierania sojuszów z wrogami Polski.

Wielki książę Witold (Vytautas) zmarł w Trokach w 1430 roku, pochowano go w
              katedrze wileńskiej, a okres jego panowania uznano za najświetniejszy w dziejach
              Litwy. Pozostawił rozległe, choć niespójne państwo, rozciągające się od Bałtyku
              po Morze Czarne, na wschodzie graniczące z Moskwą.

Rzeczpospolita Obojga Narodów [edytuj]
              Litwa w granicach Rzeczypospolitej w roku 1600.
              Litwa w granicach Rzeczypospolitej w roku 1600.

W 1569 r. podpisano dokument (Unia lubelska) powołujący do życia Rzeczpospolitą
              Obojga Narodów. Powstałe państwo miało charakter federalny, ale Litwa była w nim
              krajem drugorzędnym.
              • Gość: tomekk Re: prawda o Litwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 18:32
                "W 1569 r. podpisano dokument (Unia lubelska) powołujący do życia Rzeczpospolitą
                Obojga Narodów. Powstałe państwo miało charakter federalny, ale Litwa była w nim
                krajem drugorzędnym."
                Ten fakt zresztą chyba do dziś tkwi w Litwinach jak zadra i jest przyczyną z
                trudem skrywanej niechęci. Prawdą jest też, że szlachta litewska się
                błyskawicznie spolszczała, stąd np. współczesna litewska chłopomania i
                rustykalny styl dostrzegalny w pierwszej lepszej litewskiej restauracji. A
                Mickiewicz z całą pewnością był wyznania katolickiego, o czym świadczy choćby
                treść samej Inwokacji, żeby daleko nie szukać.
                Kiedyś Sokrat Janowicz w sławnej książce tworzącej dość sztuczną tradycję
                "Białoruś Białoruś" wyraził się, że Mickiewicz chciał w Inwokacji napisać
                "Białorusi ojczyzno moja", ale obawiał się carskiej cenzury. W swoich zapędach
                biedaczek zapomniał, że:
                1. "Pana Tadeusza" wydano w Paryżu więc carską cenzurę Mickiewicz miał w..
                2. Gdynby Mickiewicz bał się cenzury niczego w życiu by nie napisał
                ------------
                Tak się właśnie kończą tego rodzaju kombinacje
                • gerwazjusz Re: prawda o Litwie 17.05.08, 19:35

> ------------
                  > Tak się właśnie kończą tego rodzaju kombinacje

Rzeczywiście! Przegapiłem, chociaż znam na pamięc.

"Panno święta, co Jasnej bronisz Częstochowy
                  I w Ostrej świecisz Bramie! Ty, co gród zamkowy
                  Nowogródzki ochraniasz z jego wiernym ludem!
                  Jak mnie dziecko do zdrowia powróciłaś cudem,
                  (Gdy od płaczącej matki pod Twoją opiekę
                  Ofiarowany, martwą podniosłem powiekę
                  I zaraz mogłem pieszo do Twych świątyń progu
                  Iść za wrócone życie podziękować Bogu)"
              • Gość: Lietovos Pawda o "polakach" na Litwie IP: *.bu.edu 17.05.08, 19:09
                co tu matole wklejasz i podniecasz się cudzą historią
                poczytaj sobie lepiej pszeku ciemny co sądzą Litwini o
                "polakach" dzisiaj, na jednym z litewskich for:

"Niech rodzice polskich dzieci z Litwy Wschodniej mniej chleją samogon, wtedy i
                dzieci nie będą głodować."

"Co szczekacie Polacy? Jeżeli tak dobrze w innych miejscach, na przykład w
                ojczystej Polsce, to wynoście się tam, a nie szczekajcie na litewski naród.
                Wstręt bierze na goovna Polacy"

"80 proc więźniów na Litwie to Polacy."

"Polacy najbardziej nędzny naród. Obrzydliwe."

"Durny Polak i tak durny."

"I jeszcze zrozum - Litwa Litwinom! Nie domagaj się takich samych praw co my. Ty
                tu obcy!"

"Wasi pradziadkowie byli Litwinami. Polska zrobiła ich Polakami."

"Pszeki won z Litwy"

"pszeki" to paskudy, wszędzie paskudzą jak świnie....
                • gerwazjusz Białorusin z Birmy? Buuuuuuuuuuchacha! 17.05.08, 19:50
                  Domena .bu - Birma. To po ile tam miska ryżu, tawariszcz? Czy przydupasy łysego
                  baćki dresiarza mają jakąś zniżkę?

To więc tchórzliwe, wulgarne bydlę z Niemiec znowu zmienia IP, ale tym razem
                  przeszło samego siebie.

Jakże podłym degeneratem trzeba być, by podając się za Litwina próbować skłócić
                  dwa bratnie narody.

Kilka lat temu często bywałem na Litwie i znam miejscową śpiewną odmianę
                  polszczyzny oraz używaną tam charakterystyczną składnię i zapewniam was - tego
                  nie pisał żaden Litwin.

Poza tym zawsze spotykałem się tam z przyjaznymi mi ludźmi, o podobnych
                  charakterach i zwyczajach.

Brzydzę się więc autorem tej prymitywnej prowokacji nie dlatego, że jest
                  Białorusinem, ale dlatego że jest podłą świnią wypraną z resztek człowieczeństwa.
                  • Gość: obserwator Re: Białorusin z Birmy? Buuuuuuuuuuchacha! IP: 83.238.44.* 17.05.08, 19:58
                    nie denerwuj sie gerwazy. ciesz sie, bo wlasnie oni swoja postawa
                    potwierdzili twoja teze o wyzszosci kultury polskiej nad ich
                    bizantyjska. takie intrygi to przeciez bardzo w ich stylu.
                    • gerwazjusz Re: Białorusin z Birmy? Buuuuuuuuuuchacha! 17.05.08, 20:50
                      Gość portalu: obserwator napisał(a):

> nie denerwuj sie gerwazy. ciesz sie, bo wlasnie oni swoja postawa
                      > potwierdzili twoja teze o wyzszosci kultury polskiej nad ich
                      > bizantyjska. takie intrygi to przeciez bardzo w ich stylu.

chyba masz rację
                    • Gość: sw53 Re: Białorusin z Birmy? Buuuuuuuuuuchacha! IP: *.koba.pl 17.05.08, 20:52
                      obserwator prowokacja to podla metoda znana dla nas a ten dupek
                      niech sobie ulzy tylko zal dyskutowac z ulomnym czlowiekiem bo mysle
                      ze ineligentem to on nie jest jakby byl to jak oni mawija straszno i
                      smieszno cze
                      • Gość: J07 Re: Białorusin z Birmy? Buuuuuuuuuuchacha! IP: *.nycmny.east.verizon.net 18.05.08, 03:34
                        Gosc portalu:sw53 napisal:
                        >obserwator prowokacja to podla metoda znana dla nas a ten dupek
                        >niech sobie ulzy tylko zal dyskutowac...

- i bic braw.Uwazaj komu dajesz brawa.- Ten ktoremu biles,jest
                        szczegolnie podstepnym prowokatorem.
                    • Gość: obserwator O wyższości polskiej kultury IP: *.all.de 17.05.08, 21:19
                      O "wyższości" "polskiej kultury" :-)))))))
                      Anglicy o pszekach, jak o dziczy:

Polak gotuje łabędzia według przepisu
                      Polacy! Trzymajcie się z dala od naszych ryb!
                      Polak włazi do kibla i nie chce wyjść
                      Polak jako wiking tysiąc lat później

Całość, niezwykle obrazowe:-))))
                      wyborcza.pl/1,75480,5167466.html

ależ dzicz polska niecywilizowana, pełzająca po świecie jak żebractwo, tfu
                      dzikusy ohyda :-))))))
                      • Gość: obserwator dalej sie pograzasz? IP: 75.143.162.* 17.05.08, 21:58
                        zwroccie uwage na moje ip i tego trola z niemiec, co sie pode mnie
                        podszywa. i znowu wyszlo, ze gerwazy ma racje. ten bialoruski
                        prowokator i podszywacz nadaje z niemiec i ciagle zmienia nicki i
                        ip.
                        • Gość: obserwator a teraz jaki to kraj? IP: *.cbace700.dsl.brasiltelecom.net.br 17.05.08, 22:14
                          ...
                        • Gość: obserwator a teraz ? IP: *.filter.imagine.ie 17.05.08, 22:18
                          ?
                          • Gość: obserwator a teraz ? IP: *.dsl.speedlinq.nl 17.05.08, 22:21
                            buuuuuuuuuaaaaaahhaaaahhaa
                            gerwazjusz i obserwator to jeden i ten sam debil polski zmieniajacy nicki i IP
                            ale parchaty trol śmierdzący sam gada ze sobą katol. żałosne :)))))

• Gość: obserwator troll bialoruski z niemiec IP: 83.238.44.* 17.05.08, 23:54
                              nie bede znizal sie do poziomu tego bialoruskiego trola z niemiec.
                              on juz wystarczajaco sie popisal. nie jestem gerwazym i brzydze sie
                              podszywaczami
                          • Gość: obserwator nie dawajcie sie nabierac trollom IP: 83.238.44.* 17.05.08, 22:25
                            co zmieniaja nicki, ip i podszywaja sie pod innych. sami widzicie
                            jak latwo jest zmieniac ip.
                            • Gość: gerwazjusz i znów nowe ip IP: 89.248.169.* 17.05.08, 22:43
                              i nowy nick
                              jakie to proste :-)))))))))
                              • Gość: mr.brilliant włączam Steganos i jestem mr.brilliant IP: *.privacyfoundation.de 17.05.08, 22:49
                                i oczywiście nowe IP :))))

i dlaczego te kacapy niedomyte są takie wulgarne?
                              • gerwazjusz Re: i znów nowe ip 18.05.08, 00:02
                                Gość portalu: gerwazjusz napisał(a):

> i nowy nick
                                > jakie to proste :-)))))))))

Do jakiej jeszcze podłości posuniesz się białoruska gnido z Niemiec? Wzbudzasz w
                                normalnych ludziach litość i odrazę.

Na szczęście nie zalogujesz się pod moim nickiem.
                                • Gość: mr.brilliant Re: i znów nowe ip IP: *.lostinthenoise.net 18.05.08, 00:18
                                  gerwazjusz napisał:

> i nowy nick
                                  > jakie to proste :-)))))))))
                                  >

gerwazjuszu nie denerwuj się bo to nic nie da.

tylko my wiemy, że kultura polska katolicka jest wyższa niż białoruska bizantyjska.
                                  • Gość: szyzoid Re: i znów nowe ip IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.08, 03:20
                                    szyzojdny zenon pszechodzi samego siebie
                                  • mr.brilliant dno... 18.05.08, 04:19
                                    Gość portalu: mr.brilliant napisał(a):

> gerwazjusz napisał:
                                    >
                                    > > i nowy nick
                                    > > jakie to proste :-)))))))))
                                    > >
                                    >
                                    > gerwazjuszu nie denerwuj się bo to nic nie da.
                                    >
                                    > tylko my wiemy, że kultura polska katolicka jest wyższa niż białoruska bizantyj
                                    > ska.
                                    >

Oświadczam, że zawsze piszę zalogowany. Brzydzę się podłymi metodami prowokacji,
                                    podszywania się pode mnie i oszustwa tego białoruskiego trolla z Niemiec.
                                    • Gość: szyzoid Re: dno... IP: 64.210.144.* 18.05.08, 04:45
                                      zeny, jestes chory nieuleczalnie
                                      • gerwazjusz Re: dno... 18.05.08, 15:20
                                        Gość portalu: szyzoid napisał(a):

> zeny, jestes chory nieuleczalnie

To by białoruski prowokatorze z Niemiec pokazałeś totalną swoją nędzę moralną.
                                        Podszywając się pod Litwina a później pod Mr. Brillianta i mnie i prawdopodobnie
                                        pod obserwatora pokazałeś swoje prawdziwe oblicze niezweryfikowanego ubeki. Na
                                        nic więc zda się ciągłe zmienianie nicków i IP, nędzniku.
                                    • Gość: swiniopas Re: dno... IP: *.asfd.broadband.ntl.com 18.05.08, 12:35
                                      zenek, najbardziej to ja lubie obserwowac jak wylizujesz
                                      tylne kolko latarnikowi(twoja stara ksywa z Choroszczy).
                                      Przeciez to robisz samemu sobie. Takie ocs tylko kundel
                                      potrafi. Albo Zenon Smiglo.
                                      • gerwazjusz Tydzień kultury białoruskiej 18.05.08, 15:12

> zenek, najbardziej to ja lubie obserwowac jak wylizujesz
                                        > tylne kolko latarnikowi(twoja stara ksywa z Choroszczy).
                                        > Przeciez to robisz samemu sobie. Takie ocs tylko kundel
                                        > potrafi. Albo Zenon Smiglo.

Przyznam, że do tej pory miało wiedziałem o kulturze białoruskiej - prozie czy
                                        poezji. Teraz jednak poznaję fragmenty twórczości ich przedstawicieli.

Weźmy np kołchoźnego świniopasa spod Smoleńska - Krzysztofa Robaka - syna
                                        stalinowskiego oprawcy i ubeckiej dziwki-donosicielki z listy Wildsteina - Anny
                                        Robak. Ociężały umysłowo kryminalista siedział za granicą w więzieniu za
                                        przestępstwa kryminalne, podobno za kobietę pod celą robił i stamtąd pochodzą
                                        chyba jego różne dziwne wulgarne zamiłowania typu "lizanie kółka". Pomijam już
                                        jego chamski zwyczaj napadania na nieobecnych na forum, ale czy można spodziewać
                                        się odrobiny człowieczeństwa w tygodniu kultury białoruskiej?

Teraz przypomnę co ten tłusty wieprz kołchoźny jako fatso pisał o swoim tatusiu:

""Mieszkalismy bowiem tuz pod siedziba wojewodzkiego Urzedu
                                        Bezpieczenstwa Panstwa. Ojciec moj, prokurator, zdjal jak pamietam
                                        kapelusz aby oddac hold tej myszce. A byl to czlowiek co niejednego
                                        zamordowal w majestacie prawa przed, w czasie i po wojnie."
                                        groups.google.com/group/soc.culture.polish/msg/5326544abdcdad29
                                        Teraz wypada podlinkować z jego albumu ten obleśny tłusty pysk, by nikt przez
                                        pomyłkę nie podał ręki degeneratowi.

s269.photobucket.com/albums/jj51/swiniopas/?action=view¤t=MaxopkafatboySept2007.jpg
                                        • Gość: swiniopas Re: Tydzień kultury białoruskiej IP: *.asfd.broadband.ntl.com 18.05.08, 15:36
                                          Zenonie Smiglo, ta sperma gestapowca co ja w zylach
                                          nosisz, uderza ci na mozg jednak. Kaz sobie zrobic
                                          transfuzje- wymien na bialostocki bimber.
                                          • gerwazjusz Re: Tydzień kultury białoruskiej 18.05.08, 16:24

> Zenonie Smiglo, ta sperma gestapowca co ja w zylach
                                            > nosisz, uderza ci na mozg jednak. Kaz sobie zrobic
                                            > transfuzje- wymien na bialostocki bimber.

Widzę tłusty białoruski wieprzu niedomyty, że nie tylko wywodzisz się z typowej
                                            białoruskiej rodziny ale również reprezentujesz typową białoruską kulturę.
                                            Bardzo się cieszę, że przybliżasz nam kulturę białoruską. Przecież mamy tydzień
                                            kultury białoruskiej.
                                        • Gość: obserwator Re: Tydzień kultury białoruskiej IP: 88.191.47.* 18.05.08, 15:40
                                          nie denerwuj sie gerwazy i nie zazdrość niczego, bo i tak już wielokrotnie
                                          wykazałeś poprzez wielokrotne powtarzanie, że kultura polska katolicka jest o
                                          wiele, wieeeeele wyzsza od ich bizantyjskiej białoruskiej. nie daj się zwieśc
                                          ich intrygom i nie trać zbyt wiele czasu na opracowywanie odpowiedzi
                                          • gerwazjusz Re: Tydzień kultury białoruskiej 18.05.08, 16:20

> nie denerwuj sie gerwazy i nie zazdrość niczego, bo i tak już wielokrotnie
                                            > wykazałeś poprzez wielokrotne powtarzanie, że kultura polska katolicka jest o
                                            > wiele, wieeeeele wyzsza od ich bizantyjskiej białoruskiej. nie daj się zwieśc
                                            > ich intrygom i nie trać zbyt wiele czasu na opracowywanie odpowiedzi

Ty nędzny tchórzliwy białoruski prowokatorze i podszywaczu z Niemiec. Durny
                                            jesteś jak ruska onuca. Prawdziwy obserwator ma IP - 83.238.44.* i podejrzewam,
                                            że olał już dyskusę porażany
                                            bezmiarem twego genetycznego, białoruskiego chamstwa i debilizmu.
                                            • Gość: obserwator Re: Tydzień kultury białoruskiej IP: 66.230.230.* 18.05.08, 16:48
                                              pomyliłeś się gerwazjuszu, ja jestem prawdziwy obserwator, tylko zmieniam sobie
                                              IP, tak jak Ty to robisz Steganosem, bo to proste
                                              nie przejmuj się podszywaczami, te ich intrygi w ich bizantyjskim stylu, co
                                              obrażają Polskę i Polaków
                                              • gerwazjusz Re: Tydzień kultury białoruskiej 18.05.08, 17:14

> pomyliłeś się gerwazjuszu, ja jestem prawdziwy obserwator, tylko zmieniam sobie
                                                > IP, tak jak Ty to robisz Steganosem, bo to proste
                                                > nie przejmuj się podszywaczami, te ich intrygi w ich bizantyjskim stylu, co
                                                > obrażają Polskę i Polaków

To już nie ociężałość umysłowa, ale debilizm ty białoruski trollu-podszywaczu z
                                                Niemiec. Tym razem zapomniałeś się imbecylku, że w pierwszym poście obserwator
                                                nie miał polskiej czcionki.

Buuuuuuuuuuuuuuchachacha

Poza tym jeżeli on istnieje, to nie musi zmieniać ciągle swego IP - 83.238.44.*
                                                Dlaczego więc nie piszesz pod tym IP? Czyżby w steganosie go nie było?
                                                • Gość: obserwator Re: Tydzień kultury białoruskiej IP: *.andromeda.rootbash.de 18.05.08, 17:43
                                                  szkoda że mnie bierzesz za kogoś innego
                                                  Chciałem pomóc, ale i tak bronisz się dzielnie w tej nierównej walce
                                                  IP oczywiście znów zmieniłem, bo tamten był nieosiągalny u mnie
                                                  • Gość: były obserwator przyznal sie trol z niemiec IP: 83.238.44.* 18.05.08, 17:58

> szkoda że mnie bierzesz za kogoś innego
                                                    > Chciałem pomóc, ale i tak bronisz się dzielnie w tej nierównej
                                                    walce
                                                    > IP oczywiście znów zmieniłem, bo tamten był nieosiągalny u mnie

wlasnie przyznales sie bialoruski trolu, ze podszywasz sie pode
                                                    mnie, bo mi tego ip nie zblokowali a tobie tak. dlaczego? bo mi nie
                                                    moga mojego prawdziwego ip zabrac. teraz dowiedz sie co zrobiles.
                                                    postanowilem zalogowac sie i nadal ciebie scigac jako zalogowany, bo
                                                    sie brzydze twoimi metodami dyskusji. to moj ostatmi niezalogowany
                                                    wpis
                                                  • juz.zalogowany Re: przyznal sie trol z niemiec 18.05.08, 18:20
                                                    jak powiedziałem tak zrobiłem, jestem już zalogowany i będę teraz ścigać jako
                                                    zalogowany
                                                    a IP zmienię teraz kiedy zechcę bo mam Steganosa
                                                  • obserwator.2008 Re: przyznal sie trol z niemiec 18.05.08, 19:42
                                                    juz.zalogowany napisał:

> jak powiedziałem tak zrobiłem, jestem już zalogowany i będę teraz ścigać jako
                                                    > zalogowany
                                                    > a IP zmienię teraz kiedy zechcę bo mam Steganosa

czy wszystkie bialorusy sa takie jak ty, niedorozwoju umyslowy z niemiec? nie
                                                    dosyc ze podle podstepne to jeszcze beznadziejnie glupie? ja nie zmieniam ip i
                                                    zaraz cos napisze pod swym prawdziwym ip, ktore ci zablokowali.
                                                • Gość: viola Re: Tydzień kultury białoruskiej IP: 89.248.169.* 18.05.08, 17:59
                                                  Ależ ty ciemny bucek jesteś, sądzisz że ktoś na twoje zyczenie wyśle post przez
                                                  "zażyczone" IP? Poza tym, Steganosa używają tacy maluczcy jak ty i tobie podobne
                                                  niedouczone zenki, miernoto nadzwyczjna, świński ryju nieobmyty :))))))))
                                                  • Gość: obserwator.2008 Re: Tydzień kultury białoruskiej IP: 83.238.44.* 18.05.08, 19:52
                                                    to chyba tez ten sam bialoruski tepak z niemiec, bo jego ip jest
                                                    zupelnie nowe. jestem tu od niedawna ale chyba zostane na dluzej.
                                                    pierwszy w tym watku wpis obserwatora byl z moim ip a wiec to nie ja
                                                    sie podszywam pod ciebie tepaku, ale to ty podszywasz sie pode mnie.
                                                  • Gość: nowy obserwator Re: Tydzień kultury białoruskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.08, 20:10
                                                    nie tylko wy dwaj oserwujecie ten niezmiernie interesujący wątek o
                                                    białorusko-polskim poecie, skupcie się na merytorcznej duskusji
                                                    raczej niż na sporach o pierwszeństwo na liście obserwatorów
                • 10elektryk10 Re: Pawda o "polakach" na Litwie 19.05.08, 21:35
                  Chyba to prawda. Polska to największy żebrak w Europie. Jak to
                  mówią "wyżej s.r.a niż głowę ma". Budowa polskich autostrad to tylko
                  jeden przykład polskiej "znanej" wszędzie zaradności której w
                  mniemaniu Polaków wszyscy im zazdroszczą. Równowagę w gospodarce i
                  minimalny rozwój gospodarczy zapewniają jedynie dotacje z UE.
                  • 10elektryk10 Re: Pawda o "polakach" na Litwie 19.05.08, 21:54
                    "80 proc więźniów na Litwie to Polacy."
                    Trzeba będzie zamontować trzeci zamek w drzwiach. Dzięki za
                    ostrzeżenie.
            • fiat_lux Re: prawda o Mickiewiczu 20.05.08, 00:34
              gerwazjusz napisał:

> Adam Mickiewicz był niewątpliwie z rodziny katolickiej, ponieważ został wysłany
              > do szkoły prowadzonej przez Dominikanów.

to jest akurat slaby argument - zobacz na usa: wybitne uniwersytety prawnicze sa
              jezuickie a uczeszcza do nich masa zydow (georgetown, fordham itp)
              en.wikipedia.org/wiki/Category:Jesuit_universities_and_colleges_in_the_United_States
              • Gość: J07 Re: prawda o Mickiewiczu IP: *.nycmny.east.verizon.net 20.05.08, 02:28

fiat_lux napisal:
                >to jest akurat slaby argument-zobacz na usa:wybitne uniwersytety
                prawnicze sa
                >jezuickie a uczeszcza do nich masa zydow(georgetown,fordham itp)

Po pierwsze; nie te czasy
                Po drugie;inna narodowa mentalnosc
                Po trzecie;zydzi,zawsze dbali by dac swemu potomstwu b.dochodowe
                zawody.
        • Gość: J07 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.nycmny.east.verizon.net 18.05.08, 03:17

W jakm koncie;rozwartym,czy prostym,bys sklepal maske prostowiczowi?
          - Tylko nie tlumacz sie,ze ciemno.
          • Gość: tomekk Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 11:25
            "kącie" nie "koncie". Nie uczysz się polskiego, nie uczysz...
            • Gość: J07 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.nycmny.east.verizon.net 18.05.08, 13:44

Wroc do swego wpisu z dn.17/V 15:46.
          • Gość: sw53 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.koba.pl 18.05.08, 12:28
            szkoda czasu na taka dyskusje -mysle ze wiekszosc chce dowalic -
            anonimowo zawsze latwiej-robimy to w wiekszosci dla zabicia czasu i
            wkurzenia ideowcow
            • Gość: tomekk Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 13:01
              Wątek został sprowokowany przez prostowicza. Nie odniósł się on do mojej
              rzeczowej argumentacji, lecz wolał prowokować dalej. Dziwę się J07, że zamiast
              np. mnie poprzeć w tym wątku postanowił pobawić się w prowokowanie mnie. Wydaje
              się, że na spółkę dość skutecznie skompromitowaliśmy (jeszcze parę osób brało
              udział w tej kopaninie) już wystarczająco wiele wątków i temu powinniśmy dać spokój
              • prostowicz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 18.05.08, 13:08
                Wątek pozostanie aktualny jeszcze conajmniej przez tydzień, bo w
                następną sobote i niedzielę czekają nas kolejne części filmu o
                Mickiewiczu. Już w pierwszych dwóch podano wystarczająco dużo
                informacji i faktów z życia poety, świadczacych o jego rusińskim
                pochodzeniu i takich źródłach jego twórczości.
            • Gość: tomekk Szkoda czasu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 13:03
              "Mickiewicz z całą pewnością był wyznania katolickiego, o czym świadczy choćby
              treść samej Inwokacji, żeby daleko nie szukać.
              Kiedyś Sokrat Janowicz w sławnej książce tworzącej dość sztuczną tradycję
              "Białoruś Białoruś" wyraził się, że Mickiewicz chciał w Inwokacji napisać
              "Białorusi ojczyzno moja", ale obawiał się carskiej cenzury. W swoich zapędach
              biedaczek zapomniał, że:
              1. "Pana Tadeusza" wydano w Paryżu więc carską cenzurę Mickiewicz miał w..
              2. Gdynby Mickiewicz bał się cenzury niczego w życiu by nie napisał
              ------------
              Tak się właśnie kończą tego rodzaju kombinacje"

Wydaje się, że to wystarczająca odpowiedź temu panu
              • Gość: tomekk Re: Szkoda czasu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 13:06
                Pozwoliłem sobie użyć obraźliwego dla prostowicza słowa "pan"
    • Gość: Antyhucuł Białorusini niszczą krzyże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 22:27
      Białoruski dziennikarz i krajoznawca Wiktar Chursik, który ujawnił prawdę o
      masakrze cywilów dokonanej w 1943 roku przez radzieckich partyzantów, został
      skazany na 15 dni więzienia. Z powodu krzyża, jaki postawił na miejscu tragedii.

14 kwietnia 1943 r. partyzanci z oddziału im. Kutuzowa przeprowadzili operację
      odwetową na garnizonie kolaborującej z Niemcami białoruskiej policji, która
      stacjonowała we wsi Drażna niedaleko Mińska.

Jednak partyzanci nie zdołali zdobyć umocnionych bunkrów, w których kryli się
      dobrze uzbrojeni policjanci. Wtedy partyzanci wyładowali swoją wściekłość na
      miejscowej ludności.

Według ustaleń dziennikarza Wiktora Chursika partyzanci zabili 25 mieszkańców, w
      większości kobiety i dzieci. Spalili też 37 domów. Ofiary były dobijane strzałem
      w głowę lub zabijane przez podcinanie gardła.

Te wydarzenia pozostawały tajemnicą w ciągu 60 lat. Członkowie oddziału po
      wojnie byli odznaczeni państwowymi nagrodami i zajmowali kierownicze stanowiska.
      W tych warunkach świadkowie masakry woleli milczeć. Dopiero książka Chursika
      "Krew i popiół Drażna", która ukazała się kilka miesięcy temu i została wydana
      przez autora za własne pieniądze nakładem 150 egzemplarzy, ujawniła tą
      wstrząsającą historię.

Dziennikarz kilka lat zbierał relacje od naocznych światków wydarzeń oraz
      znalazł dokumenty potwierdzającą tamte zdarzenia. Książka wywołała wściekłą
      reakcje rządowej propagandy. Państwowe media nazwały Chursika falsifikatorem
      historii oraz sprzedawczykiem, który dla korzyści materialnych opluwa bohaterską
      historię swego narodu.

Inaczej jego prace oceniają białoruscy historycy. - To jest poważna praca,
      poparta na źródłowym materiale - powiedział "Gazecie" Igor Kuzniecou, który
      zajmuje się badaniami nad najnowszą historią Białorusi.

W kwietniu przy wsparciu Białoruskiego Towarzystwa Ochrony Pomników nieliczni
      żyjący świadkowie masakry ustawili w Drażnie przy cmentarzu, gdzie są pochowane
      ofiary partyzantów, krzyż. Odprawiona została też msza żałobną w intencji ofiar.
      Jednym z pomysłodawców tego był właśnie Wiktar Chursik.

Władze zareagowały nadzwyczaj brutalnie. Krzyż został złamany przez "nieznanych
      sprawców", zaś odprawienie mszy zostało potraktowane jak nielegalne
      zgromadzenie. Chursik został zwabiony do Starych Dorog (centrum rejonu, gdzie
      mieści się wieś Drażna) i w czwartek po zamkniętym procesie skazany na 15-dniowy
      areszt.

- Nie wiedział o procesie, myślał, że jedzie na spotkanie z lokalnymi władzami.
      Powiedział mi, że jedzie bronić honoru ofiar - opowiada "Gazecie" Anton
      Astapowicz, przewodniczący Białoruskiego Towarzystwa Ochrony Pomników.

Astapowicz uważa, że represje wobec Chursika wynikają z tego, że władze
      potraktowały jego książkę jako zamach na ideologię państwową. Podobnego zdania
      jest i dr Kuźniecou.

- Jedną z podstaw ideologii jest mit Wielkiej Wojny Ojczyźnianej, każdy, kto go
      podważa, jest traktowany jako niebezpieczny wróg - dodaje Kuzniecou.
    • Gość: Pszekonastawiacz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: 66.230.230.* 18.05.08, 13:12
      Pisał nasz Biełarus Adaś Mićka przede wszystkim białołacinką - to prawda. Ale
      myślał i czuł po rusku, bo był zatopiony w Rusi, w jej wielowiekowym etnosie
      prostego ruskiego ludu, w otaczającej przyrodzie ruskiej... A i Marylkę kochał
      duszą całą, jak Rusin... Eeh... :-)

Ciekawym bardzo, jak długo jeszcze Lachy będą "kradły" naszą kulturę ruską, jak
      długo będą ją *OPOLACZAĆ*? Nie mam nic przeciwko temu, by młodzież polska w
      kanonie lektur miała w dalszym ciągu Mickiewicza, by poznawała kulturę swojego
      wielkiego sąsiada - Białorusi, ale niech wiedzą, że to nie jest ich!
      • Gość: tomekk Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 13:57
        I dlatego właśnie Mickiewicz był katolikiem wznoszącym modły do Matki Boskiej
        Jasnogórskiej i Ostrobramskiej oraz pisał "Księgi NARODU i pielgrzymstwa
        POLSKIEGO". Z czego dalej wynika, że Rusini (i Białorusini) to Polacy i
        katolicy, a jeśli nie są Polakami i nie są katolikami, to nie są także Rusinami
        (Białorusinami). Jeśli więc, jak powiadasz Mickiewicz jest modelowym przykładem
        Białorusina, to znaczy, że prawdziwy Białorusin uważa się za Polaka i jest
        katolikiem. Obalcie więc w końcu Łukaszenkę i ogłoście aneksję Białorusi do
        Polski jako powrót tej polskiej (jak wykazałeś na przykładzie Mickiewicza)
        prowincji do macierzy
        • Gość: Przekonastawiacz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.ovh.net 18.05.08, 14:10
          ...kiedy Ikona Matki Boskiej Częstochowskiej jest ...RUSKA :-))))
          Więc tedy nasz Rus Adaś Mićka uważał ją za swoją - RUSKĄ...
          ...i znów Lachy *OPOLACZAJĄ* :-)))))
          • gerwazjusz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 18.05.08, 15:33
            Gość portalu: Przekonastawiacz napisał(a):

> ...kiedy Ikona Matki Boskiej Częstochowskiej jest ...RUSKA :-))))
            > Więc tedy nasz Rus Adaś Mićka uważał ją za swoją - RUSKĄ...
            > ...i znów Lachy *OPOLACZAJĄ* :-)))))

Buuuuuuuuuuchachacha

Wiesz, co jest ruskie, ty białoruski podły podszywaczu z Niemiec? Ruska jest
            bieda, bród, smród, bardak.

Do waszej kultury należą zaś podłe prowokacje, podszywanie się pod Litwina,
            Mr.Brillianta mnie i innych, prymitywne sztuczki na poziomie ucznia podstawówki
            z ciągłym zmienianiem nicków i IP. Jakim nędznym, zakompleksionym człowieczkiem
            trzeba być, by tak się poniżać!!!

UDOWODNIŁEŚ degeneracie to wszystkim w tym wątku.

Tu zaś jest prawda o Mickiewiczu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=79664633&a=79691024
        • Gość: J07 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.nycmny.east.verizon.net 18.05.08, 14:18

Typowe tomekku - "przykrywka"tego co jest niewygodne.
      • gerwazjusz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 18.05.08, 15:38
        Gość portalu: Pszekonastawiacz napisał(a):

> Pisał nasz Biełarus Adaś Mićka przede wszystkim białołacinką - to prawda. Ale
        > myślał i czuł po rusku, bo był zatopiony w Rusi, w jej wielowiekowym etnosie
        > prostego ruskiego ludu, w otaczającej przyrodzie ruskiej... A i Marylkę kochał
        > duszą całą, jak Rusin... Eeh... :-)
        >
        > Ciekawym bardzo, jak długo jeszcze Lachy będą "kradły" naszą kulturę ruską, jak
        > długo będą ją *OPOLACZAĆ*? Nie mam nic przeciwko temu, by młodzież polska w
        > kanonie lektur miała w dalszym ciągu Mickiewicza, by poznawała kulturę swojego
        > wielkiego sąsiada - Białorusi, ale niech wiedzą, że to nie jest ich!

A wiesz nędzny białoruski prowokatorze z Niemiec podszywający się pod Litwina,
        Brillianta i mnie jaka jest najcieńsza książeczka na świecie?

- "Historia kultury, literatury i poezji białoruskiej"
    • Gość: obserwator jakiś Mic'kiewicz to ruski bolszewik, a nie polski pan IP: 64.210.144.* 18.05.08, 20:29
      jego słowa z komunistycznej Trybuny Ludów

...będziemy zawsze po stronie ludzi, którzy , wierni instynktowi
      postępowemu mas, pracować będą nad zbudowaniem ustroju społecznego,
      zgodnego z nowymi potrzebami ludu.
    • Gość: Pszekonastawiacz Głódź, Popiełuszko, Stepaniuk - Białorusini IP: 85.31.187.* 18.05.08, 23:17
      Głódź:
      tinyurl.com/6ozkkg

Popiełuszko:
      tinyurl.com/6e3ygw

Stepaniuk:
      tinyurl.com/6hlm42

Lachy wiedzą o tym?
      Honor to czy sromota?
      • mr.brilliant i Wasia Dagamow, Mao Tse Tung i Felków Koń,,, 19.05.08, 01:54
        ...też, byli Białorusinami, wy zakompleksioni do granic absurdu psychopaci..

i tak przy okazji, białoruski psychopato z Niemiec, przekonastawiczu. Dlaczego
        jesteś jesteś aż takim imbecylem i zmieniasz IP, nawet jak piszesz pod tym samym
        nickiem? Czyżbyś nie wiedział, gdzie jest ten przysłowiowy magic button, co
        Steganosa wyłącza? Przecież nawet Felków kuń to wie.

Teraz dobrze zastanów nad moimi słowami, białoruski trollu - czy uważasz, że
        normalny człowiek zmienia w jednym wątku ponad 20 razy swoje IP ???????????????????

No pomyśl spokojnie. Prawidłowa odpowiedź - nie jest to normalne. Wniosek -
        jesteś kompletnie p-i-e-r-d-o-l-n-i-e-t-y.
        • Gość: swiniopas Re: i Wasia Dagamow, Mao Tse Tung i Felków Koń,,, IP: *.asfd.broadband.ntl.com 19.05.08, 02:41
          Zenonie Smiglo, idz i zrob kupke bo wstyd Polsce przynosisz.

Ja wlasnie obejrzalem przed chwila odcinek bialoruskiego filmu
          w TVB o Adasce i jestem pod wrazeniem. Wybaczam facetowi, ktory
          bedac w petersburgu przezywa Wieszcza od "polskich poetow" skoro,
          jak wszyscy juz wiemy, jest on poeta bialoruskim. Glownie ludzie w
          tym filmie mowia po bialorusku a cytowane wiersze przerobione przez
          zrecznego jakiegos wierszoklete na mowe Jogailow i Witoldow, brzmia
          spiewnie i pieknie, tak jakby je piszacy Adaska wlasciwie tlumaczyl
          w swej glowie na polski. Fajnie sie slucha ,gdy wchodzi w gre
          wielka cenzura. Tak np facet z Petersburga wspomina znajomych
          Dekabrystow(szlachetna szyja Rylejewa) oraz tego mulata carskiego
          Puszkina. Nie powie jakos ze "szlachetna szyja" zawisla z woli cara
          a kapus oberpolicmajstra Moskwy Puszkin pisal na Adaske donosy a i
          pozniej brzydko wierszem na niego szczekal. No ale trzeba isc w TVB
          na kompromisy aby tam przemycic moj jezyk ojczysty(ktorego sie
          dopiero ucze)

Zabawny jest element seksualny filmu. Mlody Adaska napalal sie na
          raczej brzydka Maryle a pozniej goscil w domu szczesliwego
          posiadacza jej wdziekow, hrPuttkamera. Mezus dzielnie znosil
          obecnosc swego pokonanego rywala co jest pokazane przy stole i przy
          pianoforte. Trzymal sie dyskretnie z daleka ale pilnowal by Muza
          Wieszcza wrocila do wlasciwej stacji w oborze.

Teraz czekam na dalsze sensacje: chce obejrzec Mickiewicza na Judahu
          skale ale bardziej jeszcze jego sex z piekna Pania Sobanska. Czekam
          na to jak sie zachowa jej drugi kochanek-oberpolicmajster Odessy.
          Facet ow mial miec oko na podejrzanego Mic'ke, pilnowac czy aby
          czegos rewolucyjnego nie knuje. Meldowal zadowolony, ze nic takiego-
          ot, nasz Micka rznie jego kobiete, zwiedza step i pisze sobie
          nieszkodliwe wierszyki. Frajer, jak bardzo sie mylil!

Nie pozwol aby cham gownem prychal miast je sam polykac

hr Mendewesz
          ---------------------------------------------------------
          We are all in the gutter but some of us can see the stars

Oscar Wilde
          ---------------------------------------------------------
          Kogda Krasavitsa na khui brosaiet'sia
          Bud' ostorozhien- tripier vazmozhien!

kamerjunker A S Pushkin
          • gerwazjusz Postuluję - świński ryj do panteonu! 20.05.08, 00:07
            Jedno mnie zastanawia. Właśnie przeglądam panteon białoruskich poetów i
            osobistości i czego tam nie ma:
            aukcja.onet.pl/show_item.php?item=345202658
            zajczyki, wołki, łosie, niedźwiedzie - istna menażeria. Nie ma jednak
            kołchoźnego wieprza. Takie ważne gospodarczo zwierzę, z którego przecież
            pochodzi zagrycha - słonina czy boczek.

Postuluję więc, by na nowym białoruskim banknocie umieścić kolejnego bohatera -
            świński ryj.

s269.photobucket.com/albums/jj51/swiniopas/?action=view¤t=MaxopkafatboySept2007.jpg
            • Gość: swiniopas Re: Postuluję - świński ryj do panteonu! IP: *.asfd.broadband.ntl.com 20.05.08, 07:21
              Zenek, ty tam na zmywaku u Zyda naprawde nie masz juz
              nic lepszego do roboty? Uwazaj bo ci twoj Zyd nakopie
              do zyci i odpedzi od komputera. Ale co do Panteonu to
              masz racje. Tak docenil mnie juz pewien arystokrata
              polski,
              chwilowo na Wielkiej Emigracji pod Londynem:

O uszkadzaniu mowy polskiej

Był Mickiewicz, Żeleński, niech nam Robak będzie.
              I chociaż ja, niegodny, pisałem o mendzie
              Moje małe zwierzątko obgryzało dupę
              Mistrz Robak, z jej pomocą, czyści Ojczyzny chałupę
              Z gbur-chamskiej insurekcji polskiego języka =
              Niech cham gównem nie prycha lecz je sam połyka.

żeby mowa ojczysta była czysta, chwacka
              Krzyś nakarmił pętaków gównem zamiast placka.

Z poważaniem Hrabia Mendewesz of Jader

P.S.

Szanuj język ojczysty, jeśliś zwan Polakiem
              A jeśli go zbeszczeszczasz to jesteś pętakiem.

• gerwazjusz Re: Postuluję - świński ryj do panteonu! 20.05.08, 15:08

> Zenek, ty tam na zmywaku u Zyda naprawde nie masz juz
                > nic lepszego do roboty? Uwazaj bo ci twoj Zyd nakopie
                > do zyci i odpedzi od komputera. Ale co do Panteonu to
                > masz racje. Tak docenil mnie juz pewien arystokrata
                > polski,
                > chwilowo na Wielkiej Emigracji pod Londynem:
                >
                > O uszkadzaniu mowy polskiej
                >
                > Był Mickiewicz, Żeleński, niech nam Robak będzie.
                > I chociaż ja, niegodny, pisałem o mendzie
                > Moje małe zwierzątko obgryzało dupę
                > Mistrz Robak, z jej pomocą, czyści Ojczyzny chałupę
                > Z gbur-chamskiej insurekcji polskiego języka =
                > Niech cham gównem nie prycha lecz je sam połyka.
                >
                > żeby mowa ojczysta była czysta, chwacka
                > Krzyś nakarmił pętaków gównem zamiast placka.
                >
                > Z poważaniem Hrabia Mendewesz of Jader
                >
                > P.S.
                >
                > Szanuj język ojczysty, jeśliś zwan Polakiem
                > A jeśli go zbeszczeszczasz to jesteś pętakiem.
                >
                >
                A ty gdzie sie chamie pchasz między pany??? Twoje miejsce nie między polskimi
                wieszczami, ale w białoruskim panteonie banknotowych wieszczy - gdzieś tam
                między zajczykiem a łosiem.

Koniec świata. Kiedyś taki białoruski chop pańszczyźniany był bardziej rozsądny.
                Marzył o dużym kawałku kiełbasy z dworskiego stołu, o tłustej dupie sąsiadki i
                nie pchał się między pany. Kołchoźny świniopas jest jednak wyjątkowo knąbrny i
                śmie nawet swoich panów Polaków pouczać. Zdemoralizowało się ostatnio chamstwo
                okrutnie. Czy ty tłusty wieprzu myślsz, że jak już opanowałeś w stopniu
                podstawowym język swoich panów, to możesz polskiego pana udawać?

Dam ci prostaku dobrą radę. Jeżeli kiedykolwiek chciałbyś być przyjęty do grona
                panów Polaków, to skończ ze swoimi chorymi, nierealnymi mrzonkami, że chamstwem
                i tupetem tam się dostaniesz. Skończ ze swoją knąbrną złośliwością i zacznij
                szanować Polskę i Polaków, bo gdyby nie oni, to byś teraz chodził sr.. za
                kołchoźną chałupę i żarł żółtą słoninę z karmionego kurzym gównem kołchoźnego
                wieprza.
              • gerwazjusz Re: Postuluję - świński ryj do panteonu! 20.05.08, 15:31

> Zenek, ty tam na zmywaku u Zyda naprawde nie masz juz
                > nic lepszego do roboty? Uwazaj bo ci twoj Zyd nakopie
                > do zyci i odpedzi od komputera.

Brzydzą mnie tacy degeneraci, którzy próbują oczerniać nieobecnych. Tak samo jak
                nic o mnie nie wiesz, tak i nie wiesz nic o słynnym Zenonie i tylko kłamliwie
                zmyślasz. Ja zaś wiem o tobie prawie wszystko.

Stary tłuściochu, a ty na którą zmianę masz dziś do dziadowskiego Tesco?
                Przygotuj się, umyj się pod pachami, bo dziś będziesz dużo tam wykładał (towary
                na półkę - bueeeeeeeechachacha).

Ile razy ty durniu mam pisać, że jestem w Polsce a do USA wpadnę na 1-2 miesiące
                pod koniec roku, jak czas pozwoli? Czy wiem, kim jest Zenon i czy się z nim
                spotkam? Nie twoja sprawa, prostaku.

Nie próbuj spoufalać się więc z Zenonem, bo nie sądzę, by on wysłał zaproszenie
                synkowi ubeckiej dziwki-donosicielki i stalinowskiego oprawcy, do tego
                przestępcy pospolitego.

A swoją drogą ciekawe czy Zenon czytał te twoje wspomnienia:

"Ojciec moj, prokurator, zdjal jak pamietam
                kapelusz aby oddac hold tej myszce. A byl to czlowiek co niejednego zamordowal w
                majestacie prawa przed, w czasie i po wojnie."

groups.google.com/group/soc.culture.polish/msg/5326544abdcdad29
    • koleshka [...] 20.05.08, 07:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • prostowicz Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 24.05.08, 05:19
      Dzisiaj o godzinie 10.30, a jutro o 10.25 kolejne części
      białoruskiego filmu poświęconego życiu i twórczości syna
      białoruskiej ziemi, Adama Mickiewicza.

www.belarus-tv.by/live/btv.asx
      • Gość: J 07 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.nycmny.east.verizon.net 24.05.08, 14:06

Ah,jakiej tam bialoruskiej ziemi.Tam byla Polska,i bedzie. - Chca
        Jej prawdziwi Bialorusini.
        • prostowicz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 24.05.08, 14:22
          Tu masz polską ziemię, to co z niej pozostało po drang nach osten:

img213.imageshack.us/my.php?image=etn1920cq3.jpg
          img486.imageshack.us/my.php?image=etnospolski2wv.jpg

wara od ruskiej ziemi!
          • Gość: J 07 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.nycmny.east.verizon.net 24.05.08, 16:58
            Tow.prostowicz,marzenia wasze juz nigdy nie spelnia sie.
      • pan_gerwazy Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 24.05.08, 20:03
        prostowicz napisał:

> Dzisiaj o godzinie 10.30, a jutro o 10.25 kolejne części
        > białoruskiego filmu poświęconego życiu i twórczości syna
        > białoruskiej ziemi, Adama Mickiewicza.
        >
        > www.belarus-tv.by/live/btv.asx

Za tydzień zaś w telewizji białoruskiej będzie film o słynnym białoruskim
        podróżniku który pierwszy opłynął Ziemię, znanym jako Wasia Dagamow.

Za dwa tygodnie wystąpi znany białoruski naukowiec, wynalazca kaleson, Siergiej
        Gołodupcew.

Za trzy tygodnie wystąpi zaś bohater z biełoruskich banknotów, tawariszcz zajczyk.
    • Gość: sw53 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.koba.pl 24.05.08, 12:14
      o synu postowiczu
    • prostowicz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 25.05.08, 11:48
      Nie ulega wątpliwości, że Mickiewicz był polskojęzycznym białoruskim
      poetą wysokiego lotu.
      Był jednak też polskim mitomanem, a największym jego mitomańskim
      dziełem są "Ksiegi narodu polskiego i pielgrzymstwa polskiego". Na
      stronie 25 tego "dzieła" mamy np. dziwaczny wywód pochodzenia
      słowa "szlachta", jakoby od nazwy Lachów - kto zostaje szlachcicem,
      ten ześLACHca się, brata się z Lachami.

193.59.172.16/szzz/ShowSkan.do?id=1005462&wyglad=
      • tomaszz.3 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 25.05.08, 16:29
        Tu cię boli. Nie dali ci szansy się zeszLACHcić
      • Gość: swiniopas Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu IP: *.asfd.broadband.ntl.com 25.05.08, 16:51
        Tutaj akurat Mickiewicz nie mial racji.
        Slowo Szlachta pochodzi od czasownika
        niemieckiego schlacht(szlachtowac, zarzynac
        jak swinie). Bierze sie jeszcze od czasow Margrabiego
        Odona, ktory wybral sie w bandycka wyprawe poza
        graniczne slupy na Odrze Chrobrego. Ci Niemcy co
        pozostali zywi z tej wyrznietej przez polskich wojow
        zbojeckiej wyprawy, skarzyli sie gorzko, ze ich tam
        zaszlachtowano jak swinie. Trudno, takie byly czasy ze
        rozmawiano ze zbojem jezykiem jedynym jaki on rozumie.
      • 10elektryk10 Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 25.05.08, 22:22
        Najbliższy mitoman w tej okolicy to pan_gierwazy.
    • prostowicz socjalistyczna "Trubuna Ludów" Mickiewicza on-line 26.05.08, 13:39
      Właściwy tekst od strony 49, wcześniej przedmowa jego syna
      Władysława.

193.59.172.16/szzz/ShowSkan.do?id=1798294&wyglad=
      • pan_gerwazy Mickiewicz nigdy nie był socjalistą 26.05.08, 18:34
        Kto chce przywłaszczyć (czytaj - ukraść) nam Mickiewicza? Ci, których rodzice
        nie nauczyli szacunku do cudzej własności - socjaliści i Białorusini.

Szczytem głupoty jest cytowanie Trybuny Ludów, gdzie na str. 48 można przeczytać:

"Otóż socjaliści, którzy dziś usiłują dowieść, że Adam Mickiewicz do nich
        należał, pomijają milczeniem artykuły tego wyznania wiary, które są podstawą
        całego systemu politycznego i socjalnego poety."

Dalej jest napisane, że o ile rewolucjoniści jako materialiści odwoływali się do
        rozumu ludzkiego, to w przeciwieństwie do socjalistów, Mickiewicz zawsze
        odwoływał się do Boga.
        • 10elektryk10 Re: Mickiewicz nigdy nie był socjalistą 26.05.08, 18:55
          Polscy współcześni komunisto-socjaliści (ta lewica co rządzi , i ta
          co jest jej opozycją i ta co afiszuje się że jest komuchowata) żyją
          w dobrej komitywie z klerem , czyli pewnie również z Panem
          Bogiem.
        • prostowicz Re: Mickiewicz nigdy nie był socjalistą 27.05.08, 05:43
          > Szczytem głupoty jest cytowanie Trybuny Ludów, gdzie na str. 48
          można przeczytać:
          >
          > "Otóż socjaliści, którzy dziś usiłują dowieść, że Adam Mickiewicz
          do nich
          > należał, pomijają milczeniem artykuły tego wyznania wiary, które
          są podstawą
          > całego systemu politycznego i socjalnego poety."

Proszę zwrócić uwagę, ze ten szalony bałwan cytuje nie Adama
          Mickiewicza, lecz jego syna z przedmowy do Trybuny.
        • Gość: doctor Re: Mickiewicz nigdy nie był socjalistą IP: 64.210.144.* 27.05.08, 22:01
          tumanie zakuty doucz sie troche

Wróciwszy z Rzymu do Paryża podjął poeta współpracę z
          francuskojęzycznym periodykiem "Tribune des Peuples" (Trybuna Ludu).
          Gazeta owa miała niezwykle postępowy program polityczny, zatem z
          zaciekłością zwalczała wszelkie przejawy despotyzmu i autorytaryzmu,
          czym narażała się władzom francuskim. Propagowano tu także różne
          formy socjalizmu. Mickiewicz zamieścił w niej między innymi
          następujące artykuły: "Nasz program", "Włochom brak
          pieniędzy", "Wrogowie ludu", "Socjalizm", "Osiedla
          robotnicze", "Manifest cesarza rosyjskiego".

www.tinyurl.pl/?FiCGe6bN
          • Gość: J 07 Re: Mickiewicz nigdy nie był socjalistą IP: *.nycmny.east.verizon.net 28.05.08, 05:05

Ustalmy wreszcie;Polak,czy Bialorusin?
            Czas na tematy wspolczesne- politbiuro zaniedbane.
            • mr.brilliant Re: Mickiewicz nigdy nie był socjalistą 28.05.08, 05:25
              Gość portalu: J 07 napisał(a):

>
              > Ustalmy wreszcie;Polak,czy Bialorusin?
              > Czas na tematy wspolczesne- politbiuro zaniedbane.

Oczywiście, że Polak. We wszystkich domach szlacheckich, zarówno na Białorusi
              jak i na Litwie mówiono po polsku i dzieci były karane, jak np przy stole w
              obecności gości odezwały się językiem miejscowych chłopów. Oczywiście szlachta
              znała trochę język chłopstwa, ponieważ jako dzieci czasami bawili się z dziećmi
              chłopskimi, bywali na chłopskich weselach, zabawach, itd.
          • mr.brilliant Re: Mickiewicz nigdy nie był socjalistą 28.05.08, 06:18
            Gość portalu: doctor napisał(a):

> tumanie zakuty doucz sie troche
            >
            > Wróciwszy z Rzymu do Paryża podjął poeta współpracę z
            > francuskojęzycznym periodykiem "Tribune des Peuples" (Trybuna Ludu).
            > Gazeta owa miała niezwykle postępowy program polityczny, zatem z
            > zaciekłością zwalczała wszelkie przejawy despotyzmu i autorytaryzmu,
            > czym narażała się władzom francuskim. Propagowano tu także różne
            > formy socjalizmu. Mickiewicz zamieścił w niej między innymi
            > następujące artykuły: "Nasz program", "Włochom brak
            > pieniędzy", "Wrogowie ludu", "Socjalizm", "Osiedla
            > robotnicze", "Manifest cesarza rosyjskiego".
            >
            > www.tinyurl.pl/?FiCGe6bN

Zamiast wyzywać innych, tchórzliwie co chwila zmieniając nicki, sam się doucz,
            durniu.

Najpierw zobaczmy, co na to wikipedia - niestety po angielsku, bo po polsku
            hasło nie zostało jeszcze zredagowane:

en.wikipedia.org/wiki/La_Tribune_des_Peuples
            Co tam jest napisane? Ano to, że było to redagowany przez Polaków
            francuskojęzyczny i romantyczno NACJONALISTYCZNY tygodnik. I co głąbie po WUML-u?

Dalej zaś mamy - "The magazine propagated ideas of international solidarity and
            the power of revolutions in the fight for liberation of nations and societies;
            it pointed out the reactionary character of the policies of Imperial Russia and
            the Holy See.

As a result of the intervention of the Russian embassy of Nicholas I, the
            headquarters of the magazine were closed by the French police force on November
            10, 1849."

Tak więc pismo zostało zamknięte po interwencji ruskiej ambasady, bo to ruskiemu
            carowi Mikołajowi przeszkadzało, głąbie.

Czy słyszałeś głupku o Wiośnie Ludów? Czy nie widzisz zbieżności dat?
            pl.wikipedia.org/wiki/Wiosna_Lud%C3%B3w
            Gdybyś głąbie miał trochę wyobraźni, to byś wiedział jak inspirujące był np
            niepodległościowy zryw ludu węgierskiego przeciw monarchii Austriackiej. To
            właśnie NIEPODLEGŁOŚĆ Polskii miał wywalczyć polski lud. Dobrze kombinowali, bo
            przecież przetrzebiona zsyłkami polska szlachta, nie miała szans w walce z
            kilkudziesięciokrotnie liczniejszą carską azjatycką bandą śmierdzących brudasów.

Teraz uważnie posłuchaj. Wtedy, owszem, istniały jakieś mętne, naiwne idee
            socjalistyczne, tzw socjalizm utopijny:
            pl.wikipedia.org/wiki/Socjalizm_utopijny
            Słynny "Kapitał" Marksa, który stworzył podwaliny znanego nam dzisiaj socjalizmu
            tzw naukowego (bueeeeechachacha) ukazał się dopiero w 1867 roku (pierwszy tom) i
            w 1872 roku (drugi tom).

To ja cię pytam głąbie - jak Mickiewicz mógł być socjalistą w obecnym znaczeniu,
            jak Trybunę Ludów zamknięto w listopadzie 1849 roku a więc 18-23 lata przed
            zredagowaniem podstaw teoretycznych współczesnego socjalizmu??????????

A teraz - won do książek, głąbie!
            • followthesun Re: Mickiewicz nigdy nie był socjalistą 28.05.08, 17:29
              Tak, dobrze ci doctor pisze, ze nie masz pojęcia o czym piszesz.
              'Współzałożyciel i redaktor naczelny dziennika La Tribune des
              Peuples (Trybuna Ludów 1849), sympatyzującego z ideałami
              socjalistycznymi. Na skutek interwencji ambasady rosyjskiej pismo
              zostało zawieszone. Po zamachu stanu 1851 poddany nadzorowi
              policyjnemu i usunięty z Collège de France.'
              portalwiedzy.onet.pl/14351,,,,mickiewicz_adam,haslo.html
              Zawsze mozesz poczytac wykłady Adama Mickiewicza w College de France
              i jego artykuły w Trybunie Ludów. Są dostępne.
              • Gość: tomekk Re: Mickiewicz nigdy nie był socjalistą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 17:44
                On jest niereformowalny, szkoda twojego wysiłku
                • Gość: zdziwiony brawo kononowicze IP: 83.238.44.* 28.05.08, 23:07
                  białystok to miasto kononowiczow. w jednym watku trzech kononowiczow
                  sie zebralo - doctor, followthesun i tomekk. brylant tak napisal, ze
                  lepper by zrozumial a oni nic. jak mickiewicz mogl byc socjalista 20
                  lat wczesniej niz marks napisal kapital? czy u was w bialymstoku
                  wszystkie ruskie maja umysly podobne do kononowicza?
                  • followthesun O! 28.05.08, 23:10
                    Następny niedouczony:)))
                    pl.wikipedia.org/wiki/Socjalizm
                    • Gość: zdziwiony O! jeden z kononowiczow potrafi link wkleic! IP: 83.238.44.* 28.05.08, 23:26
                      szkoda tylko ze ten link nic nie wnosi do dyskusji, bo link o
                      socjaliznie utopijnym i naukowym brylant wkleil juz wczoraj
                      • Gość: linkowiec Re: O! jeden z kononowiczow potrafi link wkleic! IP: *.anonymouse.org 28.05.08, 23:59
                        jak juz linkowac, to na calego - z googla o socjalizmie Mickiewicza

www.google.pl/search?hl=pl&q=socjalizm+mickiewicza&lr=
                      • cygan37 [...] 29.05.08, 00:40
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: tomekk Re: O! jeden z kononowiczow potrafi link wkleic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 10:03
      pl.wikipedia.org/wiki/Socjalizm
      (a w tym linku jest jasno i wyraźnie napisane, kiedy pojawiły się koncepcje
      socjalistyczne: marksistowska była tylko jedną z nich)
      • followthesun Tomku 29.05.08, 10:11
        Z nim naprawdę nie warto rozmawiac:)
        • Gość: tomekk Re: Tomku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 10:29
          Coś w tym jest. Oni sobie ustawiają dyskusję jak im wygodnie i potem odpowiadają
          na pytania, które sami sobie zadali. Tak samo jest w tym przypadku. Przyjęli
          założenie, że istnieje tylko jeden prawdziwy socjalizm i wszystko im pasuje.
          Nieważne, że socjalizm to pojęcie znacznie znacznie szersze niż socjalizm
          marksistowski- nieważne, bo brylantyna uważa, ze nieważne. Derrida byłby zachwycony
          • pan_gerwazy Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd 29.05.08, 14:09
            Czy ty nie chodziłeś do szkoły? Nie uczyli ciebie, że socjalizm utopijny, jak
            sama nazwa wskazuje nie odegrał żadnej roli w historii, bo ukazał się UTOPIĄ?
            Umarł śmiercią naturalną zaraz po "urodzeniu się", bo wredni fabrykanci nie
            dawali się namówić i nie chcieli oddawać za darmo swoich fabryk robotnikom. Tak
            więc wszystkie odmiany współczesnego socjalizmu pochodzą od tzw socjalizmu
            naukowego, którego podstawy teoretyczne dał Marks i Engels WIELE LAT PO
            ZAMKNIĘCIU FRANCUSKIEJ TRYBUNY LUDÓW.
            • Gość: tomekk Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 15:38
              A od kiedy to niby Mickiewicz miałby być wyznawcą współczesnego socjalizmu? I od
              kiedy to komunizm NIE okazał się utopią? Skoro dyskutujesz ze swoimi
              wyobrażeniami i swoimi układankami to mnie do twoich mętnych teoryjek nie
              mieszaj, Być może chodziłeś do szkoły, ale wygląda, że byleś chorowity i
              czytanie ze zrozumieniem jest ci obce. Z tego powodu bredzisz

• pan_gerwazy Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd 30.05.08, 01:10
                Jak mam dyskutować z półanalfabetą, używającym terminów, których zupełnie nie
                rozumie. Używa terminu 'socjalizm utopijny' tak, jakby taki ustrój kiedykolwiek
                realnie istniał. To niech cymbał wymieni, gdzie i kiedy konkretnie istniało
                państwo o takim ustroju? Socjalizm utopijny nigdy realnie nie zaistniał. Trudno
                dyskutować z cymbałem, który nie wie, co to utopia i to właśnie sprawia, że sam
                pisze utopijne bzdury:

sjp.pwn.pl/lista.php?co=utopia
                utopia:
                1. «zamiar niemożliwy do urzeczywistnienia»
                2. «ideał społeczeństwa szczęśliwego; też: ideologia postulująca stworzenie
                takiego społeczeństwa»
                3. «gatunek dydaktycznej literatury fantastycznej przedstawiający życie
                idealnej społeczności»

To może jeszcze mam z tym nieukiem dyskutować o smoku wawelskim, krasnoludkach i
                królewnie Śnieżce?

Buuuuuuuuuuechachacha
            • Gość: tomekk Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 15:45
              A co te twoje rewelacje mają do faktu, że doktryna socjalistyczna powstawała w
              pierwszej połowie XIX wieku? jestes naprawdę zdesperowany, skoro chwytasz się
              waszego ulubionego przypisywania innym waszej własnej tendencji do nieustannego
              zmieniania ników (widocznie niepokoją nieustanne powtarzane ostrzeżenia portalu,
              że za często jesteście wycinani was niepokoją). Jak jest wyżej: nie ma sensu
              dyskutować z takimi, jak ty, ponieważ spieracie się nie z tym, co jest,a z tym,
              co sobie w waszych pokrętnych umysłach wykombinowaliście, a z rzeczywistoscią
              nie ma wspólnego kompletnie nic. KOMPLETNIE. Pojąłeś w końcu?
            • Gość: tomekk Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 16:03
              Gdybyś przez chwilę dał sobie szansę myślenia, to po pierwsze:
              - zrozumiałbyś, e kategoria socjalizmu jest znacznie szersza niż komunizm
              - zrozumiałbyś, że tzw. utopijny socjalizm od "naukowego" rózni się tylko tym,
              że ten "naukowy" wcielono (niestety) w życie
              - kategoria "socjalizm utopijny" to kategoria wymyślona przez komuchów i
              nauczana w socjalistycznych szkołach (że marksizm to taki "uczony" i "prawdziwy"
              a reszta to bzdury): wiernym uczniem tej socjalistycznej propagandy sie okazujesz
              - kliknąłbyś na link "prostowicza", gdzie jest zeskanowana autentyczna ksiązka i
              wyjaśnione jest czym sie różni socjalizm mickiewiczowski od
              rewolucyjno-materialistycznych bzdetów
              (ale widocznie wskazany na początku warunke jest ci obcy)
              • pan_gerwazy Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd 30.05.08, 02:06

> Gdybyś przez chwilę dał sobie szansę myślenia, to po pierwsze:
                > - zrozumiałbyś, e kategoria socjalizmu jest znacznie szersza niż komunizm

Czy ty już masz jakieś zwidy, psychopato? Kto używał "kategorii socjalizm"????
                Białe myszki czy królwana Śnieżka? Buechachachacha.

> - zrozumiałbyś, że tzw. utopijny socjalizm od "naukowego" rózni się tylko tym,
                > że ten "naukowy" wcielono (niestety) w życie
                > - kategoria "socjalizm utopijny" to kategoria wymyślona przez komuchów i
                > nauczana w socjalistycznych szkołach (że marksizm to taki "uczony" i "prawdziwy
                > "

Ty tumanie. Termin "socjalizm naukowy" zdefiniowali i użyli Marks i Engels
                wieeeeeeeele lat przed powstaniem pierwszego państwa tzw realnego socjalizmu a
                więc komuchów. Marks i Engels nie wyznawali idei marksizmu-leninizmu i Lenina
                czy Stalina mieli gdzieś. Umarli wiele lat przed rewolucją.

> a reszta to bzdury): wiernym uczniem tej socjalistycznej propagandy sie okazuje
                > sz
                > - kliknąłbyś na link "prostowicza", gdzie jest zeskanowana autentyczna ksiązka

Znowu ośmieszyłeś się tumanie. Mickiewicz nigdy nie napisał książki pt "Trybuna
                Ludów". Zapamiętaj sobie głąbie, że nie rozmawiamy o książce, ale tygodniku i to
                wydawanym PO FRANCUSKU.

> i
                > wyjaśnione jest czym sie różni socjalizm mickiewiczowski od
                > rewolucyjno-materialistycznych bzdetów
                > (ale widocznie wskazany na początku warunke jest ci obcy)

Koniec świata! Nigdy nie spodziewałem się, że dożyję czasów, gdy niedouczone
                tumany będą definiować i wymyślać nowe ustroje społeczno-gospodarcze. To wymień
                głąbie kraje, które ten ustrój wprowadziły w praktyce. Nikt oprócz ciebie nigdy
                o takim ustroju jak "socjalizm mickiewiczowski nie słyszał. Tak samo jak o
                feudalizmie smoka wawelskiego czy kapitalizmie królowej Śnieżki.
                • mr.brilliant Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd 30.05.08, 04:17
                  Nie doczekasz się, Gerwazjuszu, na definicję 'socjalizmu mickiewiczowskiego' od
                  tego pajaca, więc pozwól, że zdefiniuję za niego, bo on nawet nie jest w stanie
                  zdefiniować nawet socjalizmu szerszeni czy muminków.

Socjalizm mickiewiczowski, to taki ustrój, gdzie wieszcz agituje polskich
                  robotników i chłopów po francusku. Uświadamia też polską klasę robotniczą, że to
                  nie polski szlachcic, żyd-lichwiarz czy wredny kapitalista jest ich wrogiem
                  klasowym, ale car i ruskie sałdaty.
                • Gość: tomekk Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 07:46
                  Z tobą rzeczywiście nie da się rozmawiać, skoro nie rozumiesz, że określenie
                  socjalizm istniało na długo przed komunistycznymi koncepcjami Engelsa i Marksa
                  • mr.brilliant Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd 01.06.08, 06:19

> Z tobą rzeczywiście nie da się rozmawiać, skoro nie rozumiesz, że określenie
                    > socjalizm istniało na długo przed komunistycznymi koncepcjami Engelsa i Marksa

To wie chyba każdy i nie ma tu nic do rozumienia, więc nie mierz innych swoją
                    miarą, bo w ten sposób obnażasz tylko ułomność swego intelektu.

Pojęcie Ziemi jako świata też istniało na długo przed lotami kosmicznymi.
                    Najczęściej Ziemia była wyobrażana jako płaski placek trzymany na plecach
                    różnych zwierząt, zależnie od regionu.
                • Gość: tomekk Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 09:27
                  - Oto jest pan gerwazy, który używa pojęcia "socjalizm" w tym miejscu dziesiątki
                  razy
                  po czym biedna dziecina o tym zapomina
                  - socjalizm naukowy: to pojęcie wymyślone przez komunistę marksa (że niby on
                  jest większym realistą niż Saint-Simone i jeszcze paru) i podjęte przez jego
                  wiernych synów ze związku sowieckiego, którzy komunistyczne UTOPIE wcielili w
                  czyn kosztem ponad setki mln ludzi (jakoś ten "realny" komunizm nie był
                  specjalnie realny skoro trzeba go było "wdrażać" kosztem tylu ofiar). no chyba,
                  że należysz do pewnej lewicowej grupy, która idee Marksa uważa za wiecznie żywe,
                  a to, co było potem za wypaczenie. nie zdziwiłbym się
                  - w podanym linku jest wydanie książkowe, co łatwo sprawdzić (znów polemizujesz
                  z tym, co sam sobie wymyśliłeś)
                  • mr.brilliant Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd 01.06.08, 06:34

> - Oto jest pan gerwazy, który używa pojęcia "socjalizm" w tym miejscu dziesiątk
                    > i
                    > razy
                    > po czym biedna dziecina o tym zapomina
                    > - socjalizm naukowy: to pojęcie wymyślone przez komunistę marksa (że niby on
                    > jest większym realistą niż Saint-Simone i jeszcze paru) i podjęte przez jego
                    > wiernych synów ze związku sowieckiego, którzy komunistyczne UTOPIE wcielili w
                    > czyn kosztem ponad setki mln ludzi (jakoś ten "realny" komunizm nie był
                    > specjalnie realny skoro trzeba go było "wdrażać" kosztem tylu ofiar). no chyba,
                    > że należysz do pewnej lewicowej grupy, która idee Marksa uważa za wiecznie żywe
                    > ,
                    > a to, co było potem za wypaczenie. nie zdziwiłbym się
                    > - w podanym linku jest wydanie książkowe, co łatwo sprawdzić (znów polemizujesz
                    > z tym, co sam sobie wymyśliłeś)

Skąd to znamy? Niejaki alex4 twierdził, że bolszewicy to wcale nie moskiewskie
                    lachociągi, stare komuchy, ale to PiS, prawica i wszyscy inni są bolszewikami
                    oprócz komuchów. Chory psychol koleshka twierdził, że to Pogromca, Gerwazjusz i
                    ja to komuchy a nie on.

Teraz tomekk vel bromden, vel dd twierdzi, że socjalizm naukowy to tak naprawdę
                    utopijny a utopijny jest bardziej naukowy od naukowego.

Psychopatów nie sieją.... Uśmiałbym się niemożebnie, gdyby nie Katyń, dziesiątki
                    milionów ofiar tego zbrodniczego systemu. Czy to utopia????????? A może
                    fatamorgana, durniu????????
                    • Gość: tomekk Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 09:22
                      Myślałem, że rozmowa już skończona, ale widzę, że postanowiłeś dołożyć jeszcze
                      trochę swoich idiotyzmów. Cóż, ilość ofiar komunizmu i jego "tysiącletnie
                      trwanie" tudzież "wiekopomne sukcesy gospodarcze i cywilizacyjne" pokazują aż
                      nadto dobitnie jak bardzo "naukowy" był to ustrój, a właściwie czym sie kończy
                      fakt, że ktoś UTOPIJNE idee (w swojej istocie niewdrażalne) wdraża w życie. To
                      się jednak udać nie może. Gratuluję wierności nomenklaturze Marksa. Najwyraźniej
                      czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci. Bez odbioru. Mam dość
                      "dyskutowania" z chamami pokroju ciebie i gerwazjusza, którzy chodzą chorzy bez
                      rzucenia pod adresem adwersarzy steku bluzgów. To pokazuje, że tacy z was
                      bogobojni chrześcijanie jak z wołu rumak. Drugim powodem zamknięcia dyskusji
                      jest fakt, że w tych swoich socjalnych i mesjanistycznych bajaniach Mickiewicz
                      przebrał miarę i jest to najgorsza część jego dzieła, o której można wspomnieć
                      ale nie ma sensu specjalnie długo dyskutować. A hasło socjalizm masz w
                      wikipedii, więc matołku możesz sobie przeczytać kiedy zaczęto go używać oraz
                      kogo od kiedy nazywano socjalistami
                      • mr.brilliant Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd 02.06.08, 17:30
                        Nareszcie! Już miałem dosyć dyskusji z tym głąbem, bo już nudziło już mnie
                        ciągłe wytykanie mu absurdów. Trudno przecież poważnie traktować kogoś, kto
                        pisze takie absurdy, że "ktoś UTOPIJNE idee (w swojej istocie niewdrażalne)
                        wdraża w życie."

Pomijając fakt, że niewdrażalnych idei NIE DA się wcielić w życie, tak więc ten
                        głąb jak zwykle napisał debilizm, to niech sobie on sam się dokształci, bo mi
                        się nie chce uczyć go podstaw. Niech sobie poczyta o ZSRR, PRL, NRD, czerwonych
                        khmerach, itd.

Czy Chiny, Kuba, Wietnam, Korea Północna, to utopia? Myślę, że nie ma na forum
                        takiego drugiego głąba jak tomekk i każdy wie, że np socjalistyczne Chiny czy
                        Kuba realnie istnieją a więc nie są utopią.

Realny socjalizm to najbardziej zbrodniczy ustrój w historii świata i trzeba być
                        bydlakiem, by próbować te zbrodnie bagatelizować debilnymi tekstami, o utopii.
                        Idąc tropem myślenia tego głąba można dojść do wniosku, że i faszyzm okazał się
                        utopią. Czy Oświęcim i Majdanek może też?

Zupełnie żałosne i obrzydliwe jest gdy ten zakamuflowany komuch z jednej strony
                        próbuje bagatelizować socjalizm i dziesiątki milionów ofiar tego systemu i
                        jeszcze ma czelność innym wcisnąć związki z komuną.

Nie pojmuję dlaczego ten próbuje ze mną się spoufalać i zupełnie nie na temat
                        wchodzić z butami w moje przywatne sprawy sumienia i wyznania? Trzymaj się
                        bydlaku od moich spraw osobistych z daleka. Od chrześcijan też się odczep
                        żółtozębny komuchu. Czy ja wnikam ile razy w roku ten komuch jeździ do Moskwy,
                        by ucałować dupę przeżartej syfilisem mumii Lenina?

Co do twórczości Mickiewicza, to na szczęście nie sądzę, by recenzja
                        półanalfabety, co kilka dni nie może przyzwoić słów utopia czy utopijny i
                        błędnie ich używa miała jakiś wpływ na ocenę twórczości wieszcza.
                        • Gość: tomekk Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 17:56
                          Te zbrodnicze ustroje upadły właśnie dlatego, że były niewdrażalne i ofiar było
                          tyle właśnie dlatego, że były niewdrażalne, ponieważ bez tych ofiar nie mogły
                          funkcjonować. To tyle na ten temat.
                          Ty też się od moich spraw trzymaj z daleka, o to, żebyś przestał mnie w końcu
                          obrażać nawet nie proszę, bo w przypadku takiej kreatury jak ty jest to
                          niemożliwe. I nie mieszaj chrześcijan do swoich burackich manier godnych co
                          najwyżej ostatniego zapijaczonego trepa, bo chrzescijanie tacy, jak ty po prostu
                          nie są panie brylantyna.
                          Napisałem wyraźnie, że uważam, e temat jest skończony, więc go więcej nie podbijaj
                          • mr.brilliant Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd 02.06.08, 23:23

> Te zbrodnicze ustroje upadły właśnie dlatego, że były niewdrażalne i ofiar było
                            > tyle właśnie dlatego, że były niewdrażalne, ponieważ bez tych ofiar nie mogły
                            > funkcjonować. To tyle na ten temat.
                            > Ty też się od moich spraw trzymaj z daleka, o to, żebyś przestał mnie w końcu
                            > obrażać nawet nie proszę, bo w przypadku takiej kreatury jak ty jest to
                            > niemożliwe. I nie mieszaj chrześcijan do swoich burackich manier godnych co
                            > najwyżej ostatniego zapijaczonego trepa, bo chrzescijanie tacy, jak ty po prost
                            > u
                            > nie są panie brylantyna.
                            > Napisałem wyraźnie, że uważam, e temat jest skończony, więc go więcej nie podbi
                            > jaj

Ile razy komuchowski lachociągu mam ci powtórzyć, być nie próbował się ze mną
                            spoufalać, przezywać się, bo się tobą brzydzę.

Dlaczego najpierw mieszasz kwestie wiary i chrześcijaństwa do dyskusji o
                            Mickiewiczu a potem jeszcze masz czelność zarzucać to innym??? Czy ty nie
                            rozumiesz, że czytelnicy forum dawno już poznali się na twoich prymitywnych
                            kłamstwach i nędznych sztuczkach? Poza tym nie będzie żadne kłamliwe
                            bolszewickie ścierwo udające człowieka mówić, gdzie i kiedy mam pisać a kiedy
                            przestać.

Zamiast kłamliwie deklarować "bez odbioru" przestań płodzić swoje głupie posty,
                            od których rzygać mi się chce.
                            • Gość: tomekk Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 23:54
                              I po co dalej podbijasz wątek? Na twoich manierach już się wszyscy tu poznali,
                              nie musisz za wszelką cenę w kółko tego udowadniać. Poza tym możesz sobie ekran
                              pobrudzić, a jak na klawiaturę ci padnie to będziesz miał prawdziwy kłopot. Co
                              do tego udawania człowieka; ty udawać człowieka nawet nie próbujesz
                              • Gość: J 07 Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd IP: *.nycmny.east.verizon.net 03.06.08, 03:24

Tomekku,idz przebadaj sie - twoja choroba to nic innego,jak wsciek-
                                lizna.
                                • mr.brilliant Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd 04.06.08, 06:48
                                  Gość portalu: J 07 napisał(a):

>
                                  > Tomekku,idz przebadaj sie - twoja choroba to nic innego,jak wsciek-
                                  > lizna

Dokładnie. Ten żałosny, zakłamany mały człowieczek poniósł już totalną klęskę
                                  jako dd, bromden, hrothuff, koleshka, itd. Stąd też jego chora nienawiść i
                                  chorobliwa, irracjonalna chęć odegrania się. Półgłówek tomekk nie pamięta, za co
                                  ongiś, jeszcze w średniowieczu ojciec bił syna, gdy wrócił z targu spłukany. Nie
                                  za to, że przegrał w karty część pieniędzy, ale za to, że chciał się odegrać.

Zwróć uwagę, J07 w jakie towarzystwo pchnęła tego małego człowieczka jego
                                  chorobliwa nienawiść i chęć zemsty i odegrania się. Jego obecni przyjaciele to
                                  prostowicz, świński białoruski ryj pańszczyźniany, itd, jednym słowem totalne dno.

Nas stać, by pozostać samodzielnymi, niezależnymi od siebie na tym forum,
                                  wzajemnie się szanować ale jak znam życie, ten zakłamany, przesiąknięty
                                  nienawiścią i chory z chęci zemsty śmieć tomekk zacznie się wypierać swoich
                                  stronników i przyjacioł.

Na tym właśnie polega nasza wyższość kulturowa oraz cywilizacyjna i uwierz mi,
                                  J07 - czytelnicy forum to widzą!
                                  • tomaszz.3 Re: Tomku -tumanku vel bromden, dd, itd 04.06.08, 13:14
                                    Twój szacunek dla innych na tym forum był wielookrotnie doceniany
                                    przez jego adminów, którzy wyjątkowo często w ramach nagrody
                                    wysyłali twoje wypowiedzi tam, gdzie ich miejsce: na oślą ławkę albo
                                    w niebyt (jako czytelnicy twoich wypowiedzi widzą je, oj widzą aż za
                                    dobrze).
        • Gość: doctor Re: Tomku IP: 208.99.78.* 29.05.08, 15:49
          ten czlowiek jest najwyrazniej upsledzony umyslowo
    • prostowicz Re: Film o białoruskuim poecie Adasiu Mickiewiczu 30.05.08, 05:28
      Panowie Tomku i Followthesun, zostawcie tego wariata Brylantowego
      Gerwazego z jego szaleństwem.
      Wątek jest wyczerpany.
      • mr.brilliant Wiecie dlaczego zawsze wygrywam? 04.06.08, 07:04
        Nie dlatego, że niewątpliwie mam przewagę intelektualną nad żałosnymi typami
        typu bromden vel hrothuff vel tomekk, o jego koledze obleśnym, tłuściochu,
        świńskim białoruskim chamie kołchoźnym spod Smoleńska nawet nie wspomnę.

Nigdy nie ukrywałem tajemnicy swoich sukcesów na tym forum. Traktuję czytelników
        forum poważnie i nie próbuję podobnie jak bromden vel tomekk wciskać
        prymitywnych kłamstw.
        • tomaszz.3 Re: Wiecie dlaczego zawsze wygrywam? 04.06.08, 13:00
          Grunt to wysoka samoocena, oskarżenia rzucane wszędzie dokoła i
          odtrąbianie własnej wiktorii. Jeśli ci się zdaje, że wygrywasz, to
          niech ci się tak zdaje, widocznie strasznie cię twoja praca
          frustruje, mam to w nosie
          • mr.brilliant Re: Wiecie dlaczego zawsze wygrywam? 07.06.08, 01:44
            tomaszz.3 napisał:

> Grunt to wysoka samoocena, oskarżenia rzucane wszędzie dokoła i
            > odtrąbianie własnej wiktorii. Jeśli ci się zdaje, że wygrywasz, to
            > niech ci się tak zdaje, widocznie strasznie cię twoja praca
            > frustruje, mam to w nosie

To jeszcze przypomnij mi, gdzie pracuję, bo zapomniałem. Poza tym mylisz niechęć
            z frustracją.

Co ja zrobię, że nie lubię ciebie i twoich przyjaciół i stronników typu
            prostowicz, macrow czy świniopas. Widocznie kto z kim przystaje, takim się staje.
        • tomaszz.3 Re: Wiecie dlaczego zawsze "wygrywam"? 04.06.08, 15:12
          Tajemnica twojego "sukcesu" polega na tym, że obrzucasz innych wyzwiskami i
          przypinasz dowolne łatki, a gdy ktoś oleje twoje debilne teoryjki dmiesz w
          fanfary. Nie przyszło ci nigdy do głowy, że co niektórzy przestają się udzielać
          na tym forum, gdyż rzygać im się chce ma myśl, że muszą mieć do czynienia z
          czymś takim jak ty? I co ty z tymi krewetkami? Głodowałeś w dzieciństwie?
          Zastanawiam się, jak bardzo trzeba być pijanym, żeby spłodzić coś takiego, jak ty.
          A twoim przyjacielem na tym forum jest być bardzo łatwo: wystarczy od czasu do
          czasu kogoś nazwać kacapem, ścierwem, komuchem, lachociągiem, ubekiem oraz
          czasem rzucić antyplatformerskie lub antysemickie hasło. Doprawdy "wielki"
          wyczyn. załóżcie sobie z gerwazym i J07 swoje prywatne rowerowe forum i
          zachwycajcie się sobą nawzajem opraz podniecajcie się autozachwytem radziłem ci,
          co masz zrobić, żeby mieć ze mną sposkój, ale widocznie mało masz radości w
          życiu skoro tak cię podnieca wyłażenie ze skóry, żeby mi dokuczyć
          (co do twoich "argumentów": przecież wszyscy wiedzą, że masz jeden prosty
          zwyczaj: gdy ktoś dowiedzie ci, że nie masz racji, natychmiast porzucasz wątek)
          Możesz się nadymać dalej, ale lepiej uważaj, bo w końcu pękniesz. Wuielu ludzi
          odetchnęłoby z ulgą, ale tylko na początku, bo potem by poczuli zapach i
          konsystencję tego, co masz w środku. Nie odnoś się więc do moich wypowiedzi,
          ponieważ inaczej dowiedziesz, że cię to zwyczajnie rajcuje
          • mr.brilliant Re: Wiecie dlaczego zawsze "wygrywam"? 07.06.08, 03:54
            tomaszz.3 napisał:

> Tajemnica twojego "sukcesu" polega na tym, że obrzucasz innych wyzwiskami i
            > przypinasz dowolne łatki, a gdy ktoś oleje twoje debilne teoryjki dmiesz w
            > fanfary. Nie przyszło ci nigdy do głowy, że co niektórzy przestają się udzielać
            > na tym forum, gdyż rzygać im się chce ma myśl, że muszą mieć do czynienia z
            > czymś takim jak ty? I co ty z tymi krewetkami? Głodowałeś w dzieciństwie?

Odezwał się święty. Sam wyzywasz i atakujesz wszystkich. Choćby zielonego, za
            którym nie przepadam. Dał on jednak piękną nauczkę vladowi i ty też tchórzliwie
            korzystając z anonimowości się do takiej nauczki kwalifikujesz. Nikogo nie
            dziwią już twoje kłamliwe ataki na np Azp. Jest takie przysłowie - daj chamowi
            palec, to ci rękę odgryzie.

Wiesz, czym się różnimy? Ano tym, że jak jest na forum spokój, ja staję się
            mniej aktywny, pozwalam ludziom dyskutować, nie wtrącam się. Ty zaś gdy
            zobaczysz, że nie ma mnie, Gerwazjusza, Azp, J07 czy innych twoich oponentów,
            stajesz się agresywny, mieszasz się do prawie wszystkich dyskusji, starasz się
            swoim chamstwem forum spacyfikowć.

Jak dobrze pamiętam, to przez 2 lata obecności na tym forum, o krewetkach
            napisałem bodajże raz kilka miesięcy temu i teraz ponownie dwukrotnie w tym
            wątku - sprowokowany i wywołany do tablicy. Skoro cię to boli, to postanowiłem
            naprawić swój błąd i od dzisiaj pisać częściej. Pamiętaj - ma boleć!

> Zastanawiam się, jak bardzo trzeba być pijanym, żeby spłodzić coś takiego, jak
            > ty.
            > A twoim przyjacielem na tym forum jest być bardzo łatwo: wystarczy od czasu do
            > czasu kogoś nazwać kacapem, ścierwem, komuchem, lachociągiem, ubekiem oraz
            > czasem rzucić antyplatformerskie lub antysemickie hasło. Doprawdy "wielki"
            > wyczyn. załóżcie sobie z gerwazym i J07 swoje prywatne rowerowe forum i
            > zachwycajcie się sobą nawzajem opraz podniecajcie się autozachwytem radziłem ci
            > ,
            > co masz zrobić, żeby mieć ze mną sposkój, ale widocznie mało masz radości w
            > życiu skoro tak cię podnieca wyłażenie ze skóry, żeby mi dokuczyć

Lecz się, póki jeszcze czas. Masz bardzo brzydki, chorobliwy nawyk narzucania
            się ze swoimi radami, które swoim debilizmem wzbudzają u normalnych ludzi
            politowanie i obrzydzenie. Twoje insynuacje o mnie są chorobliwe i typowe dla
            kłamcy i oszczercy. Nic o mnie nie wiesz, bromdenie vel dd, hrothulf, itd. Nie
            sądź więc innych wg siebie i nie przypisuj innym swoich upodobań. Ja np w
            odróżnieniu od ciebie nie lubię jeździć na rowerze bez siodełka, bo zdecydowanie
            wolę pływanie.

> (co do twoich "argumentów": przecież wszyscy wiedzą, że masz jeden prosty
            > zwyczaj: gdy ktoś dowiedzie ci, że nie masz racji, natychmiast porzucasz wątek)
            > Możesz się nadymać dalej, ale lepiej uważaj, bo w końcu pękniesz. Wuielu ludzi
            > odetchnęłoby z ulgą, ale tylko na początku, bo potem by poczuli zapach i
            > konsystencję tego, co masz w środku. Nie odnoś się więc do moich wypowiedzi,
            > ponieważ inaczej dowiedziesz, że cię to zwyczajnie rajcuje

To ty spadaj w buraki, nie odpowiadaj mi, bo brzydzę się tobą, twoimi równie
            nędznymi stronnikami typu prostowicz, twoją hucpą i zakłamaniem. Żaden to
            zaszczyt dyskutować z takim człowieczkiem. Przyszedł czas, by zdradzić ci drobną
            tajemnicę. Za pewien czas twój okres ochronny się kończy i ja spokojnie,
            poczekam na ten dzień.

Może to lepiej, że nie widzisz swojej ułomnośc umysłowej, którą widzi większość
            forumowiczów.

Przykład? Masz do mnie pretensje, że ci czasem odpowiadam, domagasz się bym tego
            zaniechał i jednocześnie masz pretensje, gdy ci nie odpowiem, bo rzekomo
            "porzucam wątki". Co za debil bezmyślny. U mnie sprawa jest prostsza. Zarówno
            twoja osoba, jak i twoja żałosna TFUrczość wzbudzają u mnie obrzydzenie i wcale
            się nie martwię, gdy porzucasz jakieś wątki a wręcz przeciwnie - cieszę się.
            • Gość: swiniopas Widze ze Zenon Smiglo znowu ze smietnikow IP: *.nat.dialup.freesurf.fr 07.06.08, 04:09
              wyzera, zatrul sie wyrzucona salsa meksykanow
              i teraz na trzy glosy gada.
              Nieuleczalne roztrojenie jazni, nietstety,
              • Gość: J 07 Re: Widze ze Zenon Smiglo znowu ze smietnikow IP: *.nycmny.east.verizon.net 07.06.08, 04:40
                Swinki ci sie potpopily,czy co? - Pewnie czar kolchozu,wypity w
                dolinie Wolgi,uspil twoja czujnosc nad biednymi zwierzatkami.
                I,co teraz,pastuszku skacowany?
    • Gość: J 07 Re: Ah... IP: *.nycmny.east.verizon.net 04.06.08, 03:56

te oborowe przyzwyczajenia.- Nawet nad morzem fekalji,nie pozwalaja
      zapomniec sie.
    • mr.brilliant ale prymityw!!! 04.06.08, 07:55

> Azbest juz dzis zerwany?
      > Talerze u zyda w knajpie wieczorem juz umyte?
      > Wiedz, ze ja wlasnie sie opalam nad M.Srodziemnym
      > w moim palazzo, czytam ksiazke o zbieraczach antykow
      > cudownego faceta co sie nazywa Starowieyski.
      > jak masz czas to mozesz swemu panu ruskiemu koktajl w srebrnym kieliszku
      > tu przyniesc. Ino chibko, ty psie niemyty!

Typowe, w przypadku Krzysztofa Robaka, podrzędnego dziada z Tesco, uwarunkowane
      genetycznie białoruskie chamstwo.

Każde polskie dziecko przecież wie, że ruski to był najwyżej chłop
      pańszczyźniany a pan to był Polakiem i tak było przez stulecia! Tłusty cham nie
      ma zielonego pojęcia o mnie, gdzie mieszkam, gdzie pracuję itd, stąd jego chore
      brednie o jakimś azbeście (który zerwano już 20 lat temu) czy o jakiejś
      żydowskiej knajpie są spowodowane chorobą psychiczną tego osobnika, który
      podobno dostał pomieszania zmysłów, gdy siedział w zagranicznym więzieniu za
      pospolite kryminalne przestępstwa i świadczył współwięźniom usługi seksualne.

Unikałem pisania o sobie, bo cenię swoją prywatność. Mam jednak taką
      satysfakcję, że chociaż niedomytu białoruski wieprz obleśny swego czasu oferował
      kasę za dane o mnie, nikt się na ochłapy tłustej świni się nie skusił. NIC O
      MNIE NIE WIESZ, wieprzu a czytelnicy forum najwyraźniej tobą gardzą. Nic
      diwnego, poniewaź każdy człowiek myślący przyzna, że masz wyjątkowo obleśny i
      debilny pysk.
      s269.photobucket.com/albums/jj51/swiniopas/?action=view¤t=Kabotyn.jpg
      Nie przypadkowo pisałem pod nickiem Llatarnik. Mieszkam nad pięknym oceanem,
      więc nie muszę jeździć na zatłoczone, zanieczyszczone francuskie wybrzeże.
      Wychodzę z domu i wiem, że temperatura wody w oceanie nie spadnie poniżej 20°C
      do końca października. Krewetki tu kosztują grosze i nikomu nawet do głowy nie
      przychodzi, że mrożone krewetki czy kraby są jadalne.

Tak więc tani mitomanie z dziadowskiego Tesco ja nie muszę zmieniać IP,
      przechwalać się czy szpanować, ponieważ mieszkam nad oceanem.

I jeszcze jedno białoruski chamie sprzedajny. Kiedy odpowiesz na proste pytanie?
      Jak oceniasz postawę moralną ubeckiej dziwki sprzedajnej, Anny Robak, która
      donosiła ubekom na swych przyjaciół?

Co cię łączy z tym sprzedajnym qu..shonem?

No, tłuściochu śmierdzący! Odpowiadaj, jak cię twój polski pan pyta!!!
      • Gość: swiniopas Re: ale prymityw!!! IP: *.nat.dialup.freesurf.fr 05.06.08, 03:19
        Zenonie Smiglo, Pan Cenzor zaraz mnie wytnie, powiem ci wiec
        tylko tyle ze jadlem ostrygi, popijalem medalowym wunem z Doliny Rodanu. Mam
        nadzieje ze ci sledz i kaszanka z bialostockim bimbrem
        nadal smakuja.
        • Gość: J 07 Re: ale prymityw!!! IP: *.nycmny.east.verizon.net 05.06.08, 04:33
          Ktos na tym forum,slusznie okreslil: "z pana da sie zrobic chama,
          ale z chama zrobic pana,to sie nie da".
          • mr.brilliant Re: ale prymityw!!! 07.06.08, 01:38
            Gość portalu J 07 napisał(a):

> Ktos na tym forum,slusznie okreslil: "z pana da sie zrobic chama,
            > ale z chama zrobic pana,to sie nie da".

Dobrze wiesz, J07, że krewetki, mięso krabów czy nawet ostrygi i inne oceaniczne
            robactwo nie jest wcale u nas żadnym luksusem. Raz czy nawet dwa razy w tygodniu
            z przyjemnością można zjeść, ale żeby się zachwycać? To bardzo plebejskie, uważam.

Co do win, to uważam, że wina francuskie są mocno przereklamowane. Lubię wina z
            kolebki win - Gruzji, ale u mnie są trudno osiągalne. Piję więc od czasu do
            czasu wina
            australijskie, które moim zdaniem są lepsze, bardziej ekologiczne od
            framcuskich, ale nie piję zbyt wiele wina, bo moim ulubionym alkoholem jest
            niepasteryzowane piwo z miejscowej knajpki z minibrowarem położonej nad oceanem.

Lubię proste polskie dania, ale niestety zdobycie ich przysparza mi trochę
            trudności. Chętnie bym więc zamienił się i zamiast snobistycznych w Europie
            owoców morza zjadł mocno przypieczoną kaszankę z grilla z cienko pokrojonym
            wypieczonym na chrupiąco boczkiem (takim z supermarketu) i cebulą pieczoną
            również na grillu w folii, podaną z zieloną, niezbyt pikantną salsą, ale taką
            domową, zrobioną przez latynoskę a nie ze sklepu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka