Dodaj do ulubionych

myslicie juz o prezentach na dzien dziecka?

18.04.11, 10:01
wiem wiem ze jeszcze jest czasu ale ja juz powoli zaczynam sie rozgladac za prezentami mam synka i 2 chrzesniakow plus urodziny synka takze troche tego bedzie i zeby cos sensownego kupic musze to wszystko zaplanowac...jak to jest u was? czekacie do ostatniej chwili czy juz polujecie na cos?
Obserwuj wątek
    • sonrisa06 Re: myslicie juz o prezentach na dzien dziecka? 18.04.11, 10:25
      Dla mnie Dzień Dziecka, to taki najlepszy czs do kupowania prezentów związanych z ruchem na powietrzu. W zrszłym roku był rower, dwa lata temu basen, trzy lata temu zjeżdżalnia w tym roku rolki. Co prawda rolki już są, ale wyraźnie było zaznaczone, ze to na Dzien Dziecka. I tak bym to wszystko kupiła, ale jakoś lepiej mi pasuje, że te prezenty łączą się z Dniem Dziecka.
    • w_miare_normalna Re: myslicie juz o prezentach na dzien dziecka? 18.04.11, 11:22
      Młodej (3lata niedługo) chcę zakupić kasę bo stara jej się zepsuła, a chętnie się nią bawiła.

Coś takiego:

liliputek.pl/p/71/90482/brimarex-kasa-z-wyswietlaczem-nasladowanie-doroslych-zabawki-dla-dzieci.html
    • agni71 Re: myslicie juz o prezentach na dzien dziecka? 18.04.11, 14:10
      zawsze kupuje z wyprzedzeniem. Teraz tez juz częśc prezentów mam kupione: gry, figurki schleich i kredę 3D. Mam tez zawsze pudełko ksiązek, z którego czerpię na rózne okazje smile
      Pewnie jeszcze cos dokupię.
    • marghot Re: myslicie juz o prezentach na dzien dziecka? 18.04.11, 14:12
      nie mysle, bo;
      - dopiero co kupiłam upominki na zająca/woelkanoc
      - na imieniny męża

w kolejce czeka dzien matki smile

później dopiero dzien dziecka
      tu pewnei tradycyjnie ksiązka/i oraz wyjście do teatru, kina, na basen czy inna atrakcja lubiana przez córkę
    • camel_3d co wy wszyscy z tymi prezentami???? 18.04.11, 14:43
      prezenty na gwiazdke, wielkanoc, imieniny, urodziny, dzien dziecka, mikolaj...

czy aby nie za duzo? brakowalo wam tego jak bylyscie male?

nie, nie planuje zadnych prezentow. poza urodzinami i bozym narodzeniem nie ma jakiegos obdarowywania sie..maly dostaje spntanicznie drobnostki...
      • semi-dolce Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 18.04.11, 15:13
        Camel ale czego miało brakować? Zawsze u mnie w domu były - i to nie byle jakie, a porządne, duże, drogie - prezenty na każdą okazję - gwiazdka, zajączek, dzień dziecka, urodziny, imieniny, mikołajki. I to nie tylko w domu, czyli mama i tata, ale w calej bliższej i dalszej rodzinie tak jest, że dzieci sie obdarowuje przy każdej okazji i to nie drobiazgami a porządnymi rzeczami. Tradycja taka smile
        • camel_3d Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 18.04.11, 15:29
          kurcze nie wiem..ale chyba to jakies nowe tradycjesmile bo u nas na wszelkie okazji..oprocz bozego narodzenia i urodzin byly raczej drobne..i to nie dlatego ze nie mielismy pieniedzy..ale dtalego zeby dziecka nie zasypywac gorami rzeczy.... wiadomo, ze im wiecej dostaje sie prezentow i ium czesciej tym mniej sie szanuje to co sie ma i mniej sie to docenia...
          no w kazym badz razie u nas prezentow na dzein dzeicka nie bedzie.. pojdziemy sobie na spacer, na lody czy gdzies tam...
          no ale kazdy robi jak lubi.
          • coronella Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 18.04.11, 16:36
            A Ty miałeś w ogóle jakies zabawki? Twoje dziecko ma?
            Bo skoro okazje złe, 2 razy w roku- drobnostki, to czym się bawi?
            Spacer to spacer, my na spacer, lody czy gdzies tam chodzimy bez okazji, żeby nauczyć dzieci aktywności, brawo za pomysł zabierać je na spacer jako prezent na dzień dziecka uncertain
            • aleksandra1357 Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 18.04.11, 21:31
              Popieram Camela (choć wożę dziecko wózkiem). Częste otrzymywanie dużych prezentów demoralizuje i w ogóle fatalnie wpływa na dziecko.
              I w ogóle nadmiar zabawek jest zgubny. Pozbawia się dziecko wyobraźni. Mój 3-latek miał ostatnio urodziny i został zasypany prezentami. Następnego dnia znalazł gdzieś maleńką, kolorową kuleczkę (wielkości pestki arbuza) i cały dzień ją chołubił, chował, odnajdował, gubił, płakał i cieszył się, gdy się znalazła. Na zabawki nie spojrzał.
            • camel_3d Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 18.04.11, 23:53
              coronella napisała:

> A Ty miałeś w ogóle jakies zabawki? Twoje dziecko ma?

ja mialem..ale i tak wiekszosc czasu spedzalem z innymi dzeicmi. Moje dziecko ma..ale bez przedady, nie ma zawalonych polek.

> Bo skoro okazje złe, 2 razy w roku- drobnostki, to czym się bawi?

A to zeby dziecko sie bawilo to trzeba je zabawkami obsypywac?

> Spacer to spacer, my na spacer, lody czy gdzies tam chodzimy bez okazji, żeby n
              > auczyć dzieci aktywności, brawo za pomysł zabierać je na spacer jako prezent na
              > dzień dziecka uncertain

ja nie musze zasypywac dzeicka prezentami, zeby mu pokazac, ze go kocham...ale jak ktos nie potrafi inaczej..
              • halapta Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 19.04.11, 10:15
                Jasne bo dzieci, które maja dużo zabawek na pewno są mniej kochane. Porażasz logiką camel. Ciekawa jestem do którego worka upchniesz dzieci niechciane, które, zapewne też nie mają za wiele zabawek. Ale ponieważ mają mało zabawek są baaardzo kochane.
                Nieźle dziecku tłumaczysz swoją oszczędność.
                • camel_3d Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 19.04.11, 10:52
                  halapta napisała:

> Jasne bo dzieci, które maja dużo zabawek na pewno są mniej kochane. P

nie nie sa..ale wiele osob uwaza, ze kupowanie ztabawek = milosc..i ze wtedy to juz dziecko na pewno bedzie czulo sie kochane.
      • agni71 Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 18.04.11, 15:33
        camel_3d napisał:

> prezenty na gwiazdke, wielkanoc, imieniny, urodziny, dzien dziecka, mikolaj...
        >
        > czy aby nie za duzo? brakowalo wam tego jak bylyscie male?

6 okazji w roku to tak dużo? Tyle jest fajnych rzeczy, którymi chcę obdarowac dzieci - mam z większości zrezygnować, bo nie bylo okazji, bo dzieci wyrosły juz z danej zabawy? Czy może spiętrzyć wszystko na dwie okazje i zasypać wtedy każde dziecko piętnastoma prezentami?
        • paliwodaj Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 18.04.11, 16:35
          popieram Camela ( chociaz sie sama sobie dziwie) , u nas nie obchodzi sie dnia dziecka i moje dzieci zyja mimo tego faktu, na Wielkanoc - slodycze wielkanocne, w okolicach Bozego Narodzenia zwykle szalenstwo, na urodziny nastepne szalenstwo i tak x 3 dzieci. Zabawki kupujemy tez czasami z powodu specjalnych "osiagniec, zaslug". Dzieci bardziej sie ciesza z powodu 4 tygodni wakacji w tym roku , czlonkowstwa w zoo i akwarium, wycieczek weekendowych ,zajec dodatkowych ktore uwielbiaja i na ktore chetnie pozytkujemy swoje fundusze
          • mikams75 Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 18.04.11, 20:16
            u nas tez sie nie obchodzi dnia dziecka, choc babcia pewnie jakis drobiazg kupi.
            Prezenty duze sa na urodziny i pod choinke. Poza tym tez wydajemy kase na inne rzeczy.
            Jesli chodzi o zabawki to owszem, czasem cos kupuje - glownie plastyczne wg potrzeby. Rowerek tez kupilam, bo uznalam, ze akurat potrzebny. Ma zabawki, nie potrzebuje nadmiaru.
            I dziecko rowniez cieszy sie jak dostani ê drobiazg. Dlatego uwazam, ze owszem, mozna kupic, niech maluch ma radoche, ale niejednokrotnie jestem zszokowana na forum iloscia i wielkoscia prezentow.
            • halapta Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 18.04.11, 20:52
              Jako dziecko uwielbiałam rozpakowywać prezenty, ta chwile niepewności, adrenaliny, co tam jest. Takie uczucie ma się tylko do pewnego wieku, przynajmniej ja tak miałam sad
              Czasami kupuję coś wcześniej, a potem chomikuję na dnie szafy, żeby dać jak będzie okazja (co chwila się zdarza).
              Nie ustaliliśmy z góry, że na BN duże prezenty, na dzień dziecka małe, itp Czasem są to najzwyklejsze pierdółki. Chodzi o sam fakt sprawiani radości dawaniem prezentów.
        • camel_3d Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 18.04.11, 23:54

> 6 okazji w roku to tak dużo? Tyle jest fajnych rzeczy, którymi chcę obdarowac d
          > zieci -

a myslisz, ze dziecku to potrzebne?
          • agni71 Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 19.04.11, 10:33
            > a myslisz, ze dziecku to potrzebne?

Wiesz, jesli rozpatrujemy to w kategoriach potrzebne-niepotrzebne, to tak naprawdę dzieci przeżyją, jak będe dawała im jeść, będą miały dach nad głową, na półkach będą 2 ksiązki na krzyż, a do zabawy będzie pluszak, samochodzik i lalka. Ale chyba jednak nie o przetrwanie chodzi, a o rozwój. Ja nie jestem tak kreatywna, by dzieciom wymyslić coś, co będzie równie interesujące, rozwijające i po prostu zabawne jak większośc gier planszowych. Klocków lego tez nie wystrugam z drewna, trampoline kupiliśmy z premedytacją, żeby dzieci nie skakały nam po łóżkach wink Zabawki są środkiem do czego - rozrywki, wiedzy, a nie celem samym w sobie.
            Co nie znaczy, że dzieci bawią sie ciągle zabawkami. Bardzo często biegaja swobodnie po ogródku bawiąc sie przypadkowymi przedmiotami i ćwicząc kreatywność. Ale wolę, zeby te zabawki były, i żeby zawsze mozna bylo do nich sięgnąć w razie chęci.

• gabrysiek.12 Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 18.04.11, 22:35
        nie, nie brakowalo. wlasnie na te wszystkie okazje dostawalam prezenty od moich rodzicow i teraz moje dziecko tez bedzie dostawac smile
      • agulle Re: co wy wszyscy z tymi prezentami???? 18.04.11, 23:17
        camel_3d napisał: > prezenty na gwiazdke, wielkanoc, imieniny, urodziny, dzien dziecka, mikolaj...

Mi rodzice dawali jeszcze prezenty z okazji rozpoczęcia i zakończenia roku szkolnego, ważniejszych wydarzeń typu: egzaminy, wizyty u dentysty, przywozili coś z podróży...
        Nie zawsze były to wypasione. drogie gadżety.
        W naszej rodzinie jest jeszcze duuużo naszych okazji, na które obdarowujemy się prezentami. To jest bardzo miłe i nie zamierzamy z tego rezygnować smile
    • koza_w_rajtuzach Re: myslicie juz o prezentach na dzien dziecka? 18.04.11, 19:16
      W maju pomyślę.. Kupię dzieciakom jakiś wspólny prezent na podwórko, może namiot.
    • budzik11 Re: myslicie juz o prezentach na dzien dziecka? 18.04.11, 19:54
      Ja już mam kupione prezenty. Korzystam z promocji i kupuję wcześniej.
    • klubgogo Re: myslicie juz o prezentach na dzien dziecka? 18.04.11, 20:15
      Obczajam gdzie kupię najtaniej laufrada.
      • angelkochanie Re: myslicie juz o prezentach na dzien dziecka? 18.04.11, 20:27
        ja kupie laufrad...smile rowerek ma, zabawkami sie nie bawi tongue_out
        wiec co tam... wink niech dziecko ma cos z dziecinstwa..
        dodam ze corka ma 17 miesiecy..smile
    • 18_lipcowa1 nawet juz kupilam 18.04.11, 22:03
      z dziadkami zrobilismy zrzutkę na super wypas zabawki ogrodowe: piaskownice, hustawke, zjezdzalnie
    • shellerka Re: myslicie juz o prezentach na dzien dziecka? 18.04.11, 23:56
      tak. chciałabym dostać parawan z MM
    • mama_amelii Re: myslicie juz o prezentach na dzien dziecka? 19.04.11, 08:33
      Moje dziecko w tym roku dostało wielką trampoline ogrodową(taki wspólny prezent na Zajączka,Dzień Dziecka i urodziny).Mniejszych prezentów nie kupuję swoim dzieciom,bo przy każdej okazji dostaje od babci, cioć i wujków(Boże narodzenie,Wielkanoc,Dzień dziecka i urodziny),a ma ich kilkoro.No chyba,że sobie coś wymarzy,a wiem,że od nikogo tego nie dostanie.
      Moja córka pomimo tego,że dostaje od rodziny mnóstwo prezentów to i tak woli bawić się pokrywkami od garnków lub moimi szkatułkami,gadżetami itp.Teraz zaczął się sezon podwórkowy,więc pokój będzie jej słuzył tylko do spania.
      Ja nie pamietam zabawek z dzieciństwa(stara jestembig_grinMoją jedyną,najwspanialsza zabawką była taka duża ruska lalka,która chodziła prowadzana za rękę-uwaga dostałam na Komunię i to był najwspanialszy prezentbig_grin).
      Dzieciakom siostry kupiłam takie pistolety na wodę(w Auchan identyczne są po 6,99).Moja ma takie dwie i na lato zabawa przedniasmileSzczególnie w towarzystwie i jak ma się basen na podwórkusmileDla reszty maluchów w rodzinie tez już mam prezentysmileU mnie nie ma poczekaj,lubię mieć wszystko wcześniej..
      allegro.pl/interkobo-pistolet-na-wode-warszawa-i1543846978.html
      • camel_3d Re: myslicie juz o prezentach na dzien dziecka? 19.04.11, 08:54

> Moja córka pomimo tego,że dostaje od rodziny mnóstwo prezentów to i tak woli ba
        > wić się pokrywkami od garnków lub moimi szkatułkami,gadżetami

ale za to rodzina ma spokojne sumienie, ze nie zaniedbuje malej smile) ja mam wrazenie, ze wlasnie tak to dziala...

>itp.Teraz zaczął
        > się sezon podwórkowy,więc pokój będzie jej słuzył tylko do spania.
        > Ja nie pamietam zabawek z dzieciństwa(stara jestembig_grinMoją jedyną,najwspanialsza
        > zabawką była taka duża ruska lalka,która chodziła prowadzana za rękę-uwaga dost
        > ałam na Komunię i to był najwspanialszy prezentbig_grin).
        #

Natasza toto sie nazywalo.
        Pamietam, ze kolezanka przyniosla ja do zabawy i zrobilismy z niej mumie..do tej pory gdzies w ogrodzie lezy zakopanasmile)
        • mama_amelii :) 19.04.11, 09:16
          Ja ogoliłam jej głowę prawie na zero,bo przyszedł czas na zabawę we fryzjera(miała rude długie włosysmile)
          Jeśli chodzi o prezenty od rodziny to ja tak samo kupuje dzieciakom sióstr i bracismileWidze wielką radość i to mi wystarcza(staram się zawsze kupić coś co w danej chwili kochają np Gormiti,Justin Bieber(jakieś akcesoria,ubrania,torebki z jego podobizną),czy inne ukochane stworzonkasmile.Widze też ogromną radość własnej córki jak rozpakowuje swoje prezenty.
    • maderta Re: myslicie juz o prezentach na dzien dziecka? 19.04.11, 09:28
      Tak, ja już myślę nad tym, a to dlatego, że ja należę do tych osób, które lubią mniec rozplanowane różne rzeczy na długo na przód smile. rozglądam się i podpytuję córę, co ewentualnie by ją interesowało. No i jest już pierwszy pomysł - rolkowrotki.
      • sonrisa06 Re: myslicie juz o prezentach na dzien dziecka? 19.04.11, 09:51
        Ja wiem rok do przodu co moje dziecko dostanie na Dzień Dziecka i wcale nie wynika to z miłości do planowania, ale z braku funduszy. W zeszłym roku córka dostała rower, który był drogi. Poprosiła jeszcze o rolki, ale powiedziałam że już nie damy rady kupić (rower był składkowy, więc na babicie też nie było co liczyć). Tak jak obiecałam w tym roku dostała rolki, czyli rok wcześniej już wiedziałam co kupię smile
        W tym roku ta sama sytuacja, są już rolki córka wymarzyła sobie hulajnogę (która jest droga), obiecałam, że kupimy za rok. Czyli Dzień Dziecka 2012 już zaplanowany smile
    • halapta Re: dawanie prezentów z wyprzedzeniem? 19.04.11, 10:10
      W tym wątku i o prezentach wielkanocnych, zauważyłam, że wiele z was już obdarowało swoje dzieci prezentami na poczet Wielkanocy, dnia dziecka etc.
      Zdziwiona jestem. Czyli kupujecie z dzieckiem daną rzecz (np w maju) i mówicie "to masz na dzień dziecka"?
      A gdzie niespodzianka, ta cała otoczka dostawania prezentu?
      Właśnie to czekanie jest w tym najlepsze. Ja pamiętam, że szukałam po zakamarkach, żeby wcześniej podpatrzeć prezent - na szczęście rodzice byli sprytniejsi smile
      • mama_amelii Re: dawanie prezentów z wyprzedzeniem? 19.04.11, 10:25
        Moje dziecko jest jeszcze za małe,żeby mieć z tym problem(nieistotne dla niej jest co od rodziców,a co od reszty rodziny).To,że trampolina jest na poczet kilku okazji to do naszej wiadomości,a nie córkismileOna i tak dostanie dużo prezentów od rodziny(od Zajączka,na Dzień dziecka itp).Zresztą od nas też dostanie jakiś mniejszy prezent(od zajączka Kredę z okularami trójwymiarowymi,na Dzien Dziecka Zooblesa).
      • agni71 Re: dawanie prezentów z wyprzedzeniem? 19.04.11, 10:39
        halapta napisała:

Czyli kupujecie z dzieckiem daną rzecz (np w maju) i mówicie
        > "to masz na dzień dziecka"?
        > A gdzie niespodzianka, ta cała otoczka dostawania prezentu?
        > Właśnie to czekanie jest w tym najlepsze.

Zgadzam się, dlatego rower jedna z córek dostała ot tak, bez okazji. Okazja by ło to, ze potrzebowała. Nie chcielismy wszyscy czekać z wyjazdami na wycieczki rowerowe do Dnia Dziecka wink A na Dzień Dziecka będą inne prezenty. Któregos roku dostały trampolinę i ciężko było nam wytrzymać, ale dostały ja właśnie w Dzień Dziecka - przeciez jeszcze było całe lato i jesień, zeby sie nia nacieszyć smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka