Dodaj do ulubionych

rozczarowanie:(((

26.10.12, 12:27
Dzisiaj byłam na wizycie u lekarza i ....wielkie rozczarowanie...ciąza jojk...panie dr robiązca usg daje pisemne wskazanie,że to ciąza bardzo wysokiego ryzyka i po 20tyg należy wykonywać usg co 2 tyg...a lekarz kiedy go o to pytam i czy mi będzie wypisywal skierowanie na usg stwierdza,że to zwykła fanaberia i nie ma takiej potrzeby...odrazu zmieniłam lekarza i na następną wizytę idę do innego ...ale rozczarowanie postawą lekarza jest wielkie...czy może ja zbyt panikuję i nie ma potrzeby wykonywania usg tak często?...
Obserwuj wątek
    • misiek7307 Re: rozczarowanie:((( 27.10.12, 11:38
      Wg mnie Twoja ciąża jest bez dwóch zdań wymagająca częstszego monitorowania usg, nie wiem czy co 2 tygodnie, ale na pewno częściej niż standardowo, nasze maluszki były z ciąży dwuowodniowej i dwukosmówkowej a i tak raz w miesiącu po 22 tygodniu lekarz na takim niezbyt dokładnym usg zerkał czy wszystko OK, a jakby było coś nie tak, to od razu usg konkretne by zalecał. Dodam, że po prostu nasza pani dr nie miała wypasionego usg ale takie żeby ogólnie ocenić czy wszystko OK. Wiadomo, że ciąża bliźniacza jest z gruntu ciążą podwyższonego ryzyka więc jojk tym bardziej. Wg mnie dobrze robisz że maluszki będą podglądane częściej. Wg mnie lepiej dmuchać na zimne nic budzić się z ręką w nocniku-3maj się ciepło i powodzenia. PS. Dodam że jestem tatą parki obecnie ponad 10-miesiecznych pociechsmile.
    • 13alexa Re: rozczarowanie:((( 27.10.12, 14:45
      Lekarze są czasem młotami więc się nie przejmuj. Ja chodzę co 3tyg -dokładnie. Ale po połówkowym zacznę chodzić chyba co 2tyg ponieważ łapię się na tym, że ostatni tydzień jest dla mnie bardzo stresujący. Usg mam na każdej wizycie, robiłam prenatalne w 12tc i połówkowe też takie będzie. Każda wizyta z usg jest nagrywana na płytę dvd. Uważam, że skoro ciąża bliźniacza jest ciążą wysokiego ryzyka to nie ma co ztym walczyć a wiadomo lepiej dmuchać na zimne smile Powodzenia i trzymam kciuki!
      Ps. Nie daj się!!!
    • vercueil [...] 28.10.12, 01:50
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • zona_mi vercueil 29.10.12, 22:35
        Proszę usunąć z sygnaturki reklamę.
    • pamplemousse1 Re: rozczarowanie:((( 31.10.12, 11:29
      Ciąża dwuowodniowa dwukosmówkowa. Do 36 tc nic się nie działo, więc opieka i usg były standardowe. Później z racji innych dolegliwości, miałam dodatkowe usg i badania, ale po co co 2 tyg.???? Nie widzę sensu.
      • doti_2 Re: rozczarowanie:((( 31.10.12, 11:59
        bo ciąża jednowodniowa jednokosmówkowa to zupełnie inne ryzyko i możliwe problemy co twoja

Od tego są pewne standardy aby się ich trzymać, nawet jak ciąża bez problemów.
        Może gdybyśmy się trzymali standardów dzisiaj wszystkie media nie piały by o tym że Smoleńska tragedia to zamach, bo po prostu nic by się nie stało.
        • madzikka82 Re: rozczarowanie:((( 02.11.12, 21:53
          gosia jak pisałam już w innym poście też byłam w ciąży jj i u mnie usg też było często, dokładnie nie pamiętam ale ok. 25 tc to już chyba nawet raz w tygodniu a czasem i 2 i było to na pewno przed 30 tc bo wtedy wylądowałam już w szpitalu.

Dobry lekarz i sprzęt to podstawa. POWODZENIA smile
    • bluemka78 Re: rozczarowanie:((( 05.11.12, 11:34
      Ja byłam w ciąży dwujajowej dwukosmowkowej, a po 20tc miałam usg co dwa tyg, w 29tc skierowanie do szpitala, a w 32tc konieczność rozwiązania. W jednojajowej jednokosmowkowej ryzyko jest dużo większe i częste usg to podstawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka