Dodaj do ulubionych

Odpieluchowanie

25.04.13, 21:01
Witam serdeczniesmile

Wiem ze watki o odpieluchowaniu sa i w necie tez czytalam kilka artykułów ale potrzebuje bardziej szczegółowych informacji. Przepraszam jesli sie powtarzam.

Mam bliźniaczki 21 m-ne. Jakies pol roku temu chcialam je wysadzac na nocnik ale jak posadzilam 1 i rozbieralam druga to ta pierwsza juz miala nocnik na glowie i z nim uciekala albo sie bawila. Mialam 2 nocniki i bieganie za dziecmi mnie denerwowalo. Wywalilam nocniki, kupilam nakladke na wc i postanowilam ze jak zrobi sie cieplo bede uczyc je siusiania do doroslego wc. Sadzalam kilka razy i nic.
Dzis kupilam zwykly nocnik, postawilam. Jest cieplo wiec dziewczynki moga biegac bez pieluszek. Obie zaraz zaliczyly wpadki i posikaly podloge ale za 10 min zrobily siusiu do nocniczka!!!! Jedna tak byla dumna i szczesliwa ze w sumie zrobila 3 razy. Jestem przeszczesliwa i tu pytanie techniczne: czy moge postawic nocnik na dzien i zrezygnowac z pieluch i zobaczyc czy beda same sikac? czy lepiej wysadzac i czekac az same beda chcialy siusiu i pokaza? a kiedy zakladac majteczki? az calkiem sie naucza czy juz za 1-2 tyg moge nakladac majtki i zobaczyc jak czesto beda siusiac na ubranie?
Prosze o pomoc. Bede bardzo wdzieczna.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: Odpieluchowanie 28.04.13, 12:36
      Moje córki odpieluchowałam w jedne weekend, gdy miały 1 rok i 9 m-cy. Mamy ogródek, był sierpień - założyłam im tylko sukienki (bez majteczek) i nakłąniałam, żeby robiły siusiu na trawkę, na kwiatek, na kamyczek - taka zabawa w podlewanie. Potem postawiłam nocniki i z uporem maniaka co 15 minut pytaam, czy chcą siusiu. Podwijały te kiecki i siadały. I tak dwa dni, a w poniedziałek przyszła niania i była w szoku, że one bez pieluch. W tygodniu zdarzały wpadki - na przykład kupa na trwaniku, ale naprawdę bardzo sporadycznie. Jeszcze przez jakiś czas zakładałam pieluchy na noc, ale bardziej ze strachu mojego przezd zmoczeniem niż z potrzeby, bo od bardzo dawna nocna pielucha była sucha. Nigdy nie zmoczyły łożka po zdjęciu pieluch.
      Przyzwyczaiły się do nicników, ale za to później nie chciały siadać na sedesie. aż w końcu pewnedo dnia przyszła ich starsza koleżanka z sąsiedztwa i poszla do wc - a moje takie ciekawe za nią podreptały i podglądały, po czym wypytały mnie, dlaczego Natalka zamknęła się w łazience. I za chwilę już obie chciały się tam same zamykać, w ten sposób nauczyły się korzystać z sedesu bez nakładki.
      • iskierka4 Re: Odpieluchowanie 29.04.13, 12:18
        Hej. DZieki za odpowiedz smile
        Moje dziewczynki sa teraz w tym samym wieku. Fajny pomysl z siusianiem na trawke, jednak ja mieszkam w bloku i nioe mam mozliwosci siusiania na dworze.
        Zalozylam dziewczynkom majteczki ale zaraz sa zasiusianie, jak koncza sie majtki to zakladam same spodenki lub rajstopki. Na razie porazki bo wolaja jak maja mokro.

A w nocy niestety pieluchy jeszce mokre bo na noc jedza mleko a potem ok 4-6 tez jeszcze mleko
        • agmarta2 Re: Odpieluchowanie 29.04.13, 13:52
          Jeśli teraz za każdym razem siusiają w majtki i trwa to już ponad tydzień to ja bym odpuściła i za miesiąc znów spróbowała, bo widocznie dziewczyny jeszcze nie są gotowe smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka