Dodaj do ulubionych

ile przytyłyście??

28.04.05, 09:54
jestem na samym początku piątego miesiąca, brzusio się uwydatnił ale
przytyłam tylko dwa kilogramy.. przed ciążą przytyłam 3 (jeśli ma to jakieś
znaczenie).. Gin mówi że wszystko jest ok. ale mnie i tak jakieś wątpliwości
wypełniają, zwłaszcza że nie mam zbyt dużego apetytu i trudno mi jeść więcej
niż jem (5-6 małych posiłków , no wśród nich jeden nie taki mały, bo
obiadek..) Napiszcie jak u Was jest i było z tym nabieraniem masy.. Z góry
dziękuję i pozdrawiam..
Obserwuj wątek
    • beata1001 Re: ile przytyłyście?? 28.04.05, 12:09
      Urosziłam w 38 tygodniu-przytyłam 21 kg, chłopcy urodzili sie z amsą 2700
      każdy. Do0 12 tygodnia chudłam a potem....nabierałam stopniowo. Zdażały się
      okresy kiedy przytyłam tylko 2 kg przez miesiąc a i zadażały się takie kiedy
      przybyło mi 6 kg w ciągu 2 tygodni. Życzę powodzenia..jedz tyle ile
      potrzebujesz nic na siłę. jeżeli ginekolog mówi że wszystko jest w porządku to
      na pewno tak jest.

pozdrawiam, Beata
    • iwoku Re: ile przytyłyście?? 29.04.05, 03:19
      Przytyłam 12 kg!Tyle samo co w ciąży pojedyńczej!A maluchy ważyły 2400 i 2700 ,
      to był przełom 37 i 38 tyg. Kilka dni po porodzie ważyłam tyle, co przed ciążą.
      A teraz ... tyję!
      Nie martw się wagą- ważniejszy jest prawidłowe wzrastanie u dzieci, a to zapewne
      monitorujecie ultrasonograficznie.
      Pozdrawiam
      Iska
      P.S. Sporo za to przybyło mnie w III trymestrze w obwodzie- ostatecznie 114 cm.
      I znacznie na tym ucierpiał brzuch- przepuklina kresy białej, pępkowa,
      rozciągniete mięśnie proste brzucha, rozstęp na rozstępie. Ech...Mowi się: trudno!
      • beata1001 Re: ile przytyłyście?? 01.05.05, 12:18
        A Ja miałam 124 cm w pasie i....brak rozstępów-to się nazywa szczęście, co? nie
        ma co się martwić na wyrost. A nawet jak coś to na roztępach się świat nie
        kończy.
        pozdrawiam, Beata
    • nadiusza Re: ile przytyłyście?? 29.04.05, 10:05
      ojej! straszne rzeczy z tymi przepuklinami.. nie napawa optymizmem.. Są jakieś
      sposoby żeby temu zapobiec, czy to jak popadnie? Jednej się przytrafi a inną
      omija?
      • grzalka Re: ile przytyłyście?? 15.05.05, 21:39
        Przytyłam 13 kg. W ciązy pojedynczej dla porównania 9 kg. Obwody miałam małe jak
        na brzuch bliźniaczy, bo ledwo przekroczyłam 100 cm. Dzieciaki były duże- 2800 i
        3 kg, śmiali się, że owinęły sie dookoła kręgosłupa.
        • bbas Re: ile przytyłyście?? 16.05.05, 19:05
          A ja przytyłam 19 kg, w obwodzie miałam 114cm. Urodziałam w 37 tygodniu,
          dziewczynki ważyły 2440 i 2680.
          Po czwórce dzieci nie mam ani jednego rozstępa, ale skóry mam niestety tu i
          ówdzie za dużo sad
          pozdrówka
          Basia
          mama 4 lasek
    • karolina.konopa Re: ile przytyłyście?? 16.05.05, 23:53
      Witaj,

Juz wiesz, jak sie nazywam, a teraz powiem Ci, ze oczekuje trojaczkow. Jestem
      na poczatku czwartego miesiaca i choc mam wilczy apetyt przytylam 1 kg i to
      dopiero po dziewiatym tygodniu. Przedtem schudlam prawie 4 kg i bylam bardzo
      oslabiona. Slyszalam i czytalam, ze na poczatku ciazy organizm musi wykonac tak
      ogromna prace, ze chudniecie lub brak tycia nie jest niczym niewlasciwym,
      oczywiscie w granicach rozsadku. Nie martw sie, jeszcze obie utyjemy. Na apetyt
      dobrze wplywaja czeste zmiany menu i wypady w okolice gastronomiczne. Jak
      zapachnie, to koniec! Nie mozna nie wejsc i nie poprosic o loda, salatke aldo
      ciacho. Sprobuj, moze i na Ciebie zadziala. A tak przy okazji czesto nie moge
      spac. Jak tam u Ciebie?

Pozdrawiam i dobranoc,

Karolina
      • nadiusza Re: ile przytyłyście?? 17.05.05, 13:41
        ja spać zawsze lubiłam i mogłam do bólu.. a większy był jak spać nie można
        było.. ale teraz różnie.. ostatnio budzę się bo mnie te boki na których śpię
        bolą.. a i od tygodnia mam skurcze (choć to dopiero 19 tydzień) i one czasem
        mnie budzą chyba.. a jak się obudzę to jakaś godzinka z głowy.. nie umiem
        zasnąć na nowo.. hmm.. trojaczki.. fajnie.. jakie miałaś myśli gdy się
        dowiedziałaś? Pozdrawiam serdecznie!!
        • camina Re: ile przytyłyście?? 18.05.05, 13:04
          Przytyłam 4 kg (21 tydzień), a apetytu też nie mam wielkiego. Wydaje mi się ze
          jem mniej niż przed ciążą.
          A co do skurczów to też mam od 16 tyg. - od 2 tyg. biorę niestety fenoterol ()
          wcześniej nospa) i leże prawie cały czas. Szkoda bo lubię tu zaglądać...
        • karolcia65 Re: ile przytyłyście?? 22.05.05, 20:04
          Witaj Nadiusza,

Jak widzisz zmienilam troche swoje dane.
          Co do trojaczkow, zawsze chcialam miec trojke dzieci. Po trzydziestce uznalam,
          ze juz troche za pozno, wiec moze dwojeczka albo tylko jedno.
          Gdy moj lekarz potwierdzil ciaze, bylam bardzo zadowolona. Za dwa tygodnie
          dopatrzono sie drugiego dzidziusia, a ja przez klika dni smialam sie ze
          szczescia. Gdy za nastepne dwa tygodnie ujawnilo sie trzecie malenstwo
          pomyslalam, ze marzenia sie spelniaja. Radosc trwala 5 minut, bo zdaniem
          lekarzy trzecie dziecko nie bylo prawidlowe. Nie mialam sily myslec, co moze
          oznaczac opieka nad trojaczkami. Przez nastepnych kilka dni modlilam sie, by to
          byla pomylka i pochlanialam tony zdrowych posilkow. Przy nastepnym badaniu
          okazalo sie, ze nasza trzecia kruszynka byla za mala, by ja prawidlowo ocenic.
          Wszystko z nia w porzadku.
          Teraz po prostu sie ciesze, obserwuje moj rosnacy brzuszek (reszta sie nie
          zmienia) i mysle o wszelkich pomocach i udogodnieniach, ktore pomoga nam
          zajmowac sie nasza trojeczka. Bylo nie bylo obok radosci jest to wyzwanie.

A jak bylo u Ciebie, gdy okazalo sie, ze rodzina powiekszy sie o wiecej niz
          jedno dzieciatko?

Pozdrawiam,

Karolcia
    • nadiusza Re: ile przytyłyście?? 23.05.05, 17:02
      Witaj Karolcia.. to cudowne co opowiadasz.. trzy zdrowe i silne maleństwa będą
      na pewno obsypywać Cię ogromnym szczęściem każdego dnia.. już to robią!! Ja
      miałam mieć zawsze tylko jedno.. mąż był zgodny co do tego ale mi się powoli
      marzyło i drugie.. jak dowiedziałam się że jestem w ciąży, jeszcze przed
      pierwszym usg zaczęłam marzyć o bliźniakach, bo wiedziałam że męża trudno
      będzie przekonać.. potem się zrodziło coś w stylu delikatnego przeczucia, tak
      że gdy na monitorze zobaczyłam dwa jajeczka byłam szczęśliwa i dumna z siebie..
      (a mąż zbladł i nie mógł wstać z krzesła.. hi hi..) teraz wydaje mi się że to
      właściwie normalne nosić dwoje dzieci na raz..

To znaczy że Ty miałaś bliźniaki dwujajowe i z jednego z nich jeszcze parka
      jednojajowych powstała?
      Pozdrawiam serdecznie!!!!!
      • karolcia65 Re: ile przytyłyście?? 24.05.05, 00:47
        Witaj,

Ja jak zwykle na nocnej zmianie komputerowej, nie moge spac.
        Widze, ze reakcje naszych mezow byly podobne. Gdy moj, pragnacy jednego dziecka
        dowiedzial sie o blizniakach zapytal, z kim i jak to zalatwilam. Informacji o
        trzecim, wtedy jeszcze podobno nieprawidlowym nie moglam z siebie wydusic.
        Domyslil sie, skubany, ze moze chodzic o trojaczki a gdy potwierdzilam zabawil
        sie w kucharza, piekarza, kelnera, klowna, romantyka, niepoprawnego marzyciela
        i Bog wie co jeszcze, byla tylko wszystko bylo w porzadku (przy okazji, niezle
        gotuje, dobrze wrozy na przyszlosc wink
        A z moimi trojaczkami jest dokladnie tak, jak piszesz, z jednego blizniaka
        dwujajowego powstaly blizniaki jednojajowe. Ale jaja! Powiem szczerze, ze
        podobnie jak Ty co do blizniakow generalnie mialam przeczucie, a trojaczki mnie
        zaskoczyly i byly spelnieniem marzen. Zobaczymy, jak bedzie z pierwszymi
        tygodniami opieki nad nimi hi, hi. I masz racje, nosic trojaczki to calkiem
        normalna sprawa.

Znasz juz plec swoich dzieci i moze takze imiona.

Pozdrawiam i moze sprobuje sie troche przespac, zobaczymy jak mi wyjdzie. Jutro
        Ci napisze.

Pa.
    • lucy_ricardo Re: ile przytyłyście?? 24.05.05, 01:06
      Rowne 20kg.

Urodzilam po pelnych 39-ciu tygodniach, dziewczynki wazyly 3360g i 3275g. Nie
      wiem, ile mialam w "talii", ale brzuch powrocil do swej dawnej swietnosci wink
      Do wagi sprzed ciazy powrocilam w ciagu 2 miesiecy, potem jeszcze stracilam z
      rozpedu dodatkowe 5kg, z ktorych jak na razie (prawie 3 lata pozniej)
      odzyskalam 3kg.

Na koniec 20-ego tygodnia bylam ok 10kg do przodu, ale to sprawa indywidualna --
      kazdy przybiera w innym tempie.

Jeszcze zdarzysz przytyc wiec nie staraj sie na sile. Jedz tylko tyle, na ile
      masz ochote
      • zeb1 Re: ile przytyłyście?? 24.05.05, 09:38
        hey,

Ja ze swoja trójeczką przytyłam 17kg. Zaczęłam tyć tak około 4 miesiąca. Jadłam
        normalnie jak przed ciażą, urodziłam w 35 tygodniu. Tydzień po porodzie zostało
        mi 2 kg a teraz (7 miesięcy po porodzie) mam juz swoja wage.

Pozdrawiam, Aneta i trzy urwisy
    • nadiusza Re: karolcia65 24.05.05, 10:15
      odpowiedź znajdziesz na privie.. Pozdrawiam!!
    • nadiusza Re: ile przytyłyście?? 24.05.05, 10:46
      ostatnio nabieram apetytu a co za tym idzie i dodatkowych kilogramów, dlatego
      bardzo pocieszające jest to, co wiele z Was pisze, że po porodzie wracacie do
      swoich figur.. Ćwiczycie dodatkowo, pilnujecie diety, czy samo karmienie
      piersią i opieka nad dwu lub trzykrotną ilością maleństw na raz sprawia, że
      kalorie ulatują?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka