Dodaj do ulubionych

Spiworek czy kolderka

14.01.06, 23:30
Drogie mamy,

Prosze o zdradzenie tajemnicy, pod czym lub w czym spia Wasze dzieci.
Uczulono nas w szpitalu, by minimum do 2 lat dzieci spaly w spiworkach, bo
kocykiem albo kolderka moga zakryc sobie nosek i sie udusic. Mamy spiworki
ale ich nie uzywamy, go naszym Brzdacom najlepiej spi sie w rozkach, a tu nie
ma niebezpieczenstwa. Dziewczynki jednak juz z rozkow wyrastaja i musze
pomyslec o innym, bezpiecznym rozwiazaniu. Panikara jestem, wiec pewnie kupie
spiworki, chetnie jednak zapoznam sie z Waszymi opiniami.

Pozdrawiam,

Karolcia z Krysia, Natalka i Zosia
Obserwuj wątek
    • beba72 Re: Spiworek czy kolderka 15.01.06, 06:50
      Moje bąble mają 3 miesiące i od poczatku śpią pod kocykami. Nie zdażyło się aby
      zakryły nimi twarz, a wręcz przeciwnie najczęściej po prostu spychają je
      nózkami.
      Podobnie było z moją pierwszą córką (już ma 7 lat).Cały czas spała pod kocykiem
      lub kołderką. Wprawdzie jej kołderkę mozna bylo przypiąć do ochraniaczy ale nie
      robiłam tego i cały czas mogła się odkrywać kiedy było jej za gorąco
      • justyna.bia Re: Spiworek czy kolderka 09.02.06, 14:24
        A mój jeden chłopak kocyk kładzie sobie na twarz. Tak przykryty śpi tylko w
        dzień a na noc zakładam śpiworki. Dla mie to rewelacja.
    • nadiusza Re: Spiworek czy kolderka 16.01.06, 17:01
      Ja od kiedy wyrosły z rożków i spania razem w jednym łóżeczku wrzucam je pod
      kołderki.. faktycznie prędzej się rozkopią niż zakryją nią..
      Pozdrawiamy,
      • gacek39 Re: Spiworek czy kolderka 16.01.06, 17:30
        Moje dziewczynki od dwóch tygodni spią w śpiworkach, każda w swoim łóżeczku.
        Ewcia waży 6,1 kg, a Kasiulek 6,05 kg. Wczoraj skończyły 4,5 miesiąca.Wcześniej
        spały w rożkach. Mają też kołderki, którymi przykrywam je kiedy śpią w trakcie
        dnia. W nocy śpią w spiworkach. Kołderki były wciąż skopane, a ja nie nadążyłam
        z przykrywaniem. Pozdrawiam .
    • aglask Re: Spiworek czy kolderka 17.01.06, 09:39
      Ja dość długo zawijałam moje dzieci w rożki, potem przykrywałam tymi rożkami i
      kocykami, a potem już kołderkami. Nigdy nie używałam śpiworków.
    • agam_m Re: Spiworek czy kolderka 17.01.06, 10:20
      Moje maluchy najpierw spały w rożkach, ale już chyba po 2 m-cach po prostu
      przykrywałam je rożkiem. Jak zrobiło się chłodniej to wyciągnęłam kołderki i
      teraz (mają 9M) śpią ciągle pod kołderkami. Mój synek śpi na brzuchu i
      czasami "nurkuje", ale nic się złego nie dzieje.
    • aneta17 Re: Spiworek czy kolderka 17.01.06, 12:45
      Moja trójka ma 13 miesięcy od poczatku jak tylko wyrosły z rożków śpia pod
      kołderkami.Raczej rozkopują się niż przykrywają, więc ja troskliwa mama kupiłam
      śpiworki do spania, ale niestety, nic z tego nie chciały w nich spać , więc
      jest kołderka. Jak jest chłodniej mam polarkowe spiochy, więc jak się rozkryja
      to nie boję się ,że zmarzną. Polecam.
      Aneta i trójka
    • kasia_jzm Re: Spiworek czy kolderka 22.01.06, 21:14
      Witaj Karolciu. Moja trójeczka od 3-go miesiąca życia spała w nocy w
      śpiworkach, na które przykrywałam ich cieńszą lub grubszą kołderką albo
      kocykiem. Miałam z głowy martwienie się o rozkopywanie się dzieci.W dzień spały
      pod samą kołderką. I do dzisiaj, choć mają już 4,5 roku śpiworki to nasze stałe
      wyposażenie (mamy już największy dostępny rozmiar). A o możliwości uduszenia
      się z powodu nakrycia kołdrą nigdy nie słyszałam i nie pomyślałam.
      Kasia z Julią, Zosią i Maciusiem
      • grzalka Re: Spiworek czy kolderka 22.01.06, 21:41
        kołderka, wyłacznie, śpiworek w ogóle sie nie sprawdza
    • anula9910 Re: Spiworek czy kolderka 22.01.06, 22:04
      Moje bąki na początku spały pod kocykami jak zaczeli się wykopywać i marzli to
      wkładałam ich do śpiworków, od paru miesięcy śpią pod kołderkami dla dzieci.
      Uparcie śpią na brzuszkach sami się przekręcają, niejednokrotnie usiłowałam
      sprawdzić co by było gdyby spali z nosem w poduszce i zatykałam im delikatnie
      nosek żeby sprawdzić jaka jest ich reakcja, momentalnie przekręcają głowkę,
      czyli kontrolują oddychanie. Sprawdzałam i sprawdzam ich oddech bo umieram ze
      strachu jak śpią na tych brzuchach, ale co począć. Moim zdaniem to te kołderki
      są leciutkie i nie są w stanie pozbawić dziecka dostępu do powietrza ale może
      się mylę.
      • ja1974 Re: Spiworek czy kolderka 09.02.06, 14:32
        Maluszki spały początkowo w rożkach, a gdy z nich wyrosły, zaczęliśmy stosować
        kołderki.
        Zgodnie z zaleceniami lekarskimi, Mały spał na brzuszku. Pytałam wielokrotnie,
        czy nic mu nie grozi, ale lekarka zapewniała mnie, że jeśli nie będzie miał
        poduszki, to będzie bezpieczny. Mała też spała na brzuszku, ale raczej ze
        względów estetycznych - miała już mocno spłaszczoną główkę z tyłu, bo nie
        uznawała spania na boku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka