Dodaj do ulubionych

Powrót czynu społecznego

IP: *.* 10.09.02, 21:34
Moje dzieci zostały Wielkimi Zbieraczami Wszystkiego Co Się Da, a ja w czynie społecznym sprzątam nasze osiedle. Odkąd Julka i Weronisia opanowały sztukę samodzielnego poruszania się i odkąd wózek jest coraz bardziej "beee",ich biedna mama nie nadąża ze sprzątaniem chodniczków i trawniczków z: petów, starych chrupek, zgniłych jabłek, porzuconych chusteczek, worków foliowych szkiełek, itp.Po prostu na spacerkach uwijam się jak mogę w tempie ekspresowym, by wypatrzeć te wszystkie śmietki i wrzycić do kosza, zanim moje małe zjedzą to. Zastanawiam się, czy nie wychodzić na spacerki z miotełką, byłoby łatwiej.Kiedy jedziemy do babci, muszę pierwsze co po przyjeździe pozamiatać chodniczki, ale u swoich to rozumiem, osiedla sprzątać mi się nie chce, no chyba żeby tak zapłacili...Buuu, dlaczego tylko moje dzieci są takimi zbieraczami - spotykamy na spacerku:- dziewczynkę rówieśniczkę, która nawet nie wpada na pomysł, żeby się po coś schylić, stoi i patrzy na moje dziewczyny ze zdziwieniem, po co one się tak ciągle schylają- chłopca rówieśnika, który wcale nie interesuje się podłożem, jedynie wózkiem moich.O rany, kiedy się to skończy????AgnieszkaJ(mama Julki i Weroniki)
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda_D Re: Powrót czynu społecznego IP: *.* 11.09.02, 12:38
      Agnieszka!My już przeszliśmy na następny etap, tj. dzieci sprzątają same! Pracowicie wybierają szkiełka, pety, itp. i przynoszą mamie (czyli mi) ze słowami: "bee". Czasem nawet same wyrzucają do śmietnika. Staram się wtedy odwrócić ich uwagę. Poza tym lepiej sama się za bardzo nie angażuj w to sprzątanie, bo jak wiesz dzieci naśladują dorosłych - i Twoje też zaraz zaczną same sprzątać.A swoją drogą, ale ludzie to brudasy - nie? Już nie wspominam nawet o psich kupach, bo mnie szlag trafia za każdym razem jak ten temat jest poruszany.Magda
    • Gość: monik111 Re: Powrót czynu społecznego IP: *.* 11.09.02, 13:21
      ja jestem tez jak magda na etapie sprzatania smieci przez dzieci jest lepiej ,ale jak im zabronic ? przeciez tego ich uczymy czystosci i sprzatania po sobie pozdrowienia od martynki ktora pisze teraz ze mna pa
      • Gość: domini23 Re: Powrót czynu społecznego IP: *.* 11.09.02, 20:21
        o święta prawda.jak tu zabronić kiedy miejsce śmieci jest w koszu?ja mam 1,5 chłopaków i ze spaceru zawsze wracamy z kamyczkami, patykami i ukochanymi kwiatami M&Ms"ów - dmuchawcami. z buzi wyciągamy dieciom przeróżne przedmioty, do najciekawszych zaliczyłabym kapsle po piwie i jednego ślimaczka w skorupce...mam nadzieję że samo minie.pozdrowienia
    • Gość: Agnieszka_J. Re: Powrót czynu społecznego IP: *.* 11.09.02, 20:23
      No to muszę przestać sprzątać, coby dzieci złych nawyków nie nabrały. Rzeczywiście, dopiero teraz zauważam, jak bardzo zaśmiecone są nasze osiedla. Przestawiam wszystkie osiedlowe dzieci, żeby sprzątały po sobie papierki, zakrawa to na obsesję i niedługa dzieci zaczną mnie nienawidzieć, ale jestem uparta i zdeterminowana postępowaniem moich zbieraczy. ALe niestety, gorzej jest z dorosłymi - czy tak trudno wrzucić peta do kosza? O pieskach nie wspomnę, bo mam podobne odczucia co Magda.Pozdrawiam, AgnieszkaJ.
    • Gość: XXL Re: Powrót czynu społecznego IP: *.* 13.09.02, 15:41
      Agnieszko- ja mam w domu dwóch ogrodników- podlewaczy. Ostatnio biegali z konewkami i podlewali pod naszym blokiem wszystkie posadzone tam rośliny. Oczywiście mokra dróżka prowadziła prosto pod nasze drzwi i skończyło się na wycieraniu klatki i parteru...Dobrze, że mieszkamy na pierwszym piętrze...Mija- wychowana w dobie czynu społecznego, więc to dla niej nie nowość.
    • Gość: alinal Re: Powrót czynu społecznego IP: *.* 13.09.02, 21:46
      Aga, ja Cię zapraszam na nasze osiedle!!!Koniecznie z dziewczynkamiFajnie będzie mieć tak czysto :-)Swoją drogą moja siostra oblizywała buty, kiedy była mała Ciekawe czy moje dzieci wdadzą się w cioteczkę?Co do brudasów, ponoć zupełnie już załamujące sa polskie Tatry. Zużyte pampersy na czerwonych wierchach to normalka :-(pozdrawiam serdeczniealina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka