Dodaj do ulubionych

suche placki na nozce

09.03.04, 10:13
U mojej 14-miesiecznej coreczki pojawily sie na jednej nozce suche placki -
nie sa duze, raczej nie wyrozniaja sie kolorystycznie, czuc je tylko pod
palcami. Czy to suche powietrze, a za tym i sucha skora czy moze objaw jakies
alergii? Ramiona i policzki sa suche od dawna i ani balneum herbal int ani
lipobase nie pomaga.
pozdrawiamy
Ania i Paula
Obserwuj wątek
    • mgurniak Re: suche placki na nozce 09.03.04, 11:15
      epikrem bez sterydow bez recepty masc dobrze natłuszczajaca ok.9zł
    • brygida7 Re: suche placki na nozce 09.03.04, 11:22
      Polecam krem Klorane francuskiej firmy. Nie jest tani, bo 50ml kosztuje 27zl,
      ale moj maly byl caly szorstki i mial bardzo zaczerwieniony policzek a po dwoch
      zastosowaniach- zaczerwienienie mija i skora jestduzo ladniejsza- bardzo szybko
      dziala!
      • socka2 Re: suche placki na nozce 09.03.04, 16:07
        dzieki, znalazlam - klorane jest w aptece. pozdrawiam
        Ania i Paula
        • kamila_trojaczki Re: suche placki na nozce 11.03.04, 22:42
          Jest to prawdopodobne przyczyna zbyt duzej ilosci bialka w organizmie. Jestem
          mama 16 mc trojaczkow i moje dzieci wlsnie mialy sucha skore- zaczerwienione
          placki zwlaszcza na nozkach. Bylam u dermatologa kazal ograniczyc bialko ktore
          jak wiadomo jest we wszytskim ale np jak dziecko zjdlo kotleta,parowki to tego
          dnia nie dawac jogurtu itp. Dostalismy Zyrtec na recepte (10kropli na noc) i do
          smarowania Cutivate przez dwa dni. Slicznie wszytsko poschodzilo jednak musze
          uwazac na bialko jest to podobno normalny objaw u dzici ktore zaczynaja
          przechodzic na normalna diete. Nowy pokarm powinno dawac sie z 2tyg przerwa.
          Pozdrawaim Kamila ze spiacymi aniolkami Aleksandra, dominikiem i Julia 200,11,19
          www.trojaczki.net/
          • chalsia Re: suche placki na nozce 12.03.04, 00:28
            No to jedno Ci mogę powiedzieć. Nie ma czegos takiego jak nadmiar białka.
            Dermatolog Ci bzdurę powiedział. Zwłaszcza jeśli powiedział Ci ten tekst "np
            jak dziecko zjdlo kotleta,parowki to tego dnia nie dawac jogurtu itp"
            Nie istnieje cos takiego jak przebiałaczenie.

Zmieniłabym na Twoim miejscu lekarza i raczej poszła do alergologa (choć akurat
            leki i dawkowanie ten dermatolog przepisał prawidłowow).

Pozdrawiam,
            Chalsia
    • umargos Re: suche placki na nozce 14.03.04, 10:50
      Może "nadmiar białka" jest złym, nieprecyzyjnym określeniem, ale wydaje mi się,
      że u mojej córki też reakcja alergiczna na przetwory mleczne wystąpiła od
      nadmiaru. Je jogurty i serki od 8 miesiąca, a od 3 tygodni dostaje na jeden
      posiłek dziennie normalne mleko i pojawiły się jej na nogach trzy "placki" a
      raczej dość regularne kółka suchej skórki, z lekka juz przez nią podrapane.
      Jeżeli jest to reakcja na "krowę" to ewidentnie od nadmiaru, bo piła i mleko
      modyfikowane krowie raz dziennie od 6 miesiąca i jadła przetwory, no i ja nie
      musiałam ograniczać mleka w swojej diecie....a teraz wyskoczyło. Trochę
      rozumiem to tak jak swoją własną reakcję na truskawki, na które dostaję
      uczulenia po mniej więcej tygodniu objadania sie nimi...ale jeżeli namietne
      jedzenie truskawek trwa krócej, albo jem je w rozsądnych ilościach reakcja nie
      występuje.
      Pozdrawiam
      Ula
    • edytka73 Re: suche placki na nozce 14.03.04, 15:12
      Zajrzałam na to forum właśnie ze względu na te nieszczęsne "suche placki" - na
      obu nózkach (uda i łydki). Kuba ma 2,2; do czasu jak go karmiłam piersią nie
      było problemów żadnych, potem pojawiły się te zmniany ale w ogóle nie mogłam
      namierzyć po czym. Na wakacjach pojechaliśmy na półtora miesiąca na wieś i
      problem zniknął, mimo, że Kuba jadł to, co zawsze (serki, jogurty, wszystkie
      dostępne owoce), tylko woda była ze studni, warzywa z włąsnej działki itd.
      Od ok. meisiąca te zmiany się powiększają i jest to chyba wina zwykłego mleka z
      kartonu / albo czekolady / albo cytrusów.

Czy to może być tak, ze mleko w pzretworach nie uczula a takie nie przetworzone
      tak?

Kupiłam wczoraj jakieś nestle junior z miodem i nawet mu pomskowało więc
      zobaczę, co dalej. Przy okzaji zero czekolady, kakao, mandarynek (z tym
      ostatnim będzie najtrudniej).
      Ed.
      • socka2 Re: suche placki na nozce 23.03.04, 22:15
        Widze ze nie ja jedna mam ten problem - niestety nie zniknal, a placki pojawily
        sie rowniez na rece i szyi sad(( Moze faktycznie to inna woda, inne jedzenie -
        pojawily sie mniej wiecej po 1,5 tyg. od wyjazdu z Polski. Oprocz tego mala
        dostala i pomarancze i czekolade - poki co pomarancze wyeliminowane.
        Co do "nadmiaru" bialka...to chyba nie to, bo Paula od dawna dostaje kaszki
        mleczno-ryzowe, danonki, jogurty, ser i do tej pory nic nie bylo.
        A moze ktos sie z tym spotkal i usunal suche placki badz ichprzyczyne?
        pozdrawiam
        Ania i Paula
    • kolorko Re: suche placki na nozce 15.04.04, 11:43
      Podciągam wątek- moze ktoś ma coś nowego do powiedzeniasmile
      Moja 28 miesieczna córcia ma szorstkie , czasem zaczerwienione placki na udach
      i łydkach, zastanawiam sie ,co kupić do smarowania- krem Oilatum, balsam
      Lipikar , maść cholesterolową czy coś innego? Może ktoś doradzi, co sprawdza
      się najlepiej w takich przypadkach?
      pozdrawiam- Ania
      • szylwi Re: suche placki na nozce 15.04.04, 12:45
        jutro podam ci skład maści po której placki mojej córeczce znikły bezpowrotnie,
        może u twojego maluszka też zadziała
      • szylwi Re: suche placki na nozce 16.04.04, 12:21
        moja niania myślała ze to jakiś śmieć i wyrzuciła mi skład tej maści ale w
        każdym razie była to robiona na receptę maść borowinowa
    • milkaf Re: suche placki na nozce 17.04.04, 09:08
      Jakiś miesiąc temu mojemu maluszkawi tez wyskoczyly takie placki na nodze kolo szyjki, lekarz (alergolog) przepisal maść Elidel (koszmarnie droga 15g 111zl) pomoglo, ale niestety na jakis czas. W czwartek idę znowu do lekarza zobaczymy co mi powie.
    • yaishi Re: suche placki na nozce 23.04.04, 11:36
      Moja 9 m-czna córeczka też ma takie placki, na nózkach i rączkach. Lekarka
      mówiła ze wynika to z alergii pokarmowej. Kazała smarować te miejsca maścią
      Triderm /ok 22zł/. Pomaga.
      Pozdrawiam
      karina
      • kruffa Re: suche placki na nozce 23.04.04, 12:17
        Powiem szczerze, że już trochę głupieję ze stosowaniem leków tego typu.
        Mam w apteczce małej triderm i pimafucort (starszej generacji niż triderm). Ale
        stosuję je napawde sporadycznie, gdy skóra jest podkażona i wyraźnie się nie
        chce goić. czasami używam tylko pimafucin (bez sterydu). Lekarka uprzedzała
        mnie, ze jest to kompozycja sterydu i antybiotyków i stosować tylko w razie
        konieczności przez 2 dni po 2 razy dziennie.
        Jak to w końcu jest z tymi specyfikami? Moze któraś z was jest bardziej oswiecona.

Pozdr
    • mamakosmy Re: suche placki na nozce 25.04.04, 14:12
      właśnie przeczytałam po raz czwarty każdą wasze wypowiedzi. nasze suche placki
      mają około 1 tygodnia i są w tej chwili czerwone. Smaruję maścią
      cholesterolową, natłuszczam SVR Topialyse (ale reklama). na razie poprawy nie
      widzę, będę próbowała waszych specyfików (maść borowinowa?) ale zastanawiam się
      co z dietą? mały ma 7 i pół miesiąca, od dwóch miesięcy jada zupki (bez glutenu
      i białka mleka krowiego za to z całą gamą różnych warzyw), od miesiąca z
      mięsem, jabłko i deserki owocowe(jabłko, jagoda, dzika róża, dynia) i kaszkę
      ryżowa i kukurydzianą na moim ściągniętym mleku. i do zeszłego tygodnia szło
      nam gładko. nie kojarzę ostatniej historii z żadnym nowym produktem ani u
      siebie ani u synka. jedliśmy od kilku miesięcy już dużo rzeczy więc i moją
      czujność trochę uśpiłam. a tu nagle całe nogi i zaczyna się brzuch. dotychczas
      wszystko było OK, to nic - ja karmiąc zajadałam się ba! - prawie wszystkim,
      poza cytrusami, kapustą, grochem. Dodam, że bardzo dużo jem tzw. nabiału a tu
      taka historia. nie wiem od czego zacząć (zaczęłam od przeczytania waszych
      listówwink
    • ewulaks1 Re: suche placki na nozce 26.04.04, 13:42
      My tez mamy ten sam problem od jakiś dwóch miesięcy Bartuś (1rok 4 mies.) ma
      na nóżkach około 4-5 placków. Po kąpieli robią się czerwone, w ciągu dnia lekko
      zaróżowione. Lekarka nic nie zaleciła, a ja wczesniej już odstawiłam cytrusy,
      mleko krowie, kakaowe drobiazgi i nie ma poprawy. Nie mam pojęcia dlaczego się
      to pojawiło, nic się u nas nie zmieniło, żadnych nowych rzeczy B. nie jada.
      Boję się że to moze być alergia krocząca i że powoli uczula się na coraz wiecej
      składników pokarmowych.
      Balneum, oilatum, lipikar nie pomagają.
      Czy ktoś z Was robił BIKOM?
      pozdrawiam,
      Ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka