Dodaj do ulubionych

Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiasta

27.01.09, 20:03
Witam wszystkich,jestem mama 2,5 letniego chłopca po operacji zaćmy wrodzonej
lewego oka. Mamy za sobą wszczep soczewki wewnątrzgałkowej. Leczymy się w
Katowicach pod okiem dr. Filipek, w Gdańsku prowadzi nas dr.Koberda.Bardzo
chce nawiązać kontakt z rodzicami (dzieci po zaćmie jednoocznej)z trójmiasta.
Obserwuj wątek
    • andfed Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 09.03.09, 17:24
      witam, prosze mi powiedziec dlaczego leczycie synka w katowicach a nie w am w
      gdansku. pytam poniewaz mielismy dzis wizyte u dr.koberdy i okazalo sie, ze nasz
      osmiomiesieczny maluch ma zacme lewego oka. w zasadzie nie widzi na to oczko.
      jutro mamy dzwonic do am i umowic sie na bardzo pilna operacje. ta diagnoza byla
      dla nas jak wyrok, jechalismy na wizyte z podejrzeniem jakiejs "zwyklej" wady
      wzroku. czy jest cos co powinnismy wiedziec o leczeniu zacmy w gdansku. bedziemy
      wdzieczni za kazda informacje.
      • slivia_3 Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 09.03.09, 20:44
        Witam.Decyzja o leczeniu syna w Katowicach wynikła z byt długiego czasu
        oczekiwania na wizyta w AMG(3tygodnie na wizyte potwierdzającą diagnoze).Byliśmy
        już po pierwszej diagnozie i lekarka stwierdziła że operacja musi być jak
        najszybciej.Dzięki znajomym dowiedzieliśmy się że w Katowicach dzieci nie
        czekają na potwierdzenie diagnozy oraz operacje.Pojechaliśmy i następnego dnia
        leżeliśmy na oddziale a na drugi mieliśmy operacje.Gdybyśmy posiadali
        zaświadczenie od laryngologa przyjęto by nas na odział tego samego dnia.Katowice
        cieszą się bdb opinią w rankingach oraz mają ogromne doświadczenie.Podaje GG
        10205530 możemy porozmawiać nawet telefonicznie.
      • katrasia Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 09.03.09, 20:57
        Witam!ja mam synka,skończył 8 miesięcy niedawno i w listopadzie miał
        operowaną zaćmę lewego oczka w Bydgoszczy-ogólnie nie polecam.Dalszą
        terapię polecili nam u dr.Prost w Wawie...nosi soczewkę...niestety
        dzień w dzień soczewka wypada z oczka nawet kiedy wogóle go nie
        rusza.Czy ktoś może mi polecić jakiegoś dobrego lekarza który
        zajmuje sie zakładaniem i dobieraniem soczewek u tak małych dzieci
        po zaćmie???bardzo proszę o odpowiedź.
        • 1-agusia Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 09.03.09, 21:20
          Witam ja polecam dr Jaworskiego z Katowic żal mi że nietrafiliśmy do
          niego szybciej zaoszczedzilibyśmy pieniądze a przedewszystkim oczka
          by sie rechabilitowały.
        • katacha Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 09.03.09, 21:44
          Bardzo wiele osób (jak może wyczytałaś) było nie zadowolonych z dr Prostowej.
          Głównie przenoszą się z doborem soczewek do Katowic do dr Jaworskiego lub do
          Wrocławia do dr Markuszewskiej.
          My teraz też dobieramy u Jaworskiego - nie wiem czy jest świetnie dobrana bo
          młody ją gubi co jakiś czas (ale nie kilka razy dziennie!!!). Ale on ma już 1,5
          roku, jest baaaardzo żywym dzieckiem więc pomaga chyba tej soczewce wypadać (np.
          w ramach naśladowania przytyka sobie różne przedmioty do oczka żeby "zdjąć"
          soczewkę).
          Skąd jesteście?? Jak wasze dziecko znosi rytuały związane z soczewką??
          pozdrawiamy serdecznie
          • katrasia Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 11.03.09, 22:20
            Nasz maluszek jakoś znosi zakrywanie zdrowego oczka ale nakładanie
            soczewki i ściąganie (o ile sama nie wypadnie) to już gorsza sprawa:
            ( próbóje na śpiocha ale niestety mały kręci główką bo już jest
            przeczulony na tym punkcie.
            Jak wasz maluszek był mniejszy czy też soczewka wypadała???
            pozdrawiam
            PS:a my jesteśmy ze Szczecina
            • katacha Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 12.03.09, 00:36
              Jonasz nosi soczewkę od 5 m-ca. 2 razy wytarł ją sobie z oczka, została na
              policzku, nic się nie stało. Jak miał 8 m-cy to w niewyjaśnionych
              okolicznościach zgubił (podejrzewaliśmy go że zeżarł;) Potem miał drugą dobraną
              przez dr Prost -rewelacyjna - na palcach jednej ręki mogę policzyć jak sobie
              wtarł pod powiekę, ale nie wypadła nigdy. teraz mamy dobraną przez Jaworskiego -
              niestety czasem wypada.
              To dobieranie to nie łatwa sprawa. A dr Koberda nie dobiera soczewek?? U nas
              wyjmowanie na śpiocha wychodzi rewelacyjnie (czekam z 5 min. od zaśnięcia,
              JOnasz wtedy śpi twardo -mogłabym mu operacje na oku zrobić) ale z założeniem
              nam nie wychodzi. Przed wstaniem ma za lekki sen, kręci główką i budzi się.
              • hanwol Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 12.03.09, 14:46
                witam wszystkie dziewczyny - tu "babcia Hania" a my z Krystianem soczewkę
                ostatnio dobieraliśmy u dr Seroczyńskiej w Warszawie.Ona robiła badanie na
                refrakcję natomiast samą soczewkę robiliśmy u dr Szymanka. I ta soczewka jeszcze
                ani razu nie wypadła z oka, natomiast Prostowej bez przerwy. I u Szymanka dają
                do kompletu tą fajną przyssawkę do wyjmowania soczewki tzw pełną. Odkąd tu z
                forum dowiedziałam się o tej przyssawce to skończyły się nasze mordęgi.Córka z
                palca zakłada, natomiast każdy z domowników i zaprzyjaźnionych osób spokojnie
                może wyjąć soczewkę wieczorem.
                • katacha Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 12.03.09, 17:30
                  Jestem pełna uznania dla WAS i dla Krystiana. Jonaszowi wyjmujemy cały czas na
                  śpiocha. Gdzie przyjmuje seroczyńska i Szymanek. Rozumiem że z wynikami od
                  Seroczyńskiej idziecie do Szymanka i on robi soczewę. Twardą nosi Krystian?? Ile
                  kosztuje u niego soczewka??
                  pozdrawiam
                  • hanwol Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 13.03.09, 10:23
                    do Katacha.
                    Dr Seroczyńska przyjmuje w Babka Medica ul Słomińskiego 19 lok 517 tel 22 637 50
                    01 i ona zrobiła pomiary dała recepty na refundacje do wyboru twarde i żelowe,
                    natomiast dr Piotr Szymanek przyjmuje w ACL VISION al Niepodległości 20 tel 22
                    848 05 62. Krystian ma twardą soczewkę. Zresztą o tym też pisała moja córka
                    gdzieś na forum. Nie pamiętam kosztów bo wszędzie już dalej załatwiała córka ale
                    ok 500 zł z wizytą i doborem odpowiedniej soczewki. Najważniejsze jest badanie u
                    Seroczyńskiej bo u Szymanka nie mają tego sprzętu do pomiaru.Polecam ich oboje.
                    Pozdrawiam i powodzenia
                    • elab74 Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 13.03.09, 13:01
                      Ucieszyłam się, że w Warszawie można dobrać soczewkę nie tylko u
                      Prostowej. Ciekawi mnie jednak ta cena. Czy tyle płaci się tylko za
                      wizytę u dr Seroczyńskiej, czy razem z soczewką u dr Szymanka?
                      • hanwol Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 13.03.09, 13:12
                        jeżeli chodzi o kasę to osobno płaciliśmy za wizytę u dr Seroczyńskiej i osobno
                        u dr Szymanka. Ale warto t tak wychodzi to taniej niż u Prostowej. Komfort
                        wizyty i podejście lekarzy rewelka :)
                        • elab74 Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 13.03.09, 13:52
                          Czy długo czeka sie na soczewkę u dr Szymanka?
                        • katacha Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 13.03.09, 14:20
                          Dowiedz się proszę od córki jak to konkretnie wychodzi finansowo. z tego co
                          zrozumiałam ok. 500 za wizytę z doborem i soczewkę + wizyta u Seroczyńskiej. to
                          ok. 600, 700 zł. DObrze pojęłam?
                    • katacha Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 13.03.09, 13:38
                      teraz się będę zastanawiał znowu nad zmianą lekarza. głównie chodzi mi o tę
                      odległość do Katowic. Warszawa to 2 godzinki jazdy. Trochę mnie odstręcza fakt
                      że u któregoś dziecka z forum (chyba renatusienki) nie rozpoznała zaćmy. no ale
                      tu chodzi o badanie refrakcji...
                      Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma...
              • slivia_3 Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 12.03.09, 20:45
                Dr.Koberda dobiera soczewki a na nasze szczęście nie ceni się tak jak opisani
                lekarze z forum.Bardzo Ją cenie , bo lubię lekarzy którzy umieją słuchać także
                rodziców.
                • katrasia Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 12.03.09, 22:06
                  Ja już nie mam sił do tego wypadania-soczewka klosztowała 600
                  zł.,wizyta 200zł i dodatkowo 50zł za tabletki które rozpuszcza się w
                  płynie w którym ma leżeć soczewka.Kupe kasy a zrobiona
                  tandeta.Dzisiał byłam z małym u innego okulisty ale u nas w
                  Szczecinie-kobieta chce mu dobrać okularki,mówi że to też super
                  wyjście ponieważ soczewka uszkadza rogówkę kiedy się ją ciągle
                  ściąga i zakłada:( rozmawiałam też z jedną mamą która ma u swojego
                  malca okularki i jest bardzo zadowolona,zobaczymy co z tego
                  wyjdzie.Mam w kwietniu wizyte u Prostowej...muszę się grubo
                  zastanowić nad tą kobietą bo dla niej kasa się liczy a nie mali
                  pacjenci :((((Ile wy dawaliście za soczewkę dla maluszków??
                  • roccan Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 12.03.09, 23:50
                    Ja płacę 750 za soczewkę i 120 za wizytę, a tabletki u naszego optyka kosztują
                    30 PLN. Szczerze mówiąc, to nie słyszałam o tym, żeby po operacji zaćmy jednego
                    oka zakładać okulary. (Piszesz o soczewce, więc zakładam, że Twoje dziecko ma
                    jedno oczko operowane). Moja córka nosi soczewki na obu oczach i ja byłabym nimi
                    zachwycona, gdyby nie wypadanie oczywiście. Okulary o takiej mocy, jakie dostają
                    dzieci po operacji zaćmy są bardzo grube i pewnie nie patrzy się przez nie jakoś
                    super komfortowo i oko się tak nie rehabilituje jak w soczewce.
                    • slivia_3 Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 13.03.09, 11:57
                      Za ostatnią soczewkę płaciłam 210zł, płyn 36 zł miesięcznie a tabletki w
                      momencie potrzeby odbiałczania , kupuje na sztuki 2zł szt. raz na 2 miesiące.
                      Wizyta u Dr.Koberdy ok 130zł.
                      • katacha Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 13.03.09, 12:55
                        slivia jaką soczewkę nosi twój synek? chyba nie twardą?? załamałabym się jeśli u
                        Koberdy za twardą płaciłoby się 200 a ja u Jaworskiego 750!!
                        • slivia_3 Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 13.03.09, 13:05
                          Za twardą soczewkę firmy DuraSoft w 2006 płaciłam 180 zł. Teraz nosimy miękką
                          tej samej firmy.
                          • katacha Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 13.03.09, 13:33
                            Jestem w szoku z tymi różnicami cen!!! czy to zależy od producenta??
                  • katacha Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 13.03.09, 13:05
                    Soczewka jest na 100% źle dobrana. Jonasz nosi soczewkę już prawie półtorej roku
                    i do niedawna w ogóle nie miałam problemu z wypadaniem. owszem czasem wtarł, ale
                    nie wypadała nigdy. Musicie odżałować znowu kasę i dobrać nową. Wybór lekarza
                    należy do Was. jeśli będzie dobrze dobrana to życie z soczewką będzie prawie
                    piękne. Wiem co teraz czujesz, jesteś rozgoryczona i rozczarowana. ale to
                    naprawdę może wyglądać inaczej. u nas też jest teraz ten problem. ale
                    podejrzewam że synek urósł i soczewka zrobiła się za mała. przez dwa pierwsze
                    m-ce jej noszenia nie wypadała tylko często lądowała pod powieką a teraz na
                    przestrzeni 2,5 tygodnia noszenia wypadła mu z oka już 5 razy. Masakra. Boję się
                    zostawić JOnasza pod czyjąkolwiek opieką.
                    Jeśli chodzi o tabletki do czyszczenia (i inne akcesoria) to Prostowa wszystko
                    zaokrągla do 50 zł. A u optyka płyn i tabletki kosztują po ok. 30 - 35 zł. W
                    moim zacofanym Lublinie nie ma potrzebnych mi "kosmetyków" więc kupuję w necie.
                    • katrasia Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 13.03.09, 21:30
                      .Z tym wypadaniem to wielka męczarnia.Nie wiem ile wytrzymamy bo to
                      męczy przee wszystkim małego.Na śpiocha jakoś dajemy rade chociaż
                      kręci główką ale jak wypadnie a mały nie ma zamiaru spać to nie
                      pozwalam sobie na czekanie na sen poprostu trzeba mocno go
                      trzymać,on płacze a ja ze łzami w oczach zakładam mu to "szkiełko":
                      (>co do Prostowej to chcę uciec od niej,ale do kogo NAJLEPIEJ?
                      • katacha Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 13.03.09, 22:45
                        Myśmy uciekli (mimo że soczewki dobrała spoko pod względem "rozmiaru", jeśli
                        chodzi o dptr to się nie znam a JAworski uważa że za słąbą) bo bałam się że
                        zaraz zacznie namawiać na botoks na zeza a ja nie chciałam tej terapii. Teraz
                        jeździmy z Lublina do KAtowic (masakra) do Jaworskiego. Lekarz fajny, nie
                        przejmuje się że dziecko ryczy, zbada mimo wszystko. Ciśnienie zmierzy w oku w
                        kilka sekund (bez usypiania). Ale z tym doborem... ludzie na forum ogólnie
                        bardzo przychylnie go oceniali. u nas wyszło średnio. no ale człowiek to nie
                        maszyna...
                        zainteresowała mnie ta opcja w Wawie Seroczyńska- Szymanek, ale to oznacza 2
                        razy badanie a jonasz znosi je kiepsko. Sama nie wiem co robić, czy nie szukać
                        dalej.
                        Pozdrawiam
                        • katrasia Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 04.04.09, 20:56
                          Słuchajcie,byłam wczoraj znów u Prostowej i...jestem załamaną tym co
                          ta kobieta wyprawia!!! Nie na darmo ludzie piszą że z niej
                          materialistka,kasa naprawdę przesłoniła jej wszystko przede
                          wszystkim zdrowie swoich pacjentów.Wystarczyło żebym poprosiła ją o
                          rachunek za soczewki i ...kazała sobie znaleźć innego lekarza-
                          KATASTROFA.jak wcześniej kazała przyjeżdzać na wizyty co 3 miesiące
                          tak nagle wyskoczyła że mamy przyjechać znów dopiero wrzesień-
                          październik..Małego oczko nie rośnie,mówi że oko słabo pracuje i
                          chce dziecko zbadać dopiero za 7 miesięcy???przeżyłam szok... mało
                          tego..jej zdaniem rehabilitacja oczka po zaćmie polega TYLKO I
                          WYŁĄCZNIE na zasłanianiu chorego oczka i tyle.Inni lekarze,kobiety
                          na forach piszą o pokazywaniu dużo kolorowych zabawek dziecku ,żeby
                          też zez się zmniejszał najlepiej pokazywać dziecku zabaweczki z
                          boczku żeby oczko nie uciekało do środka tylko pracowało na
                          zewnątz...słyszałam też o jakichś fototerapiach,no nie wiem jak się
                          nazywa ale chodzi o naświetlanie.A ona?zasłaniać i tyle a na
                          pierwszej wizycie mówiła o ciężkiej pracy z dzieckiem,o tym jak
                          wiele zależy od nas,że dziecko będzie tak widziało w zależności od
                          tego ile pracy włożymy w rehabilitacje a teraz??tylko zasłaniać
                          oczko..
                          Mało tego.poprosiłam o rachunek na soczewki a ona kazała sobie
                          dopłacić jeszcze 130 zł .bo jak to stwierdziła 600 zł kosztuje
                          soczewka bez rachunku a 730 zł z rachunkiem??Widocznie chce ukryć
                          swoje dochody.... nie wiem ale jestem wściekła i musimy zmienić
                          lekarza...Mówicie że dobry w Katowicach??zrobię wszystko by moje
                          dziecko widziało!!!
                          A Prostowa....jeszcze mnie dobrze zapamięta za to jak nas
                          potraktowała olewająco,lekceważąco,Nie dała żadnych informacji,nie
                          poradziła nic kompletnie,ja z taką wiedzą z jaką weszłam z taką
                          wyszłam.No i zdarła 800 zł a potem miała już moje dziecko głęboko w
                          tyłku..nie popuszczę jej tego...
                          Czy znajdzie się ktoś kogo Prostowa potraktowała podobnie??
                          POzdrawiam serdecznie
                          • onunka Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 04.04.09, 23:42
                            Oj Katrasiu,my byliśmy u Prostowej az 4 razy i o 4 za dużo,nam
                            równiez powiedziała ze jak chcemy rachunek to ona musi doliczyć kase
                            bo coś tam...wogóle każde nasze zapytanie traktowała jak powietrze
                            lub obracała sprawe tak jakbyśmy nie chcieli własnemu dziecku
                            pomóc,a jak sobie przypomne jak ona odnosi sie do rodziców to mnie
                            szlak trafia aczkolwiek nigdy na jej uszczypliwosci nic nie
                            odpowiedzieliśmy bo wydawało nam sie ze potem sie to na dziecku
                            odbije.Ja tak jak Katacha zwiałam od niej bo czułam ze zbliża sie
                            moment w którym straszac nas zezem zaproponuje zabieg z botuliny(w
                            niecałe 3 mce po usunieciu zaćmy!),pozatym źle dobrana soczewka
                            wypadala nawet po 12 razy dziennie a ja robiłam sie coraz bardziej
                            zgorzkniała i wsciekła,w dodatku Prostowa zamiast przyznac sie do
                            pomylki w doborze wcisnela mi silikonowa która na samym początku
                            sama baaardzo odradzała ze wzgl.na jej gazoprzepuszczalnosć i
                            słabsze wyniki rehabilitacyjne.Żeby było malo to 3 mce dzwoniłam i
                            prosiłam o to zeby mi te soczewke do domu poczta wysłaly,umówiałam
                            sie z Prostowa na wizycie ze przyjdzie po nia moja kuzynka i
                            przywiezie przy okazji do Krakowa,sama nam to Prostowa zaproponowala
                            a potem pierniczyła bzdury o tym ze ona nie pamieta,ze nie wie czy
                            ja to ja i czy kuzynka to kuzynka...wkońcu zadzwonił mąż,postraszył
                            i po soczewke pojechał kurier...wiecej nas u niej nie było i nie
                            bedzie.No i jak zawsze chodziło tylko i wyłącznie o kase a nie o
                            dobro dziecka.
                            • 1-agusia Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 05.04.09, 16:25
                              u nas było podobnie też proponowała biotuline przy zezie. doteg o też cały czas
                              szukaliśmy soczewki,oprucz tego uszkodziła małej oko przy badaniu bo jej żyłki
                              popekały i miała oczko czerwone(jak po zabiegach)niewspominając o pieniądzach,i
                              jej aroganckim zachowaniu
                              • katrasia Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 05.04.09, 20:40
                                To co się dzieje u tej kobiety w gabinecie to jest tragedia...Lekarz
                                ale jak widać nie z powołania...Pieniądz nią żądzi,to jest
                                przykre.Chodzą do niej załamani rodzice którzy mają ją za
                                wspaniałego lekarza który uratuje wzrok ich dziecka a tym czasem
                                portfele maleją a oni nada nie wiedzą nic a dzieci jak nie widziały
                                tak nie widzą bo kochana pani doktor mówi o ciężkiej pracy tylko na
                                pierwszej wizycie a później nie mówi NIC...
                                Powiedzcie mi jak postępy w leczeniu waszych maluszków?czy zez się
                                zmniejsza??czy wartość tych plusów też maleje??
                                Do kogo najlepiej uciec od Prostowej kto pomoże a nie tylko kase
                                zedrze??
                                Pozdrawiam
    • sylwiaroza Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 15.10.09, 19:36
      do slivia_3:
      jestem mamą 3 - letniej Julki z Gdyni, wrodzona zaćma lewego oka,
      zooperowana i wykryty po pierwszym roku zycia Julki. żaćmę usuwała
      dr Koberda a po roku czasu gdy Mała miala juz 2 latka, Koberda
      wszczepila implant soczewki, niestety juz na wizycie kontrolnej
      przezyłam szok(2 tyg. po operacji). Za soczewka pojawila sie zaćma
      wtorna. Koberda jednak kazala nam czekac pol roku bo stwierdziala,
      ze nie moze byc operacja po operacji. Kazała nam sie pokazać za pare
      m-cy. Jednak nie mogłam czekac sumienie mi nie pozwolilo i szukalam
      ratunku. Trafilam do Prosta i on ściągnął jej tą zaćmę wtrorna gdzie
      tym samym sprawił ze Julcia miała pełne warunki do widzenia. Chce
      jeszcze wspomniec, że do Koberdy jeździlam cały czas prywatnie na
      wizyty do Brzeźna i dlatego bylam bardzo rozaczarowana
      jej "wyrokiem". Żałuje tylko ze nie trafiliśmy od razu do Prosta bo
      Julka widziala by juz na tym etapie o wiele więcej.
      p.s. moj email to sylwia.rozycka@onet.eu
      Napisz mi jak bedziesz miala czas o Waszej terapi bo bardzo mi
      zalezy na tym co dalej??.. Moze jakies terapie w trojmieście moze
      wiesz cos wiecej na ten temat. Czekam na odp. i pozdrawiam
      • adriana.z1 Re: Do rodziców po zaćmie jednoocznej z trójmiast 16.10.09, 22:35
        Rewelacyjnie i efektywnie prowadzą rehabilitację dzieci
        słabowidzących i niewidomych terapeuci z Ośrodka Wczesnej
        Interwencji w Sobieszewie. Moja Werońcia ze zdiagnozowanego rok temu
        przez dr Koberdę and company z Akademii Medycznej w Gdańsku dziecka
        niewidomego/widzącego bardzo słabo jest dzisiaj dziewczynką na
        właściwym etapie rozwoju psycho-ruchowo-umysłowego - dzięki
        wcześniej wymienionym terapeutom i miejscowym rehabilitantom. A
        dodatkowo dzięki dobrze postawionej diagnozie i dobranym okularkom
        przez Prof. Prosta może bez problemu podziwiać nasz piękny świat :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka