Dodaj do ulubionych

Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!!

20.12.04, 15:19
Jestem mamą 2miesięcznego synka.od momentu kiedy małego przywieżliśmy ze
spzitala do domu, mały ma problemy ze skórą. najpierw walczyliśmy z
odparzeniem pupy, potem trądzik, a teraz od paru tyg mały ma szorstką, suchą
skórę na rączkach, nózkach, pleckach. od tyg dołączyła do tego straszna
ciemieniucha. Mąły ma sucha skórę na brwiach, po bokach czoła,na uszach. NIe
wim, czy to tez ciemieniucha?! Kąpię w Balneum, we krochmalu, smaruje maścia
cholesterolowa i nic. trzymam dietę, zero nabiału, wieprzowina, indyk,
poprawy zadnej. Mamy w domu psa, moze to na niego mały jest uczulony? Nie mam
juz pomysłów, moze ktos wie co dalej mam robic z tym fantem. mam wrażenie, ze
powieki jemu swędza, bo jest cały podrapany. Co robić????
Obserwuj wątek
    • zibi62 Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 20.12.04, 15:21
      aha, mały przybiera na wadze super. urodził sie 3, 7 teraz ponad 6 kg. jest
      wesoły, pogodny, dobrze spi, tylko nad ranem strasznie sie rzuca przez sen,
      macha rączkami jak wariat.
      • mamaczarusia Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 20.12.04, 16:26
        Co do ciemieniuchy... opowiem moje doświadczenie.Pojawiła sie w pewnym momencie
        i ani rusz.Nie pomagały specyfiki od dermatologa dziecięcego, żadne domowe
        metody też nie.Aż w końcu stwierdziliśmy, że moze już czas przejść z mycia
        glowy mydełkiem (bardzo dobrze tolerowanym) na szampon.Zaryzykowalismy i
        sukces!!!Ciemieniuchę pożegnaliśmy z wielka radością, raz na zawsze.Od tamtej
        pory (Czarus ma juz prawie 3 latka), spokój.Życze tego samego.Jola -26tc.
    • isma Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 20.12.04, 16:21
      Tradycyjnie: napisz, co jesz.
      U mojej corki ciemieniucha szalala wlasnie na brwiach. Sklonnosc do
      ciemieniuchy moze wspolistniec z alergia, ale nie musi.
      A ktos w rodzinie jest alergikiem?
      • zibi62 Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 21.12.04, 16:04
        dzięi dziewczyny. zastanawim sie tylko,czy nie za wcześnie na szampon, mały ma
        2 m-ce? co do jedzenia to jem: indyk, wieprzowina, bułeczki, herbata ( duzo),
        marchem i buraki sporadycznie, jabłka. moja dieta to głónie mięso, juz po
        nocach śni mi się mleko. i jescze ziemniaki. z\ciekawa jestem, ile dni po
        wycofaniu danego produktu, mogłabym zauwazyc poprawę u małego. Od ok tyg nie
        uzywam masła(wczęsniej stosowałam Ramę, ale jak sie naczytałam o
        konsekwencjach to rzuciłam), poprawy brak, wiec moze mogę smiało zacząc jesc
        nabiał, bo skoro go nie jem, a mały nadal wyglada koszmarnie, to jaki sens nie
        jeśc?
        • agasza16 Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 21.12.04, 18:28
          Czesc,
          dieta faktycznie malo urozmaicona.
          Na wszelki wypadek odstaw te buleczki bo moga byc na jakis spulchniaczach
          itd.Sprobuj kupowac chleb na zakwasie bez mleka, serwatki czy innego dodawanego
          nabialu i ulepszaczy. Na forum padalo juz kilka adresow piekarni (nie wiem skad
          jestes).
          Jablka tez moga uczulac.
          Sprobuj wprowadzic brokuly, cukinie, kalarepke, kasze i makaron bezjajeczny do
          swojej diety. Oczywiscie wszystko pojedynczo i obserwuj malucha.
          Pozdr.
          A
        • kasia64 Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 21.12.04, 19:53
          O diecie poczytaj w poście "dieta mamy karmiącej małego alergika".Linku ci nie
          podam, nie potrafię.Te bułeczki to wycofaj od razu-one są tu najbardziej
          podejrzane.Na efekty diety czeka się około 3 -4 tygodni- tyle organizm czyści
          sie z alergenu.Chleb smarować możesz smalcem,lub Benecolem, lub Fineą-chyba
          zieloną.
          W czym pierzesz rzeczy małego-zmień proszek na płatki i pierz wszystko i
          wszystkim także rzeczy domowników,pościel.
          Jeżeli dzidzia spi z wami usuń poduszki z pierza.
          Byłas u alergologa-popytaj na forum o dobrego alergologa z twojej miejscowości.
          Pies też możę być ale usunięcie go z domu, nie da rezultatów od razu.Sierśc
          psia jest dosłownie wszędzie-chyba wiesz?
          Lepszym wyjsciem jest wyjazd z dzieckiem na około miesiąc-może masz taką
          możliwośc?
          pozdrowienia K.
    • renataum Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 22.12.04, 01:01
      Moja droga z tego co wywnioskowałam mały ma napewno uczulenie i to w dużym
      stopniu, ponieważ piszesz że jest podrapany. Skontaktuj się z dobrym
      alergologem bo to może być mnóstwo rzeczy. Wyelminuj pierze, najlepieć prać w
      proszku dla dzieci np. Lowella, nie używaj płynu do płukania, pies też jest
      problemem. Możliwości jest wiele, ja też to przerabiałam ale po testach
      odsunęłam to co uczulało i problem mi zniknął. Pamiętaj też że niektóre
      pampersy uczulają, u mojej córki np. Hagis i Bella. Pozdrawiam Renata.
    • izado Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 22.12.04, 13:51
      Mnie sie wydaje, że mozliwości co szkodzi jest niestety dużo.
      Te co mnie się narzucają od razu to:
      1. pies,
      2. jabłka,
      3. marchew.

Co do ciemieniuchy to nie wiem co dokładnie stosowałaś, ale u nas nic nie
      działało dopóki nie zastosowałam sie dokładnie do zaleceń lekarki - pół godziny
      przed kąpielą smarować głowę oliwką i po namoknięciu ciemieniuchę zdrapywac
      paznokciem. Zanim sie odważyłam na to zdrapywanie całymi tygodniami smarowałm
      różnymi specyfikami i wyczesywałam miękką szczotką, i nic.

Nie wiem jak dokładnie stosujesz to Balenum i smarowania więc napiszę coś ze
      swego doświadczenia:
      1. Co do suchej skóry - nam lekarka zaleciła kąpiel w Balneum codziennie i w
      dużej ilości Balneum - wlać do wody, a oprócz tego myć nim dziecko zamiast
      mydłem, całe łącznie z włoskami. Jest jednak małe "ale" - dziecko może uczulac
      coś w Balneum więc uważaj.
      2. Co do smarowania to ja smaruję przynajmniej 5 razy dziennie (Lipobazą), u
      nas tylko takie "zawzięte" samrowanie daje jakieś efekty.

Jeżeli chcesz spróbowac szamponu to polecam Ci ten z Oilatum, nadaje się dla
      tak małych dzieci.

Iza.
    • frenczik Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 22.12.04, 15:39
      tu są dwa linki wzięte z tego forum, które mogą pomóc:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=5435983www.malyalergik.pl

a u mojej córeczki na ciemieniuchę pomagała maść nagietkowa (stosowana 2-3 razy w ciągu dnia, w tym przed kapielą, w kąpieli dokładnie zmywałam główkę i prawie już nie trzeba było potem zdejmować płatków skóry)

pozdrawiam
      • frenczik Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 22.12.04, 15:40
        jeszcze raz te linki, bo coś nie tak wkleiłam:

www.malyalergik.pl
        i
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=5435983
        • zibi62 Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 22.12.04, 18:26
          dziewczyny, jestescie super!!!!!!! Dzieki za pomoc. zastanawiam sie
          tylko,alergia na pierze moze objawiac sie sucha skóra? mały nie spi z nami w
          lóżku, ale w tym samym pokoju, a ja spię pod pierzyną. z ciemienuchą lepiej,
          też zaczełam drapac paznokciem! Mały na oczy dostał Neomeycynę i skóra na
          powiekach o niebo lepsza, mały juz sie nie drapie. Przerzuciłam sie na bułeczki
          zytnie, czy to bezpieczne?
          • kasia64 Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 22.12.04, 18:35
            Alergia może objawiać się w różny sposób.Bułeczki sa OK pod warunkiem,że wiesz
            z czego zostały zrobione.Ja 4 tyg byłam na bardzo ostrej diecie,poprawa zaczęła
            się dopiero po usunięciu pierza i zmianie proszku.teraz jem duzo więcej i w
            ogóle zastanawiam się czy to alergia pokarmowa????
    • asientos Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 23.12.04, 10:36
      U mnie tak objawiła się skaza białkowa. Wysypka zniknęła po ok 3. tyg. Pediatra
      kazał ograniczyć cytrynę w herbatce....niedługo będę żywić się trawą...
    • misio_babelek Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 23.12.04, 11:55
      uważaj na margaryny bo naprawdę w wielu jest mleko ale pod różnymi postaciami.
      i cały czas szukaj, sprawdzaj i testuj. Jak się dowiedziała , że mały ma
      alergię i wszystkie mleczne mi wypadają to całymi nocami siedziałam przy
      internecie i w książkach żeby dowiedzieć się co właściwie mogę jeść bo miałam
      wrażenie, że została mi trawa. Nie jest żle i naprawdę jest dużo rzeczy do
      jedzenia
      • zibi62 Re: Nowa mama prosi o pomoc, juz głupieję!!!! 23.12.04, 14:20
        dzięki,co ja bym bez was zrobiła. najsmieszniejsz jest to, ze jak zjem masło
        czy ser, to u małego nie ma pogorszenia, więc moze on wcale nie jest uczulony
        na nabiał?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka