Dodaj do ulubionych

Jak mieć pewność, że to nie skaza białkowa?

03.02.06, 10:35
Witam!
Jestem mamą trzymiesiecznego Kubusia. KIlka dni po urodzeniu synek miał na
buźce silną wysypkę, przypominająca trądzik, problemy z brzuszkiem (kolki!),
ciemieniuchę.Problem nasilał się z kazdym dniem, więc wyeliminowałam ze
swojej diety nabiał - objawy przeszły jak ręka odjął. Teraz zaczynam powoli
wprowadzać nabiał i stąd moje pytanie. Po jakim czasie synek może zareagowac
na np. jogurt? I czy może nie mieć żadnych objawów skazy, a mimo to - mieć
ją? Na co zwrócić szczególna uwagę? Nie chciałabym zaszkodzić synkowi, ale
troche mam już tej dietysad
Obserwuj wątek
    • behemot79 Re: Jak mieć pewność, że to nie skaza białkowa? 03.02.06, 11:46
      Podbijam...
    • aga55jaga Re: Jak mieć pewność, że to nie skaza białkowa? 03.02.06, 12:37
      no ja powielę odpowiedz jaką wpisałam w innym wątku. Dodam, że jeżeli
      faktycznie dziecko reaguje na mleko krowie, dieta mamy karmiącej powinna być
      restrykcyjna i trwać tak długo dopuki ona karmi. Jeżeli chodzi o samo dziecko w
      jego przypadku taka właśnie dieta nawet do 3 roku życia (czyli bez krowiny)
      daje duże szanse na to, że maluch z nietolerancji mlecznej wyrośnie

no objawów jest caałe mnóstwo od tych klasycznych do nietypowych.
      do klasycznych należą
      - wysypka, świąd skóry, czerwone suche placki na skórze,"lakierowane",
      chropowate, czerwone (często mylnie brane za oznakę zdrowia) policzki, bóle
      brzuszka, biegunki i kupy ze śluzem itd

objawy nietypowe:
      - odparzenia pupy, ciemieniucha w włoskach, częste infekcje górnych dróg
      oddechowych w tym katar, zapalenia oskrzeli a nawet płuc, czasami nadpobudliwoś
      ruchowa czy psychoruchowa, u synka znajomych - złażący paznokieć
      itd
      Oczywiście jest też tak, że nawet wystąpienie całej listy klasycznych objawów
      wcale nie musi świadczyć o alergii na białko mleka krowiego. Potrzebna jest
      bardzo wnikliwa obserwacja dziecka przez rodziców, najlepiej przez mamę, gdyż
      to najczęściej ona przebywa 24h z dzieckiem i zna jego objawy i reakcje, np na
      to, co zostało wprowadzone do diety malca albo mamy karmiącej.
      wspomóc się można badaniami z krwi dziecka tj eozynofilia, total IgE, a także
      badanie z krwi na tolerancję białka mleka krowiego - jednakże może w
      nielicznych przypadkach dojść do sytuacji, w której alergia ewidentnie
      występuje lecz wyniki na skutek różnych przyczyn (też i labolatoryjnych) mogą
      wyjść prawidłowe

Dodam, że niestety alergia zdradliwa jest. Rodzące się dziecko czasami
      potrzebuje czasu na to, aby organizm nauczył się reagować na szkodliwy alergen
      w jego organizmie. Dlatego też u niektórych malców reakcja uczuleniowa
      występuje np dopiero w 4 czy 6 a nawet późniejszym tygodniu życia (np było tak
      z moją starszą córą)

• aga55jaga dopóki - przepraszam za ortogr 03.02.06, 12:38
      • behemot79 Re: Jak mieć pewność, że to nie skaza białkowa? 03.02.06, 18:07
        Dziewczyny, wielkie dzieki! No cóż, pojem ten nabiał przez jakis tydzień,
        poczekam kolejne dwa i wtedy chyba w końcu będę miała pewność. Chociaż synek
        zrobił dzis kupe i taka jakaś bardziej sluzowata niz zwykle, albo ja juz
        przewrażliwiona jestem smileA tak właściwie to jak jest prawidłowa konsystencja
        kupki niemowlęcej? Czytałam, ze powinna być jak rzadka jajecznica, ale dla mnie
        to dosyć enigmatyczne okreslenie...Synek robi raczej półpłynne kupy, a jak tam
        Wasze dzieciaczki?
    • agata.mus Re: Jak mieć pewność, że to nie skaza białkowa? 03.02.06, 16:23
      Mi lekarz powiedzial, po tym jak po 2 tygodnie nie pilam mleka i zeszly krosty
      na policzkach, ze jak zaczne pic mleko to objawy moga pojawic sie nawet za 2
      tyg, pierwsze dni bez jakielkolwiek reakcji nie przesadzaja o niczym. Trzeba
      obserwowac.
      • krasnalaga Re: Jak mieć pewność, że to nie skaza białkowa? 03.02.06, 17:36
        u mojego synka pojawily sie objawy alergii - wysypka na policzkach i
        ciemieniucha - lekarz kazał mi zrezygnowac z mleka i wszelkich mlecznych
        przetworów. Niestety, mimo, że trzymam ściśle bezmleczną dietę od 4 tygodni
        wysypka nadal jest. Czy to znaczy, że jednak nie mleko uczula, lecz cos
        innego?? Sama juz nie wiem co jeść. Pozdrawiam. Aga
        • aga55jaga krasnalaga 03.02.06, 18:46
          poczekaj jeszcze kilka dni, jeżeli nic się nie zmieni - faktycznie może być to
          coś innego. A w jakim wieku jest twoj synek
          • bubusiol Re: krasnalaga 03.02.06, 19:07
            Mojemu synowi uczulenie pojawiło się,gdy miał 2 miesiące.Obecnie ma 8 mies. i
            nadal jak zjem coś co zawiera białko mleka krowiego momentalnie dostaje
            wysypki.Choć nieraz pojawia się faktycznie po kilku dniach.Tych produktów do
            wyeliminowania jest niestety bardzo dużo
            (pieczy.jasne,wołowina,cielęcina,ciasta,ciastka,cukierki,cały nabiał..

www.kubalek.synek.smyki.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka