lenka30 01.01.05, 20:25 Dziewczyny poradzcie, jak uiec z miksu Gluteneksu chleb bezglutenowy. Za nic mi nie wychodzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agaa.k Re: chleb bezglutenowy 02.01.05, 22:25 Witaj, mi tez chlebek nie wyszedł, dlatego teraz kupuję gotowy, krojony i mrożę, codziennie rano wyjmuję kromkę i podgrzewam w piekarniku. Odpowiedz Link
sandvika Re: chleb bezglutenowy 07.01.05, 12:26 Próbowałam mrozić ten gotowy, ale jest niesmaczny. Mieszkam w Szczecinie, więc może dlatego, że jest już nieświeży - przyworzą go z Poznania i ma conajmniej 2 dni. Piekę więc sama: *8 czubatych łyżek mąki gluteneksu] *jedno całe jajko *pół łyżeczki cukru *szczypta soli *dwie łyżki oleju *opakowanie (7g) drożdży suszonych z dr Oetkera. *ciepła woda lub mleko - tyle, żeby to wszysko po wymieszaniu było tylko trochę gęstsze od gęstej śmietany. Nie robię żadnych zakwasów itp., tylko wrzucam i mieszam to wszystko razem dość długo (10min. mikserem), wlewam do małej foremki keksowej, odstawiam w ciepłe miejesce do wyrośnięcia (aż podwoi objetość - cnajmniej 40 min., a czasami nawet 1,5 godz. Jak jest wyrośnięte foremkę z ciastem wstawiam do piekarnika i piekę 35-40 min. w temperaturze 180 st. Jak mi bardzo wyrośnie, to na początku pieczenia, przez 5-10 min. trochę ją zwiększam. Czasami dodaję siemię laniane, ziarna słonecznika, albo sezam - co kto lubi. Ciasto jest bez porównania z tym kupowanym. Moja mała wearuje w trakcie pieczenia i je jeszcze ciepłe. Pycha. Odpowiedz Link
bb12 Re: chleb bezglutenowy 08.01.05, 00:11 www.celiakia.pl/modules/phpBB/viewforum.php?f=15&sid=ca1b72a503a0c5b94e98930b856bc5ea Odpowiedz Link
plavusa Re: chleb bezglutenowy 18.02.05, 16:46 ja przede wszystkim odradzam Gluetenex - używaja skrobi pszennej co może według najnowszych badań szkodzic tak samo jak maka pszenna. Mieszkam w Poznaniu, niedawno mieszkalam 5 km od G. i kupowałam w sklepie fabrycznym, ale musiałam zmienic na "Przekreslony Kłos" z Wawy. Kurier mi przywozi. druga rzecz - świeży ciepły chlebek to jest to! synek pomaga mi przy tym a potem smacznie pałaszuje. Pieke 2 chleby, kroje na połówki, 3 z nich zamrażam, a ostatnia jest zjedzona w 2-3 dni. nie możemy używac jajek, mleka, za to musimy dosypywac ziarna Więc: opakowanie maki (400 g) + kilka łyżek (może nawet 100 g) mąki gryczanej + 2-3 łyzki oliwy + pół łyżeczki soli + ok. 500 ml ciepłej wody (18-38 st) + opakowanie drożdzy instant + ziarna siemienia lnianego i sezamu (to ja) miksujemy na najnizszych obrotach, formę smarujemy oliwą, wlewamy ciasto, przykrywamy i niech stoi pół h w cieple (musi urosnąć) w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na maksa wstawiamy chleb na 30-40 min. wyjmujemy i musimy go OSTROŻNIE wyjąć na deskę i połozyć na boku żeby odparował (zmieniamy boki) oto mój przepis życze smacznego!!! Odpowiedz Link
malti11 Re: chleb bezglutenowy 10.01.06, 20:19 przepis na chlebek bezglutenowy jest super ten na 8 łyżek glutenexu Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: chleb bezglutenowy 28.12.13, 12:49 Ja pieke z mieszanek Bezglutenu korzystając z przepisu na opakowaniue. Mieszanka plus drożdże plus woda i wychodzi chleb. Odpowiedz Link
glumam1 Re: chleb bezglutenowy 15.01.14, 23:58 Sprawdź te mieszanki: wrazliwesmaki.pl/mieszanki/35-mix-na-chleb-teff-800g-hanneforth.html wrazliwesmaki.pl/mieszanki/251-mix-na-chleb-kasztanowy-750g-4260159921106.html Robi się bardzo prosto, a wychodzi pyszny: www.facebook.com/photo.php?fbid=178815328995425&set=pb.166309733579318.-2207520000.1389826639.&type=3&theater Odpowiedz Link