Dodaj do ulubionych

chleb bezglutenowy

01.01.05, 20:25
Dziewczyny poradzcie, jak uiec z miksu Gluteneksu chleb bezglutenowy.
Za nic mi nie wychodzi.
Obserwuj wątek
    • sandvika Re: chleb bezglutenowy 07.01.05, 12:26
      Próbowałam mrozić ten gotowy, ale jest niesmaczny.
      Mieszkam w Szczecinie, więc może dlatego, że jest już nieświeży - przyworzą go
      z Poznania i ma conajmniej 2 dni.
      Piekę więc sama:
      *8 czubatych łyżek mąki gluteneksu]
      *jedno całe jajko
      *pół łyżeczki cukru
      *szczypta soli
      *dwie łyżki oleju
      *opakowanie (7g) drożdży suszonych z dr Oetkera.
      *ciepła woda lub mleko - tyle, żeby to wszysko po wymieszaniu było tylko trochę
      gęstsze od gęstej śmietany.

      Nie robię żadnych zakwasów itp., tylko wrzucam i mieszam to wszystko razem dość
      długo (10min. mikserem), wlewam do małej foremki keksowej, odstawiam w ciepłe
      miejesce do wyrośnięcia (aż podwoi objetość - cnajmniej 40 min., a czasami
      nawet 1,5 godz.
      Jak jest wyrośnięte foremkę z ciastem wstawiam do piekarnika i piekę 35-40 min.
      w temperaturze 180 st. Jak mi bardzo wyrośnie, to na początku pieczenia, przez
      5-10 min. trochę ją zwiększam.
      Czasami dodaję siemię laniane, ziarna słonecznika, albo sezam - co kto lubi.
      Ciasto jest bez porównania z tym kupowanym. Moja mała wearuje w trakcie
      pieczenia i je jeszcze ciepłe. Pycha.
    • plavusa Re: chleb bezglutenowy 18.02.05, 16:46
      ja przede wszystkim odradzam Gluetenex - używaja skrobi pszennej co może według
      najnowszych badań szkodzic tak samo jak maka pszenna. Mieszkam w Poznaniu,
      niedawno mieszkalam 5 km od G. i kupowałam w sklepie fabrycznym, ale musiałam
      zmienic na "Przekreslony Kłos" z Wawy. Kurier mi przywozi.
      druga rzecz - świeży ciepły chlebek to jest to! synek pomaga mi przy tym a potem
      smacznie pałaszuje. Pieke 2 chleby, kroje na połówki, 3 z nich zamrażam, a
      ostatnia jest zjedzona w 2-3 dni.
      nie możemy używac jajek, mleka, za to musimy dosypywac ziarna

      Więc: opakowanie maki (400 g) + kilka łyżek (może nawet 100 g) mąki gryczanej +
      2-3 łyzki oliwy + pół łyżeczki soli + ok. 500 ml ciepłej wody (18-38 st) +
      opakowanie drożdzy instant + ziarna siemienia lnianego i sezamu (to ja)
      miksujemy na najnizszych obrotach, formę smarujemy oliwą, wlewamy ciasto,
      przykrywamy i niech stoi pół h w cieple (musi urosnąć)
      w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na maksa
      wstawiamy chleb na 30-40 min.
      wyjmujemy i musimy go OSTROŻNIE wyjąć na deskę i połozyć na boku żeby odparował
      (zmieniamy boki)

      oto mój przepis

      życze smacznego!!!
    • glumam1 Re: chleb bezglutenowy 15.01.14, 23:58
      Sprawdź te mieszanki:
      wrazliwesmaki.pl/mieszanki/35-mix-na-chleb-teff-800g-hanneforth.html
      wrazliwesmaki.pl/mieszanki/251-mix-na-chleb-kasztanowy-750g-4260159921106.html
      Robi się bardzo prosto, a wychodzi pyszny:
      www.facebook.com/photo.php?fbid=178815328995425&set=pb.166309733579318.-2207520000.1389826639.&type=3&theater

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka