Dodaj do ulubionych

tramwaje w Lublinie

IP: 195.205.64.* 31.01.04, 11:36
Jaki Lublin byłby piękny gdyby miał tramwaje, przepływała przez niego duża
rzeka, a nad nią rozpinał się choć jeden most....wtedy chętniej bym go
odwiedzał.
Obserwuj wątek
    • dociek Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 11:40
      Mamy za to inne kuriozalne ciekawostki! Np. Miłosza i Pruszkowskiego!
    • ryza_malpa1 Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 12:22
      Tramwaje dało by się zrobić od biedy ( nawet były dawno temu takie plany) ale
      rzeki przekopać.....choć w Związku Radzieckim nie takie rzeczy z rzekami
      robili :)))
      • Gość: tom Re: tramwaje w Lublinie IP: 195.205.64.* 31.01.04, 12:56
        zmienić bieg Wieprza przynajmniej :)
      • Gość: tom Re: tramwaje w Lublinie IP: 195.205.64.* 31.01.04, 12:58
        No nawet w takim Gorzowie Wlkp. mają tramwaje (ciekawe czy taki tramwaj
        podjechałby Lubartowską? :))
        • mali_bu Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 13:52
          Gość portalu: tom napisał(a):

> No nawet w takim Gorzowie Wlkp. mają tramwaje (ciekawe czy taki tramwaj
          > podjechałby Lubartowską? :))

Idąc twoim tokiem rozumowania:

Ale za to w Paryżu nie ma trawmajów. :)
          Wzorujmy się lepiej na Paryżu niż na Gorzowie. Bliżej Lublinowi niż Gorzowowi do
          Paryża.

:)
          • Gość: Kadafi Re: tramwaje w Lublinie IP: *.bin-laden.cc 31.01.04, 17:15
            mali_bu napisał:

> Gość portalu: tom napisał(a):
            >
            > > No nawet w takim Gorzowie Wlkp. mają tramwaje (ciekawe czy taki tramwaj
            > > podjechałby Lubartowską? :))
            >
            > Idąc twoim tokiem rozumowania:
            >
            > Ale za to w Paryżu nie ma trawmajów. :)
            > Wzorujmy się lepiej na Paryżu niż na Gorzowie. Bliżej Lublinowi niż Gorzowowi
            d
            > o
            > Paryża.

niestety się mylisz bo niedawno w Paryżu otworzyli linię tramwajową :)))
            a co do dużej rzeki tez bym sie nie obraził...może by Wisłę troche "naciągnąć"
            w naszą stronę? :)
            • mali_bu Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 17:35
              Aczkolwiek nie uwierzę, że jest to linia typowo komunikacyjna. Prędzej
              turystyczna i stworzona na już istniejącym torowisku.

Poza tym w mieście gdzie nie ma pieniędzy na jeden nowy autobus, ba nawet na
              przejazdy dla małych dzieci... mowa o tramwajach.

Poza tym, w Lublinie są trolejbusy, których nie ma w Warszawie i dużej
              większości innych miast w Polsce.

A z tym metrem to już kupa śmiechu. Dobry temat dla Lema. Metro w Lublinie.:)
              • lucy_z Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 21:38
                mali_bu napisał:

> A z tym metrem to już kupa śmiechu. Dobry temat dla Lema. Metro w Lublinie.:)

Mali_bu:)
                Troszkę luzu.. To takie żarty:)
                Wiadomo, ze ani trolejbusów w Lublinie nie zlikwidują, ani nie wprowadzą
                tramwajów, a tymbardziej metra nie zbudują...
                Może za jakieś pięćdziesiąt, sto lat będą wreszcie pieniądze i...może wtedy???
                :)))
                • dbase Re: tramwaje w Lublinie 01.02.04, 00:02
                  Właśnie, że będą tramwaje! I to sześciowagonowe, z klimatyzacją i WARSEM. Będą
                  wozić ludzi po helowych torowiskach na podlubelskie lotnisko JFK II. Zaufajcie
                  mi. Nie takie rzeczy pan Miłosz realizował wbrew wszelkiej logice, protestom i
                  ludziom wbrew...
                  Uważam, że stać go na to. To wizjoner jakich mało. Taki człowiek to skarb!
                  kibica...
                • leszeke Re: tramwaje w Lublinie 04.02.04, 10:46
                  lucy_z napisała:

> mali_bu napisał:
                  > Wiadomo, ze ani trolejbusów w Lublinie nie zlikwidują, ani nie wprowadzą
                  > tramwajów, a tymbardziej metra nie zbudują...

Nigdy nie wiadomo - kiedyś była np. linia trolejbusowa na Sławin - końcowy był
                  na placu,gdzie teraz jest parking przy Skansenie. Pojazdy sprawdzały się bardzo
                  dobrze na górkach, moze troche gorzej było z paniami, które nimi "powoziły".
                  Komus to przeszkadzało i teraz musimy wdychac spaliny z autobusów jadacych pod
                  górkę 30/godz...

Przy okazji miałem okazję przejechać się na Krymie linią trolejbusową długosci
                  140 - 160 km. (Tak, słownie ponad sto kilometrów - jak z Lublina do
                  Warszawy...). Wrażenia dobre...
                  • selma2003 Re: tramwaje w Lublinie 04.02.04, 11:07
                    Ile trwała podróż w jedną stronę?
                  • Gość: luk Re: tramwaje w Lublinie IP: *.futuro.com.pl 04.02.04, 21:56
                    Też jechałem tą linią na Krymie (Jałta - Ałuszta) kilkanaście lat temu. To było
                    rzeczywiście niezłe przeżycie - tyle kilometrów trolejbusem i to po górskim
                    wybrzeżu Morza Czarnego.
                    I też żal bardzo, że nie ma już trolejbusów na Sławinek. Po cholerę zdjęli tą
                    trakcję?
          • lucy_z Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 17:17
            Ludzie w Lublinie sa zakochani w trolejbusach;) Nigdy w zyciu nie zgodziliby
            się na zamianę. Był tu kiedyś taki wątek, bardzo długi;))
            Jadąc trolejbusem, kiedy kiwam się na wszystkie strony, szarpana w przód i tył
            z powodu "płynnej" i okropnie "szybkiej" jazdy tego pojazdu, marzę o szybkim
            tramwaju, który ma swój tor, jedzie równo i tylko przystanek lub światła moga
            go zatrzymać!!!:)))
            Najlepszym jednak rozwiązaniem byłoby metro, o!!!:))
            • Gość: ... Re: tramwaje w Lublinie IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 01.02.04, 01:36
              W tramwajach to szarpie i trzęsie, a poza tym hałas.
            • empi Re: tramwaje w Lublinie 02.02.04, 19:20
              1. tramwaj kojarzy mi się z blaszaną konserwą toczącą się po bruku.
              2. w metrze czułbym sie jak dżdżownica.
              Trajluś, to jest to. On się buja i kiwa. Jak przyśpiesza lub hamuje to robi to
              z takim niespotykanym dźwiękiem-poświstem. Ma szelki, piękne, rozłożyste i
              smukłe jak czułki pięknych owadów. Trajluś w lecie potrafił mieć włączone
              ogrzewanie a wtedy - te dziewczyny dyskretnie dmuchające sobie w dekolt lub na
              grzywkę zasłaniającą oczy, te jego duże koła i drobne elektrowstrząsy
              zdarzające się przy wsiadaniu podczas wiosennej odwilży. Te rurki niklowane
              obejmowane czule przez pasażerów......
              pzdr.
          • Gość: hm` Re: tramwaje w Lublinie IP: *.retwilan.pl / 217.153.156.* 31.01.04, 17:53
            Heh, walnales dobry czlowieku kula w plot. W Paryzu sa tramwaje, i to dosc
            liczne...no, ale lepiej poszpanowac wiedza, ktorej sie nie ma i probowac
            zablysnac watpliwej jakosci mysla, nizli zamilknac na wieki...
            pozdr. hm`
            • Gość: pan hipopo Re: tramwaje w Lublinie IP: *.it-net.pl 31.01.04, 17:57
              tramwaje fajne są ale jest jeden problem co kilka lat trzeba wymieniac
              torowiska , ludzie klną bo linie są nieczynne , pół biedy jesli leci ono pasem
              zieleni, gorzej jeśli wpuszczone jest w asfalt - wtedy trzeba pruć ulicę po
              całości
              • hm` Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 18:17
                Hm, niezupelnie.... Po pierwsze chyba dobrze wiesz, ze w Europie obecnie
                tramwaj przezywa swoj renesans. U nas w Polsce nadal niestety pokutuje nieco
                zasciankowe myslenie, ze lepszy jest autobus.... No, ale moze kiedys dojrzejemy
                i do tego..
                Po drugie, co do torowisk, to wszystko zalezy od systemu w jakim kladzie sie
                torowiska, najlepszym obecnie jest z tego co pamietam system wegierski....i
                Uwierz mi co kilka lat nie trzeba torowisk wtedy modernizowac..... Oczywiscie
                do tego potrzeba jednej rzeczy by po polozonych najlepszym systemem torowisk(
                czytaj najdrozszym w pierwszym okresie, lecz najtanszym jesli chodzi o
                wieloletnie uzytkowanie) trzeba dolaczyc dobre tramwaje.
                pozdr. hm`
                • Gość: chochlik Re: tramwaje w Lublinie IP: *.lublin.mm.pl 31.01.04, 18:48
                  Oj marzyciele. Co by było, gdyby... Wierzcie mi, ze był taki czas, w którym po
                  Bystrzycy pływały kajaki, a takze, w dziś luż prawie niewidocznej rzeczółce
                  można się było kąpać ą nawet pływać. W Zemborzycach, a także na Wrotkowie przy
                  młynie Bystrzyca miała głębokość na wysokość dorosłego mężczyzny. Czerniejówka,
                  o istnieniu której mało kto pamięta, zasilała stawy przy młynie w Abramowicach
                  (przy ulicy Głuskiej)w których nawet można się było utopić. Szybka rozbudowa
                  miasta łącznie z budową wodociągów i kanalizacji zmniejszyły poziom wody
                  gruntowej Powysychały studnie, spadł poziom wody w lubelskich rzekach.
                  Bystrzyca, która w okresie roztopów sięgała do wysokości wałów dziś z Wisłą,
                  Wartą, Sanem nie jest w stanie rywalizować.
                  Nim zostały wprowadzone do ruchu trolejbusy rozważano szansę instalacji
                  tramwajów. Dyskusje zamnał fakt, że lubelskie ulice sa zbyt wąskie, zeby
                  zainstlować na nich torowiska. W Poznaniu już dawno zlikwidowano linię
                  tramwajową przebiegającą przez Stary Rynek. Pozostały tory widoczne między
                  kamieniamu starego bruku.
                  • hm` Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 19:58
                    Gość portalu: chochlik napisał(a):

> Oj marzyciele. Co by było, gdyby... Wierzcie mi, ze był taki czas, w którym
                    po
                    > Bystrzycy pływały kajaki, a takze, w dziś luż prawie niewidocznej rzeczółce
                    > można się było kąpać ą nawet pływać. W Zemborzycach, a także na Wrotkowie
                    przy
                    > młynie Bystrzyca miała głębokość na wysokość dorosłego mężczyzny.
                    Czerniejówka,
                    >
                    > o istnieniu której mało kto pamięta, zasilała stawy przy młynie w
                    Abramowicach
                    > (przy ulicy Głuskiej)w których nawet można się było utopić. Szybka rozbudowa
                    > miasta łącznie z budową wodociągów i kanalizacji zmniejszyły poziom wody
                    > gruntowej Powysychały studnie, spadł poziom wody w lubelskich rzekach.
                    > Bystrzyca, która w okresie roztopów sięgała do wysokości wałów dziś z Wisłą,
                    > Wartą, Sanem nie jest w stanie rywalizować.
                    Hm, niestety nie znam tych miejsc naocznie, wiec nie mam dostatecznej wiedzy
                    by Co wierzyc badz nie wierzyc. Nie wiem tez w jakim kontekscie to napisales.

> Nim zostały wprowadzone do ruchu trolejbusy rozważano szansę instalacji
                    > tramwajów. Dyskusje zamnał fakt, że lubelskie ulice sa zbyt wąskie, zeby
                    > zainstlować na nich torowiska.

Hm, tzn jak waskie sa ulice w Lublinie??? Wszystkie sa waskie?? Tylko
                    niektore?? Jak sa waskie, wybacz nie wiem. W Łodzi z pewnoscia mozna by rzec,
                    ze jest porownywalnie...

W Poznaniu już dawno zlikwidowano linię
                    > tramwajową przebiegającą przez Stary Rynek. Pozostały tory widoczne między
                    > kamieniamu starego bruku.

No i???? Co w zwiazku z tym?? Wyjasnij, bo jakos nie rozumiem. Innymi slowy
                    rozwin mysl.

pozdr. hm`
                • Gość: horror horror IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 01.02.04, 01:25
                  A ile by było rąk i nóg poobcinanych zanim ludziska przyzwyczaiłyby sie do
                  pociągów na ulicach?
    • Gość: Lewski Re: tramwaje w Lublinie IP: *.energis.pl 02.02.04, 17:47
      Zapraszam do Bydgoszczy - na przejażdzkę tramwajem nr 6 do Łęgnowa.Wrażenia
      murowane .Znajdzie się górka z podjazdem (takim jak na wasz Czechów).Pozdrawiam.
      • Gość: Bartoo Re: tramwaje w Lublinie IP: *.gorzow.mm.pl 03.02.04, 00:04
        Tak się dziwnie składa że mieszkam w Gorzowie. Mimo że bardzo lubię Lublin to
        najbardziej brakuje mi w nim ... tramwajów!!!:))) Niestety, autobusy i
        trolejbusy lubelskie są w okropnym stanie! (takie je pamiętam sprzed 1,5
        roku). Z tym porównywaniem Lublina do Paryża to ktoś "lekko" przesadził. Paryż
        jest znaaaaacznie więksy i znaaaacznie ładniejszy:))) Mimo wszystko, Gorzów ma
        znacznie bliżej do Paryża niż Lublin, o jakieś ... 600 km!:)))
        Ps. Warta też jest znacznie większa od... zapomniałem nazwy:)
        Pozdrowionka i zapraszam do Gorzowa.
        Polecam strony: www. slowianka.pl www. gorzow.pl
    • folkatka Re: tramwaje w Lublinie 03.02.04, 23:12
      Gość portalu: tom napisał(a):

> Jaki Lublin byłby piękny gdyby miał tramwaje, przepływała przez niego duża
      > rzeka, a nad nią rozpinał się choć jeden most....wtedy chętniej bym go
      > odwiedzał.
      ----------------------------
      Zapraszam do Torunia. Tam jest duża rzeka, nad nia rozpinaja sie dwa mosty -
      jeden kolejowy i drugi drogowy(wiecznie zakorkowany), a tramwaje są i owszem,
      a najlepsze to wtedy gdy taki wyjezdza mi prosto przed nos zza jakiegos węgła -
      prawie bezszelestnie.Trajtki to chociaz słychac.
      Pozdrowienia dla kolegi Bydgoszczaka
      • Gość: Bartoo Re: tramwaje w Lublinie IP: *.gorzow.mm.pl 04.02.04, 09:35
        A u nas w Gorzowie są dwa mosty drogowe, trzeci budują i nawet kolejowy się
        znajdzie:)))
        • empi Re: tramwaje w Lublinie 04.02.04, 11:22
          Gość portalu: Bartoo napisał(a):

> A u nas w Gorzowie są dwa mosty drogowe, trzeci budują i nawet kolejowy się
          > znajdzie:)))
          A unas to my stary most wysłaliśmy na emeryturę, nie rozebraliśmy go. Stoi
          sobie i odpoczywa będąc już zabytkiem nie zmuszonym do ciężkiej pracy.
          pzdr.
      • Gość: Lewski Re: tramwaje w Lublinie IP: *.energis.pl 04.02.04, 11:09
        Bardzo dziękuję Folkatce za pozdrowienia.W Toruniu też bywam i też jeżdżę
        tramwajami.W zakorkowanym mieście tramwaj to najlepszy środek transportu.Nie
        muszę się denerwować na to że gdy jadę samochodem to mi jakiś baran wyskoczy
        albo że gdzieś ugrzęzne w korku.No i te podniecające zgrzyty na łukach , łoskot
        na rozjazdach,cudowne iskierki z sieci trakcyjnej.Tramwaj to nie tylko srodek
        transportu - to także element sprzyjający integracji oddalonych znacznie od
        siebie osiedli i samych ludzi.I jeszcze małe co nieco dla Torunianki: Bydgoszcz
        i Toruń mają nawet tą samą szerokość toru :1000 mm. Szkoda tylko że obie sieci
        nie są połączone .
        • folkatka Re: tramwaje w Lublinie 04.02.04, 21:37
          >
          > na rozjazdach,cudowne iskierki z sieci trakcyjnej.Tramwaj to nie tylko
          srodek
          > transportu - to także element sprzyjający integracji oddalonych znacznie od
          > siebie osiedli i samych ludzi.I jeszcze małe co nieco dla Torunianki:
          Bydgoszcz
          >
          > i Toruń mają nawet tą samą szerokość toru :1000 mm. Szkoda tylko że obie
          sieci
          > nie są połączone .
          =========================================================
          Nie jestem Torunianka, ja tam tylko studiuje:)) Ale a propos jazdy tramwajem
          to sie zgadzam - ma ona swoje uroki, choc pare razy o mały wlos nie zostałam
          przejechana (vide mój powyższy post):))) Ale jazda trajtkiem też...I szczerze
          mówiąc, nie wyobrazam sobie Lublina bez nich. A znacie kawał: "Robiła baba na
          drutach i spadła z suwaka" :DD???
          • Gość: Lewski Re: tramwaje w Lublinie IP: *.energis.pl 05.02.04, 13:06
            Droga koleżanko Folkatko !!. Jak Ci się podoba Toruń ???Bo mnie bardzo.Ma coś
            czego w Bydgoszczy mi brakuje - mianowicie starówkę z zabytkami.W Bydgoszczy
            też co prawda jest Stare Miasto i Centrum z eklektycznymi kamienicami ale to
            już nie to samo.
            • folkatka Re: tramwaje w Lublinie 06.02.04, 23:49
              Gość portalu: Lewski napisał(a):

> Droga koleżanko Folkatko !!. Jak Ci się podoba Toruń ???Bo mnie bardzo.Ma
              coś
              > czego w Bydgoszczy mi brakuje - mianowicie starówkę z zabytkami.W Bydgoszczy
              > też co prawda jest Stare Miasto i Centrum z eklektycznymi kamienicami ale to
              > już nie to samo.
              --------------------------------------------
              Jo!!!!! Toruń jest naprawdę piękny!! Tak szczerze mówiąc, to bardzo
              pokochałam to miasto. Wiem że zawsze bede tam wracac ze szczerym wzruszeniem w
              sercu. Wstyd sie przyznac...w Bydzi nie byłam....Mimo ze to tak blisko. Ale na
              wiosnę planuje się wybrać się rowerkiem, ta trasa co to nasi prezydenci
              otworzyli rok temu
              • Gość: Lewski Re: tramwaje w Lublinie IP: *.visp.energis.pl 07.02.04, 17:35
                Zapraszam serdecznie.W pierwszym poście pisałem o tramwaju nr 6 do Łęgnowa.To
                tam gdy tramwaj wjedzie pod górkę to kawałeczek dalej można podziwiać zakole
                Wisły w pełnej krasie.Przy dobrej widoczności na tle bezchmurnego nieba widać
                kominy EC w Toruniu.Bydgoszcz jest pełna takich miejsc gdzie całe miasto widać
                jak na dłoni.Oprócz Wisły mamy jeszcze Kanał Bydgoski (ostatnio trochę
                zaniedbany) , oraz rzekę Brdę.Pod wrażeniem piękna tej rzeki był sam Papież gdy
                wspominał swoją młodość.A najbardziej fantastyczne miejsce ? - Ujście Brdy do
                Wisły.Wąski klin lądu a z trzech stron szumiąca , budząca respekt
                woda.Pozdrawiam.
    • rozczochrany_leb Re: tramwaje w Lublinie 04.02.04, 16:20
      niedlugo bedziemy mieli nowoczesny tunel pod gowną ulica miasta i wtedy nam
      wszyscy bedą zazdrościc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka