Gość: tom IP: 195.205.64.* 31.01.04, 11:36 Jaki Lublin byłby piękny gdyby miał tramwaje, przepływała przez niego duża rzeka, a nad nią rozpinał się choć jeden most....wtedy chętniej bym go odwiedzał. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dociek Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 11:40 Mamy za to inne kuriozalne ciekawostki! Np. Miłosza i Pruszkowskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 12:22 Tramwaje dało by się zrobić od biedy ( nawet były dawno temu takie plany) ale rzeki przekopać.....choć w Związku Radzieckim nie takie rzeczy z rzekami robili :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: tramwaje w Lublinie IP: 195.205.64.* 31.01.04, 12:56 zmienić bieg Wieprza przynajmniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: tramwaje w Lublinie IP: 195.205.64.* 31.01.04, 12:58 No nawet w takim Gorzowie Wlkp. mają tramwaje (ciekawe czy taki tramwaj podjechałby Lubartowską? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 13:52 Gość portalu: tom napisał(a): > No nawet w takim Gorzowie Wlkp. mają tramwaje (ciekawe czy taki tramwaj > podjechałby Lubartowską? :)) Idąc twoim tokiem rozumowania: Ale za to w Paryżu nie ma trawmajów. :) Wzorujmy się lepiej na Paryżu niż na Gorzowie. Bliżej Lublinowi niż Gorzowowi do Paryża. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kadafi Re: tramwaje w Lublinie IP: *.bin-laden.cc 31.01.04, 17:15 mali_bu napisał: > Gość portalu: tom napisał(a): > > > No nawet w takim Gorzowie Wlkp. mają tramwaje (ciekawe czy taki tramwaj > > podjechałby Lubartowską? :)) > > Idąc twoim tokiem rozumowania: > > Ale za to w Paryżu nie ma trawmajów. :) > Wzorujmy się lepiej na Paryżu niż na Gorzowie. Bliżej Lublinowi niż Gorzowowi d > o > Paryża. niestety się mylisz bo niedawno w Paryżu otworzyli linię tramwajową :))) a co do dużej rzeki tez bym sie nie obraził...może by Wisłę troche "naciągnąć" w naszą stronę? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 17:35 Aczkolwiek nie uwierzę, że jest to linia typowo komunikacyjna. Prędzej turystyczna i stworzona na już istniejącym torowisku. Poza tym w mieście gdzie nie ma pieniędzy na jeden nowy autobus, ba nawet na przejazdy dla małych dzieci... mowa o tramwajach. Poza tym, w Lublinie są trolejbusy, których nie ma w Warszawie i dużej większości innych miast w Polsce. A z tym metrem to już kupa śmiechu. Dobry temat dla Lema. Metro w Lublinie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 21:38 mali_bu napisał: > A z tym metrem to już kupa śmiechu. Dobry temat dla Lema. Metro w Lublinie.:) Mali_bu:) Troszkę luzu.. To takie żarty:) Wiadomo, ze ani trolejbusów w Lublinie nie zlikwidują, ani nie wprowadzą tramwajów, a tymbardziej metra nie zbudują... Może za jakieś pięćdziesiąt, sto lat będą wreszcie pieniądze i...może wtedy??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dbase Re: tramwaje w Lublinie 01.02.04, 00:02 Właśnie, że będą tramwaje! I to sześciowagonowe, z klimatyzacją i WARSEM. Będą wozić ludzi po helowych torowiskach na podlubelskie lotnisko JFK II. Zaufajcie mi. Nie takie rzeczy pan Miłosz realizował wbrew wszelkiej logice, protestom i ludziom wbrew... Uważam, że stać go na to. To wizjoner jakich mało. Taki człowiek to skarb! kibica... Odpowiedz Link Zgłoś
leszeke Re: tramwaje w Lublinie 04.02.04, 10:46 lucy_z napisała: > mali_bu napisał: > Wiadomo, ze ani trolejbusów w Lublinie nie zlikwidują, ani nie wprowadzą > tramwajów, a tymbardziej metra nie zbudują... Nigdy nie wiadomo - kiedyś była np. linia trolejbusowa na Sławin - końcowy był na placu,gdzie teraz jest parking przy Skansenie. Pojazdy sprawdzały się bardzo dobrze na górkach, moze troche gorzej było z paniami, które nimi "powoziły". Komus to przeszkadzało i teraz musimy wdychac spaliny z autobusów jadacych pod górkę 30/godz... Przy okazji miałem okazję przejechać się na Krymie linią trolejbusową długosci 140 - 160 km. (Tak, słownie ponad sto kilometrów - jak z Lublina do Warszawy...). Wrażenia dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
selma2003 Re: tramwaje w Lublinie 04.02.04, 11:07 Ile trwała podróż w jedną stronę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: tramwaje w Lublinie IP: *.futuro.com.pl 04.02.04, 21:56 Też jechałem tą linią na Krymie (Jałta - Ałuszta) kilkanaście lat temu. To było rzeczywiście niezłe przeżycie - tyle kilometrów trolejbusem i to po górskim wybrzeżu Morza Czarnego. I też żal bardzo, że nie ma już trolejbusów na Sławinek. Po cholerę zdjęli tą trakcję? Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 17:17 Ludzie w Lublinie sa zakochani w trolejbusach;) Nigdy w zyciu nie zgodziliby się na zamianę. Był tu kiedyś taki wątek, bardzo długi;)) Jadąc trolejbusem, kiedy kiwam się na wszystkie strony, szarpana w przód i tył z powodu "płynnej" i okropnie "szybkiej" jazdy tego pojazdu, marzę o szybkim tramwaju, który ma swój tor, jedzie równo i tylko przystanek lub światła moga go zatrzymać!!!:))) Najlepszym jednak rozwiązaniem byłoby metro, o!!!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: tramwaje w Lublinie IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 01.02.04, 01:36 W tramwajach to szarpie i trzęsie, a poza tym hałas. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: tramwaje w Lublinie 02.02.04, 19:20 1. tramwaj kojarzy mi się z blaszaną konserwą toczącą się po bruku. 2. w metrze czułbym sie jak dżdżownica. Trajluś, to jest to. On się buja i kiwa. Jak przyśpiesza lub hamuje to robi to z takim niespotykanym dźwiękiem-poświstem. Ma szelki, piękne, rozłożyste i smukłe jak czułki pięknych owadów. Trajluś w lecie potrafił mieć włączone ogrzewanie a wtedy - te dziewczyny dyskretnie dmuchające sobie w dekolt lub na grzywkę zasłaniającą oczy, te jego duże koła i drobne elektrowstrząsy zdarzające się przy wsiadaniu podczas wiosennej odwilży. Te rurki niklowane obejmowane czule przez pasażerów...... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm` Re: tramwaje w Lublinie IP: *.retwilan.pl / 217.153.156.* 31.01.04, 17:53 Heh, walnales dobry czlowieku kula w plot. W Paryzu sa tramwaje, i to dosc liczne...no, ale lepiej poszpanowac wiedza, ktorej sie nie ma i probowac zablysnac watpliwej jakosci mysla, nizli zamilknac na wieki... pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan hipopo Re: tramwaje w Lublinie IP: *.it-net.pl 31.01.04, 17:57 tramwaje fajne są ale jest jeden problem co kilka lat trzeba wymieniac torowiska , ludzie klną bo linie są nieczynne , pół biedy jesli leci ono pasem zieleni, gorzej jeśli wpuszczone jest w asfalt - wtedy trzeba pruć ulicę po całości Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 18:17 Hm, niezupelnie.... Po pierwsze chyba dobrze wiesz, ze w Europie obecnie tramwaj przezywa swoj renesans. U nas w Polsce nadal niestety pokutuje nieco zasciankowe myslenie, ze lepszy jest autobus.... No, ale moze kiedys dojrzejemy i do tego.. Po drugie, co do torowisk, to wszystko zalezy od systemu w jakim kladzie sie torowiska, najlepszym obecnie jest z tego co pamietam system wegierski....i Uwierz mi co kilka lat nie trzeba torowisk wtedy modernizowac..... Oczywiscie do tego potrzeba jednej rzeczy by po polozonych najlepszym systemem torowisk( czytaj najdrozszym w pierwszym okresie, lecz najtanszym jesli chodzi o wieloletnie uzytkowanie) trzeba dolaczyc dobre tramwaje. pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochlik Re: tramwaje w Lublinie IP: *.lublin.mm.pl 31.01.04, 18:48 Oj marzyciele. Co by było, gdyby... Wierzcie mi, ze był taki czas, w którym po Bystrzycy pływały kajaki, a takze, w dziś luż prawie niewidocznej rzeczółce można się było kąpać ą nawet pływać. W Zemborzycach, a także na Wrotkowie przy młynie Bystrzyca miała głębokość na wysokość dorosłego mężczyzny. Czerniejówka, o istnieniu której mało kto pamięta, zasilała stawy przy młynie w Abramowicach (przy ulicy Głuskiej)w których nawet można się było utopić. Szybka rozbudowa miasta łącznie z budową wodociągów i kanalizacji zmniejszyły poziom wody gruntowej Powysychały studnie, spadł poziom wody w lubelskich rzekach. Bystrzyca, która w okresie roztopów sięgała do wysokości wałów dziś z Wisłą, Wartą, Sanem nie jest w stanie rywalizować. Nim zostały wprowadzone do ruchu trolejbusy rozważano szansę instalacji tramwajów. Dyskusje zamnał fakt, że lubelskie ulice sa zbyt wąskie, zeby zainstlować na nich torowiska. W Poznaniu już dawno zlikwidowano linię tramwajową przebiegającą przez Stary Rynek. Pozostały tory widoczne między kamieniamu starego bruku. Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: tramwaje w Lublinie 31.01.04, 19:58 Gość portalu: chochlik napisał(a): > Oj marzyciele. Co by było, gdyby... Wierzcie mi, ze był taki czas, w którym po > Bystrzycy pływały kajaki, a takze, w dziś luż prawie niewidocznej rzeczółce > można się było kąpać ą nawet pływać. W Zemborzycach, a także na Wrotkowie przy > młynie Bystrzyca miała głębokość na wysokość dorosłego mężczyzny. Czerniejówka, > > o istnieniu której mało kto pamięta, zasilała stawy przy młynie w Abramowicach > (przy ulicy Głuskiej)w których nawet można się było utopić. Szybka rozbudowa > miasta łącznie z budową wodociągów i kanalizacji zmniejszyły poziom wody > gruntowej Powysychały studnie, spadł poziom wody w lubelskich rzekach. > Bystrzyca, która w okresie roztopów sięgała do wysokości wałów dziś z Wisłą, > Wartą, Sanem nie jest w stanie rywalizować. Hm, niestety nie znam tych miejsc naocznie, wiec nie mam dostatecznej wiedzy by Co wierzyc badz nie wierzyc. Nie wiem tez w jakim kontekscie to napisales. > Nim zostały wprowadzone do ruchu trolejbusy rozważano szansę instalacji > tramwajów. Dyskusje zamnał fakt, że lubelskie ulice sa zbyt wąskie, zeby > zainstlować na nich torowiska. Hm, tzn jak waskie sa ulice w Lublinie??? Wszystkie sa waskie?? Tylko niektore?? Jak sa waskie, wybacz nie wiem. W Łodzi z pewnoscia mozna by rzec, ze jest porownywalnie... W Poznaniu już dawno zlikwidowano linię > tramwajową przebiegającą przez Stary Rynek. Pozostały tory widoczne między > kamieniamu starego bruku. No i???? Co w zwiazku z tym?? Wyjasnij, bo jakos nie rozumiem. Innymi slowy rozwin mysl. pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: horror horror IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 01.02.04, 01:25 A ile by było rąk i nóg poobcinanych zanim ludziska przyzwyczaiłyby sie do pociągów na ulicach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewski Re: tramwaje w Lublinie IP: *.energis.pl 02.02.04, 17:47 Zapraszam do Bydgoszczy - na przejażdzkę tramwajem nr 6 do Łęgnowa.Wrażenia murowane .Znajdzie się górka z podjazdem (takim jak na wasz Czechów).Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartoo Re: tramwaje w Lublinie IP: *.gorzow.mm.pl 03.02.04, 00:04 Tak się dziwnie składa że mieszkam w Gorzowie. Mimo że bardzo lubię Lublin to najbardziej brakuje mi w nim ... tramwajów!!!:))) Niestety, autobusy i trolejbusy lubelskie są w okropnym stanie! (takie je pamiętam sprzed 1,5 roku). Z tym porównywaniem Lublina do Paryża to ktoś "lekko" przesadził. Paryż jest znaaaaacznie więksy i znaaaacznie ładniejszy:))) Mimo wszystko, Gorzów ma znacznie bliżej do Paryża niż Lublin, o jakieś ... 600 km!:))) Ps. Warta też jest znacznie większa od... zapomniałem nazwy:) Pozdrowionka i zapraszam do Gorzowa. Polecam strony: www. slowianka.pl www. gorzow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: tramwaje w Lublinie 03.02.04, 23:12 Gość portalu: tom napisał(a): > Jaki Lublin byłby piękny gdyby miał tramwaje, przepływała przez niego duża > rzeka, a nad nią rozpinał się choć jeden most....wtedy chętniej bym go > odwiedzał. ---------------------------- Zapraszam do Torunia. Tam jest duża rzeka, nad nia rozpinaja sie dwa mosty - jeden kolejowy i drugi drogowy(wiecznie zakorkowany), a tramwaje są i owszem, a najlepsze to wtedy gdy taki wyjezdza mi prosto przed nos zza jakiegos węgła - prawie bezszelestnie.Trajtki to chociaz słychac. Pozdrowienia dla kolegi Bydgoszczaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartoo Re: tramwaje w Lublinie IP: *.gorzow.mm.pl 04.02.04, 09:35 A u nas w Gorzowie są dwa mosty drogowe, trzeci budują i nawet kolejowy się znajdzie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: tramwaje w Lublinie 04.02.04, 11:22 Gość portalu: Bartoo napisał(a): > A u nas w Gorzowie są dwa mosty drogowe, trzeci budują i nawet kolejowy się > znajdzie:))) A unas to my stary most wysłaliśmy na emeryturę, nie rozebraliśmy go. Stoi sobie i odpoczywa będąc już zabytkiem nie zmuszonym do ciężkiej pracy. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewski Re: tramwaje w Lublinie IP: *.energis.pl 04.02.04, 11:09 Bardzo dziękuję Folkatce za pozdrowienia.W Toruniu też bywam i też jeżdżę tramwajami.W zakorkowanym mieście tramwaj to najlepszy środek transportu.Nie muszę się denerwować na to że gdy jadę samochodem to mi jakiś baran wyskoczy albo że gdzieś ugrzęzne w korku.No i te podniecające zgrzyty na łukach , łoskot na rozjazdach,cudowne iskierki z sieci trakcyjnej.Tramwaj to nie tylko srodek transportu - to także element sprzyjający integracji oddalonych znacznie od siebie osiedli i samych ludzi.I jeszcze małe co nieco dla Torunianki: Bydgoszcz i Toruń mają nawet tą samą szerokość toru :1000 mm. Szkoda tylko że obie sieci nie są połączone . Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: tramwaje w Lublinie 04.02.04, 21:37 > > na rozjazdach,cudowne iskierki z sieci trakcyjnej.Tramwaj to nie tylko srodek > transportu - to także element sprzyjający integracji oddalonych znacznie od > siebie osiedli i samych ludzi.I jeszcze małe co nieco dla Torunianki: Bydgoszcz > > i Toruń mają nawet tą samą szerokość toru :1000 mm. Szkoda tylko że obie sieci > nie są połączone . ========================================================= Nie jestem Torunianka, ja tam tylko studiuje:)) Ale a propos jazdy tramwajem to sie zgadzam - ma ona swoje uroki, choc pare razy o mały wlos nie zostałam przejechana (vide mój powyższy post):))) Ale jazda trajtkiem też...I szczerze mówiąc, nie wyobrazam sobie Lublina bez nich. A znacie kawał: "Robiła baba na drutach i spadła z suwaka" :DD??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewski Re: tramwaje w Lublinie IP: *.energis.pl 05.02.04, 13:06 Droga koleżanko Folkatko !!. Jak Ci się podoba Toruń ???Bo mnie bardzo.Ma coś czego w Bydgoszczy mi brakuje - mianowicie starówkę z zabytkami.W Bydgoszczy też co prawda jest Stare Miasto i Centrum z eklektycznymi kamienicami ale to już nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: tramwaje w Lublinie 06.02.04, 23:49 Gość portalu: Lewski napisał(a): > Droga koleżanko Folkatko !!. Jak Ci się podoba Toruń ???Bo mnie bardzo.Ma coś > czego w Bydgoszczy mi brakuje - mianowicie starówkę z zabytkami.W Bydgoszczy > też co prawda jest Stare Miasto i Centrum z eklektycznymi kamienicami ale to > już nie to samo. -------------------------------------------- Jo!!!!! Toruń jest naprawdę piękny!! Tak szczerze mówiąc, to bardzo pokochałam to miasto. Wiem że zawsze bede tam wracac ze szczerym wzruszeniem w sercu. Wstyd sie przyznac...w Bydzi nie byłam....Mimo ze to tak blisko. Ale na wiosnę planuje się wybrać się rowerkiem, ta trasa co to nasi prezydenci otworzyli rok temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewski Re: tramwaje w Lublinie IP: *.visp.energis.pl 07.02.04, 17:35 Zapraszam serdecznie.W pierwszym poście pisałem o tramwaju nr 6 do Łęgnowa.To tam gdy tramwaj wjedzie pod górkę to kawałeczek dalej można podziwiać zakole Wisły w pełnej krasie.Przy dobrej widoczności na tle bezchmurnego nieba widać kominy EC w Toruniu.Bydgoszcz jest pełna takich miejsc gdzie całe miasto widać jak na dłoni.Oprócz Wisły mamy jeszcze Kanał Bydgoski (ostatnio trochę zaniedbany) , oraz rzekę Brdę.Pod wrażeniem piękna tej rzeki był sam Papież gdy wspominał swoją młodość.A najbardziej fantastyczne miejsce ? - Ujście Brdy do Wisły.Wąski klin lądu a z trzech stron szumiąca , budząca respekt woda.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczochrany_leb Re: tramwaje w Lublinie 04.02.04, 16:20 niedlugo bedziemy mieli nowoczesny tunel pod gowną ulica miasta i wtedy nam wszyscy bedą zazdrościc :) Odpowiedz Link Zgłoś