Dodaj do ulubionych

IPN pomaga zrozumieć mechanizmy działania bezpieki

12.01.10, 21:00
Współczesna bezpieka nie takie kombinacje robi i nie takie takie teczki
montuje a figurantów ma ciekawszych.

Obserwuj wątek
    • emigrant78 IPN pomaga zrozumieć mechanizmy działania bezpieki 12.01.10, 22:56
      Heh, wielka afera, chyba dla GW dzień bez IPNu to dzień stracony. Cyngle w gazwybie czuwają, zresztą jak się okazalo inny cyngiel w IPNie też czuwają. A nuż jakaś postac spoza grona wybranych i oddelegowanych do hagiografii i już afera i wierszówka gotowa.
      Jak mozna doszukiwac się podtekstów w tekscie o osobie bez imienia i nazwiska? no tak, uczniowie nie mają co szukac tylko co w szkole nauczyciel od historii powiedział. A że to zagadka to wszyscy jak jeden mąż będą szukac o kogo chodziło. Zatem proponuję popytać uczniów gdzie oni mają naukę i co ich to obchodzi. krótko, nic.
      Druga sprawa, nie wyobrażam sobie abym poruszał wszelkie możliwe związki opisywanych postaci z wszelkimi ich niechlubnymi czy uważanymi za niechlubne wydarzeniami, które połnia za xx lat? Jaka byłaby reakcja gazwybu gdyby podczas omawiania wydarzeń z marca 68, nauczyciel (historyk z IPNu) powiedział, o negatywnej roli części korowców po 1990r.? Tak więc pani Jaczyńska powinna dostac upomnienie od dyrektora lubelskiego IPNu. nie o tym mowa na tym szkoleniu, nie uczono na zajęciach z metodologii historii? temat o metodach inwigilacji SB to jedno, wydarzenia po 1990 to drugie.
    • Gość: gs Re: IPN pomaga zrozumieć mechanizmy działania bez IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.10, 08:37
      To teraz jest bezpieka. Jeśli tak to w którym roku będą im emerytury odbierać???
      • tajnos.agentos Re: IPN pomaga zrozumieć mechanizmy działania bez 13.01.10, 08:43
        Jak znów się zmieni ustrój. Wtedy nowa władza zaordynuje powszechną lustrację,
        destyropianizację, odryjowienie i dziejowej sprawiedliwości wreszcie stanie się
        zadość.:P
        • lech.niedzielski Re: IPN pomaga zrozumieć mechanizmy działania bez 13.01.10, 08:59
          tajnos.agentos napisał:

> Jak znów się zmieni ustrój. Wtedy nowa władza zaordynuje
          powszechną lustrację,
          > destyropianizację, odryjowienie i dziejowej sprawiedliwości
          wreszcie stanie się
          > zadość.:P
          Zostanie dokończona lustracja kleru i rozpoczęta agentury ABW, CBA i
          reszty aktualnie kontrolujących nas służb specjalnych ... .
          • Gość: Tajniak Re: IPN pomaga zrozumieć mechanizmy działania bez IP: 212.160.203.* 13.01.10, 09:26
            Bardzo dobrze,że pokazuje się mechanizm działania SB młodzieży szkolnej.Dla niej, tamte czasy to tak jak I-sza wojna dla obecnych
            osiemdziesięciolatków.Można pokazać działania SB w różnych środowiskach
            np.naukowców,robotników,księży,nauczycieli itp.Myślę,że niektóre
            historie nadają się na fabułę filmu pełnometrażowego.
    • tajnos.agentos Re: Pogonić Palikota do odśnieżania Lublina.Dać m 13.01.10, 09:32
      Co jest, syniu? Prezesunio znów zarządzili otwarcie na młodzież poprzez
      zwiększenie obecności w Internecie? Nie ma lekko, trza tyrać mówicie?
    • tajnos.agentos Re: Tajnos.agentos. - skamielina komunizmu 13.01.10, 09:37
      Stara głupi, zPiSdziała szmato, twój czas juz minął. Trzeba to wreszcie
      zrozumieć (inni zrozumieli to dwa lata temu i wcześniej). Komunizm, socjalizm,
      inne idiotyczne, terrorystyczne systemy - to se ne vrati, ne vrati, choćbyście
      się zapluli i zarzygali z wściekłości. Nie pozwolimy poyebom znów dorwać się do
      władzy, by znów szczuli, judzili, pomawiali, kłamali... Dla was, towarzysze,
      miejsce w skansenie skamieniałosci ewentualnie na śmietniku. Ha, ha, ha...
      • Gość: JB tajnosie... IP: *.lublin.mm.pl 17.01.10, 13:39
        U Ciebie,tajnos.agentos ,pomieszanie z poplątaniem. Wiecej rozwagi,a
        przy krytyce pisostwa nie opluwaj innych,bo socjalizm jest i dzis w
        niektorych krajach i pokazuje jak jest pozyteczny. Socjalizm wg
        Ciebie to terrorystyczny system? Napij sie zimnej wody!
    • Gość: bosman no popatrzcie....... IP: *.centertel.pl 13.01.10, 09:46
      chciałem sobie bluzgnąć ale empi był szybszy i Leo-śkę wykastrował :-)
      • tajnos.agentos Re: no popatrzcie....... 13.01.10, 09:50
        A moje wygłupy jak zwykle zostawił... Albo mnie nie lubi i koniecznie chce
        skompromitować albo znów się opierdziela...:)
      • empi Re: no popatrzcie....... 13.01.10, 09:53
        Bosmanie, prośba. Ignorować trolla! Od wielu, wielu miesięcy pod
        różnymi nickami w różnych wątkach powiela podobną treść.
        pzdr.
        • Gość: bosman Tak jest!!! IP: *.centertel.pl 13.01.10, 12:18
          (czy słyszałeś jak trzasnąłem obcasami?) ;-)
    • zbych0815 IPN uczy jak działała bezpieka teczką Świtonia 13.01.10, 12:14
      Ogłupiacze i siewcy nienawiśći,może podacie coś na bliższe tematy:afera
      gruntowa,śmierć B Blidy itp.IPN pozbawić funkcji sądowych,niech rzetelni
      obiektywni historycy badają najnowsze dzieje,na podstawie znajomośći
      obiektywnie ocenianych faktów,tak działac by błędów nie powtórzyć."mądry Polak
      po szkodzie,i przed szkodą też głupi."
      • Gość: sucho & kaczo Re: IPN uczy ? IP: 132.170.64.* 13.01.10, 17:54
        Nalezy zlikwidowac IPN (i wiekszosc cieplych posadek dla roznej
        masci "kolegow krolika" oraz pseudo-historykow...) i jednoczesnie
        umozliwic powszechny dostep do materialow, ktorymi ow
        IPN zarzadza!
        • Gość: Lublinianin IPN i uczy i broni nas przed komuchami i TW. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 00:38
          1).Nie ruszac IPN, to jedyna pozostała instytucja niekomunistyczna,
          2). Lustracja na uczelniach i wsrod księży,
          3). Przegonic komuchów z roznych , ważnych funkcji; niech sobie żyją
          ze średniej emerytury, spokojnie (nie licząc - być może ich sumień ,
          które do końca życia powinny ich dręczyć).
          4). Zadość uczynić ich ofiarom, któreżyją w nędzy.
          5). Upominam się o rodzinę, żyjącą w biedzie, rodzinę zmarłego zaraz
          po zwolnieniu z internowania
          • Gość: Tajniak Re: IPN i uczy i broni nas przed komuchami i TW. IP: 212.160.203.* 16.01.10, 15:11
            A swoją drogą można zapytać dlaczego ,Ujawnić Prawdę,w Lublinie nie
            aktualizuje list TW i SB.Czyżby IPN nie miał już teczek?
        • Gość: pragmatyk Re: IPN uczy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.10, 10:11
          Sam sie zlikwiduj.
          W IPNie nie ma żadnych ciepłych posadek, za dużo brukowców za mało
          prozy zycia.
          • mikesz6 Re: IPN uczy ? 14.01.10, 10:57
            Tak sobie myślę,że za ileś tysięcy lat kiedy historycy ( może również i
            IPN-u)będą zagłębiać się w dzieje XX wieku na naszej planecie to obok dwóch
            zdarzeń nie będą mogli przejść obojętnie.Pierwsze to oczywiście lot Jurija
            Gagarina w kosmos,drugie to działalność SB na terenach między Odrą a
            Wisłą.Gagarin-wiadomo,ale historia SB dzięki benedyktyńskiej pracy historyków
            IPN-u staje się nareszcie pozbawiona tajemnic.To w wyniku Ich (piszę z dużej
            litery przez szacunek dla mozołu panów i pań z IPN-u)pracy dowiadujemy się,że na
            starych piastowskich ziemiach dokonał się jeden wielki cud,przy którym cud
            przemiany wody w wino przez Jezusa to mały pikuś.Gdzie cud? Już odpowiadam.Czy
            nie jest cudem,że pomimo wytężonych działań PRL-owskich służb specjalnych tyle
            ludzi przeżyło ten okres.Owszem nie był to okres idylliczny.Ponad połowa
            ludności tego pięknego kraju chowała się po lasach aby ujść z życiem przed
            SB-ckimi siepaczami.Niektórzy to całe swoje życie spędzili ponoć na
            dzrzewach.Wszystko ze strachu.Są rejony naszej ojczyzny całkowicie zryte
            podziemnymi tunelami.Nie,to nie efekt odkrywkowych prac górniczych,ale skutek
            kreciej roboty społeczeństwa przeciw agentom tajnych służb.Ale to jeszcze nie
            wszystko.W IPN utworzono ostatnio specjalną komórkę...speleologiczną której
            zadaniem będzie badanie licznych polskich jaskiń.Wszyscy już wiedza dlaczego?
            Oczywiscie celem ich prac badawczych będzie życie codzienne milionów Polaków
            ukrywających się w rożnego rodzaju grotach ,jaskiniach,pieczarach.Osobna sekcja
            ma ponoć powstać do eksploracji studzienek kanalizacyjnych i szamb z podwójnym
            dnem gdzie na tajnych kompletach m.in bracia Kaczyńscy zgłębiali tajniki
            polskiej (tej niezakłamanej) historii.
            I pomyśleć,ze prawie 40 mln Polaków wyszło cało z okresu PRL-owskiej
            gehenny.Myślę,że nawet lot Gagarina przy tym wszystkim to pestka.
            • Gość: pragamtyk Re: IPN uczy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.10, 13:13
              przykro mi, ale ja nie jestem lekarzem, choć diagnoze moge
              postawić...
              A poza tym już w pierwszym zdaniu skłamałeś, nie ładnie...
              • Gość: folkatka Re: IPN uczy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 19:19
                Znowu coś paliłeś, Mikesz.
                Dasz mi namiary na dilera?
                • mikesz6 Re: IPN uczy ? 17.01.10, 09:12
                  Folkatko widzę,że jesteś jednak osoba małej wiary.Uważasz, że to co z takim
                  mozołem kaligrafuje to efekt jakiegoś niedozwolonego wspomagania.Powiem
                  więcej,chociaż Ty na razie tego jeszcze nie piszesz,ze może jakieś dziewczęce
                  odzienia,jakieś sukienki w wolnych chwilach przymierzam.A propos sukienek
                  wczoraj na Cyfrze puszczali "27 sukienek" i pomyślałem o osobie słynnego
                  polskiego "scenopisa",ale okazało się,że to żadna polsko-amerykańska
                  kooprodukcja nie była i moje domysły okazały się niesłuszne.A swoją drogą
                  kolekcja 27 sukienek to jak na polskie standardy...Ale wracam do dilera
                  .Rzekomego dilera.Nie wiem czy uwierzysz ,ale te Twoje odczucia to po prostu
                  efekt mojego relaksującego hobby.Nie,nie kopię działki,nie chodzę na grzyby,ryby
                  też jakoś mi podpadły odkąd czuję,że ość z wigilijnego karpia w gardle mi
                  stoi.Nic z tych rzeczy.Po prostu robię ...na drutach.I robię to ponoć nieźle a ścieg
                  ażurowy w moim wydaniu to ponoć...Nie, nie będę uprawiał kryptoreklamy.I tak
                  folkatko przedstawia się moje rzekome wspomaganie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka