Dodaj do ulubionych

---> INFORMACJE NT LUBLINA <--- PILNE

IP: *.dot / *.dot-com.net.pl 25.02.04, 13:07
Cze.
Poszukuje roznych materiałów nt lublina a dokladniej historii jakiejs ulicy,
dzielnicy, domu, obiektu czy jakiejs starej kamienicy na starowce np. Jesli
ktos ma cos na ten temat to bylbyw wdzieczny.

Pleeeease pomozcie.
Pozd.
Obserwuj wątek
    • halevi Re: ---> INFORMACJE NT LUBLINA <--- PILNE 25.02.04, 14:24
      W sieci:
      miasto.lublin.w.interia.pl/przeglad.htm
      W bibliotece głównej KUL w czytelni jest osobna kategoria "lubliniana", być
      może też w BG UMCS. Na pewno dużo takich źródeł będzie w Łopacińskim
      • Gość: Lublin Re: ---> INFORMACJE NT LUBLINA <--- PILNE IP: *.dot / *.dot-com.net.pl 25.02.04, 20:05
        Macie moze jeszce jakies stronki bo na tej malo obszernie jest a z czytelni nie
        chce mi sie tego przepisywac wsyzstkiego.
        • ryza_malpa1 Re: ---> INFORMACJE NT LUBLINA <--- PILNE 26.02.04, 07:31
          Do roboty leniu!!!!
          • Gość: chochlik Re: ---> INFORMACJE NT LUBLINA <--- PILNE IP: *.lublin.mm.pl 26.02.04, 11:13
            Mam pytanie: Czy ktoś czytajacy ten wątek ma może w rodzinnych archiwach plan
            miasta Lublina z okresu międzywojennego> Rozpiętość w czasie 1932 r do 1939.
            Codzi o konkretne ustalenie lokalizacji i powierzchni cmentarza na Unickiej
            założonego w r 1932 r. Tym dokumentem jest zainteresowany konserwator
            lubelskich nekropolii. W archiwach miejskich do chwili obecnej takich planów
            nie znaleziono.Ja niestety nie mogę mu pomóc bo takowego nie posiadam, więc dla
            dobra Lublina rozsyłam to pytanie w sieci. Pozdrawiam.
            • Gość: Lublin Re: ---> INFORMACJE NT LUBLINA <--- PILNE IP: *.dot / *.dot-com.net.pl 26.02.04, 12:46
              Chochlik sorki ale chyba powinienes/as zalozyc sobie osobny temat bo w tym
              chodzi mi o cos zupełnie innego. :]
              • Gość: chochlik Re: ---> INFORMACJE NT LUBLINA <--- PILNE IP: *.lublin.mm.pl 26.02.04, 17:21
                rok 1913-14. Przy ulicy Jezuickiej 17, naprzeciwko "iluzjonu" mieszkał
                ogrodnik Wincenty Dabrowski z żoną Emilią, córkami:Kazimierą i Wandą i synem
                Stanisławem. Dzierżawił ogród biskupi, ponadto był instruktorem ogrodniczym na
                okręg lubelski, współpracował z Hemplem, Koryznową i Papiewska w organizowaniu
                Lubelskiej Spółdzielni Spożywców. Aresztowany przez Austriaków na śmierć za
                buntowanie chłopów przeciw brance do wojska. Ułaskawiony przez cesarza
                Franciszka Józefa. Ciężko chory spędził resztę życia w wojskowym szpitalu
                austriackim w byłym, męskim gimnazjum rosyjskim przy Namiestnikowskiej 12
                (obecnie Narutowicza) Zmarł o ile sie nie mylę w roku 1917. Pochowany na
                cmentarzu na Lipowej sektor 24 nr na planie 149.
                Na ul. Jezuickiej w oficynie na pierwszym pietrze mieszkał z nową żoną
                Konstanty Śnieżko - Błocki, były mąż Gabrieli Zapolskiej autorki "Panny
                Maliczewskiej". "Żabusi" itd. Myślę,że ta informacja jest do sprawdzenia w
                Miejskim Archiwum.
                • Gość: chochlik Re: ---> INFORMACJE NT LUBLINA <--- PILNE IP: *.lublin.mm.pl 27.02.04, 10:59
            • ryza_malpa1 Re: ---> INFORMACJE NT LUBLINA <--- PILNE 27.02.04, 19:26
              Chochliku, napisz do mnie koniecznie na priva - moze będe mogła Ci pomóc.
              ryza_malpa1@gazeta.pl
              • Gość: Lublin Re: ---> INFORMACJE NT LUBLINA <--- PILNE IP: *.dot / *.dot-com.net.pl 28.02.04, 14:48
                a moze mi ktos jeszcze pomoze ??????
                please :)
                Nie wierze ze nikt nie ma zadnych informacji o jakichs budowlach w Lublinie.
              • Gość: chochlik Re: ---> INFORMACJE NT LUBLINA <--- PILNE IP: *.lublin.mm.pl 02.03.04, 10:57
                Wysłałam list
                • ryza_malpa1 Re: ---> INFORMACJE NT LUBLINA <--- PILNE 03.03.04, 08:19
                  Chochlik, nic nie dostałam :(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka