-
wygooglałam kilka przepisów na mizerię (nigdy wcześniej nie robiłam) i mam
wątpliwości:
-jaka śmietana? W przepisach jest mowa o gęstej smietanie a więc pewnie chodzi
o ukwaszoną.
-w niektórych przepisach jest ocet. Może być ocen winny albo balsamico?
Zwykłego octu nie posiadam.
-do czego podajecie mizerię? Czy będzie pasowała do smażonej ryby?
-
jakos tego nie moge zrozumiec(mozliwe ze je mamy caly rok)
bo znam mizerie ale jak przechowac ogorki zeby mialy
ten sam smak to jakos nie chce wejsc do mojego mozgu,
-
Ile domów, tyle sposobów robienai mizerii. Jak Wy ja przrzadzacie??? Ja
scieram ogorka na grubej tarce, zalewam duza iloscia kefiru, dodaje pieprzu,
soli, czosnku, kpoerku i przede wszystkim duzo cukru, zeby dominowal w
smaku...
-
Ja do ogórków dodaję, cebulkę, śmietane lub jogurt naturalny, sól, pieprz, troszkę octu ewentualnie koperek...... Moja teściowa daje samą śmietanę i troszke soli uważa ze to starczy. I za każdym razem mamy ogórkową dyskusje w trakcie obiadu.
-
moze byc dobre ale te orzechy fe.-)
-
u mnie w domu, gdy mama robiła mizerią to koniecznie ogórki po pokrojeniu
musiały być posolone i zostawione na ok. 1 godziny, wtedy odlewało się sok i
dalej tradycyjnie, śmietana, cukier, pieprz itd. Moja mama mówiła, że wtedy
ogórki są lekkostrawne i czegoś tam sie w ten sposób pozbywa. Jak wy robicie
mizerię czy chłodnik i czy spotkaliscie się z takim traktowaniem ogórków?
-
Witam serdecznie! Bardzo lubię mizerię, taką z potartych ogórków, śmietanka,
cebula drobno pokrojona, zioła i przyprawy,,, mmm :)
Ostatnio będąc u mojego ukochanego "teściowa" ;) zaserwowała nam obiad, i
mizerię która składała się z pocukrowanych ogórków zalanych smietaną,,, Jestem
w szoku ;-) a jak u Was się ją przyrządza??
-
no nie o taka ze smietana mi chodzi:)))
ogorki w cienkie plasterki, duuzo pietruszki, chyba bez czosnku,
zalewa taka jakby do konserwowych, no nie wiem, dostalam w tamtym
roku dwa sloiczki takiej mizerii i bardzo nam spasowala.
a w tym roku mam juz swoje ogorki z ogrodka i sloiki tez juz
czekaja. tylko brak przepisu, ktos zna cos takiego? aha, to bylo z
poludnia polski. i juz dziekuje, pzdr, bagatella
PS. nie mam kontaktu z ta osoba wiec nie wypytam
-
w zeszłym roku w zimie odwiedziliśmy ciocię. na obiad podała mizerię ze słoika. była naprawdę pyszna. niestety zapomniałam wtedy wziąć przepisu, a ciocia już.....i nie mam skąd go wziąć.
może ktoś z was zna taki przepis. bardzo o niego proszę...
-
Czy mizeria to pokrojone ogórki (np. mizeria z olejem, z sokiem z cytryny, ze
śmietaną) czy ogórki ze śmietaną? Bo spotkałam się i z tym, i z tym, i już
sama nie wiem...Dla mnie to ta druga wersja, ale...proszę o sprecyzowanie :)
Pozdrawiam!
-
Jak robicie mizerie do sloikow,zeby nadawala sie na zime ze smietana?
-
No właśnie, jak? Ja np kroję ogórka w plasterki, a moja teściowa ściera go na
tarce z grubymi oczkami. Jak przyprawiacie? Na słodko, ostro?
-
Kto zna przepis na zawekowane ogorki, ktore po otwarciu tylko smietanke i juz
mizeria???
Pozdrawiam
-
Wczoraj weszłam do zaprzyjaźnionego warzywniaka i tak mi ogóreczki zielone
zapachniały, że upiłam sztuk parę i dużo dużo koperku i śmietanę i zrobiłam
mizerię. Ale była pyszna!!!!
-
dostałam ogromną ilość ogórków, nie chcę kisić, bo już mam spory zapas
kiszone i postanowiłam zrobić mizerię mrożoną. Jak to się robi?
-
witam,
tylko nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki, bo nic dla mnie nie znalazłam...
interesują mnie opinie osób, które osobiście robią mizerię w słoikach na
zimę. Czy moge prosic o sprawdzony przepis? Czy da sie zrobic bez octu?
-
Macie jakies pomysly na ogorki poza chrupaniem i dodawaniem ich do salatek,
tudziez mizeria?
-
brzmi całkiem apetycznie:)
-
Zostałam obdarowana ogromną ilością ogórków z działki. Czy można w ogóle
zrobić z nich coś na ciepło? Bo ileż można sałatek z dodatkiem świeżych
ogórków i mizerii;((
-
To może być bardzo dobra mizeria. Przynajmniej coś nowego i innego niż nsza
tradycyjna mizeria.