Dodaj do ulubionych

premia dla adwokata

IP: *.chello.pl 29.05.10, 17:03
czy ktoś z Was spotkał się z sugestią dodatkowej opłaty dla adwokata po
wygranej przez niego sprawie, zwanej "premią"?
W czasie spisywania umowy nie było nawet wzmianki o tego typu dodatkowej
gratyfikacji. Nie było tez nacisku na ową "premię", natomiast zdecydowana
"chęć uczestniczenia w kosztach uzyskanych z odszkodowania" - chodziło o część
zwrotu kosztów sądowych.
Zdecydowanie mecenas jest godny polecenia, jestem zadowolona z jego usług, ale
nigdy nie słyszałam o instytucji "premii dla adwokata". Ponieważ korzystać w
przyszłości z jego usług - prosze mi powiedziec, czy jest to zjawisko
normalne, czy ... wyimaginowane życzenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: premia dla adwokata IP: 109.243.166.* 30.05.10, 18:45
      Zaskoczyło mnie to oczekiwanie. Adwokat spisując umowę powinien poruszyć tą
      kwestię. Widać nie był przekonany do końca do wyniku swoich działań a teraz woła
      ekstra kasę. Czyli to płaciłaś, według mecenasa, to były pieniądze za przegraną?
      Bez tych pieniędzy i adwokata też można było przegrać - zmiana warunków
      finansowych umowy na korzystniejsze przy znanym wyniku to po prostu zdzierstwo!
      • Gość: gość Re: premia dla adwokata IP: *.chello.pl 30.05.10, 18:58
        Nawet nie woła - sugeruje, że chętnie partycypowałby w odszkodowaniu, które
        wypłacił mi zakład pracy. Z tym, że sugeruje w sposób, który ja odbieram jako
        niestosowność z mojej strony, jeśli się nie wywiąże z owej "premii". Trafił na
        podatny grunt, bo nietrudno wzbudzić we mnie poczucie winy.
        Dziękuję za Twój głos.
        • Gość: gość Re: premia dla adwokata IP: *.chello.pl 30.05.10, 19:12
          www.rp.pl/artykul/394539_Czy_pozwy_zbiorowe_beda_prawniczym_eldorado.html

" Premia za sukces
          Zbiór zasad etyki adwokackiej

§ 50 pkt 3. Niedopuszczalne jest zawieranie przez adwokata umowy z klientem,
          która przewidywałaby obowiązek zapłaty honorarium za prowadzenie sprawy
          uzależnionej wyłącznie od ostatecznego wyniku sprawy. Adwokat może zawrzeć umowę
          przewidującą dodatkowe honorarium za pozytywny wynik sprawy.

Kodeks etyki radcy prawnego

Art. 29 pkt 3. Radcy prawnemu nie wolno zawierać z klientem umowy, na mocy
          której klient zobowiązuje się zapłacić honorarium za jej prowadzenie wyłącznie
          proporcjonalnie do osiągniętego wyniku (pactum de quota litis). Dopuszczalna
          jest natomiast taka umowa, w której przewiduje się dodatkowe honorarium za
          pomyślny wynik sprawy."

Tak sobie sama odpowiadam:)
          Czyli premia wchodzi w grę, ale kiedy jest o tym wzmianka w umowie.
          Na moje słowa "Wiem, że dla prawnika umowa to rzecz święta", mecenas odrzekł "No
          tak, ale od każdej zasady istnieją odstępstwa". No cóż - wdzięczna jestem panu
          adwokatowi za to, co dla mnie zrobił, ale do kolejnych spraw wybiorę kogoś innego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka