sok z winogron
(5 wyników)
-
Witam. Winogrona obrodziły - klęska urodzaju nas dopadła. Wino już nastawione, postanowiłam zrobić sok. Nie mam sokownika. Zamierzam zasypać winogrona cukrem a potem zlewać sok i pasteryzować. Ile czasu mam trzymać te winogorona (by nie sfermentowały? Ile dać cukru? Trzeba je wcześniej myć, czy traktować tak samo jak na wino? Czy mogę zasypać je w misce lub garnku, bo gasiory i duze sloiki juz zajete_
-
Mam takie wspomnienie z dziecinstwa...mama wraca z gruzji, a moze z bulgarii
i przywozi pychote, niebo w gebie. Wygladalo jak cienka, sucha kielbasa, a
byly to orzechy laskowe w (chyba) soku z winogron, ale sok stezaly, slodko-
kwasny, rewelacja. Czy ktos wie jak to sie nazywa i czy mozna gdzies takie
cudo kupic? Ach, przypomnialabym sobie te smak slodkiego dziecinstwa...
-
Co zrobić z winogronami aby sok był czysty,klarowny? Robiłam w sokowniku i
jest bardzo smaczny ale nie apoetycznie wygląda (mleczny wygląd).
-
Witajcie - wlasnie dzisiaj zauwazylam to forum i pierwszy raz sie wypowiadam
na tych lamach :-)
Bardzo cieszy mnie, ze Polacy zaczynaja wreszcie doceniac ten
cudowny "wynalazek". Jeszcze kilka lat temu moglam rozkoszowac sie nim tylko
w gronie rodzinnym, a wytrawne wino wywolywalo na twarzach mych znajomych
jedynie dziwny grymas....
Nadal jednak z przerazeniem zauwazam, ze wiele osob do picia wina podchodzi
tak jak do no np piwa - byle duzo, bez jedzenia, szybko. Ale to juz inny ...
-
probuje wprowadzic na to forum temat malo polakom znany: wlasna, amatorska i
piwniczna produkcja wina.
robie je sam w kanadzie z sokow winogronowych od 17 lat i wlasnie w tej
chwili smakuje zinfandel z soku kalifornijskiego z roku 1999. jest miesisty -
co niezbyt normalne, gdyz zinfandel jest zwykle lekki i owocowy (fruity) - i
traci nieco korkiem, ale to nie problem soku lecz tylko marnych korkow jakie
wowczas uzywalem.
moze w miare rozwoju zainteresowania winem i w polsce ...