Dodaj do ulubionych

Nowy budynek UMCS

09.03.04, 22:48
Ojej, to będą musieli zrujnować kawał lasku i to może jego ładniejszą część.
Co będzie z wiewiórkami, które tam bywają, biedactwa :( A gdzie wyjdzie mama
z dzieckiem na spacerek? Niech sobie budują na Pl. Marii Curie-Skłodowskiej,
a ją przeniosą do parku :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Nowy budynek UMCS IP: 212.182.14.* 09.03.04, 23:05
      Mam podobne odczucia. Szkoda parku, to najprzyjemniejsza część miasteczka...
      A Prawo, wcale nie jest największym wydziałem...
      • Gość: ala Re: Nowy budynek UMCS IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 09.03.04, 23:13
        Owszem, jest - przynajmniej pod wzgeldem liczby studentów
      • dociek Re: Nowy budynek UMCS 10.03.04, 07:29
        Co do "wielkości", tj., ilości słuchaczy, sam Wydział Prawa i Administracji
        mógłby stanowić już odrębną szkołę, bo sporo jest samodzielnych uczelni
        wyższych o dużo mniejszej ilości studentów. A ilu studentów ma np. KUL? ;-)
    • Gość: pijusXII Re: Nowy budynek UMCS IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 09.03.04, 23:39
      szkoda szkoda, niejedno piwo wypiłem na ławce w tym parczku wygrzewajac kosci w
      późnowiosennym słońcu, ponadto niedaleko w parczku jest pewien kawałek
      odzielony siatką, gdzie znajduja sie chyba jakieś rzadkie drzewa czy inne
      rośliny które są pod ochrona prawną - co z nimi?
      • squi Re: Nowy budynek UMCS 10.03.04, 00:09
        Zależy dokąd dojdą z tą budową. W tym ogrodzonym terenie znajduje się też jakaś
        pryzma kompostowanych liści, zgrabionych w parku poprzednich jesieni (ale to
        tylko kawałek całego tego obszaru). Kiedyś widziałem w parku grupkę studentów
        ogladających rosnące tam roślinki, więc ma on także wymiar dydaktyczny.
        • dociek Do miłośników wiewiórek... 10.03.04, 06:42
          Nie ma strachu. Chodzi o tzw."skarpę" przy ul. Sowińskiego i teren gospodarczy,
          na zapleczu Chatki Żaka (tam gdzie teraz urzęduje transport uczelniany). Poza
          tym, ten cały park przynależy przecież do UMCS, więc o czym ta dyskusja?
          • halevi Dociek a własność 10.03.04, 08:26
            "ten cały park przynależy przecież do UMCS, więc o czym ta dyskusja?"
            Dociek, czyżbyś zdradził ideały wodza rewolucji? przecież "własność to
            kradzież"
    • Gość: Tomek Re: Nowy budynek UMCS IP: *.it / 62.233.189.* 10.03.04, 08:04
      Najwyższy czas! Trzeba wreszcie coś zrobić z tą wylęgarnią robactwa i
      wszelkiego paskudztwa za Chatką Żaka. Nie może być tak, że w cywilizowanym
      kraju coś takiego znajduje się w środku miasta!
      Tylko, czy to co tam powstanie, nie będzie przypadkiem też...
    • Gość: stachenka Re: Nowy budynek UMCS IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.04, 13:46
      Może za tysiąc lat Wydział Filozofii i Socjologii doczeka się chociaż własnego
      baraku?
      Ale optymistka ze mnie!
      • halevi Re: Nowy budynek UMCS 10.03.04, 14:40
        Chyba w nowym humaniku dostaniecie jakąś część? Mam nadzieję.
        • Gość: stachenka Re: Nowy budynek UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.04, 22:00
          Marzyciel z ciebie. Nie ma na to szans.
      • Gość: Student WPiA Nareszcie!Ja już pewnie tego nie doczekam,ale IP: *.pl / *.enterpol.pl 10.03.04, 14:45
        niech bedzie na przyszłość!Wydział Prawa i Administracji jest największym i
        najbardziej prestiżowym wydziałem na UMCS(2 miejsce w Polsce rankingu wydziałów
        prawa Polityki w tamtym roku).Pozatym jest wydziałem przynoszącym uczelni
        największe dochody do wspólnego budżetu i najmniej z tego budżetu
        otrzymuje.Wydział od dawna dązy do finansowego wyodrębnienia,gdyby tak sie
        stało wcześniej,to nowy gmach stałby od dawna.Co do parku, to zostanie wycięta
        tylko niewielka jego część,więc bez obaw!
        • Gość: pan hipopo Re: Nareszcie!Ja już pewnie tego nie doczekam,ale IP: *.it / 62.233.189.* 10.03.04, 20:25
          iech buduja sobie na tym wielkim prostokatnym placu pomiedzy basenem a
          boiskiem koło akademików
          • squi Re: Nareszcie!Ja już pewnie tego nie doczekam,ale 10.03.04, 20:57
            O to nawet mógłbym poprzeć :)
        • halevi Re: Nareszcie!Ja już pewnie tego nie doczekam,ale 10.03.04, 21:00
          Nie rozśmieszaj mnie z tym prestiżowym kierunkiem! Skończyłem WPiA kilka lat
          temu i mogę jedynie przychylić się do twierdzenia, że jest to największy
          wydział, nic więcej. A miejsca w rankingach to pic na wodę. Ilość doktorów
          hab. na metr kwadratowy, czy coś w tym stylu. Darujcie
          • Gość: nie_prawnik prestiżowy kierunek??? IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 11.03.04, 08:33
            Wedlug mnie ten wydzial, jak i wiele innych w naszym rozkosznym miescie, to nic
            innego jak kombinaty produkujące stale nowe rzesze bezrobotnych absolwentow. I
            nie gadajcie mi o prestizu!
            • mali_bu Re: prestiżowy kierunek??? 11.03.04, 13:10
              Zapewniam że poziom nauczania w pozostałych polskich uczelniach wyższych także
              nie należy do najwyższych. Zazwyczaj liczy się głównie prestiż uczelni
              wypracowywany przez lata niż poziom jaki obecnie sama reprezentuje. Znając
              opinię osób z SGH, wiem że najtrudniej jest w momencie testów wstępnych. Później
              już jakoś się przechodzi z roku na rok. Oczywiście nie znaczy to że przez 5 lat
              można nic nie robić i późneij dostać dyplom.

Chyba nie jest odkryciem, że polskie uczelnie stawiają obecnie na ilość niż na
              jakość. Od tego ilu będą miały studentów na studiach dziennych, zależy ilu
              będzie mogła przyjąć na płątne studia zaoczne. Więc nie po drodze jest
              wyrzucanie studentów dziennych i tym samym przyjmowanie mniejszej ilości
              płatnych. Uczelnie szukają forsy gdzie się da. A konkurencja jest coraz większa.

Poza tym rozwój państwa określa też odsetek ludzi z wyższym wykształceniem. Więc
              może lepiej że będziemy mieli większą liczbę ludzi po studiach. Polska ma w tej
              dziedzinie, w porównaniu do innych państw, ma spore zaległości.

A przy ponad 20% bezrobociu nie dziwmy sie że i z wyższym wykształceniem nie
              można znaleźć pracy.
        • Gość: stachenka Re: Nareszcie!Ja już pewnie tego nie doczekam,ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.04, 23:21
          Kogo masz za debila? Myślisz, że ktoś uwierzy w to, że wydział z największą
          liczbą studentów dostaje najmniej kasy? Wiadomo przecież, że wydziały otrzymują
          kasę stosownie do liczby studiujących na nich studentów dziennych.

Jeśli wierzysz w to, co piszesz, to z takim sposobem myślenia nadajesz się
          raczej na WSPiA.
          • dociek Re: Nareszcie!Ja już pewnie tego nie doczekam,ale 12.03.04, 00:11
            Coś mi sie wydaje, że się wzajemnie nie zrozumieliście, co do tej kasy oraz
            rozdziału środków tzw. budżetowych i tzw. "wypracowanych".
            • Gość: stachenka Re: Nareszcie!Ja już pewnie tego nie doczekam,ale IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 08:49
              I tak nie wierzę. Skoro zarabiają najwięcej, to jest oczywiste, że nie
              odzyskują całej tej kwoty ze "wspólnego budżetu", ale na pewno nie dostają
              najmniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka