Dodaj do ulubionych

grypa 2010

08.09.10, 12:16
wiecie może gdzie mogę znaleźć wykaz placówek i cen gdzie już szczepią na grypę?? zależy mi jak najszybciej ale jak i najtaniej.. i czy wogule wymagają jakiejś konsultacji z lekarzem przed zaszczepieniem?
Obserwuj wątek
    • marcinos4 Re: grypa 2010 21.09.10, 12:58
      Ja po prostu poszedłem do lekarza pierwszego kontaktu. I dostałem receptę na szczepionkę śródskórną, bo strasznie boję się igieł, a generalnie ta podobno nie boli. Jeszcze nie wykupiłem, ale chyba już czas się zabezpieczyć żeby się potem nie rozłożyć.
    • wombaciczka Re: grypa 2010 21.09.10, 14:07
      mnie już rozłożyło...leże i choruje z gorączka a w międzyczasie relaksuje się przed komputerkiem:)
      • marcinos4 Re: grypa 2010 22.09.10, 12:26
        Dlatego może lepiej się za wczasu zaszczepić niż potem się rozkładać. Teraz jest tyle różnych szczepionek że można coś znaleźć. Nawet ostatnio słyszałem o jakiejś śródskórnej z bardzo malutką igłą.
        • bonifikatka Re: grypa 2010 24.09.10, 10:01
          ja szczepiłam się taka nowa szczepionka Id Flu, bardzo fajna bo nawet nie wiedziałam w którym momencie było już po wszystkim a ja bardzo boje się zastrzyków.. była trochę droższa jak inne dostępne ale mnie przerażają te długie igły tu była prawie niewidoczna.
    • lajtowo303 Re: grypa 2010 24.09.10, 10:11
      a ja ide dzisiaj i IDE do Luxmedu, na to właśnie ID FLU, tylko jak to zrobić żeby przez 2 tyg po szczepieniu nie zadawać się z chorymi jak kupę ich wokoło..
      • marcinos4 Re: grypa 2010 24.09.10, 14:00
        Nie wiem dokładnie jak się te szczepionki nazywają, od lekarza usłyszałem tylko że to jakaś metoda śródskórna i że lepiej się rozchodzi po organiźmie. Czas chyba mi też pójść wykupić i się zaszczepić, bo coraz więcej w moim biurze się rozkłada.
    • Gość: Lilka Re: grypa 2010 IP: 109.200.80.* 24.09.10, 22:29
      Hm....
      Skoro wirus się mutuje i co roku jest inny, to po co się szczepicie szczepionką na wirusa z poprzedniego roku?? No bo przeciez ten z tego jeszcze nie jest znany, a nawet, jak zostanie poznany, to szczepionke zdążą opracować i rozprowadzic dopiero za rok.
      • marcinos4 Re: grypa 2010 27.09.10, 13:37
        No masz rację jednak szczepionka daje mi to poczucie że jeśli nawet już zachoruję to przejdę chorobę lżej. Tak przynajmniej czytałem w necie na temat szczepionek przeciwko grypie. Więc chyba jednak lepiej się zaszczepić?
    • mojra3 Re: grypa 2010 03.10.10, 23:27
      ja tam wolę się zaszczepić, akurat mam sąsiadkę pielęgniarkę więc kupuję w aptece i idę do niej, najtaniej :) ona mnie zaszczepi :), ale do tego wiadomo jakieś dodatkowe wsparcie, u mnie króluje olej z rekina preventic i nawet katar mnie ominął, choć wszystkich już porozkładało w zeszłym miesiącu, trzeba działać dwojako! :)
      • marcinos4 Re: grypa 2010 21.10.10, 11:33
        No ja się szczepiłem dośc wczesnie bo jeszcze na początku jesieni żeby działać profilaktycznie. Wolę dmuchac na zimne niż potem mam się rozkaładać. Ogólnie wszystko zależy od nas i jest to kwestia naszego podejścia do tematu. Ja tam zawsze staram się być na bieżąco i znajduje różne metody ciekawe. W tym roku na przykład przeczytałem na stronie wlaczochrone.pl o jakiejś metodzie nowej. No i jakoś dział ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka