Dodaj do ulubionych

Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS

26.10.10, 17:38
Nareszcie oszuści z 1 ha krzaków zaczną płacić za siebie.
wyborcza.biz/biznes/1,100896,8570341,Rowne_skladki_zdrowotne_dla_rolnikow_niekonstytucyjne.html
Obserwuj wątek
    • wampir-wampir Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS 26.10.10, 17:56
      Arooooonku, czytaj i drżyj ;-)))
      • Gość: rurek Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.ostnet.pl 26.10.10, 19:44
        Ojejej to naprawdę smutne. I co oni teraz zrobią z tymi nieużytkami! Jest mi bezprzykładnie smutno. TAKA NIESPRAWIEDLIWOŚĆ !!!!! A ja myślałem że Szef kondominium Niemiecko- Rosyjskiego zwolni Panów Busiarzy całkowicie z podatków i składek. Oni tak ciężko pracują.
        • Gość: aron Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: 91.200.94.* 26.10.10, 20:35
          zapłacą miastowe 10 zł za chleb i 50 zł za kilo najtańszej wędliny to będą eksmisje z bloków na kredyt
          • Gość: bosman chciałbyś... IP: *.lublin.mm.pl 26.10.10, 21:05
            chłopie :-)
          • Gość: arcydiabeł Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.chello.pl 26.10.10, 21:37
            Gość portalu: aron napisał(a):

> zapłacą miastowe 10 zł za chleb i 50 zł za kilo najtańszej wędliny to będą eksm
            > isje z bloków na kredyt

To zapłacą. A jak już będą eksmisje to znaczy że nie będzie kasy miastowy miał. A jak nie będzie kasy to nie będzie komu kupować wedlinki i chlebka. Sprzedaż spadnie i wsiowe też zaczną mieć problemy finansowe. Wówczas to, aby przeżyć będą zmuszeni obniżyć ceny:). I, zakładając pesymistyczny wariant, wszystko wróci do normy:D.

Aronie takie pytanie. Ty jesteś masz poglądy prawicowe czy lewicowe?
          • Gość: j2 Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.lublin.mm.pl 26.10.10, 21:42
            aron ma rację, kto nie ma złota będzie zdychał z głodu
            • tomekjot Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS 26.10.10, 22:11
              A co ma cena chleba do składki zdrowotnej osoby która nie jest tak naprawdę rolnikiem
              • Gość: j2 Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.lublin.mm.pl 27.10.10, 11:14
                każda podwyżka podatków powoduje wzrost cen. Tu tylko chodziło mi że jak bedzie kryzys to żarcie będzie za złoto. A kryzys powodują bandyci którzy rządzą od dwudziestu lat.
                • tajnos.agentos Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS 27.10.10, 11:22
                  Każda podwyżka podatków powoduje obniżenie zysków płacących podatki a ceny, także złota w kapitalizmie reguluje rynek. Bandyci, którzy wszystko sprowadzają do niskich podatków dla geszefciarzy nie widząc nic poza tym chcieliby sobie porządzić, ale niech już lepiej pitolą głupoty na internetowych forach i nie robią eksperymentów w realu.:D
                  • Gość: j2 Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.lublin.mm.pl 27.10.10, 18:56
                    tajnos, ty czasem takie bzdury piszesz, że płakać się chce. Gdzie ci teraz rynek coś reguluje, a szczególnie złoto???? Bandyci drukują kasę na skalę kosmiczną, stopy procentowe bliskie zeru, co to ma wspólnego z rynkiem? Rynek nie istnieje, istnieją bandyci u władzy i w instytucjach finansowych. Wiem że mi zazdrościsz bo prowadziłem dochodową firmę, zatrudniałem ludzi, płaciłem podatki a ty co najwyżej jako urzędnicza gnida gnębiłeś przedsiębiorców. Ale może sobie już odpuść bo twoje łażenie za mną na forum wskazuje na chorobę psychiczną.
            • Gość: konrad Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 22:18
              Drzewiej funkcjonował model chłopo- robotnika co to pól dnia byl zatrodniony w FSC a pól orał na swoim poletku.
              Dzisiaj z poletka ma rente socjalną czyli unijną dopłate do hektara co by nie orał i ogólnie nie próbował być producentem rolnym a jak by nie chciał zdechnąć
              z głodu to istnieją widoki na zrywanie owoców w szarej strefie.

Ale znowu gbyby chcieć dogodzić elicie warszawskiej i wozić busami wg, norm komunikacyjnych to dupa blada zdechnie busiaż z pasażerami tyle że z głodu.
              • Gość: aron Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: 91.200.94.* 27.10.10, 04:44
                a jakie to są te normy komunikacyjne? 20-letni Jelcz z PKSu? 30-letni pociąg?

buahahahaahahahahahaha
          • qqbek Buahaha aronku! 27.10.10, 11:38

> zapłacą miastowe 10 zł za chleb i 50 zł za kilo najtańszej wędliny to będą eksm
            > isje z bloków na kredyt

Buahahaha łosiu :)
            Słyszał kiedy aron o czymś takim jak "wspólny rynek" w UE?
            Najwyżej chleb będę jadł z czeskiej pszenicy z holenderskim masłem, duńską szynką i hiszpańskim pomidorem ale przy obecnych cenach w UE na pewno nie dużo drożej niż teraz.
            Popiję wszystko tańszym, niemieckim piwem.
            • Gość: aron Re: Buahaha aronku! IP: 91.200.94.* 28.10.10, 06:59
              1. niedasie importować w całości żywności do tak dużego kraju jak Polska
              2. nie sądzę żeby Tusk się czepił tematu przed wyborami ( chyba że komuchy go poprą, jak chcą kolejnej wojny z polskim rolnikiem katolickim to będą ją mieli) a po wyborach władzę przejmie Jarosław Wielki i wyprostuje sprawę
              • tajnos.agentos Re: Buahaha aronku! 28.10.10, 09:01

> 1. niedasie importować w całości żywności do tak dużego kraju jak Polska

BUAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!

> 2. nie sądzę żeby Tusk się czepił tematu przed wyborami ( chyba że komuchy go p
                > oprą, jak chcą kolejnej wojny z polskim rolnikiem katolickim to będą ją mieli)
                > a po wyborach władzę przejmie Jarosław Wielki i wyprostuje sprawę

Dlaczego kwaczory sprowadziły z Chin tysiące ton truskawek, chmielu, koncentratów owocowych itd., przez co od 3 lat za kg jabłek płaci się kilkanaście groszy (dopiero w tym roku ceny się podniosły do 50 - 60gr), za kg szyszek chmielowych 1 zł (a bywały i po 20zł)?...
    • sothink Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS 26.10.10, 22:28
      busiarze będą złomowani i jeszcze im KRUS zabiorą hahahaha vivat PO!!!!
      • Gość: aron Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: 91.200.94.* 27.10.10, 04:46
        PO przegra wybory za rok i Jarosław Wielki przywróci normalność. Gronkowiec będzie sobie wreszie budował metro i stadiony dla TVNu za własne pieniądze
        • jakmutam Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS 27.10.10, 08:16
          Tak samo , miernoto , pisałeś przed wyborami prezydenckimi a potem wlazłeś ze wstydu do jakiejś nory. Tym razem będzie tak samo.
        • tajnos.agentos Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS 27.10.10, 08:30
          Chłopku, normalnie to będzie dopiero wtedy, gdy KRUS będzie zarezerwowany wyłącznie dla rolników - czyli osób utrzymujących się wyłącznie z gospodarstw rolnych, a wszystko co poza tym, jak wszyscy będzie płaciło normalne podatki i składki.
          • Gość: aron Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: 91.200.94.* 27.10.10, 08:57
            rząd Tuska funduje nam załamanie gospodarcze na 2011 rok. Jak zaczną wyrzucać wykształciuchów na bruk z ogrodzonych osiedli w Warszawie to PiS wygra.
            • tajnos.agentos Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS 27.10.10, 09:03
              PiS "wygra" jak wreszcie, zgodnie z deklaracją na opakowaniu weźmie się za złodziei i oszustów - w tym za busiarzy na KRUSie i zacznie zaprowadzać prawo i sprawiedliwość.
              • sothink Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS 27.10.10, 10:35
                hehe, a aron znowu leży i kwiczy:D
    • tajnos.agentos Oby jek najprędzej... 27.10.10, 08:27
      Co wspólnego ze sobą mają: weterynarz z prywatną praktyką, właściciel trzech sklepów, właściciel apteki, właściciel świetnie wyposażonego gabinetu okulistycznego, właściciel nieźle prosperującego warsztatu "mechanika samochodowa - blacharstwo - lakiernictwo", właściciel jednoosobowej "firmy transportowej", właściciel przewoźnego tartaku oraz firmy dekarskiej? Wszystkie te znane mi osoby są "rolnikami" na KRUSie, do których jełop numer 2 corocznie ze swych podatków dokłada 60 miliardów PLN...:P
      • Gość: J-k Re: Oby jek najprędzej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 10:15
        Patologiczny jest nie tylko Krus, ale także i Zus. Tak samo jak różne są dochody rolnika posiadającego setki hektarów od małorolnego chłopa z Podkarpacia, tak różne są dochody właściciela kliniki okulistycznej w dużym mieście wojewódzkim od szewca z Rejowca. Wysokość składek; zdrowotnej, ubezpieczenia społecznego i podatków powinna być prostą funkcją dochodów a nie przynależności do tej czy innej grupy zawodowej. I to co najważniejsze składki, podatki i daniny publiczne nie powinny być dla podatników ciężarem nie do udźwignięcia - bo wówczas stają się karą i podważają sens legalnego uczestnictwa w życiu publicznym.
        • tajnos.agentos Re: Oby jek najprędzej... 27.10.10, 10:37
          W tym problem... W założeniu, KRUS powstał jako system ubezpieczeń społecznych wyłącznie dla rodzinnych gospodarstw rolnych. Podobne systemy istnieją także w paru innych krajach - na przykład we Francji. Z czasem jednak sprawa się rozlazła i zwyrodniała... W czym lepszy jest np. aptekarz, okulista, weterynarz, mechanik lub stomatolog (skądinąd niezły) itd. z powiatowego miasteczka lub gminnej mieściny, który miał szczęście we właściwym czasie odziedziczyć trochę ziemi rolnej (składka 250 PLN co kwartał) od takiego samego, który takiego szczęścia nie miał - minimalna składka 800 PLN co miesiąc? O potężnym zróżnicowaniu dochodów w samym rolnictwie już nie wspomnę...:(
        • Gość: szewc Re: Oby jek najprędzej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.10, 11:59
          Z powodów które podałeś prawdopodobnie nie ma zakładu szewskiego w Rejowcu
          • Gość: rurek Re: Oby jek najprędzej... IP: *.ostnet.pl 27.10.10, 16:22
            Kombinuj dalej ale nie w tą stronę. W dzisiejszych czasach szewc ma rację bytu pod warunkiem że szyje unikalne buty na miarę za bajeczne pieniądze. Naprawa butów nie ma sensu. Ludzie mniej zamożni kupują buty po kilkadziesiąt zł i ich się nie naprawia. Zamożni nie zawracają sobie gitary naprawą butów.
            • Gość: J-k Re: Oby jek najprędzej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 18:30
              A buty, powiedzmy za 300-800 zł naprawia się samemu? Podejrzewam, że te mądrale w sejmie myślą podobnie jak Ty. Podstawą zdrowego, normalnego państwa jest klasa średnia, a ta jak sądzę woli buty trochę droższe niż te za kilkadziesiąt zł i trochę tańsze niż te za bajeczne sumy. I z reguły jest oszczędna.
              • Gość: rurek Re: Oby jek najprędzej... IP: *.ostnet.pl 27.10.10, 19:27
                W jakich ty realiach żyjesz. Jeżeli byłaby potrzeba naprawy butów za 800 zł i klientela to gwarantuję że byłyby zakłady szewskie.
                • Gość: J-k Re: Oby jek najprędzej... IP: *.lublin.hypnet.pl 27.10.10, 21:54
                  A co sądzisz, że takie buty nie wymagają wymiany zelówek? (Zazwyczaj takie buty mają skórzane podeszwy, i w naszym klimacie taki zabieg konieczny jest przynajmniej raz na rok) Ale dajmy spokój szewcom. Problem polega na tym, że polski ustawodawca stworzył bardzo szeroką grupę podatników płacących zryczałtowane składki ubezpieczeniowe i zdrowotne. Jakby nie patrzeć składki są para-podatkiem i przy takiej ich konstrukcji są ze swojej natury degresywne - co oznacza, że im ktoś ma mniejszy dochód tym większymi (procentowo) daninami jest obciążony. To ciekawe że, sprzedawca pietruszki z Rejowca płaci składkę zdrowotną w tej samej wysokości co właściciel kancelarii prawniczej z Warszawy, ale już Państwo przeznacza na jego opiekę zdrowotną mniej niż na opiekę tegoż właściciela kancelarii!!! Przekładając to np. na język sportowy to jest tak, jakby Motor -Spartakus Szarowola z im lepszą drużyną miałby grać mecz, tym mniej zawodników mógłby wystawić - i w meczu z takim Realem mógłby wystąpić tylko prezes i to z kulą u nogi.
            • Gość: folkatka Re: Oby jek najprędzej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 22:49
              A ja na przykład naprawiałam niedawno buty, które kosztowaly mnie 70 złotych (fakt ze z przeceny, ich normalna cena to - o ile pamiętam - 150 zł).
              Przebieglam sie w nich pare razy po Wysokich Tatrach w sierpniu, popruły mi sie po całości. Zastanawiałam sie czy je wyrzucic, ale było mi szkoda - ja bardzo przywiazuje sie do swoich rzeczy.
              Dlatego je naprawiłam.
              To tyle.
    • Gość: j2 Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.lublin.mm.pl 27.10.10, 22:56
      jeżeli idziesz na koncert na stare miasto i nie płacisz, bo władze ukradły pieniądze podatnikowi - to jest kultura i sztuka
      jeżeli ktoś kto ma ziemię i prowadzi przedsiębiorstwo jest legalnie i wg obowiązujących przepisów na krusie - nazwywasz go oszustem.
      To jesteś kim?
      • Gość: folkatka Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 23:34
        Znów wypowiadasz się o czyms o czym nie masz zielonego pojęcia?
        Dlaczego znów z uporem maniaka powtarzasz te swoje bzdety o "okradaniu"??
        Oburzasz się jak ktoś Cie atakuje. Ale Tobie za to wolno obrażać kogoś, chociażby przez powtarzanie tych kłamstw?
        Zapamietaj sobie raz na zawsze:
        lokale na Starym Mieście sa prywatne.
        Jak właściciel chce urzadzić sobie koncert za darmo, to znaczy że mu sie to opłaca.
        Ja wolę żeby z moich podatków były finansowane koncerty niż sfora oszustów żerujących na krusie. To pierwsze przynajmniej jest z pożytkiem dla społeczeństwa.
        • Gość: j2 Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.lublin.mm.pl 28.10.10, 09:58
          znowu wkładasz w moje usta coś czego nie powiedziałem. Chodzi mi o bezpłatne koncerty organizowane dla mas. Mówię o okradaniu, bo państwo wprowadziło horrendalne podatki które musimy płacić pod karą więzienia.
          Na koncerty na litewskim czy na starym mieście chodzi po kilkaset, no parę tysięcy młodych ludzi bo urzędasy się lansują ale płacić muszą wszyscy.
          Podobnie jak płacimy na bandytów politycznych co nami rządzą bo sobie kolesie zrobili prawo pozwalające im czerpać setki milionów na wygodne życie. I ja, choć na nikogo z bandy czworga nie głosuję, jestem okradany przez tych bandytów każdego dnia.

Co do krusu, to kosztuje on mniej niż zus, bo daje mniej. Gdyby wszyscy byli na krusie to w państwie byłoby lepiej bo rząd zabierałby mniej, ale i dawał mniej.
          • Gość: obserwator Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.10, 13:30
            Mówię o okradaniu, bo państwo wprowadziło horrenda
            > lne podatki które musimy płacić pod karą więzienia.
            > Na koncerty na litewskim czy na starym mieście chodzi po kilkaset, no parę tysi
            > ęcy młodych ludzi bo urzędasy się lansują ale płacić muszą wszyscy.

akurat państwo może stosować legalnie środki przymusu i na to się wszyscy zgodziliśmy

> Co do krusu, to kosztuje on mniej niż zus, bo daje mniej. Gdyby wszyscy byli na
            > krusie to w państwie byłoby lepiej bo rząd zabierałby mniej, ale i dawał mniej

Wszyscy zapominają że w zUS jest wielka dziura spowodowana odpływem środków do OFE a przecież emerytury nie zmalały z tego powodu że w zus jest mniej środków.
            • Gość: j2 Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.lublin.mm.pl 28.10.10, 16:00
              obserwatorze, dziecko eurosojzuowej propagandy. Może ty się zgodziłeś na środki przymusu, poczekaj jeszcze z rok zobaczysz czy ci się bedą podobać. W zusie jest dziura, bo państwo rozrośnięte jest jak nowotwór a politycy obiecują złote góry. Pieniądze w ofe, cudownym przekręcie służb i kolesi z banków, nie są nasze, jak stwierdził sąd. Więc wkrótce ktoś je sobie weźmie. Ofe jest tylko po to by setki ludzi zarabiały duże pieniądze.

Twoja wpłata idzie do zus, zus bierze procencik za przekazanie i daje ją do ofe. Ofe bierze 7% i nimi zarządza. Cudowne, jedyny fundusz na świecie co dostaje miliardy i jeszcze trzeba mu za to płacić. Jednakże ofe musi większość pieniędzy "inwestować" w obligacje skarbowe, które są po prostu długiem naszym. Więc my podatnicy, spłacamy te długi i jeszcze płacimy ofe procenty od wartości obligacji. Kółko się zamyka a motłoch myśli że zrobił interes. Tak to jest. Sprawa właściwie kryminalna ale przecież u nas sądownictwo niezależne, i niezależnie kto rządzi, to rządzących nie tyka.
              • Gość: obserwator Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.10, 08:06
                Twoja wpłata idzie do zus, zus bierze procencik za przekazanie i daje ją do ofe
                > . Ofe bierze 7% i nimi zarządza. Cudowne, jedyny fundusz na świecie co dostaje
                > miliardy i jeszcze trzeba mu za to płacić. Jednakże ofe musi większość pieniędz
                > y "inwestować" w obligacje skarbowe, które są po prostu długiem naszym. Więc my
                > podatnicy, spłacamy te długi i jeszcze płacimy ofe procenty od wartości obliga
                > cji. Kółko się zamyka a motłoch myśli że zrobił interes. Tak to jest.

A czy ja twierdzę, że jest inaczej?!
          • Gość: konrad Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 20:23
            Jp2 próbuje porównywać ZUS z KRUSem na podstawie fałszywych danych.
            To ekonomia socjalizmu próbowała udowodnić swoją wyższość twierdząc zę skoro w roku ubiegłym wykopaliśmy kubik ziemi a w tym dwa to mamy 100procentowy przyrost a Amerykanie w tym samym okresie wykopali 5 i 6 tysięcy kubików czyli poprawili się tylko o 20 procent czyli są 5 razy gorsi od nas.
            Gdybym pprzez ostatnie 40 lat był w krusie a nie w zusie to za zaoszczędzoną różnice stać by mnie było na zakup mieszkania pod wynajem - który zrekompensowałby z nawiązką różnice wypłacanyćh świadczeń.
            • Gość: j2 Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.lublin.mm.pl 28.10.10, 21:34
              przecież potwierdzasz to co napisałem. Krus to pozytywna inicjatywa:), pod warunkiem że wszyscy będą w krusie. Państwo będzie zmuszone do zmniejszenia wydatków, więcej zostanie w kieszenie podatnika.
              Niestety bandyci przy władzy zapożyczą przyszłe pokolenia(już tak zrobili) by pozostać przy władzy a do tego potrzebne jest rozdawanie nie swoich pieniędzy
              • Gość: konrad Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 22:49
                Sorry, zaiste podzielam Twoje poglądy.
                • Gość: j2 Re: Busiarze-rolnicy zaczną płacic normalny KRUS IP: *.lublin.mm.pl 29.10.10, 10:48
                  tak, wiem, że nie. Większość ludzi woli złodziejstwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka