4gwiazdki 17.04.04, 08:45 Powstają nowi udrawiacze:czyli Nowe ugrupowanie polityków solidarnościowych info.onet.pl/903418,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shawman Re: Nowa partia - aby do Unii 17.04.04, 15:22 Szanuję zarówno Romaszewskiego, jak i Niesiołowskiego, choć nie identyfikuję się z ich poglądami. Jednak w tym wypadku śmiem twierdzić, że zachowują się irracjonalnie. Na prawicy istnieje już IdP Kameli-Sowińskiej, "Centrum" Religi, coś-tam republikańskie Krzaklewskiego, a teraz dokładają jeszcze jedną nową, małą partię. Oczywiście nie odniesie ona sukcesu w wyborach, ale może uzyskać np. 2% głosów i tym samym odebrać te 2% Platformie lub PiS-owi, a co za tym idzie - ułatwić zwycięstwo wyborcze Samoobronie. Nie jestem zwolennikiem budowania partyjnych molochów, takich jakim był AWS, bo to nie działa dobrze. Jednak w tej sytuacji, kiedy grozi nam premierostwo Leppera, trzeba budować koalicje, a nie rozbijać elektorat. Unia Wolności - którą zawsze popierałem - powinna zawrzeć koalicję z PO, IdP i "Centrum" z PiS- em. Wystarczy, by była to koalicja wyborcza, niekoniecznie rządząca. Odpowiedz Link Zgłoś
4gwiazdki Re: Nowa partia - aby do Unii 17.04.04, 15:31 A czy nie lepiej by było,żeby UB odbudowała swój image i samodzielnie wystartowała do UE (lub nawet w najbliższych wyborach do polskiego parlamentu)? Jak wychodzi się na koalicjantach - mamy przykłąd w obecnym sejmie czy też w sejmiku wojewódzkim. Wprawdzie nie jestem fanem UW,ale uważam,że w chwili obecnej jest to najlepsze ugrupowanie,które mogło by przejąć rządy w państwie.Z pożytkiem dla wszystkich. Być może,że się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Nowa partia - aby do Unii 19.04.04, 17:49 Na pewno byłoby lepiej, tylko, że jakoś kiepsko to idzie. Samodzielny start UW do Parlamentu Europejskiego to odważne posunięcie, niestety przy takiej ordynacji, jaka została uchwalona, Unia ma małe szanse. A szkoda, bo przeglądając listy kandydatów do PE (w dzisiejszej Wyborczej chociażby) stwierdzam, że w większości okręgów Unia Wolności wystawiła najlepszych. Niestety, może być tak, iż zamiast ludzi tak doświadczonych w sprawach polityki zagranicznej i wspólnotowej, jak Bronisław Geremek, czy Jan Kułakowski (!), do Parlamentu dostaną się ludzie w rodzaju Renaty Beger z Samoobrony... Ja jednak upierałbym się przy zawiązaniu koalicji UW z PO w wyborach do polskiego parlamentu. Po prostu po to, by nie rozbijać elektoratu, nie dezorientować wyborców - choćby takich jak ja, sympatyków centroprawicy i liberałów. A także po to, by zmniejszyć szanse populistów i zwiększyć szanse rozsądnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
4gwiazdki Re: Popełniłem powyżej LITERÓWKĘ!!! 17.04.04, 15:33 Chodziło na początku o Unię Wolności (UW a nie jak napisałem UB.Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
jetbang Re: Nowa partia - aby do Unii 17.04.04, 16:46 co do UW to startuje sama www.uw.org.pl/main/aktualnosci.php?id=389 co do koalicji UW + PO jakoś nie widzi mi się to że takowa miała by oficjalnie duże poparcie. pewne jak dla mnie jest to że UW traktowana by była jak kula u nogi zamiast anielskich skrzydeł!!! tylko pytanie czy te "nowe" partie to kolejne TKM-y czy faktyczna próba ruszenia czegoś w pl. ehhh ta dziwna polska rzeczywistość!!! zapewne minie jeszcze kilka ładnych lat zanim powstanie stabilna scena polityczna i krajobraz nie będzie zmieniał się co 4 lata dziś prawica za 4lata lewica potem znów prawica i ... jak na karuzeli!!! jak na placu zabaw!!! trzymanie UW pod respiratorem jest próbą właśnie tworzenia stabilnej sceny poiltycznej gdzie przez kilkadziesiąt lat są te same partie 3-4 sztuk. lewica środek prawica i coś jeszcze. zmieniają się miejscami ale we własnym sosie!!! nie zaś jak nie dacie mnie na ministra to biorę grabki pakuję wadereczko i idę do nowej piaskownicy!!! to żenada!!! i dziecinada!!! Odpowiedz Link Zgłoś