Dodaj do ulubionych

Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głębo...

09.01.11, 09:48
Podejrzewam, że się "nie da".
Obserwuj wątek
    • sako_1 Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głębo... 09.01.11, 10:12
      A ile wzięła ta "zewnętrzna" firma za swoją "ekspertyzę"? Hmmm?

Przykład Głębokiej jest dobry, dwa pasy do jazdy Głęboką są zbędne, bo i tak przechodzą 300m dalej w jeden, a kierowcy używają tego odcinka do pościgania się kto pierwszy ten pas zajmie :-) Ruch w tym kierunku jest znikomy o każdej porze. Wystarczy kilka sekund opóźnienia do skrętu w lewo, by autobus przejechał. Dobry pomysł.

Tylko dlaczego nikt z władz miasta na to nie wpadł? Nie ma wydziału komunikacji UM? Na bruk nierobów!
      • Gość: gosć Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: *.lublin.mm.pl 09.01.11, 10:45
        Przecudna jest ta wizualizacja... Wali amatorszczyzną na kilometr...
        • Gość: buspas Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 21:13
          Daj mi 2tys, to Ci zrobię ładny render. Dla Twojej informacji zrobili to ludzie po godzinach pracy i ZA DARMO, społecznie. Ale tego w Polsce i w Lublinie nikt pojąć nie może, bo to niemożliwe przecież...
          • tajnos.agentos Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę 10.01.11, 12:29
            Gość portalu: buspas napisał(a):

> Dla Twojej informacji zrobili to ludzi
            > e po godzinach pracy i ZA DARMO, społecznie. Ale tego w Polsce i w Lublinie nik
            > t pojąć nie może, bo to niemożliwe przecież...

Ahaaaaa, rozumiem! Więc teraz wszystko ma być robione byle jak, po linii najmniejszego oporu, po amatorsku... Za to przez ludzi tych "właściwych", zaprzyjaźnionych i bezdyskusyjnie podporządkowanych najświeższym, obowiązującym w pewnych kręgach "tryndom". Po co komu jakaś tam rzetelność, bezstronność, profesjonalizm? Po co praca ma mieć jakąkolwiek wartość - przecież wszystkim mogą się zająć działacze, entuzjaści oraz domorośli szpece od wszystkiego....:D
            • Gość: buspas Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 21:32
              Wybacz, ale jeśli nie widzisz różnicy między koncepcją społeczników bez odpowiedniego wykształcenia, a z wizją zmian, a projektem specjalistów, to o czym tu gadać...
              • robertw18 Na Głębokiej nie umieli nawet zrobić przystanku... 01.02.11, 09:16
                w odpowiednim miejscu. Dawniej był przystanek wspólny dla autobusów jadących z Wileńskiej przez Głęboką i dla wjeżdżających z Filaretów i jadących dalej Sowińskiego w górę. Był przed dojazdem do Sowińskiego, jasne. Ale nie umieli wyciąć z trawnika miejsca dla autobusów i teraz nie można się przesiąść np. na 26. (Obecnie z Głębokiej w górę jeździ 10, ale przez wiele lat w ogóle nic z dolnej Wileńskiej nie jeździło do Al. Racławickich).
                Pozdr.
          • Gość: gosć Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: *.lublin.mm.pl 11.01.11, 22:02
            Daj mi 30 minut to ci taki render zrobię... po godzinach pracy i ZA DARMO, społecznie. Nie mogę pojąć jak można się taki g.... chwalić... Ale to nasze g... . Społeczne....
    • tajnos.agentos Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głębo... 09.01.11, 10:20
      Ależ oczywiście że "się da"! Trzeba do reszty zakorkować to miasto, to wtedy już napewno wszyscy zaczną dojeżdżać do biur rowerkami.:D
      PS Przyczyną korków na skrzyżowaniu Głębokiej i Sowińskiego a także na paru innych jest idiotyczna organizacja ruchu i debilna regulacja cykli sygnalizacji świetlnej. Tam ostatnio zawsze są korki, nawet w dni świąteczne, gdy natężenie ruchu spada do poziomu z lat '80 XX wieku...
      • zubelz Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę 09.01.11, 10:38
        tajnos.agentos napisał:
        > PS Przyczyną korków na skrzyżowaniu Głębokiej i Sowińskiego a także na paru inn
        > ych jest idiotyczna organizacja ruchu i debilna regulacja cykli sygnalizacji św
        > ietlnej. Tam ostatnio zawsze są korki, nawet w dni świąteczne, gdy natężenie ru
        > chu spada do poziomu z lat '80 XX wieku...
        No nie narzekaj. Ale jak Lublin zimę zaskoczył i część sygnalizacji stała. To całkiem fajnie można było przejechać rondo przy Zana (nie działała sygnalizacja). Na reszcie ? Była masakra.
        • tajnos.agentos Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę 09.01.11, 12:08
          Ja nie narzekam, tylko uważam że buspasy mogą być niezłym rozwiązaniem pod warunkiem, że:
          1/ poszerzy się istniejące ulice. Tworzenie buspasów kosztem dalszego korkowania miasta mija się z celem.
          2/ Muszą stanowić jakiś sensowny system. Buspasy jako niepowiązane ze sobą odcinki na wybranych drogach to po prostu kompletny idiotyzm i marnowanie miejsca, którego i tak jest nie za dużo.
          • Gość: aron Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: 91.200.94.* 09.01.11, 12:37
            najpierw obwodnica
            potem ewentualne dyskusje o buspasach
            • sothink Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę 09.01.11, 14:09
              trajekpas na Kunickiego pod wiaduktem
    • zubelz Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głębo... 09.01.11, 10:56
      No właśnie! Dlaczego autobusy muszą wjeżdżać w Wodopojną? jak mogą wjechać w Lubartowską?, nie zastawiając i tak wąskiej Przystankowej. Po skończeniu jazdy "trajtków" taksówkarze z Przystankowej , stają na bus pasie na Lubartowskiej. I chwała im za to (nie utrudniają skrętu w lewo)
      • Gość: bosman dlatego zubelzie, że... IP: *.centertel.pl 10.01.11, 11:16
        wtedy Lubartowska zawali się.
    • Gość: mieszkaniec Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: *.nplay.net.pl 09.01.11, 11:03
      Człowieku,pogięło Cię?Na ulicach lubelskich tłok,nie ma jak przejechać ani tym bardziej przejść,a Ty proponujesz fory dla busow>Toż to przeżytek,więc busy nie powinny wogóle wjeżdżąć do LUBLINA.I tak wiele nieszczęścia powodują busy....
      • zubelz Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę 09.01.11, 11:11
        Gość portalu: mieszkaniec napisał(a):
        Mieszkańcu Kurowa lub okolic!. BUS PAS to jest coś takiego że nawet jak jest pusty to swoją furmanką nie możesz tam wjechać!
        • Gość: buspasynie buspasy - nie !!! IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.11, 11:43
          stop buspasom bez poszerzania ulic!!!!
          pomysł buspasa na skrzyżowaniu Głeboka/Filaretów jest debilny. Jadąc od Narutoricza, przed Sowińskiego są dwa pasy; z obu można jechgać na wprost. A zaraz za Sowińskiego samochody miałyby pakować się na jeden pas na wprost?!!! Poza tym Głeboka ma być poszerzona! ie dla autobusów ale dla samochodów.
          W Warszawie bufetowa już od lat morduje kierowców samochodów buspasami. Po wprowadzeniu buspasa na trasie łazienkowskiej kierowcy nie przesiedli się do autobusów, tylko przenieśli się na inne mosty! Wprawdzie autobus po moście Łazienkowskim jedzie szybko, ale za to stoi w korkach przed i za mostem, bo samochody muszą np. jakoś wjechać z trzech p[asów na dwa - a to zawsze generuje korek. Poza tym wk* na bufetową kierowcy celowo nie wpuszczają autobusów.
          Chcecie tego samego w Lublinie????!!!!!! Piękne hasła i kompletne zakorkowanie miasto.
          Buspasy tak tylko na dodatkowych pasach ruchu, a nie kosztem istniejących pasów ruchu!!! A jeśli nie ma miejsca, to nie budować buspasa!!!!!!!
          • Gość: kartofel Re: buspasy - nie !!! IP: 212.182.124.* 09.01.11, 12:01
            ale buspas z tego co zrozumiałem, ma byc w druga strone (nie jadac od narutowicza, tylko od filaretow), pas srodkowy i tak sie zaraz potem konczy (przed stacja) wiec w czym problem? ja jestem na tak.
            • Gość: aron Re: buspasy - nie !!! IP: 91.200.94.* 09.01.11, 12:33
              tusk zabrał nam obwodnicę to teraz wysyła jakichś propagandzistów z Kaszub, żeby nadawali nam o buspasach

poszli won do swojego gdańska z takimi pomysłami
          • Gość: bj Re: buspasy - nie !!! IP: 94.75.84.* 09.01.11, 12:09
            > autobus po moście Łazienkowskim jedzie szybko, ale za to stoi w korkach przed i za mostem

stoi albo i nie stoi. jest różnie. czasem rzeczywiście jakiś nierozgarnięty nie spojrzy w lusterko, że jedzie autobus i wjedzie mimo, że nie ma miejsca. ale ogólnie autobusami jedzie się znacznie lepiej i jestem za zwiększaniem liczby buspasów.

> Po wprowadzeniu buspasa na trasie łazienkowskiej kierowcy nie przesiedli się do autobusów, tylko przenieśli się na inne mosty!

Ja się przeniosłem do autobusów. Długo jeździłem po wawie autem i teraz mogę powiedzieć, że jest to lepsze, komfortowe rozwiązanie do poruszania się po mieście. niby ameryki nie odkryłem, ale wielu tego nie wie.

> Poza tym wk* na bufetową kierowcy celowo nie wpuszczają autobusów.

zwykłe aspołeczne głupki i debile, chociaż ja sam nie widziałem takich zachowań.
        • Gość: mieszkaniec Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: *.nplay.net.pl 09.01.11, 19:37
          Czy buraku z busa wiesz co napisałem?Otóż uważam,że bus-pasy w Lublinie (a szczególnie w opisywanym miejscu nie mają racji bytu.NIe jeżdżę furmankami,nie jeżdżę też busami,korzystam z komunikacji miejskiej lub też chodzę per pedes.
          A więc busiarzu (bo mniemam że jesteś busiarzem),gdyż masz ograniczony horyzont myślenia.Jak busiarz.A tacy powodują najwięcej wypadków.Jeśli nie nadaje się do niczego to zatrudnia się jako busiarz.
          Nadal uważam,że w Lublinie nie ma miejsca dla busów a tym bardziej dla bus-pasów
          • Gość: T. Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: *.182.64.238.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.01.11, 19:25
            Masz rację, należy poszerzać chodniki i robić ścieżki rowerowe, bo autobusy to przecież też jest zło. Tak jak zwykłe samochody. I to serio.
            Buspasy bardzo ciężko gdziekolwiek wprowadzać z prostej przyczyny. Nawet jak jest miejsce, to brakuje koncepcji komunikacji (ta publiczna jest wciąż dosyć chaotyczna), a już na pewno urzędniczej wyobraźni. Patrz nowa "ścieżka rowerowa" na Poniatowskiego.
      • Gość: kartofel Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: 212.182.124.* 09.01.11, 11:42
        Ale to nie basy dla busików... tylko autobusów miejskich :D
        • Gość: aron Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: 91.200.94.* 09.01.11, 12:31
          najpierw buspasy w Gdańsku, potem w Lublinie.
          • Gość: zdzich Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 13:06
            a potem w parczewie:))))
            • sothink Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę 09.01.11, 14:10
              ja bym cały Parczew otrakcjował i wszędzie trolejbusy z trolejpasami.
    • sako_1 Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głębo... 09.01.11, 12:54
      Matko! Przeczytałem te wpisy i jestem w szoku. Stron świata nie rozpoznajecie, kierunki się mylą, zero wyobraźni, zero wiedzy (nagroda idioty miesiąca dla gostka, co myślał, że buspasy są dla busików :-) ). Teraz wiem skąd tyle lemingowych wpisów w sprawach czysto politycznych. Masakra intelektualna. Sukces PO i przyjaciół Rosjan. Masakra...
      • tajnos.agentos Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę 09.01.11, 13:10
        A tak konkretnie i na temat, to kolega ma coś mądrego do napisania, czy zadowala go to, co powyżej?:D
        • Gość: sako_1 Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 13:30
          Jakbyś kolego umiał czytać, to drugi wpis od góry. Jakbyś przy okazji liczyć nie umiał, to pierwszy opuszczasz i czytasz kolejny. Pasi?
          • Gość: elbeen Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: 66.90.104.* 09.01.11, 13:52
            wymagasz czytania ze zrozumieniem od tych trolli? :D niektózy mają alergię na słowo buspas i bez czytania artykułu już są przeciwko. jaki korek spowoduje otwarcie 1 maja tylko dla K.M.? :D
            • tajnos.agentos Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę 09.01.11, 14:50
              Trollu, napisałem chyba wyraźnie (zakładam że umiesz czytać i rozumiesz co przeczytałeś), że buspasy mogą mieć sens tylko wtedy, gdy nie powodują dodatkoiwch korków i stanowią jakiś sensowny system. Tu jednak trzeba ruszyć głową, zbadać natężenie i ukierunkowanie ruchu z podziałem na jego rodzaje i pory dnia, wyciągnąć wnioski i na przykład odpowiednio skanalizować pozostały ruch (na przykład stworzyć system ulic jednokierunkowych, poszerzyć te, na których to się nie da itd.) zanim zacznie się malować dodatkowe paski na jezdniach. Poza tym, na jednym odcinku Głębokiej jest jedna jezdnia, a pasów ruchu wszędzie jest więcej.
              • Gość: sako_1 Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 15:57
                Kurde tajnos.agentos umie czytać!!! Ze zrozumieniem masz gościu problemy, ale robisz postępy. Oby tak dalej. Aaaa... i jak formułujesz zdania to staraj się, by były ze sobą logicznie powiązane. Warto też zerknąć w Google Maps i zobaczyć o czym się pisze zamiast bredzić od rzeczy. Na początek - przeczytaj sam swój własny wpis, tak jakby był cudzy - i zje...... gościa jak umiesz (a umiesz) za takie zdania jak:

"Poza tym, na jednym odcinku Głębokiej jest jedna jezdnia, a pasów ruchu wszędzie jest więcej."

To ci dobrze zrobi (i nam będzie miło ;-)
                • tajnos.agentos Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę 09.01.11, 16:01
                  Oczywiście. Ja też jestem za udostępnieniem buspasów pieszym i za bezwzględnym karaniem rowerzystów nie korzystających ze ścieżek rowerowych.
    • Gość: xyz Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.11, 12:59
      Mam nadzieję, że ten idiotyczny pomysł nie zostanie zrealizowany.
      • zubelz Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę 09.01.11, 13:22
        Gość portalu: xyz napisał(a):

> Mam nadzieję, że ten idiotyczny pomysł nie zostanie zrealizowany.
        A niby to dlaczego nie?Trochę farby i mamy jeszcze ścieżkę rowerową ( o którą tu chodzi).
        Autobus jest większy od osobówki. Nikt przy zdrowych zmysłach nie chce zostać mordercą nawet jakiegoś kretyna jadącego na rowerze jak ? (przemilczę)
      • Gość: elbeen Re: Buspasy w Lublinie. Miejsce jest nawet na Głę IP: 66.90.104.* 09.01.11, 13:49
        ale który, bo ja tu kilka widzę
    • qavtan Buspasy w Lublinie - Popieram! 09.01.11, 13:51
      Popieram wyznaczenie BUSpasów w Lublinie.
      Popieram ograniczenie indywidualnego ruchu samochodów osobowych w Lublinie.
      • zubelz Re: Buspasy w Lublinie - Popieram! 09.01.11, 14:09
        qavtan napisał:

> Popieram wyznaczenie BUSpasów w Lublinie.
        > Popieram ograniczenie indywidualnego ruchu samochodów osobowych w Lublinie.
        Ja też. Wszędzie Bus Pasy i ścieżki rowerowe a za"chwilę" dla koni.
        • Gość: mick Re: do gównażerii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 14:24
          ty jesteś pewnie jednym z tej calej gównażerii, co zaraz po 18 robi prawko i odrazu jeszcze przed maturą kupuje sobie "samochód"(srednio 20 letni sprowadzony z niemiec po wypadku bity złom, stwarzajacy niebezpieczeństwo na drodze) i koniecznie nie chcesz buspasów, wolisz stać godzinami w korku ale lansując się przed kumplami, ze masz wlasną bryke.

• tajnos.agentos Re: do gównażerii 09.01.11, 14:52
            Gówniarzu, wyluzuj. To są sprawy dla ludzi poważnych, którym zależy na ucywilizowaniu komunikacji w mieście, a nie przepchnięciu za wszelką cenę chorych wizji paru fanatyków.
            • qqbek Tajnosku... 09.01.11, 16:13
              tajnos.agentos napisał:

> Gówniarzu, wyluzuj. To są sprawy dla ludzi poważnych, którym zależy na u
              > cywilizowaniu komunikacji w mieście, a nie przepchnięciu za wszelką cenę choryc
              > h wizji paru fanatyków.

...z fanatykami się nie dyskutuje.
              Choć rzadko mi się to udaje, to popieram w tym względzie poglądy arona.
              Dopóki Lublin (ale też Warszawa, Bydgoszcz i kilka innych wielkich miast) nie dorobią się obwodnic, to nie ma co liczyć na znaczącą poprawę sytuacji na naszych drogach.
              Dla mało kumatych: przez Lublin przechodzą 3 duże drogi krajowe (12,14,19)... problem w tym, że przechodzą. Ktoś jadący "19" z Litwy na Słowację, ktoś jadący "12" z centrum kraju na wschód, czy "17" ze stolicy do granicy w Hrebennem w głębokim poważaniu ma Lublin. Ale nie ma możliwości ominięcia go. Przecięty z północy na południe ("19") i z zachodu na wschód ("12" i "17") Lublin musi mieć obwodnicę, żeby była jakakolwiek szansa na jego odkorkowanie.
              A buspas na Głębokiej? Ciekawe jak... załóżmy, że chcę wjechać z Głębokiej w Sowińskiego... wyjeżdżając z Filaretów... jak mam tego dokonać, nie wjeżdżając na tak zaprojektowany buspas? Nie mówiąc już o tym, że w Sowińskiego z Głębokiej nierzadko nie da się wjechać na zielonym... chwała za to rowerakom... oni mają szeroką ścieżkę rowerową na Poniatowskiego (prowadzącą rzecz jasna donikąd), my nie mamy tak potrzebnego tam dodatkowego pasa ruchu.
              • tajnos.agentos Re: Tajnosku... 09.01.11, 16:24
                Wiem że z "nawiedzonymi" i fanatykami nie ma o czym dyskutować, bo nie po to oni tu włażą, stąd moja postawa.
                Co do reszty, nie wydaje mi się, żeby szczucie i dzielenie ludzi na "my" i "oni" mogło doprowadzić do czegoś więcej, jak ogólna rozpierducha. Tu potrzeba działań przemyślanych, systemowych i konkretnych inwestycji - tak w drogi, jak w publiczną komunikację, którą w Lublinie, w porównaniu nawet z Warszawą że o Paryżu nie wspomnę można określić jednym słowem : dziadostwo. Inaczej, nigdy nic z tego nie będzie...
                • qqbek Re: Tajnosku... 09.01.11, 16:43
                  tajnos.agentos napisał:

> Co do reszty, nie wydaje mi się, żeby szczucie i dzielenie ludzi na "my" i "oni
                  > " mogło doprowadzić do czegoś więcej, jak ogólna rozpierducha.

Też racja. Ale mi żyłka pęka jak widzę ewidentny absurd w postaci tego buspasa na Głębokiej, zwłaszcza gdy widzę inne "przemyślane" rozwiązania, które mogły odkorkować trochę to miejsce, a które zaprzepaściły taką szansę (mowa o remoncie ul. Poniatowskiego).

> Tu potrzeba dzia
                  > łań przemyślanych, systemowych i konkretnych inwestycji - tak w drogi, jak w pu
                  > bliczną komunikację

Dokładnie, a nie nieprzemyślanej "partyzantki", gonionej z jednej strony kalendarzem wyborczym, z drugiej zaś pobożnymi życzeniami niektórych fanatyków.
                  Jest w Lublinie dość miejsca, żeby wytyczyć drogi rowerowe, spinające miasto ze wschodu na zachód (wzdłuż Al.Racławickich, al.Kraśnickiej, al. Sikorskiego, al. Solidarności i Spółdzielczości Pracy na przykład) i z północy na południe. Miast tego w ramach "akcji" oddaje się luźne odcinki, nie połączone z niczym, wykonane z "bardzo przyjaznej" dla rowerzystów kostki brukowej.
                  • tajnos.agentos Re: Tajnosku... 10.01.11, 09:35
                    Cóż, gazecina uparcie lobbuje w interesie kilku zaprzyjaźnionych czynników i kompletnie nie obchodzi, że tak prawdę mówiąc są to tylko zorganizowane grupki "nawiedzonych" amatorów i choć wrzaskliwy ale zawsze margines...
              • Gość: aron Re: Tajnosku... IP: 91.200.94.* 09.01.11, 16:32
                Bydgoszcz i Warszawa mają obwodnice. Pół obwodnicy mają Kielce Rzeszów i Białystok. Z miast wojewódzkich obwodnicy nie ma tylko Lublin i Olsztyn.

Jest to celowe działanie kaszuba, psa angeli i putina który będzie skazany na śmierć tuż po tym jak Jarosław Wielki dojdzie do władzy.
                • tajnos.agentos Re: Tajnosku... 09.01.11, 16:35
                  Spadkobiercami Hitlera i Stalina chciałoby zostać wielu: między innymi Rydzyk, Kaczyński, weszpolactwo, nazioled oraz inne szumowiny.
                  • Gość: aron Re: Tajnosku... IP: 91.200.94.* 09.01.11, 16:38
                    ojciec i brat Jarosława Kaczyńskiego walczyli z niemcami i rosją, a dziadek tuska walczył w szeregach hitlerowskich przeciwko Katolickiej Polsce

dlatego też w sumie nie można mówić, że tusk zdradza Polskę, on po prostu nigdy Polakiem nie był i nie będzie

jego miejsce w więzieniu i tam Jarosław Wielki go wsadzi po przejęciu władzy.
                    • tajnos.agentos Re: Tajnosku... 09.01.11, 16:39
                      Ojciec jarosława Kłamczyńskiego prawdopodobnie był ubekiem a sam Jarosłąw z nikim nie walczył, dopiero jak wiaterek zawiał to się przerobił na wielkiego patriotę i antykomunistę.
                      • Gość: aron Re: Tajnosku... IP: 91.200.94.* 09.01.11, 16:47
                        Ojciec Jarosława Wielkiego był powstańcem warszawskim, a dziadek tuska był w wehrmachcie.

Jarosław Wielki walczył o Polskę, a ty zapewne miałeś tatę w PZPR
                        • Gość: zorientowany Re: Tajnosku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 22:10
                          tak, tak, tak...:) jarosław i walka - jak walczyli za Polskę to jarosław (celowo z małych liter) siedział u mamusi pod pierzyną i głaskał alika:)))zorientowany
              • Gość: śledż Re: Tajnosku... IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.11, 18:51
                Tajnosku.
                W oryginale było :
                skumbrie w tomacie śledż a nie bęc
      • Gość: aron Re: Buspasy w Lublinie - Popieram! IP: 91.200.94.* 09.01.11, 14:27
        ja też popieram buspasy, ale najpierw w Gdańsku, tam gdzie mieszka Kaszub Qavtan
      • Gość: gość Re: Buspasy w Lublinie - Popieram! IP: *.poczta.lublin.pl 09.01.11, 18:27
        zarób w końcu na swój samochód to nie poprzesz
      • Gość: khan_tengri Re: Buspasy w Lublinie - Popieram! IP: unknown 10.01.11, 13:09
        Dzialamy razem w Porozumieniu Rowerowym, ale zaczynasz sie wylamywac. Nie chodzi przeciez tylko o ograniczenie transportu indywidualonego, ale takze - a moze przede wszystkim - o budowanie sciezek i parkingow rowerowych. Zreszta, na Glebokiej lepiej nawet odpuscis bus pas a ten teren przeznaczyc na sciezke rowerowa.
        • tajnos.agentos Re: Buspasy w Lublinie - Popieram! 10.01.11, 13:43
          Gość portalu: khan_tengri napisał(a):

> Dzialamy razem w Porozumieniu Rowerowym, ale zaczynasz sie wylamywac.

No proszę... Już wiemy skąd tyle emocji, demagogii i wyzwisk w tym wątku...:D

Nie chodz
          > i przeciez tylko o ograniczenie transportu indywidualonego, ale takze - a moze
          > przede wszystkim - o budowanie sciezek i parkingow rowerowych. Zreszta, na Gleb
          > okiej lepiej nawet odpuscis bus pas a ten teren przeznaczyc na sciezke rowerowa
          > .

Na Głębokiej należy utworzyć kanał dla kajaków. Kropka.
          • Gość: khan_tengri Re: Buspasy w Lublinie - Popieram! IP: unknown 10.01.11, 14:50
            Tacy jak ty niszcza klimat miasta. Tacy jak ja probuja to zmienic.
            • tajnos.agentos Re: Buspasy w Lublinie - Popieram! 11.01.11, 08:21
              Gość portalu: khan_tengri napisał(a):

> Tacy jak ty niszcza klimat miasta. Tacy jak ja probuja to zmienic.

Jołopie, "takich jak ty" najłatwiej rozpoznaje się po bełkotliwych, infantylnych wypowiedziach, głęboko zakorzenionym poczuciu misji oraz przeświadczeniu o własnej nieomylności. "Tacy jak ja" z "takich jak ty" mają ubaw po pachy.:D
    • qavtan Korki i obwodnica 09.01.11, 18:11
      Zachęcam do obserwacji tablic rejestracyjnych samochodów stojących w korkach.
      Z moich obserwacji wynika, że gros samochodów jest z LU lub LUB. W ich przypadku obwodnice mało zmienią.
      • Gość: aron Re: Korki i obwodnica IP: 91.200.94.* 09.01.11, 18:18
        dlatego też ja proponuję zburzenie obwodnic Gdańska a przede wszystkim Warszawy

niech sobie TIRy jadą przez centrum Warszawy, niewiele to zmieni

weź sobie człowieku poobserwuj choćby korek na Solidarności przed skrętem na Sikorskiego w piątek. Owszem samochodów, z obcą rejestracją nie jest dużo, ale zajmują one dużo miejsca, bo są to zwykle TIRy. GDyby była obwodnica to część tych ciężarówek pojechałaby właśnie nią i korek na Sikorskiego byłby góra na 2-3 zmiany świateł. Ale co tu kaszubowi tłumaczyć. On dostał zlecenie od tuska żeby bredzić o buspasach, jak tusk zabrał Lublinowi obwodnicę. A Gdańsk obwodnicę ma no i autostradę. Nie słyszałem żeby qavtan postulował zburzenie obwodnicy Gdańska i autostrady Kaszubskiej.A choćby mostu w Kiezmarku.
        • zubelz Re: Korki i obwodnica 09.01.11, 18:26
          Gość portalu: aron napisał(a):

> dlatego też ja proponuję zburzenie obwodnic Gdańska. Aronku to nie jest Białoruś! Tu decyzją watażki ,nie da się wszystkiego załatwić. I nie rozwalaj tego co jest, tylko spróbuj dostosować to co mammy do obecnych czasów.
        • Gość: aronia Re: Korki i obwodnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 22:07
          w lublinie są korki?? nie może być...co innego twierdziłeś aronku-kłamczuszku:))
          • sothink Re: Korki i obwodnica 10.01.11, 04:31
            aron katolik hehehehe
          • Gość: aron Re: Korki i obwodnica IP: 91.200.94.* 10.01.11, 07:14
            no w piątek są, na szczęście busiarze wiedzą jak je ominąć.
          • tajnos.agentos Re: Korki i obwodnica 10.01.11, 08:00
            Od kiedy "zracjonalizowano" cykl sygnalizacji świetlnej na tym skrzyżowaniu, przynajmniej jedną zmianę świateł trzeba tam odstać nawet w Boże Narodzenie i w Wielkanoc. W normalny dzień stoi się tam co najmniej 3-4 zmiany.
    • Gość: j2 Idioci IP: 46.186.13.* 09.01.11, 18:35
      Ręce opadają. Niestety prezydent wszystkich urzedasów nie pozwoli by ograniczyć ich wpływ na nasze życie i nie pozwoli zminiejszyć(najlepiej o jakieś 50 %) ich stada kradnącego podatnikom pieniądze. Gdyby ten wielbiciel promoskiewskich służb specjalnych i morderca zwierząt znał prawo parkinsona, to zrozumiałby, że te setki tysięcy tumanów muszą coś robić by udać że należy im się ich stanowisko.
      • tajnos.agentos Re: Idioto 10.01.11, 08:02
        tumanie i wielbicielu promoskiewskich służb specjalnych, zanim zaczniesz się wypowiadać w sprawie pieniędzy podatników, zacznij te podatki płacić, a Parkinsona to jest choroba.:D
        • Gość: j2 Re: Idioto IP: 46.186.13.* 10.01.11, 11:03
          Juz przybiegłeś? Dobry piesek, daj głos! Poliż moderatora po jajach że zawsze pozwala ci bluzgać na mnie, może przybiegnie bosman albo pogarda, jeśli dziś mają dostęp do komputera.
          • Gość: bosman hej hej - jołopie2 IP: *.centertel.pl 10.01.11, 11:53
            już jestem po urlopie, odpocząłem od twoich bredni i jestem gotów znow kopać cię w jaja :-). Komputerek miałem ze sobą ale szkoda dla ciebie, śmojdo, czasu w górach.
            • Gość: j2 Re: hej hej - jołopie2 IP: 46.186.13.* 10.01.11, 12:33
              byłeś na odwyku? czy biłeś żonę tak jak zwykle?
          • tajnos.agentos Re: Idioto 10.01.11, 11:56
            Jołopie numer 2, poliż moderatorów po jajach, że tolerują twoje psychopatyczne rzygowiny. Gdyby nie oni, zdechłbyś pod płotem i nikt by się o tym nie dowiedział.:D
            • Gość: j2 Re: Idioto IP: 46.186.13.* 10.01.11, 12:32
              dobry piesek, szczekaj, a potem aport to bosmana i możecie się wciąż lizać po jajach. Płaci wam ktoś za to że warujecie przy poglądach bandytów?
              • tajnos.agentos Re: Idioto 10.01.11, 12:46
                Gość portalu: j2 napisał(a):

> dobry piesek, szczekaj, a potem aport to bosmana i możecie się wciąż lizać po j
                > ajach. Płaci wam ktoś za to że warujecie przy poglądach bandytów?

A tobie jełopie numer 2 płacą, czy rzygasz tu z własnej psychopatycznej inicjatywy - tak po prostu, żeby wyładować emocje, bo ci walą na dekiel?
                • Gość: j2 Re: Idioto IP: 46.186.13.* 10.01.11, 13:03
                  tajnos, ja rozumiem że masz problemy emocjonalne. Ty łazisz prawie za każdym moim postem i mnie bluzgasz, podobnie zresztą jak przygłup bosman, którego bawi bicie kobiet. Idź do psychiatry, weź jakieś proszki, idź na spacer.
                  • tajnos.agentos Re: Idioto 10.01.11, 13:44
                    Przygłupie, już ci kiedyś napisałem, że pacjentów to ja przyjmuję. Chcesz się umówić na wizytę?:D
    • tajnos.agentos Sposób na wygodną komunikację w Lublinie... 10.01.11, 09:26
      W Paryżu już to mają. :P
    • Gość: bosman a nie prościej tak: IP: *.centertel.pl 10.01.11, 12:04
      każdy nr rejestracyjny kończy się jakąś cyfrą. I prościzna: 1 - poniedziałek, 2 - wtorek itd aż do 9. Ci z 0 tylko niedziele. Obowiązywało by w wyznaczonej strefie. Tiry - wjazd do miasta za 500,00. Obce osobowe - 300,00 dniówki. Ci z literą na końcu - w te dni które zaczynają się na tę literę. Inni won! - Skoro maja pecha to trudno.I co? I wtedy Lublin naprawdę zdechnie.
      • Gość: architekt Do pomysłodawcy/ów z Forum Rozwiju Lublina IP: *.paradowski.pl 29.01.11, 21:17
        Mam jedną,ale za to bardzo poważną uwagę dla osób z Forum Rozwoju Lublina:
        Wasz pomysł,aby 1-go Maja (obecnie zamknięta dla ruchu samochodów-służy chwilowo jako parking) została przeznaczona dla ruchu ciężkich autobusów jest nie całkiem przemyślany i burzy obecną koncepcję rozwoju i rewitalizacji tej części miasta.
        Dworzec PKP i jego okolice są wizytówka miasta.Sam dworzec kolejowy jest wyremontowany.Prace przy remoncie peronów i przejścia podziemnego do ul.Kunickiego wraz z przebudową i poszerzeniem tunelu przy tej ulicy rozpoczną się na wiosnę tego roku.Ma być pięknie.Planowana jest też tam całkowita rewitalizacja okolic obecnego Dw.Pn.PKS na autobusowy Dw.Centralny,co całkowicie odmieni tą dzielnicę.Całość dopełni przebudowa terenu po dawnej cukrowni (stadion) i nowa duża hala targowa w Parku Ludowym do celów wystawienniczych wraz z aulą i innymi konferencyjnymi bajerami.Obie inwestycje mają być rozpoczęte w tym roku.Wraz z budową stadionu ma być zakończona budowa Trasy Zielonej do ul.Muzycznej-jako połączenie do Głębokiej.Skończą się wreszcie uciążliwe korki w tym miejscu.
        Ulica 1-go Maja ma być deptakiem (czyli niewątpliwa atrakcją i wizytówką dla przyjezdnych) na całej długości wraz z zabytkowym mostem na Bystrzycy w ciągu ul.Zamojskiej (też przewidziana do przebudowy podobnie jak Narutowicza).
        Obecnie trwają prace zlecone przez Zarząd Dzielnicy Dziesiąta nad opracowaniem projektu
        deptaka na ul.1-go Maja.Opracowują ją m.in. studenci architektury Politechniki Lubelskiej.Wkrótce będzie gotowa.Ponadto ul. 1-go Maja została właśnie zamknięta z powodu drgań (budynki niszczały,były pęknięcia i mogły grozić zawaleniem) wywoływanych przez przejeżdżające ciężkie pojazdy komunikacji miejskiej i protestami mieszkańców.Teraz komunikacja miejska i ruch pojazdów odbywa się Trasą Zieloną-Lubelskiego lipca'80 oraz Fabryczną.I właśnie na tej ulicy należy przewidzieć bus-pass,a nie wymyślać ponowne otworzenie ruchu dla autobusów na ul.!-go Maja!
        Most na ul.Fabrycznej będzie wkrótce przebudowywany wraz ze skrzyżowaniem "przy Gali".
        Kamienice od Parku Bronowickiego do samej Gali praktycznie już są opróżnione z mieszkańców i przeznaczone do rozbiórki.Budowa mostu na Bystrzycy z trzema pasami ruchu dla każdego kierunku na Fabrycznej,w tym po dwa pasy dla samochodów,a po jednym jako bus-pass to znakomite rozwiązanie dla komunikacji miejskiej dodatkowo wykorzystujące obecne zatoki autobusowe po obu stronach tej ulicy.
        I tak należy kompleksowo rozwiązywać problemy komunikacji miejskiej przy okazji przebudowy ulic,a nie tworzyć nowe odmienne i kolidujące z obecnymi planami rozwojowymi "własne" wizje sprzeczne z długoletnią zatwierdzoną i systematycznie wdrażaną strategią miasta.Tylko systematyczność pozwoli na efekt i architektoniczny ład przestrzenny,a nie Wasze spontaniczne rozwiązania,które spowodują chaos w dotychczasowych pracach mocno już zaawansowanych.Pozdrawiam.

P.S.Nie wiem,który z trzech tematów na tym forum Państwo z FRL przeczytają,więc powyższy tekst skopiuję.
        • tajnos.agentos Re: Do pomysłodawcy/ów z Forum Rozwiju Lublina 30.01.11, 10:37
          Po co to wszystko? Przecież "nawiedzonych" amatorów nie obchodzi nic, poza przepchnięciem za wszelką cenę własnych wizji świata. I tak będą to robili z uporem maniaków i kompletnie nie licząc się z czymkolwiek oraz kimkolwiek.
          • Gość: kirgiz Re: Do pomysłodawcy/ów z Forum Rozwiju Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 11:09
            masz rację tajnosie!
            to amatorzy!
            nawet nie odnieśli sie do zarzutów fachowca-architekta!
            zabrakło argumentów społecznikom?
            zatkało kakao!
            • Gość: sylwek Re: Do pomysłodawcy/ów z Forum Rozwiju Lublina IP: *.ip.netia.com.pl 01.02.11, 12:28
              Nie drażnij lwa, bo jeszcze naprawdę otworzą tą 1 Maja.
              Cha,cha,cha.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka