24.08.26, 22:40
Za wikipedią:

Imię pochodzenia greckiego, z gr. Aridaios, które zostało przyswojone za pośrednictwem łaciny. Prawdopodobnie jednak pierwotnie wywodzi się z języka perskiego, w którym występuje słowo aridai, oznaczające „mocny, silny”. Szczególnie często występowało w Macedonii.

Arediusz imieniny obchodzi 25 sierpnia, jako wspomnienie św. Arediusza (Yrieix), opata z Limoges.

pl.wikipedia.org/wiki/Arediusz
O dziwo, może to nie być imię nienoszone - jeszcze w 2023 miało 2 nosicieli (obecnie 1 lub 0).

Co sądzicie? Dość podobne brzmieniowo do Arkadiusza, z imion perskich przywodzi mi na myśl Dariusza. A jednak zupełnie niepopularne.
Obserwuj wątek
    • czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Arediusz 25.08.26, 01:18
      Poza tym pierwszy raz mam styczność z tym imieniem, a interesuję się imionami blisko dwa lata, zakładam więc, że i większość ludzi nie wie o jego istnieniu. Nawet gdyby ludzie o nim wiedzieli, wydaje mi się, że jego podobieństwo do Arkadiusza mogłoby działać raczej na jego niekorzyść. Przez to, że brzmi podobnie, i zakładam, że zdrabniałoby się jednak na Arek nie Ared - imo jest w odbiorze uboższą wersją Arkadiusza, na którego to można by się zdecydować
    • sulimira Re: Arediusz 25.08.26, 06:14
      Nawet mi sie podoba. Brzmi melodyjnie, bardziej niz Arkadiusz. Ja bym zdrabniala do Aresa
    • antonelli Re: Arediusz 25.08.26, 08:25
      Za bardzo podobny do Arkadiusza, który w moim odczuciu był sezonówką sprzed dwóch pokoleń.
    • paula.anna Re: Arediusz 25.08.26, 11:07
      Nie lubię imion męskich zakończonych na -usz, więc i Arediusz mnie nie zachwyca 🤷.
      Podoba mi się za to znaczenie.
      Nie skojarzył mi się z Arkadiuszem, dopiero kiedy przeczytałam tu, to trochę faktycznie podobny.
    • miaumia Re: Arediusz 25.08.26, 14:45
      Też 1 raz słyszę.
      Zdrobnienia - RED, Redek, Redi, Ared, Rediu, Arek, Aro, Ares,etc.
      Nie jest zły ale to chyba kwestia przyzwyczajenia się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.