emnilda.wolna 24.08.26, 22:40 Za wikipedią: Imię pochodzenia greckiego, z gr. Aridaios, które zostało przyswojone za pośrednictwem łaciny. Prawdopodobnie jednak pierwotnie wywodzi się z języka perskiego, w którym występuje słowo aridai, oznaczające „mocny, silny”. Szczególnie często występowało w Macedonii. Arediusz imieniny obchodzi 25 sierpnia, jako wspomnienie św. Arediusza (Yrieix), opata z Limoges. pl.wikipedia.org/wiki/Arediusz O dziwo, może to nie być imię nienoszone - jeszcze w 2023 miało 2 nosicieli (obecnie 1 lub 0). Co sądzicie? Dość podobne brzmieniowo do Arkadiusza, z imion perskich przywodzi mi na myśl Dariusza. A jednak zupełnie niepopularne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Arediusz 25.08.26, 01:18 Poza tym pierwszy raz mam styczność z tym imieniem, a interesuję się imionami blisko dwa lata, zakładam więc, że i większość ludzi nie wie o jego istnieniu. Nawet gdyby ludzie o nim wiedzieli, wydaje mi się, że jego podobieństwo do Arkadiusza mogłoby działać raczej na jego niekorzyść. Przez to, że brzmi podobnie, i zakładam, że zdrabniałoby się jednak na Arek nie Ared - imo jest w odbiorze uboższą wersją Arkadiusza, na którego to można by się zdecydować Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Arediusz 25.08.26, 06:14 Nawet mi sie podoba. Brzmi melodyjnie, bardziej niz Arkadiusz. Ja bym zdrabniala do Aresa Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Arediusz 25.08.26, 08:25 Za bardzo podobny do Arkadiusza, który w moim odczuciu był sezonówką sprzed dwóch pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Arediusz 25.08.26, 11:07 Nie lubię imion męskich zakończonych na -usz, więc i Arediusz mnie nie zachwyca 🤷. Podoba mi się za to znaczenie. Nie skojarzył mi się z Arkadiuszem, dopiero kiedy przeczytałam tu, to trochę faktycznie podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Arediusz 25.08.26, 14:45 Też 1 raz słyszę. Zdrobnienia - RED, Redek, Redi, Ared, Rediu, Arek, Aro, Ares,etc. Nie jest zły ale to chyba kwestia przyzwyczajenia się. Odpowiedz Link Zgłoś