Dodaj do ulubionych

Zagadkowy Lublin

27.01.11, 16:07
Jak dobrze znasz Lublin? Dla tych, którzy twierdzą, że miasto nie ma przed
nimi tajemnic oraz dla tych, którzy chcieliby poznać Lublin z nieco innej
strony - przygotowaliśmy zabawę.
Zapraszamy na FotoForum

fotoforum.gazeta.pl/72,2,734,121423144.html
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Zagadkowy Lublin IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 16:55
      Lublin, wieża ciśnień w zespole fabryki "Eternit"
      • Gość: malpa Re: Zagadkowy Lublin - do gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 17:13
        jesteś gościu!
        • kaczoocha Re: Zagadkowy Lublin - do gość 27.01.11, 17:56
          nie gościu, tylko samolub
          zepsuł innym zabawę
          • rilian Re: Zagadkowy Lublin - do gość 27.01.11, 17:59
            :D
      • Gość: gość Re: Zagadkowy Lublin IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.11, 18:53
        no dobra, to był jednorazowy wybryk z mojej strony, będący dowodem na to, że wystarczy miec internet, aby rozpoznać obiekt. Kolejne rozwiązania pozostawię dla siebie.
    • Gość: dzwoniec Re: Zagadkowy Lublin IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 19:32
      Rzeczywiście, straszna zagadka:
      www.flickr.com/photos/48054331@N03/4794368568/
      • Gość: malpa Re: Zagadkowy Lublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 19:42
        gościu, ale w ten sposób zepsujesz z kolei zabawę Gazecie
        • przemek.leniak hmm znaczy rozwiązana zagadka 27.01.11, 19:50
          ale czy na forum padło rozwiązanie tej ze zrzutami z google maps?
          pamietacie ten gródek słowiański?
          ???
          • przemek.leniak uwaga będzie rozwiązanie 27.01.11, 19:56
            Link
            kto nie chce sie dowiedzieć niech nie klika
            ...
            i jeszcze ku przypomnieniu z góry widoczek Link
            jak będziecie w taki sposób wklejać rozwiazania to zabawa dalej będzie (dla tych co chcą sami sobie rozwiązać)
            pzdr.
      • przemek.leniak Re: Zagadkowy Lublin 27.01.11, 20:02
        propos kto oznaczy owa wieżę cisnień na mapie?
        hi hi rozszerzmy trochę tę zagadkę
        :-P
        • redakcja_lublin Zagadkowy Lublin 28.01.11, 09:54
          Po tym, jak Gościu wyraził skruchę, a Przemek Leniak udzielił dobrej rady, dotyczącej przesyłania odpowiedzi, dzisiaj kolejna zagadka.
          Zapraszamy na FotoForum
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,734,121423144,121467391.html
          • pogarda Re: Zagadkowy Lublin 28.01.11, 14:52
            Nie jest to przypadkiem podworze na Okopowej?
            pzdr
            • pogarda Re: Zagadkowy Lublin 28.01.11, 14:55
              A propos - czy przypadkiem autorem nie jest nasza MO?
              Wyglada na to, ze jako jedyna zatrudniona w GwL osoba nie tylko nie alienuje forumowiczow ale wchodzi w interakcje. Brawo!

Powiew swierzego powietrza w gazecie czuje nawet tu - nad brytyjskim morzem :)
              pozdrawiam goraco!
              • redakcja_lublin Zagadkowy Lublin 28.01.11, 17:06
                Widzę, że dziś zagadka trudniejsza :)
                Nie jest to podwórze przy ul. Okopowej. To zupełnie inna część miasta.
                powodzenia !
                mo
                ps. Pogardo, dziękuję za dobre słowo :)
                • Gość: ZOO Re: Zagadkowy Lublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 18:08
                  może rzezba przed budynkiem PZPR albo jest to na bocznej Szopena
                • tajnos.agentos Re: Zagadkowy Lublin 28.01.11, 18:13
                  Wydaje mi się, że chyba jednak nie wiem gdzie to "cóś" może występować.:P
                  • wampir-wampir Re: Zagadkowy Lublin 28.01.11, 18:52
                    Mnie się zdaje, że to "cóś" występuje na Kunickiego, jako że budynek przypomina mi dawny ZOZ na tej ulicy, ale nie jestem pewien.
                    • przemek.leniak Re: Zagadkowy Lublin 29.01.11, 03:09
                      ta zagadka jest bardzo trudna...
                      hmm budynek w tle to wyraźnie lata 50...
                      i rzeźba...
                      stawiałbym na aleje Racławickie albo ich okolice...
                      tak prawdę mówiąc nie wiem czemu kołacze mi się w głowie ul Weteranów
                      zdjęcie zostało zrobione Nikonem D70 z czasem 1/60, Iso 200 etc etc
                      nic z tego jednak nie wynika...
                      ...
                      no trudna sprawa...
                      • tajnos.agentos Re: Zagadkowy Lublin 29.01.11, 09:54
                        przemek.leniak napisał:

> zdjęcie zostało zrobione Nikonem
                        > D70
                        z czasem 1/60, Iso 200 etc etc
                        > nic z tego jednak nie wynika...

Napewno nie. Znane wśród fotografów powiedzenie mówi, że zdjęcia robi aparat a fotografuje człowiek.:)))
                      • redakcja_lublin Re: Zagadkowy Lublin 31.01.11, 11:00
                        Skoro temat wątku zszedł już na tajemnicze znaki, to pozwolę sobie przypomnieć o zagadce.
                        Znajduje się tutaj, na skwerku przed budynkiem z czerwonym dachem
                        http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=lublin+sp%C3%B3%C5%82dzielczo%C5%9Bci+pracy&sll=52.025459,19.204102&sspn=6.221159,21.51123&ie=UTF8&hq=&hnear=Aleja+Sp%C3%B3%C5%82dzielczo%C5%9Bci+Pracy,+Lublin,+Lubelskie&ll=51.26716,22.572377&spn=0.000772,0.002626&t=k&z=19
                        Może ktoś z Was wie, co to za rzeźba?
                        • pogarda Re: Zagadkowy Lublin 31.01.11, 11:27
                          Rzezba na Spoldzielczosci Pracy?
                          Kiedys miescilo sie tam kolo (czy jakis inny organ) Zrzeszenia Pracownikow, Cech czy inne cus...
                          Ale moge sie mylic.
                          pzdr
                        • Gość: dzwoniec Re: Zagadkowy Lublin IP: 62.244.129.* 31.01.11, 11:30
                          > Skoro temat wątku zszedł już na tajemnicze znaki, to pozwolę sobie przypomnieć
                          > o zagadce.

Jakby temat nie zszedł na tejemnicze znaki, to byś sobie nie pozwolił przypomnieć? Oj ty, niedobry...
                          • przemek.leniak Redakcja to ONA 31.01.11, 20:47
                            zatem niedobra ewentualnie...
                            • Gość: dzwoniec Re: Redakcja to ONA IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.11, 21:04
                              Redakcja_lublin wybrał sobie płeć męską, bo przy odpowiadaniu wyświelta się "redakcja_lublin napisał", a wola Redakcji jest wolą świętą. Nawet jeżeli jest to "ona", to i tak nie zamierzam polemizować :)
                        • przemek.leniak Koło Olimpu! 31.01.11, 20:46
                          no tak trochę tam pracowałem a nie wpadło mi w oko...
                          Tam kiedyś było przedsiębiorstwo...
                          ech nie pamiętam dokładnie jakie
                          ale zaraz się dowiem...
                          • przemek.leniak Trochę wspomnień... 31.01.11, 21:34
                            Najpierw było tam LPTB (Lubelskie Przedsiębiorstwo Transpotrtowe Budownictwa) a konkretnie dyrekcja i oddział 1 i chyba dla tego własnie przedsiebiorstwa ten budynek powstał...
                            ale do 1966 tej rzeźby tam na pewno nie było
                            potem LPTB zamieniło się w Transbud i tu już nie mam wiadomości żadnych...
                            na marginesie: z LPTB wyłonił się LPRinż. (który jako spółka z o.o. istnieje do dziś) w którym przez wiele lat pracowała moja Mama, ale to już było na Zemborzyckiej...
                            ...
                            wracajac do rzeźby
                            ona mi wyglada na dość nową
                            drewno dośc szybko się starzeje
                            myślę że pojawić się musiała w latach 90
                            pzdr.
                            • przemek.leniak znalazłem więcej informacji ;-) 31.01.11, 21:57
                              adres tego miejsca to Aleja Spółdzielczości Pracy 36 :-)
                              link
                              znaczy na poczatku to było jednak LPTB a nie Transbud ale potem się wszystko zgadza...
                              teraz jest to Transhurt
                              i zerknijcie sobie na logo tej firmy link
                              myślę że rzeźba jest nawiązaniem do tego logo własnie - stąd myślę ta kula...
                              ale czemu w konarach? trzeba by chyba zapytać prezesa Grzegorza Dębca...
                              hmm plany Transhurtu sa dla rzeźby i budynku zabójcze link ma tam powstać wielki hotel
                              • przemek.leniak Jutro się może dowiem więcej 31.01.11, 22:14
                                tak sobie my śle ze rzeźba jest jednak z 2002 roku...
                • Gość: dzwoniec Zagadka dla redakcja_lublin IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.11, 19:11
                  Na pewnym budynku w Lublinie jest taki symbol. Pytanie brzmi: co on oznacza?
                  • tajnos.agentos Re: Zagadka dla redakcja_lublin 28.01.11, 19:15
                    Gość portalu: dzwoniec napisał(a):

> Na pewnym budynku w Lublinie jest taki symbol. Pytanie brzmi: co on oznac
                    > za?

Jak to co??? Taki z ciebie prawicowiec?:D
                    • Gość: dzwoniec Re: Zagadka dla redakcja_lublin IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.11, 19:25
                      Niby też tak myślałem, ale dlaczego akurat na tym budynku, a tu na bramie: img31.picoodle.com/img/img31/2/7/4/zyclunt/f_P1010479m_6b48de4.jpg

Mechanicy samochodowi też są masonami?

Tu jest forum, z którego są te zdjęcia: www.skyscrapercity.com/showthread.php?s=05e26c62405314e9930abb8c0eb23a41&t=840774
                      • tajnos.agentos Re: Zagadka dla redakcja_lublin 28.01.11, 19:28
                        Słowem, lewactwo wpełza wszędzie - trzeba czujnym być! Zgłoś to gdzie trzeba...
                        • przemek.leniak Propos pytania dzwońca 29.01.11, 02:29
                          ten budynek który sfotografowałeś akurat tym cyrklem i kątownicą się kieruje w strone budynku pałacu biskupiego...
                          i tak oczywiście że to masoński symbol ;-)
                          nie spieszyłbym się jednak z takim łączeniem masonerii i lewicy...
                          sam budynek jest wogóle arcyciekawy
                          i mam niejasne wrażenie że już był chyba opisywany w GwL i chyba też na forum...
                          jak nie był to napiszcie to się kilka słów skrobnie ad hoc...
                          a propos symbolu na bramie - on jest jeszcze ciekawszy
                          ze wzgledu na to koło zębate...
                          • tajnos.agentos Re: Propos pytania dzwońca 29.01.11, 10:16
                            przemek.leniak napisał:

> ten budynek który sfotografowałeś akurat tym cyrklem i kątownicą się kieruje w
                            > strone budynku pałacu biskupiego...
                            > i tak oczywiście że to masoński symbol ;-)
                            > nie spieszyłbym się jednak z takim łączeniem masonerii i lewicy...

Jeśli chodzi o mnie, wiem o tym... Nie wszyscy pollscy biskupi przecież byli reprezentantami opcji rydzykowo - radyjomaryjnej. Wielu bardzo zasłużonych dla Kościoła i kraju było zdeklarowanymi masonami...;)

> sam budynek jest wogóle arcyciekawy
                            > i mam niejasne wrażenie że już był chyba opisywany w GwL i chyba też na forum..
                            > .

Też coś mi "świta" w tym temacie.

> a propos symbolu na bramie - on jest jeszcze ciekawszy
                            > ze wzgledu na to koło zębate...

Może kwaterował tam jakiś zmechanizowany odłam masonerii?:)
                            • przemek.leniak zmechanizowany oddział masonerii łoł 29.01.11, 15:49
                              świetne stwierdzenie ;-)
                              ...
                              tak ogólnie to masoni się w swej symbolice do czegoś odwołują...
                              i to "coś" jest istotne jeśli chodzi o te symbole
                              w żadnym jednak wypadku nie stali się oni wyłącznymi posiadaczmi tych symboli (właścicielami)
                              to jedynie wypożyczony sprzęt jest ;-)
                              hmm masoni są śmieszni wizualnie - mnie zawsze bawili
                              w kwestiach ideowych - cóż to jedna z ideologii - ani bardziej słuszna ani mniej niż inne...
                              myślę, że znak na bramie symbolizuje coś bardzo ciekawego
                              ale mało zmechanizowanego jednak
                              boć strasznie antropocentryczny to symbol
                              cyrkiel i ekierka same w sobie są tylko nieco bardziej skomplikowane od najprostszej maszyny jaką jest dźwignia czyli kołek...
                              ale do skonstruoawnia koła zębatego są niezbędne (albo były w czasch kiedy CAD nie istniał)
                              a wszystkim tym tak czy siak musi kierować ludź
                              ludź w tym wypadku ludowy (znaczy proletariacki konstruktor czy architekt świata)
                              w sumie tego uczono kiedyś w tej dawnej szkole...
                              co nie zmienia tego, że ten kto planował tę bramę - był ciekawym ludzikiem i chyba mało proletariackim... ;-)
                              pzdr.
                  • Gość: Cardillon Re: Zagadka dla redakcja_lublin IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 19:16
                    a czy jest jakis napis w stylu "Deszcz pada"?
                  • czarownica.z.tubtina Zagadka ptaska ;-) 01.02.11, 20:31
                    "Wolnosc Odrodzona" loza masonska, ktorej siedziba byl palac konsystorski, czyli dzisiajszy palac biskupi. Ale byla tam takze i drukarnia arianska, a moze nawet zbor arianski. Sluzyl tez jako sad kryminalny i biuro gubernialne pocztowe zreszta, wiec arcybaca mieszka w budynku o nietypowej historii jak na Lublin ;-). Budyneczek z godlem lozy byl zapewne tylko oficyna palacu.

Lata i kolejnosc zdarzen, zmieniajacych przeznaczenie palacu ustalcie juz sami...
                    • przemek.leniak e nie... 01.02.11, 21:55
                      Wszystko sie zgadza.
                      ale oficyna to nie...
                      Czarownico, ten budynek jest z całkiem innego okresu...
                      1937 - o ile dobrze pamietam to Red. Naczelna mi mówiła że jest to po prostu dom architekta...
                      z tym że wiesz...
                      o wiele ciekawszy jest budynek do którego on przylega
                      od strony ul. Wyszyńskiego ma on frontonie jakaś zdaje się rusałkę...
                      czy też może raczej Syrenę albo raczej Trytonkę ;-)
                      znaczy się byłaby to grecka albo Rode - matka utopijnych heliadów albo też może Styks Okeanida która była matką np. Nike, może wreszcie sama Tetyda?
                      w przypadku tetydy słońce byłoby zachodzące...
                      wyłania się ona z wody na tle jutrzenki (wschodzącego słońca) i trzyma w ręku coś jakby lilie wodną czy lotos może...
                      nad tą rusałką jest okno pod którym jest zawiesie do latarni...
                      budynek ma kilka szczytów zwieńczonych bardzo charakterystycznym motywem głów końskich
                      takie coś sie nazywa rogowniki lub szparogi gdy jest na wiejskiej chałupie
                      nie mogę tego odnaleźć ale wiem że była na to i nazwa która nawiązywała do Peruna...
                      w kazdym razie sa to głowy koni a może hipokampów?
                      ciekawe?
                      • przemek.leniak gdyby kogoś to zaciekawiło to 01.02.11, 23:24
                        zapraszam na fotoforum link
                        gdzie troszkę o tym będzie
    • Gość: dzwoniec Pytanie do redkacja_lublin IP: 62.244.153.* 01.02.11, 17:38
      Uprzejmie zapytuję: czy w związku z nieodgadnięciem poprzedniej zagadki z kulą na drzewie szanowny (szanowna) Redkacja strzelił(a) focha i juz nie bedzie więcej zagadek?
      • redakcja_lublin Re: Pytanie do redakcja_lublin 01.02.11, 21:03
        Redakcji miło jest, że zagadki się spodobały :)
        Focha nie strzeliła, tylko dała się podejść chorobie. Jednak przemysł farmaceutyczny czyni cuda, więc i kolejne zagadki będą.
        Zapraszam :)
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,734,121423144,121649710.html
        ps. Przemkowi Leniakowi dziękuję za wyjaśnienie sprawy kulki :)
        • Gość: dzwoniec Re: Pytanie do redakcja_lublin IP: 62.244.153.* 01.02.11, 21:53
          Dzięki :)
          Co do zdjęcia, to według mojego wstępnego rozpoznania, przedstawia ono balkon w jakiejś kamienicy. Śledztwo trwa :)
          • wampir-wampir Re: Pytanie do redakcja_lublin 01.02.11, 22:10
            Brawo Ptasiek :D
            A sama kamienica została zbudowana w 1910 roku...
            • Gość: dzwoniec Re: Pytanie do redakcja_lublin IP: 62.244.153.* 01.02.11, 22:17
              Brawo Sherlocku. Zwróciłeś uwagę na drzwi balkonowe i okna? Są znacznie młodsze niż reszta budynku. Chwileczkę, sprawdzę przez lupę.
              • rilian Re: Pytanie do redakcja_lublin 01.02.11, 22:21
                z 1910 pochodzą pupy na balkonie.
                • redakcja_lublin Poddajecie się? 04.02.11, 11:23
                  Nikt nie ma pomysłu na zagadkę nr 3?
                  • pogarda Re: Poddajecie się? 04.02.11, 11:42
                    Ja sie nigdy nie poddaje! Ja sie wycofuje na z gory zaplanowane pozycje ;-D
                    A propos zagadki: wyglada to jak balkon jednej z kamienic przy lubartowskiej/obywatelskiej.
                    Dokladnego adresu nie podam, bo nie znam.
                    pzdr
                  • tajnos.agentos Re: Poddajecie się? 04.02.11, 11:48
                    Wydaje mi się, że to są Bronowice lub okolice...:)
                  • przemek.leniak Forum nigdy się nie poddaje 04.02.11, 12:10
                    dopiero jutro będe w L.
                    i wtedy...
                    mam nadzieję...
                    • redakcja_lublin Forum nigdy się nie poddaje 04.02.11, 15:20
                      Pod takim tytułem grzech nie napisać ;)
                      Lubartowska - nie. To po drugiej stronie rzeki.
                      Ale i Bronowice - nie. Zostają te okolice :)
                      • pogarda Re: Forum nigdy się nie poddaje 04.02.11, 15:23
                        Ktorej rzeki? mamy ich w lublinie trzy...
                        pzdr
                      • Gość: bosman Kunickiego... IP: *.centertel.pl 04.02.11, 15:30
                        róg którejś z uliczek.
                        • pogarda Re: Kunickiego... 04.02.11, 15:41
                          Kunickiego jest po tej samej stronie bystrzycy co lubartowska, czyz nie?
                          pzdr
                          • Gość: bosman mylisz się Waść IP: *.centertel.pl 04.02.11, 15:51
                            Lubartowska - pólnoc, Kunickiego - południe. Zupełnie "protiwpałożnie"
                            • Gość: bosman Re: mylisz się Waść IP: *.centertel.pl 04.02.11, 15:52
                              www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&source=hp&q=Lublin+plan&lr=lang_pl&btnG=Szukaj+w+Google
                              • pogarda MAsz racje 04.02.11, 16:02
                                Faktycznie Bosmanie, masz racje - pomylilem kunickiego z narutowicza... dawno w lublinie nie bylem, a i tak jak bylem to mieszaly mi sie te dwie nazwy...
                        • Gość: leniak Bosmanie a może to tu? IP: 62.244.136.* 04.02.11, 16:49
                          bardzo mała ta kamieniczka ledwie 1 izba na piętro
                          obstawiałbym zatem Kośminek ale...
                          ale może to za Cukrownią?
                          uwaga strzelam link sam róg
                          ale musze przyznać że podejrzewam swe pudło...
                          no nie łatwe to tak z daleka...
                          pzdr
                          • redakcja_lublin Re: Bosmanie a może to tu? 05.02.11, 18:56
                            To tu, gratuluję :)
                            • Gość: leniak Naprawdę? IP: 62.244.152.* 05.02.11, 21:30
                              jestem zaskoczony...
                              Chciałem tam dziś wyciągnąć Słonko...
                              ale nic z tego - zwiedzaliśmy dziś hangary po LWSie - kto bywa to wie w jakim celu
                              widziałem świetne wywrotki na pięty ze świecącymi kółkami!
                              ale kupiłem tylko zielono-żółto-fioletową zebrę, która ma nogi dobre do masażu dziąseł, w brzuchu grzechotkę a w głowie takie coś co piszczy...
                              zebra jest dla naszego szczeniaka celem odwrócenia uwagi od naszych butów...
                              ...
                              hmm...
                              naprzeciw tego odgadniętego są budynki poprzemysłowe - nie wiem po jakim konkretnie przemyśle - chyba coś z wagami...
                              ale zanim powstało lubelskie Tesco tam własnie szkoliliśmy się do późniejszej w nim pracy...
                              tak więc okazuje się, że dobrze mi się kołatało, że znam ten widok i to nie przelotnie...
                              Dzielnica otaczająca Cukrownię jest piękna...
                              naprawdę warto się tam wybrać, powiedzmy wiosną kiedy już przybędzie zieleni...
                              ...
                              niestety o samym tym domu nie wiem zupełnie nic...
                              owszem, mogę napisać, że o kilka kroków zaledwie od tego budynku mieszkał nieszczęsny Gajcy z powieści Wrońskiego...
                              albo że w tym samym roku kiedy powstał ten budynek powstał też w Lublinie pomnik, który upamiętniał 500 lat od zwycięstwa w okolicach Tannenberga...
                              Pomnik skalą wielce podobny do budynku-zagadki...
                              ale o samym budynku nic nie wiem...
                              pzdr.
                              • przemek.leniak Proszę o następną zagadkę 07.02.11, 12:27
                                tym razem nie będę juz taki szybki w rozwiązywaniu...
                                dam poszaleć innym...
                                • pogarda Re: Proszę o następną zagadkę 07.02.11, 13:59
                                  Rowniez czekam na nowa zagadke...
                                  Mam nadzieje, ze tym razem pojawi sie jakis nieznany element znanej architektury.
                                  pzdr
                                  • redakcja_lublin Re: Proszę o następną zagadkę 07.02.11, 14:36
                                    Nieznany element w przygotowaniu :)
                                    Na razie domek z gankiem
                                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,734,121423144,121875291.html
                                    • pogarda Re: Proszę o następną zagadkę 07.02.11, 15:02
                                      Stara Kalina - ul Sienna ;)
                                      pzdr
                                      • przemek.leniak nie Sienna 07.02.11, 16:56
                                        Sienna na całej swej długości po jednej stronie ma cmentarz a po drugiej...
                                        no cóż dziś to raptem 3 domy
                                        stara kamienica...
                                        potem bodaj budynek szpitalny przemieniony na dworek
                                        i jeszcze jeden taki dworkowaty...
                                        no wiem że niedokładnie napisałem
                                        dokładnie jest tu link
                                        a ten dom na zdjęciu jest sfotografowany od południa...
                                        na Siennej od południa to mozna zobaczyć tylko mur cmentarny
                                        pzdr.
                                        • przemek.leniak a może nie od południa? 07.02.11, 20:07
                                          może od wschodu
                                          i wtedy dość daleko od Kaliny
                                          za to blisko pierwszej zagadki ;-)
                                          no nie wiem sam...
                                          • przemek.leniak kto wie w która stronę 07.02.11, 20:10
                                            kieruje się anteny Polsatu?
                                            ;-)
                                            pzdr.
                                          • redakcja_lublin Re: a może nie od południa? 08.02.11, 09:42
                                            To nie jest Kalina.
                                            A jeśli chodzi o zagadki, to najbliżej jest od miejsca tej ostatniej.
                                            Mogę też podpowiedzieć coś z literatury - w dzielnicy, w której zrobione zostało zdjęcie, stała willa Lilli Byoros.
                                            Pomogłam ?
                                            • przemek.leniak no ładnie 08.02.11, 10:38
                                              Kina Venus jeszcze nie czytałem ;-)
                                              ech ale to mnie oczywiście kieruje...
                                              w okolice przedłuuuuzenia pomyłki Pogardy...
                                              ech ale i tak nic nie wiem...
                                              a podejrzewałem okolice ul Szklanej
                                              • przemek.leniak alem głupi... 08.02.11, 10:48
                                                myślałem o Nadbystrzyckiej (jakże niesłusznie)
                                                przedłuzenie owszem i pomyłki też hi hi...
                                                a do tego nie trzeba czytać nawet książki choć mówia że warto...
                                                pomoc jest ogromna ;-)
                                            • tajnos.agentos Nie mam pewności... 08.02.11, 14:05
                                              ...Ale wydaje mi się, że to jest Stary Czechów - okolice ulic Kosmowskiej i Dudzińskiego.
                                              • redakcja_lublin To nie jest Czechów 08.02.11, 14:50
                                                Tajnosie, to nie jest Czechów. To z drugiej strony miasta.
                                                Przemku, skoro pomoc była za mała, to napiszę tak: do 10 razy sztuka.
                                                • przemek.leniak Ja już wiem w jakiej okolicy... 09.02.11, 00:22
                                                  ale konkretnie to kilka pomysłów sprawdziłem i to nie było to...
                                                  Jak to Jan Kochanowski pisał do doktora Montana?
                                                  "pierwszą, wtórą i trzecią, czwartą wieś i piątą
                                                  szóstą także i siódmą, ósmą i dziewiątą,
                                                  nie wiem , miły doktorze , w której masz krainie,
                                                  jam tylko tył w dziesiątej , która przy Lublinie."
                                                  ...
                                                  cóż próbuję...
                                                  ale dajmy szansę i innym ;-)
                                                  pzdr.
                                                  • przemek.leniak czy tył to nie wiem 09.02.11, 00:34
                                                    był zaś napewno
                                                    ;-)
                                        • Gość: Krzysztof Re: nie Sienna IP: *.smevpn.tpnet.pl 02.04.11, 11:57
                                          Budynek szpitalny był tam gdzie nic nie ma, pomiedzy, jak to ująłeś słusznie starą kamienicą, która należy do mijej rodziny, a owym pseudo dworkiem :)
                          • Gość: bosman gratki leniaku... IP: *.centertel.pl 07.02.11, 15:25
                            bawimy się dalej :-)
                            • redakcja_lublin A może quiz? 09.02.11, 18:09
                              Skoro zagadka zdjęciowa nr 4 okazała się ciut trudna, to może na rozgrzewkę rozwiążecie quiz?
                              Zapraszam :)
                              lublin.gazeta.pl/lublin/0,36651,9079604.html
                              • wampir-wampir Re: A może quiz? 09.02.11, 20:34
                                9 poprawnych. Nieźle :-)))
                              • wujekbronek Re: A może quiz? 10.02.11, 07:57
                                mi poszło na tyle kiepsko, że się nie przyznam :-)
                                ...ale to pewnie, przez to, że kolor czcionki był źle dobrany :-)

pozdrowienia dla wszystkich
                                • Gość: leniak Re: A może quiz? IP: 62.244.136.* 10.02.11, 09:15
                                  7 dobrze tylko...
                                  ech gdzie mi do Wampira...
                                  nie rozpoznałem Cichej...
                                  żle oceniłem wysokość tarasu
                                  no i Lublin wydał mi sie być większy niż jest...
                                  ...
                                  och wstyd i hańba...
                                  o wieczna sromoto!
                                  wpadłem po uszy
                                  w ignorancji błoto?
                                  • pogarda Re: A może quiz? 10.02.11, 12:42
                                    Laniaku tez mialem siedem...
                                    Zle wytypowalem odpowiedzi o Uczelni Talmudycznej, Kto nie urodzil sie w lublinie (mylsalem, ze to kaluzynski) i Carnaval - na usprawiedliwienie dodam, ze Carnaval nigdy mnie nie interesowal i pewnie juz tak zostanie... Gdyby pytanie dotyczylo nagrod im Zajdla, albo zlotu uzytkownikow Linuxa... Ha! to bym wiedzial :)
                                    Ps: Malgosiu dziekujemy za quiz ;)
                                    pzdr
                                    • redakcja_lublin Re: A może quiz? 10.02.11, 13:23
                                      Proszę Państwa, a zdjęciowa zagadka nr 4?
                                      Rozumiem, że tym razem była nieco za trudna. Wiem, wiem, forum się nie poddaje, ale skoro nikt już nawet nie próbuję, to może podam link?
                                      Zatem domek z gankiem jest tutaj
                                      maps.google.pl/maps?ll=51.217237,22.579544&spn=0.00164,0.004823&t=h&z=18&lci=com.panoramio.all
                                      A wiecie, gdzie zrobione zostały ręce, które zapraszają na quiz?
                                      pozdrawiam,
                                      mo
                                      ps. Pogardo, z tą Małgosią, to przesadziłeś ;)
                                      • pogarda Re: A może quiz? 10.02.11, 13:27
                                        Eetam znowu przesadzilem... My swoich ulubionych nazywamy po imieniu :)
                                        Ale skoro nalegasz to pozdrawiamy Magao! :)
                                        • magao Re: A może quiz? 10.02.11, 13:49
                                          magao to od Magdy :)
                                          • pogarda Re: A może quiz? 10.02.11, 16:40
                                            No to kompletnie sie pogubilem...........
                                            Myslalem, ze MO to Małgorzata Domagała mimo, ze nazwisko nie zaczyna sie na O ;)
                                            Teraz mi sie wyprostowalo.
                                            Znalem kiedys jedna Magde, ktora kochala Lublin i widziala go w podobny sposob. Skonczyla Animacje na UMCS na tym samym roku co Indoor i Koza.
                                            Byl w Lublinie wtedy zespol acid jazzowy Syncopy Apple, z ktorym sie przyjaznila ale to daaaawno bylo ;)
                                            pzdr
                                            • przemek.leniak Otwock... 12.02.11, 12:29
                                              och to była sztuka...
                                              2009 maj - Kukiz i Piersi
                                              czy magdao była i widziała?
                                            • Gość: tomek Re: A może quiz? IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 22:49
                                              a co jest właśnie z zespołem Syncopy Apple? mieli kiedyś fajny kawałek w Radiu Lublin
                                              • pogarda Re: A może quiz? 05.08.15, 15:56
                                                Zespol Syncopy Apple sie rozjechal. Klawiszowiec gra (chyba) do tej pory z Kayah, sekcja denta z Szeligowski Brass Band, trebacz, Suchy mial swoj zespol Blues Beer Drinkers, Gosciu, ktory tam spiewal i pisal piosenki po rozpadzie zespolu skupil sie na produkcji i nadal pisze dla innych artystow odsprzedajac praw aautorskie. Nadal sluychasz jego piosenek tylko pod roznymi nazwiskami ;)
                                                pzdr
                                                • empi Re: A może quiz? 05.08.15, 16:39
                                                  Hey :) Zatęskniłeś? Wytłumacz się najpierw! :)
                                                  pzdr.
                                                  • wampir-wampir Re: A może quiz? 05.08.15, 17:02
                                                    empi napisał:

> Hey :) Zatęskniłeś? Wytłumacz się najpierw! :)

Wszelki duch, czyli Pogarda. Cześć :-)))
                                      • przemek.leniak ha znaczy że... 12.02.11, 12:11
                                        niesłusznie wykluczyłem prawidłową odpowiedź...
                                        gdybym przeszedł na druga stronę Kunickiego...
                                        no ale nie przeszedłem...
                                        ...
                                        Ręce są oczywiście tam gdzie w Lublinie przelewa się najwięcej krwi...
                                        ...
                                        Pogarda zna wszystkich?
                                        pzdr.
                                        • magao na to wygląda ;) 12.02.11, 16:42
                                          z rękami - zgoda
                                          ale z Otwockiem, to nie - może inna Magda ? ;)

w poniedziałek następna zagadka - chyba, że wolicie drugi quiz ?
                                          • przemek.leniak a może i quiz i zagadka? 12.02.11, 17:43
                                            coś musiałem pomylić z Otwockiem ;-)
                                            ech starzeję się...
                                            • pogarda Re: a może i quiz i zagadka? 14.02.11, 10:13
                                              ech starzeję się...

Leniaku obaj to mamy... JA osobiscie chodze codziennie rano przed praca na silownie - co prawda tylko na pol godzinki ale zawsze, na sniadanko tylko owoce i warzywa (wszystko powyzsze wspomaga metabolizm), moje ukochane piffko ograniczyczylem do 4 - 5 dziennie, nie pije w niedziele i poniedzialek. Aikido dwa razy w tygodniu, Kendo raz... Skydive, Bungee, szybki moturek - cokolwiek z adrenalina w tle... Wszystko to dlatego, ze czuje jak te 35 zycia mnie dogania zmarszczkami.
                                              Jak to sie nazywa? Kryzys wieku sredniego?
                                              PS: Czekamy na nastepna zagadke...
                                              pzdr
                                              • przemek.leniak ano czekamy 14.02.11, 11:16
                                                próbowałem znaleźć coś ciekawego o miejscach dwu ostatnich zagadek...
                                                ale nic nie wyszperałem
                                                a ten dom z ostatniej zagadki ma faktycznie przepiękny ganek
                                                warto zobaczyć go na żywo
                                                prawdziwe kolorowe szkło musi dawać bajkowe refleksy wewnątrz ganku...
                                                nie wiem czy tego aby nie zmałpować (bez kontekstów)

dziś to sam obejrzałem
                                                ależ spłaszczyło perspektywę na zdjęciu ;-)
                                                w rzeczywistości żywopłot z ligustru i skrzynka chyba tepsy nie są tak blisko ogrodzenia jak wygląda...
                                                no i od strony Kunickiego naprawdę trudno tę perełkę kolorystyczną zobaczyć...
                                                za to licealiści z VI LO mają widok dobry...
                                                ech... Lublin...
                                                • redakcja_lublin czekamy, czekamy 14.02.11, 18:51
                                                  Proszę bardzo - drugi quiz
                                                  quiz
                                                  A może macie koty? To poproszę o zdjęcia :)
                                                  Dzień kota
                                                  • wampir-wampir Re: czekamy, czekamy 14.02.11, 19:43
                                                    redakcja_lublin napisał:

> Proszę bardzo - drugi quiz
                                                    > quiz

Drugi? Zaraz, zaraz... na te pytania już raz odpowiadałem.
                                                  • redakcja_lublin Re: czekamy, czekamy 14.02.11, 21:19
                                                    tam są dwa quizy. drugi fotograficzny
                                                    lublin.gazeta.pl/lublin/0,36651.html
                                                  • redakcja_lublin Zagadka piąta 14.02.11, 21:21
                                                    nowa zagadka to takie sympatyczne 'wzorki'.
                                                    mijaliście je milion razy :)
                                                  • wampir-wampir Re: czekamy, czekamy 14.02.11, 22:02
                                                    redakcja_lublin napisał:

> tam są dwa quizy. drugi fotograficzny
                                                    > lublin.gazeta.pl/lublin/0,36651.html

Dziękuję :-))) Wynik taki jak poprzednio - 9 poprawnych. Myślałem, że ta budowa na Zana to sąd, a to komisariat.
                                                  • przemek.leniak wzorki czyli 14.02.11, 22:47
                                                    jak rany znam to!
                                                    ale skąd ja to znam :-P
                                                  • przemek.leniak uch dodrapałem się do Wampira! 14.02.11, 22:56
                                                    9 do 1!
                                                    zawaliłem 3 pytanie...
                                                    ale podchwytliwe one są :-)
                                                    6 jest oj oj
                                                    nawet bardzo ;-)
                                                    Wampir dogoniłem Cię ;-)
                                                    i nie mów że chwilowo... :-)
                                                  • wujekbronek Re: czekamy, czekamy 14.02.11, 23:20
                                                    redakcja_lublin napisał:

> A może macie koty? To poproszę o zdjęcia :)

nieśmiało mogę zaproponować takie coś:
                                                    fotoeseje.blox.pl/tagi_b/271/kot.html
                                                    :-)
                                                  • przemek.leniak 3 koty 14.02.11, 23:28
                                                    ale nie mam takich zdolności do ujmowania futrzaków...
                                                  • wujekbronek a co powiecie na szóstą zagadkę? 14.02.11, 23:38
                                                    wymiękam przy tak szacownym gronie znawców Lublina ale może chcecie kolejną zagadkę? o ile Redakcja wyrazi zgodę :-)
                                                  • przemek.leniak Jasne choć piąta jeszcze nie rozwiązana 14.02.11, 23:49
                                                    tak mi świta że to stare miasto...
                                                    mieszkałem tam więc może i dobrze mi świta ale dalej nie zlokalizowałem ulicy
                                                    Złota? a może to szewc?
                                                    no znam ten wzór...
                                                    ale gdzie to jest?
                                                    dawaj szóstą
                                                    i nie bądź taki skromny
                                                    ty wiedziałeś o Krochmalnej a ja jedynie przypuszczałem, że to tam...
                                                    nie mówiąc o rogu Chałbińskiego
                                                    chodziłem przecie tamtędy do dentysty...
                                                    a nie wyłapałem...
                                                  • przemek.leniak szewc ma lilijki a nie wzorki... 14.02.11, 23:53
                                                    no kurczę...
                                                    męczy mnie to
                                                  • redakcja_lublin Re: a co powiecie na szóstą zagadkę? 15.02.11, 11:06
                                                    Redakcja wyraża zgodę :)
                                                    Proponuję tylko poczekać do wieczora na rozwiązanie wzorków. Jeśli nikt nie wpadnie na trop, to podam rozwiązanie.
                                                    I wtedy Wujku Bronku wstawisz 6 zagadkę. Może być tak?
                                                    A Znikota z przyjemnością wezmę do czwartkowej galerii :)
                                                    Przemku, nie bądź taki skromny. Poproszę o zdjęcie futrzaków :)
                                                    Pogardo, niestety, piątek to za późno.
                                                  • Gość: wujekbronek Re: a co powiecie na szóstą zagadkę? IP: *.azoty.pulawy.pl 15.02.11, 13:57
                                                    Jasne, że zaczekam na rozwiązanie "piątki" :-)
                                                    ... prawdę mówiąc to myślałem, że Przemek już podał rozwiązanie - chyba czytałem za duzo między wierszami :-)
                                                  • przemek.leniak Nie podałem - tu mnie przeceniłeś 15.02.11, 14:50
                                                    jakoś mi się to Stare Miasto przyczepiło
                                                    i przeglądam własnie serwis Teatru NN
                                                    zarąbisty serwis pt. Leksykon Lublin link
                                                    ale przecie jestem omylny - nawet bardzo a szczególnie na tym etapie kiedy jak mówi Wampir mam fazę maniakalną na forum (a własnie mam)
                                                    nie znalazłem jeszcze...
                                                    ;-)
                                                  • wampir-wampir Re: Nie podałem - tu mnie przeceniłeś 15.02.11, 19:50
                                                    przemek.leniak napisał:

> jakoś mi się to Stare Miasto przyczepiło

Przyznam, że i do mnie. Widziałem to, ale gdzie? Nie mam pojęcia...
                                                  • redakcja_lublin zagadka piąta rozwiązanie 15.02.11, 22:41
                                                    Wujka Bronka teraz prosimy o szóstą zagadkę, a sympatyczne wzorki mijacie przechodząc przez Bramę Grodzką :)

• wujekbronek Re: zagadka piąta rozwiązanie 15.02.11, 23:02
                                                    czy zagadkę zapodać tutaj? bo spróbowałem podłączyć ją tam gdzie są wszystkie ... ha, dwukrotnie ją podłączyłem bo nie doczytałem że (zdjęcie) czeka na akceptację moderatora :-)
                                                  • przemek.leniak No ładnie... 15.02.11, 23:35
                                                    kto chciał fragmenty znanej budowli?
                                                    och wstydzie...
                                                  • przemek.leniak no i mnie olśniło 16.02.11, 00:02
                                                    dokładnie to wszedłszy już od strony przedmieścia trzeba zerknąć w stronę zegara...
                                                    jak rany...
                                                    cóż zwiedziłem wirtualnie niemal całe Stare Miasto za tym motywem...
                                                    a wystarczyło zerknąć na bramę
                                                  • tajnos.agentos Re: a co powiecie na szóstą zagadkę? 16.02.11, 10:26
                                                    Zdjęcie kota mógłbym przesłać, ale jest już nieaktualne gdyż drań czegoś się nażarł i zdechł. A kiedy obchodzimy dzień psa albo ewentualnie dzień jeża?
                                                  • pogarda Re: czekamy, czekamy 15.02.11, 10:35
                                                    Mam cztery koty, ale w tym tygodniu jestem w Cardiff wiec w domu bede dopiero w piatek :(
                                                    Raczej za pozno zeby przeslac zdjecia :(
                                                    pzdr
                                                  • wampir-wampir Re: czekamy, czekamy 15.02.11, 15:02
                                                    Ja mam kotkę, ale też jestem poza domem. Szkoda :-(
    • redakcja_lublin zagadka 6 16.02.11, 11:53
      redakcja wita i informuje, że załatwiła sobie możliwość moderacji zdjęć na fotoforum i szósta zagadka jest widoczna na stronie. oto tajemniczy budynek
      • przemek.leniak No wypatrzył wujekbronek 16.02.11, 12:18
        ślicznie wypatrzył...
        klatka schodowa dziwnie mi się kojarzy z tyłami Radziwiłowskiej...
        ale to nie jest wcale odpowiedź...
        tylko skojarzenie takie mam ;-) ad hoc
        • wujekbronek Re: No wypatrzył wujekbronek 16.02.11, 12:26
          nic nie mówię ani w te ani we w te, żeby tropów nie mieszać :-)
          • wampir-wampir Re: No wypatrzył wujekbronek 16.02.11, 13:54
            Mnie się to kojarzy z Nowym Światem. Czyżby?
            • wujekbronek Re: No wypatrzył wujekbronek 16.02.11, 14:58
              to jeszcze nie to :-)

ps.
              Redakcjo podpowiedz czy i kiedy można serwować podpowiedzi :-)
              • wampir-wampir Re: No wypatrzył wujekbronek 16.02.11, 15:18
                A czy "jeszcze nie" to nie jest podpowiedź?
                • wujekbronek Re: No wypatrzył wujekbronek 16.02.11, 16:56
                  w zasadzie rzecz biorąc, uwzględniając różne habitacje pozytywne jak i niuanse historyczne, nie wnikając za nadto w detale aby się nie rozdrabniać,
                  krótko mówiąc ale przemyślnie:
                  zamiaru takiego nie miałem (aby owo "jeszcze" traktować jako podpowiedź) :-)
                  • wampir-wampir Re: No wypatrzył wujekbronek 16.02.11, 17:05
                    wujekbronek napisał:

> w zasadzie rzecz biorąc, uwzględniając różne habitacje pozytywne jak i niuanse
                    > historyczne, nie wnikając za nadto w detale aby się nie rozdrabniać,
                    > krótko mówiąc ale przemyślnie:
                    > zamiaru takiego nie miałem (aby owo "jeszcze" traktować jako podpowiedź) :-)

Hmm, no to może pojedźmy dalej tym Nowym Światem. W kierunku Czubów. Nazwy ulicy nie podam, bo nie znam, to nie moja okolica, ale zdaje mi się, że właśnie tam to widziałem, choć to takie ogólne wrażenie :-)))
                    • wujekbronek Re: No wypatrzył wujekbronek 16.02.11, 22:34
                      ja tam do wrażeń nic nie mam... no może tyle, że ulotne są i że to Twoje wampirze-wampirze po prostu uleciało :-)
                      • wampir-wampir Re: No wypatrzył wujekbronek 18.02.11, 15:04
                        wujekbronek napisał:

> ja tam do wrażeń nic nie mam... no może tyle, że ulotne są i że to Twoje wampir
                        > ze-wampirze po prostu uleciało :-)

Poddaję się w takim razie. Widziałem to na pewno, ale nie potrafię sobie przypomnieć lokalizacji :-)))
      • Gość: pogarda Re: zagadka 6 IP: *.freedom2surf.net 16.02.11, 16:27
        redakcja napisala:
        A Znikota z przyjemnością wezmę do czwartkowej galerii :)
        Przemku, nie bądź taki skromny. Poproszę o zdjęcie futrzaków :)
        Pogardo, niestety, piątek to za późno.

Redakcjo, przesle ci zatem na magao serie zdjec z kotami. Serie, skompilowal i opatrzyl komentarzem moj kolega z uniwerku ;)
        A zdjecia przesylam na adres prywatny, bo koty nie moje, a i zdjecia tez nie ;)
        pzdr
        • Gość: PS: Re: zagadka 6 IP: *.freedom2surf.net 16.02.11, 16:39
          Magao,
          Prosze sprawdzic SPAM. Z jakichs powodow wszystkie serwisy obslugiwane przez google, w tym i rowniez @gazeta.pl wrzucaja do spamu wszystkie maile, ktore zawieraja wiecej niz 5 zdjec, kwalifikujac je jako spam :(
      • wujekbronek zagadka 6 i może pierwsza podpowiedź :-) 16.02.11, 22:45
        Niedaleko pada jabłko od jabłoni
        szósta zagadka od jednej z pięciu wcale nie stroni :-)
        • wampir-wampir Re: zagadka 6 i może pierwsza podpowiedź :-) 18.02.11, 18:01
          Nawet gdybym trafił, byłby to tylko strzał. Poddaje się. Podaj, proszę rozwiązanie. Forum zajęte nekrofilią i tak już się nie bawi :-)))
          • wujekbronek Re: zagadka 6 i może pierwsza podpowiedź :-) 19.02.11, 12:06
            Chyba masz rację ... ale może póki co wrzucę daleko idącą podpowiedź?
            Jakby wejść na któryś z bloków stojących przy ulicy, którą wspomniałeś na początku - to nie dość że można by było zobaczyć ulicę z domem z zagadki 6, ale może i sam dom :-)
            • wampir-wampir Re: zagadka 6 i może pierwsza podpowiedź :-) 19.02.11, 13:01
              Czyli na Dziesiątej. Okolicę więc kojarzyłem nie najgorzej, ale i tak nie wiem gdzie to dokładnie jest.
              • magao zagadka 6 19.02.11, 14:54
                pierwsza podpowiedź była wystarczająca :)
                pamiętając, którą zagadkę rozwiązał Wujek Bronek, udałam się w tę okolicę
                (tak, tak, dedukcja godna komisarza Maciejewskiego ;)
                i bingo!
                okrąglak stoi naprzeciwko, choć trzeba wejść na podwórko, by go zobaczyć
                poproszę o następną zagadkę :)
                • wampir-wampir Re: zagadka 6 19.02.11, 20:32
                  Ja też poproszę. Pewnie i tak nie zgadnę, bo dobry jestem raczej w ogólnych planach, a po mieście chwilowo nie mogę pobiegać, ale podoba mi się ta zabawa. Przynajmniej dowiem się czegoś od Was :-)))
                • wujekbronek Re: zagadka 6 19.02.11, 20:51
                  wooooow! najszczersze gratulacje! zwłaszcza wybrania od razu właściwej zagadki, do której nawiązałem.
                  Teraz mogę zdradzić, że fotki okrąglaka wisiały na moim blogu prawie cały dzień od momentu publikacji zagadki :-) ... za chwilę tam wrócą :-)

Redakcjo melduję wykonania zadania :-)
                  I za Magoa zgłaszam zapotrzebowanie na kolejną zagadkę :-)
    • redakcja_lublin zagadka 7 20.02.11, 11:33
      mamy nową zagadkę - taka górka czy kopiec. Na nim pamiątkowy kamień.
      Gdzie to jest :)
    • wampir-wampir Re: Zagadkowy Lublin 20.02.11, 17:46
      Czyżby radny zrealizował swój pomysła zmieniając jednak lokalizację (nie jest to Narutowicza)? Swego czasu głośno było o tym pomyśle ;-)))

www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100217/LUBLIN/61213904
      • wampir-wampir A przy okazji Szanowna Redakcjo 20.02.11, 18:31
        ... chciałbym zapytać, czu może pokłosiem tych quizów i zagadek ma być lubelski spacerownik? A jeśli tego nie planujecie, to może warto by było pomyśleć. Były już krakowski i wrocławski, dlaczego więc nie pokusić się o lubelski...?
      • redakcja_lublin Re: Zagadkowy Lublin 20.02.11, 18:48
        Uspokajamy, nie jest to kamień upamiętniający bitwę pod Grunwaldem, ani żadną inna bitwę, chociaż jako że w pobliżu leżało sporo tłuczonych butelek, jakaś bitwa tam mogła mieć miejsce ;)
        Ale w sumie to dość niedaleko od ul. Narutowicza.
        • wampir-wampir Re: Zagadkowy Lublin 20.02.11, 18:53
          Okolice plastyka - LKJ-otu?
          • redakcja_lublin Re: Zagadkowy Lublin 20.02.11, 20:03
            > Okolice plastyka - LKJ-otu?
            cieplej :)
            • wampir-wampir Re: Zagadkowy Lublin 20.02.11, 20:32
              Nigdy tego nie widziałem ale skoro cieplej... Gdzieś między LKJ-otem a Krochmalną?
              :-)))
              • wampir-wampir Re: Zagadkowy Lublin 21.02.11, 13:38
                Eee, pojechałem. To raczej tyły Polibudy. Chyba ;-)))
    • redakcja_lublin zagadka 8 21.02.11, 21:24
      Na "kamyku" z poprzedniej zagadki jest napis: Park Politechniki Lubelskiej przekazany społeczności akademickiej uczelni z okazji 55 rocznicy jej powstania. Lublin, 13 Maja 2008.

A teraz coś z innej części miasta :)
      Gdzie to jest?
      • pogarda Re: zagadka 8 22.02.11, 10:23
        Na krzeselku, ktore stoi na balkonie jest napis: "Ledzwinskie Fabryki Mebli 1975" ;-D
        Jak dla mnie to jest albo narutowicza, albo szopena...
        Tak mi cos dzwoni w glowie, ale moga to byc jedynie reperkusje wczorajszego spotkania towarzyskiego z okazji urodzin...
        pzdr
        • redakcja_lublin Re: zagadka 8 22.02.11, 13:12
          Zgadza się to Narutowicza. Tuż obok teatru.
          • pogarda Re: zagadka 8 22.02.11, 13:27
            uuuuuu.... tak szybko zagadke rozwiazalem :(
            Przepraszam innych za zepsucie zabawy.

Dzisiejszy Quiz poszeld mi nad wyraz zle! Nie wiedzialem, ze cugowski w ogole studiowal wiec to jego wytypowalem, rowniez chatka zaka wygladala mi na tyl (czesc od parku saskiego) kina kosmos i nie wiedzialem w ktora noc ukonstytuowal sie ten rzad w lublinie w 1918r.
            Wstyd...
    • redakcja_lublin zagadka 9 22.02.11, 14:47
      Powiedziało się "a" trzeba ... dojechać do 10 zagadek.
      W poprzedniej zagadce była głowa, a ponieważ, co dwie głowy to nie jedna.
      Gdzie są te głowy
      ?
      • pogarda Re: zagadka 9 22.02.11, 14:51
        A nie jest to przypadkiem prama kamienicy na przeciwko Stacji Krwiodawstwa? (Boczna 3 Maja, bodaj Armii jakiejstam) Obok byli kaniorowcy czy jakies inne tancerze ;)
        pzdr
        • wampir-wampir Re: zagadka 9 22.02.11, 15:07
          To tych zagadek ma być tylko 10? Dlaczego tak mało? To świetna zabawa :-)))
          A głowy umiejsowiłbym na Staszica.
          • redakcja_lublin Re: zagadka 9 22.02.11, 15:41
            Dziesięć, bo z "zaistniałych" zagadek zbudujemy kolejny quiz, żeby niejako podsumować zagadki.
            Ale potem może być kolejne dziesięć :)

W sprawie odpowiedzi na zagadkę 9. Zimno.
            • pogarda Re: zagadka 9 22.02.11, 15:44
              Obaj z Wampirem mamy zimno? Czy tylko jeden z nas?
              pzdr
              • wampir-wampir Re: zagadka 9 22.02.11, 15:48
                Chyba obaj. A nie jest to Krakowskie? Taka kamienica nieopodal Racławickich. Kiedyś urzędowała tam bardzo miła pani notariusz, ale nazwiska nie pamiętam.
                • Gość: aniadun Re: zagadka 9 IP: *.dc.dc.cox.net 22.02.11, 15:56
                  a czy to nie jest budynek rektoratu UMCS?
                  • redakcja_lublin Re: zagadka 9 22.02.11, 15:58
                    > a czy to nie jest budynek rektoratu UMCS?
                    też nie
                • redakcja_lublin Re: zagadka 9 22.02.11, 15:57
                  Ani Staszica, ani Armii WP :(
                  Krakowskie? Krakowskie Przedmieście? Czy Al. Racławickie?
                  • pogarda Re: zagadka 9 22.02.11, 16:01
                    Z tego co pisze wampir chyba ul Notarialna ;-D
                    Faktycznie - moze to byc u zbiegu Krakowskiego, Raclawickich i lipowej - na drugim pietrze jest Optyk-Okulista a kiedys byla i Eska Lublin
                    pzdr
                    • wampir-wampir Re: zagadka 9 22.02.11, 16:31
                      Chodziło mi o Krakowskie Przedmieście - jeszcze, bo numeracja leci chyba w kierunku Racławickich. Kamienica blisko Alej.
                      • wampir-wampir Re: zagadka 9 22.02.11, 16:41
                        Po dłuższym zastanowieniu jednak, już taki pewny nie jestem. Może to Krakowskie? Tam, gdzie jest bank PKO BP w podwórku, koło dawnej siedziby GwL.
                      • redakcja_lublin Re: zagadka 9 22.02.11, 16:47
                        > Krakowskie Przedmieście, w podwórku, koło dawnej siedziby GwL
                        Zimno :(
                        > moze to byc u zbiegu Krakowskiego, Raclawickich i lipowej
                        Coś jakby cieplej troszkę
                        • wampir-wampir Re: zagadka 9 22.02.11, 16:52
                          Racławickie. Kamienica na przeciw przystanku przy Saskim?
                        • Gość: aniadun Re: zagadka 9 IP: *.dc.dc.cox.net 22.02.11, 16:52
                          a czy to nie jest klatka schodowa budynku na rogu Raclawickich/ Lipowej, gdzie na dole kiedys bylo Pizza Hut, a na gorze Astoria?
                          • pogarda Re: zagadka 9 22.02.11, 17:00
                            Ten budynek przy domu zolnierza? Tam na rogu jest/byl jubiler. W tej kamienicy mieszkal moj przyjaciel i nie widzialem tam nigdy zadnych glow w bramie.
                            zpdr
                            • redakcja_lublin Re: zagadka 9 22.02.11, 17:08
                              wszystkie trzy odpowiedzi: nie to nie tu :(
                              • Gość: M Re: zagadka 9 IP: *.lublin.mm.pl 22.02.11, 17:46
                                to nowy budynek przy jana sawy
                              • wampir-wampir Re: zagadka 9 22.02.11, 17:48
                                No to nie wiem, co jeszcze może być w rejonie Krakowskie/Racławickie/Lipowa. Może to niżej trochę. Sądowa?
                                • redakcja_lublin Re: zagadka 9 22.02.11, 17:59
                                  > No to nie wiem, co jeszcze może być w rejonie Krakowskie/Racławickie/Lipowa.
                                  aaaaaa rozumiem, chyba "zmyłka" wyszła niechcący. To "cieplej" było nie do konkretnego skrzyżowania tj. Krakowskie/Racławickie/Lipowa, ale do jednej z wymienionych ulic :)
                                  • Gość: gość Re: zagadka 9 IP: 213.146.55.* 22.02.11, 18:05
                                    Budynek Sądu Okręgowego przy ul. Krakowskie Przedmieście
                                    • redakcja_lublin Re: zagadka 9 22.02.11, 18:47
                                      > Budynek Sądu Okręgowego przy ul. Krakowskie Przedmieście
                                      nie :(
                                      • wampir-wampir Re: zagadka 9 22.02.11, 18:55
                                        Nie przypominam sobie, żeby na Lipowej i Racławickich były szarobure wysokie kamienice. Moim zdaniem to Krakowskie, ale nie wiem co dokładnie.
                                        • redakcja_lublin Re: zagadka 9 22.02.11, 19:02
                                          > szarobure wysokie kamienice
                                          Szarobura to ta kamienica raczej nie jest. Może tego nie widać, ale to jest brama :)
                                          • wampir-wampir Re: zagadka 9 22.02.11, 19:35
                                            Że brama to widać. Myślałem, że budynek jest utrzymany w podobnej kolorystyce. Poddaję się, może ktoś inny trafi.
                                            • pogarda Re: zagadka 9 23.02.11, 10:09
                                              Jasna?
                                              pzdr
                                              • wampir-wampir Re: zagadka 9 23.02.11, 14:38
                                                Nie. Redakcja podpowiedziała - Krakowskie, Racławickie lub Lipowa.
      • Gość: kristoball Re: zagadka 9 IP: *.nette.pl 23.02.11, 15:37
        brama na ulicy aleje raclawickie 29
        • Gość: kristoball Re: zagadka 9 IP: *.nette.pl 23.02.11, 15:41
          dokladnie przy ulicy aleje raclawickie 29,dolkadniej miedzy 29 i 31 lub 29 i 27
          • fla Re: zagadka 9 23.02.11, 15:48
            nie zauważyłam, że już padła bardziej szczegółowa odpowiedź
            pozdrawiam :)
      • fla Re: zagadka 9 23.02.11, 15:47
        Jest taki dość długi budynek na Al. Racławickich, z prześwitami, w których są umieszczone te chłopo-robotnicze głowy. Stylistycznie i historycznie chyba socreal...
        • pogarda Re: zagadka 9 23.02.11, 15:53
          Szkola Chemiczna - jakies technikum chyba, ale nie jestem pewien.
          pzdr
      • Gość: zzz Re: zagadka 9 IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.11, 16:00
        Głowy te znajdują się pod adresem: Al. Racławickie 29.
      • Gość: katarzyna Re: zagadka 9 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.02.11, 16:13
        Te głowy znajdują się w przejściu w budynku przy al. Racławickich.
      • redakcja_lublin zagadka 10 23.02.11, 16:38
        Dziękujemy na odpowiedzi :)
        To osiedle to największy chyba obiekt "socrealu" w mieście. Taki lubelski MDM.

Czas na dziesiątą zagadkę - widzieliście kiedyś takie zęby na balkonie?
        • Gość: aniadun Re: zagadka 10 IP: *.dc.dc.cox.net 23.02.11, 16:46
          czy to nie ul. Kołłątaja, na przeciwko bocznego wejscia do holetu Lublinianka?
          • pogarda Re: zagadka 10 23.02.11, 16:59
            Moze byc Kollotaja, ale mnie sie bardziej Maja kojarzy... od strony dworca.
            Problem w tym, ze ja zeby (o ile w ogole w polsce) lecze w radomiu.
            pzdr
          • pogarda Re: zagadka 10 23.02.11, 17:01
            Zaraz, Zaraz... A nie jest to Krakowskie na przeciwko banku, obok ksiegarni technicznej??
            Tak mi dzwoni cusik w lebku...
            pzdr
            • redakcja_lublin Re: zagadka 10 23.02.11, 17:23
              To nie Radom ;)
              Ale inne odpowiedzi błędne.
              • pogarda Re: zagadka 10 24.02.11, 10:24
                Oczywiscie, ze to nie radom. Wspomnialem to miasto w kontekscie zagadki: Nie jestem pewien gdzie sa te zeby, bo wlasne lecze w radomiu, a nie w lublinie wiec za szyldami stomatologicznymi sie nie rozgladam.
                pzdr
        • fla Re: zagadka 10 23.02.11, 17:20
          a to chyba ul. Lubartowska...
          • Gość: aniadun Re: zagadka 10 IP: *.dc.dc.cox.net 23.02.11, 17:34
            Swietoduska?
    • Gość: P Re: Zagadkowy Lublin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 16:11
      aleje racławickie, podcienie w bramie pomiędzy ulicą puławską a legionową.
      • wampir-wampir Re: Zagadkowy Lublin 23.02.11, 20:06
        ul. 3 Maja?
        • Gość: Maciek Lublin Re: Zagadkowy Lublin IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.11, 21:14
          Zagadka nr 10 to kamienica na początku ul. Lubartowskiej (obok bramy Krakowskiej) prawie na przeciwko dawnej ulicy Przystankowej.
          • Gość: tequila sunrise Re: Zagadkowy Lublin IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.11, 21:21
            Czy to nie jest przypadkiem Zana House przy Jana Sawy??

• redakcja_lublin Re: Zagadkowy Lublin 24.02.11, 11:50
            > Zagadka nr 10 to kamienica na początku ul. Lubartowskiej (obok bramy Krakowskiej) prawie na przeciwko dawnej ulicy Przystankowej.

Zgadza się. Dziękujemy :)
            • wampir-wampir Re: Zagadkowy Lublin 26.02.11, 15:57
              A kiedy kolejna tura zagadek Redakcjo? Nuuuudzi mi się ;-)))
              • redakcja_lublin zagadka 11 02.03.11, 09:25
                No to proszę: Gdzie to jest?
                • wampir-wampir Re: zagadka 11 02.03.11, 17:45
                  Chopina?
                • pogarda Re: zagadka 11 03.03.11, 12:37
                  Wyglada jak Szopena, albo jedna z pobliskich ulic... Tam jest sporo takich kamienic.
                  pzdr
                  • redakcja_lublin Re: zagadka 11 03.03.11, 14:08
                    Nie, to nie jest Szopena. Ale w sumie blisko :)
                    • fla Re: zagadka 11 03.03.11, 15:01
                      Podobne balkony są na Narutowicza, ale nie wiem czy w tak smutnym stanie
                      • Gość: pogarda Re: zagadka 11 IP: *.freedom2surf.net 03.03.11, 16:01
                        Narutowicza to dla mnie boczna Szopena ;-D
                        Podobnie z Lipowa... To tez boczna Szopena i tam rowniez sa takie kamienice... I rowniez w tak oplakanym stanie...
                        pzdr
                      • redakcja_lublin Re: zagadka 11 03.03.11, 16:31
                        Także nie jest to Narutowicza
                        • wampir-wampir Re: zagadka 11 03.03.11, 16:41
                          To może Okopowa?
                          • pogarda Re: zagadka 11 03.03.11, 17:14
                            Tak Tak! Okopowa! Na Okopowej mieszka moj ojciec chrzestny ktorego nie widzialem od 20 lat! Ale kamienice pamietam...
                            pzdr
                            • redakcja_lublin Re: zagadka 11 04.03.11, 13:12
                              To też nie jest Okopowa :(
                              • wampir-wampir Re: zagadka 11 04.03.11, 13:25
                                No to może Lipowa? Budynek przy wyjeździe z Chopina, poniżej biblioteki. Niestety nie pamiętam nazwy tej uliczki - niegdyś ulubiona przecznica instruktorów jazdy.
                                • pogarda Re: zagadka 11 07.03.11, 14:26
                                  ul. Toperza? Czy Nie Toperza? Bo jak nie Toperza to ja juz nie wiem jaka :(
                                  Wampir ty sie podobno zmieniasz w czasie pelni, w toperza...
                                  pzdr
                                  • wampir-wampir Re: zagadka 11 07.03.11, 16:03
                                    Wypraszam sobie, w nic się nie zmieniam. Co innego moje ofiary ;-)))
                                    • redakcja_lublin Re: zagadka 11 09.03.11, 16:36
                                      Ani to ul. Toperza ani NieToperza :)
                                      Podpowiem, że tych balkonów nie widać z ulicy, tj. stojąc na balkonie nie mam ulicy na dole.
                                      No tak jakoś :)
                                      • pogarda Re: zagadka 11 09.03.11, 16:49
                                        Ja mysle, ze to Kalina stolica Lublina!
                                        A jesli redakcja powie, ze nie to znaczy, ze gazeta klamie! ;-D
                                        Szkoda, ze leniak po awanturze trupio-nekrofilskiej wyprowadzil sie z forum... On by wiedzial gdzie to jest!

Moze to Sadowa albo Hipoteczna?
                                        pzdr
                          • qqbek Re: zagadka 11 09.03.11, 18:56
                            wampir-wampir napisał:

> To może Okopowa?

Niet.
                            Raczej Orla, lub Konopnicka.
                            • wampir-wampir Re: zagadka 11 14.03.11, 13:08
                              To może i Krucza? Redakcjo, chyba nie zgadniemy. Proszę o odpowiedź ;-)))
                              • redakcja_lublin Re: zagadka 11 14.03.11, 15:40
                                To są balkony z widokiem na Ogród Saski :)
                                Kamienica tym bokiem przylega bezpośrednio do Ogrodu, a nie do ulicy.
                                To jest tu
                                • wampir-wampir Re: zagadka 11 14.03.11, 16:14
                                  Aha, dziękuję, spać mi to po nocach nie dawało ;-))) A następne zagadki będą?
                                  • pogarda Re: zagadka 11 14.03.11, 16:28
                                    Eeee tam! W Ogrodzie Saskim to ja tylko Uabendzie ogladam a nie balkony ;-D
                                    Trudna byla ta zagadka niepowiem, ale i ciekawa bo miejsce ogolnie znane i w centrum miasta.
                                    Brawo Redakcja!
                                    pzdr
                                    • wampir-wampir Re: zagadka 11 14.03.11, 17:13
                                      Fakt. Brawo! Ja co prawda sobie przypomniałem te balkony post factum, ale sam nie wpadłbym na takie rozwiązanie :-)))
                                      • redakcja_lublin zagadka 12 15.03.11, 10:19
                                        Zagadek ci u nas dostatek :)
                                        Miejsce znane i często mijane.
                                        Gdzie to jest?
                                        • pogarda Re: zagadka 12 15.03.11, 12:10
                                          Wydaje mie sie, ze jest to kamienica przy Litewskim, zaraz obok hotelu Europa.
                                          Ponownie: moge sie mylic, ale tak mi cos w glowie dzwoni...
                                          pzdr
                                          • wampir-wampir Re: zagadka 12 15.03.11, 12:27
                                            Skojarzenie mam identyczne jak Pogarda, ale może się zasugerowałem.
                                          • redakcja_lublin Re: zagadka 12 15.03.11, 17:20
                                            Pudło :(
                                            Podpowiem: to Stare Miasto.
                                            • wampir-wampir Re: zagadka 12 15.03.11, 17:30
                                              To na ulicy Podwale. Kojarzę budynek, ale nie potrafię powiedzieć, co się tam mieści. Pewnie coś kościółkowego :-)))
                                              • fla Re: zagadka 12 15.03.11, 18:05
                                                Tak, to chyba kościół pod wezwaniem św. Wojciecha!
                                                • wampir-wampir Re: zagadka 12 15.03.11, 18:48
                                                  Z całą pewnością :-)))
                                                  • wampir-wampir Re: zagadka 12 15.03.11, 18:50
                                                    Ps. Napisałem "coś kościółkowego", bo to chyba również dom rekolekcyjny :-)))
                            • redakcja_lublin zagadka 13 16.03.11, 15:34
                              Bardzo dziękuję za trafne odpowiedzi :)
                              Może zagadka 13 będzie równie łatwa.
                              • wampir-wampir Re: zagadka 13 16.03.11, 15:52
                                Ulica Staszica?
                                • redakcja_lublin Re: zagadka 13 16.03.11, 17:00
                                  nie
                                  • fla Re: zagadka 13 16.03.11, 18:25
                                    ten ornament kojarzy mi się albo z ul. Hipoteczną albo Peowiaków
                                    • wampir-wampir Re: zagadka 13 16.03.11, 20:58
                                      Ornamentu to ja w ogóle nie kojarzę, natomiast takie kamienne balkony znajdują się w jednej z kamienic przy Sądowej, wydaje mi się jednak, że elewacja ma tam inny kolor, a może coś się zmieniło?
                                      • redakcja_lublin Re: zagadka 13 16.03.11, 22:00
                                        Świetny strzał. Przy Sądowej jest kamienica z bardzo podobnym drzewkiem (może nawet jest takie samo) - o takim.
                                        Ale to nie ta kamienica :)
                                        Nie jest to też przy Peowiaków, ani przy Hipotecznej.
                                        • wampir-wampir Re: zagadka 13 16.03.11, 22:22
                                          To może ulica Curie-Skłodowskiej? Chyba, że bez sensu przyczepiliśmy się do tej okolicy, ale tu już prosiłbym o podpowiedź :-)))
                                          • redakcja_lublin Re: zagadka 13 17.03.11, 10:40
                                            > To może ulica Curie-Skłodowskiej? Chyba, że bez sensu przyczepiliśmy się do tej okolicy
                                            To baaaardzo blisko jest. To ta okolica, ale to nie jest Curie-Skłodowskiej.
                                            • wampir-wampir Re: zagadka 13 17.03.11, 13:06
                                              Hmm, w takich chwilach żałuję, że wybrałem UJ, a nie UMCS ;-))) Nic mi nie świta, przynajmniej na razie...
                                              • pogarda Re: zagadka 13 17.03.11, 15:30
                                                UMCS by cie nie pomogl, chyba, ze wybralbys dziennikarstwo i praktyke w TVP
                                                Mudynek miesci sie na ulicy, ktorej nazwy nie pamietam, ale jest to na przeciwko budynku TVP na raabego.
                                                Mam razje droga Redakcjo?
                                                pzdr
                                                • wampir-wampir Re: zagadka 13 17.03.11, 17:43
                                                  Czy ja wiem... gdybym zdecydował się na studia w Lublinie, to pewnie znałbym lepiej okolice uniwerka, a tak to z rzadka wypuszczam się do Orpanu, czy jak to się tam dziś nazywa. Strzały w miarę trafne natomiast zawdzięczam kilkuletniej pracy na Sądowej, ale i to już przeszłość od jakiegoś czasu.
                                                • redakcja_lublin Re: zagadka 13 17.03.11, 21:04
                                                  Bliżej Racławickich. Podpowiem, że budynek ten nawet widać z Racławickich.
                                                  • wampir-wampir Re: zagadka 13 17.03.11, 21:29
                                                    Na tej uliczce za dawnym kulowskim płotem, która prowadzi na miasteczko/Dom Nauczyciela? Niestety, nazwy nie pamiętam.
                                                  • redakcja_lublin Re: zagadka 13 - rozwiązanie :) 19.03.11, 09:53
                                                    Ta uliczka do Domu Nauczyciela to chyba będzie Łopacińskiego. To nie tam.
                                                    Kamienica z tym drzewkiem znajduje się tuż obok Domu Żołnierza. Mała uliczka Żwirki i Wigury, prawie na rogu z Racławickimi .
                                                    Widać ją tutaj.
                                                  • wampir-wampir Re: zagadka 13 - rozwiązanie :) 19.03.11, 11:49
                                                    redakcja_lublin napisał:

> Ta uliczka do Domu Nauczyciela to chyba będzie Łopacińskiego. To nie tam.
                                                    > Kamienica z tym drzewkiem znajduje się tuż obok Domu Żołnierza. Mała uliczka Żw
                                                    > irki i Wigury, prawie na rogu z Racławickimi .
                                                    > Widać ją tutaj.

No tak. Skoro rozwiązanie "pechowej" zagadki padło, prosimy o następne, Redakcjo :-)))
                                        • fla Re: zagadka 13 17.03.11, 22:09
                                          Zainteresował mnie ten ornament. Nie wiem czy można go nazwać arabeską... Co on przedstawia? Liście paproci, fontannę, drzewo? Dlaczego znajduje się tam gdzie się znajduje?
                                          Czy jest na forum historyk sztuki?!
                                          • wampir-wampir Re: zagadka 13 18.03.11, 16:31
                                            Drzewko w Galicji, chuinka w Kogresówce ;-))) Ale, ale, Redakcja już się weekenduje? No to miłego wypoczynku :-)))
                              • redakcja_lublin zagadka 14 22.03.11, 11:26
                                Pechowa trzynastka za nami ufff ;)

Proszę bardzo oto kolejna zagadka.
                                • wampir-wampir Re: zagadka 14 22.03.11, 13:39
                                  Wygląda mi to na ulicę, która biegnie do Wileńskiej, wzdłuż muru cmentarza, nazwy oczywiście nie znam ;-)))
                                  • wampir-wampir Re: zagadka 14 22.03.11, 13:39
                                    Prezpraszam - oczywiście do Głębokiej :-)))
                                    • empi Re: zagadka 14 22.03.11, 16:17
                                      To nam obadał nasz Rilian :)
                                      Plac Henryka Raabego (skwer przy zbiegu ul. Raabego z ul. Akademicką).
                                      pzdr.
                                      • empi Re: zagadka 14 22.03.11, 16:21
                                        PS. Mam dylemat, Rabbe czy Raabe, swego czasu była dyskusja na ten temat na forum. Skołowała mnie tylko :)
                                        pzdr.
                                        • empi Re: zagadka 14 22.03.11, 16:25
                                          Jednak Raabe...
                                          pzdr.
                                          • wampir-wampir Re: zagadka 14 22.03.11, 16:28
                                            Tak, Raabe. Mnie też chodziło o tę ulicę. Bardzo łatwa zagadka, Redakcjo :-)))
                                      • fla Re: zagadka 14 22.03.11, 22:08
                                        Ten pomnik zawsze przypominał mi ząb trzonowy
                                • redakcja_lublin Zagadka 15 22.03.11, 18:45
                                  Dziś pytanie dziś odpowiedź :)
                                  Ciekawe czy kolejna zagadka będzie też taka łatwa...
                                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,734,121423144,123504580.html
                                  • wampir-wampir Re: Zagadka 15 22.03.11, 18:51
                                    Szukałbym tego w okolicach Krochmalnej. To nie jest ta ulica, ale może któraś z tych na jej tyłach.
                                    • empi Re: Zagadka 15 22.03.11, 21:44
                                      wampirze na jakiś tyłach to nie może być, spójrz po prawej, na ścianie jest bilboard firmy Maj-Max co sugeruje ulicę uczęszczaną.
                                      pzdr/
                                      • wampir-wampir Re: Zagadka 15 22.03.11, 21:52
                                        Tak, masz rację, ale jakoś mi to pasuje do okolicy. Może to z drugiej strony dworca PKP? Zjazd z Piłsudskiego na Kunickiego.
                                  • fla Re: Zagadka 15 22.03.11, 22:12
                                    może ul. Łęczyńska?
                                    • empi Re: Zagadka 15 22.03.11, 22:18
                                      chyba tak, i to na samym początku.
                                      pzdr.
                                      • redakcja_lublin Re: Zagadka 15 23.03.11, 09:26
                                        Łęczyńska - nie.
                                        Kunickiego - tak. Tylko w innym miejscu.
                                        • wampir-wampir Re: Zagadka 15 23.03.11, 12:17
                                          Wydaje mi się, że to może być niedaleko Próżnej, ale nie jestem pewien.
                                          • redakcja_lublin Zagadka 16 23.03.11, 14:48
                                            Nam też się tak wydaje :)
                                            A skoro zagadkę 15 mamy rozwiązaną, to czas na kolejną.
                                            Gdzie jest krasnal położony?
                                            Dziękujemy autorowi zdjęcia! Autor chciał pozostać anonimowy, aby nie ułatwiać odpowiedzi :)
                                            • wampir-wampir Re: Zagadka 16 23.03.11, 15:32
                                              Ło matko, jaki gnom ;-))) Nie mam pojęcia. Nigdy go nie widziałem.
                                              • pogarda Re: Zagadka 16 24.03.11, 12:23
                                                Jako nalogowy gracz Hordy w MMORP "World Of Warcraft" i oddany gracz PvP znam wszystkie krasnoludy jako ze zwyklem je zabijac z pasja godna lepszej sprawy.
                                                Oznacza to rowniez, ze znam polozenie wszystkich krasnali - poza tym jednym ;-D
                                                Matka tego krasnala musi byc Elf Nocny - nie mylic z Elfami Krwi - jako, ze jego kolor jest zielony'ish.
                                                Niecierpliwie czekam na rozwiazanie zagadki, aby ze swoim mieczem i tarcza udac sie w to miejsce w celu exterminacji rzeczonego ;)
                                                pzdr
                                            • wampir-wampir Re: Zagadka 16 24.03.11, 12:18
                                              redakcja_lublin napisał:

> Autor chciał pozostać anonimowy, aby nie ułatwiać odpowiedzi :)

Czy autorem jest Sothink, a gnom to jeden z wrocławskich krasnali?

;-)))
                                              • pogarda Re: Zagadka 16 24.03.11, 12:28
                                                Albo autorem jest Ptasiek a ten krasnal mieszka w Nowej Hucie :P
                                                pzdr
                                            • Gość: gościnnie leniak Krasnale ;-) IP: 62.244.130.* 24.03.11, 22:11
                                              ten zielony jest własciwie na przeciwko zagadki nr 3 ale przecie rozwiązania nie podam bom tylko goscinnie...
                                              ale ten krasnal zielony ma swojego bliźniaka i to zdecydowanie bliżej centrum...
                                              hmm własciwie to ten bliźniak bliski jest pewnego skarbu urzedowego albo...
                                              ...
                                              no kto poszuka sobie ten znajdzie oba krasnale...
                                              a tymczasem coś wam podsunę Link
                                              UWAGA jak nie chcecie sobie zepsuć zabawy w zagadki to nie oglądajcie galerii...
                                              ...
                                              cóż tylko z powodu tego krasnala napisałem...
                                              pa gazeciaki
                                              • Gość: skrupuł krasnale toną a nekrofile pływają IP: 62.244.130.* 24.03.11, 22:33
                                                co ja tu robię?
                                                po jaka cholerę tu zajrzałem?
                                              • fla Re: Krasnale ;-) 25.03.11, 04:47
                                                Bliźniaka znam, a tego zielonego niestety nie :(
                                              • wampir-wampir Re: Krasnale ;-) 25.03.11, 13:34
                                                Gość portalu: gościnnie leniak napisał(a):

> cóż tylko z powodu tego krasnala napisałem...
                                                > pa gazeciaki

Dajże już spokój, Przemek. Z kim tak Ci będzie źle jak z nami, hę?
                                                • Gość: e tam trupi odór mi przeszkadza... IP: *.lublin.mm.pl 25.03.11, 15:13
                                                  wampirku...
                                                  niepotrzebnie tu przylazłem - bo tylko niesmak pozostaje...
                                                  smród i tyle...
                                                  w sumie szkoda czasu na takie coś...
                                                  bo co mnie interesi że Adamaszek bedzie miał gdzie sobie popatrzeć na swych ulubionych zboczeńców w damskich sukienkach?
                                                  albo że córki Hołdy nie utracą dostępu do miejsca realizacji swych seksualnych fantazji?
                                                  zobacz ten zielony krasnal się ze wstydu zapada w asfalt...
                                                  nawet on nie chciałby być w tak zdegenerowanym towarzystwie a przecie nie ucieknie...
                                                  ...
                                                  ale skoro wam dobrze w takiej atmosferce wasza rzecz...

• redakcja_lublin Re: zagadka 17 (rozwiązanie 16) 25.03.11, 14:09
      redakcja_lublin napisał:

> Gość portalu: gościnnie leniak napisał(a):
      > ten zielony jest własciwie na przeciwko zagadki nr 3 ale przecie rozwiązania nie podam bom tylko goscinnie...

No i gościnnie podałeś rozwiązanie :)))) to jest naprzeciwko zagadki nr 3 (ulica Krochmalna). Gratulujemy!
      W tej sytuacji nie pozostaje nic innego jak wrzucić zagadkę numer 17. łatwe? trudne?
      • pogarda Re: zagadka 17 (rozwiązanie 16) 25.03.11, 15:11
        Rog szopena i jakiejstam. Od strony lipowej.
        latwe :)
        pzdr
        • pogarda Re: zagadka 17 (rozwiązanie 16) 25.03.11, 15:13
          Szopena i Okopowej zeby byc dokladnym.
          pzdr
          • wampir-wampir Re: zagadka 17 (rozwiązanie 16) 25.03.11, 15:22
            Dokładnie. Bardzo łatwe :-)))
            • pogarda Re: zagadka 17 (rozwiązanie 16) 25.03.11, 16:56
              W ten oto sposob mam na swoim koncie dwie zagadki, ktore rozwiazalem jako pierwszy.
              Chyba tylko Leniak ma wiecej na plus.
              No i zagadki rozwiazane przez Leniaka byly duzo trudniejsze.

Czas na weekend. Spadam do domu drodzy forumowicze napawac sie piekna wiosna, sloncem, cieplym piaskiem na plazy... Pojde na spacer ze zwierzakami i oddam sie zbieramiu ich odchodow; zbieractwem tak szeroko opisywanych obiektow na lamach GwL ;-D

Moze nawet konika wyprowadze na przejazdzke...
              Zycze wszystkim milego wypoczynku.
              pzdr
    • fla Re: Zagadkowy Lublin 28.03.11, 21:53
      Z uwagi na brak nowych zagadek pozwolę sobie zamieścić własną. Mam nadzieję, że nie zostanie to odebrane jako bezprawne wkroczenie w kompetencje redakcji, robię to raczej dla podtrzymania ducha rywalizacji i częściowo też po to żeby podzielić się własnym lubelskim odkryciem :)
      Mam takie zdjęcie: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2202974,2,3,Zdjecie0033.html
      Kto wie, gdzie znajduje się ten witraż? :)
      • redakcja_lublin Re: Zagadkowy Lublin 29.03.11, 12:19
        Redakcja nie tylko nie uważa przesyłania zagadek za wkraczanie w jej kompetencje, ale i przyjmuje je z wdzięcznością! Bo redakcja też człowiek i pozgadywać lubi ;)
        Choć, niestety, takiego witraża nie widziałam.
        • wampir-wampir Re: Zagadkowy Lublin 29.03.11, 12:58
          Ja widziałem, ale nie pamiętam gdzie. Być może w budynku na Starówce, przy Rynku, w którym mieścił się punkt konsultacyjny dla funduszy unijnych.
          • fla Re: Zagadkowy Lublin 29.03.11, 18:40
            Budynek, w którym znajduje się ten witraż jest spory kawałek od Rynku, na północ :)
            • wampir-wampir Re: Zagadkowy Lublin 29.03.11, 19:37
              fla napisała:

> Budynek, w którym znajduje się ten witraż jest spory kawałek od Rynku, na półno
              > c :)

Aaa, to nic mi nie świta, ale na pewno go widziałem. Skleroza nie boli ;-)))
              • fla Re: Zagadkowy Lublin 30.03.11, 16:44
                wampir u dentysty? :>
                • wampir-wampir Re: Zagadkowy Lublin 30.03.11, 16:46
                  fla napisała:

> wampir u dentysty? :>

Tak, tam było kiedyś pogotowie stomatologiczne. Musiałem pilnie skorzystać przed jakimś wyjazdem :-)))
        • fla Re: Zagadkowy Lublin 29.03.11, 18:25
          Uff to dobrze:)
          • redakcja_lublin Zagadka 19 31.03.11, 17:11
            Oto kolejna zagadka :)
            Zapraszamy
            • wampir-wampir Re: Zagadka 19 31.03.11, 19:56
              redakcja_lublin napisał:

> Oto kolejna z
              > agadka
              :)

Czy to jest na Kruczej?
            • fla Re: Zagadka 19 31.03.11, 22:15
              W pierwszej chwili przyszedł mi do głowy taki budynek przy Lipowej, gdzie niedawno powstał salon kosmetyczny albo coś w tym rodzaju, ale zdjęcie musiałoby być z czasów "przed salonem". Lubię taki funkcjonalizm w architekturze i zwracam na niego uwagę, ale mogły mi się w pamięci nałożyć na siebie jakieś dwa miejsca :)
            • fla Re: Zagadka 19 05.04.11, 10:37
              a może to ul. Legionowa albo okolice?
              • redakcja_lublin Re: Zagadka 19 05.04.11, 11:03
                Przepraszam, że nie odpowiedziałam od razu. Wiosna :)
                To oczywiście ul. Lipowa. Zdjęcie było robione w tym roku, nie wiem, czy to było "przed salonem"?
      • redakcja_lublin Re: Zagadkowy Lublin 30.03.11, 09:23
        Czy to jest Przychodnia Stomatologii przy Lubartowskiej?
        • fla Re: Zagadkowy Lublin 30.03.11, 16:41
          Tak! Właśnie tam znajduje się witraż. Gratuluję :)
          Jestem prawie pewna, że na przedwojennej makiecie Lublina teatrnn.pl/makieta/makieta.html budynek przychodni, obecnie przy Lubartowskiej 58, ma numer 50a... ale te informacje z kolei przeczyłyby temu... www.tnn.pl/Lublin_-_Lubartowska_56a_%28dawniej_Lubartowska_50a%29,2449.html

• wampir-wampir Re: Zagadkowy Lublin 30.03.11, 17:00
            W takim razie prosimy o następną zagadkę, a jeśli Redakcja pozwoli, to sam też coś wrzucę. Bardziej to z gatunku "piszmy do Ratusza w sprawie śmieci", ale śmieć specyficzny i od dawna mnie wkurza. Zrobię mu dziś fotkę, chyba że wreszcie uprzątnęli.
            • wampir-wampir Re: Zagadkowy Lublin 30.03.11, 20:09
              Fotki nie będzie, posprzątane. To, co mnie tak wkurzało, to nagrobek. Przez ponad rok leżał pod siatką przy tej uliczce prowadzącej z Czubów do Tesco, na tyłach nowego osiedla na Orkana. Wreszcie ktoś się nad nim zlitował albo oburzył, ale nie cieszcie się - wiosna w pełni, będę się promenadować, to może wyhaczę coś ciekawego :P
        • fla Re: Zagadkowy Lublin 30.03.11, 23:10
          a witraż pochodzi z krakowskiej pracowni Romana Ryniewicza, 1949 rok :)
        • redakcja_lublin Zagadka 20 05.04.11, 11:12
          A na dziś zagadka w jaśniejszych kolorach :)
          Gdzie zrobiliśmy to zdjęcie?
          • wampir-wampir Re: Zagadka 20 05.04.11, 16:05
            Nie wiem, na razie żadnych skojarzeń, ale przykład oszpecenia budynku plastikowymi oknami ewidentny. Okropność, coraz czętsza, niestety.
          • fla Re: Zagadka 20 05.04.11, 19:15
            Na deptaku! Nie wiem jaki to dokładnie numer, ale w kamieniczce przyklejonej bokiem do tej ze zdjęcia jest kebab :)
            • pogarda Re: Zagadka 20 06.04.11, 12:47
              A nie jest to przypadkiem budynek sadu na krakowskim?
              pzdr
              • redakcja_lublin Zagadka 20 i 21 07.04.11, 10:26
                Nie jest to budynek sądu. Fla ma rację, to zdjęcie z deptaka.
                A na dziś zdjęcie ponure, jak pogoda za oknem :(
                Gdzie znajduje się taka rzeźba?
                • Gość: dzemski Re: Zagadka 20 i 21 IP: 212.182.35.* 08.04.11, 09:35
                  na narożnej kamienicy przy placu zamkowym (róg placu i al. tysiąclecia, tam gdzie jest chyba Alior Bank)
                • fla Re: Zagadka 20 i 21 08.04.11, 21:23
                  To ja dodaję następną! Gdzie znajduje się ta brama? :)
                  fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2681256,2,1,brama.html
                  • wampir-wampir Re: Zagadka 20 i 21 08.04.11, 21:31
                    No nie wiem, ala zastanowiło mnie zdjęcie z Twojego profilu. Czy to jest wjazd na ul. Skrzetuskiego?
                    • fla Re: Zagadka 20 i 21 08.04.11, 22:12
                      Mam w profilu zdjęcie z okna mojego pokoju nie jest to ul. Skrzetuskiego. Gdyby nie zamieć śnieżna byłoby widać Zamek :)
                      • wampir-wampir Re: Zagadka 20 i 21 09.04.11, 12:07
                        Oj, sorki, nie chciałem wyciągać od Ciebie danych adresowych :-)))
                        • fla Re: Zagadka 20 i 21 10.04.11, 22:54
                          Nie odebrałam tak tego :)
                  • empi Re: Zagadka 20 i 21 09.04.11, 22:05
                    Czy to nie jest przy Narutowicza, przez podwórko można przejść na Krak. Przedm.?
                    pzdr.
                    • fla Re: Zagadka 20 i 21 10.04.11, 22:57
                      Blisko, ale to nie jest to podwórko :)
                      • empi Re: Zagadka 20 i 21 11.04.11, 07:47
                        Oczywiście, ta brama jest bliżej Placu Wolności. Sorki numeru nie podam :)
                        pzdr.
                        • redakcja_lublin Re: Zagadka 20 i 21 11.04.11, 20:18
                          a mi się ta brama kojarzy z ul. Konopnicką
                          • wampir-wampir Re: Zagadka 20 i 21 12.04.11, 09:29
                            Na Konopnickiej mieszkała przez lata moja znajoma. Gdyby to było tam, to i mnie by się kojarzyło. Niemożliwe.
                            • empi Re: Zagadka 20 i 21 12.04.11, 11:41
                              Wg mnie jest to brama na Narutowicza zaraz przy Cepelii
                              pzdr.
                              • fla Re: Zagadka 20 i 21 13.04.11, 07:21
                                Tak, to te okolice :)
                                Dokładnie Narutowicza 25.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2686638,2,1,Brama.html
                                • empi Re: Zagadka 20 i 21 13.04.11, 07:38
                                  Wstydzę się sam przed samym sobą. Ja w tej kamienicy się urodziłem. :)
                                  Dlaczego bajdurzyłem o tej przy Cepelii?
                                  pzdr.
                                  • redakcja_lublin Zagadka 23 13.04.11, 10:19
                                    Cóż, jako dziecko z LSM-u, nie miałam szans ;)
                                    To może dziś taka zagadka?
                                    • empi Re: Zagadka 23 13.04.11, 11:56
                                      Wiem, że to gdzieś widziałem. To jednak chyba nie wystarczy. ;)
                                      pzdr.
                                      • wampir-wampir Re: Zagadka 23 13.04.11, 13:38
                                        Ulica Piłsudskiego. Chyba klub Graffiti się tam mieści.
                                        • wampir-wampir Re: Zagadka 23 13.04.11, 13:40
                                          Ze znakiem zapytania, bo kojarzy mi się to też z miasteczkiem akademickim.
                                          • redakcja_lublin Re: Zagadka 23 14.04.11, 10:24
                                            Wampirze, jedna odpowiedź jest prawidłowa. Musisz tylko wybrać :)
                                            • wampir-wampir Re: Zagadka 23 14.04.11, 10:51
                                              He, he, cokolwiek wybiorę, rozwiązanie i tak padnie. Myślę, że pierwsze skojarzenie było prawidłowe. Według mnie to Graffiti.
                                              • redakcja_lublin Re: Zagadka 23 18.04.11, 10:56
                                                cóż, niestety - do dwóch razy sztuka :)
                                                • wampir-wampir Re: Zagadka 23 18.04.11, 11:22
                                                  redakcja_lublin napisał:

> cóż, niestety - do dwóch razy sztuka :)

Jednak miasteczko. No proszę :-)))
                    • redakcja_lublin Zagadka 24 18.04.11, 11:09
                      na dziś zagadka taka
                      • wampir-wampir Re: Zagadka 24 18.04.11, 11:31
                        Dwa skojarzenia: okolice WORD-u, bardzo szeroko i nie potrafię sprecyzować miejsca albo UMCS, ale to zbyt proste by było chyba ;-)))
                      • fla Re: Zagadka 24 18.04.11, 13:43
                        Przez pomyłkę odpisałam w innym wątku:)
                        To jest ulica Czechowska.
                        • fla Re: Zagadka 24 18.04.11, 13:45
                          a nie, to chyba jednak jest Urząd Wojewódzki od strony ulicy Jerzego de Tramecourta...
                          • redakcja_lublin Re: Zagadka 24 19.04.11, 10:36
                            znów do dwóch razy sztuka :)
                            Fla baaardzo ciepło, tylko nie ta ulica.
                            • wampir-wampir Re: Zagadka 24 19.04.11, 11:37
                              No to Wieniawska. Raz w życiu byłem w tym urzędzie po weksle :-)))
                              • fla Re: Zagadka 24 19.04.11, 17:30
                                ja z kolei często mijam ten budynek i już mi się myli jak z której strony wygląda :]
                                • redakcja_lublin Re: Zagadka 24 20.04.11, 12:16
                                  Wampirze, weksle może i na Wieniawskiej, ale zdjęcie - na Spokojnej. Już podam, bo to ostatnia możliwość ;)
                                  • fla Re: Zagadka 24 20.04.11, 19:22
                                    tak, obeszliśmy już szacowny urząd ze wszystkich stron :)
                      • redakcja_lublin Zagadka 25 20.04.11, 12:24
                        To może teraz taka zagadka.
                        • empi Re: Zagadka 25 20.04.11, 17:27
                          Babcia mi ciągle mówiła - nie zadzieraj nosa! Myliła się ;) Jakbym zadzierał nosa a tym samym głowę do góry to bym teraz wiedział. Przykre, że idąc patrzymy tylko pod nogi i na boki.
                          pzdr.
                          • wampir-wampir Re: Zagadka 25 25.04.11, 15:22
                            Ja mam dwa skojarzenia - Okopowa lub Chopina - nie ta część z Biblioteką KUL, ale fragment ulicy za skrzyżowaniem prowadzący do Krakowskiego Przedmieścia. Brak firanek/rolet w oknie, w którym widać światło wskazuje na siedzibę jakiejś firmy, biuro nieruchomości, kancelaria itp. A plastikowe okna w zabytkowej kamienicy znów - brrrr :-(((
                            Mam nadzieję, że Święta mijają Pani Redaktor w miłej atmosferze, wszystkiego dobrego :-)))
                            • redakcja_lublin Re: Zagadka 25 26.04.11, 10:29
                              Wampirze - dedukcja godna komisarza Maciejewskiego :)
                              Nie jest to ani Okopowa, ani Chopina, ale to ta okolica. Czyli ciepło :)

Dziękuję za życzenia! Święta spędziłam w lesie, z dala od komputera :) A Ty, jak widzę, na posterunku ?
                              • wampir-wampir Re: Zagadka 25 26.04.11, 15:18
                                No to może Sądowa lub Hipoteczna?

A święta spedziłem w rodzinnym Przemyślu. W niedzielę byłem na cmentarzu i długim spacerze, a w poniedziałek co chwilę padało, więc zaglądałem na forum :-)))
                                • redakcja_lublin Re: Zagadka 25 06.05.11, 10:44
                                  Wampirze, przepraszam za milczenie. Słońce trochę mi przygrzało na majówce i się rozleniwiłam ;)

Co do zagadki, to Sądowa czy Hipoteczna ?
                                  • wampir-wampir Re: Zagadka 25 06.05.11, 14:18
                                    O, zazdroszczę. U mnie w Przemyślu zimno było, z opalania nici. A zagadka - Hipoteczna chyba :-)))

• redakcja_lublin Re: Zagadka 25 11.05.11, 12:15
                                      Ha, trzeba było jechać pod Zamość :)
                                      Co do zagadki, to jest to chyba najdłużej ciągnąca się zagadka :( Z mojej winy, więc przepraszam. Na dodatek nie jestem już pewna, gdzie zrobiłam zdjęcie... Czuję się, jak blondynka, nie obrażając blondynek. Jednak to raczej była Sądowa.
                                      Będę tam w sobotę, to się upewnię.
                                      Mam nadzieję, Wampirze, że się nie zniechęcisz :)
                                      • redakcja_lublin Zagadka 26 11.05.11, 12:31
                                        Aby zatrzeć nie najlepsze wrażenie, zagadka 26.
                                        Na pewno wiem, gdzie zostało zrobione to zdjęcie :)
                                        • fla Re: Zagadka 26 11.05.11, 15:34
                                          Czy to gdzieś w okolicach ul. Nadbystrzyckiej?
                                          • pogarda Re: Zagadka 26 11.05.11, 15:52
                                            Wydaje mi sie, ze sa to Rury, ale nie jestem pewien. Dawno nie bylem w Lublinie a ten budynek wyglada na bardzo nowy.
                                            pzdr
                                        • wampir-wampir Re: Zagadka 26 11.05.11, 16:27
                                          Wydaje mi się, że to jest na trasie Al. Kraśnicka - Dworzec PKS, ale pewny nie jestem.
                                          • redakcja_lublin Re: Zagadka 26 12.05.11, 09:35
                                            Wampirze, czy chodziło Ci o dworzec PKS pod zamkiem ? To znaczy, że podałeś trasę przez całe miasto - to na pewno gdzieś tam ;) sprytnie !
                                            ale to Fla i Pogarda mają rację - to Rury w okolicy ul. Nadbystrzyckiej
                                            a dokładniej?
                                            • pogarda Re: Zagadka 26 12.05.11, 11:47
                                              A dokladniej to wydaje mi sie, ze jest to przy akademikach politechniki :)
                                              pzdr
                                              • redakcja_lublin Re: Zagadka 26 12.05.11, 15:01
                                                Prawie - zdjęcie zrobiłam na ul. Wapiennej, a ten nowy budynek znajduje się na wysokości skrzyżowania ul. Zana i Nadbystrzyckiej.
                                                Ale punkt dla Ciebie :)
                                      • wampir-wampir Re: Zagadka 25 11.05.11, 16:26
                                        redakcja_lublin napisał:

> Mam nadzieję, Wampirze, że się nie zniechęcisz :)

Ja się nigdy nie zniechęcam, tylko czasem tęsknię :-)))
                        • redakcja_lublin Zagadka 27 12.05.11, 15:05
                          To może teraz panowie dwaj.
                          • wampir-wampir Re: Zagadka 27 12.05.11, 15:51
                            Czy to jest na Narutowicza, na odcinku między skrzyżowaniem z Lipową/Piłsudskiego a skrzyżowaniem z Głęboką?
                          • fla Re: Zagadka 27 12.05.11, 16:02
                            Czy to jest budynek przy ul. Bernardyńskiej, naprzeciwko kościoła?
                            • przemek-leniak nooo 12.05.11, 19:28
                              Pan Kosciuszko i Pan Mickiewicz...
                              Budynek tak na Bernardyńskiej 12 naprzeciw kościoła św Piotra i Pawła znaczy pobernadyńskiego kościoła...
                              w tym budynku była niegdyś szkoła...
                              tu do poczytania link

Wampir co z Tobą?
                              • wampir-wampir Re: nooo 12.05.11, 19:34
                                przemek-leniak napisał:

> Wampir co z Tobą?

Eee, nie gapiłem się na balkon, tylko tradycyjnie w okna i zdawało mi się, że takie rolety na Narutowicza widziałem, elewacja też mi jakoś pasowała.
                            • redakcja_lublin Re: Zagadka 27 13.05.11, 11:18
                              Tak, Fla i Przemek mają rację :)
                    • pogarda Najnowszy test o Lublinie 06.05.11, 14:56
                      Ostatni test poszedl mi wyjatkowo zle ;(
                      UMCS w moim mniemaniu dziala od 1948, nie znalem slow Augusta Mocnego i nie wiedzialem, ze koziolek to wymysl pijanego artysty :(
                      Wstyd :(((
                      pzdr
                      • redakcja_lublin Re: Najnowszy test o Lublinie 11.05.11, 12:34
                        Pogardo, ale za to brawo za odwagę!
                        Nikt oprócz Ciebie nie przyznał się do wyników ;)
                        • przemek-leniak Re: Najnowszy test o Lublinie 12.05.11, 20:55
                          w tym z czytania 7 do 3 dla mnie
                          przeceniłem mandatowypisywalność straży
                          nie wyłapałem linii przegubowca
                          no i miss była missing...
                          "Nieźle. Choć niektóre artykuły czytałeś "po łebkach"."
                          prawda!
                          • przemek-leniak Miasta partnerskie fatalnie 12.05.11, 21:52
                            5:5
                            podobnie poprzedni czyli co ty wiesz
                            ale z tym koziołkiem to coś nie tak chyba...
                            • przemek-leniak nie mogę znaleź tego testu pogardy 12.05.11, 22:06
                              Augusta nigdzie nie widzę...
                              • pogarda Re: nie mogę znaleź tego testu pogardy 13.05.11, 11:44
                                August II Mocny powiedzial dwa czy trzy slowa, ktore potem zostaly uzyte jako "Zawloanie" Lublina.

A co do koziolka to tez mialem watpliwosci. Podzielilem sie nimi z Magao ;-D
                                pzdr
                                • redakcja_lublin Re: nie mogę znaleź tego testu pogardy 13.05.11, 13:08
                                  I magao, mam nadzieję, rozwiała Twoje wątpliwości ? ;)

Przemku, quiz z Augustem znajdziesz tutaj.
                                  Polecam też taki link - tutaj zbieram wszystkie quizy.
                                  Powodzenia :)
                      • redakcja_lublin Zagadka 28 13.05.11, 12:49
                        Co powiecie na taką zagadkę?
                        • fla Re: Zagadka 28 13.05.11, 13:42
                          Dopatrzyłam się adresu na jednym z szyldów :)
                          • redakcja_lublin Re: Zagadka 28 13.05.11, 14:20
                            masz rację, przegapiłam
                            ale to nie jest jeszcze odpowiedź, bo na szyldzie jest reklama zakładu, który się znajduje w pobliżu
                            a na jakiej ulicy zostało zrobione zdjęcie?
                            choć to już proste...
                            • wampir-wampir Re: Zagadka 28 13.05.11, 14:34
                              Też wyczaiłem ten adres i zgłupiałem. Byłem pewny, że to narożna kamienica na Kunickiego/1 maja.
                            • fla Re: Zagadka 28 13.05.11, 19:14
                              postawiłabym na Lubartowską :)
                              • wampir-wampir Re: Zagadka 28 13.05.11, 20:04
                                To ja przewrotnie stawiam na Staszica :-)))
                                • przemek-leniak hi hi hi 14.05.11, 19:46
                                  kamieniczka znajduje się oczywiście na przeciwko dawnego kina Koziołek
                                  czyli jak słusznie zauważono na ulicy Lubartowskiej
                                  to zaledwie dwa kroki od kamienicy w której mieszkała Szajdmanówna ale po drugie stronie ulicy ;-)
                                  kamienica nie rzuca się w oczy bo?
                                  bo wysiadający na znajdujacym się naprzeciw niej przystanku MPK odwaracają się do niej tyłem zmierzając ku królestwu Arona ;-)
                                  adres na szyldzie oczywisie pomaga bo kamienica ta stoi na rogu probostwa i Lubartowskiej
                                  link
                                  • wampir-wampir Re: hi hi hi 15.05.11, 16:09
                                    Co nie zmienia faktu, że gdy jeszcze kilka razy wymienię ulicę Staszica, to pewnie w końcu doczekam się fotki Pani Redaktor i stamtąd ;-)))
                        • redakcja_lublin Zagadka 29 16.05.11, 10:48
                          Moi Drodzy, jestem z Was dumna! Tak szybko i trafnie rozwiązaliście zagadkę ;)
                          Może dziś będzie ciut trudniej? Przynajmniej, mam nadzieję, bez adresu :)
                          Takie okna

ps. pechowa kamienica znajduje się tutaj
                          • przemek-leniak Re: Zagadka 29 16.05.11, 11:17
                            hmm no zobaczymy zobaczymy...
                            zagadka nie jest trudna
                            aczkolwiek hi hi zobaczymy ...
                            miejsce w którym się znajdują owe okna przypomina mi o takiej starej piosence
                            za czym kolejka ta stoi...
                            jakoś tak kiedy tamtędy nie przechodzę kolejka jest...
                            a tamtą rock operę lubię...
                            choć wolę w oryginale
                          • fla Re: Zagadka 29 16.05.11, 15:49
                            Jeśli dobrze zlokalizowałam ten budynek to stoi on przy ul. Przechodniej.
                            • fla Re: Zagadka 29 16.05.11, 15:59
                              hmm... a może to nie jest Przechodnia, tylko inna uliczka równoległa do niej, łącząca deptak z ul. Narutowicza...
                              • przemek-leniak Bernardyńska? 16.05.11, 16:06
                                obawiam się że bedę potrzebował waleriany...
                                ...
                                dla podpowiedzi nie tylko kolejka tam stoi ale i kozica wodna
                                • przemek-leniak a nie nie bernardyńska 16.05.11, 16:11
                                  deptak z narutowicza co własciwie łączy za uliczka?
                                  Kapucyńska!
                                  ...
                                  patronem ulicy przy której są te okna był facet którego w kobiece szaty przebierała ciotka Marii Skłodowskiej...
                                  • przemek-leniak Fla nie mogę podpowiedzieć bardziej n/t 16.05.11, 16:15
                                    • przemek-leniak a zresztą... 16.05.11, 16:43
                                      W 2008 r. sto lat minęło od chwili, gdy na cmentarzu Péré Lachaisé w Paryżu został pochowany ...., wybitny demokrata i socjalista, zasłużony bojownik o wolną Polskę i nowoczesną Europę. Z okazji tej rocznicy przypomnijmy pokrótce garść ważniejszych szczegółów z jego życia i działalności.
                                      ... urodził się 27 grudnia 1836 roku na Litwie, w malowniczej osadzie Żołudek, położonej nad wpadającą do Niemna rzeczką Żołudzianką, w powiecie lidzkim.
                                      (...)
                                      Ratując rannego ... przerzucano go do dworu w Zawierzycach. Tutaj, bliska krewna dzierżawcy, młoda Bolesława Skłodowska (ciotka przyszłej uczonej Marii Curie-Słodowskiej) podjęła ryzykowną decyzję. Postanowiła rannego przewieźć na stronę austriacką do Galicji. Przebrała go w szaty kobiece i ucharakteryzowała na swoją ochmistrzynię. Następnie konno, z tą „ochmistrzynią” i ojcem, udała się do obozu rosyjskiego po przepustkę.
                                      ...
                                      to był barwny człowiek ten zapomniany członek PPS...
                                      • fla Re: a zresztą... 16.05.11, 17:08
                                        już chyba mam :)
                                        ul. Walerego Wróblewskiego?
                                        • przemek-leniak Tak własnie ;-) 16.05.11, 17:15
                                          kolejka stoi tam do bankomatu...
                                          a kozica jest ulicznym wodopojem
                                          gratulacje
                                          ...
                                          ps. faktycznie na mapie google ta ulica nie ma nazwy a Wróblewski znowu tak nie funkcjonuje w zbiorowej pamięci podręcznej...
                                          • fla Re: Tak własnie ;-) 16.05.11, 19:03
                                            dziękuję za wskazówki :)
                                • fla Re: Bernardyńska? 16.05.11, 17:04
                                  Wiem, że tam ustawiają się kolejki do bankomatu PKO, ale niestety nie znam nazwy tej uliczki, a mapa w google wcale mi nie pomaga :(
                                  Może zaraz coś wymyślę korzystając z Twoich podpowiedzi.
                                  • wampir-wampir Re: Bernardyńska? 16.05.11, 17:13
                                    fla napisała:

> Wiem, że tam ustawiają się kolejki do bankomatu PKO, ale niestety nie znam nazw
                                    > y tej uliczki, a mapa w google wcale mi nie pomaga :(
                                    > Może zaraz coś wymyślę korzystając z Twoich podpowiedzi.

Już podałaś odpowiedź - Walerego Wróblewskiego, sprawdziłem na papierowym planie miasta wydawnictw Romera z 1992 r. Chyba nic się nie zmieniło.
                                    • przemek-leniak no na całe szczęście 16.05.11, 17:18
                                      sie nie zmieniło...
                                      w tajemnicy powiem Wam że Wróblewski był generałem Komuny
                                      a wiadomo w naszych czasach to może skutkować presją na wykluczenie z patronatu
                            • przemek-leniak jednak nie ma łatwo 16.05.11, 16:02
                              na Przechodniej kolejka?
                              wróbelki ćwierkaja u mnie na wsi że jednak nie ;-)
                          • redakcja_lublin Zagadka 30 17.05.11, 14:21
                            wespół w zespół i zagadka nr 29 rozwiązana :)
                            dziś brama
                            • przemek-leniak Re: Zagadka 30 17.05.11, 14:54
                              a w głebi bramy jedna z historycznych siedzib GwL ;-)
                              znamy się dobrze...
                              co nie?
                            • fla Re: Zagadka 30 17.05.11, 18:34
                              widuję tych atlantów na Narutowicza :)
                              • przemek-leniak ta okolica jest znana z tego 17.05.11, 21:16
                                że zostawiono tam kiedyś męskie spodnie
                                i od lat nikt się po nie nie zgłosił ;-)
                            • redakcja_lublin Zagadka 31 18.05.11, 11:10
                              świetnie Wam idzie :)
                              to może teraz taka zagadka
                              • przemek-leniak pojęcia nie mam gdzie to jest 18.05.11, 11:49
                                chodzą mi po głowie lokalizacje różne...
                                tak na czuja to bym to widział gdzieś nad czechówką
                                ale czuj jakiś słaby jest...
                                • wampir-wampir Re: pojęcia nie mam gdzie to jest 18.05.11, 16:29
                                  Ja bym strzelał, że to na Krochmalnej, ale też na czuja. Takie mam ogólne wrażenie :-)))
                                  • fla Re: pojęcia nie mam gdzie to jest 18.05.11, 18:24
                                    ja też mam takie skojarzenia Krochmalna, Nowy Świat...
                              • redakcja_lublin Re: Zagadka 31 18.05.11, 20:51
                                tak na czuja, to najbliżej jest Przemek
                                • przemek-leniak znaczy - tak myślałem 18.05.11, 21:17
                                  pierwsze skojarzenie było z Czwartkiem...
                                  ale nie mogłem sobie tam nic podobnego przypomnieć
                                  a to jest ładna bardzo kamienica - zwróciłaby moją uwagę
                                  a że niedawno byłem per pedes na czwartku więc pomyślałem - jak łyżka - niemożliwe...
                                  tak więc więc pomyślałem że taka kamienica pasuje architektura do rejonu ul Staszica
                                  a to nad Czechówką...
                                  • redakcja_lublin Re: znaczy - tak myślałem 19.05.11, 11:48
                                    OK, Twoje wyjaśnienia zostają zaliczone :)
                                    to ten rejon
                                    jak włączycie na mapsie zdjęcia, to nawet będzie ta kamienica

choć myślałam, że Wampir pierwszy na to wpadnie - tak się dopominał o ul. Staszica ;)
                                    • przemek-leniak no to ładnie... 19.05.11, 19:23
                                      czuja mam lepszego niż pamięć
                                      się porobiło...
                                      ...
                                      kiedyś kiedyś zjeździłem cały Lublin składakiem (nie uzyję innej nazwy)
                                      każdą uliczkę i zaułek chciałem znać
                                      ale to było drodzy moi tak juz dawno...
                                      • wampir-wampir Re: no to ładnie... 19.05.11, 19:44
                                        przemek-leniak napisał:

> kiedyś kiedyś zjeździłem cały Lublin składakiem (nie uzyję innej nazwy)
                                        > każdą uliczkę i zaułek chciałem znać
                                        > ale to było drodzy moi tak juz dawno...

A ja korzystając z tego wątka zacząłem zwracać uwagę na to, co mijam spacerując po Lublinie. Zawsze byłem raczej nieuważny i rzadko zapamiętywałem szczegóły. Teraz jakoś lepiej mi idzie :-)))
                                        • przemek-leniak tak w ogóle to ten Lublin 19.05.11, 22:43
                                          jest fascynujący...
                                          ale patrzeć na niego to jeszcze za mało
                                          trzeba się spróbować w niego wczuć
                                          bez uprzedzeń w stylu tolerancyjnych
                                          oni są ślepi jak nowonarodzone koty...
                                          ale staruszek Pietrasiewicz już zdaje się łapie o co biega
                                          choć się za bardzo zasuszył w klatce bramy grodzkiej...
                                          Kipta łapie o co chodzi...
                                          ale już nie Wysocki który zbucał wręcz pomnikowo
                                          MBH łapie
                                          ...
                                          trzeba rozmawiać z ludźmi a właściwie to słuchać ich
                                          i pytać o to co chcą powiedzieć
                                          jak się to udaje znaczy że ich trochę się też łapie...
                                          ...
                                          trzeba też nieco się tu poszmacić w barach i tancbudach
                                          ale nie żadne tam drinie i kicu kicu
                                          tylko na maksa pójść wliczając w to długie pijaków rozmowy...
                                          ...
                                          trzeba z miastem beczkę soli zjeść
                                          i nauczyć się słuchać jego szumu
                                          ...
                                          wtedy zdarza się że kiedy patrzysz na zdawałoby się zwykłą odrapaną ścianę
                                          Lublin zaczyna do ciebie mówić
                                          oj można się panie przestraszyć...
                                          bo on to robi kiedy sam chce a nie na zawołanie
                                          potem nigdy już nie jest to to samo miasto
                                          to tak jakbyś zaczął widzieć i słyszeć ducha
                                          własciwie to się mało daje wyrazić
                                          • redakcja_lublin Re: tak w ogóle to ten Lublin 20.05.11, 10:28
                                            po tak nastrojowym wpisie żal wyjechać z miasta...
                                            ale nie mam wyjścia - dzieci już spakowały łopatki i nie odpuszczą :)
                                            zatem, wybaczcie, ale oddalam się od biureczka
                                            i nie tęsknijcie zbyt mocno, bo to tylko 3 tygodnie :)))

nie zadaję dziś zagadki (choć pewnie byście ją rozwiązali zanim zdążę wyłączyć komputer ;)
                                            zostawiam Was z quizem
                                            pytania tendencyjne ;)
                                            • przemek-leniak no nie! 20.05.11, 10:36
                                              3 tygodnie?
                                              dont leave us now!
                                              • wampir-wampir Re: no nie! 20.05.11, 14:08
                                                Już urlop? No cóż, miłego wypoczynku, jakoś wytrzymamy bez Pani Redaktor (z trudem) :-)))
                                            • fla Re: tak w ogóle to ten Lublin 20.05.11, 16:23
                                              Udanego wypoczynku :)
                            • redakcja_lublin Zagadka 32 19.05.11, 11:56
                              proszę, to na dzisiaj :)
                              • fla Re: Zagadka 32 19.05.11, 13:15
                                To jest bank, który stoi na rogu Krakowskiego Przedmieścia i 3 Maja :)
    • przemek-leniak sezon urlopowy czyli odwróćmy zasady 31.05.11, 23:09
      zróbmy tak najpierw opis jakiegoś miejsca a potem zdjecie.
      co wy na to?
      • wampir-wampir Re: sezon urlopowy czyli odwróćmy zasady 01.06.11, 18:35
        Zasad ustalonych przez autora wątka nie należy zmieniać, chyba że on sam,a Pani Redaktor wypoczywa... Załóż swój - opisowy...
        • wampir-wampir Re: sezon urlopowy czyli odwróćmy zasady 01.06.11, 18:43
          Zapowiada się ciekawie, w sam raz na lato. Załóż, może Empi przyszpili ;-)))
      • redakcja_lublin hop hop 13.06.11, 10:05
        jest tu jeszcze ktoś?
        uprzejmie donoszę, że wróciłam z wypoczynu ;)
        Przemku, może przykład zagadki w nowej wersji ?
        • wampir-wampir Re: hop hop 13.06.11, 11:41
          Ja jestem i cieszę się z powrotu Pani Redaktor. Mam nadzieję, że wakacje się udały. Też pracuję nad zagadkami na inne forum, ale nie mam takich fajnych uprawnień, żeby pisać na czerwono. Wyślę maila, bo to nie z Lublina. Jeszcze raz witam serdecznie po urlopie :-)))
          • redakcja_lublin Re: hop hop 14.06.11, 12:39
            Wampirze, dziękuję za dobre słowo :) Pierwszy dzień przy komputerze, po 3 tygodniach odwyku nie był łatwy, więc naprawdę mi to pomogło :) Mam też nadzieję, że nie wciągniesz się za bardzo w to inne forum ?
            • wampir-wampir Re: hop hop 14.06.11, 14:01
              redakcja_lublin napisał:

> Mam też nadzieję, że
              > nie wciągniesz się za bardzo w to inne forum ?

Już wpadłem na dobre, ale z tego nie mam zamiaru rezygnować :-)))
    • redakcja_lublin Zagadka 33 14.06.11, 12:43
      Skoro Fla błyskawicznie rozwiązała poprzednią zagadkę, a Przemek nie chce zdradzić, na czym polega pomysł z odwróceniem zasad, to proponuję takie twarze
      • wampir-wampir Re: Zagadka 33 14.06.11, 14:03
        Prokuratura na Okopowej?
        • przemek-leniak jakoś mi to nie pasi do prokuratury 15.06.11, 08:44
          tak irracjonalnie mi nie pasuje...
          no i jeszcze dlatego że prokuratura od prawej strony budynku zdaje się sasiaduje...
          bardzo gustowne oblicza rzekłbym...
          ale nie od razu mi się kojarzą...
          musze pomedytować nad nimi
        • redakcja_lublin Re: Zagadka 33 15.06.11, 09:40
          Przemek ma rację, to nie jest prokuratura
          • wampir-wampir Re: Zagadka 33 15.06.11, 14:37
            W takim razie Racławickie, ale co to nie wiem. Takie luźne skojarzenie.
            • redakcja_lublin Re: Zagadka 33 16.06.11, 12:25
              zimno :(
      • fla Re: Zagadka 33 17.06.11, 12:54
        Chodziłam dzisiaj po mieście z zadartą głową wypatrując tych twarzy i nic :(
        • przemek-leniak głośno pomyślę 17.06.11, 17:24
          a szłaś po lewej stronie ul Narutowicza (czyli od centrum w dół) patrząc na prawą stronę?
          nie żebym wiedział gdzie to jest ale coś mi tak by pasowało...
          • fla Re: głośno pomyślę 17.06.11, 19:28
            Szłam, ale tylko na odcinku od Okopowej do Lipowej :)
            • wampir-wampir Re: głośno pomyślę 17.06.11, 20:45
              Ooo, błąd , bo to chyba rzeczywiście jest tuż za skrzyżowaniem...
              • przemek-leniak jednak nie! 20.06.11, 22:22
                dziś sprawdzałem tę hipotezę i nic z tego
                więc może okolice Skłodowskiej?
                kurczę nie łatwa to zagadka
      • redakcja_lublin Re: Zagadka 33 21.06.11, 09:05
        nie idźcie tą drogą ;)
        nie oddalajcie się od ul. G. Narutowicza w stronę ul. M. Skłodowskiej
        • redakcja_lublin Re: Zagadka 33 27.06.11, 09:35
          hm, poddaliście się ?
          • przemek-leniak Forum umiera ale się nie poddaje! 27.06.11, 09:49
            jak w wersji kulturalnej miał rzec Cambronne...
            zwyczajnie zaabsorbowani jesteśmy tematem ESK...
            ...
            hmm kiedyś popełniłem taki wierszyk i się traz pochwalę oki?
            "Największa to miała być kleska
            a jednak wykrzyknął Cambronne
            hasło
            co wieść nas miało
            do zwyciestwa
            w czas bitwy
            pod Waterloo"
            ...
            w wierszyku chodzi o tę mniej kulturalną wersję wypowiedzi
            - oczywista oczywistość :-P
            pzdr.
          • wampir-wampir Re: Zagadka 33 27.06.11, 09:50
            Nie, ale nic mi nie świta. Kompletnie nic, nawet strzelać nie bardzo mogę ;-)))
            • przemek-leniak strzelać? a proszę bardzo 27.06.11, 09:57
              Budynek (chyba sanepidu) na rogu na przeciw siedziby Radia Lublin...
              bardzo chybiłem?
              • redakcja_lublin Re: strzelać? a proszę bardzo 27.06.11, 10:02
                zimno :(
                podpowiadałam, by się nie oddalać od ul. G. Narutowicza w stronę UMCS
                • wampir-wampir Re: strzelać? a proszę bardzo 27.06.11, 10:05
                  To ja walnę jak łysy grzywką o parapet - Biblioteka Łopacińskiego. Ciepło? ;-)))
                  • redakcja_lublin Re: strzelać? a proszę bardzo 27.06.11, 10:08
                    cieplej niż okolice radia, ale to jeszcze kawałek drogi
                    • wampir-wampir Re: strzelać? a proszę bardzo 27.06.11, 10:27
                      Czyli będą to okolice Królewskiej - Bernardyńskiej? Ja się tam słabo rozglądałem zawsze. Nie trafię :-(((
                      • redakcja_lublin Re: strzelać? a proszę bardzo 27.06.11, 11:06
                        a nie, to w drugą stronę ul. G. Narutowicza trzeba się udać

a czemuż to się słabo rozglądałeś na Królewskiej ? ;)
                        • fla Re: strzelać? a proszę bardzo 27.06.11, 15:23
                          To nie jest budynek Pedagogiki UMCS, prawda?
                          • redakcja_lublin Re: strzelać? a proszę bardzo 27.06.11, 15:34
                            nie
                        • wampir-wampir Re: strzelać? a proszę bardzo 27.06.11, 17:33
                          redakcja_lublin napisał:

> a czemuż to się słabo rozglądałeś na Królewskiej ? ;)

A bo wybrałem się tam kiedyś specjalnie o wschodzie słońca i mnie poraziło. Refleksy na budynkach pamiętam tylko, ale było pięknie. Tak na co dzień rzadko tamtędy przechodzę, a jak się goście spoza Lublina trafią, w dodatku z maloletnim przychówkiem, to zachwytom nad kaplicą akustyczną, skarbcem i Wieżą Trynitarską oraz widokami ogólnymi nie ma końca, a ja jako cicerone miejscowy muszę je podsycać zamawiając kolejne lody, kebaby, naleśniki, więc się nie rozglądam na boki i do góry łba nie podnoszę ;-)))
            • redakcja_lublin Re: Zagadka 33 28.06.11, 10:42
              Moi Dzielni, Niepoddający Się Forumowicze, pozwólcie, że na siłę wcisnę Wam podpowiedź ;)
              to nie jest ul. G. Narutowicza, tylko jedna z bocznych w jej pobliżu
              skręcajcie :)
              • wampir-wampir Re: Zagadka 33 28.06.11, 17:44
                Ja bym skręcał w prawo idąc "do góry" od Nadbystrzyckiej. Bocznych uliczek z nazw niestety nie znam, a w każdym razie słabo, ale jeszcze raz wrócę do pierwszego skojarzenia. Skrzyżowanie z Okopową i budynek za albo z salonem Orange, który szczerze mówiąc nie wiem, czy się tam jeszcze znajduje. Strasznie dużo się zmienia w tym naszym młodym kapitalizmie ;-)))
                • redakcja_lublin Re: Zagadka 33 29.06.11, 11:47
                  uf, Wampirze, dzięki :)
                  już myślałam, że zostaniemy z tą zagadką do końca wakacji
                  baaardzo ciepło !
                  to ta ulica, tylko inny budynek
                  czy ktoś z Was ma ochotę wybrać się tam na spacer, czy podesłać link ?
                  • wampir-wampir Re: Zagadka 33 29.06.11, 12:54
                    Ja się jeszcze nie mogę tam wybrać. Może Przemek pójdzie na spacer i coś nam wklei :-)))
                    • przemek-leniak nie dam rady 01.07.11, 11:19
                      mam w domu wielki remont...
                      jestem uziemiony
        • redakcja_lublin Zagadka 34 01.07.11, 11:09
          Gdyby ktoś miał ochotę na spacer związany z zagadką nr 33, to zapraszam :)
          Dla tych bez ochoty na spacer - takie zdjęcie.
          • empi Re: Zagadka 34 01.07.11, 17:47
            róg Chopina i Sądowej ?
            pzdr.
            • redakcja_lublin Re: Zagadka 34 05.07.11, 11:13
              to nie jest róg Chopina i Sądowej
              to ulica, jakiej jeszcze nie było
              • przemek-leniak znane miejsce drodzy moi 07.07.11, 08:45
                znane...
                zanim jednak podam podpowiedź jakąś
                to chciałbym zaproponować że może po tej mogłaby być moja zagadka...
                wyślę dziś MO moje zdjęcie zrobione wczoraj...
                kto wie może się spodoba...
                ale będzie naprawdę trudno
                • wampir-wampir Re: znane miejsce drodzy moi 07.07.11, 13:45
                  przemek-leniak napisał:

> znane...
                  > zanim jednak podam podpowiedź jakąś

Mnie się to kojarzy z okolicami Orlej. Może to Krucza? Znane tam są "Gabinety profesorów". Nie wiem jak Was, ale mnie ta nazwa rozwala. Straaaasznie prowincjonalnie nabzdyczona, czyli to, co mnie bawi w Lublinie ;-)))

> to chciałbym zaproponować że może po tej mogłaby być moja zagadka...
                  > wyślę dziś MO moje zdjęcie zrobione wczoraj...
                  > kto wie może się spodoba...
                  > ale będzie naprawdę trudno

Super. Już Ci pisałem - im trudniej tym lepiej, ale post wyleciał. Czary mary jakieś...
                  • empi Re: znane miejsce drodzy moi 07.07.11, 14:39
                    > Super. Już Ci pisałem - im trudniej tym lepiej, ale post wyleciał. Czary mary j
                    > akieś...

nie insynuuj :)
                    PS.
                    Ta kamienica wydaje mi się dobrze znana. Musi być w Śródmieściu gdzie się spędziłem szczenięce lata. Zapamiętałem szczególnie z powodu tego metalowego płotka na skraju dachu, tam dłuższy czas rosło sobie jakieś drzewko (a może tylko duży chabuź).
                    pzdr.
                    • wampir-wampir Re: znane miejsce drodzy moi 07.07.11, 15:23
                      empi napisał:

> nie insynuuj :)

A gdzież bym śmiał :-))) Napisałem, że też małpkę Pani Redaktor wysłałem i dostałem odp. po chwili, to myślałem, że poszło, ale może nie nacisnąłem "wyślij" faktycznie i tylko wstrzeliłem się po prostu w rutynowy przegląd poczty. Sorki.

> PS.
                      > Ta kamienica wydaje mi się dobrze znana. Musi być w Śródmieściu gdzie się spędz
                      > iłem szczenięce lata. Zapamiętałem szczególnie z powodu tego metalowego płotka
                      > na skraju dachu, tam dłuższy czas rosło sobie jakieś drzewko (a może tylko duży
                      > chabuź).

Moim zdaniem te oklice, o których napisałem, choć nie jestem pewny dokładnej lokalizacji. Ale jeszcze raz wracam do tej fotki, bo znów mamy w zabytkowym budynku ohydne plastikowe okno. Zastanawiam się od dawna, dlaczego w naszym pięknym kraju pozwala się na takie oszpecanie historycznych centrów miast. Są nowoczesne i superszczelne okna drewniane, które wyglądają o niebo lepiej. Owszem, droższe, ale w imię "wyższych wartości" można przecież było uchwalić jakie dofinansowanie dla właścicieli mieszkań, które pokryłoby różnicę cen. Tyle pieniędzy w błoto się w Polsce wywala, a to byłby sensowny ze wszech miar wydatek, ech...
                      • empi Re: znane miejsce drodzy moi 07.07.11, 18:09
                        > bo znów mamy w zabytkowym budyn
                        > ku ohydne plastikowe okno.
                        W zapędach remontowych niszczy się wiele piękna. Tak było z kamienicą przy 3.Maja 22. Piękne, kute balkony, gięte z pięknymi kutymi ozdobami zamieniono na spawane z płaskownika, ale też wygięte. :). W mieszkaniach rozebrano piece kaflowe z pięknych kali a wykonano zwykłe z burych, kilkukolorowe parkiety wymieniono na zwykłą klepkę. Frontową klatkę schodową z fajnym freskami pomalowano na olejno. To pamiętam jeszcze z dawnej komuny, dzisiaj widać mentalność nie zmieniła się.
                        pzdr.
                        • wampir-wampir Re: znane miejsce drodzy moi 07.07.11, 20:34
                          empi napisał:

>Tak było z kamienicą przy 3.Ma
                          > ja 22. Piękne, kute balkony, gięte z pięknymi kutymi ozdobami zamieniono na spa
                          > wane z płaskownika, ale też wygięte. :). W mieszkaniach rozebrano piece kaflowe
                          > z pięknych kali a wykonano zwykłe z burych, kilkukolorowe parkiety wymieniono
                          > na zwykłą klepkę. Frontową klatkę schodową z fajnym freskami pomalowano na olej
                          > no.

Ja się wychowałem w żydowskiej kamienicy w Przemyślu. Właściciele mieli na ostatnim piętrze prywatną bóżnicę z pięknymi freskami. Po wojnie wszystko zachlastano olejną farbą i zrobiono tam składzik. Gdy byłem mały fragmenty tyche malowideł było widać spod złuszczonej już wtedy farby, a przy kolejnym remoncie ordynarnie je zdrapano.
                        • redakcja_lublin Re: znane miejsce drodzy moi 11.07.11, 17:43
                          nie Orla i nie Krucza, ale macie rację - to Śródmieście
                          • wampir-wampir Re: znane miejsce drodzy moi 11.07.11, 22:49
                            To może Ogrodowa? Ogrodowa z ogródkiem na dachu. Ładnie :-)))
                            • redakcja_lublin Re: znane miejsce drodzy moi 16.07.11, 16:30
                              to po drugiej stronie Krakowskiego Przedmieścia
                              i proszę się przyłożyć, bo zagadka Przemka czeka :)
                              • wampir-wampir Re: znane miejsce drodzy moi 18.07.11, 14:46
                                redakcja_lublin napisał:

> to po drugiej stronie Krakowskiego Przedmieścia

Hmm, po drugiej stronie Krakowskiego (uczęszczanej) to jest ogródek Giuseppe na Hipotecznej, trochę bliżej niż na wysokości Ogrodowej, ale nie mogę sobie przypomnieć czy stamtąd widać takie drzewko, albo skwer na Placu Dzieci częściowo wysiedlonych przez LK. Czy siedząc tam na ławce tyłem do Karłowicza można to zobaczyć?
                                • przemek-leniak zobaczymy czy się pomylę 21.07.11, 09:21
                                  nie rozwiążę zagadki ale opowiem wam o moich skojarzeniach
                                  znany lubelski poeta to...?
                                  ...
                                  z żyjących oczywiście Dmitroca
                                  a ze zmarłych?
                                  Kwiatkowski-Cugow i ten no jakże mu tam było...
                                  niechże ta kiepeła oporna ruszy po kawie
                                  TRĄBICZ!
                                  oczywista że Trąbicz
                                  tak wiec moi drodzy wydaje mi się że patrząc na prawy półprofil Trąbicza widzi się zarazem rozwiązanie zagadki nr 34...
                                  ...
                                  mogę się mylić rzecz jasna - ale czuja mam takiego że ten półprofil jest kluczowy
                                  • redakcja_lublin Re: zobaczymy czy się pomylę 25.07.11, 11:01
                                    Trąbicz! oczywiście, że Trąbicz :)
                                    to uznajemy 34 za rozwiązaną?

ps. Przemku, nadrobiłeś już wszystkich Maciejewskich ?
                                    • wampir-wampir Re: zobaczymy czy się pomylę 25.07.11, 14:22
                                      redakcja_lublin napisał:

> Trąbicz! oczywiście, że Trąbicz :)
                                      > to uznajemy 34 za rozwiązaną?

O! To poproszę o następną. Pogoda sprzyja rozwiązywaniu zagadek, a to miała być ta trudna ;-)))
                                    • przemek-leniak Maciejewski - no niestety nie 25.07.11, 21:53
                                      remont bardzo pochłania a do tego się znów wciągnąłem w coś czemu obiecałem sobie dać spokój 10 lat temu...
                                      no i jeszcze Słonko zakupiło Rok 1984 - która to pozycja wymaga przeczytania pilnie...
                                      ech boję się że Wroński szybciej pisze niż ja go czytam ;-)
                                      • wampir-wampir Re: Maciejewski - no niestety nie 25.07.11, 22:27
                                        przemek-leniak napisał:

> no i jeszcze Słonko zakupiło Rok 1984 - która to pozycja wymaga przeczytania pi
                                        > lnie...

Orwell na lato? Boszsz, masochisto ;-))) Poczytaj raczej coś lekkiego, zabawnego, wciągającego. Ja sobie kupiłem całą serię Pawlikowskiej "Blondynka w..." tudzież Misia Paddingtona małemu i przyznam, że z przyjemnością wracam do tych bajek. A wszystkim "O psychiatrach, psychologach i innych psycholach" polecam. Rewelacja.
                                        • przemek-leniak Orwell jest na czasie 25.07.11, 22:59
                                          wszak Czyżewski u bram...
                                          • wampir-wampir Re: Orwell jest na czasie 25.07.11, 23:25
                                            No tak, czytałem...
    • przemek-leniak Quiz pochodzeniowy 02.07.11, 10:22
      6 do 4 dla mnie
      za bardzo proaustriacki się okazałem ;-)
      • wampir-wampir Re: Quiz pochodzeniowy 02.07.11, 15:59
        8 do 2 ;-)))

Nie łażę po Parku Ludowym, bo niebezpiecznie i na samolotach się nie znam.

A swoją drogą - ja dysponuję dużo mniejszą wiedzą o Lublinie niż Przemek, a w testach wypadam lepiej. Czy to potwierdzenie starej prawdy, ze umieć, to umieć, a umieć zdawać testy to zupełnie insza inszość, czy też otwierają mi się przy okazji ich zdawania szufladki z wiadomościami, które przyswoiłem mimochodem i na co dzień nawet nie zdaję sobie sprawy,że są gdzieś w łepetynie? Pytanie do Fla oczywiście ;-)))
        • przemek-leniak o Wieniawskim nadzwyczaj słabo 08.07.11, 09:15
          5 do 5...
          ech...
          • pogarda Re: o Wieniawskim nadzwyczaj słabo 18.07.11, 13:05
            Zagladam i czytam... Nie mam czasu pisac. Tyle do nadrobienia!!!!!
            Ale nie ma tego zlego!
            Koniec roku akademickiego i szkolnego juz jutro!!! Skonczy sie tyranie po 10 godzin dziennie, sprawdzanie matur i innych bzdur! Znowu bede mial czas na produktywne spedzanie czasu w internecie! :)
            Pozdrawiam wszystkich Stalych i Redakcje. Nowoprzybylych tez pozdrawiam, a co!
            Spory wysyp nowych nickow nie uszedl mojej jakze czujnej uwadze :D
            pzdr
            • wampir-wampir Re: o Wieniawskim nadzwyczaj słabo 18.07.11, 14:41
              Cześć Pogarda :-))) Ja myślałem, że zniknąłeś wakacyjnie, a to nawał pracy na koniec roku szkolnego. To do kiedy ta przerwa letnia u Was trwa i gdzie się wybierasz na urlop? Jakbyś dał radę wpaść do Lublina, to daj znać, koniecznie!!!
    • redakcja_lublin Zagadka 35 26.07.11, 09:30
      dziś zagadka Przemka
      takie okna
      • wampir-wampir Re: Zagadka 35 26.07.11, 16:48
        Ulica Niecała? Takie mam skojarzenie...
        • przemek-leniak samowolne oddalenie 26.07.11, 20:02
          ależ cię Wampirze zaniosło...
          to jest blisko bardzo blisko...
          ale myślę że mało kto zwraca uwagę ;-)
          a adres tego miejsca jest mylący nader...
          • wampir-wampir Re: samowolne oddalenie 26.07.11, 20:25
            Hmm, ja nie jestem autochton z dziada pradziada i urodzenia. Tylko z okolicą mi się to kojarzy, a nazwy ulic tamtejszych znam dwie: Niecała i Dymitrowa ;-)))
            Ptasiek pisał, że tam mieszkał. Może zajrzy i odgadnie...
            • przemek-leniak skojarzenia ptasie 26.07.11, 21:18
              byłyby jak najbardziej na miejscu
              chodzi o raczej dużego ptaka :-)
              ekstremalnego nawet, ale to skojarzenie to tylko....skojarzenie
              pzdr.
              • wampir-wampir Re: skojarzenia ptasie 26.07.11, 22:54
                Duży jest kruk, ale Krucza dość daleko. Zresztą nie pamietam stamtąd czegoś takiego. W zasadzie tylko "Gabinety Profesorów" pamiętam. Zawsze się z tego brechtam, gdy tamtędy przechodzę. O, napisałem brechtam, po lubelsku. Powoli wsiąkam w to miasto...
                • redakcja_lublin Re: skojarzenia ptasie 27.07.11, 21:37
                  kruk nie jest ekstremalny ;)
                  ja właściwie nie wiem, czy mogę zgadywać, bo Przemek dał mi wskazówkę w mejlu ze zdjęciem
                  choć, przyznaję, nie widziałam takich okien
                  kojarzą mi się z tymi na ul. W. Wróblewskiego, które były kilka zagadek wcześniej
                  ale jutro wybieram się na Carnaval, to się rozejrzę po okolicy "blisko bardzo blisko"
                  • przemek-leniak morskie auto tu nic nie pomoże 28.07.11, 08:24
                    zaułki Lublina ;-)
                    Do You like merry melodies?
                    a ten ekstremalny to jest tak naprawde gatunek...
                    kukułki!
                    bardziej podpowiedzieć byłoby mi wstyd ;-)
                    pzdr.
                    • wampir-wampir Re: morskie auto tu nic nie pomoże 28.07.11, 16:53
                      W poniedziałek idę się badać na Staszica, porozglądam sie po okolicy ;-)))
                    • redakcja_lublin Re: morskie auto tu nic nie pomoże 28.07.11, 20:02
                      jeśli ta ekstremalna kukułka, to miała być podpowiedź, to ja dziękuję !
                      niby smok skrzydła ma, ale do ptactwa go ?
                      nawet miałam nie wchodzić w tamtą bramę ;)
                      znalazłam bowiem te okna :)
                      choć najpierw poszłam na ul. Zieloną, bo pisałeś, że będzie trudno...
                      a to rzeczywiście bardzo blisko :)
                      Wampirze, czy chcesz poczekać do poniedziałku i w drodze do "gabinetów profesorów" odwiedzić to miejsce, czy uznajemy zagadkę za rozwiązaną i ruszamy z następną?

ps. a z morskim autem, to w ogóle nie skumałam ;(
                      • wampir-wampir Re: morskie auto tu nic nie pomoże 28.07.11, 20:18
                        Zagadka rozwiązana. Jedziemy dalej :-)))
                      • przemek-leniak Smok to nie ptak 28.07.11, 22:06
                        za to struś a szczególnie pędziwiatr i owszem i to ekstremalny
                        tak tak ten struś z kreskówek na którego polował kto?
                        ano Koyot (który tez czai się w bramie od strony Narutowicza)
                        problem polega jednak na tym że struś to jest tylko w polskim tłumaczeniu
                        w oryginale to Road Runner a gatunkowo to Kukawka kalifornijska jest...
                        i powiedzcie że nie podpowiadałem :-D
                        ...
                        ech nikt już nie lubi rocka a i tańcować nie chadzają
                        tylko na linołazom na drucikach zaglądają w nogawki :-P
                        zagadka oczywiście rozwiązana jest ;-)
                        pzdr.
                        • przemek-leniak poboczny watek marynistyczny i motorowy 28.07.11, 22:26
                          cóż gdyby uznać że słowo Carnaval pochodziło ze współczesnej lingua franca trzeba by uznać że naval (morski) to przymiotnik zrośnięty z rzeczownikiem car (czyli samochód)
                          albowiem festive season is a Carnival
                          możliwe jednakże chodzi o język hiszpański
                          w tym jednak nie występuje słowo Sztukmistrzów...
                          dziwaczna jak na Lublin ta nazwa popisów zwanych po polsku zwyczajnie "hecą"
                          ...
                          takie tam luźne uwagi robotnika...
                          pzdr.
                          • wampir-wampir Re: poboczny watek marynistyczny i motorowy 28.07.11, 22:40
                            Oj Przemek, taka gmina, przywyknij ;-)))
                        • redakcja_lublin Re: Smok to nie ptak 29.07.11, 09:22
                          no jak tu nie zaglądać, jak idzie nad głową ;)
                          • przemek-leniak Dogma staneła mi przed oczyma 29.07.11, 10:31
                            apostoł Rufus konkretnie i jego nagłe pojawienie się ;-)
    • redakcja_lublin Zagadka 36 29.07.11, 09:16
      bardzo proszę - taki dom
      mam nadzieję, że tam na tabliczce widać tylko numer domu...
      i wybaczcie samochód na pierwszym planie, ale akurat tropiłam tych źle zaparkowanych ;)
      • przemek-leniak no za łatwe nieco 29.07.11, 10:41
        ten numer 26 i ten płotek i ten świerk to może być jedno tylko miejsce
        widok z góry na dół
        Slečno Marie! jak se zaparkoval...
        • przemek-leniak tymczasem quiz festiwalowy 29.07.11, 12:46
          6 do 4 dla mnie
          przeceniłem ilość kramów, tęskniłem za innym aktorem, źle oceniłem które miasto pozbyło się wandali i cyrkowców troszkę postarzyłem...
          ale wszak inne quizy są nierozwiązane
    • redakcja_lublin Zagadka 37 29.07.11, 11:04
      wybaczcie, że takie łatwe, ale ostatnio robiłam głównie samochody ;)
      to jeszcze jedna łatwa
      a jak będę szła po południu na pewne występy, to poszukam czegoś trudniejszego :)
      • wampir-wampir Re: Zagadka 37 29.07.11, 20:14
        Oj, nie wiem czy się zafiksowałem na tą Kruczą, czy tym razem to tam ;-)))
        • redakcja_lublin Re: Zagadka 37 30.07.11, 10:41
          zafiksowałeś się :)
          • wampir-wampir Re: Zagadka 37 30.07.11, 19:54
            Nic nie poradzę ;-))) Z okolicami Lipowej wciąż mi się to kojarzy.
            • redakcja_lublin Re: Zagadka 37 01.08.11, 09:48
              z Lipowej trzeba skręcić w prawo, a potem w lewo :)
              • wampir-wampir Re: Zagadka 37 01.08.11, 19:09
                Obiecuję, że jutro się tam wybiorę i podam odpowiedź. Idę po wyniki kompleksowego przeglądu organizmu. Z radości lub rozpaczy pospaceruję po mieście ;-)))
      • fla Re: Zagadka 37 02.08.11, 09:31
        ul. Ewangelicka :)
        • przemek-leniak 8 02.08.11, 11:32
          jesteś chyba bezbłędna fla
          • fla Re: 8 03.08.11, 11:46
            Po miesiącu spędzonym w lesie wróciłam w formie :)
            • wampir-wampir Re: 8 03.08.11, 12:56
              fla napisała:

> Po miesiącu spędzonym w lesie wróciłam w formie :)

Nazbierałaś kurek? Bo jeśli tak to ja bym się powieściowo przymówił o marynowane do jakiegoś mięska. Koszernego off course ;-))) No i z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy moich przygód. Fajnie, że znów tu jesteś :-)))
              • fla Re: 8 05.08.11, 07:57
                Mam trochę kurek, proszę: [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/tj/ki/51jg/eV75HiEwgbpClRv3aA.jpg[/img]
                Muszę sobie przypomnieć na czym skończyła się opowieść :)

• redakcja_lublin Zagadka 38 02.08.11, 13:30
      Fla jest bezbłędna, więc kolejna zagadka
      dziś schody
      • wampir-wampir Re: Zagadka 38 03.08.11, 07:50
        Oj, spóźniłem się z rozwiązaniem, ale nie jestem niepocieszony, bo okaz zdrowia ze mnie. Nawet wydolność płuc mimo fajek mam w sam raz, a nawet trochę lepiej w stosunku do wieku. Będę Was męczył całą wieczność ;-)))
        A co do schodów kojarzą mi się nie wiedzieć czemu z Dziesiątą, względnie jakąś boczną DMM. Ciekawe czy jestem blisko, czy trafiam jak kulą w płot... ;-)))
        • redakcja_lublin Re: Zagadka 38 04.08.11, 09:57
          jak twierdzi wojsławicki egzorcysta Jakub W. na wampiry, to tylko osinowy kołek i srebrny szpadel
          nic innego Ci nie grozi ;)
          widać, że okaz zdrowia z Ciebie, bo skoczyłeś aż na Dziesiątą :)
          tymczasem schody są... w Śródmieściu
          • wampir-wampir Re: Zagadka 38 04.08.11, 13:20
            A bo ze mnie okaz tylko fizycznego zdrowia, to drugie szwankujące tłumaczy włóczęgi po mieście ;-)))
            Śródmieście powiadasz... Pojutrze się porozglądam. Na razie jak to mówią zarobiony jestem...
            • wampir-wampir Quiz jazzowy i 10/10 04.08.11, 14:32
              Wow!Zważywszy na muzyczne gusta małe to zaskoczenie, ale jednak bardzo przyjemnie. I tak trochę żal mi się zrobiło, że pan Jacek czyta Gazetę, ale na forum o mojej ulubionej muzyce nie pisze. Gazeta na łamach też niewiele. Poprawcie się!
          • fla Re: Zagadka 38 05.08.11, 07:58
            Czy są to może okolice ul. Okopowej?
            • wampir-wampir Re: Zagadka 38 08.08.11, 17:09
              Ja szukałbym tego raczej na tyłach Narutowicza. Dolna Panny Marii i te tam uliczki, ale mogą być również gdzieś na tyłach Hanki Świętoduskiej. Nigdy ich nie widziałem, bo bym się wdrapał ;-)))
              • redakcja_lublin Re: Zagadka 38 08.08.11, 18:42
                Wampirze - zimno
                Fla - nieco cieplej niż zimno, ale tylko nieco :)
                • wampir-wampir Re: Zagadka 38 08.08.11, 19:24
                  Z tej podpowiedzi wywnioskowałem jedynie, że pojechałem w niewłaściwym kierunku ;-)))
                  Może w takim razie okolice Glinianej, ale czy to jeszcze Śródmieście?
                  • redakcja_lublin Re: Zagadka 38 09.08.11, 11:57
                    Gliniana to już chyba na Rurach
                    nieco mniej zimno, przynajmniej po odpowiedniej stronie ul. G. Narutowicza jesteś :)
                    ale wracaj w stronę centrum
                    • wampir-wampir Re: Zagadka 38 09.08.11, 18:05
                      Nie miałem dziś czasu na spacer po Śródmieściu. Może jutro uda mi się wyrwać półtorej godzinki w ciągu dnia. Sto lat nie byłem na Rowerowej, a mam trochę wspomnień. Zacznę stamtąd i będę się rozglądał :-)))
                      • pogarda Re: Zagadka 38 16.08.11, 15:01
                        Mi cos dzwoni, ze takie schody widzialem w okolicach dworca PKS. Pomiedzy dworcem a lubartowska...
                        Moge sie mylic bo i zdrowie nie te, i pamiec nie ta :)
                        pzdr
                        • redakcja_lublin Re: Zagadka 38 22.08.11, 09:01
                          Pogardo, jak miło Cię znów tu widzieć :)
                          znaczy już po wakacjach?
                          ja też oddaliłam się na moment od stanowiska pracy, wakacje to jednak obowiązki ;)
                          ale już powracam
                          to nie jest ani Lubartowska, ani okolice dworca PKS
                          to znana ulica w Śródmieściu
                          a jak Twoje poszukiwania, Wampirze?
                          z ul. Rowerowej, to już niedaleko...
                          dwie przecznice...
                          • wampir-wampir Re: Zagadka 38 23.08.11, 18:02
                            Hmm, głupio mi, nie miałem czasu. Może jutro, pojutrze się tam wybiorę. Mam coś do załatwienia na Leszczyńskiego, postaram się popałętać po mieście i zajrzeć w okolice Rowerowej, mógłbym oczywiście rzucić okiem na plan i podać odpowiedź, ale skoro obiecałem, że się na te schody wdrapię, to zrobię tak :-)))
                            • redakcja_lublin Re: Zagadka 38 23.08.11, 19:49
                              nie jestem pewna, czy na te schody można się wdrapać...
                              w końcu to teren budowy ;)
                              • wampir-wampir Re: Zagadka 38 23.08.11, 20:16
                                Znajdę sposób ;-)))
                                • wampir-wampir Re: Zagadka 38 25.08.11, 04:13
                                  Nie znalazłem :-((( Schodów, nie sposobu. Poniosło mnie na Podgrodzie, Gminną i Górną, a to po drugiej stronie Narutowicza. Zapomniałem o redakcyjnych wskazówkach, ale nie żałuję. Dawno nie widziałem tego zapomnianego przez Boga i ludzi kawałka miasta. Postaram się schodów jeszcze poszukać, ale nie dziś...
                                  • redakcja_lublin Re: Zagadka 38 26.08.11, 10:15
                                    robiliście quiz?
                                    to już chyba te schody mamy rozwiązane?
                                    zaskoczeni?
                                    • wampir-wampir Re: Zagadka 38 26.08.11, 17:35
                                      Rozwiązane. Nie, nie miałem watpliwości co zaznaczyć biorąc zresztą pod uwagę wcześniejsze podpowiedzi i że teren budowy. Aż tak dużo budów w tych okolicach nie ma. Ale gdzie się dokładnie te schody znajduję przy ul. MCS nie wiem w dalszym ciągu. Wybiorę się tam w wolnej chwili i spróbuję na nie wleźć. Ciekawe jaki widok jest z góry? ;-)))
                                      No i o następną zagadkę poproszę.
                                      • przemek-leniak uff myślałem że się nie uda 28.08.11, 16:17
                                        straszny dwór... oj straszny...
                                        ;-)
                                        • redakcja_lublin Re: uff myślałem że się nie uda 29.08.11, 14:45
                                          też zaczynałam się tego obawiać, zwłaszcza, że forum się nie poddaje ;)
                                          Wampirze - na te schody wejść Ci będzie ciężko...
                                          chyba, że kiedyś dokończona zostanie wieczna budowa i obiekt zostanie oddany do użytku ;)
                                          a wtedy to nie tylko Straszny dwór, ale i Upiór w operze być może :)
                                          kolejna zagadka - wieczorem
                                          • przemek-leniak Re: uff myślałem że się nie uda 29.08.11, 21:57
                                            jest wieczór ;-)
                                            • wampir-wampir Re: uff myślałem że się nie uda 29.08.11, 22:34
                                              Uhm... zaspała nam Pani Redaktor ;-)))
                                              • redakcja_lublin Re: uff myślałem że się nie uda 30.08.11, 09:51
                                                wybaczcie, ale fajny film wczoraj widziałam ;)
                                                • wampir-wampir Re: uff myślałem że się nie uda 30.08.11, 17:46
                                                  Poproszę o recenzję, tylko nie pisz, że to nowy Allen. Od słuchania o tym filmie odechciało mi się go oglądać;-)))
    • redakcja_lublin Zagadka 41 30.08.11, 09:55
      dzisiaj taki dom
      • przemek-leniak cudny dom 30.08.11, 10:26
        mam skojarzenie ze sławinkiem...
        • redakcja_lublin Re: cudny dom 30.08.11, 15:27
          zimno
          na Sławinek jeszcze nie dotarłam ;)
          • wampir-wampir Re: cudny dom 30.08.11, 17:49
            Faktycznie cudny, okiennice rewelacja. Nie widziałem go nigdy, ale proporczyki Warki mogą wskazywać na jakąś knajpkę w nim albo nieopodal. Ciekawe co to...
            • redakcja_lublin Re: cudny dom 31.08.11, 10:07
              tam rzeczywiście była knajpa, a dokładnie oberża
              ale teraz chyba nie działa
              sama odkryłam go niedawno, dzięki... zainteresowaniom mojego dziecka
              no ale skoro macie inne zainteresowania i domu nie widzieliście, to podpowiem, że on znajduje się niedaleko innego drewnianego domu, który już był w naszych zagadkach
              a że były dwa, to już chyba łatwo ;)
              • wampir-wampir Re: cudny dom 31.08.11, 21:20
                Przejrzę zagadki w wolnej chwili i postaram się go zlokalizować. Prawdę mówiąc zanim przeczytałem podpowiedź, chodziła mi po głowie Nałęczowska. Tam jest taka odrapana chałupa z najlepszymi kebabami w mieście. Wydawało mi się, że to może być gdzieś dalej, ale tej ulicy, o ile pamiętam, nie było jeszcze w tym wątku.
                • redakcja_lublin Re: cudny dom 01.09.11, 16:24
                  a co Wy tak po opłotkach?
                  to prawie w centrum - choć prawie robi dużą różnicę ;)
              • przemek-leniak ano łatwe ;-) 01.09.11, 09:03
                wszystko blisko...
                hmm Bramami bramami w podwórka w podwórka...
                pzdr.
                • redakcja_lublin Re: ano łatwe ;-) 05.09.11, 09:53
                  Przemku, znaczy rozwiązałeś zagadkę ?

a jak Wam poszło z quizem dzielnicowym?
                  mam nadzieję, że o opoce, to wiedzieliście ;)
                  • przemek-leniak najpierw z qiuzem 05.09.11, 11:50
                    mnie 8 do 2 dla mnie
                    coś nie tak było z Głuskiem i ilość dzielnic nie ta
                    Opokę oczywiście wiedziałem gdzie znajdowano ;-)
                    Ona jest najważniejsza...
                    ...
                    hmm a z zagadką dajmy jeszcze trochę czasu wampirowi i innym ;-)
                    • pogarda Re: najpierw z qiuzem 08.09.11, 01:31
                      Alez ja za wani tesknie! Droga Redakcyjo. Wakacje sie skonczyly. To znaczy dla studentow, bo dla mnie niekoniecznie! Ale zaraz zaczyna sie nowy rok akademicki i znowu bede aktywny :)
                      Pozdrawiam wszystkich, poza trolami :)

--
                      "Nie ma mężczyzn? A dlaczego tu nie ma okien? A dlaczego tu nie ma klamek?"
                      • wampir-wampir Re: najpierw z qiuzem 08.09.11, 02:13
                        Pozdrówki Pogardo. Ja też się za Tobą stęskniłem :-)))
                        Odpowiedź podam, gdy przejrzę zagadki albo popałętam się po Śródmieściu. Do soboty się urlopuję, więc proszę o cierpliwość albo może Przemek niech poda? W końcu odgadł pierwszy. Po co czekać z rozwiązaniem aż oprzytomnieję po błogim nieróbstwie ;-)))
                        • redakcja_lublin jak tam sytuacja? 14.09.11, 10:09
                          no to rozwiązana ta 41., czy nie rozwiązana ?
                          • redakcja_lublin Moi Drodzy 20.09.11, 10:16
                            Fla i Panowie,
                            forum się nigdy nie poddaje, to już wiem, ale może znudziły Wam się zgadywanki?
                            jeśli tak, to dajcie znać - Empi "przyszpili" sobie inny wątek ;)
                            • wampir-wampir Re: Moi Drodzy 20.09.11, 20:10
                              Nie znudziły, ale nie mam czasu pobiegać po centrum. Wcześniejszych zagadek też nie zdążyłem przejrzeć. Korzystałem z ostatnich dni lata. W taką pogodę siedzieć przy kompie to grzech, no i trochę zakręcony jestem po urlopie. Spróbuję w nocy pokojarzyć gdzie to jest, skoro Przemek się uparł, że nie poda rozwiązania ;-)))
                              • przemek-leniak się uparłem... 25.09.11, 10:29
                                poszukajcie...
                                to fajna zabawa samemu coś znaleźć.
                            • fla Re: Moi Drodzy 07.10.11, 18:40
                              Co zajrzę to nie wiem :)
                              Ten dom kojarzy mi się z Dolną Panny Marii...
                              • redakcja_lublin Re: Moi Drodzy 07.10.11, 19:38
                                Fla, jak miło :)
                                Myślałam, że znów zaszyłaś się w lesie ;)
                                To nie jest na DPM. Jak zajrzysz na stronę główną, to tam już jest komentarz :)
                                • fla Re: Moi Drodzy 08.10.11, 14:17
                                  :))
      • Gość: Michał Re: Zagadka 41 IP: *.nplay.net.pl 07.10.11, 19:48
        Oberża stajenna na terenie LKJ!!!! Pozdro! Dostanę nagrodę za rozwiązanie zagadki?
        • redakcja_lublin Re: Zagadka 41 10.10.11, 11:16
          Bardzo dobra odpowiedź, dziękujemy :) A jeśli chodzi o nagrodę, to zacytuję mojego tatę, który w takich sytuacjach odpowiadał:
          - Nagrodą jest uścisk dłoni prezesa.
          Było to oczywiście w czasach, kiedy prezes nie był jeden i tylko jeden, ale była to nieokreślona bliżej postać ;)
          Proszę się jednak nie zniechęcać i zgadywać dalej :)
    • redakcja_lublin Zagadka 42 28.09.11, 22:02
      tym razem łatwa (żeby znów się nie ciągnęła...)
      zobaczcie

a tych, którzy chcieliby zlokalizować dom z zagadki 41, zapraszam do wysłania mejla - (p)odpowiem :)
      • wampir-wampir Re: Zagadka 42 01.10.11, 20:53
        No wstyd, znam tego orzełka, a nie mogę sobie przypomnieć. Prześpię się z tym, to mi się może we łbie rozjaśni ;-)))
        A po podpowiedź zgłoszę się koło środy, będę miał trochę czasu pobiegać po mieście.
        • wampir-wampir Re: Zagadka 42 03.10.11, 14:48
          Nie przyśnił mi się ;-(((
          Strzelę w takim razie - czy ten orzełek to na Sądzie na Krakowskim może? Tym wojewódzkim...
          • empi Re: Zagadka 42 03.10.11, 18:03
            róg Krakowskiego Przedmieścia i 3.Maja ? :)
            pzdr.
            • wampir-wampir Re: Zagadka 42 03.10.11, 18:31
              Na tym banku? Może rzeczywiście...
              Ja napisałem Sąd Wojewódzki, ale właściwie to miałem na myśli nie te bloko-baraki w głębi w kier. Ewangelickiej, tylko budynek tuż za tym skrętem w ścieżkę za murkiem. Nie wiem czy to też sąd.
              • empi Re: Zagadka 42 03.10.11, 20:41
                Tam jest orzeł, na 100% nie mam pewności, że to ten.
                pzdr.
                • redakcja_lublin Re: Zagadka 42 04.10.11, 07:55
                  to nie jest orzeł z banku
                  czy na banku mógłby być taki przybrudzony ? ;)
                  ten z zagadki wygląda, jak dziecko po jedzeniu... i to jest podpowiedź :)
                  • wampir-wampir Re: Zagadka 42 04.10.11, 16:43
                    Ta podpowiedź może wskazywać na Pocztę Główną, bo obok dzieci obżerają się plastikowymi kotlecikami w dmuchanych bułkach, ale to nie tam, wiem ;-)))
                    Jutro po południu trochę sobie pobiegam po mieście, może go zlokalizuję i zgłoszę się wieczorem mailowo po podpowiedź w sprawie domu z poprzedniej zagadki :-)))
                    • empi Re: Zagadka 42 04.10.11, 20:20
                      najśmieszniejsze jest to, że ja wiem, że to znam :).
                      pzdr.
                      • wampir-wampir Re: Zagadka 42 04.10.11, 20:26
                        Ja też. Widziałem tego orzełka setki razy :-)))
                        • redakcja_lublin Re: Zagadka 42 05.10.11, 13:39
                          te dzieci spod orzełka, mam nadzieję, odżywiają się zdrowo, bo same to jedzenie przygotowują...
                          • wampir-wampir Re: Zagadka 42 06.10.11, 21:56
                            Gastronomik? Eee, niemożliwe, bo orzełka znam, a nie wiem gdzie jest taka szkoła.
                            Kiedyś jej uczniowie przygotowywali obiady w Domu Nauczyciela, bardzo smaczne były, ale to prehistoria ;-)))
                            • redakcja_lublin Re: Zagadka 42 07.10.11, 09:37
                              Bingo! Szkoła jest na ul. Spokojnej.
                              Może jak byłeś tam raz w urzędzie po weksle, to zapamiętałeś ? ;)
    • redakcja_lublin Zagadka 43 07.10.11, 09:50
      bardzo proszę - gdzie to jest?
      • fla Re: Zagadka 43 08.10.11, 19:17
        Nie wiem, ale mam wrażenie, że dobrze znam ten budynek...
        Czy to gdzieś w okolicach Ogrodowej albo I Armii Wojska Polskiego?
        • wampir-wampir Re: Zagadka 43 08.10.11, 19:32
          A mnie się to kojarzy z Podwalem, Królewską, tamtymi okolicami.
          • redakcja_lublin Re: Zagadka 43 09.10.11, 18:51
            Fla - skojarzenie dobre, to te okolice :)
            Tylko jaka ulica ?
            • fla Re: Zagadka 43 09.10.11, 20:04
              Jutro postaram się namierzyć ten budynek i napiszę przy jakiej ulicy stoi, no chyba, że ktoś mnie uprzedzi :)
              • redakcja_lublin Re: Zagadka 43 10.10.11, 10:17
                jak na razie widziałam odpowiedź na forum pod tekstem...
                tutaj Fla masz cały czas szansę :)
    • Gość: anonim Re: Zagadkowy Lublin IP: *.lublin.eu 10.10.11, 10:13
      zagadka nr 41 - budynek w Lubelskim Klubie Jeździeckim przy ul. Nadbystrzyckiej
      • redakcja_lublin Re: Zagadkowy Lublin 10.10.11, 11:17
        zgadza się, dziękujemy - zagadka nr 41 jest już rozwiązana :)
    • redakcja_lublin Zagadka 44 10.10.11, 11:21
      nie mogę wrzucić na fotoforum, to podaję link do tekstu
      znasz-li ten dom ?
      • fla Re: Zagadka 44 10.10.11, 13:02
        To jest chyba przedszkole przy ul. Spokojnej :)
        • redakcja_lublin Re: Zagadka 44 10.10.11, 17:00
          dokładnie :)
          nie ma jeszcze tablicy pamiątkowej, ale też do niego chodziłam ;)
          • fla Re: Zagadka 44 11.10.11, 13:41
            Po setnej zagadce lud forumowy powinien ufundować taką tablicę :)
    • redakcja_lublin Zagadka 45 11.10.11, 08:56
      mam nadzieję, że nie za proste?
      okna trzy
      • wampir-wampir Re: Zagadka 45 11.10.11, 14:45
        Czy to między Placem Wolności a Zamojską? Nie wiem jak nazywają się tamte uliczki, może Bernardyńska, może jakaś inna...
        • redakcja_lublin Re: Zagadka 45 11.10.11, 15:01
          hm, obejrzałam ponownie zdjęcie, ale nie - zagadki z tych okolic jeszcze nie dałam !
          Wampirze, czytasz w myślach, czy co ?
          w każdym razie okna nie są z tych okolic :)
      • fla Re: Zagadka 45 14.10.11, 09:04
        ta drobna czerwona cegła przypomina mi trochę Teatr Andersena...
        • redakcja_lublin Re: Zagadka 45 14.10.11, 11:02
          bezbłędnie, jak zawsze :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka