Dodaj do ulubionych

Zaproszenie do lasu

09.02.11, 16:38
To będzie 1 marca - Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych, który ma upamiętniać żołnierzy podziemia antykomunistycznego. Projekt ustawy złożył prezydent Lech Kaczyński. Sejm i Senat przyjęły projekt w ostatni weekend. Święto nie będzie dniem wolnym od pracy. Mają odbywać się sympozja, wystawy, festiwal filmów i piosenek . - Ja nie mam zamiaru z tego powodu świętować! Znow sie dzieli spoleczeczenstwo.

Więcej... wyborcza.pl/1,75478,9069174,Swieto_Zolnierzy_Wykletych.html#ixzz1DTaoN0Q9
Obserwuj wątek
    • pogarda Re: Zaproszenie do lasu 09.02.11, 16:51
      Caly rok obskoczymy w ten sposob trzeba tylko uzupelnic niektore miesiace:
      1 stycznia - Nowy rok
      1 lutego - do uzupelnienia
      1 marca - to cos co kaczynski che wprowadac o wyklety postan ludu ziemi
      1 kwietnia - April Fools Day
      1 - maja - robotnicy i katole laczcie sie
      1 czerwca - dzien dziecka
      1 lipca - do uzupelnienia
      1 sierpnia - jw
      1 wrzesnia - pierwszy dzien szkoly, powstanie, wojna itp
      1 pazdziernika - do uzupelnienia
      1 listopada - swieto zmarlych
      1 grudnia - jw

Jak widac jedynie piec z dwunastu miesiecy nalezy uzupelnic swietami (nie tak znowu wiele) by kazdy pierwszy dzien miesiaca byl dniem wolnym od pracy.
      Czekam na wasze propozycje - potem zaczynam zbierac podpisy pod ustawa obywatelska.
      pzdr
    • Gość: adam Re: Zaproszenie do lasu IP: *.ennet.pl 09.02.11, 17:17
      joannabarska napisała:

>To będzie 1 marca - Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych, który ma upamiętniać >żołnierzy podziemia antykomunistycznego. Projekt ustawy złożył prezydent Lech Kaczyński. >Sejm i Senat przyjęły projekt w ostatni weekend. Święto nie będzie dniem wolnym od pracy. >Mają odbywać się sympozja, wystawy, festiwal filmów i piosenek . - Ja nie mam zamiaru z >tego powodu świętować! Znow sie dzieli spoleczeczenstwo.

Nie ma się co dziwić, towarzyszka JB czeka na Dzień Pamięci Utrwalaczy Władzy Ludowej. Ale się nie doczeka.
      • Gość: JB Re: Zaproszenie do lasu IP: *.lublin.mm.pl 09.02.11, 17:34
        Kto wie,Adamie...
        • Gość: aron Re: Zaproszenie do lasu IP: *.paradowski.pl 09.02.11, 17:45
          zawsze możecie towarzyszko Barska tego dnia udać się na Białoruś w celu odśnieżania, bo ponoć zima wraca.

• Gość: folkatka w klimacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 17:59
            www.youtube.com/watch?v=JYlnukYO4FI&feature=related
            • Gość: JB Re: w klimacie IP: *.lublin.mm.pl 09.02.11, 19:02
              folkatka, moge Ci dac dziesiatki innych,bo w tych czasach mordowano sie nawzajem. O Zaporze opinie tez nie sa jednoznaczne. Nie chce mi sie drążyc tematu, ale to święto normalnie mnie wnerwiło. Ja zyłam w tamtych czasach i nie oceniam historii tak jednoznacznie jak czyni to dzis wielu histErykow w krotkich majteczkach. Szczesliwi ludzie. I kasa z tego tez jest. A gdyby sie urodzili o iles tam lat wczesniej?
              • wampir-wampir Re: w klimacie 09.02.11, 19:11
                A gdyby się urodzili np. Słowakami? Bo to oni wciąż protestują przeciwko postawieniu pomnika bandycie Kurasiowi. W zasadzie tylko oni powinienem napisać, bo poszkodowanych przez tego "bohatera" było więcej.
                • Gość: aron Re: w klimacie IP: *.paradowski.pl 09.02.11, 19:28
                  gdyby Słowacy nie współpracowali z Hitlerem to by nie mieli problemów z Kurasiem
                  • wampir-wampir Re: w klimacie 09.02.11, 20:23
                    Gość portalu: aron napisał(a):

> gdyby Słowacy nie współpracowali z Hitlerem to by nie mieli problemów z Kurasie
                    > m

A co z Żydami, których wymordował jego oddział i polską ludnością Podhala stale ograbianą przez "bohatera"? Też współpracowali z Hitlerem?
                    • Gość: aron Re: w klimacie IP: *.paradowski.pl 09.02.11, 22:17
                      Ogień zabił o wiele mniej Żydów i Polaków niż Stalin którego uwielbiasz, że już nie wspomnę o Słowakach.

Tak że jak krytykujesz to krytykuj wszystkich.
                      • Gość: aron Re: w klimacie IP: *.paradowski.pl 09.02.11, 22:20
                        fakty są takie że dzięki Ogniowi tysiące ludzi z Podhala uniknęło śmierci czy wywózki na Syberię stąd ta nienawiść ubeków do niego. A że złe rzeczy robił to też fakt, ale jakoś nie przeszkadza wam ubekom że stalin, putin czy łukaszenko zabilali ludzi

• wampir-wampir Re: w klimacie 09.02.11, 22:36

> fakty są takie że dzięki Ogniowi tysiące ludzi z Podhala uniknęło śmierci czy w
                          > ywózki na Syberię stąd ta nienawiść ubeków do niego.

Fakty są takie, że bandyta, w dodatku również ubek.

> A że złe rzeczy robił to t
                          > eż fakt, ale jakoś nie przeszkadza wam ubekom że stalin, putin czy łukaszenko z
                          > abilali ludzi

To nie jest wątek o Stalinie, Putinie czy kim tam jeszcze, chłopku.
                          • Gość: aron Re: w klimacie IP: *.paradowski.pl 09.02.11, 23:03
                            ubek, ale nawrócony.

a bandyta? No cóż. Słowacy też w tamtych czasach nie byli święci, że nie wspomnę o stalinowcach. Gdyby Słowacy nie wchodzili w układy z Hitlerem i Stalinem to by żaden Kuraś ich nie mordował.

• wampir-wampir Re: w klimacie 09.02.11, 22:34

> Ogień zabił o wiele mniej Żydów i Polaków niż Stalin którego uwielbiasz, że już
                        > nie wspomnę o Słowakach.

A gdzieś ty wyczytał, że uwielbiam Stalina, chłopku na Krusie?

> Tak że jak krytykujesz to krytykuj wszystkich.

To nie jest wątek o wszystkich, czytać nie umiesz?
              • Gość: arcydiabeł Re: w klimacie IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 19:11
                A gdyby sie urodzili o iles t
                > am lat wczesniej?

A czy ty uważasz, że wszyscy żyjący w tamtych czasach wielbili władzę ludową? Uważasz, że tylko młodzi mają negatywne zdanie na ten temat?
              • Gość: aron Re: w klimacie IP: *.paradowski.pl 09.02.11, 19:32
                jak was towarzyszko wnerwia to swięto, to w ramach protestu zrzeknijcie się obywatelstwa Klechistanu i poproście o azyl na Białorusi, albo u putina. Jeżeli biskup wam paszport zabrał to przeskoczcie przez płot ambasady i poproście o azyl
              • Gość: potrzeszcz Re: w klimacie IP: 62.244.151.* 09.02.11, 22:25
                > w tych czasach mordowano sie nawzajem

No oczywiście, w każdej wojnie jest wielu zdrajców, jest to zupełnie normalne :)
              • Gość: folkatka Re: w klimacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 08:05
                Nie chce mi sie drążyc tematu, ale to święto normalnie mnie wnerwiło. Ja zyłam w tamtych czasach i nie oceniam historii tak jednoznacznie jak czyni to dzis wielu histErykow w krotkich majteczkach.

1. Mnie zas wnerwia Twoja stronniczość. Wszystko, co nie jest czerwone, jest wg. Ciebie be.
                Nie dostrzegasz tego, że MOczar i jego frakcja z AL to była kupa endekoidalnych, antysemickich prymitywów, która nawet sowieckich towarzyszy wprawiała w konsternację. Nie chcesz dostrzec, że na Grzegorzu KOrczyńskim z AL ciąża bardzo powazne zarzuty dokonywania w czasie wojny pogromów Żydów). Nie spotkałam sie natomiast z powaznymi zarzutami wobec "Zapory" (personalnie, jako osoby).
                Deprecjonujesz prace powaznych badaczy, przyczepiając się do ich wieku (to, że sa młodsi od Ciebie, nie daje Ci prawa do tego by wyrażac się o nich w tak pogardliwy sposób). Ja znam te publikacje.
                Nawiasem mówiąc, to zgodnie z Twoja logiką, nikt juz nie powinien pisac o Cesarstwie Rzymskim...
                I jeszcze jedno:
                ja spotkałam w życiu wielu ludzi, którzy ŻYLI W TAMTYCH CZASACH i je pamiętali, i mieli stosunek do nich tez jednoznaczny. Negatywny.
                A jeśli myślisz, że mam klapki na oczach, to sie mylisz. Doskonale znam kontrowersje wokól tego tematu. I daleka jestem od stwioerdzenia, że ci żołnierze byli bez skazy i winy. Ale sytuacja, kiedy Ty wynosisz pod niebiosa tylko jedna opcję, deprecjonującwszystkich myślących inaczej, budzi mój sprzeciw.
                Pozdr.
                • Gość: JB Re: w klimacie IP: *.lublin.mm.pl 10.02.11, 14:01
                  folkatka,pozostanmy przy swoich odczuciach. Nie rób mi jednak wykładów,bo magazynek śmiechu juz wyczerpałam.
                  • Gość: folkatka Re: w klimacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 15:12
                    bo magazynek śmiechu juz wyczerpałam.

Znam Cie z działalności na tym forum od lat.
                    Zawsze unikasz dyskusji, w zamian serwując adwersarzowi drwiny.
                    Na tym forum nie miaabys szans.
                    www.historycy.org/index.php?showtopic=60011
                • Gość: JB Re: w klimacie IP: *.lublin.mm.pl 10.02.11, 14:40
                  Nawiasem mówiąc, to zgodnie z Twoja logiką, nikt juz nie powinien pisac o Cesarstwie Rzymskim... ==== Tak piszesz,folkatko,a ja Cie zapytam, czy dzis ktokolwiek zyje z tamtego okresu? Cały czas mam na mysli poprzedni wiek, którzy rozni ludzie (dzis starzy oczywiscie) mogli zapamietac inaczej,czesto na podstawie wlasnych doswiadczen. A te były rózne. Zbrodniarze zas mieli rózne barwy, polityczne takze. Przedstawianie tzw. zolnierzy wykletych jako bohaterow budzi moj sprzecwi. Owszem,zdarzali si,ę i tacy,ale bandytów wsrod nich tez było sporo.Mordowali nawet niemowlęta na Lubelszczyznie.
                  • Gość: folkatka Re: w klimacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 15:08
                    Przedstawianie tzw. zolnierzy wykletych jako bohaterow budzi moj s
                    > przecwi.

NIkt nie podważa tego, że wśród powojennych oddziałów byli zbrodniarze. Znam wiele tragicznych sytuacji. Ale znam równiez wiele wspoaniałych postaci spośród "Żołnierzy Wyklętych" - i to świeto jest dla nich, a nie dla morderców. W te działalność były zaangażowane także osoby z mojej rodziny, już nie zyją, ale przynajmniej sa uczczeni.

Mój sprzeciw budzi natomiast przedstawianie AL jako bohaterów.
                    Bo o tym, ze nie byli bohaterami to mozna przeczytac w wielu rzetelnych publikacjach.
                    Przykład Grzegorza Korczyńskiego (późniejszego mordercy z grudnia 1970) jest tu wymowny.

www.dobroni.pl/rekonstrukcje,armia-ludowa-bohaterowie-czy-bandyci,3684
                    www.glaukopis.pl/pdf/artykul-4-1.pdf
                    • wampir-wampir Re: w klimacie 11.02.11, 15:22
                      Gość portalu: folkatka napisał(a):

> Mój sprzeciw budzi natomiast przedstawianie AL jako bohaterów.
                      > Bo o tym, ze nie byli bohaterami to mozna przeczytac w wielu rzetelnych publik
                      > acjach.
                      > Przykład Grzegorza Korczyńskiego (późniejszego mordercy z grudnia 1970) jest tu
                      > wymowny.

A mój sprzeciw budzi i przedstwianie ALowców jako bohaterów bez skazy i budowanie pomników oraz czczenie bandytów takich jak Kuraś. Ot, odpał w drugą stronę.
      • Gość: arcydiabeł Re: Zaproszenie do lasu IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 19:09
        Wiesz adamie, szanowna pani Barska zawsze reaguje negatywnie na wszystko co antykomunistyczne. Teraz jęczy, że ten dzień to dzielenie społeczeństwa ale jakby był to dzień ku czci żołnierzy Armii Ludowej lub jak sam wspomniałeś utrwalaczy władzy ludowej to zapewne piała by tu z zachwytu i o dzieleniu narodu nawet by nie wspomniała
        • Gość: JB Re: Zaproszenie do lasu IP: *.lublin.mm.pl 09.02.11, 19:14
          Oczywiscie, bo AL ma swoje zasługi dla Polski.
          • Gość: JB Re: Zaproszenie do lasu IP: *.lublin.mm.pl 09.02.11, 19:18
            armialudowa.com/uroczystosci.htm
          • Gość: aron Re: Zaproszenie do lasu IP: *.paradowski.pl 09.02.11, 19:29
            tak tak towarzyszko szczególnie Moczar się zasłużył
            • Gość: antonio Re: Zaproszenie do lasu IP: *.centertel.pl 09.02.11, 19:39
              Jak ja nie lubie takich starych komuchow jak tow.aron.co to sie niby nawrocili ...ale jezyk ten sam.
              • sothink Re: Zaproszenie do lasu 09.02.11, 19:41
                dalej to lewar 100%
          • Gość: arcydiabeł Re: Zaproszenie do lasu IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 22:21
            > Oczywiscie, bo AL ma swoje zasługi dla Polski.

I co nie byłoby to dzielenie społeczeństwa?
            • Gość: aron Re: Zaproszenie do lasu IP: *.paradowski.pl 09.02.11, 22:23
              no skąd, przecież cały naród powinien wychwalać Moczara, którego antysemityzm w odróżnieniu od antysemityzmu Kurasia lewusom nie przeszkadza.

• Gość: aron Re: Zaproszenie do lasu IP: *.paradowski.pl 09.02.11, 22:25
                ja myślę, że najlepszym miejscem dla lewusów w tym dniu ( i w dniach innych świąt katolickich) byłaby Kozłówka, gdzie mogliby oddawać cześć pomnikom Lenina, Bieruta, moczara, putina itp.

tam mają swój raj. Albo pobudować im tam jakieś osiedle niech sobie mieszkają. No chyba że Łukaszenko albo putin dadzą im azyl a biskup wypuści ich z tego znienawidzonego klechistanu.
                • Gość: JB Re: Zaproszenie do lasu IP: *.lublin.mm.pl 09.02.11, 22:49
                  A ty,aronku,jestes z osiedla im.Pinocheta?
                  • Gość: aron Re: Zaproszenie do lasu IP: *.paradowski.pl 09.02.11, 23:01
                    oczywiście towarzyszko Barska. Wy za to możecie wyprowadzić się w ramach protestu przeciwko Pinochetowi na Białoruś, o ile wam biskup paszport odda.

• Gość: JB Re: Zaproszenie do lasu IP: *.lublin.mm.pl 09.02.11, 23:36
                      Z tą Bialorusią,aron, przynudzasz. Tylko ten kraj zapamietales? A na dzisiejszej zachodniej Bialorusi to ja,aron,byłam jeszcze przed 1939 r.,kiedy to była wschodnia Polska.
                • sothink Re: Zaproszenie do lasu 10.02.11, 11:13
                  dla nie-katolików durniu. Lewusy to też PiS przecież. Nie myl lewactwa z antykatolicyzmem.
    • wujekbronek Re: Zaproszenie do lasu 10.02.11, 00:09
      1 marca tym razem we wtorek - nie zrozumiałem tezy o dzieleniu społeczeństwa. Naprawdę nie zrozumiałem. Kto chce to wspomina kto nie chce idzie do kina. No problem.
      Ja będę akurat w pracy, później zaplanowane zajęcie... ale dzięki temu "anonsowi" zatrzymam myśl na tamtych bojownikach.
      Można narzekać na tamtych żołnierzy ale niekoniecznie kierunek ich działania był błędny.... ja też popełniam błędy choć stawką niekoniecznie me życie...
      Szacunek dla Żołnierzy Wyklętych

... i pozdrowienia for all :-)
      • Gość: JB Re: Zaproszenie do lasu IP: *.lublin.mm.pl 10.02.11, 13:59
        Wolno Ci,jak i mnie, miec swoje zdanie.
        • Gość: JB Lekka ręka IPN IP: *.lublin.mm.pl 10.02.11, 15:18
          wyborcza.pl/1,75478,9082539,Lekka_reka_IPN.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka