Dodaj do ulubionych

Lepiej park niż hipermarket

03.05.04, 23:16
powiększyć skansen na teren całego lublina!!!!

wprowadzić całkowity zakaz budowy czegokolwiek oraz tworzenia nowych miejsc
pracy!!!!

zasadźcie tam palmy i potem na lianach będziemy się huśtać!!!! i wpier...
banany!!!

acha i nie zapomnijcie o światyni w środku puszczy !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: zorbi Lepiej park niż hipermarket IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 23:26
      Ciekawe czy w tym smutnym mieście dojdzie do skutku jakakolwiek poważna
      inwestycja, bo na razie to wyglądamy jak grajdół. I nie mówie tu o
      hipermarketach, choć akurat nie mam nic przeciwko. Na przykład czy Norwegowie
      jeszcze mają siłę na wojowanie o Wieniawę? Albo czy na Lipowej powstanie w
      końcu ten kompleks. Bo na razie to jest: "chcieliśmy dobrze wyszło jak
      zwykle" A niedługo zamiast stać się centrum wschodniej granicy UE to będziemy
      daleko w tyle za Rzeszowem, Białymstokiem, a potem to i za Hajnówką...
      • Gość: urbanista Wahający prezydent. IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.04, 23:49
        Czy nie można pozwolić inwestorom budować zgodnie z obowiązującym prawem tak
        jak to ma miejsce w krajach cywilizowanych. Przyniosłoby to wymierne korzyści
        zarówno miastu, jak i inwestorom. Przecież nikt nie chcę bałaganu w
        przestrzeni, wahającego prezydenta i wojowania zamiast budowania.

• Gość: zorbi Re: Wahający prezydent. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 23:58
          można tylko trzeba tych inwestorów tu przyciągnąć. A z działań naszej władzy
          wychodzi na to, że mamy konkurs pt. "Jak uprzykrzać życie inwestorom"
          • Gość: sanchez Lublin to WIOCHA !!!!! IP: 212.182.111.* 04.05.04, 06:41
            Lublin to tylko duża wieś tymczasowo nazywana miastem. Najlepiej zróbmy na
            gorkach Czechowskich galerie, galerie pomników bo to jedyne inwestycje
            Prezydenta Pruszkowskiego i jeszcze pare uliczek żeby Panowie i panie z prawicy
            mieli gdzie nadawać nazwy wilekich polskich bohaterów jak kuklińskiego, moje
            propozycje nowych nazw ulic: Stadnickiego (zerwał pierwszy sejm w
            rzeczpospolitej), Herberta Hubki (ten od wypędzonych niemców ale urodzony w
            Polsce)no i znajdzie sie jeszcze paru sprzedawczyków. WIOCHA, WIOCHA i SKANSEN .
            • Gość: FANaTIC Re: Lublin to WIOCHA !!!!! IP: *.ebola.lublin.pl 04.05.04, 08:17
              Jesteś młody ? Ambitny ? Wykształcony ? Nie masz pleców w lubelskich
              urzędach? Uciekaj stąd !
            • halevi WIOCHA to stan umysłu... 06.05.04, 15:41
              .. a nie brak hangarów szumnie zwanych supermarketami (po polsku w dosłownym
              tłumaczeniu: nadrynkami albo nadtargami:-)
      • Gość: Nuntaro A no właśnie... IP: *.it / 62.233.189.* 04.05.04, 08:58
        Lepiej zająć się terenami gdzie inwestowanie jest potrzebne, pogłówkować jak zamienić zszrzałe miasto na atrakcyjne i funkcjonalne, a Górki zostawić w spokoju.
    • Gość: Jan z Czechowa Re: Lepiej park niż hipermarket IP: *.uw.lublin.pl / *.lublin.uw.gov.pl 04.05.04, 08:19
      nie mam nic przeciwko inwestycjom w Lublinie ale nie w tym miejscu, poza tym
      supermarket to nie żadna inwestycja tylko sposób na jeszcze większe bezrobocie
      i likwidacje małego handlu który zatrudnia wielokrotnie więcej ludzi niż
      supermarkety, Górki Czechowskie to potencjalnie doskonałe miejsce do odpoczynku
      i rekreacji Równie dobrze można by wyciąć park saski bo komu potrzebny park i
      jaka lokalizacja, nie tylko pięniądze sie z życiu liczą, pomyśl o tym
    • Gość: wojtek z kielc Re: Lepiej park niż hipermarket IP: 212.182.11.* 04.05.04, 08:48
      Ludzie w Lublinie nie wiedzą jak powinny wyglądać zakupy! W tym mieście przez
      galerię handlową rozumie się super bazary "galerię olimp", a butiki w centrum
      miesta nie odbiegają jakością od rosyjskich budek koło dworca. Niech Ci, którym
      zależy na kupieniu czegoś porządnego staną murem i doprowadzą do inwestycji w
      obiekt typu "Galeria Echo" w Kielcach. Dementuję wszelkie plotki jakoby ta
      inwestycja wpłynęła źle na nasze miasto. Ci którzy nie wierzą, niech w weekend
      wybiorą się tam na zakupy.
      • Gość: bil Re: Lepiej park niż hipermarket IP: *.lublin.mm.pl 04.05.04, 09:21
        Wojtku z Kielc, byłem widziałem. Tandeta i szajs, jak w każdym hipermarkecie.
        Galerie są, i owszem nawet ładne, tylko że opanowane w całości przez
        międzynarodowe firmy, lokalni przedsiębiorcy nie mają z tego żadnego pożytku.
        Jaki to ma destrukcyjny wpływ na handel i przedsiębiorczość w mieście, a nawet
        na wpływy do budżetu miasta zapewne nie masz zielonego pojęcia. Idź do urzędu
        pracy i dowiedz się ilu zarejestrowano nowych bezrobotnych (z jakich dziedzin
        gospodarki) w ciągu pół roku od pojawienia się hipermarketów Echo. Jeśli
        będziesz rzetelny całkowicie zmienisz zdanie, oczywiście jeśli ci zależy na
        rozwoju twojego miasta. Zainteresuj się też co dzieje się na zachodzie Europy w
        kwestii obrony przed ekspansją hipermarketów. Powodzenia.
    • Gość: Z:Đ Re: Lepiej park niż hipermarket IP: *.resetnet.pl 04.05.04, 12:07
      Inwestycja na tamtym terenie a i owszem, ale w żadnym wypadku nie popieram
      kolejnego tworu który będzie parkiem rozrywki tylko i wyłącznie z nazwy. Chyba
      starczy już rozlazłych hipermarketów otoczonych wielkimi placami pokrytymi
      kostką brukową. Jeśli już ma coś powstać to chciałbym aby było to park w takim
      stylu jak park nauki i techniki pod Katowicami w którym można sobie spokojnie
      wypocząć aktywnie i pasywnie w zależności od tego co kto lubi.
      A tak całkiem poważnie to nie bardzo daje wiarę, że cokolwiek tam powstanie.
      Niedaleko swojego miejsca zamieszkania mam świetny przykład w jak ślimaczym
      tempie idą wszelkie inwestycje, które maja służyć ludziom. Chodzi mi tu o teren
      zielony położony między osiedlami Czuby i LSM.

Pozdrawiam Zo_h
      • Gość: Człowiek z Kielc a wcale że nie :) IP: 213.199.193.* 04.05.04, 13:29
        Widzę, że Lublinem zainteresowało się Echo. No i świetnie. W Kielcach
        wybudowana przez nich Galeria Echo jest numerem 1. Codziennie odwiedza ją masa
        ludzi, a takich cen i promocji w całych Kielcach szukać. Więc, wspierajcie
        budowę hipermarketów, bo tylko tam możecie znaleść niskie ceny i duży wybór co
        oczywiście dobre jest dla Was - klijentów.
        • shawman Ale JAKI ten hipermarket? 04.05.04, 14:10
          Osobiście chętnie widziałbym jakieś nowe inwestycje w Lublinie. Problem tylko w
          tym, CO właściwie Echo chciałoby wybudować na tych Górkach Czechowskich... Bo
          jeżeli ma to być kolejna hala w rodzaju Leclerca, Reala, czy Tesco, to nie
          widzę powodu, by budować ją akurat w tak atrakcyjnym miejscu. Makro i OBI na
          Bronowicach wybudowano w miejscu dawnego składu materiałów budowlanych.
          Pierwszego Leclerca na zakrzaczonej łące. Championa na Wolskiej w miejscu
          badziewnych magazynów, a Tesco - sami wiecie. Jednym słowem - do tej pory
          hipermarkety powstawały prawie zawsze na terenach zdewastowanych i nie widzę
          powodu, by to zmieniać.

Co innego jednak, jeżeli miałaby to być galeria handlowa z prawdziwego
          zdarzenia. Może nie od razu Złote Tarasy, ale przynajmniej namiastka
          eleganckiego centrum handlowego... Taka inwestycja nie tylko nie zniszczyłaby
          Górek, ale mogłaby się nawet przyczynić do uczynienia z nich miłego miejsca do
          wypoczynku... Tzn. można by tam przywieźć swoją żonę/dziewczynę/siostrę, żeby
          pobiegała sobie po sklepach, a samemu usiąść spokojnie w kawiarnianym
          ogródku. :)
    • Gość: ghjkgh Świetny aartykuł, Gratulacje dla Red. Panasa IP: 212.182.6.* 04.05.04, 15:29
      Wteszcie obiektywny wartykuł o górkach i kompetetny sondaż. Tak jak większość
      Lublinian jestem za centrum rekraacyjnym na górkach (centrum sportowe,
      lodowisko, aquaparak)!!!! Dosć już hipermarketów.
      Cały weekend nie miałem hdzie speędzić czasu z dzieckiem, a Kazimierz,
      Nałąeczów i ojkolice już mi się znudziły.
      • parapsycholog Re: Świetny aartykuł, Gratulacje dla Red. Panasa 04.05.04, 17:45
        Kazimierz i Naleczow sie znudzily..czyli uwazasz, ze dla Ciebie ebdzie atrakcja
        pare drzewek na gorkach...ciekawa opcja. Ale to mniejsza co kto lubi. Echo albo
        postawi tam centrum z marketem i dorobo park albo nic. Proponuje odpowiedziec
        sobie na pytanie: Jesli nie rozwiazanie zaproponowane przez echo to co? Czy
        komus tu sie wydaje, ze jak maisto sie nie zgodzi na market, to oni potulnie
        drzewka, krzaczki posadza alejki zrobia. No chyba takich naiwnych tu nie ma.
        Oni maja pieniadze i czas. Poczekaja, a jesli im sie nie uda to moze miasto ma
        ochote odkupic te hektary po cenie rynkowej, np zblizonej do ceny gruntow przy
        krasnickich. Niech wykupia i sadza tam nawet dzungle. Dla zewnetrznego biznesu
        nie ma tu warunkow korzystnych do inwestowania. Niech mi ktos powie o jakich
        kolwiek innych wikeszych inwestorach ktorzy przychodza na nasz rynek i chca tu
        cos zrobic...Sa tacy? Widze, ze wiekszosc z Was woli szklane domy izraelskiego
        Movementa na lipowej niz rzeczywiste inwestycje...Zyjcie zludzeniami i snem o
        swietlanej przyszlosci Lublina...
        • Gość: nick Re: Świetny aartykuł, Gratulacje dla Red. Panasa IP: *.in.lublin.pl / 62.233.188.* 04.05.04, 18:47
          zgadzam sie z Tobą, sam nie mam nic przeciwko inwestycji echo, kiedys pisali ze
          ten market to ikea,wiec chyba obi nie dopusci konkurenta, drugi ktory sie
          sprzeciwia to radny Piątek, ktory korzysta z gorek i wtedy nikomy nie
          przeszkadza, ze po "parku" jezdza motory
        • halevi voluntas non fit injuria 06.05.04, 15:35

Jest taka paremia: "Voluntas non fit injuria" (chcącemu nie dzieje się
          krzywda) czyli na nasze: "widziały gały co brały". Teren kupiony przez Echo
          był przeznaczony na cele rekreacyjne w planie zagospodarowania przestrzennego i
          spółka Echo o tym wiedziała. Właśnie dlatego kupili grunt po stosunkowo niskiej
          cenie. A teraz chcą cwaniakować. Mam nadzieję, że im się to nie uda, bo
          naprawdę nienawidzę być oszukiwany.
      • Gość: BumBum Re: Świetny artykuł, Gratulacje dla Red. Panasa! IP: 129.81.192.* 04.05.04, 19:04
        W Lublinie brakuje basenow, brakuje wlasciwie
        wszelkich ogolno-dostepnych obiektow rekreacyjnych!
        Przeznaczenie zas Gorek Czechowskich na kolejna
        hale targowa to nie jest dobry pomysl!!!

p.S. Czy piszacy na tym forum "Wojtek z Kielc" i "Czlowiek z Kielc"
        sa moze zatrudnieni na etatach spolki "ECHO"? Ich wypowiedzi
        brzmia jak dobrze przygotowana propaganda...
        • shawman Re: Świetny artykuł, Gratulacje dla Red. Panasa! 04.05.04, 20:39
          Na halę targową nie - vide mój post sprzed kilku godzin.
    • Gość: mefiu jasne... IP: *.pl / *.enterpol.pl 04.05.04, 20:58
      tak, pewnie.. nie ma u nas zadnego porzadnego centrum handlowego, olimp to
      parodia. a przydaloby sie multikino... i niech mi kupcy z czechow nie wciskaja
      kitu ze straca, bo jest na czechowie real, stokrotki, aldiki... a poligonowa
      daleko jest od czechowa.. JA jestem za, i młodzi ludzie w moim wieku (20
      lat),tez sa za, bo u nas nie matakiego czegos!! multikino jest w rzeszowie! sa
      tam centra handlowe, w kielcach jest duze centrum handlowe echo z tesco,
      kinami, kregielnia i ponad 100 sklepów... a tutaj... dno.. pewnie blokujcie
      inwestycje, badzmy dalej zacofani... i żalą sie ze POlska B a sami nie chcą
      inwestycji!!!!!
    • Gość: ja nie łudzcie sie.. IP: *.pl / *.enterpol.pl 04.05.04, 21:07
      ludzie! nawet nie myślcie ze ktos wybuduje sam park! bo to by bylo kompletnie
      NA ZDROWY rozum nieopłacalnie! Lepiej niech wybudują duże centrum handlowe z
      multikinem ikeą, butikami, nawet z hipermarketem, niż zeby powstawły tam domy
      gargamele jakie już buduja na pólnocnej czesci poligonu! koszmarr!rośnie
      paskudne, bezładne osiedle nowobogackich z domkami!! Wole HIPERMARKET i park
      niż wstrętne osiedla!!!! Pomyślcie!!!
      • Gość: bumBum Re: nie łudzcie sie ! IP: 129.81.192.* 04.05.04, 23:02
        Duze centrum handlowe i zarazem park
        na Gorkach Czechowskich? To jakies
        brednie panowie! Jak juz ktos tam
        wybuduje WIELKIE centrum handlowe,
        to NIGDY nie doczekacie sie
        jakiegokolwiek parku w poblizu!!!
        • Gość: zorbi Re: nie łudzcie sie ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 23:11
          W tym smutnym jak p...a mieście chciałbym się przynajmniej parku doczekać...
          • rilian Re: nie łudzcie sie ! 04.05.04, 23:32
            Kurcze, i ja też. Tym bardziej, że tam właśnie oświadczyłem się mojej Jedynej.
            • shawman Re: nie łudzcie sie ! 05.05.04, 01:27
              Gratulacje! :)

Natomiast w odpowiedzi na wypowiedź dwa posty wyżej - nie chodzi o to, by to
              było MAŁE centrum handlowe. Niech nawet będzie całkiem wielkie. Chodzi o to, by
              nie była to kolejna hala z koncentratami i makaronami, ale by były tam i różne
              sklepy firmowe, i lokale rozrywkowe, i coś dla dzieci, i może jakieś ładne
              otoczenie... Przecież zapotrzebowanie na to wszystko jest!
    • ryza_malpa1 Re: Lepiej park niż hipermarket 05.05.04, 10:17
      Ha, ciekawe, ze mam wizję....
      Widzę zrobiony Park, opustoszały i nawiedzany jedynie przez emerytki wczesnym
      rankiem i grupki agresywnej młodzi wieczorami.
      Widzę tez opcje z supermarketem...jawi mi sie dziki tłum szturmujący sklep
      przez tydzień po otwarciu....wśród szturmujących nie brakuje tych , którzy
      wypowiadali sie przeciw....
    • m.uminek Re: Lepiej park niż hipermarket 05.05.04, 10:34
      To w koncu hipermarket ma tam byc czy galeria bo to zasadnicza roznica.A
      patrzenie na zawartosc "miasta w miescie" poprzez okreslanie ile jest
      hipermarkatow na metr kwadratowy uwazam lekko mowiac za chore.Popatrzcie co w
      Radomiu jest i biorac pod uwage rozumowanie co poniektorych tutaj to powinno
      byc tam drugie San Francisco.
      • shawman Re: Lepiej park niż hipermarket 06.05.04, 15:24
        Exactly. Różnica jest zasadnicza, a jak na razie nikt nam nie udzielił
        rzetelnej informacji co ma powstać na Górkach. Tutaj następuje moje znaczące
        spojrzenie w kierunku redakcji GwL... O ładną mapkę prosimy z rozrysowanym
        projektem, a najlepiej zrzut z komputerowej symulacji! A co!
        • jetbang oki , ale ... 06.05.04, 15:31
          czy obecni redaktorzy GWwL są w stanie wytłumaczyć tej firmie o co chodzi ???

>"O ładną mapkę prosimy z rozrysowanym
          > projektem, a najlepiej zrzut z komputerowej symulacji"

wiesz dla niektórych a w szczególności ww może to zabrzmieć bardzo
          enigmatycznie. i po co komu zrzut ekranu monitora z np 3 pietra na kartkę
          papieru :-P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka