Dodaj do ulubionych

Człowiek z jastrzębiem na głowie

08.05.11, 22:33
Uprzejmie informuję panią autorkę tego wstrząsającego artykułu, że "jastrząb meksykański" nazywa się po polsku "krogulec czarnołbisty" :)

pl.wikipedia.org/wiki/Krogulec_czarnołbisty
Obserwuj wątek
    • trzmielojadek Re: Człowiek z jastrzębiem na głowie 08.05.11, 22:36
      A poza tym mam nadzieję, że jest to 1 (słownie: jeden) egzemplarz tego krogulca, by chyba jest oczywiste, co by się mogło stać, gdyby para takich amerykańskich krogulców uciekła z hodowli.
      • Gość: bosman dla kogo oczywiste... IP: *.centertel.pl 09.05.11, 09:52
        dla tego oczywiste. Może coś więcej "w temacie"?
        • przemek-leniak mógłbyś mieć wtedy bosmanie 09.05.11, 09:59
          dwa ptaki na głowie...
          zamiast normalnie jednego :-P
          • tajnos.agentos Re: mógłbyś mieć wtedy bosmanie 09.05.11, 10:10
            Czyżby pitok znów zmienił nicka?
            • przemek-leniak nie chcesz wystartować w biegu na orientację? 09.05.11, 10:14
              przewiduję że w tej dziedzinie miałbys sporo do osiagniecia...
            • trzmielojadek Re: mógłbyś mieć wtedy bosmanie 09.05.11, 10:37
              TW Tajnosie, sam jesteś pitok :)
              • qqbek Re: mógłbyś mieć wtedy bosmanie 09.05.11, 11:12
                trzmielojadek napisał:

> TW Tajnosie, sam jesteś pitok :)

Może być i ptasior/ptasiek... jego odpowiedź (a raczej odpowiedź nie na temat) i tak wskazuje, że to jeden i ten sam... świergotek/accipiter... kurcze nawet wymienić by to było trudno.
                Który to już nick pierzastego? 8? 10?
                • trzmielojadek Re: mógłbyś mieć wtedy bosmanie 09.05.11, 11:45
                  > Który to już nick pierzastego? 8? 10?

To zależy, czy bierzemy pod uwagę wszystkie gatunki, czy tylko te gniazdujące w Polsce :)
                  • Gość: bosman jeden podstawowy: IP: *.centertel.pl 09.05.11, 14:00
                    sraszek międzyudy zwany też cipitos genitalis.
          • Gość: bosman byle nie takiego "ptaka" leniaku IP: *.centertel.pl 09.05.11, 13:59
            jak ty. Z innymi dam sobie radę.
            • przemek-leniak z takim jakiego mam ja 09.05.11, 14:27
              faktycznie mógłbyś sobie nie poradzić
              ale nie bój żaby ten mój nie jest zainteresowany...
              marynarzami
              • Gość: bosman filozofie z bożej łaski... IP: *.centertel.pl 09.05.11, 14:47
                znów nie rozumiesz co czytasz: nie takim ptakiem jakiego ty masz tylko takim jakim ty jesteś.
                Twoim ptakiem mogą być ewentualnie zainteresowane okoliczne jaszczurki gdy przyśniesz w słonku na trawce podczas sianokosów.
                • przemek-leniak lepiej być z bożej łaski filozofem 09.05.11, 14:56
                  z zoofi... be niej...
                  jaszczurki siroto się bocianami nie interesują
                  ...
                  ptak zgodnie ze starym powiedzonkiem to sam jesteś taki dokładnie jakim nazywasz mnie
                  • Gość: bosman bocianami nie... IP: *.centertel.pl 09.05.11, 14:57
                    glistami tak.
                  • przemek-leniak lepiej być z bożej łaski filozofem 09.05.11, 14:58
                    niż zoofi.. bez niej
                    tak to powinno wyglądać
        • trzmielojadek Re: dla kogo oczywiste... 09.05.11, 10:36
          Mogłyby się rozmnożyć, stworzyć kolonię pod Zamościem, a potem siadać ludziom na głowach i masować ich szponami :)
      • aosumcs Re: Człowiek z jastrzębiem na głowie 09.05.11, 20:15
        To nie jest "egzemplarz takiego krogulca" lecz egzemplarz z pewnością nie krogulca lecz myszołowca. Na naukę zawsze czas
        Myszołowiec towarzyski
        • trzmielojadek Re: Człowiek z jastrzębiem na głowie 09.05.11, 21:00
          Na zdjęciu nr 2 na pewno nie jest żaden myszołowiec, tylko pewnie to: en.wikipedia.org/wiki/Cooper's_Hawk

Znalazł się hamerykański łornitolog :)
          • Gość: drapole.pl Re: Człowiek z jastrzębiem na głowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 21:05
            na zdjęciach są moje ptaki - jastrzębie harrisa - draka i zenek, pustułka Rysia i samica raroga stepowego - pogdatunek ałtajski - Eta.
            wszystkie ptaki są na www.drapole.pl
            pozdrawiam
            piotrek
            • trzmielojadek Re: Człowiek z jastrzębiem na głowie 09.05.11, 21:16
              Mam zablokowane w przeglądarce wyświetlanie obazków, więc obejrzałem te zdjęcia dopiero przed chwilą, ale i tak się nie znam na harrisach i rarogach. W tekście było napisane "jastrząb meksykański", a to może znaczyć albo "mexican hawk" (Accipiter cooperi) albo "krogulec meksykański", czyli podgatunek krogulca zmiennego (Accipiter striatus). Polskiej nazwy "jastrząb meksykański" w ogóle nie ma. Łatwo to sprawdzić w internecie, żadnej wiedzy do tego nie trzeba :)

• trzmielojadek Pytanie do Drapoli 09.05.11, 21:26
              Czy nie uważasz, Drapoli, że trzymanie ptaków drapieżnych w niewoli jest, jakby to delikatnie ująć, nieco nieetyczne? Rozumiem jeszcze, że można mieć jastrzębie albo jakieś inne gatunki i wykorzystywać je do płoszenia ptaków, ale taki cyrk? Mam nadzieję, że ten Twój puchacz, sowa śnieżna i parę innych są jakoś pouszkadzane i nie przeżyłyby w naturze, bo trzymanie w niewoli zdrowych ptaków tych gatunków i pokazywanie ich gawiedzi za pieniądze byłoby naprawdę przegięciem godnym pożałowania.
            • Gość: hm... Re: Człowiek z jastrzębiem na głowie IP: *.futuroexito.pl 09.05.11, 21:26
              (...)Mam nadzieje ze wam sie spodoba ;) (...)

Bardzo nam sie podoba, dzieki, Piotrku :-))))

• trzmielojadek Re: Człowiek z jastrzębiem na głowie 09.05.11, 21:40
                Wiem, że niektórym podoba się w cyrku, ale jednak mówi za siebie :)
                • Gość: hm... Re: Człowiek z jastrzębiem na głowie IP: *.futuroexito.pl 09.05.11, 21:50
                  kazdym swoim postem dowodzisz, ze jestes pospolitym głuptakiem
                • trzmielojadek Re: Człowiek z jastrzębiem na głowie 09.05.11, 21:59
                  > Wiem, że niektórym podoba się w cyrku, ale jednak mówi za siebie :)

Miało być: Wiem, że niektórym podoba się w cyrku, ale jednak mów za siebie :)
                  • Gość: hm... Re: Człowiek z jastrzębiem na głowie IP: *.futuroexito.pl 09.05.11, 22:09
                    gdybys pitoku choc pobieznie przejrzal strone, zobaczylbys, ze cyrku w tym nie ma; ale ty wolisz gegolic jak to pitok wylegniety ze zbuka ;-P
                    • trzmielojadek Re: Człowiek z jastrzębiem na głowie 09.05.11, 22:13
                      "Pokazy sokolnicze z udziałem ptaków drapieżnych. Ptaki można oglądać w locie, przylatujące na rękawicę oraz atakujące wabidło. W pokazach mogą brać udział następujące ptaki w ilości od 4 do 10: Orzeł stepowy, Jastrzębie Harrisa, Pustułki, Płomykówki, Puchacz, Pójdźka, Sokół wędrowny, Sowa jarzębata oraz Rarogi górskie".

drapole.pl/oferta

Korzystając z okazji, uprzejmie informuję szanowne Drapole, że nazwy rodzajów piszemy po polsku małą literą :)

• Gość: bosman ależ hm... IP: *.centertel.pl 10.05.11, 10:08
                      sraszek_międzyudy wie lepiej!
                      • trzmielojadek Re: ależ hm... 10.05.11, 10:14
                        Te, bucman, naucz się wstawiac linki :))
                        • Gość: ZaP Re: ależ hm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.11, 12:38
                          Cóż głupiemu po rozumie, jak korzystac on nie umie...
                          Wiem jakie ptaki mam i jak byś człowieku umiał cvzytac zobaczyłbyś, że nie ma tam żadnego krogulca, a nawet jak by był nie latałby na pokazach bo się nie nadaje.
                          Polecam dokładnie przeczytać zawartośc strony to może się odrobine niby trzmielojadzie (nie obrażając tych pięknych ptaków) doedukujesz. Przetrzymywanie ptaków i innych zwierząt chronionych reguluje ustawa o ochronie przyrody - polecam lekture.
                          Wszystkie ptaki są w pełni sprawne - w przeciwieństwie do Ciebie chyba, nie wiem czy byłeś na pokazie ale sądząc po wypisywanych bzdurach raczej nie bo byś zrozumiał istotę posiadania przeze mnie ptaków...
                          NIe wiem czy wiesz co znaczy słowo reintrodukcja ale czytaj.. może się doczytasz ile sokołów wędrownych z hodowli sokolniczych powróciło do natury, że dzieki właśnie sokolniczym hodowlom zamkniętym mamy spowrotem w Polsce jednego z najszybszych ptaków na świecie rozmnażającego się w NATURZE
                          • trzmielojadek Re: ależ hm... 10.05.11, 13:36
                            Rozpoczynanie posta od obrażenia rozmówcy to kolejny na tym forum dowód na to, że chłop może wyjść ze wsi, ale wieś z chłopa jakoś nie chce wyjść :)

Szczerze mówiąc, to mam to głęboko w kuperku, jakie gatunki ptaków zagrożonych wygnięciem przetrzymujesz. Moje posty dotyczyły notki, w której jest wyraźnie napisane: "Majówka historyczna w Zawieprzycach. Jastrząb meksykański Zenek lubi usiąść na głowie człowieka." Do tego się odnosiłem i nie obchodzi mnie, co jakiś Drapol przetrzymuje w swojej zagrodzie.

Oprócz ustawy o ochronie przyrody jest jeszcze coś takiego jak Rozporządenie ministra środowiska w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną - polecam lekturę. Dowiesz się z niej, że wszystkie Twoje gatunki ptaków występujące w Polsce podlegają ochronie ścisłej, a więc m. in. zabronione jest ich przetrzymywanie.

> nie wie
                            > m czy byłeś na pokazie ale sądząc po wypisywanych bzdurach raczej nie bo byś zr
                            > ozumiał istotę posiadania przeze mnie ptaków...

Rzeczywiście nie bywam na pokazach cyrkowych, więc raczej nie mam szans na zrozumienie istoty posiadanych przez Ciebie ptaków :)))

I nie wyjeżdżaj mi tu z sokołem wędrownym, bo nie po to trzymasz te ptaki, żeby je wypuszczać. Tego myszołowca albo orła stepowego też będzie reintrodukował?

Sokolnictwo (a nawet, jak u Ciebie, puchaczarstwo, a nawet pójdźkarstwo...) nie jest znaczącą przyczyną zmniejszania się populacji ptaków, więc nie zamierzam potępiać Twojego sposobu na życie. Osobiście uważam oglądanie tresowanych małp, ptaków i innych wiewiórek za dość poślednią rozrywkę, jeżeli jednak znajdujesz chętnych do oglądania, to nie jest to mój problem. Niech Ci pójdźka lekką będzie.
                        • Gość: bosman sraszku niedorobie IP: *.centertel.pl 10.05.11, 12:44
                          link jest wstawiony OK tyle że strona wygasła. Tak więc naucz babkę szcz... w karafkę na odległość cioto i innych nie pouczaj.
                          • Gość: ZaP CITES IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.11, 15:07
                            no wiec nie wiem kim jesteś ale naprawde z osobami nie potrafiącymi czytać ze zrzumieniem nie ma o czym rozmawiać. Sprawdz co to to jest CITES i zrozumiesz.. albo i nie
                            kończę tę farsę za dobre słowa dziekuje rozmowcom, a kolega trzmielojad niestety pozostanie tylko niedouczonym prostym dzieckiem neostrady przez niektorych nazywanych trollem..
                            Jeśli chodzi zaś o nagłówek - to stwierzenie jastrząb mexykański nie jest do końca niepoprawne ponieważ harris hawk pochodzi z Mexyku!
                            ZaP
                            • trzmielojadek Re: CITES 10.05.11, 15:25
                              > Jeśli chodzi zaś o nagłówek - to stwierzenie jastrząb mexykański nie jest do ko
                              > ńca niepoprawne ponieważ harris hawk pochodzi z Mexyku!

Jest to tak samo poprawne jak nazwanie sępa płowego jastrzębiem afrykańskim - w końcu sępy, podobnie jak myszołowy, też należą do jastrzębiowatych (Accipitridae) :)
          • trzmielojadek Re: Człowiek z jastrzębiem na głowie 09.05.11, 21:06
            Ewentualnie to: en.wikipedia.org/wiki/Sharp-shinned_Hawk

Tak czy owak na pewno nie jest to to: www.naturfoto-cz.de/bilder/vogel/wespenbussard-1888.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka