Dodaj do ulubionych

Piatkowe informacje mnie zszokowały

30.09.11, 10:32
zobaczcie sami link
jakieś to mi się wydaje być smutne...
Obserwuj wątek
    • efad4d Re: Piatkowe informacje mnie zszokowały 30.09.11, 10:41
      bardzo niemily gest. Mozna sie spierac czy zwalaczac ale w bezposredniej konfrontacji niepodanie reki jest takie niefajne. Choc byc moze byl to jakis sygnal na pokaz dla publiki, ktora byc moze nie wie o wszystkich zakulisowych sprawach . A co tam sie dzieje w niemieckim kosciele bo nie sledze?
      • przemek-leniak znalazłem pewne tłumaczenie tej sytuacji 30.09.11, 10:53
        na forum Frondy - aż zacytuję:
        "To nie są niemieccy biskupi, to są członkowie tzw. orszaku papieskiego, którzy przyjechali z Benedyktem XVI. Papież pokazuje ręką na tych, których przedstawia prezydentowi - to nie jest gest na powitanie - choć oni sami byli nieco zdezorientowani, np. kard. Koch i kard. Kasper, którzy rękę podali. Pozostali kard. Bertone, kard. Cordes, kard. Brandmüller i inni ręki nie podali, bo pewnie nie ma takiego zwyczaju - skoro przyjechali z papieżem, a papież ich przedstawia prezydentowi. Reszty bpów nie znam. Akurat rozpoznani przeze mnie miejscowi niemieccy biskupi - abp Zollitsch i abp Woelki - rękę podali (i pewnie tylko oni tam byli - przewodniczący konferencji episkopatu i metropolita Berlina czyli gospodarz). Ceremoniarze też nie "przywitali" się z papieżem, nuncjusz apostolski w Niemczech abp Périsset też nie (nie chce po raz dwudziesty pisać o podaniu reki), a kto jak kto, ale on jako dyplomata na pewno wie, co kiedy trzeba zrobić." link
        tak czy siak sytuacja wygląda koszmarnie wręcz...
        ...
        być może pierwszy biskup który uscisnał rekę Benedykta zrobił błąd a nie pozostali którzy nie uścisneli...
        być może wszystko jest ok a szok wywołuje sposób przedstawienia sprawy jedynie
        ale całości koszmarnego wrażenia to nie zmienia...
        hmm...
        jest to okazja do przemyślenia tematu czy to co widzimy jest tym co zaistniało
        i jak komentarz i nastawienie może zmienić nasz sposób widzenia
        obejrzyjcie film raz jeszcze
        pzdr.
        • efad4d Re: znalazłem pewne tłumaczenie tej sytuacji 30.09.11, 10:56
          i zagadka rozwiazana :)
          • efad4d Re: znalazłem pewne tłumaczenie tej sytuacji 30.09.11, 10:58
            a co na to xiac natanek ;) ?
            • przemek-leniak Natanek? 30.09.11, 11:01
              wolę nie wiedzieć...
              • efad4d Re: Natanek? 30.09.11, 11:07
                www.youtube.com/watch?v=ruf_nHSfQGk&annotation_id=annotation_159966&feature=iv
                • przemek-leniak Ano Natanek 30.09.11, 11:22
                  straszna trucizna...
                  brrr...
            • whipped.cream Re: znalazłem pewne tłumaczenie tej sytuacji 30.09.11, 11:04
              Mysle, ze nie bylo zadnej zagadki i zadnej niezrecznosci. Po sposobie wyciagniecia reki przez Benedykta wyraznie widac, ze jest to gest, ktorym przedstawia biskupow.
              • przemek-leniak wychodzi że to jednak Natanek mąci 30.09.11, 11:18
                niesamowite wręcz...
                sprawdziłem tego kto wrzucił filmik na You Tube - jak nic Natanek
                ...
                Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha.(...) Przy całej swej złudności, znoju i rozwianych marzeniach jest to piękny świat.
                Bądź pogodny. Dąż do szczęścia.
                ...
                ok idę wiec coś porobić sensownego
                • Gość: bosman w kontekście zachowań Natanka pytanie... IP: *.centertel.pl 30.09.11, 12:11
                  "Czy obojętność wobec głowy Kościoła może świadczyć o rozłamie w niemieckim duchowieństwie" powinno brzmieć: Czy zjadliwość Natanka wobec głowy Kościoła może świadczyć o rozłamie w całym duchowieństwie? Bo B16 aż tak wielu zwolenników nie ma.
                  • przemek-leniak dajmy odpoczynek zmęczonemu Natankowi 01.10.11, 09:54
                    doprawdy Bosman - ja mam dość własnych miazmatów...
                    ...
                    ale tak czy siak filmik wygląda porażkowo...
                    niby oficjałka a jakoś tak wyszło jakby na grillu było towarzystwo apostolskie...
    • przyboczny Re: Piatkowe informacje mnie zszokowały 30.09.11, 13:03
      No to jest pelna zenua.
      Totalny brak szacunku. W koncu B16 to takze glowa Panstwa Watykanskiego.
      To chyba o takich typach pisal wieszcz: "istny (n)iemiec sztuczka kusa".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka