niemiec2 14.02.12, 16:45 dobrze ze nikomu nic sie nie stalo. gratulacje dla kierowcy i zycze szybkiego powrotu do zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zigzaur Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 l... 14.02.12, 16:46 "Hamulce wysiadły" Oczywiście, same. I akurat po kolizji z samochodem osobowym, wielokrotnie lżejszym od autobusu, tak? Dlaczego policja nie porozmawiała z diagnostą, który podbił dowód rejestracyjny autobusu? Miejskie przedsiębiorstwa komunikacyjne posiadają własne stacje kontroli pojazdów uprawnione do badań technicznych. Oczywiście, diagnosta dostanie po premii albo nawet wyleci, jeśli nie podbije dowodu. Jestem za tym, aby autobusy miejskie przechodziły badania techniczne w niezależnych stacjach obsługi samochodu. Czyli takich, w których właściciel pojazdu nie jest w stanie wywrzeć nacisku na diagnostę. Nawet mały samochód osobowy musi być wyposażony w DWA niezależnie od siebie działające układy hamulcowe. Oczywiście, oba muszą być sprawne. A tutaj mamy taki kwiatek, że po kolizji z małym pojazdem autobus w ogóle nie daje się zatrzymać. Zresztą, kierowca odpowiada za stan techniczny prowadzonego przez siebie pojazdu. Jeśli stwierdzi niesprawność hamulców, ma obowiązek przerwać jazdę i odwieźć pojazd na lawecie do stacji obsługi. Gdyby samochód po kolizji np. z rowerem utracił całkowicie sprawność hamulców, kierowca zostałby aresztowany. Ale widocznie państwowe (czy samorządowe) przedsiębiorstwo to święte krowy. Do wyjaśnienia jest jeszcze inna kwestia: czy ładowność autobusu (dopuszczalna liczba pasażerów) nie została przekroczona? Policja zachęca rodziców, aby żądali kontroli autokarów wycieczkowych. Słusznie ale kontrolować trzeba też autobusy miejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
psotnik.kolatek Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 16:52 A w domu u zigzaura wszyscy zdrowi? Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 17:09 psotnik.kolatek napisał: > A w domu u zigzaura wszyscy zdrowi? Zigzagurowi najwyraźniej hamulce wysiadły. Wszystkie.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 17:05 zigzaur napisał: > "Hamulce wysiadły" > Oczywiście, same. I akurat po kolizji z samochodem osobowym, wielokrotnie lżejs > zym od autobusu, tak? To jest możliwe. Wszystkie ciężkie pojazdy są wyposażone w hamulce pneumatyczne, jak nie wiesz na jakiej zasadzie one działają, to się nie wypowiadaj... A w ogóle, to bohaterem nie jest ani ten pilot, co to w zeszłym roku awaryjnie posadził Boeinga (no, jak mu tam...), ani ten kierowca autobusa. Obaj są po prostu dobrymi, solidnymi zawodowcami, albo jak kto woli profesjonalistami - czego nie można powiedzieć o 99,99% dziennikarzy.:P. Odpowiedz Link Zgłoś
mirrorsun Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 17:13 Jakoś wiem, jak działają hamulcowe układy pneumatyczne i wiem, że w przypadku uszkodzenia instalacji pneumatycznej i spadku ciśnienia, następuje docisk szczęk do bębnów ( lub klocków do tarcz ) i pojazd MUSI zahamować. Co więc się stało ??? Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 17:19 mirrorsun napisał: > Jakoś wiem, jak działają hamulcowe układy pneumatyczne i wiem, że w przypadku u > szkodzenia instalacji pneumatycznej i spadku ciśnienia, następuje docisk szczęk > do bębnów ( lub klocków do tarcz ) i pojazd MUSI zahamować. Co więc się stało > ??? To kierowca przy hamowaniu odkręca zawór aby wypuścić powietrze?. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 17:26 "Mirrosun". Doucz się trochę. www.truck.pl/pl/article/391/pneumatyczne-hamulce-technika,kl_024 Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 17:27 W czasie jazdy też? No to, ćwicz niekontrolowane poślizgi z zablokowanym jednym kołem... Następnemu wysiadło, pewnie dlatego "pojechał po bandzie".:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 17:35 tajnos.agentos napisał: > W czasie jazdy też? No to, ćwicz niekontrolowane poślizgi z zablokowanym jednym > kołem... Następnemu wysiadło, pewnie dlatego "pojechał po bandzie".:))) Może oświecisz mnie, jak można zablokować jedno koło? Może tobie jedna półkula wysiada?. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 17:45 Ano, spróbuj kiedyś hamować, najlepiej w poślizgu, ciężkim pojazdem z "nierówno biorącymi" (z różnych przyczyn, na przykład uszkodzenia w wyniku kolizji) hamulcami . Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 17:51 tajnos.agentos napisał: > Ano, spróbuj kiedyś hamować, najlepiej w poślizgu, ciężkim pojazdem z "nierówno > biorącymi" (z różnych przyczyn, na przykład uszkodzenia w wyniku kolizji) hamu > lcami . W tym konkretnym przypadku. Kierowca nie miał czym hamować. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 17:55 Otóż to. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek A nie miał czym hamować, bo hamulce miał zepsute. 14.02.12, 19:52 M11 ma dwuobwodowy hamulec pneumatyczny systemu Knorr-a. Nawet zerwanie jednego obwodu pozostawia sprawnym drugi.... o ile drugi był w ogóle sprawny. Mirrorsun myli zaś system pneumatyczny z naczep (tam rzeczywiście zerwanie przewodu spowoduje zaciśnięcie szczęk) z typowym systemem pneumatycznym (z ciągników siodłowych, ciężarówek i autobusów), gdzie utrata ciśnienia w jednym z obwodów... pozostawia drugi obwód. Warunkiem jest to, by obydwa były sprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: A nie miał czym hamować, bo hamulce miał zeps 14.02.12, 19:58 qqbek napisał: > M11 ma dwuobwodowy hamulec pneumatyczny systemu Knorr-a. Całe szczęście że jeszcze nie podpisane ACTA. (Trzeba by było zlikwidować hamulce, lub zupki). Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: A nie miał czym hamować, bo hamulce miał zeps 14.02.12, 20:25 Pierwszy forumowicz, który ma pojęcie o układach hamulcowych i stawianym im wymaganiom. Od dziś zaczynam się dziwić, dlaczego tak duży procent kursantów zdaje na prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: A nie miał czym hamować, bo hamulce miał zeps 14.02.12, 20:31 zigzaur napisał: > Pierwszy forumowicz, który ma pojęcie o układach hamulcowych i stawianym im wym > aganiom. > Od dziś zaczynam się dziwić, dlaczego tak duży procent kursantów zdaje na prawo > jazdy. Możesz uściślić na jaką kategorię???. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: A nie miał czym hamować, bo hamulce miał zeps 14.02.12, 20:52 Tak ogólnie. Samochód osobowy musi mieć dwuobwodowy układ zasadniczy oraz układ awaryjny i postojowy. Ciężarówkom i autobusom stawia się nie mniejsze wymagania. Zresztą, egzamin teoretyczny składa się z części ogólnej i z części dotyczącej konkretnej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: A nie miał czym hamować, bo hamulce miał zeps 14.02.12, 20:59 Znacznie większe... W osobówce nie tak łatwo na przykład spalić hamulce, co w ciężkich pojazdach zdarza się niestety znacznie częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 17:46 "Tajnos" się starzeje i nie wie co pisze?. A to się "Elan" i "Aron" ucieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 17:54 Widzisz, ja w życiu przejechałem już ponad milion kilometrów, różnymi pojazdami od rowera, motóra i osobówki do busa i dostawczaka (ciężarówek i autobusów nie prowadziłem, to prawda, bo nie mam uprawnień) i widywałem różne sytuacje, które teoretycznie nie powinny się zdarzyć... Co innego zabezpieczenia postojowe, co innego funkcjonowanie układu hamulcowego w czasie jazdy, w przeróżnych nawet ekstremalnych sytuacjach.:P Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 18:14 Może "Aron" coś do tej dyskusji (nie fachowców). Fachową opinię dorzuci?. Obawiam się że z tym kierowcą będzie jak z pilotem śmigłowca którym leciał Miler. Wszyscy uratowani mu dziękowali za uratowanie życia ale prokurator miał inne zdanie. (całe szczęście że nie oskarżył go próbę zamachu lub obalenia ustroju). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman co się czepiacie kierowcy i tajnosa... IP: *.lublin.mm.pl 14.02.12, 20:21 są na świecie rzeczy o których nie śniło się "fizjologom" jak mawia Ferdek Kiepski. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 20:49 A chociażby zatarcie się mechanizmu powrotnego. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur tajnosie-agentosie, masz prawo jazdy? 14.02.12, 20:23 Nawet samochód osobowy musi być wyposażony w DWUOBWODOWY układ hamulcowy. Gdy jeden obwód hamulcowy ulegnie uszkodzeniu, drugi ma działać. Mowa o ZASADNICZYM układzie hamulcowym. Bo jeszcze musi być awaryjny układ hamulcowy. Nawet w prostym, lekkim, dychawicznym i nieruchomym 126p były 2 układy hamulcowe: zasadniczy 2-obwodowy i awaryjny ręczny (pełniący też rolę postojowego). To jest elementarna wiedza, którą posiadać musi każdy kierowca. Sami rowerzyści na tym forum czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Nie mam. 14.02.12, 21:01 Jestem niepełnoletni, właśnie jestem po feriach w pierwszej klasie gimnazjum.:P Odpowiedz Link Zgłoś
kaczuszkella Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 l... 14.02.12, 20:45 Oj tam, oj tam, wazne ze wszyscy cali i zdrowi. Oby wiecej takich kierowcow z glowa na karku po ulicach jezdzilo! Wyrazy uznania dla Pana Kaminskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kierowca MPK jak bohater. Uratował zdrowie 20 14.02.12, 20:53 Kierowca walczył także o własne życie. W takich sytuacjach ludzie dokonują cudów. Ale policja powinna sprawdzić, w jakim stanie hamulce były przed wypadkiem. Podejrzewam, że badania techniczne mogły zostać wykonane w technologii "achujtam". Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Kierowcy... 14.02.12, 20:56 kaczuszkella napisała: > Oj tam, oj tam, wazne ze wszyscy cali i zdrowi. Oby wiecej takich kierowcow z g > lowa na karku po ulicach jezdzilo! Wyrazy uznania dla Pana Kaminskiego... ...kierowcy to bez wątpienia należą się pochwały i gratulacje (z resztą konia z rzędem temu, kto na pierwszy rzut oka jest w stanie rozpoznać awarię jednego z układów hamulcowych [o ile nie ma osobnej sygnalizacji na desce rozdzielczej/nie ma żarówki pod kontrolką]). Za to prokurator powinien się dobrać do zadów diagnostom i mechanikom z SKP MPK Lublin. Żeby zerwać obydwa obwody w Jelczu M11 kierowca musiałby w przynajmniej dwa samochody przywalić (po jednym z każdej ze stron autobusu). Odpowiedz Link Zgłoś