Dodaj do ulubionych

Jak długo??????

11.03.02, 11:34
Może wiecie jak długo trzeba trzymać rachunki, papiery różne, np telefoniczne,
za prąd, gaz, pit-y, radiowo-tel. i inne opłaty????? Papierów mam coraz więcej,
coraz teczek przybywa. Nie mam już gdzie trzymać!!!!!!! Ratunku!!! ;))))))))
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaska Re: Jak długo?????? IP: *.devs.futuro.pl 11.03.02, 11:36
      lucy_z napisał(a):

> Może wiecie jak długo trzeba trzymać rachunki, papiery różne, np telefoniczne,
      > za prąd, gaz, pit-y, radiowo-tel. i inne opłaty????? Papierów mam coraz więcej,
      >
      > coraz teczek przybywa. Nie mam już gdzie trzymać!!!!!!! Ratunku!!! ;))))))))

Rachunki lat pięć.
      A opłaty? Ja trzymam trzy-cztery ostatnie, reszta won do kosza;-)))))
      • Gość: Kaska Re: Jak długo?????? IP: *.devs.futuro.pl 11.03.02, 11:38
        Gość portalu: Kaska napisał(a):

> Rachunki lat pięć.
        > A opłaty? Ja trzymam trzy-cztery ostatnie, reszta won do kosza;-)))))

Oczywiście chodziło mi o rachunki powiązane z twoimi podatkami;-)
        PIT-y też 5 lat.
      • lucy_z Re: Jak długo?????? 11.03.02, 11:40
        Gość portalu: Kaska napisał(a):

> Rachunki lat pięć.
        > A opłaty? Ja trzymam trzy-cztery ostatnie, reszta won do kosza;-)))))

Kasia!!! A pit-y????? A jak różnym instytucjom poginą dane i mnie każą
        udowadniać moją niewinność? ;))))) Przy naszej chorej rzeczywistośći!!!:((
        • laser_ Re: Jak długo?????? 11.03.02, 11:58
          Po pięciu latach to mogą Ci te instytucje wiesz co , ale bywa różnie np.teraz z
          ZUS - trzeba udokumentować swoją historię pracy, bo inaczej stan konta konta
          wyjściowego w ZUS będzie mocno okrojony. Gdybum trzymał odcinki wypłat to nie
          byłoby problemu , a tak policzą mi stawkę godzinową jaką miałem ustaloną do
          urlopów, a to nie ma żadnego związku z rzeczywistymi moimi poborami. Gdzie mam
          teraz szukać archiwum WPHW ???
          Z pitami to jest tak,że praktycznie sześć lat ,bo liczy się od końca roku
          podatkowego w którym ten pit wystawiono no i oczywiście wszelkie faktury
          potwierdzające zastosowane ulgi i odliczenia.
          • lucy_z Re: Laser........ 11.03.02, 12:24
            laser_ napisał(a):

> Po pięciu latach to mogą Ci te instytucje wiesz co , ale bywa różnie np.teraz z
            >
            > ZUS - trzeba udokumentować swoją historię pracy, bo inaczej stan konta konta
            > wyjściowego w ZUS będzie mocno okrojony. Gdybum trzymał odcinki wypłat to nie
            > byłoby problemu , a tak policzą mi stawkę godzinową jaką miałem ustaloną do
            > urlopów, a to nie ma żadnego związku z rzeczywistymi moimi poborami. Gdzie mam
            > teraz szukać archiwum WPHW ???
            > Z pitami to jest tak,że praktycznie sześć lat ,bo liczy się od końca roku
            > podatkowego w którym ten pit wystawiono no i oczywiście wszelkie faktury
            > potwierdzające zastosowane ulgi i odliczenia.
            >
            Widzisz Laser! Wydając takie przepisy nikt się nad tym nie zastanawiał, że
            ludzie będą mieli problemy!!! Archiwum napewno jest tylko zarobków nikt Ci nie
            wystawi, najwyżej świadectwo pracy!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka