Dodaj do ulubionych

Sky House, Green Residence? Taka fantazja tylko...

22.06.12, 07:42
Pierwszy strzał i od razu kulą w płot Panie dziennikarzu. Na Wiśniowym Sadzie to akurat wisienki są, podobnie jak i dużo zieleni, tylko od strony wąwozu. A nazwa pochodzi stąd, że osiedle powstało przy starym sadzie. Trzeba się było przejść a nie polegać bezkrytycznie na zdjęciach ze stron deweloperów :P
Obserwuj wątek
    • Gość: kalinówka Re: Sky House, Green Residence? Taka fantazja tyl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 08:31
      Odnośnie villa laura i uwagi o s17 to jest to jakies 2-3 km do tej rtasy, to co jest na wizualizacji więc kolejna kula w płot.
      btw artykuł niby ironiczny, ale jednak jakby reklamowy.
      • Gość: gość Re: Sky House, Green Residence? Taka fantazja tyl IP: 178.23.104.* 22.06.12, 09:31
        Artykuł całkiem reklamowy.
        Poza tym Autorze/Autorko tekstu, nie piszemy "mi", tylko "mnie". Ale to jakby norma na tym portalu...
    • Gość: Ania Re: Sky House, Green Residence? Taka fantazja tyl IP: 212.182.59.* 22.06.12, 09:41
      A czy ty przypadkiem nie reprezentujesz developera? Wiśniowy Sad to jak najbardziej najlepszy przykład postawionych jeden na drugim 6 bloków poprzecinanych wąskimi alejkami i trawniczkami ogrodzony dookoła płotami i brukiem. Dobrze , że developer nie mógł jeszcze zabydowac wąwozu.
      • Gość: fff Re: Sky House, Green Residence? Taka fantazja tyl IP: *.nplay.net.pl 22.06.12, 10:15
        chyba zazdrość przemawia za tym
      • traweler1 Re: Sky House, Green Residence? Taka fantazja tyl 22.06.12, 10:53
        Tak się składa, że mieszkam na tym osiedlu od kiedy powstało (pierwszy blok) i mam piękny widok na wąwóz i kilka tych pozostałych wisienek właśnie. Artykuł dotyczył tego, że nazwa rzekomo ma się nijak do rzeczywistości więc piszę, że to nieprawda a autor tekstu nie sprawdził w terenie tylko tak sobie "palnął".

Co do pozostałej treści Twojej wypowiedzi to chyba faktycznie przemawia przez Ciebie zazdrość... :P Dookoła budynków jest dużo nasadzeń rozmaitych drzewek, ale oczywiście trzeba czasu, żeby podrosły. Jak to sobie zresztą wyobrażasz - budowa pomiędzy dużymi już drzewami? Bez żartów. Mieszkańcy mają zresztą wpływ na to co i gdzie będzie jeśli chodzi o zieleń, bo my zarządzamy tym terenem jako wspólnota. Pośrodku ma być fontanna. Co do ogrodzenia, to ja się właśnie dlatego zdecydowałem na zamieszkanie tam, przynajmniej mi samochód nie spłonie jak to się zdarza w okolicy i dresiarstwo się nie pałęta pod blokiem. Ale cóż, co kto lubi.
        • Gość: Ania Re: Sky House, Green Residence? Taka fantazja tyl IP: 212.182.59.* 22.06.12, 11:55
          A ciekawe co byś powiedział jakbyś kupił w wybudowanych dwóch ostatnich. Bo na wizualizacji to było super . Sąsiedzi również chyba nie mieli na wizualizacji śmietnika pod nosem.
          • traweler1 Re: Sky House, Green Residence? Taka fantazja tyl 22.06.12, 12:22
            Powiedziałbym, że niestety, ale śmietnik zawsze gdzieś być musi :) Ja byłem na miejscu i obejrzałem sobie wszystko dokładnie przed zakupem, nie wyobrażam sobie, żeby polegać na samych wizualizacjach przy tak poważnej decyzji.
    • Gość: jo Lipowy Park IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.12, 09:52
      A propos Lipowego Parku to tuż obok, wzdłuż ulicy Bielskiego stoi szpaler pięknych, starych lip. Pewnie stąd wzięła się nazwa. Szkoda, że autor nie wspomniał o najlepszym przykładzie w okolicy, czyli "Ogrody Dożynkowa" Oriona, gdzie bloczysko przy bloczysku stoi równo, bez nawet jednego drzewka czy kwiatka w okolicy :)
    • ad2009 Sky House, Green Residence? Taka fantazja tylko... 22.06.12, 10:42
      Ten Metropolitan park wgniotl mnie w fotel...Wyjatkowa uroda i ten czysty zdrowy beton
    • mcinek3 Sky House, Green Residence? Taka fantazja tylko... 22.06.12, 11:00
      Nazywanie w Polsce osiedli mieszkaniowych typu villa, park czy residence to jedno wielkie nieporozumienie. Na sile ktos stara sie wmowic ze obcobrzmiace nazwy sa lepsze i bardziej prestizowe. Tymczasem takimi nazwami ignoruje sie jezyk polski i Polakow do ktorych oferta jest skierowana. Ci co to wymyslaja mysla ze "my gesi i swego jezyka nie mamy", "gratuluje" wiec za to, ze czujemy sie jak u siebie w domu...
      • Gość: ef Re: Sky House, Green Residence? Taka fantazja tyl IP: *.lublin.hypnet.pl 22.06.12, 11:05
        broncie, broncie przyglupich deweloperow, ktorzy dymaja was jak chca
    • dociek Sky House, Green Residence? Taka fantazja tylko... 22.06.12, 11:04
      Angielskie nazewnictwo osiedli świadczy o prowincjonalnych kompleksach i przezabawnym "zadęciu" budowniczych, przepraszam - "deweloperów". Bo w czymże piękna polska mowa jest gorsza od obcojęzycznego bełkotu? I nawet nazwanie czegoś "residence" czy "metropolitan" nie zmieni faktu, że budowane obiekty znajdują się w Lublinie, w jednym z uboższych i "zwijających się" miast wojewódzkich lekceważonej w "prawdziwej Polsce" Ścianie Wschodniej.
      • Gość: hm... Re: Sky House, Green Residence? Taka fantazja tyl IP: *.nplay.net.pl 22.06.12, 11:28
        A cóż to jest wobec tego ta "prawdziwa Polska" jeśli można spytać? Tych kilka największych miast? No bez przesady... Nie widzę, żadnego powodu, żeby zadupie zachodnie, centralne czy północne uważać za lepsze i fajniejsze niż zadupie wschodnie. Owszem istnieją jakieś tam Gorzowy Wlkp., Legnice, Jelenie Góry, Kutna, Słupski, Kołobrzegi... ale ja w tych poniemieckich mieścinach nie zauważam niczego co by powalało na kolana. Bez przesady już z tymi kompleksami.
      • qqbek Nawet się Dociek nie waż! 22.06.12, 12:00
        Nazywać ich budowniczymi, czy "deweloperami".
        To pierwsze oznacza, że coś budują, to drugie nawet, że coś rozwijają.
        To są rozpie...cze tkanki miasta, gotowi na 1000 metrowej działce blok postawić, bez skrawka zieleni, bez parkingu dla mieszkańców, za to koniecznie z płotem, bo bydło musi za płotem mieszkać.
        • qqbek [...] 22.06.12, 12:04
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: st A ta opinia to skąd? IP: *.nplay.net.pl 22.06.12, 12:27
          Każdy nowo powstający budynek musi posiadać miejsca parkingowe w określonej ilości do liczby mieszkań, a ile ich ma być to określa MPZP a w przypadku jego braku, decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. Wydaje mi się więc, że nie masz pojęcia o czym mówisz. No i nazywanie ludzi, którzy kupują nowe mieszkania bydłem... ech, pogratulować samopoczucia.
          • qqbek Re: A ta opinia to skąd? 22.06.12, 13:52
            Gość portalu: st napisał(a):

> Każdy nowo powstający budynek musi posiadać miejsca parkingowe w określonej ilo
            > ści do liczby mieszkań, a ile ich ma być to określa MPZP a w przypadku jego bra
            > ku, decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. Wydaje mi się więc,
            > że nie masz pojęcia o czym mówisz.

Mam Tobie pokazać budynek, który pierwotnie miał wystarczającą ilość miejsc parkingowych i kondygnację techniczną, a który w chwili obecnej nie ma kondygnacji technicznej, a kilka z miejsc parkingowych zajął śmietnik?
            W Lublinie, jak najbardziej.

> No i nazywanie ludzi, którzy kupują nowe mi
            > eszkania bydłem... ech, pogratulować samopoczucia.

Nazywam grodzenie zbydlęceniem. Logiczną konsekwencją tak przyjętego założenia jest...
    • ggargi uuu ale się ubawiłem :) 22.06.12, 11:43
      Od lat zajmuje się marketingiem i projektowaniem i nigdy, NIGDY klient nie przyszedł do nas z prośba o wymyślenie nazwy … przychodzą z gotową nazwa i proszą by ja "uwiarygodnić" opisem, logo, wizualizacjami :) Zawsze jest ubaw po pachy, przykład:
      Osiedle Królewskie w Rumi obok Trójmiasta - :) taka Łęczna, u nas krążyła opowiastka że kiedyś Król Jan III Sobieski jechał przez wieś Rumia i wysrał się pod krzakiem i stąd nazwa osiedla :)
      takich przykładów jest wiele …
      Inną rzeczą są apartamenty w Polsce :) - 30m2, stan deweloperski ale to apartament :), bo lokalizacja, bo cena 10tyś min. za m2 :)
      Inna rzecz - wszelkiego rodzaju galerie fryzur, bielizny; fabryki urody, itp. Co za idioci marketingowcy !!!!!!
      • Gość: ja Re: uuu ale się ubawiłem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 12:53
        Albo Imperium Podłóg :) (zauważone na tablicy reklamowej)
    • peyotr Sky House, Green Residence? Taka fantazja tylko... 22.06.12, 15:03
      Panie dziennikarzu, polecam wziąć kilka lekcji języka angielskiego. "Sky" to nie to samo, co "heaven", choć też niebo…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka