Dodaj do ulubionych

forumowe zapiski

05.08.26, 15:00
z lata.

Im bardziej wobec czegoś się opieram, tym więcej tego dostaję. Im bardziej przy czymś się upieram, tym bardziej to się staje nie osiągalne. Tymczasem jest tyle innych możliwości tuż obok. Dlaczego tak trudno czasem zauważyć, że jakaś walka/starania nikomu nie służą, niszczą, są już zbędne. (bo brakuje nam obserwatora - podpowiada mi głos w głowie).

No więc dziś robię listę aktualnych możliwości.
Obserwuj wątek
    • brightsun Re: forumowe zapiski 05.08.26, 16:25
      Zdaje się że zbliżasz się do filozofii miej wyj...ane a będzie Ci dane 😆

A serio opieranie i upieranie są tak silne że się widzi tunelowo tylko przód bez boków, czyli bez kontekstu tego czy zużycie zasobów do tego jest ekonomiczne. Tu się optymalizacja sprawdza
      • hana2 Re: forumowe zapiski 05.08.26, 19:01
        Są sytuacje, które czekają na nasze działanie, a my się upieramy przy innych, które potrzebują naszego odpuszczenia. Działamy według wzorca, przekonania, czasem wbrew prawom przyciągania we własnym świecie.

W ostatnich dniach dostałam trzecią wyraźną lekcję czy też wskazówkę od życia, w którym kierunku iść, a w którym nie iść. Dostałam też konkretne wyjaśnienia co powoduje, że dzieją się pewne rzeczy, których nie chcę w swoim życiu. Ja potrzebuję konkretnych wyjaśnień dlaczego coś działa. Psychoterapia nie spowodowała u mnie, że lepiej spałam. Dziś modnym słowem jest pojęcie "holistycznie".

Kiedyś tutaj na forum Inka napisała, że można się uzależnić od wszelkich silnych emocji. Bardzo mi to wtedy pomogło. Uświadomilam sobie, że nie uzależniam się od ludzi, ale od emocji i udało mi się to w sobie zablokować. Dziś zaczynam rozumieć skąd to się brało i zaczynam wierzyć, że ten "brak" można w zdrowy sposób wypełnić.

Trzy wątki tutaj poruszyłam. Będę działać.
        • brightsun Re: forumowe zapiski 05.08.26, 19:54
          Znaki, wskazówki... No gdzieś są ale często to po prostu racjonalizacje po fakcie, że aha,czea było się słuchać i podążać za białym królikiem. A po szkodzie to nie tylko Polak mądry.

A zablokować co Ci się udało? Uzależnienie czy emocje? W sumie jedno I drugie nie brzmi jak coś co miałoby dobrze zrobić
          • hana2 Re: forumowe zapiski 05.08.26, 20:21
            Wskazówki nie pojawiły się po fakcie. Przyszły po okresie wypalenia, spowodowanego świadomością, że już tyle wiem, a że tak powiem relacja z sobą nie jest lepszy niż 10 lat temu.

A co do zablokowania. Nie, to nie zrobiło dobrze, bo pojawiły się lęki. Ale przynajmniej przestałam krzywdzić inne osoby, bo przestałam karmić się ich energią.

Teraz muszę przestać krzywdzić siebie. Pytanie czy będę potrafiła. Bo każde cierpienie daje korzyści. Czy będę potrafiła wyjść z poczucia braku. Z masochistycznej natury. Chodzi o to, że poszukiwałam rekompensaty, wyrównania krzywd, deficytów. A tego nie będzie. Ale możliwe że ten brak można wyrównać inaczej niz tak jak wcześniej próbowałam to robić.

• brightsun Re: forumowe zapiski 05.08.26, 21:19
              Nie wiem czy da się wyjść całkiem, bo sam jeszcze nie wyszedłem ale z tego co widzę to da się nad tym pracować i doprowadzić do tego że to epizody kryzysowe, niekoniecznie codzienność

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka