Dodaj do ulubionych

Dosc w TVP Pospieszalskiego!

02.11.12, 16:28
Wnioskuję o zdjęcie z anteny programu "Bliżej" prowadzonego przez Pana Pospieszalskiego i zerwanie przez TVP współpracy z nim – pisze Piotr Szumlewicz w liście otwartym do zarządu Telewizji Polskiej.

Do:
Zarząd Telewizji Polskiej SA:
Pan Juliusz Braun
Pan Marian Zalewski
Pan Bogusław Piwowar
Szef kanału TVP Info: Pan Jan Szul

Szanowni Państwo,

Zwracam się do Państwa w sprawie bulwersujących słów, które pojawiły się w artykule dziennikarza Telewizji Polskiej, Pana Jana Pospieszalskiego. W felietonie dla „Gazety Polskiej Codziennie” z dnia 31 października 2012 roku pt. „Tato, czy to oznacza wojnę?” Pospieszalski wprost pisze, że Polska znajduje się w stanie wojny z Rosją. Na tytułowe pytanie, autor odpowiada w tekście: „wojna trwa już od lat”. W dalszej części uszczegóławia swoją tezę: „Kolejne jej odsłony to okrągłostołowa bezkarność i przemysł pogardy, antypolska polityka historyczna, degeneracja wymiaru sprawiedliwości, uzależnienie energetyczne, demontaż armii, a ostatnio działanie seryjnego samobójcy”. W tym samym artykule pisze on o „morderstwie 96 naszych rodaków, w tym prezydenta i dowództwa sił zbrojnych”.

Ta wypowiedź wyraża poglądy autora, wygłaszane przez niego wcześniej wielokrotnie, również na antenie TVP Info w programie „Bliżej”. Nieraz bronił on przekonań skrajnie antyrosyjskich, przedstawiając Rosję jako odwiecznego wroga Polski i niedwuznacznie sugerując, że katastrofa smoleńska była wynikiem zamachu, za którym stały władze rosyjskie.

Powyższe tezy są nie tylko fałszywe, ale narażają na szwank stosunki polsko-rosyjskie. Polska nie znajduje się w stanie wojny z Rosją. Nie ma też żadnych poważnych przesłanek, które wskazywałyby, że Rosjanie zamordowali polskiego prezydenta i innych uczestników lotu do Smoleńska. W tej sytuacji zdania wypowiadane przez Pana Pospieszalskiego na antenie TVP, jak też przedstawiane w jego felietonach służą jedynie zepsuciu stosunków Polski z Rosją.

Posądzenia Rosji o zamach na polskie władze przyjmują charakter pomówienia, tym bardziej skandalicznego, że dotyczącego przywódców innego państwa. Podobne pomówienia ze strony rosyjskiej, nawet gdyby były formułowane przez dziennikarza kanału prywatnego, z całą pewnością oburzyłyby polską opinię publiczną. Tak było, gdy w Rosji pojawiały się pojedyncze głosy negujące odpowiedzialność Związku Radzieckiego za zbrodnię katyńską. Reakcja Polski była zdecydowana. Trudno się temu dziwić. Jeżeli jednak oczekujemy od naszych sąsiadów troski o prawdę historyczną i o dobre stosunki wzajemne, sami również nie powinniśmy używać kłamstw i pomówień wobec Rosjan. Jeszcze groźniejsze jest sugerowanie, że Polska znajduje się z Rosją w stanie wojny. Wiemy, że to bzdura i zapewne wie o tym Pan Pospieszalski, jednak wielokrotne powtarzanie tej tezy może doprowadzić do realnego pogorszenia kontaktów polsko-rosyjskich. Taki zresztą jest zapewne cel Pana Pospieszalskiego.

Telewizja Publiczna jest medium misyjnym, które w największym stopniu powinno dbać o wiarygodność i obiektywizm. Pan Pospieszalski nie spełnia tych kryteriów i swoimi nieodpowiedzialnymi wypowiedziami naraża na szwank wizerunek TVP. W związku z powyższym zwracam się z apelem do Państwa o zdjęcie z anteny programu Pana Jana Pospieszalskiego i zerwanie z nim współpracy.

Z poważaniem

Piotr Szumlewicz

(współprowadzący emitowanego w Superstacji programu "Ja panu nie przerywałem", redaktor kwartalnika "Bez Dogmatu" i portalu www.lewica.pl)

"Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM)
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Dosc w TVP Pospieszalskiego! 02.11.12, 16:38
      Jak ten Szumilewicz ma takie lewicowe poglądy,to niech wycofa swoich towarzyszy partyjnych w rodzaju senyszyn,millera,......
      • Gość: bosman znów sawciu... IP: *.centertel.pl 02.11.12, 16:47
        coś cuchnie z Chełma...
        • joannabarska Re: znów sawciu... 02.11.12, 16:54
          Z Chełma - miasta PKWN, skąd ten sawa tam jest?

"Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM)
        • Gość: andrzej.filipowicz Rozkład własny... IP: 89.167.0.* 02.11.12, 17:24
          Gość portalu: bosman napisał(a):

> coś cuchnie z Chełma...

Na ile znam imienników, to gotów jestem założyć, że coś cuchnie temu, który czuje coś u innych, bo sam własne zatracił...
          • Gość: bosman no własnie! IP: *.centertel.pl 02.11.12, 17:45
            ty smrodu sawy nie czujesz, bo cuchniesz tym samym :-)
            • Gość: andrzej.filipowicz Oczywiście! IP: 89.167.0.* 02.11.12, 20:08

> ty smrodu sawy nie czujesz, bo cuchniesz tym samym :-)

Oczywiście, że tak, bo nawet gdyby, to bym się tego w ogóle nie wstydził.
              Czymże jest mój czy Andrzeja Sawy smród przy Waszym, który zakryć próbujecie najzwyklejszym chamstwem przykrytym wyzwiskami, inwektywami i próbą obdzierania innych z człowieczeństwa.

Ps. Następnym razem z małej litery wołaj do własnego psa, a zobaczysz gdzie załatwi swoje fizjologiczne potrzeby...
              • Gość: bosman nie można kogoś obedrzeć... IP: *.centertel.pl 05.11.12, 11:14
                z czegoś, czego nie ma, filipku.

PS: mój pies leje tam gdzie mu wygodnie, a gdyby zechciał na twoje buty nie będę mu przeszkadzał.
                Nick na forum nie jest nazwą własna dlatego pisanie z małej litery nie jest błędem. To, że przygłup z Chełma czy ty posługujecie się nazwiskami i imionami, (co też nie do końca jest pewne) to wasz cyrk i wasze małpy.
    • Gość: andrzej.filipowicz Każdy pisać może, jeden lepiej, a drugi gorzej... IP: 89.167.0.* 02.11.12, 17:19
      joannabarska napisała:

> Wnioskuję o zdjęcie z anteny programu "Bliżej" prowadzonego przez Pana Pospiesz
      > alskiego i zerwanie przez TVP współpracy z nim – pisze Piotr Szumlewicz w
      > liście otwartym do zarządu Telewizji Polskiej.

Nagrodzona kilkudziesięcioma prestiżowymi nagrodami reżyser Ewa Stankiewicz apelowała o odwołanie dyrektora TVP - Piotra Kraśko, za stronniczość i blokowanie informacji o wynikach ekshumacji zwłok Śp. Anny Walentynowicz. Efekt był taki, że pikieta pracowników TVP w 60 rocznicę powstania tej narodowej stacji TV przykryta została konkursem prowadzonym przez w/w dyrektora, a w tym czasie pracownicy skandowali "TVP jest dla większości z nas jak macocha" - Piotr Szumlewicz będzie skuteczniejszy od Ewy Stankiewicz, a pracownicy TVP będą mogli sobie zaśpiewać, że są już benkartami???
      • rilian Re: Każdy pisać może, jeden lepiej, a drugi gorze 02.11.12, 17:41
        tak tylko technicznie, bo mnie to zainteresowało - jak się skanduje taką skomplikowaną rytmicznie frazę?
        • Gość: andrzej.filipowicz Mamy jeszcze 9 dni... IP: 89.167.0.* 02.11.12, 19:59
          rilian napisał:

> tak tylko technicznie, bo mnie to zainteresowało - jak się skanduje taką skompl
          > ikowaną rytmicznie frazę?

Świetne pytanie. Do 11 jeszcze 9 dni zostało, a więc jest czas żeby jakiś profesjonalista przysposobił te hasło do skandowania - Każdy pisać może, jeden lepiej - drugi gorzej.
          • rilian Re: Mamy jeszcze 9 dni... 03.11.12, 08:38
            ach, czyli to znów taka sama "prawda", jak większość "faktów" u ciebie.
            • Gość: andrzej.filipowicz Tak jest! IP: 89.167.0.* 04.11.12, 10:42
              rilian napisał:

> ach, czyli to znów taka sama "prawda", jak większość "faktów" u ciebie.

Tak jest - tylko fakty!

Takim faktem jest również publiczne kłamstwo Kamila Durczoka o rzekomych zapisach w czarnych skrzynkach słów Śp. kpt. Arkadiusza Protasiuka - "jak nie wyląduję, to mnie zabiją" wypowiedzianych w kontekście pytania "a jak nie wylądujemy?"

Tu znajdziesz uzasadnienie.
              • tajnos.agentos Re: Tak jest! 04.11.12, 10:47
                Ty się czep lepiej tak zwanych "polskich patryjotów", którym w krew już weszły notoryczne kłamstwa, naginanie faktów pod z góry założone tezy i pieprzenie bez sensu.:)))
                • Gość: andrzej.filipowicz Skąd wiesz? IP: 89.167.0.* 04.11.12, 10:52
                  tajnos.agentos napisał:

> Ty się czep lepiej tak zwanych "polskich patryjotów", którym w krew już weszły
                  > notoryczne kłamstwa, naginanie faktów pod z góry założone tezy i pieprzenie bez
                  > sensu.:)))

Skąd wiesz kto kłamie, a kto prawdę rzecze? Skąd wiesz kto fakty nagina pod z góry założone tezy? Skąd wiesz kto z sensem, a kto bez sensu pieprzy?

Skąd to wszystko wiesz i na jakiej podstawie wierzysz w te swoje źródła informacji?
                  • tajnos.agentos A ty skąd wiesz??? 04.11.12, 12:09
                    Jak można tak bezczelnie kłamać o jakichś tam sztucznych mgłach, wybuchach, dobijaniu rannych, zabytkowych materiałach wybuchowych, pancernych brzozach, wprowadzaniu pilotów w błąd i tam dalej, skoro powszechnie wiadomą i niekwestionowaną oczywistością jest, że prezydenta nam zestrzeliło UFO z Emilcina???
                    • Gość: aron Re: A ty skąd wiesz??? IP: *.paradowski.pl 04.11.12, 12:21
                      czy słyszeliście kiedyś, żeby Rosjanie powiedzieli prawdę? Np. o Katyniu? Chyba nikt poza tow. Barską, Doćkiem i Bosmanem na tym forum nie wierzy w to, że w Katyniu Polaków mordowali Niemcy. A przecież Rosjanie taka wersję sprzedawali przez blisko 50 lat.

I tak samo ze Smoleńskiem. Prawda wyjdzie na jaw, jak powiedział Prezes.
    • joannabarska Re: Dosc w TVP Pospieszalskiego! 02.11.12, 18:56
      • krt_czart Re: Dosc w TVP Pospieszalskiego! 02.11.12, 19:36
        Staram się unikać popisów oszołomów. Ale na tym forum to niemożliwe.
        • Gość: bosman czarcie - zapytam z ciekawości... IP: *.centertel.pl 02.11.12, 19:39
          Ty to facet czy kobitka? Przyznam, że wydaje mi się, że płeć piękna...
          • krt_czart Re: czarcie - zapytam z ciekawości... 02.11.12, 19:59
            Pozwolisz, że zachowam swoje incognito.
            • Gość: bleee... Re: czarcie - zapytam z ciekawości... IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.12, 20:38
              ...on ci nie pozwoli... a właściwie - nie zostawi cię w spokoju... to jakiś pogrobowiec szpicli... jak się będziesz z incognito upierać - zmiesza cię z błotem... i obsypie pogróżkami... inaczej "bosman" nie potrafi... taka ułomność - i to niemała... :)... bleee...
              • Gość: aron Re: czarcie - zapytam z ciekawości... IP: *.paradowski.pl 02.11.12, 20:44
                skoro telewizja jest publiczna to powinien być i Lis i Pospieszalski

no chyba że chcecie mieć swoją jedynie słuszną telewizję to napiszcie do putina żeby wam ją sfinansował np. Russia Today w polskiej wersji językowej
              • Gość: bosman no cóż blee... IP: *.centertel.pl 02.11.12, 20:50
                na twoje pierdoły można tylko zrobić blee... .
              • Gość: bosman blee... = IP: *.centertel.pl 02.11.12, 20:54
                rzygowina. Rzygowina, która była babskiem, ale uznała, że jako facet jest wiarygodniejsza. Ale rzygowina to zawsze rodzaj żeński. Bleeee...
            • Gość: bosman jasne, czarcie :-) IP: *.centertel.pl 02.11.12, 20:52
      • Gość: andrzej.filipowicz Prawda broni się sama... IP: 89.167.0.* 02.11.12, 20:02
        joannabarska napisała:

>
        • Gość: bosman i ty dostąpiłeś tego "zaszczytu"? IP: *.centertel.pl 02.11.12, 20:56
          chyba wg Tischnera wersja 3: gó... prawda.
          • Gość: andrzej.filipowicz Re: i ty dostąpiłeś tego "zaszczytu"? IP: 89.167.0.* 04.11.12, 10:49

> chyba wg Tischnera wersja 3: gó... prawda.

Czyżbyś nie widział, że jestem narratorem, a nie obrażającym innych uzurpatorem jedynych słusznych racji?

Tylko kwestią czasu jest, że prawda o zbrodni smoleńskiej ujrzy światło dzienne, a wtedy będzie tak jak ze zbrodnią katyńską - będziemy czytali, że niektórzy tylko i wyłącznie oficjalnej wersji wierzyli...
    • Gość: antyidiota Ja też mam wniosek :) IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.12, 20:56
      Mając z jednej strony w d.pie Pospieszalskiego wnoszę o niezapraszanie do telewizji publicznej dziennikarzy Wyborczej, Przeglądu, Krytyki Politycznej itp.:).
      Ot co skoro niejaki Szumlewicz o coś tam wnosi to i ja też :)
      • Gość: JB Dla niektórych z tego forum IP: *.lublin.mm.pl 03.11.12, 22:56
        Starość idzie Drogi Panie,
        Coraz cięższe wypróżnianie.
        Coraz częściej w brzuchu burczy,
        Kusiek mi się mocno skurczył.

Gniotą kark przeżyte lata,
        Bolą nerki i prostata.
        Wzrok nieostry, w stawach strzyka,
        Chyba już nie będę bzykał !

Nawet moja białogłowa
        Wdzięki swe przede mną chowa
        Twierdząc, żem nie konik polny
        I do skoków już niezdolny.

A ja jestem jak ze stali :
        W starym piecu diabeł pali,
        Marzy mi się jeszcze skok,
        Taki nagły, męski, w bok.

Popić tęgo, jak Zagłoba
        Niech mnie potem boli głowa
        I niech kac mnie znowu męczy,
        Żona wymówkami dręczy.

A ja znowu jak jelonek,
        Ostry różek, cud ogonek !
        Nagle w stawach cosik chrupnie,
        Prysły ze łba myśli głupie.

Wspomnień łezka z oka kapie
        Możesz marzyć stary capie !!!

( W. Szymborska )

• Gość: murano Re: Dla niektórych z tego forum IP: *.pools.arcor-ip.net 04.11.12, 12:52
          zlosliwa noblistka byla i malo atrakcyjna:) juz mi sie zdalo, ze to jakis czestochowski wierszokleta a tu popatrz popatrz
          • Gość: JB Re: Dla niektórych z tego forum IP: *.lublin.mm.pl 04.11.12, 13:10
            Nie znales porezji nobnlistki,mirano,stąd taka" pissowska" opinia.
            • Gość: JB do arona prywatnie IP: *.lublin.mm.pl 04.11.12, 13:18
              Gość: aron 04.11.12, 12:21 Odpowiedz czy słyszeliście kiedyś, żeby Rosjanie powiedzieli prawdę? Np. o Katyniu? Chyba nikt poza tow. Barską, Doćkiem i Bosmanem na tym forum nie wierzy w to, że w Katyniu Polaków mordowali Niemcy. A przecież Rosjanie taka wersję sprzedawali przez blisko 50 lat.

===Jak ty gooofno wioesz,aron,w co ja wierzę, a w co nie. Pleciesz,aby zaistniec,powiem ci,jak pewna poslanka PiS w Sejmie: "sp....."!
              • Gość: aron Re: do arona prywatnie IP: *.paradowski.pl 04.11.12, 16:10
                tak tak nowe pokolenie ze starego KGB
              • Gość: bleee... ...do JB prywatnie... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.12, 19:17
                ...co do "sp....."!
              • Gość: bosman Pani Joanno - jakie tkanki???... IP: *.centertel.pl 05.11.12, 11:17
                jakie mózgowe??? - i aaaaaaaronka???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka