Dodaj do ulubionych

"Szefie,jak zwykle burdel"

18.11.12, 23:20
Szefie, pan prezydent kiedyś doprowadzi do tragedii, zginie wielu niewinnych ludzi" - te słowa o Lechu Kaczyńskim miał skierować do szefa BOR jego podwładny Jarosław Florczak. Oficer, który był odpowiedzialny za ochronę prezydenta, miał odnieść się w ten sposób do braku organizacji w Kancelarii Prezydenta - podaje "Newsweek". Florczak zginął razem z Kaczyńskim pod Smoleńskiem.
Dziennikarze "Newsweeka" uzyskali dostęp do 70 tomów akt śledztwa smoleńskiego. Znajdują się w nich zeznania szefa BOR Mariana Janickiego, z których ma wynikać, że oficerowie Biura odpowiedzialni za ochronę prezydenta Kaczyńskiego byli bardzo niezadowoleni ze współpracy z kancelarią.
- Około trzech miesięcy przed katastrofą płk Jarosław Florczak po kolejnym przylocie z prezydentem bardzo zdenerwowany oznajmił mi, cytuję: "Szefie, pan prezydent kiedyś doprowadzi do tragedii, zginie wielu niewinnych ludzi" - miał zeznawać Janicki. - Zapytałem go, odpowiedział mi: "Szefie, jak zwykle burdel, nikt nic nie wie, programy swoje, a realizacja swoje. Jeżeli pan może, to niech mnie pan więcej nie wysyła. Może jestem za stary, może się do tego nie nadaję". Florczak miał też opowiadać szefowi BOR, że podczas jego 8-letniej współpracy z kancelarią Aleksandra Kwaśniewskiego nie było żadnych problemów. "Każdy wiedział, co ma robić, nikt nikomu nie wchodził w kompetencje. To, jak wygląda nasza współpraca z obecną kancelarią, to jest jedna wielka katastrofa. Prowizorka i jeszcze raz prowizorka, a nuż się uda, jakoś to będzie" - miał opowiadać Florczak.
- Jak się dowiedział, że będzie przygotowywał kolejną wizytę prezydenta, stwierdził: "Cholera, znowu ja" - zeznał według "Newsweeka" Janicki.

"Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM)
Obserwuj wątek
    • dociek Re: "Szefie,jak zwykle burdel" 19.11.12, 06:22
      Jak w kancelarii, tak i w państwie. Byleby przy żłobie i bezwzględnie niezbędny wskazany wróg, jako rzecze pismo.
    • Gość: bosman jak on śmiał oskarżać... IP: *.centertel.pl 19.11.12, 08:57
      największego prezydenta niektórych Polaków? Za to go spotkała "nagroda" - poszedł razem z nim do nieba.
    • Gość: andrzej.filipowicz Znaczy to, że generał wysłał podwładnego na śmierć IP: 89.167.0.* 19.11.12, 11:23
      joannabarska napisała:

> Szefie, pan prezydent kiedyś doprowadzi do tragedii, zginie wielu niewinnych lu
      > dzi" - te słowa o Lechu Kaczyńskim miał skierować do szefa BOR jego podwładny J
      > arosław Florczak. Oficer, który był odpowiedzialny za ochronę prezydenta, miał
      > odnieść się w ten sposób do braku organizacji w Kancelarii Prezydenta - podaje
      > "Newsweek". Florczak zginął razem z Kaczyńskim pod Smoleńskiem.
      > Dziennikarze "Newsweeka" uzyskali dostęp do 70 tomów akt śledztwa smoleńskiego.
      > Znajdują się w nich zeznania szefa BOR Mariana Janickiego, z których ma wynika
      > ć, że oficerowie Biura odpowiedzialni za ochronę prezydenta Kaczyńskiego byli b
      > ardzo niezadowoleni ze współpracy z kancelarią.
      > - Około trzech miesięcy przed katastrofą płk Jarosław Florczak po kolejnym przy
      > locie z prezydentem bardzo zdenerwowany oznajmił mi, cytuję: "Szefie, pan prezy
      > dent kiedyś doprowadzi do tragedii, zginie wielu niewinnych ludzi" - miał zezna
      > wać Janicki. - Zapytałem go, odpowiedział mi: "Szefie, jak zwykle burdel, nikt
      > nic nie wie, programy swoje, a realizacja swoje. Jeżeli pan może, to niech mnie
      > pan więcej nie wysyła. Może jestem za stary, może się do tego nie nadaję". Flo
      > rczak miał też opowiadać szefowi BOR, że podczas jego 8-letniej współpracy z ka
      > ncelarią Aleksandra Kwaśniewskiego nie było żadnych problemów. "Każdy wiedział,
      > co ma robić, nikt nikomu nie wchodził w kompetencje. To, jak wygląda nasza wsp
      > ółpraca z obecną kancelarią, to jest jedna wielka katastrofa. Prowizorka i jesz
      > cze raz prowizorka, a nuż się uda, jakoś to będzie" - miał opowiadać Florczak.
      > - Jak się dowiedział, że będzie przygotowywał kolejną wizytę prezydenta, stwier
      > dził: "Cholera, znowu ja" - zeznał według "Newsweeka" Janicki.

Rozumiem z tego, że generał M. Janicki wysłał swojego podwładnego, a wraz z nim 95 innych osób na śmierć - jeżeli oczywiście to co wyżej prawdą jest, bo cytowany podwładny generała niczego już potwierdzić ani zdementować nie może...

Wniosek z powyższej treści jest taki, że za brak reakcji na skargi podwładnych przełożony został awansowany po smoleńskiej katastrofie i to pomimo, że Śp. prezydent L. Kaczyński nie potrafił ochronić w należyty sposób funkcjonariuszy BOR, których i tak na lotnisku Sewiernyj nie było...

Wydaje się, ze publikacja ta ma na celu obronę i ochronę generała przed sankcjami, które powinny go spotkać po druzgocącym raporcie NIK na temat kompletnego braku przygotowania nie tylko smoleńskich wizyt premiera i prezydenta RP - w tym tych z kwietna 2010 roku...

Ps. Czy jak w przypadku innych "przecieków" prokuratura wszczęła już z urzędu działania w/s tego ujawnienia tajnych materiałów ze smoleńskiego śledztwa?
      • Gość: bosman a skąd wiesz filipku... IP: *.centertel.pl 19.11.12, 12:38
        że generał nie interweniował, bezskutecznie zresztą wobec oporu urzędasów i "pierwszego" a mimo to pełnił służbę wraz z podwladnymi w imię celów wyższych? Klasyczne u ciebie, jak u każdego pisowca zakłamanie i zwalanie winy na "coś" byle nie na waszą ignorancję, indolencję, zadufanie w sobie i wasz "patent na wiedzę". Twój komentarz żałosny, jak zawsze.
        • Gość: JB Re: a skąd wiesz filipku... IP: *.lublin.mm.pl 19.11.12, 15:28
          Bosman,dlatego tez nalezy "autora"olewac i nie reagować na jego majaczenia.Niech się pławi we własnym sosie.
          • Gość: andrzej.filipowicz Mnie to możesz nawet z wodą spuścić... IP: 89.167.0.* 19.11.12, 21:16
            Gość portalu: JB napisał(a):

> Bosman,dlatego tez nalezy "autora"olewac i nie reagować na jego majaczenia.Niec
            > h się pławi we własnym sosie.

Mnie to możesz nawet z wodą spuścić - czego już niestety nie możesz zrobić z raportem NIK, co widać boli aż tak, że innych olewać chcesz i na majaczenia nie reagować...

Zabrakło jeszcze tylko karła - kiedyś karła reakcji...
            • Gość: bosman natura nie znosi próżni :-) IP: *.centertel.pl 20.11.12, 11:16
              teraz są karły z pisu-aru.
        • kainel.kemezrp Florczak był labilny? 19.11.12, 15:36
          nie lubił Kaczyńskiego?
          znaczy jakby miał motyw i możliwość...
          to w sumie sugeruje szef BOR
          moim zdaniem to dziwne
          wstąpił do służby w 1989 czyli wtedy gdy Bor był jeszcze częścią SB w 2007 przeszedł na emeryturę ale wrócił podobno na specjalna prośbę szefa BOR...
          nie tak dawno wydało się że wdowę po nim chcą wywalić z mieszkania Link
          ...
          coraz dziwniej moim zdaniem
          • kainel.kemezrp Najpierw usunieto Olszowca 19.11.12, 16:01
            potem przywrócono Florczaka
            przypomnijmy tamta historię link
            co wtedy mówił Kaczyński?
            ano to mówił " Zawieszeniem pułkownika Olszowca jestem głęboko zaniepokojony. Oznacza to, że nie tylko nie jestem suwerenny w tym gdzie lecę, gdzie nie lecę - bo mogę nie dostać samolotu, ale także jeśli chodzi o swoją ochronę. Myślę, że tutaj kompetencje odpowiednich urzędników państwowych zostały daleko przekroczone"
            hmm prawda że warte przypomnienia?
            • Gość: bosman z materiału który przedstawiłeś... IP: *.centertel.pl 19.11.12, 16:15
              można wnioski wyciągać różne. Pamiętasz dziwny zamach na Kaczyńskiego w Gruzji - sadząc po reakcji na zwolnienie Olszowca należy przypuszczać, że zamach był "dęty" od samego początku a Olszowiec o tym wiedział.
              • Gość: kainel a co to ma do sprawy ewentualnie? IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.12, 18:37
                dziwną jest praktyka zawieszania ochrony która ochroniła chronionego to raz
                dwa że tej operacji dokonuje nie kto inny niż ten sam Janicki który teraz zdaje się wrabiać w coś dziwnego Florczaka
                Janicki to człowiek Tuska powinien już być emerytem ale Tusk go powołał na szefa BOR w dwa dni po tym jak dostał wotum zaufania...
                Janicki wyraźnie jest nie tylko człowiekiem Tuska ale też przeciwnikiem Kaczyńskiego
                co widać w sprawie z Gruzji
                żeby było zabawniej to w czasach kiedy już nie był kierowcą Wałęsy zajmował się logistyką w BOR
                trudno ocenić czy Florczak lubił pracować z Kaczyńskim czy nie
                zapewne sporo mogła by powiedzieć o tym żona
                ale chyba nie powie bo raz że właśnie toczy się sprawa mieszkania które jej obiecano ale były to nie tyle może cacanki co wciąż można je jej odebrać
                więc chyba za rozmowna nie będzie
                Zarówno Janicki jak i Florczak to ludzie Darżynkiewicza jeszcze - ostatnie kadry PRL-owskich służb
                a Florczak idealnie się dziś nadaję do robienia afery bo przecie już nic a nic nie powie...
                ...
                z drugiej strony mógł oczywiście Kaczyńskiego nie lubić tyle że pracy BOR-u akurat nigdy nie koordynowała kancelaria prezydenta
                a słowa które podobno cytuje Janicki oczywiście mogły paść pomiędzy znajomymi oficerami
                ale wypowiedziane publicznie dyskwalifikowałyby Florczaka jako BOR-owca
                trzeba pamiętać że Florczak nie był szefem ochrony prezydenta ale miał całkiem inną funkcję
                specjalnie utworzoną przez Janickiego...
                poszukaj sobie zresztą ja nie encyklopedia przecie
                ...
                bezpośrednio po osunięciu Olszowca Kaczyński miał szefa z ekipy Olszowca - Żelazowskiego
                potem dostał od Janickiego tego samego którego miał Miller kiedy się robił w śmigłowcu - czyli Murasickiego (mojego rówieśnika)...
                podczas tego lotu szefem ochrony był por. Paweł Janeczek
                i on formalnie by dowódcą podpułkownika Florczaka
                tak sobie to umyślił Janicki
                jak wiadomo na samym lotnisku BOR nie było i to chyba nie jest zasługa BOR za takie przygotowanie Janicki nie powinien dostać awansu jaki dostał przecie od Komorowskiego
                działalność BOR jest naprawdę dziwna również w innych sprawach
                ale nie o to teraz idzie
                idzie o to że moim zdaniem Janicki sobie pogrywa Florczakiem
                i myślę że robi to na zlecenie Tuska
                ja sadzę że to bardzo ale to bardzo nieładnie
                primo tak sie trotylu nie usuwa
                duo koledzy Florczaka mogą i powinni Janickiemu zrobić psikusa
                BOR to już nie jest SB
                inne czasy
                pzdr.
          • Gość: bosman nikt jej z mieszkania nie wyrzuca... IP: *.centertel.pl 19.11.12, 16:22
            tylko nie pozwala jej wykupić za bezcen. I słusznie, niby z jakiej racji? Czy gdyby mąż żył też mógłby kupić za taka cenę? Równiejszy? Oni nie są biedni, mało nie zarabiają, rentę po mężu też pewnie ma niewąską. Może wziąć kredyt.
            • kainel.kemezrp o to to się dopiero zobaczy 19.11.12, 18:41
              nie chciałbym tu jednak publicznie analizować osobistych spraw wdowy
              tak po prostu nie
              • Gość: andrzej.filipowicz To nie wszystko w tej sprawie... IP: 89.167.0.* 19.11.12, 21:25
                kainel.kemezrp napisał:

> nie chciałbym tu jednak publicznie analizować osobistych spraw wdowy
                > tak po prostu nie

I słusznie, bo wystarczy, że nieżyjącego szarga ten, który przy okazji katastrofy smoleńskiej szlify generalskie zdobył:
                "Według planu zabezpieczenia wizyt, Florczak (kierował grupą zabezpieczającą wizyty) po wyjeździe Donalda Tuska miał czekać razem ze swoimi ludźmi na delegację prezydencką. Zadzwonił jednak do wiceszefa BOR Pawła Bielawnego z prośbą o zgodę na powrót na dwa dni do Polski do rodziny i ponowną podróż do Smoleńska w sobotę z Lechem Kaczyńskim. Bielawny skonsultował się z Janickim, obaj się zgodzili i tak płk Florczak znalazł się na pokładzie tupolewa 10 kwietnia."

Jeżeli zestawimy to z rzekomymi skargami płk. Florczaka składanymi bezpośrednio do jeszcze nie generała Janickiego, to jawi się wręcz horror, bo wychodzi na to, że aktualny generał niemal wepchnął płk. do TU 154M w dniu 10.04.2010...
                • kainel.kemezrp chyba jednak wszystko 20.11.12, 09:58
                  wdowa zdaje się równiez nie lubi Kaczyńskiego link - jakoś mnie to nie dziwi
                  zdaje sie mieszkanie jednak dostanie
                  czyli happy end?
                  ...
                  cóż to co się dzieje w tej sprawie jest bardzo niepokojace
                  • Gość: andrzej.filipowicz Jednak nie wszystko IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 10:30
                    kainel.kemezrp napisał:

> wdowa zdaje się równiez nie lubi Kaczyńskiego link - jakoś mnie to nie dziwi
                    > zdaje sie mieszkanie jednak dostanie
                    > czyli happy end?
                    > ...
                    > cóż to co się dzieje w tej sprawie jest bardzo niepokojace

To nie ta "wdowa". Zresztą zlinkowany poseł jest jednym z ostatnich, któremu mógłbym uwierzyć - szczególnie, że powołuje się na anonimową "wdowę", a milczy o liście otwartym innej wdowy, który to list objęty został embargiem informacyjnym...

To jest dokładnie jak z "przeprosinami" Krzysztofa Wyszkowskiego, które zostały tak zmanipulowane, że trzeba było dzisiaj ogłosić planowany "zamach" żeby odwrócić uwagę od wczorajszego totalnego kłamstwa...
                    • Gość: bosman znów filipku "paradygmaty" ? IP: *.centertel.pl 20.11.12, 11:21
                      Tusk dał kasę krakusowi na bombę. To chcesz zasugerować? Do cna cie pogięło.
                      • Gość: andrzej.filipowicz Insynuacje IP: 89.167.0.* 20.11.12, 15:07
                        Gość portalu: bosman napisał(a):

> Tusk dał kasę krakusowi na bombę. To chcesz zasugerować? Do cna cie pogięło.

Ty to napisałeś. Ja tylko podałem fakt wczorajszego wyrachowanego kłamstwa medialnego i dzisiejszy fakt ujawnienia planów "zamachu".

W najnowszej historii RP nie było jeszcze przypadku o tak perfidnym kłamstwie - kłamstwie, którego główni udziałowcy nawet nie sprostowali, bo zajęli się planami zamachowymi, opartymi miedzy innymi o filmy nagrany przed 10 laty...

Każdy łączy to jak chce - osobiście Donalda Tuska całkowicie wykluczam, bo kto niby chciałby jego zguby - zaprzyjaźniona kanclerz Merkel czy też serdeczny w uściskach Władimir Ilicz Putin?
        • Gość: andrzej.filipowicz Z faktów, z faktów wiem... IP: 89.167.0.* 19.11.12, 21:11
          Gość portalu: bosman napisał(a):

> że generał nie interweniował, bezskutecznie zresztą wobec oporu urzędasów i "pi
          > erwszego" a mimo to pełnił służbę wraz z podwladnymi w imię celów wyższych? Kla
          > syczne u ciebie, jak u każdego pisowca zakłamanie i zwalanie winy na "coś" byle
          > nie na waszą ignorancję, indolencję, zadufanie w sobie i wasz "patent na wiedz
          > ę". Twój komentarz żałosny, jak zawsze.

Żałosny, to Ty jesteś, bo nawet z podanym przeze mnie raportem NIK się nie zapoznałeś.

Nawet na miano ignoranta nie zasługujesz - z racji, że w przeciwieństwie do ciebie w psychiatrę się nie zabawiam, to nie wskażę alternatywy do ignoranta:
          "Paweł twierdził, że Janicki nagabywał szefa ochrony prezydenta, żeby załatwił mu u prezydenta stopień generalski. Ponieważ prezydent nie chciał wyrazić na to zgody, Janicki kazał olewać wszystko, co było związane z prezydentem. Z rozmów z innymi funkcjonariuszami wynikało, że cała wizyta prezydenta [w Katyniu] z punktu widzenia Janickiego była zlekceważona."

Jak zapewne wiesz powyższy cytat jest fragmentem zeznań funkcjonariuszy BOR w/s smoleńskiej katastrofy - jednego z jeszcze żywych, a nie już martwych podwładnych generała M. Janickiego, który nie tylko podwładnych nie potrafił uchronić...
          • Gość: aneta Z szofera Wałęsy na generała IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 10:31
            Raport NIK potwierdza słowa borowca o ignorowaniu śp. Prezydenta przez Janickiego.

"W ramach badania zabezpieczenia wizyty Prezydenta RP w Smoleńsku 10 kwietnia 2010 r.
            NIK stwierdziła nieprawidłowości w zakresie realizacji form działań ochronnych określonych
            w niejawnej Decyzji nr Pf-38 Ministra SWiA w sprawie objęcia ochroną osób ze względu
            na dobro państwa oraz zakresu działań ochronnych realizowanych przez Biuro Ochrony Rzą-
            du oraz naruszenie obowiązujących procedur wewnętrznych130. Ponadto Szef BOR, wbrew
            obowiązkowi określonemu w § 16 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 25 listopada
            2008 r. w sprawie struktury polskiej przestrzeni powietrznej oraz szczegółowych warunków
            i sposobu korzystania z tej przestrzeni131, nie nadał również lotowi statusu HEAD"

Tak się zastanawiam czemu mają służyć takie artykuły. Przecież to , co mówił śp. Florczak jest nie do zweryfikowania. Janicki jest sędzią we własnej sprawie, co wynika chociażby z powyższego cytatu z raportu kontroli NIK, który zalinkowałeś. Awansować tak niehonorowego człowieka mógł chyba tylko Komorowski...
            Czy to nie Janicki też był autorem tej plotki o kłótni na lotnisku między śp. gen. Błasikiem a śp. Protasiukiem? Plotki albo kłamstwa, bo ani monitoring tego nie potwierdził ani świadkowie wylotu. Gazeta w każdym razie długo międliła temat, tak jak i teraz ten artykuł od Lisa. Ech, i kto tu gra Smoleńskiem?
            • Gość: bosman bum bum bum bum bum bum bum bum ... IP: *.centertel.pl 20.11.12, 11:22
              ameba wali w bębenek :-)
              • Gość: JB Re: bum bum bum bum bum bum bum bum ... IP: *.lublin.mm.pl 20.11.12, 12:46
                Nie uwazasz,bosman,ze ci nasi komentatorzy tu sie marnuja?Taka wiedza jak u Macierewicza co najmniej i guzik...nie ma sprawiedliwosci w TYM kraju!
                • Gość: aneta Re: bum bum bum bum bum bum bum bum ... IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 22:54
                  Ta wiedza to z tego artykułu, którego przezornie tylko część była pani łaskawa tu wkleić
            • Gość: andrzej.filipowicz Taka nowa tradycja IP: 89.167.0.* 20.11.12, 15:12
              Gość portalu: aneta napisał(a):

> Tak się zastanawiam czemu mają służyć takie artykuły. Przecież to , co mówił śp
              > . Florczak jest nie do zweryfikowania. Janicki jest sędzią we własnej sprawie,
              > co wynika chociażby z powyższego cytatu z raportu kontroli NIK, który zalinkowa
              > łeś. Awansować tak niehonorowego człowieka mógł chyba tylko Komorowski...
              > Czy to nie Janicki też był autorem tej plotki o kłótni na lotnisku między śp. g
              > en. Błasikiem a śp. Protasiukiem? Plotki albo kłamstwa, bo ani monitoring tego
              > nie potwierdził ani świadkowie wylotu. Gazeta w każdym razie długo międliła tem
              > at, tak jak i teraz ten artykuł od Lisa. Ech, i kto tu gra Smoleńskiem?

Tak nowa tradycja po smoleńskiej katastrofie nam nastała, że tych, którzy powinni być zdegradowani awansuje się o stopień albo dwa wyżej.

Jaki prezydenta taka... generalicja.
              • Gość: bosman jaki PiS tacy "komentatorzy" IP: *.centertel.pl 20.11.12, 15:16
                Wal się pajacu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka