jetbang 11.07.04, 21:51 tylko powiedzcie mi dlaczego to jest taka ważna wiadomość ???? nie rozumiem!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jetbang Re: Nowy proboszcz 11.07.04, 21:53 aaaa zapomniałem gratulacje awansu dla Księdza kanonika Ryszarda Winiarskiego Odpowiedz Link Zgłoś
4gwiazdki Re: Nowy proboszcz 11.07.04, 22:12 A jak ma być po 47 latach pracy: Ks. kan. Ludwik Jamrowski – przyjęta rezygnacja z urzędu proboszcza parafii pod wezwaniem św. Michała Archanioła w Lublinie – przeniesiony w stan emerytalny. www.kuria.lublin.pl/nius.php? id=18 Musiał złożyć rezygacje.A ona została przyjęta. Ludzki ten nasz biskup Józef Odpowiedz Link Zgłoś
jetbang Re: Nowy proboszcz 11.07.04, 22:38 tylko dlaczego to jest informacja umieszczana w GW ??? czy od tej pory za kazdym razem jak któryś z czarnej mafii przez arcybacę zostanie awansowany to GW mu będzie składać hołd ??? od tego jest nasz dziennik ew radio maryja wrrrrrrrrrrr no chyba że pod czas mojej nieobecności coś się zmieniło i własicicielem GW nie jest już Agora !!! Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Nowy proboszcz 12.07.04, 02:50 Podejrzewam, że przyczyna pojawienia się tego newsa jest daleko bardziej prozaiczna, niż spisek "czarnej mafii"... Po prostu, w Lublinie aktualnie NIC SIĘ NIE DZIEJE, a coś PISAĆ TRZEBA. Odpowiedz Link Zgłoś
blood_free Re: Nowy proboszcz 11.07.04, 22:59 Jude Zeitung przechodzi kryzys, wiec i katolicki pieniazek juz pachnie, jest koszerny. A tak powaznie, schodzi brukowiec juz sieriozno na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalafior Re: Nowy proboszcz IP: *.it-net.pl 11.07.04, 23:32 A ja mam pytanie z innej strony. Od kiedy anioły są swięte? Jakoś mi to nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żyd Re: Nowy proboszcz IP: *.lublin.mm.pl 11.07.04, 23:52 Masz rację, to jest zupełnie nieważna wiadomośc, bo przecież w Lublinie w ogóle nie ma katolików. GW powinna pisać wyłącznie o żydach, wtedy wszystko będzie jasne. A tak część czytaelników daje się nabrać, a są i tacy, którzy uważają GW za najbardziej chrześcijańską gazetę w Polsce. Shemma ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJBojarski Re: Nowy proboszcz Winiarski IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 12.07.04, 01:12 Bardzo dobre pytanie! Ks. Ryszars Krzysztof Winiarski to przede wszystkim świetny ksiądz. Owoce jego pracy można oglądać własnie w Krasnymstawie.Rozbudowa kościółka, ale też budowa kuchni dla ubogich. Poeta, wydał kilka tomików wierszy:Zrywanie maasek, Czas powrotów, publicysta, wiele audycji radiowych.Umiejetnie współpracował z samorządem krasnostawskim. Otwarty na ludzi z poza kościoła. Mający dar głoszenia Dobrej Nowiny Ubogim:słowem i czynem. Kraków miał ks. Tischnera, Warszawa ks. Twardowskiego, a Lublin zyskał ks. Winiarskiego.Po cóż pisać, to może być niewiarygodne!. Z nim trzeba się spotkać i przekonać kim jest? i co robi ? i jak robi? Myślę,że tę zmianę szybko odczuje kościół lubelski i miasto poprzez jego obecność w Lublinie. Dajmy mu czas. Nawet dzsiejszy "ingres" pokazał, że kilka auokarów z Krasnegostawu świętowało jego objęcie probostwa w Lublinie, a śpiewy i tańce przy kościele były zwiastunem radośći nadejścia "rzeczy nowych" (nowe wino w nowych bukłakach. Dzielnica Bronowice poprzez parafię zadumi jeszcze miasto! Kiedyś ks. Wyszyński miał tu swój wkład dla robotników, teraz jest czas-kairos ks. Winiarskiego. Pomóżmy mu, a będziemy znali odpowiedź na zadane pytanie! Pan Bóg posługuje się ludźmi i na ten czas z jego woli jest tu ks. Ryszard!Nie wszystko da się w kościele pojąć rozumem, do tego trzeba odrobiny wiary. Paradoks - ten ksiądz jest wierzący i praktykujący! Jest człowiekiem dialogu, a nie dwóch monologów , jak to dzisiaj często bywa we wszystkich miejscach naszej codziennej rzeczywistości. Księże Ryśku - Caritas Christi Urget Nos.ps. Ojcowie kościoła mówią, jeśli chesz kogoś oddać w ręce diabła, to go pochwal. Więc nie jest to laurka, ktora może skodzić. Bo jak powiedział sam zainteresowny, najwięcej na jego temat mógłby powiedzieć jego spowiednik. Myślę więc, że nowemu proboszczowi słowo pokora nie jest obce. Odwagi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rada parafialna Re: Nowy proboszcz Winiarski IP: *.lublin.mm.pl 12.07.04, 08:13 Z powyższej informacjiwynika,z kim będziemy mieli do czynienia.Proboszcz będzie się wtrącał do życia publicznego (jak to zazwyczaj bywa wśród kleru).Stare Bronowice będą miały przechlapane. Ale może będzie jednak lepiej,że bądą należeć do kościelnej "rady osiedla" niż do wybieranej w wyborach powszechnych i później coś tam pozmieniano w składzie osobowym.I na Bronowicah jak jest,to każdy mieszkaniec widzi.Jest fatalnie. A to,że ksiądz pisze wiersze,to wcale nie oznacza,że będzie papieżem,który t eż pisze wiersze. Można się jedynie spodziewać nowego koscioła.No bo chyba nowy został tu przysłany. A to,że przyjechali ludzie z Krasnegostawu,to po prostu był akt dziękczynny,e pozbyli się dotychczasowego księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjb Re: Nowy proboszcz Winiarski IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 13.07.04, 10:44 Jest takie powiedzenie: - "psy ujadają karawana, idzie dalej" - Drodzy dyskutanci. Bogu dzieki, że jest wolność, że wszystko mozna paplać, co internet przyjmie, ale nie wszystko przynosi korzyść. Gazety są po to by informować, żwłaszcza, że dotyczy to sporej dzielnicy. I jaki wy macie problem, "że jedno ucho jest większe, a drugie takie samo". Przebogata zaiste dyskusja!!! Toż wszyscy dyskutujący powinni zatrudnić się do robienia Gazety!!!(hihihi) Odpowiedz Link Zgłoś