Dodaj do ulubionych

Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Poszł...

05.01.13, 18:57
Kiedy wyremontują pięknie nawierzchnię, to z uliczek podporządkowanych już kompletnie nie będzie można włączyć się do ruchu. Już teraz jest problem, mimo że dziury i wertepy hamują trochę ułańską fantazję kierowców i dają czas na manewr.
Obserwuj wątek
    • hrabiaski Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Poszł... 05.01.13, 19:21
      że większość cyklistów utraciła zdolność myślenia,to mi wiadome,ale że nie umieją chodzić,to dla mnie nowina!Argumentacja cyklistów jest nieracjonalna!Zwęzić jezdnię o 3m.po to tylko żeby grupa cyklistów mogła bezpiecznie jeździć!Przez ile dni w roku?! Zima,3 miesiące,dni chłodne i deszczowe, też raczej nie nadają się do jazdy rowerem,i zastanawia mnie dlaczego czują się zagrożeni na jezdni?Czyżby nie mieli pojęcia o przepisach ,i myślą że pozostali użytkownicy też,,tak mają" Wygonić tę,,stonkę" z chodników na jezdnię!wprowadzić rejestrację rowerów! nie można dopuścić żeby anonimowy idiota szalał po chodnikach!No i rzecz podstawowa,egzaminy z przepisów! po ich zaliczeniu wydanie odpowiedniego dokumentu.Nie żadna karta rowerowa,egzamin równie surowy jak dla każdego uczestnika ruchu drogowego.I policja powinna reagować na wyczyny ,,roweraków'!
      • tajnos.agentos Miasto jest dla ludzi... 05.01.13, 19:36
        ...A nie dla rowerów! :)))
      • Gość: turysta Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.13, 23:58
        panie hrabski.. jak sama nazwa mowi rower sluzy do chodzenia? a moze ze swoim klamotem na czterech kolach tez zaczniesz chodzisz? najbardziej mnie dobijaja ludzie ktorzy najwiecej paplaja o czyms czego nigdy w zyciu nie robili.. jak sobie raz na ruski rok wyciagniesz rower z piwnicy w niedzielny weekend to sobie mozesz z nim chodzic.. funkcja roweru tak jak i auta jest jezdzenie. paniał? a co pogody to malo jeszcze na swiecie widziales. najwiecej rowerow jest w miastach z najgorsza pogoda, zimna, wietrzna i deszczowa..
        • Gość: hrabiaski Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos IP: *.nette.pl 06.01.13, 09:41
          na moje nieszczęście mieszkam obok ścieżki,i widzę kiedy,i kto po niej jeździ,a co do tego co gdzie i kiedy pan widział,nie będę się wypowiadał,zasada jest jedna,nie może mniejszość narzucać warunków większości,chodniki są dla pieszych,a jezdnie dla pojazdów!nie mam nic przeciwko cyklistom,tylko ,,pasjami" nie lubię durniów! A wśród w/w jest ich multum!A rozrywkę w każdej postaci,powinien każdy finansować we własnym zakresie,powie pan,,dojazdy do pracy"ciekawe? w ,,rajtuzach"?, i krótkich majtkach!A rowerem jeżdżę b.często,(zalecenie kardiologa),i mam swoją opinię na temat cyklistów!Wystarczy że powiem że jeżdżę wczesnym rankiem,dlaczego?po prostu nie chcę ,,wylądować" u chirurga!
        • tajnos.agentos Tawariszcz turist! 06.01.13, 14:31
          Gość portalu: turysta napisał(a):

> zesz z nim chodzic.. funkcja roweru tak jak i auta jest jezdzenie. paniał?

Mam do przewiezienia na działkę parę worków cementu, teściową i psa - wsiadaj na rowerek i przewieź mi to a jak zrobisz, to są jeszcze dzieci do odebrania z 2 szkół w różnych punktach miasta i większe zakupy do przywiezienia do domu - jazda, wykonać!:DDD

a co
          > pogody to malo jeszcze na swiecie widziales. najwiecej rowerow jest w miastach
          > z najgorsza pogoda, zimna, wietrzna i deszczowa..

Miasto jest dla ludzi - nie dla rowerów! ROTFL
    • tajnos.agentos Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Poszł... 05.01.13, 19:35
      "ruch rowerowy jest w interesie mieszkańców. Dzięki takim rozwiązaniom jak pasy rowerowe na ulicach jest mniej samochodów"

A dlaczego właśnie ruch rowerowy? Czy popaprane rowerackie lobby będzie rządziło wszystkim w tym mieście??? Może zacznijmy też na siłę wszędzie gdzie się da i nie da budować lądowiska dla helikopterów - no bo, przecież tak mało ludzi lata helikopterami tylko dlatego, że jest za mało lądowisk... A co se ścieżkami dla konnych jeźdźców? A może sprzedawajmy więcej butów
      • Gość: Pete Spójrzcie tylko na Koncertową i Poniatrowskiego. IP: *.30.121.245.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.01.13, 19:45
        Na Koncertowedj są pasy w drodze dla rowerzystów IDIOTYCZNE (przed każdym skryżowaniuem (z Solarza, Braci Wieniawskich Lidlem, Arnsztajnową etc) nagle pasy dla rowerzystów sie kończy i CO. Myslicie że rowerzyście nalge schodzą z rowerów? NIe. POpierwsze nie mają gdzie zejść, bo po jednej stronie nie ma chodnika, a po drugie jada daklej i wciskają się nagle z pasa w niebezpieczne skrzyżownaie, To samo jest na Popiełuszki -wucięto piękne drzewa - pewnie Ktoś wziął wziatke od firmny od wycinkków a jeszcze drewno nba kominek było - a znudowano pas dla rowerzystów który zaczynba sie i kończt między Popiełuszki a acławickimi. TO JEST GŁUPOTA - wniosekmieszkańcy Łęczyńskiej mają rację!
        • Gość: mieszkaniec LU Tam już jest ścieżka! IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.13, 21:20
          O co chodzi rowerzystom lubelskim? Nie mogę zrozumieć! Mam rower ale nie należę do żadnej organizacji, stąd moja niewiedza.
          Równolegle do ul. Łęczyńskiej, nad Bystrzycą jest ścieżka rowerowa, jeżdżę tamtędy i nie wpadłbym na pomysł jazdy rowerem po ruchliwej Łęczyńskiej.
          Po remoncie nawierzchni kierowcy będą jeździć szybciej i zapewne po pasach dla rowerów też. Skutki można sobie wyobrazić!
          • Gość: bogu Re: Tam już jest ścieżka! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.01.13, 00:41
            słuchaj, ścieżka nad Bystrzycą jest do rekreacji, pasy rowerowe do przemieszczania się
            • Gość: bosman bredzisz! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.01.13, 12:21
              do przemieszczania się pojazdów służy JEZDNIA.
            • tajnos.agentos Re: Tam już jest ścieżka! 06.01.13, 14:16
              A czym się różni rekreacja od przemieszczania się? Czy przemieszczanie się w celach nierekreacyjnych musi się odbywać w oparach spalin i w tłumie innych pojazdów?
        • Gość: ja Re: Spójrzcie tylko na Koncertową i Poniatrowskie IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.13, 20:55
          No i to są właśnie tzw "kierowcy". I "wy" żądacie przestrzegania od innych przepisów.
          Stoi tam gdzieś znak b-9, żebyś miał prawo oczekiwać, że osoba jadąca rowerem ci się stamtąd wyniesie? Nie. Za to postawiono znaki a-24, zapewne, żeby przypominał co niektórym baranom, że koniec pasa rowerowego nie oznacza z automatu zakazu jazdy rowerem.
          Wy kupujecie z bazaru te prawka?

Jeżdżę Koncertową i to samochodem. To skrzyżowanie jest może nietypowe, ale na pewno nie niebezpieczne.
      • Gość: turysta Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.13, 00:01
        powiedz tajnosie, co ci zabiora pasy rowerowe na Leczynskiej albo zamilcz na wieki.. ciocia unia przy kolejnym finansowaniu nie bedzie juz dokladac do drog tylko dla samochodow.. chialoby sie rzec - w koncu.. przyzwyczajaj sie bo ruch rowerowy rosnie.
        • tajnos.agentos Te, turysta! 06.01.13, 14:24
          Gość portalu: turysta napisał(a):

> powiedz tajnosie, co ci zabiora pasy rowerowe na Leczynskiej albo zamilcz na wi
          > eki..

Mi nie zabiorą nic, bo rzadko tam zaglądam. Życie utrudnią okolicznym mieszkańcom, klientom lokalnych sklepów i składów, transportowi zbiorowemu... Nie pisz bzdur jak nie wiesz o co chodzi, zamilcz na wieki.

ciocia unia przy kolejnym finansowaniu nie bedzie juz dokladac do drog ty
          > lko dla samochodow.. chialoby sie rzec - w koncu..

Tobie "ciocia Unia" płaci? Nie tylko Ty tu żyjesz, chciałoby się rzec - niestety...

przyzwyczajaj sie bo ruch ro
          > werowy rosnie.

Przyzwyczajaj się, że tu oprócz nawiedzonych działaczy żyją jeszcze zwyczajni ludzie, dla których rower nie jest bożkiem, tylko zwykłym narzędziem codziennego lub sporadycznego użytku - w zależności od potrzeb. "Ruch rowerowy" jaki był taki będzie, czy Tobie to się podoba czy też nie.
      • Gość: bogu Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.01.13, 00:50
        Jakim trzeba być debilem żeby nie rozumieć że dla kierowców NIE BĘDZIE ŻADNEJ ZMIANY. Obecnie jest przekrój 1x2 i taki pozostanie. Nic się dla was baranów kierowców nie zmieni. Czy wy w ogóle kontaktujecie co się dzieje? A pasy będą dlatego że ulica jest szeroka. Tak, szeroka, wbrew temu co wielu z was matołów twierdzi. Pasy w mieście nie powinny mieć więcej niż 3,5 m ponieważ zachęca to do szybkiej jazdy. Węższe pasy optycznie powodują mniejszą skłonność do szaleństw. No oczywiście zawsze znajdzie sie jakiś debil co gna 90. W każdym razie Łęczyńska zachowa dotychczasową przepustowość, bez zmian a dodatkowo umożliwi bezpieczny przejazd dla rowerów. A wasi radni to już w ogóle na głowę upadli. Co oni chcą tam autostradę?? I tak nikt nie zatwierdziłby projektu z przekrojem 2x2 lub 1x3. Ludzie, myślcie trochę! Nic więcej niż 1x2 i tak byście nie dostali. A z tymi wyburzeniami to już parodia.. Przecież nic nie będzie wyburzane. Wstyd a nie radni...

Dotarło? Ja wiem że na Tatarach to same przygłupy w dresach mieszkają ale nie załamujcie mnie i przyjmijcie do wiadomości moje słowa.
        • hrabiaski Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos 06.01.13, 10:15
          odezwał się ten co wszystko wie! pewnie kask też musisz zamawiać,bo fabryczny jest za mały,wszak tyle szarych komórek musi się gdzieś zmieścić.a swoja drogą to przeważnie widzi się podobnych do siebie!
          • Gość: ja Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.13, 20:40
            Hrabiarski, już poszlałaś na innych portalach.
            Nauczyłeś się już przepisów?
            To nie wina rowerzystów, że przepisy są jakie są, a twoim psim obowiązkiem było je przestrzegać. Złamałeś je, dostałeś po d... więc teraz, ograniczony człowieczku plujesz pod adresem każdego, kto ci się kojarzy z rowerem.

PS: Zalew Zemborzycki to nie twoj prywatny folwark. I to też nie nie wina rowerzystów, że przy budowie ścieżki zweryfikowano czy ten i ów nie postawił sobie ogrodzenia dalej, niż miał prawo.
            • hrabiaski Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos 06.01.13, 22:00
              kiedy ja się uczyłem przepisów RD,to ty pewnie żeś się tłukł tatusiowi w jajkach!a ograniczony to z cala pewnością jesteś ty! bo tylko takie indywiduum obraża ludzi,wyciągając pochopne wnioski co do adresu i osobowości adwersarza!Ale ja się nie dziwię,nawet współczuję,nie tobie,tylko rodzicom,że spłodzili takiego durnia!
      • Gość: ja Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.13, 21:31
        Wiesz tajnosku, samochody zawłaszczyły większość przestrzeni publicznej. Są wszędzie. Na chodnikach, trawnikach, w alejkach osiedlowych, no gdzie popadnie. Niedawno jeden widziałem wetknięty do połowy na plac zabaw. Są w posiadaniu mniejszości mieszkańców miasta, a spośród tej mniejszości w sumie tylko część zachowuje się jak święte krowy. Ale koszta naprawy rozjechanych trawników czy chodników ponoszą wszyscy.
        Nie ma masowych akcji rąbania mandatów za baranie parkowanie, nie ma odholowywania. Wyjdź ze swojego auta choć raz, pospaceruj, zwłaszcza po okolicach płatnej strefy. Bo o utrudnianiu życia najwięcej gadają ci, którzy je zatruwają innym, bo uważają się za arystokrację z racji posiadania samochodów.

Kilka lat temu trochę popaprało mi się w życiu trochę, więc żeby zaoszczędzić, kiedy mogłem, używałem roweru. Z tymi niebezpiecznymi i wrednymi kierowcami aktywiści przesadzają,to jest fakt. Jeździć da się jezdnią. Ale w kilka pyskówek się wdałem, bo dobrze też nie jest, a ja do k... nędzy też mam prawo dojechać do roboty. Nawet rowerem.
        Są tacy, których nie stać na ciągłe wożenie się samochodem, czy nawet zbiorkomem. Są tacy, którzy nie lubią się wozić samochodem, są tacy którzy zwyczajnie się do tego nie nadaja. Dla nich miasto w jakimś stopniu powinno być przystosowane. A jest praktycznie tylko dla samochodów osobowych. Nawet dostawienie przystanku zbiorkomu obecnie wywołuje wrzask kasty tzw "kierwców", kwiczących , że płynność ruchu, że korkowanie... Bezpieczeństwo pieszych? Tylko wtedy, gdy oznacza to likwidowanie przejść albo budowe kładek.

To nie jest odbieranie "kierowcom". To jest dążenie do równowagi (zrównoważony transport, którego fanem jest Żuk), której teraz nie ma. Oczywiście aktywiści rowerowi w pewnym momencie powinni zostać przystopowani, bo i oni trochę jakby nie łapią sensu zrównoważonego transportu.

• Gość: bosman demagogia n/t IP: *.centertel.pl 07.01.13, 09:24
        • tajnos.agentos Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos 07.01.13, 18:57
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Wiesz tajnosku, samochody zawłaszczyły większość przestrzeni publicznej.

Wiesz roweraku, samochody są narzędziami, którymi posługują się ludzie - wiesz, co to takiego? Możesz sobie wrzeszczeć ile chcesz, nie zmienisz tego.

> Wyjdź ze swojego auta choć raz, pospaceruj, zwłaszcza po okolicach płatnej
          > strefy. Bo o utrudnianiu życia najwięcej gadają ci, którzy je zatruwają innym,
          > bo uważają się za arystokrację z racji posiadania samochodów.

Kim ja jestem i za kogo ja się uważam, to najlepiej wiem ja - tobie nic do tego. Powiem tylko tyle, że narzędzia dla mnie są tylko narzędziami a nie dopełnieniem osobowości albo sposobem na leczenie kompleksów - czego niestety nie można powiedzieć o porypanych rowerowych aktywistach.

> Ale w kilka pyskówek s
          > ię wdałem, bo dobrze też nie jest, a ja do k... nędzy też mam prawo dojechać do
          > roboty. Nawet rowerem.

Ja w pyskówki się nie wdaję bo nie warto, ale faktem jest że nieraz miałem wielką ochotę wyjebać w mordę niejednemu rowerakowi - samobójcy na jezdni albo rajdowcy na chodniku w tłumie pieszych.

> Są tacy, których nie stać na ciągłe wożenie się samochodem, czy nawet zbiorkome
          > m.

Co to jest "zbiorkom"? Po jakiemu to?

Są tacy, którzy nie lubią się wozić samochodem, są tacy którzy zwyczajnie si
          > ę do tego nie nadaja. Dla nich miasto w jakimś stopniu powinno być przystosowan
          > e. A jest praktycznie tylko dla samochodów osobowych.

Masz prawo tak sobie myśleć. W każdej dziedzinie życia funkcjonują jakieś "mohery". A że samochodów dziś jest dużo i coraz więcej - cóż, takie czasy. To dotyczy wszystkich mniej więcej rozwiniętych krajów.

Nawet dostawienie przysta
          > nku zbiorkomu obecnie wywołuje wrzask kasty tzw "kierwców", kwiczących , że pły
          > nność ruchu, że korkowanie... Bezpieczeństwo pieszych?

A "kaście roweraków" zazdrość - prawda? No, nic nie poradzę na to - lokalizacja przystanków, jak wszystko powinna być przemyślana, powinna stwarzać jak najmniej utrudnień w ruchu i nie powinna stwarzać zagrożeń. Niestety, nie w tym kraju.

Tylko wtedy, gdy oznacza
          > to likwidowanie przejść albo budowe kładek.

Jeśli przejścia są źle usytuowane, słabo widoczne itp., powinny być likwidowane, przenoszone w bezpieczniejsze miejsca, lepiej oznakowane, sterowane sygnalizacją, zastępowane kładkami - szczególnie na głównych ulicach i arteriach.

> To nie jest odbieranie "kierowcom". To jest dążenie do równowagi (zrównoważony
          > transport, którego fanem jest Żuk), której teraz nie ma. Oczywiście aktywiści r
          > owerowi w pewnym momencie powinni zostać przystopowani, bo i oni trochę jakby n
          > ie łapią sensu zrównoważonego transportu.

Ktoś, kto z założenia dzieli ludzi na "kierowców" i resztę, dla mnie jest popaprany do spodu - cześć!:)))
    • Gość: Botanik Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos IP: *.karnet.lublin.pl 06.01.13, 08:57
      A może Szanowny Pan Prezydent przelał by część swojej DETERMINACJI na budowę ul. Kaskadowej na os. Botanik. Jest taka ulica!!
      • Gość: Nowy Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.13, 14:21
        Nie, lepiej Łęczyńską.
    • avenhorn Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos 06.01.13, 11:35
      Na wiosnę ogłoszą przetarg, w lato go rozstrzygną, na jesień zaczną roboty a chwilę później będzie przerwa bo za zimno się zrobi.
    • Gość: bosman nareszcie ktoś powiedział... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.01.13, 12:28
      rowerakom: NIE. Oprócz obowiązkowego "prawa jazdy" na rower, ci, którzy poruszają się rowerami po drogach publicznych powinni płacić obowiązkowe OC. Panie Prezydencie Żuk - nie tylko roweraki są w mieście. Większość to normalni mieszkańcy.
      • tajnos.agentos W tytule artykułu jest błąd lub przekłamanie. 06.01.13, 14:18
        Powinno być: "remont Łęczyńskiej podzielił jej mieszkańców z nawiedzonymi rowerowymi działaczami".
    • kierowcaod1984 Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Poszł... 06.01.13, 14:37
      Pasy rowerowe to przy tego rodzaju ulicy to najlepsze rozwiązanie dla kierowców, nie tylko dla rowerzystów i pieszych. Kierowca nie tylko ten na drodze głównej doskonale widzi rowerzystę, ale również ten który próbuje włączyć się do ruchu nie ma czterech pasów którym musi ustąpić pierwszeństwa. Oddzielenie pieszych od rowerzystów to kolejna zaleta tego rozwiązania. W przypadkach awarii takie rozwiązanie daje możliwość przejazdu karetki czy straży pożarnej.
      Pozdrawiam
      kierowca, rowerzysta i pieszy w jednej osobie.
      • Gość: mieszkaniec LU rowery vs bmwvageny IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.13, 10:17
        Większości mieszkańców Lublina rower kojarzy się z biedą, samochód z luksusem. Najpierw należy przeprowadzić zakrojoną na szeroką skalę akcję propagandową o równości wszystkich użytkowników drogi, potem można wpychać rowery między samochody. Chyba lubelskim zorganizowanym rowerzystom brakuje zwykłej wyobraźni!
        Rower na drodze jest bezbronny wobec pojazdu, którym kieruje burak pławiący się w luksusie wartości kilkuset złotych. Wyścigi starych gratów na ulicach Lublina to codzienność.
        Organizacja lubelskich rowerzystów idzie w ślady nawiedzonych ekologów, którzy nauczyli się blokować różne przedsięwzięcia bez względu na koszty inwestycji. Ważne żeby zaistnieć medialnie i pokazać pazur (w tym przypadku pazurek biednego i zakompleksionego kotka).
    • qavtan Tatary dla ludzi! Rowerowe Tatary! 07.01.13, 11:44
      Pasy rowerowe to najlepsze wg. mnie rozwiązanie, a dzielnica może stać się bardzo atrakcyjna dla rowerzystów.

Przewożenie worków cementu to rzadka rozrywka, proszę o racjonalne argumenty.
    • orkowa_z_mordorowa Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Poszł... 07.01.13, 16:18
      Cała dyskusja o kant potłuc. Na Smorawińskiego jest ścieżka rowerowa, a i tak jakiś rowerowy wdupiemacz zasuwał w szczycie jezdnią. Wystarczyło przeskoczyć przez trawnik.
      • tajnos.agentos Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos 07.01.13, 18:40
        Jakby w tym mieście była policja i straż miejska, których nadrzędnym zadaniem byłoby egzekwowanie obowiązującego prawa, toby taki jeden z drugim zapłacił solidny mandat i szybko roweraki nauczyłyby się żyć w społeczeństwie ludzi, szanując innych.
      • tajnos.agentos Re: Remont Łęczyńskiej podzielił mieszkańców. Pos 07.01.13, 19:03
        Takich tam jest wielu... Swoją drogą, jak ktoś zaparkuje samochód albo co gorsza chodzi po ścieżce rowerowej, rowerowe pojeby zaraz podnoszą wrzask!:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka