Dodaj do ulubionych

Wielkie "tak" dla buspasów. I trzeba ich jeszcz...

13.07.13, 10:47
Zastanawia mnie bezmyślność lokalnych władz (niekoniecznie Lublina), które wprowadzają buspasy..CAŁODOBOWE.
Po jaką cholerę buspas ma obowiązywać poza godzinami porannego i popołudniowego szczytu?
Komunikacja miejska wykorzystywana jest głównie do dojazdu do pracy i powrotu. Dajmy jej wtedy wolną drogę. Ale w ciągu dnia, czy w nocy niech samochody jeżdżą wszystkimi pasami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaxa Propaganda jak za komuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.13, 11:18
      Propaganda jak za komuny: łącznie 44 opinie, z czego 20kilka poparcia, to "wielkie tak". Lublin ma zatem ok. 50 mieszkańców.
    • tajnos.agentos Pismaku! 13.07.13, 12:16
      Co to znaczy "jest społeczna zgoda" oraz "mieszkańcy Lublina domagają się więcej"? Konkretnie proszę: kto jest za a kto przeciw, kto się domaga? Gdzie jest do wglądu projekt uchwały w tej sprawie wraz z opublikowanymi wynikami "konsultacji społecznych"? Dziennikarstwo nie polega na uprawianiu własnej "radosnej twórczości" pod z góry założoną tezę pomijając wszystko, co dla tej tezy jest niewygodne...
      • Gość: gds Re: Pismaku! IP: *.lublin.mm.pl 13.07.13, 12:24
        myślę, że określenie "pismaku" już na nikim nie robi wrażenia. chcesz kogoś obrazić to wal dosadniej. inna sprawa, że czytanie o tych pismakach, pseudo-dziennikarzach robi się nudne.

Bus pasy to konieczność, cieszę się, że wreszcie powstaną.
        Stanowię niewielki procent tej "społecznej zgody", ale myślę, że takich jak ja jest sporo.
        • tajnos.agentos Re: Pismaku! 13.07.13, 12:31
          Gość portalu: gds napisał(a):

> myślę, że określenie "pismaku" już na nikim nie robi wrażenia. chcesz kogoś obr
          > azić to wal dosadniej. inna sprawa, że czytanie o tych pismakach, pseudo-dzienn
          > ikarzach robi się nudne.

Bo co, jesteś tym pismakiem albo bronisz kolesia po fachu? :)))

> Bus pasy to konieczność, cieszę się, że wreszcie powstaną.
          > Stanowię niewielki procent tej "społecznej zgody", ale myślę, że takich jak ja
          > jest sporo.

A ja jestem realistą, widzę co dzieje się wokół i uważam, że wyznaczenie buspasów w tych "wąskich gardłach", póki co stanowiących jedyną możliwość dojazdu z jednej części miasta do drugiej spowoduje kompletne zakorkowanie tegoż miasta. Znacznie lepsze byłoby zorganizowanie w Centrum systemu dróg jednokierunkowych, ale przecież to nie jest "trendy", poza tym tu trzeba by pomyśleć a to męczy. Myślę, że takich jak ja jest sporo.
          • Gość: gds Re: Pismaku! IP: *.lublin.mm.pl 13.07.13, 13:43
            nie, ja nie jestem pismakiem, bo jestem za głupi na to.

Zgadzam się, że wyznaczanie ulic jednokierunkowych jest bardzo ważne i też powinno się miasto do tego porządnie przyłożyć.
            Jeden pas ruchu można przeznaczyć na parkingi, uwolnić chodniki, trawniki z samochodów, żeby można było przejść i nie robiło się błoto z rozjeżdżonych trawników, mając więcej miejsca można tworzyć ścieżki rowerowe.
            Korzystam z samochodu, jednak uważam, że komunikacja zbiorowa + rowery muszą mieć pierwszeństwo w miastach. Nie ma od tego ucieczki
      • kainel.kemezrp Voldemort wyraził wielkie tak 13.07.13, 12:29
        jakbyś tajnos nie wiedział które to pracowniki budżetówki robią w Lublinie za "społeczeństwo"
        ...
        pozwól reżimowej gazecie siać propagandę ministerstwa prawdy i opieki nad nekrofilami
        nie rób hejterstwa ;-)
        pzdr.
        • tajnos.agentos Re: Voldemort wyraził wielkie tak 13.07.13, 12:34
          kainel.kemezrp napisał:

> jakbyś tajnos nie wiedział które to pracowniki budżetówki robią w Lublinie za "
          > społeczeństwo"
          > ...

Od 6 lat ja też jestem pracownikiem budżetówki - i co z tego? :)

> pozwól reżimowej gazecie siać propagandę ministerstwa prawdy i opieki nad nekro
          > filami
          > nie rób hejterstwa ;-)
          > pzdr.

W dupie mam aktualną propagandę jaka by ona była, obowiązujące ideologie, nekrofili i hejterów. Mam moje własne zdanie, które wynika z życiowego doświadczenia i wyrażam je.
          • kainel.kemezrp przerażasz mnie ;-) 14.07.13, 13:16
            tym Bismarckowskim luksusem
            ...
            pzdr.
    • Gość: bosman "wielkie społeczne poparcie" ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.07.13, 15:37
      20 głosów spośród 350 tys. Większego idiotyzmu daaaaawno nie czytałem. Klasyczne dorabianie ideologii;
      "- Icek, Icek! Twoja starą dyma całe miasto!
      - hm, też mi miasto, trzy tysiące Żydów..."
    • Gość: A Wielkie NIE bo Lublin ma wąskie ulice IP: 62.244.135.* 13.07.13, 15:46
      Jeżeli już to tylko w godzinach szczytu
      • Gość: A Jeżeli to tylko w godz. szczytu w dni powszednie IP: 62.244.135.* 13.07.13, 15:47
        Jeżeli to tylko w godz. szczytu w dni powszednie
    • elpdna Re: Wielkie "tak" dla buspasów. I trzeba ich jesz 13.07.13, 18:32
      Logika jednak powinna być przedmiotem obowiązkowym już w szkole podstawowej: mariohudds napisał:

> Zastanawia mnie bezmyślność lokalnych władz (niekoniecznie Lublina), które wpro
      > wadzają buspasy..CAŁODOBOWE.
      > Po jaką cholerę buspas ma obowiązywać poza godzinami porannego i popołudniowego
      > szczytu?
      > Komunikacja miejska wykorzystywana jest głównie do dojazdu do pracy i powrotu.
      > Dajmy jej wtedy wolną drogę. Ale w ciągu dnia, czy w nocy niech samochody jeżdż
      > ą wszystkimi pasami.
      Zastanówmy się:
      Jeśli po szczycie ruch się "rozrzedza", to kierowcy osobówek nie potrzebują "buspasów", bo mają swoje jezdnie mniej zatłoczone. Po cholerę osobówki maja używać buspasów w nocy ?
      Czy po szczycie komunikacja miejską nie działa?
      Jak określić godzinę, kiedy osobówki mogą korzystać z buspasów a kiedy nie? Jak większość kierowców do dzisiaj nie wie, że pierwszeństwo mają z lewego pasa, to i o tej godzinie nie wiedzieliby...itd, itp.
      LOGIKA! LOGIKA !
    • andrzej.filipowicz W Warzawie było POdobnie 13.07.13, 20:10
      Najpierw "społeczne" tak, a później Hanna Gronkiewicz-Waltz skazując kierowców na stanie w korkach, sama spiesząc się ma w nosie przepisy i korzysta z... buspasów.

W ostatnich dniach w jednym z osiedlowych sklepów pojawiło się ogłoszenie - „tej pani nie obsługujemy" i zdjęcie – prezydent stolicy Hanny Gronkiewicz-Waltz.

Wkrótce sami zaczniemy stawiać znaki - ten pan ma zakaz korzystania z buspasów w Lublinie i zdjęcie aktualnego prezydenta miasta...
    • Gość: bosman stara pogaducha mówi: IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.07.13, 20:52
      mieszanie herbaty nie spowoduje, że stanie się słodka gdy nie wsypie sie do niej cukru.
      Mieszanie w gó...e nie zamieni go w krem cytrynowy. Cyrkusz miesza w gó...e.

www.facebook.com/stopbuspasomwlublinie?ref=hl
      • carrera4 Re: stara pogaducha mówi: 14.07.13, 00:41
        Buspasy są potrzebne, ale trzeba je wprowadzić z głową, bo co napisała jedna z gazet o potencjalnych propozycjach wyglądało na dzieło paranoika.
        • Gość: andrzej.filipowicz Fakty pokazują inaczej IP: 89.167.0.* 14.07.13, 08:29
          carrera4 napisał:

> Buspasy są potrzebne, ale trzeba je wprowadzić z głową, bo co napisała jedna z
          > gazet o potencjalnych propozycjach wyglądało na dzieło paranoika.

Jeżeli można budować miejski stadion w terenach objętych nadzwyczajnym zagrożeniem zalewowym, wycinać masowo zdrowe drzewa na postawie pozwolenia wydanego bez stosownych badań, używać podwójnych wersji planów zagospodarowania przestrzennego, wypłacać premie niezgodnie z przyjętymi wcześniej normami i zasadami, wydawać masowo niezgodne z prawem decyzje administracyjne, nie egzekwować renta planistycznych aż do czasu przedawnienia egzekucji, dokapitalizowywać miejskie spółki przy braku sprawozdań finansowych, zmieniać nazwy podmiotów zadłużonych po uszy - to można również zaplanować buspasy na drogach jedno jezdniowych.

Nareszcie pojawia się realna szansa, że zrealizowane zostaną obietnice przedwyborcze w postaci budowy w Lublinie kolei... napowietrznej, która umożliwi jazdę po Lublinie tylko komunikacji miejskiej.

To co wyżej jest dziełem ludzi z tytułami więc nie sądzę żeby oni wszyscy byli paranoikami...
    • krusnik02 Wielkie "tak" dla buspasów. I trzeba ich jeszcz... 14.07.13, 08:28
      Hehe, niedługo po Lublinie będzie można sprawnie przejechać tylko hulajnogą :P Jak widać Ratusz zamierza wszelkimi możliwymi sposobami uczynić MPK rentownym :) Idea buspasów sprawdziłaby się wtedy, gdyby osoby dojeżdżające do pracy w Lublinie z okolicznych miejscowości miały możliwość skorzystania z parkingów na obrzeżach miasta - zostawiasz samochód i jedziesz komunikacja miejską. NA pewno odstresowałoby to część kierowców którzy podczas porannego i popołudniowego szczytu strasznie męczą się próbując sprawnie przejechać nasze kochane miasto :) Ale na system P&R to za duży wysiłek intelektualny - łatwiej umoczyć kilkaset milionów złotych w budowę stadionu i jeszcze dokładać do interesu co roku 10 mln złotych...
    • jozek46 Wielkie "tak" dla buspasów. I trzeba ich jeszcz... 14.07.13, 12:22
      Wprowadzanie buspasow w miastach do tego celu nie przygotowanych jest to ewidentna lekcewaga obywateli,ktorzy płacą podatki za używanie dróg publicznych,a właściciele pojazdów płacą go podwójnie!I o tym hazardzista z ratusz powinien pamiętać.Jeżeli płacę dodatkowy podatek to nie za widzimisie Gronkiewicz ,czy Żuka,tylko za dodatkowy przywilej! Tu się okazuje,że za karę posiadanie i użytkowania! Dlaczego Żuk nie płaci podatku za wożenie go samochodem służbowym do celów prywatnych?????
      • Gość: proboszcz Re: Wielkie "tak" dla buspasów. I trzeba ich jesz IP: *.lubelskie.pl 15.07.13, 08:31
        których obywateli? tych kilkunastu procent w samochodach, którzy korzystają z racławickich? lekcważeniem jest obecna sytuacja (z badań wynika, że ponad 80% pasażerów na racławickich korzysta ze zbiorkomu)
    • Gość: Kaz wielkie tak 36 osób było na tak a reszta IP: *.play-internet.pl 14.07.13, 20:32
      www.facebook.com/stopbuspasomwlublinie Stop BUSpasom w Lublinie to protest przeciwko kompletnemu zakorkowaniu centrum miasta. Nie poszerzając ulic (np.al.Racławickie) miasto chce zostawić po jednym pasie dla aut osobowych oraz co najgorsze zakazać skrętu w lewo na wielu ulicach w centrum. www.facebook.com/stopbuspasomwlublinie
    • Gość: Kaz <a href="https://www.facebook.com/stopbuspasomwlublinie" target="_ IP: *.play-internet.pl 14.07.13, 20:34
      www.facebook.com/stopbuspasomwlublinie zobacz prawdę o ruchu kołowym w centrum najlepsze to lipowa która zostanie opisana jutro na stop buspasom w lublinie
    • dolo2 Stop BUS pasom w Lublinie 14.07.13, 20:38
      Miasto chce wprowadzić zakaz skrętu w lewo na całej ul.Lipowej!!!!!!!!!
      Lipowa stanie się dramatem a część Krakowskiego między Lipową a Chopina zawsze będzie zakorkowana. www.facebook.com/stopbuspasomwlublinie ta strona wyjaśnia krok po kroku kolejne etapy tej akcji w pokazuje jakie znaki gdzie będą. Sprawdźcie
    • Gość: bosman ja tam mam sposób na kretyńskie buspasy :-) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.07.13, 20:41
      pierdzielnę na moim samochodziku koguta TAXI, na drzwiach numerek i czacza :-)
      • Gość: aron Re: ja tam mam sposób na kretyńskie buspasy :-) IP: *.paradowski.pl 14.07.13, 22:19
        a inni zamiast kupować w centrum będą kupować w marketach. A potem Żuk będzie się zastanawiał dlaczego centrum się wyludnia i sklepy upadają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka