Dodaj do ulubionych

Uwaga. Od poniedziałku remont Drogi Męczenników...

26.08.13, 01:17
Droga Męczenników Majdanka nie powstała w latach sześćdziesiątych, istniała od setek lat, to był trakt na Zamość. Twardą nawierzchnię miała już przed wojną, a asfalt ostatnio kładziono tam w 1987 r z okazji przyjazdu papieża. Nie wiem więc co powstało w latach sześćdziesiątych?
Obserwuj wątek
    • Gość: leszeke Zagłębienie pod wiaduktem ... IP: *.vlan421.dengo.lubman.net.pl 26.08.13, 08:08
      Na początku lat 60-tych Droga Męczenników Majdanka zyskała swój charakterystyczny kształt - czyli zagłębienie pod wiaduktem - poprzednio była równo - z przejazdem kolejowym - czyli na poziomie obecnych górnych krawędzi skarp.
      Ciekawe, że w tamtych czasach, bardzo skromnymi środkami, potrafiono taka inwestycję sprawnie zrealizować. I po oddaniu całość wyglądała bardzo zadbanie ...
    • matitalolo Uwaga. Od poniedziałku remont Drogi Męczenników... 26.08.13, 08:11
      Po tym remoncie może trzeba zmienić nazwę ulicy na Drogę Męczenników Lublina.
      • kainel.kemezrp ano 26.08.13, 08:39

...
        tak przy okazji dopowiem że stara ceglana nawierzchnia nadal jest na Czerwonej Drodze jak się DMM zwała przed wojną
        tę cegłę ułozoną w pepitkę można sobie było obejrzeć niedawno jak zdejmowali asfalt
        ostatnio widziałem ją przed przyjazdem JP2 znaczy w 82 albo 3
        pzdr.
        • krusnik02 Re: ano 26.08.13, 12:04
          kainel.kemezrp napisał:

>
          > ...
          > tak przy okazji dopowiem że stara ceglana nawierzchnia nadal jest na Czerwonej
          > Drodze jak się DMM zwała przed wojną
          > tę cegłę ułozoną w pepitkę można sobie było obejrzeć niedawno jak zdejmowali as
          > falt
          > ostatnio widziałem ją przed przyjazdem JP2 znaczy w 82 albo 3
          > pzdr.
          Tak - stara nawierzchnia jest bodajże z cegły klinkierowej - śmiem twierdzić że wytrzymałością przewyższa obecnie stosowany produkt asfaltopodobny :)
    • schyderca Uwaga. Od poniedziałku remont Drogi Męczenników... 26.08.13, 10:17
      A co z remontem Narutowicza? Miał się zacząć pod koniec sierpnia, sierpień się już (niestety) kończy... A Pan Kieliszek milczy na ten temat.

A to z okazji urodzin:

Kieliszek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka