Dodaj do ulubionych

Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kościel...

31.08.13, 06:58
a przecież bez płacenia podatków zarabia tylko mafia itp.
Obserwuj wątek
    • krystyna620 Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kościel... 31.08.13, 08:02
      Handel sakramentami jest w rozkwicie. Nie dziwię się, że kościoły świecą pustkami.
      • Gość: gosciu Ściągnąć, wydrukować, nakleić na kościele: IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.13, 08:17
        docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Flipniak.eu%2Fdokumenty%2F95%2520tez%2520M.%2520Lutra.pdf
      • Gość: andrzej.filipowicz Powinnaś się wybrać do nabliższej parafii IP: 89.167.0.* 31.08.13, 11:18
        akrystyna620 napisała:

> Handel sakramentami jest w rozkwicie. Nie dziwię się, że kościoły świecą pustka
        > mi.

Udzielanie sakramentów i ostatnia posługa są wprost proporcjonalne do ilości wiernych - głownie praktykujących - jeżeli nie wierzysz w prawo popytu i podaży, to wybierz się do najbliższej parafii.

Jeżeli wybierzesz się do innego kościoła niż diecezjalny, to żeby zająć miejsce siedzące powinnaś być tam co najmniej kwadrans przed mszą. Nie zdradzę również tajemnicy, że te kościoły, które mają transmisje online wykorzystują miejsc ponad ustalony limit...
        • Gość: bosman no dobrze... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.08.13, 11:29
          tylko co to ma wspólnego z wiarą, z tzw. posługą kapłańską? Przecież to najzwyklejsza komercja i handel! Strzyc barany ile się daje, o to chodzi?
          • andrzej.filipowicz Bardzo dobrze 01.09.13, 11:20
            Gość portalu: bosman napisał(a):

> tylko co to ma wspólnego z wiarą, z tzw. posługą kapłańską? Przecież to najzwyk
            > lejsza komercja i handel! Strzyc barany ile się daje, o to chodzi?

Mój wpis drogi "bosmanie" odnosił się do insynuacji jakoby kościoły świeciły pustkami, a przyczyną były dobrowolne datki związane z kapłańskimi posługami i udzielanymi sakramentami.

Nie moją rzeczą oceniać czy stawki podane przez Gazetę, a wynikające z dobrowolnych datków są wysokie czy nie, bo to sprawa tych, którzy o ich wysokości zdecydowali.

Co do reszty, to Kościół jak każda instytucja generuje koszty wynikające ze swojego funkcjonowania oraz odprowadza zryczałtowane podatki, w których zawarte są również dochody z wymienionych posług i sakramentów oraz tzw. "tacy".

Czy to najzwyklejsza komercja i handel, to bym osobiście nie powiedział, bo mowa jest cały czas o dobrowolnych, a nie obowiązkowych wpłatach. Co do opłat od czynności administracyjnych, to toner i papier też przecież kosztuje...

To, że planowane jest dodatkowe opodatkowanie tego, co jest teraz zawarte w "pogłownym" nie jest tajemnicą. To, że Gazeta chętnie by widziała dodatkowe podatki nałożone na Kościół nie ulega wątpliwości, a ja za to chętnie bym w Gazecie przeczytał o tym, co ma być wliczane od nowego roku do PKB - czyli pozabudżetowych, a w ogóle nieopodatkowanych dochodów z przestępczości, obrotu narkotykami czy też prostytucji...
            • Gość: bosman ciekawe... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.09.13, 18:11
              jedni biorą 50,-, inni 500,-, jeszcze inni 5000,-. Która kwota to "ryczałt? I nie truj mi o kosztach :-) Czyżbyś nie wiedział na jakim poziomie żyje większość kleru? Fakt - toner i papier to zaaaaaaaaajebiste koszty ;-) Tylko co maja wspólnego z chrztem czy pogrzebem? I nie bądź hipokrytą - gdy opodatkuja ku... i narko-handel napiszesz, że go legitymizują. Jednym słowem - demagogia Filipku, demagogia :-)
              • Gość: andrzej.filipowicz Bradzo ciekawe IP: 89.167.0.* 01.09.13, 22:49

> jedni biorą 50,-, inni 500,-, jeszcze inni 5000,-. Która kwota to "ryczałt? I n
                > ie truj mi o kosztach :-) Czyżbyś nie wiedział na jakim poziomie żyje większość
                > kleru? Fakt - toner i papier to zaaaaaaaaajebiste koszty ;-) Tylko co maja wsp
                > ólnego z chrztem czy pogrzebem? I nie bądź hipokrytą - gdy opodatkuja ku... i n
                > arko-handel napiszesz, że go legitymizują. Jednym słowem - demagogia Filipku, d
                > emagogia :-)

To też paradygmat-y. Mnie wierzyć nie musisz ale zapytaj dowolnego członka rady parafialnej, który jest dla Ciebie wiarygodny.

Nie przeczę, że świadomość rzeczy stanu pozwala mi lepiej spojrzeć na niektóre sprawy, ale cóż stoi na przeszkodzie żebyś chociaż raz posłuchał sprawozdania finansowego w swojej parafii?

Ataki na Kościół i jego funkcjonariuszy zawsze były podyktowane kalendarzem wyborczym i wynikami sondaży - środki nadal się nie zmieniły i czasami można w kościołach dojrzeć ludzi na służbie ale nie Pana Boga, a wyspecjalizowanych specjalnych departamentów organów państwa...

Generalnie co do podatków odprowadzanych przez parafie, to podobnie jak w innych obszarach działalności proboszcz ma wybór czy rozliczać VAT czy lepiej skorzystać z ryczałtu...

Sugeruję od czasu do czasu zweryfikować insynuacje prasowe czy tez kłamstwa posła J. Palikota i spróbować dotrzeć do źródeł i rzetelnych informacji.
                • Gość: bosman łaski nie robią IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.09.13, 17:01
                  a dochody i tak zaniżają. Czy płaca VAT od każdego pokropku?
                  • Gość: andrzej.filipowicz Bosmanie miej litość IP: 89.167.0.* 02.09.13, 22:07

> a dochody i tak zaniżają. Czy płaca VAT od każdego pokropku?

Jeżeli wolą ryczałt, to VAT płacić nie muszą ale również odejmować od wartości dodanej nie mogą i konsumują w cenach brutto.

Idź z tym raczej do ministra bez NIP i PESEL, a nie próbujesz ustawę o VAT przenieść na grunt, który jej nie służy.

Wierz mi, że i bez Twojego udziału już wkrótce wszystkie sakramenty i posługi duszpasterskie objęte zostaną obligatoryjnym podatkiem VAT, który zapłaci nie kto inny jak Twoja rodzina albo przed albo po Twoim pogrzebie.

Ja tam wolę żeby mnie udziału w tym kolejnym rządowym bezeceństwie udziału nie przypisywano, bo poza najniższym w UE zasiłkiem pogrzebowym będziemy mieli wkrótce najwyższy VAT na ostatnią posługę kapłańską.
    • matitalolo Re: Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kości 31.08.13, 08:38
      A co to jest?
    • wookiee.chewbacca Tylko frajer płaci klechom 31.08.13, 08:46
      Jest dla mnie po prostu śmieszne, jak czytam "trzeba zapłacić." Płacenie klechom to objaw ludzkiej durnoty. Jak inaczej można określić ludzi, którzy płacą za kościelne szopki
      • Gość: t Re: Tylko frajer płaci klechom IP: *.lublin.mm.pl 31.08.13, 09:48
        przecież nie ma obowiązku brania ślubów w kościele. to zupełnie niepotrzebne wydatki.
      • andrzej.filipowicz Pośmiejmy się razem 01.09.13, 11:34
        wookiee.chewbacca napisał:

> Jest dla mnie po prostu śmieszne, jak czytam "trzeba zapłacić." Płacenie klecho
        > m to objaw ludzkiej durnoty. Jak inaczej można określić ludzi, którzy płacą za
        > kościelne szopki
        • wookiee.chewbacca Re: Pośmiejmy się razem 02.09.13, 21:43
          Rzeczy opisane prze Ciebie również wołają o pomstę do nieba. Pamiętaj jednak, że datki na kościół są pozornie dobrowolne. Kościół ma całe stulecia doświadczenia w manipulowaniu nierozumnymi ludźmi, aby ci przynosili mu "dobrowolny" dochód. Gdy ktoś od sprzedaży bezpośredniej wciśnie babuleńce garnek za trzy kafle to go potępiamy, a gdy kościół manipuluje ta samą babuleńką, aby finansowała kościelnych szubrawców przez "dobrowolny" datek to już jest OK? Moim zdaniem te kościelne szuje i hieny wstydu nie mają.
          Kowalski zapierdziela od świtu do nocy, a tłuste kościelne ryje nawet okiem nie mrugną, gdy zgarniają miliardy państwowych (czyli moich) pieniędzy z dotacji.
          • Gość: andrzej.filipowicz Każdy ocenia jak chce IP: 89.167.0.* 02.09.13, 22:13
            wookiee.chewbacca napisał:

> Rzeczy opisane prze Ciebie również wołają o pomstę do nieba. Pamiętaj jednak, ż
            > e datki na kościół są pozornie dobrowolne. Kościół ma całe stulecia doświadczen
            > ia w manipulowaniu nierozumnymi ludźmi, aby ci przynosili mu "dobrowolny" dochó
            > d. Gdy ktoś od sprzedaży bezpośredniej wciśnie babuleńce garnek za trzy kafle t
            > o go potępiamy, a gdy kościół manipuluje ta samą babuleńką, aby finansowała koś
            > cielnych szubrawców przez "dobrowolny" datek to już jest OK? Moim zdaniem te ko
            > ścielne szuje i hieny wstydu nie mają.
            > Kowalski zapierdziela od świtu do nocy, a tłuste kościelne ryje nawet okiem nie
            > mrugną, gdy zgarniają miliardy państwowych (czyli moich) pieniędzy z dotacji.

Każdy ocenia jak chce, bo każdy ma jakieś własne doświadczenia lub wiedzę swoja czerpie z tego tytułu publikacji.
            Wiem, że od ponad 2000 lat upadały najzamożniejsze kraje, najwięksi bogacze i najwięksi oszuści, a Kościół katolicki trwał. Zapewniam Cię, że w oparciu o historię śmiało możemy założyć, że ani nas ani gazety nie będzie, a Kościół będzie trwał do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej - jak powiedział klasyk wolontariatu, który jest jednocześnie etatowym prezesem jednej z najprężniejszych w kraju fundacji...
            • Gość: bosman własnie dlatego istnieją przez... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.13, 15:07
              2000 lat bo albo doją ciemnotę albo płacą im oszuści i cwaniaczki żeby klepnęli im wspólny geszeft. Pamiętasz lewe odpisy od podatków "byznezmenów" za rzekome darowizny na katabasów?
    • Gość: bosman czarna złodziejska... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.08.13, 09:51
      zakłamana zboczona mafia.
      • Gość: andrzej.filipowicz Biała za to jest czysta i wspaniała... IP: 89.167.0.* 01.09.13, 14:00

> zakłamana zboczona mafia.

Po tych kilku latach wirtualnej znajomości aż trudno mi się oprzeć wrażeniu, że krew Twoja szlachetna pulsuje w rytmie zapodawanym przez... media.

Dobrze by było więc tak dla równowagi poczytać o tym jak miliony złotych, które Żydzi odzyskali od państwa polskiego za mienie utracone w trakcie II wojny światowej wcale nie zasiliły żydowskich gmin - jak informował „Forbes”. Lwią część tych pieniędzy zgarnia kilka wysoko postawionych osób ze społeczności żydowskiej w Polsce...

Ps. Jeżeli księża, których masz na myśli pisząc o zboczeńcach byliby politykiem, to jego seksualne skłonnosci byłyby w normie?
        • Gość: bosman filipku :-) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.09.13, 18:05
          nie odwracaj kota ogonem. Zboczek to zboczek - katabas czy politykier.
          A`propos żydów i Forbesa - czytałem. tylko co to ma wspólnego?
          • Gość: andrzej.filipowicz Bosmanie ;) IP: 89.167.0.* 01.09.13, 22:59

> nie odwracaj kota ogonem. Zboczek to zboczek - katabas czy politykier.

Eee, niemożliwe. Czyżbym jednak publikacje na ten temat w Gazecie przeoczył?

> A`propos żydów i Forbesa - czytałem. tylko co to ma wspólnego?

Czytałeś w Gazecie czy Forbsie? Czytałeś może również w Gazecie, że Syria odmówiła podpisania konwencji o zakazie użycia broni chemicznej, bo wcześniej tego samego odmówił Izrael?

Chodzi mi o to, że nie tylko Kościół katolicki ma problemy z rozliczeniem restytucji swojego mienia ale tylko o tej instytucji się ciągle w w Gazecie pisze i to nie koniecznie wstrzemięźliwie czy tez tylko w samych superlatywach...

Nie mój to problem, ze ktoś wykorzystuje czytelników do swoich bezwstydnych politycznych scenariuszy.
            • Gość: bosman kłopoty z restytucją??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.09.13, 17:03
              wydarli 5 x tyle niż stracili. Przestać pleść Filipku :-)
              • Gość: andrzej.filipowicz Skąd wiesz? IP: 89.167.0.* 02.09.13, 22:22

> wydarli 5 x tyle niż stracili. Przestać pleść Filipku :-)

Skąd wiesz?

Pytam, bo mam całkiem inne dane, które nawet przy nadużyciach byłego funkcjonariusza SB zarekomendowanego Kościołowi katolickiemu do prowadzenia roszczeń mają się nijak do podanej przez Ciebie skali.

Te razy 5 by pasowało do wysokości odprawy dla byłego prezesa PLL gdyby tylko faktyczne straty były tylko 5. krotnością tej ponad 400 tysięcznej jednorazowej odprawy.

Nie będę dłużej restytuował, bo pora spać, by jutro móc przeliczyć ile razy by zmieścił w stratach PLL odprawę dla prezesa odwołanego wtedy kiedy znana już była opinia biegłego rewidenta.

Kolorowych :)
                • Gość: bosman Ty nie wierzysz w moje... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.13, 15:03
                  informacje , ja w Twoje :-)
    • dociek Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kościel... 31.08.13, 10:00
      Tego typu działania parafii kwalifikują się jako świadczenie płatnych usług indywidualnych, a tym samym powinny podlegać opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług oraz podatkiem dochodowym. Tak pasibrzuchy - co łaska, to na tacę!
    • mb.77 Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kościel... 31.08.13, 11:46
      Brałam ślub 12 lat temu. Pytając księdza ile płacimy powiedział, że miesięczną pensję trzeba u księdza zostawić. Oboje wtedy nie pracowaliśmy ale ksiądz tylko wzruszył ramionami.
      • Gość: andrzej.filipowicz Czy dobrze zrozumiałem? IP: 89.167.0.* 01.09.13, 17:58
        mb.77 napisał(a):

> Brałam ślub 12 lat temu. Pytając księdza ile płacimy powiedział, że miesięczną
        > pensję trzeba u księdza zostawić. Oboje wtedy nie pracowaliśmy ale ksiądz tylko
        > wzruszył ramionami.

Wiem, że kobiety mają lepszą pamięć od mężczyzn i stąd mam nadzieję, że dokładnie pamiętasz kolejność kwestii wypowiedzianych przed 12 laty - najpierw było pytanie księdza o miejsca pracy i status materialny, a później odpowiedź o wysokości ofiary w postaci otrzymywanych przez Was pensji, czy było odwrotnie?
    • emka026 Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kościel... 31.08.13, 15:27
      a na "Poczekajce" Franciszkanie nawet się nie upomną o kasę !!! daje kto ile może i do koperty nikt nie zagląda!
      • Gość: yulla Re: Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 16:19
        Na Willowej też franciszkanie i też co łaska, a jak wiedza, że komuś się nie przelewa to nawet po kolędzie nie chcą brać kasy.
    • rympalek11 Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kościel... 01.09.13, 01:06
      No za cholerę nie opłaca się umierać! Załóżmy protest i sami własnoręcznie chowajmy swoich bliskich. Widziałem taki pogrzeb. Skąpcy! Ludzie aż pluli na ich widok. Zgarnęli spadek który wielokrotnie przekraczał zwyczajowy koszt pogrzebu. W tym przypadku i tak pochowali by zmarłego na jego koszt i jeszcze za fatygę by im zostało. Zmarły ma prawo rozporządzić swoimi pieniędzmi. Moja matka na swój pogrzeb dała mi kilkanaście tys. zł O jakich więc problemach mówić? A ubogich chowa opieka społeczna na koszt wszystkich. Nie wymagajmy by ksiądz to robił za darmo. Dlaczego lekarz nie leczy za darmo nawet ubogich? To o pomoc apeluje się do wszystkich Polaków i nie tylko Polaków. Owsiak kwestuje też poza granicami. I dla wszystkich wydaje się to normalne?
      • Gość: bosman ksiądz to zawód... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.09.13, 18:13
        czy powołanie?
        • rympalek11 Re: ksiądz to zawód... 01.09.13, 19:21
          Tak samo jak rabin czy imam. Rabin ciebie nie pochowa bo nie wyznajesz judaizmu. Imam też nie pochowa bo nie wyznajesz islamu. Po jaką cholerę chcesz człowieku koniecznie być chowany przez księdza? Wybierz sobie jakiegoś pastora, albo popa i niech któryś pochowa za darmo.
          • Gość: bosman a któż ci takich głupot naopowiadał? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.09.13, 17:07
            wszelkich klechów, popów, rabinów etc.mam gdzieś. Rodzina ma mnie spalić i zakopać albo rozpylić. Tyle. Ale katabas przyjdzie i zażąda bo mam grób rodzinny na Lipowej. A ja go pier....ę.
    • rympalek11 Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kościel... 01.09.13, 01:17
      Ksiądz nie ma obowiązku chować każdego który zmarł. Nie jest grabarzem. Nasza noblistka Wisława Szymborska na ten przykład została na swój wniosek pochowana po świecku. A ten co chce być pochowany z ceremonią wyznaniową musi płacić. I są to śmiesznie małe pieniądze. Umiera się przecież tylko jeden raz w życiu.
      • Gość: aron Re: Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kości IP: *.paradowski.pl 01.09.13, 08:16
        no to w czym problem, przejdźcie na prawosławie, dostaniecie ślub za 50 zł ( albo 50 rubli)
      • Gość: bosman skoro nie grabarz... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.09.13, 18:15
        to jakim prawem zawłaszczyli większość cmentarzy, zwłaszcza w małych miejscowościach, dlaczego i w imię czego nimi zarządzają? Dlaczego drą kasę z cmentarza na Lipowej czy Unickiej?
        • rympalek11 Re: skoro nie grabarz... 01.09.13, 19:27
          To ty wykup te cmentarze i nie drzyj kasy. Firma "Surma" administruje cmentarzem z tego co mi wiadomo. Właściciel to były policjant i nie robi to za darmo. Kasiorę trzepie jak się patrzy.
        • Gość: andrzej.filipowicz Pozwolisz, że się nieśmiało wtrącę IP: 89.167.0.* 01.09.13, 23:20

> to jakim prawem zawłaszczyli większość cmentarzy, zwłaszcza w małych miejscowoś
          > ciach, dlaczego i w imię czego nimi zarządzają? Dlaczego drą kasę z cmentarza n
          > a Lipowej czy Unickiej?

Pozwolisz, "Bosmanie", że się nieśmiało wtrącę, bo tu również znam odrobinkę materii formalnej - poza samym zarządem cmentarzy ponosi również wszelkie związane z tym koszty...

Ty sam wybierasz firmę pogrzebową, a że trzeba przy okazji pokryć administracyjne koszty zarządu miejscami pochówku, to tak samo albo i drożej byłoby w przypadku gdyby tymi cmentarzami administrowały gminy...

Wierz mi, że nie taki Kościół straszny jak Go niektórzy politycy i media malują, a moje osobiste doświadczenie mówi, że na szczęście dla rodzinnych budżetów i najbliższych, którzy z tego świata odeszli - do tej pory dysponowaliśmy miejscami pochówku na cmentarzach zarządzanych przez Kościół katolicki, a nie takie czy inne gminy...

Poczytaj trochę o kosztach jakie czekają kiedyś Twoich najbliższych na cmentarzu komunalnym, bo zapewne nawet gdybyś mógł, to własnego pochówku na cmentarzu katolickim za życia nie zaakceptujesz. Co zrobisz jak jednak rodzina ze względów nie tylko ekonomicznych Twojej ostatniej woli nie spełni i pochowa Cię przy Lipowej albo Unickiej i razem z "Rympałkiem" będziemy tam sąsiadami?

Kolorowych snów i kolejnego przebudzenia we własnym łóżku ;)
          • Gość: bosman jakim prawem kk narzuca... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.09.13, 17:17
            takie warunki? Z regulaminu:
            "Organizacja pogrzebów innych wyznań odbywa się zgodnie z indywidualnymi ustaleniami pomiędzy Kościołami a Kurią Metropolitalną w Lublinie. Na terenie cmentarza rzymskokatolickiego nie organizuje się pogrzebów świeckich."
            "złożeniu oświadczenia, że zmarły był osobą wierzącą oraz wskazaniu parafii, która będzie obsługiwać liturgię pogrzebu"
            Grób mojej rodziny jest tam od czasów przedwojennych. Ja jestem niewierzący i co - katabas zabroni w nim zakopać moją urnę?
            Jeszcze jedno - dlaczego na tej stronie lipowa.cmentarz.lublin.pl/ nie ma oficjalnego cennika za pochówek?
            • Gość: bosman nie odpowiesz Filipku? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.13, 15:08
              dodam, że jestem właścicielem, dysponentem tego grobu.
    • rympalek11 Re: Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kości 01.09.13, 10:17
      Jak to nie płaci podatków? Każdy parafianin jest płatnikiem podatków. Parafia to nie General Motors! Za wszystko się płaci. Czy ty myślisz że za grunt pod cmentarz nie płaci się? To daj swój grunt za darmo na ten cel!
      • Gość: bosman pieprzysz człowieczku... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.09.13, 18:18
        łyknęli cmentarze jak świnia kartofel. Nowych nie zakładają a jeżeli już to za ziemie nie płacą tylko dostają "co łaska" i "administrują" ale już za pieniądze.
    • rympalek11 Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kościel... 01.09.13, 10:51
      Co to jest 1950 zł? Ja co rok znacznie więcej wydaję na wczasy! Stać by mnie było na umieranie dosłownie co miesiąc, chociaż zarabiam poniżej średniej krajowej. To darmocha. Pogan natomiast nie chowa się z ceremoniałem wyznaniowym. Więc problemu nie ma żadnego.
      • Gość: bosman znów pieprzysz... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.09.13, 18:21
        za wjazd na cmentarz, za zgodę na mogiłę czy to nową czy "dochowanie", za udostępnienie cmentarza do ceremonii pogrzebowej każą sobie płacić. Firma czy to pogrzebowa czy np. kamieniarska, która nie współpracuje z klechą nie zostanie wpuszczona na cmentarz, tym bardziej za free żałosny "milionerze". Przestań już pierd...ć bzdury!
        • rympalek11 Re: znów pieprzysz... 01.09.13, 19:35
          Co ma klecha do administrowania cmentarzem? Surma nim zarządza. A ty możesz pójść do Bacutilu. Tam padlinę utylizują chociaż i tam niestety nie za darmo. Możesz pochować przecież w morzu. Jest taka tradycja. Albo kremacja i po kłopocie. Ale też bez kasy tego nie zrobisz. Wszystko kosztuje na tym świecie. A ty byś ostatnią posługę chciał mieć za darmo. Trzeba zakasać rękawy.
          • Gość: bosman tyś faktycznie rympałek :-) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.09.13, 19:46
            katabas rymnął cię pałą w głupią pałę. Skutki widoczne.
      • Gość: nierympałek Re: Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kości IP: *.opera-mini.net 01.09.13, 18:46
        Pogan nie chowa się z ceremoniałem wyznaniowym-proponuję zastanowíć się autorowi zdania sto osiemdziesiąt razy nim znowu coś takiego beknie.
    • Gość: Alinka Re: Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kości IP: *.karnet.lublin.pl 01.09.13, 18:35
      Jest taki nadęty jak paw kmiot zwie się kostro -pseudoksiądz ciut lepszy od rydzyka bardziej pazerny na kasę przez poddanych /czyli pracujących u niego na cmentarzu lipowa/ czarny książe lub belzebub .który nawet milion by wziął tak doi babcie które mają tam swoich bliskich. za wszystko co chcą zrobić wjechać kasa kasa i dziwki potem. Takiego zadufanego pawiana chyba drugiego nie ma w Polsce
      • Gość: bosman eeeeeeetam... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.09.13, 18:56
        na pewno się znajdzie. Obsiedli kraj jak pluskwy.
    • brzydula_betty Re: Ślub 1250 zł, pogrzeb 1950 zł. W którym kości 01.09.13, 22:44
      Problemu tu chyba nie ma. Kto chce to daje. Ludzie wierzą, że jak zapłacą za mszę w imieniu zmarłego to ksiądz odprawi ją specjalnie dla tej osoby i płacą- jeśli ktoś czuje się z tym lepiej to ok. Katolicyzm w Polsce to kpina, panny młode w ciąży, komunie dla 8 letnich dzieci które nic nie rozumieją i udręka dla rodziców którzy muszą znaleźć czas żeby dzieci przyprowadzać na przygotowania do sakramentu, potem pierwsze piątki itd. Ciekawe czemu chrzest dziecko przyjmuje gdy jest kompletnie nieświadome? może dlatego, że później świadomie już by nie chciało?jeszcze komunia, bierzmowanie. Szopka na całego i zero refleksji pod tytułem "po co mi ślub kościelny skoro do kościoła nie chodzę, biblii nigdy nie przeczytałem, nie przestrzegam 10 przykazań"
    • angrusz1 Wszystko to 02.09.13, 11:39
      źle świadczy o proboszczach .
      Wszystko to szkodzi Kościołowi .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka