Dodaj do ulubionych

Kontrowersje wokół wystawy

IP: 80.51.226.* 11.09.04, 10:40
Kolejne oszołomy z LPR krępują wolną sztukę- widziałem tą wystawę nie było
tam niczego oburzającego, ale każdy wszechpolak musi sie wykazywać swoją
działalnością, to samo było w Białymstoku, a teraz w Białej...
Obserwuj wątek
    • Gość: Pelé Re: Kontrowersje wokół wystawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 13:08
      Znowu pseudokatolicki terror LPR i jej Giertychjungend. Jak tak dalej pójdzie
      to chyba naprawdę poważnie skoczy odsetek satanizmu w tym kraju i mieście, bo
      jeżeli ci quasi-katolicy prezentują takie postawy a głosy ich potępienia z
      Kościoła nie są liczne (i w zasadzie ograniczają się do mojego idola w
      lubelskim duchowieństwie, Abp Życińskiego) to młodzi ludzie przestaną widzieć
      to "quasi". I ten żałosny populistyczny chłam ma nami rządzić? Miał być Bóg
      Honor Ojczyzna, a Lidze zamiast tego wyszedł Ból, Horror, Oszczyzna.

Idee działania LPR polegają na reprezentowaniu dwóch postaw: na ignoranckim
      założeniu, że nie mamy prawa WIEDZIEĆ o czymkolwiek co jest niezgodne z
      założeniami Kościoła i nazistowskimi (wg. LPR "narodowymi") standardami
      (Nieznalska) - myślę że jeżeli tej zarazie nie zostanie wyperswadowanie
      ograniczanie nam wolności POZNANIA, to za 20 lat nawet black metal czy
      wystawianie III części "Dziadów" zostaną zabronione. Drugą zaś jest
      niedopuszczanie do jakichkolwiek głosów krytyki pod względem "polskości"
      (Miłosz, ich utopijno-gloryfikacyjna kampania anty-UE) - a niedopuszczanie do
      krytyki względem Polski i utrzymywanie społeczeństwa w utopijnej świadomości że
      jesteśmy wielcy, potężni i bogaci to chwyt wzięty wprost z PRL, Białorusi,
      Korei Płn, itd itp.

MŁODZI MYŚLĄCY!!! LPR NIE WYRALI ICH ZWOLNENNICY! ICH WYBRALI WSZYSCY CI,
      KTÓRZY MOGLI, A NIE GŁOSOWALI.

NIE GŁOSUJĄC, GŁOSUJESZ NA LPR - bo ich zwolennicy zawsze chodza do urn.

LPR hańbą i zakałą Chrześcijaństwa.
      • Gość: lublin de ja vu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 15:35
        a nie pomyslal kolega z czego to sie wzielo?
        jakby bylo super w kraju to by tego nie bylo?
        ciekawe to koncowe nawolywanie do wyborcow niezdyscyplinowanych.
        czyzby uczen ( LPR ) przerosl mistrza (PZPR/SLD).
        to w koncu komu to "zawdzieczamy"?
        ktos tu madrzeje czy moze jeszcze bardziej glupieje?
        mam na mysli Naród oczywiście.
    • Gość: Super DidżeJ Heniu To antysemicka wystawa IP: *.pl / *.enterpol.pl 11.09.04, 14:11
      To antysemicka wystawa. LPR ma racje broniac dobrego imienia Polaków i Zydów
      zamordowanych przez Niemców.
      • Gość: Robbie NAMALUJCIE NAM ŚLICZNYCH SSMANÓW !!! IP: 212.182.7.* 11.09.04, 15:10
        Ludność Białej Podlaskiej chciałaby czegoś ładnego i nowego, a obrazków
        ślicznych komunistów radzieckich do niedawna się naoglądala, więc to nie
        przejdzie.
        Widziałem te obrazki. Prześlicznie wyglądają owe niemieckie postaci.
        Autor na pewno chciał okazać swoją oryginalność i może zdobyć jakieś zasługi u
        Niemców, może też sprzedać tu czy "Tam" tak nieoczekiwane u Polaka prace. W
        każdym razie jego umiłowanie owych "militariów", hi hi, to rozczula. {Sam
        widziałem jak w Lublinie ich miłośnicy obnoszący je (włącznie ze swastykami) na
        studenckiej imprezie przepytywali człowieka w berecie czerwono-żółto-zielonym,
        dlaczego nosi flagę Etiopii.}
        Jednak niezupełnie wyczuł czas - miało obowiązywać "pojednanie polsko-
        niemieckie", a tu wypłynęła sprawa pomiatania Polską przez bogatych Niemców,
        reparacji, zbrodni Wehrmachtu (ważne wystawy w Niemczech)...
        A donoszący o "artyzmie" Paweł Reszka (może dawniej Reschke) pisze że
        organizator "wystraszył się". Ten zwrot podpowiadać ma, że należy odważnie
        bronić bohomazów przepięknych wehrmachtowców. Lecz skąd może Reszka wiedzieć,
        jakie kto ma myśli. Może organizator dostrzegł istotne powody, żeby zamknąć
        wystawę źle pomyślaną. Jednak powinien wcześniej pogonić "amatora" ...
        Czy reszka broniłby też ślicznych obrazków radzieckich żołnierzy w Czeczenii,
        pięknych żełnierzy Tutsi walczących z Hutu (lub vice versa)? Przepięknych
        SSmanów, cudownych gestapowców?
        Resztka jest milczeniem...
        • Gość: Marcin Re: NAMALUJCIE NAM ŚLICZNYCH SSMANÓW !!! IP: *.bpl.vectranet.pl 12.09.04, 18:59
          Skąd wiesz co chciałaby oglądać ludność Białej Podlaskiej że wyrażasz się w jej
          imieniu? Czyżbyś był członkiem (nie bierz tego dosłownie :> ) LPR, SN czy innych
          "obrońców narodu"? Ja np. wybrałem sie na tą wystawę i niestety zobaczyłem
          jedynie kartke że została zdjęta. Bynajmniej nie jestem wdzięczny lidze że nie
          mogłem sam jej ocenić.
          Nie wiem też skąd wiesz co"autor na pewno chciał okazać" - znasz go osobiście?
          Rozmawiałeś z nim? No i to przekręcanie nazwiska autowa artykułu - dlaczego to
          robisz? Starasz się zabłysnąć na łamach forum? Nie wyszło ci. Podaj swoje
          nazwisko - też coś wymyślimy.
          • Gość: Robbie UCZYŁ MARCIN IP: 212.182.7.* 15.09.04, 19:12
            Niechaj Marcin nauczy się czytać. (Nie życzę sobie, żeby przechodził na "ty"
            zwracając się do mnie.) Nie wyrażałem się w imieniu ogółu ludności Białej.
            Niepotrzebnie doszukuje się Marcin mojej przynależności (mnie nie ciekawi jakim
            jest członkiem - niemieckim, ruskim czy żydowskim - to obojętne).
            Pokazując Polakom na wystawie obrazy ślicznych wehrmachtowców na pewno jest się
            osobliwym i wie się o tym. To przecież nie drzemiące dziecko zgłosilo obrazy na
            wystawę i nie bezmyślny starzec je przyjął.
            Nazwiska Pawła Reszki nie przekręcałem, tylko zastanawiam się czy powodem jego
            złośliwości (że organizator wystawy pod wpływem strachu zamknął wystawę), nie
            jest np. niemieckie pochodzenie piszącego - jeśli już mam wyjaśniać dość
            przejrzyste swoje wypowiedzi.
            Ja oczywiście rozumiem, że są ludzie, których ciekawią rzeczy we mnie budzące
            obrzydzenie, jednak nie sądzę, że każda zachcianka ma być zaspokajana. Myślę,
            że autoru obrazów może zaprosić Marcina do siebie i pokazać mu dzieła oraz
            przytoczyć hitlerowskie cytaty. Jednak pieniądze państwa polskiego na coś
            takiego - to głupota.
            • Gość: Marcin Re: UCZYŁ MARCIN IP: *.bpl.vectranet.pl 18.09.04, 23:53
              Skoro twierdzisz że nie wyrażałeś się imieniu ogółu ludności Bialskiej to
              przeczytaj sobie to co napisałeś wcześniej :
              "Ludność Białej Podlaskiej chciałaby czegoś ładnego i nowego, a obrazków
              ślicznych komunistów radzieckich do niedawna się naoglądala, więc to nie
              przejdzie."
              Co do zwracania się na "ty" to nic obraźliwego w tym nie widzę (urażona duma
              czy jakaś obsesja?), zresztą nie widzę powodów dla których miałbym spełniać to
              co jakiś Robbie sobie życzy.
              Co do powodów zdjęcia wystawy to rozmawiałem z człowiekiem z galerii - powodem
              była wyłącznie nagonka osób związanych z LPR, SN i MW.
              Co do czytania ze zrozumieniem (to że umiesz czytać wiem, mam nadzieję że
              zrozumienie w Twoim wypadku kiedyś przyjdzie bo jak na razie nim zbytnio się
              nie wykazałeś) to jak wrócisz do artykułu który komentowałeś to może zobaczysz
              że "hitlerowskie cytaty" nie pojawiły się z inicjatywy autora obrazów a
              pracownika galerii. Napisałeś:
              "Ja oczywiście rozumiem, że są ludzie, których ciekawią rzeczy we mnie budzące
              obrzydzenie"
              Po co poszedłeś na tą wystawę?
              Może i wystawa była kiepska (nie widziałem), ale wg mnie nie tu leży problem.
              Paranoją jest to że zbiera się jakaś grupka osób i w wyniku ich kontestacji
              zamyka się wystawę - dlatego bo mają taką zachciankę, bo czują zbliżające się
              wybory i chcą zapisać w świadomości społecznej swój obraz jako obrońców
              polskości. Mi tu zalatuje hipokryzją i wyrachowaniem (ewentualnie głupotą).
              • Gość: Robbie Re: UCZYŁ MARCIN IP: 212.182.7.* 26.09.04, 17:04
                > Skoro twierdzisz że nie wyrażałeś się imieniu ogółu ludności Bialskiej to
                > przeczytaj sobie to co napisałeś wcześniej :
                > "Ludność Białej Podlaskiej chciałaby czegoś ładnego i nowego, a obrazków
                > ślicznych komunistów radzieckich do niedawna się naoglądala, więc to nie
                > przejdzie."
                Oczywiście, potwierdzam to, że nie wyrażałem się w imieniu ogółu ludności tego
                miasta. Oceniałem, że część tej ludności chciałaby zobaczyć coś ładnego i
                nowego ... . W dalszym ciągu podtrzymuję tę ocenę. Jak i tę, że na ślicznych
                komunistów radzieckich napatrzyła się.
                Wystawę odpowiednie władze zamknęły, bo uwzględniły wrażliwość wielu Polaków. A
                że to dostrzegli ludzie z tej czy innej strony, to nie jest tu najistotniejsze.
                Nie dopatrujmy się spisków.

> Co do zwracania się na "ty" to nic obraźliwego w tym nie widzę (urażona duma
                > czy jakaś obsesja?), zresztą nie widzę powodów dla których miałbym spełniać
                to
                > co jakiś Robbie sobie życzy.
                I na tym zakończymy tę rozmowę. Nie chcę, żeby nieznajomy, który na dodatek dla
                zaspokojenia własnej ciekawości chciałby oglądać "śliczne" obrazki Wehrmachtu
                na ogólnodostępnej wystawie, pozwalał sobie na poufałości. Niech się spoufala z
                faszystami.

• Gość: Marcin ucz się ucz IP: *.bpl.vectranet.pl 28.09.04, 20:08
                  Najpierw piszesz że "ludność białej", następnie "część ludności" - plączesz się.
                  Ja twierdzę że to margines był zbulwersowany (inna sprawa to ile procent z tego
                  marginesu widziało ta wystawę?). Problem w tym że ten "margines" zachowuje się
                  tak jak "komuniści" - coś nie tak, to zakazać. Iście PRL-owska mentalność. Nie
                  wiem czy zauważyłeś - wystawa nie powstała by ludzie zachwycali się jacy to
                  Niemcy są ładni i z jakim wdziękiem mordowali Polaków. Tylko człowiek
                  nienormalny mógłby tym się zachwycać - tak samo jak tylko człowiek zaślepiony
                  ideologią LPR mógł tak ją zinterpretować jak Ty. Sugerujesz że mam sympatie
                  nazistowskie - to jest tak samo śmieszne jak obrzucanie wszystkich adwersarzy
                  LPR-u, MW mianem komuchów, czerwonych itd. Co dalej? Niech żyje jedyna słuszna
                  wiara, ideologia, partia? Czy nie zauważyłeś do czego to zmierza? Mam dość
                  ugrupowań które podcierają się dobrem ojczyzny - niech przedstawią konkretny
                  program odbudowy gospodarki a nie walaczą z wyimaginowanymi zagrożeniami. Z tych
                  działań dla kraju nic nie wynika.
                  Co do Twojej postawy to jesteś hipokrytą - odpowiedziałeś na moj tekst i
                  postanowiłeś się obrazić. Po co odpisywałeś skoro wg Ciebie był obraźliwy? Co
                  tam było tak obraźluiwego? Wyzywałem Ciebie od faszystów, sugerowałem niezdrowe
                  fascynacje? Może celowo przekręcałem Twoje nazwisko?
                  Nie widzę powodów dla których miałbym się z Tobą spoufalać - chyba za dużo
                  myślisz o sobie.
      • blood_free Re: To antysemicka wystawa 11.09.04, 19:21
        Od kiedy to Heniu, LiGa PaTOLogicznych ROdzin broni zydow???
        • Gość: SUper DJ Heniu Re: To antysemicka wystawa IP: 212.182.97.* 13.09.04, 11:06
          Zdarza się im. Hitlerowcy to wspólny wróg LPR i Żydów.
          • Gość: Robbie HITLEROWCY ZABIJALI I KATOWALI POLAKÓW IP: 212.182.7.* 17.09.04, 18:17
            Tu nawet nie idzie o to, że zabijali Żydów.
            Hasło wolności podoba się wielu (zwłaszcza dzieciom) i mnie też. Ale nie podoba
            mi się upiększanie militaryzmu za państwowe pieniądze lub w państwowych
            pomieszczeniach. Tym bardziej militaryzmu hitlerowskiego.
            Miejscowa Gazeta Wyborcza ustami Reszki, który wyraźnie dał do zrozumienia, że
            jest za wolnością upiększania hitleryzmu, w swoim zapędzie walki z Ligą
            Polskich Rodzin zaszedł za daleko. Teraz urządził sobie głosowanie, którego
            wynik jednak jest przesądzony, bo wiadomo, że organizator wyborów wygrywa je.
            Ponieważ wystawę szybko zdjęto, ci, którzy na nią głosują, raczej jej nie
            znają. Wygrywa po prostu ciekawość i niewiedza - zwłaszcza chętnej do
            głosowania za wolnością młodzieży.
    • 4gwiazdki Re: Kontrowersje wokół wystawy 11.09.04, 16:22
      Nie widziałem wystawy,więc nie będę zabierał głosu w sprawie rysunków i treści.
      Zainteresowało mnie jednak podejście niektórych osób do wystawy.
      eśli komuś nie odpowiadała wystawa -niech nie ogląda.Są jednak i tacy,którzy
      potrafią zauważyć wysiłek autora.
      Czy wystawa obrażała uczucie ligusów?
      Myślę,że wszystko co nie jest związane z kościołem i ze świątkami,automatycznie
      obraża uczucia religijne.
      Ja natomiast śmiem twierdzić,że wszelkiego typu groby Pańskie w wykonaniu
      księdza-zbopczeńca oraz wszelkie szowinistyczne pseudoaudycje radiowe nadawane
      przez pewnego chorego człowieka i nazywającego się ojcem-dyrektorem który
      jednocześnie spłodził oszołomów spod znaki ligusów - to dopiero obraza uczuć
      wielu Polaków.Przez takich ludzi staliśmy się pośmiewiskiem prawie całego
      świata.Ale szkoda słów.
    • Gość: ane.luko Re: Kontrowersje wokół wystawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 02:34
      Kochany LPRze, prosimy o jeszcze kilka waszych genialnych pomysłów. A może tak
      zakazać chodzenia po lewej stronie ulicy? Albo zdjąć kosmopolityczną Maryśkę
      Skłodowską z pomnika? Albo ogłosić akcję "Cały Lublin buduje pomnik grzybka
      (np. rydza)"?Jeszcze parę takich numerów i macie kampanię wyborczą z głowy.
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja wiadomość z ostat chwili-wystawa została odwołana! 13.09.04, 10:46
      sukces!! gratuluję tamtejszemu LPRowi skutecznego działania! nie promocji
      hitleryzmu!
    • Gość: Renata Re: Kontrowersje wokół wystawy IP: *.lublin.mm.pl 13.09.04, 13:20
      Ta cała „afera” wokół wystawy nasunęła mi pewne refleksje. Mam wrażenie, że
      Polacy nie dorośli jeszcze do demokracji. Pozwalamy rozwijać się jedynie
      słusznej ideologii, tym razem katolickiej. Na razie ustępujemy im zamykając
      wystawy, za jakiś czas zamkniemy ludzi. Czasy Inkwizycji minęły, ale nie wiem,
      czy tak całkiem bezpowrotnie. We wszystkich kampaniach politycznych pojawiają
      się hasła: Polak, Katolik, Antysemityzm. Esencją tego nurtu „narodowościowego”
      było hasło jednego z kandydatów na prezydenta RP „Katolik z polskiej rodziny.”
      Jakby nie było możliwości być np. Polakiem a jednocześnie nie być katolikiem.
      Fundamentalizm religijny dotyczy zarówno wyznawców Islamu, jak i znanych nam
      znacznie lepiej Katolików.
      Coś się nam – Polakom pomyliło. Jesteśmy w Iraku, by bronić świata przed
      terroryzmem. Po co? Mamy ich na własnym podwórku.
      • Gość: Super DJ Heniu Re: Kontrowersje wokół wystawy IP: 212.182.97.* 13.09.04, 13:47
        To ja już nie rozumiem. Bronisz faszyzmu przed katolicyzmem?
        Dla ludzi których faszyści zamordowali taka wystawa może być ich poniżeniem.
        • Gość: Renata Re: Kontrowersje wokół wystawy IP: *.lublin.mm.pl 13.09.04, 14:42
          Heniu, ciesze sie, że choć teraz to zauważyłeś - nie rozumiesz. Nie tylko tego
          obawiam się.
        • Gość: Marcin Re: Kontrowersje wokół wystawy IP: *.bpl.vectranet.pl 13.09.04, 16:17
          Chyba rzeczywiście nie rozumiesz. Czy jesteś pewien że ta wystawa miała promować
          idee nazistowskie? Przecież to niedorzeczne.
          Sytuacja gdy margines społeczeństwa wypowiada się za ogół i próbuje decydować
          jakie filmy mają być w kinach (rządania LPR by wycofać z polskich kin najnowszy
          film Pedro Almodovara
          www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=21724), jakie wystawy mają
          byc w galeriach (nie tylko Biała Podlaska, niedawno było zamieszanie w
          Białymstoku
          wiadomosci.wp.pl/kat,9251,katn,,wid,5715181,widn,Prokuratura%20zajmie%20si%EA%20zniszczeniem%20prac%20przez%20pos%B3a%20LPR,wiadomosc.html)
          ciebie nie zastanawia? LPR preferuje specyficzne podejście do wolności wyboru -
          chce od niej uwolnić społeczeństwo. Jak można się z tego cieszyć i pochwalać
          tego typu działania?
          • Gość: Robbie LEPOTA MARCINA IP: 212.182.7.* 15.09.04, 19:15
          • Gość: Robbie ŚLEPOTA MARCINA IP: 212.182.7.* 15.09.04, 19:25
            Niedorzecznością jest niedostrzeganie tego, że nie chodziło tu o jakiś zachwyt
            nad czystą formą. Ślicznie wypadli żołnierze zbrodniczej armii, która
            podstępnie zaatakowała Polskę i realizowała hasło "wojny totalnej". Oczywiście,
            jakiś taki Marcin może sobie estetycznie strzepywać popiół z papierosa do
            popielniczki z ludzkiej czaszki i zapytywać "czy jesteś pewien, że artysta miał
            złe zamiary?" Ale jeśli chce takich osobliwych doznań, to niech to czyni w
            domu, a przynajmniej nie za pieniądze państwa polskiego w jego pomieszczeniach.
            Wolność wyboru - proszę bardzo, ale nie za nasze pieniądze. Niech sobie Niemcy
            opłacą wystawę i zaproszą swoich "polskich" wielbicieli.
            • Gość: Renata I głupota Robbiego IP: *.lublin.mm.pl 18.09.04, 22:57
              Wiesz, taka pewność siebie i lekceważenie innych jaką prezentujesz jest bardzo
              typowe dla ludzi - z przeproszeniem - głupich. Niedostrzeganie lub z góry
              ocenianie negatywnie wszystkiego co niezgodne z Twoim poglądem nie daje szansy
              na jakikolwiek dialog. Oczywiście LPR i inne tego typu ugrupowania wcale nie
              uważają, że dialog jest potrzebny. Mają przecież JEDYNIE SŁUSZNĄ IDEĘ.
              Wcześniej mieli ją Komuniści, Faszyści itp. Teraz jak widać znaleźli się godni
              następcy. Marcin zadał Ci kilka pytań. Nie potrafiłeś odpowiedzieć na żadne z
              nich. Ale tak, jak poprzednio arogancko wyrażałeś się o autorze artykułu, tak
              teraz zlekceważyłeś Marcina pisząc o nim "jakiś tam". Nawet nie wiesz, czy
              Marcin w ogóle pali, a już dodajesz mu popielniczkę z ludzkiej czaszki. Kim Ty
              jesteś, że uważasz, że wiesz lepiej od innych i że możesz za nich decydować? Ja
              też chciałabym obejrzeć tę wystawę. Za MOJE pieniądze, bo też płacę podatki i
              to niemałe.
              Jak się spodziewam teraz spróbujesz "przywalić" mi. Proszę bardzo. Nie
              spodziewam się merytorycznej dyskusji. Do tego trzeba trochę inteligencji.
              • Gość: bosman Re: I głupota Robbiego IP: *.lublin.mm.pl 19.09.04, 10:57
                Renato! Przecież to typowa arogancja katonarodowca. Założę sie że poprzednio
                był entuzjastą komuny. Neofici są zawsze najgorliwsi.A ten typ pacjenta MUSI
                dominować. I nieistotna jest ideologia czy przekonania. Ważny jest sam FAKT.
                • Gość: Renata Szczera prawda IP: *.lublin.mm.pl 28.09.04, 14:16
                  No cóż, zgadzam się z Tobą w całości Bosmanie.
              • Gość: Robbie "MĄDROŚĆ" RENATY IP: 212.182.7.* 26.09.04, 16:47
                Gość portalu: Renata napisał(a):
                Po kolei:
                > Wiesz, taka pewność siebie i lekceważenie innych jaką prezentujesz jest
                bardzo
                > typowe dla ludzi - z przeproszeniem - głupich.
                To na razie gołosłowne. Wolałbym, żeby zarzut głupoty wynikał ze wcześniej
                przedstawionych pomyłek czy błędów. Sądzę, że takie pisanie jest niegrzeczne.

>Niedostrzeganie lub z góry
                > ocenianie negatywnie wszystkiego co niezgodne z Twoim poglądem nie dajeszansy
                > na jakikolwiek dialog.
                Przecież napisano, że ta wystawa była złym pomysłem, a nie że wszystko w Białej
                Podlaskiej jest złe. Robienie ze swego rozmówcy przeciwnika wszystkiego również
                nie jest dobrym pomysłem.

> Oczywiście LPR i inne tego typu ugrupowania wcale nie
                > uważają, że dialog jest potrzebny. Mają przecież JEDYNIE SŁUSZNĄ IDEĘ.
                > Wcześniej mieli ją Komuniści, Faszyści itp. Teraz jak widać znaleźli sięgodni
                > następcy.
                Nie wiadomo, dlaczego komunistów i faszystów zaszczyca Renata K i F, ale
                najwyraźniej po tym, jak oznajmiła: "nie daje szansy na jakikolwiek dialog",
                uznała, że trzeba rozmówcę umieścić wśród tych, "wcale nie uważają, że dialog
                jest potrzebny".

>Marcin zadał Ci kilka pytań. Nie potrafiłeś odpowiedzieć na żadne z nich.
                To już jest przesada. Niech Renata napisze, czego się chce dowiedzieć, to może
                dostanie odpowiedź. Jej sprzymierzeniec dostawał.

> Ale tak, jak poprzednio arogancko wyrażałeś się o autorze artykułu, tak
                > teraz zlekceważyłeś Marcina pisząc o nim "jakiś tam".
                Jasne, że różnicuję ludzi, ze względu na to, co myślą i robią, ale nie
                przypominam sobie całej wypowiedzi. Nie sądzę, żeby (nieznany mi bliżej,
                również pod względem przynależności) Marcin miał powody do obrazy. W sprawach
                spornych lepiej przytaczać całe wypowiedzi niż poszczególne słowa.

> Nawet nie wiesz, czy
                > Marcin w ogóle pali, a już dodajesz mu popielniczkę z ludzkiej czaszki.
                To jest może przykład nierozumienia (nie chcę powiedzieć głupoty). Przecież ten
                przykład niemieckiego wyrobu pokazuje, że nie każde dzieło twórcy nadaje się na
                wystawy (może nawet nie nadaje się do domu). Wolność twórcza a tym bardziej
                wystawiennicza - ma swoje granice. Zrozumiała Renata tę myśl?

> Kim Ty
                > jesteś, że uważasz, że wiesz lepiej od innych i że możesz za nich decydować?
                Polak mały, który uznaje, że ma prawo wypowiadać się w sprawach wystaw.
                Odpowiednie władze wystawę zamknęły. Kim jest Renata, żeby im się sprzeciwiać.
                (Słyszałem kiedyś o warchołach... ale żeby kobieta...)

> Ja
                > też chciałabym obejrzeć tę wystawę. Za MOJE pieniądze, bo też płacę podatki i
                > to niemałe.
                Jasne, wyrażać życzenia wolno zwolennikom każdej osobliwości, jak i ich
                przeciwnikom. Odpowiednie władze wykazały jednak więcej wrażliwości na odczucia
                ludzi, którzy pamiętają jeszcze "zbrodnie Wehrmachtu" - określenie niemieckie,
                niemieckiej wystawy (Renata chciałaby wystawy o "urokach Wehrmachtu).

> Jak się spodziewam teraz spróbujesz "przywalić" mi. Proszę bardzo. Nie
                > spodziewam się merytorycznej dyskusji. Do tego trzeba trochę inteligencji.
                Tylko pozazdrościć...
                • Gość: Renata Re: "MĄDROŚĆ" RENATY IP: *.lublin.mm.pl 28.09.04, 14:14
                  Wiesz, nadal nie dostrzegasz i nie rozumiesz głównej myśli zawartej w mojej
                  wypowiedzi oraz wypowiedziach innych osób z forum. Trudno. Można tłumaczyć, ale
                  jak ktoś nie chce zrozumieć i tak nic z tego. Ty dobrze się czujesz we
                  własnych schematach i – jak przypuszczam – jesteś dumny z siebie pusząc się
                  przed innymi własną mądrością. No to proszę bardzo. Wyglądasz wprawdzie jak
                  pusty w środku, napompowany balonik, ale to nie moja sprawa.
                  Ja oczywiście jestem głupia – pewnie, że tak. Przyznaję się. Żyję bardzo
                  krótko, w porównaniu do historii ludzkości zaledwie chwilę, więc wiem mało i
                  dlatego staram się dowiedzieć więcej, poznać różne opinie, punkty widzenia itp.
                  Jak rozumiem Tobie to niepotrzebne. Nic, tylko pogratulować.

• Gość: Marcin Okulista? IP: *.bpl.vectranet.pl 19.09.04, 00:18
              "Artysta" jasno się wyraził co miał na myśli, ale to oczywiśnie wcale Ci nie
              przeszkadza pogrążać się w spiskowej teorii. Powodzenia.
              Co do "estetycznego strzepywania popiołu z papierosa" to nie trafiłeś - nie
              palę, ludzkich czaszek (poza swoją) nie używam.
              Nie wiem kim jesteś by mówić innym co maja czynić w domu a co publicznie -
              była wystawa, LPR zrobiło reklamę to chciałem się przekonać jakie zagrożenie
              czai się na mnie i moich bliskich.
              Nie rozumiem dlaczego napisałeś "nasze pieniadze" - piszesz o sobie w liczbie
              mnogiej? Może reprezentujesz jakąś grupę? Może społeczność bialską?
              Ja tez płacę podatki, jednocześnie nie uważam że mam prawo decydować co w
              galerii będzie na ścianach.
              • Gość: Robbie NIEMIECKA POPIELNICZKA Z LUDZKIEJ CZASZKI IP: 212.182.7.* 26.09.04, 16:13
                1) Czy wszystko można pokazywać na wystawach opłacanych i przygotowywanych za
                środki ogółu?
                Ja sądzę, że nie. Bardziej osobliwe pokazy niech sobie za własne urządzają
                miłośnicy osobliwości, wrogów Polski itp.
                2) Czy ma prawo uskarżać się ktoś, kto nie obejrzał błędnie wystawionych
                osobliwości?
                Może ma, bo nie powinny one być w ogóle wystawione, ale jeśli pisze, że
                chciałby sam ocenić, to jest to dość niemądre uzasadnienie. Bo na takiej samej
                podstawie można życzyć sobie, żeby pozwolić samemu ocenić to, jak to jest, gdy
                się samemu kogoś zabije. I chyba sobie przeczy, pisząc "nie uważam że mam prawo
                decydować co w galerii będzie na ścianach", bo przecież właśnie władze
                postanowiły, żeby zamknąć wystawę, a on się temu sprzeciwia.

Oczywiście, tu idzie o coś innego niż zabijanie, jak zapewne dostrzeże ktoś,
                komu się wydaje, że widzi właściwie. Ale znaczenia słów jakoś nie chwyta jednak.
                Już ktoś, niepoprawnie, dostrzegł przynależność, już uczynił z niej powód do
                dalszych oskarżeń.
                Na wystawie nie był, ale twierdzi, że ""artysta" jasno się wyraził.
                Napiętnował "spiskową teorię" (pewnie wie, że taką łatkę opłaca się przypiąć),
                ale nie przytoczył słów, które by wskazywały na to, że jego rozmówca jakiś
                spisek widzi.
                Nie dostrzega, że popielniczka z ludzkiej czaszki jest właśnie najlepszym
                przykładem na to, że chociaż dla kogoś to dzieło znakomite, nie nadaje się ono
                do pokazywania na wystawie w Polsce (za ściągnięte od Polaków środki).

• Gość: lublin wystarczy nieraz jeden błąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 15:02
                  zwlaszcza w polityce.
                  takim bledem szefa UPR korwina byly wypowiedzi gloryfikujace Pinocheta,mowiace
                  ze Hitler byl sprawny gospodarczo czy wskazywanie na kuchnie jako jedyne
                  miejsce dla kobiet. Uzbieralo sie tego trzy bledy wystarczyl jeden dowolny z
                  nich.
                  teraz szef LPR ( powstalej zreszta slusznie jako efekt niekonczacego sie
                  balaganu pod nazwa panstwowosc polska ) flirtuje z lysolami i podobna "dorodna"
                  mlodzieza. blad jeden juz sie dokonal. po co im kolejne?
                  nie umieja wyciagac wnioskow z historii?
                  • Gość: bosman Re: wystarczy nieraz jeden błąd IP: *.lublin.mm.pl 28.09.04, 18:31
                    Czy nie sadzisz że bezspornym faktem była jednak sprawnośc gospodarcza Hitlera.
                    Wg mnie tematem tej wystawy było pokazanie, mimo wszystko jednak, różnorodności
                    np. mundurów, uzbrojenia, wyposażenia. Pomijając fakt zbrodniczej działalności
                    hitlerowców ich umundurowanie było jednak jednym z najelegantszych i
                    najlepszych w owym czasie (oczywiście rzecz gustu)uzbrojenie najnowocześniejsze
                    na świecie (w tym czasie ). Każde dziecko (a przynajmniej z mojego pokolenia)
                    wie co to był wehrmacht, SS, Gestapo. I czy nie wydaje Ci sie że autor prac
                    chciał pokazać to z innej strony - mniej dokumentalnej, bardziej plastycznej.
                    Jestem zdania że dorabianie przez Ligusów mordy antypolskiej tym pracom, tej
                    wystawie to gruba przesada, typowe dla nich działanie "pod publiczkę". Obecnie
                    młodzież (np.taka łysa ) gówno wie o tamtych czasach, wie tylko o 17-09-1939 bo
                    tak ich uczą. Ale przecież historia nie jedno ma imię. Osobiście nie znoszę
                    niemców, hitleryzmu i tej ideologii (komunizmu zresztą też). Ale to nie zmienia
                    faktu że byli (w 1939)najlepszą, najlepiej zorganizowaną i uzbrojoną armią
                    świata, myśl strategiczna była najwyższych lotów. I to że tak piszę nie znaczy
                    że jestem zwolennikiem nazizmu. To są po prostu fakty.

"Liga rządzi, Liga radzi, Liga nigdy cie nie zdradzi" - czujesz to?
                    • Gość: lublin wiesz o czym pisalem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 22:47
                      nic tu nie mam do dodania
                • Gość: Marcin Re: NIEMIECKA POPIELNICZKA Z LUDZKIEJ CZASZKI IP: *.bpl.vectranet.pl 28.09.04, 20:35
                  > 1) Czy wszystko można pokazywać na wystawach opłacanych i przygotowywanych za
                  > środki ogółu?

A co można? może napierw powinno się poprosić o zgodę cenzorów z LPR i MW?
                  Czy pamiętasz czasy PRL? Ja pamiętam a Ty chyba znasz z opowieści starszych.

> miłośnicy osobliwości, wrogów Polski itp.

Największym zagrożeniem dla Polski są ugrupowania typu LPR ze swoją jedyną
                  słuszną ideologią.

> Bo na takiej samej podstawie można życzyć sobie, żeby pozwolić samemu ocenić
                  to, jak to jest, gdy się samemu kogoś zabije.

Kompletny nonsens. Jesli nie wiesz dlaczego to spytaj kogoś starszego.

> bo przecież właśnie władze postanowiły, żeby zamknąć wystawę, a on się temu
                  sprzeciwia.

Jakie władze? Prezydent BP umył ręce. Decyzje podjeli pracownicy galerii bo nie
                  chcieli kłopotów ze strony MW, LPR i SN, Gdyby nie te ugrupowania to wystawa by
                  dalej była pokazywana. Czy uważasz że to normalne by w ten sposób zastraszać
                  instytucje? Może mieli czekać aż ktoś w nocy wybije szyby albo zostawi obraźliwe
                  napisy na murze?
                  Twoje teorie spiskowe:
                  "Paweł Reszka (może dawniej Reschke)"
                  "zastanawiam się czy powodem jego złośliwości (że organizator wystawy pod
                  wpływem strachu zamknął wystawę), nie jest np. niemieckie pochodzenie piszącego"
                  - tak na marginesie to nie wpadłeś że jedynym motywem powstania tego artykułu
                  byl obiektywizm? nie? trudno.
                  "Miejscowa Gazeta Wyborcza ustami Reszki, który wyraźnie dał do zrozumienia, że
                  jest za wolnością upiększania hitleryzmu"
                  "Teraz urządził sobie głosowanie, którego wynik jednak jest przesądzony" - co?
                  kolejny spisek?
    • Gość: lublin prawnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 14:53
      tego posla to istne asy. zeby cos takiego wymyslec: chcial tylko dlugopisem
      pokazac o co mu chodzi myslac ze jest zamkniety ( mczyli nie odbezpieczony ).
      coz za intryga. zamiast dobrego flamastra dlugopis i to w dodatku z prztyczkiem.
      no no fiu fiu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka