Gość: Bill IP: *.resetnet.pl 23.09.04, 11:35 Chcialbym prosic o opinie na temat studiów MBA w Lublinie. LSB czy PL?? Prosze o komentarze osob ktore ukonczyly badz sa w trakcie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: coco Re: MBA w Lublinie IP: 62.233.192.* / 62.233.192.* 23.09.04, 17:36 Hej, MBA najlepiej zrobić porządne, jeśli to nie ma być strata kasy, a prawdziwa inwestycja. W Lublinie nie ma niestety z czego wybierać, nie wiem jak w przypadku PL, ale poziom w LSB jest po prostu żenujący... Jak chcesz coś z tego naprawdę mieć, pozbieraj "troszkę" kasy i zainwestuj w Koźmińskiego albo SGH. "Trochę" - tzn samochód średniej klasy, ale takie papiery mają realną wartość rynkową i rzeczywiście czegoś się tam nauczysz. Tylko przygotuj się na naprawdę solidne obciążenie - średnio co tydzień projekt ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee tam Re: MBA w Lublinie IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 24.09.04, 21:38 hey o LBS to tylko slychac ciagle ze jakies przkrety sie tam dzieja, ponoc raz funkcjonowali bez zadnej umowy z inna zagraniczna uczelnia. o PL moge sie wypowiedziec bo tam tez robilam, nie oplaca sie, malo ciekawe, nudne, pewni wykladowcy malo imponujacy, zgadzam sie z przedmowczynia, lepiej zainwestowac w cos sensownego i wyniesc jakas wiedze niz wywalic kase na badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bill Re: MBA w Lublinie IP: *.resetnet.pl 24.09.04, 22:41 Podobna opinie slyszalem juz od innych -Zaplac wiecej i zrob to pozadnie. Wszystko pieknie i slicznie ale moje fundusze sa bardzo ograniczone, jesli jeszcze przyjdzie mi dojezdzac co 2 tygodnie moze byc krucho. Macie racje ze warto zainwestowac w siebie bo to sie kiedys zwroci ale... moze jest ktos kto mi powie gdzie mozna dobrze i stosunkowo niedrogo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: MBA w Lublinie IP: *.chello.pl 26.09.04, 12:48 Przecież MBA ma sens, jeśli pracujesz zawodowo i chcesz uzupełnić swoje prakyczne umiejętności o teorię i usystematyzować ją. A dla kadry zarządzającej kilkadziesiąt tysięcy złotych to nie jest wydatek nie do przeskoczenia, zawsze możesz wziąć kredyt na ten miesiąc-dwa aż uzbierasz. Zrseztą - jeśli jesteś dobry - to Twój pracodawca chętnie Ci zasponsoruje takie studia, w końcu dla niego to też inwestycja. A jeśli nie pracujesz, albo masz marną pracę, to moim zdaniem lepiej zacząć od pracy. MBA to szkolenie zawodowe i śmiesznie wygląda np. w CV barmana czy sprzedawcy ze sklepu spożywczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bill Re: MBA w Lublinie IP: *.resetnet.pl 26.09.04, 22:41 Zastanawiam sie czy w tym wszystkim nie chodzi tylko o "papier". Koncze MBA dostaje papier ze bylem swietny, ide do jakiegos pracodawcy a on czesto moze nawet nie zwocic uwagi na to ze zrobilem MBA, a to ze w tej a nie innej szkole to juz zupelnie go nie interesuje. Dlatego zastanawiam sie czy ma sens inwestowac okolo 25 000 PLN na studia na dobrej uczelni czy pojsc "na latwizne" i miec "papier" za 9 000 PLN. Rozumiem ze wiedza ktora mi ktos przekaze wlasnie tyle jest warta, ale zastanawiam sie czy warto za nia placic 25 000 gdy ten sam "papier" na innej uczelni zaplace duzo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coco Re: MBA w Lublinie IP: 62.233.192.* / 62.233.192.* 27.09.04, 09:39 Warto. Raz, że to, co dostaniesz u Koźmińskiego czy na SGH (co do tego drugiego przypadku mogę się szerzej wypowiedzieć) ma rzeczywistą wartość - materiału jest naprawdę, dużo, zajęcia po angielsku, uzyskane "papiery" nie służą do odłożenia do szuflady - jesli ktoś skończył taką szkołę, to - jest dobry - byle głąb tego nie zrobi, nie zda egzaminu - przy składaniu aplikacji trzeba wykazać się doświadczeniem zawodowym - nie masz wśród słuchaczy osób, którzy nie rozróżniają kwoty brutto od netto - dla przyszłego pracodawcy jest to informacja, że albo zainwestowałeś w siebie Ty (czyli Ci zależy i masz kasę - zarobiłeś, wziąłeś kredyt - ale chcesz w siebie inwestować), albo ktoś (co potwierdza, żeś dobry) - wykładowcami często są ludzie uczestniczący w tworzeniu podręczników lub przepisów ;-), o których w innych szkółkach niedzielnych mówi się "na kolanach" - nawiązuje się baardzo pożyteczne później kontakty - itp, itd Jak chcesz MBA "na poważnie" - radze porządnie. W przeciwnym razie - po co Ci ten MBA? Znam dziewczynę, która coś takiego skończyła w Kielcach, jest asystentką... Coco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublin przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 13:06 naucz sie dobrze po angielsku przetyjaj broszurke slowniczek terminow biznesowych ( brutto netto srutto ) zamien sie w cycata dupiata blondyne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coco Re: przepis IP: 62.233.192.* / 62.233.192.* 28.09.04, 13:09 Chłopie, szkoda zachodu, ty nawet po polsku nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Przydałby sie jakiś lep na trolle na forum :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublin chlopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 15:18 skrzyknij moze chlopcow z polskimi MBA i zrobcie wreszcie porzadek z gospodarka w tym kraju bo jak na razie to wiecej dobrego robia tu satyrycy. boy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coco Re: chlopie IP: 62.233.192.* / 62.233.192.* 28.09.04, 15:53 W tym kraju jakos tak jest, że do polityki (i robienia porządku) pchaja się tacy, przy których robotę mają głównie satyrycy i prokuratorzy - to jeśli jeszcze za wysoko nie wyrosli ;-). Nie spieszno mi do tego klubu Coco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublin uua IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 20:37 to byl przytyczek do rodzimych pozal sie boze ekonomistow o politykach juz nawet nie wspominalem przy tej okazji. prywata u ekonomistow to rzecz niby normalniejsza niz u politykow ale mimo wszystko tez sa granice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coco Re: uua IP: 62.233.192.* / 62.233.192.* 29.09.04, 10:04 Zaczęłam od polityków, bo i geniusz nic nie poradzi w warunkach, kiedy zasady gry zmieniają się co kilka godzin, a całość przypomina pierwszą linię frontu - miny albo zasieki do wyboru ze wsiech stron :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublin Re: uua IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 10:14 niestety ekonomisci i ci nowo upieczeni i ci starsi patrza zwykle jak tu sie w pierwszej kolejnosci nachapac i jak ukrecic interesik swojego zycia przy okazji pracujac na posadce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: MBA w Lublinie IP: *.chello.pl 27.09.04, 23:34 ponoć w ogóle nie chodzi o papier, a o znajomości, które wyrabiasz sobie (lub nie - wybór nalezy do Ciebie) podczas studiów. jak czytałem na tym forum w Lublinie biznes ma się świetnie, więc może faktycznie jest sens robić tam MBA? nie wiem. ja bym wolał te pieniądze wydać na coś innego. albo pooszczędzać na sensowną uczelnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coco Re: MBA w Lublinie IP: 62.233.192.* / 62.233.192.* 28.09.04, 12:39 I jeszcze jeden drobiazg - pracodawca nie debil ;-), ludzi nie zatrudnia się "bo mają jakiś papierek", tylko dlatego, że potencjalnie po przeczytaniu CV wydaje się, że posiadają potrzebne umiejętności (później różnie to wygląda). MBA w porządnej szkole jest tego potwierdzeniem, szkółka niedzielna - co najwyżej niepotrzebnym wydatkiem twojej kasy. Coraz więcej naprawdę porządnych firm doradczych wymaga dobrego MBA, żeby dalej rozmawiać i spokojnie przedstawiać dana osobę jako eksperta Coco Odpowiedz Link Zgłoś