Dodaj do ulubionych

...4 czerwca... /\ /\ /\

04.06.16, 10:00
...możecie, ale nie musicie świętować rocznicy 4 czerwca... jednak wszyscy powinniście przeczytać wywiad Brygidy Grysiak z prof. Adamem Strzemboszem... wszyscy... /\ /\ /\

www.tvn24.pl/magazyn-tvn24/strzembosz-do-kaczynskiego-czlowieku-nie-szalej-przejdz-do-historii-jako-pozytywny-bohater,42,964
Obserwuj wątek
    • empi Re: ...4 czerwca... /\ /\ /\ 04.06.16, 10:38
      J. Kaczyński nigdy wielki nie będzie. Paradoks, im wiecej bałagani i szkodzi tym bardziej kształtuje się pozytywna opinia o L.K, na zasadzie porownań braci i zaprzeczeń na których traci ten mąciciel. Miesięcznice, rocznice itp. już dawno stały się narzędziem do budowania mitu J.K a nie L.K. To cyniczne i obłudne.
      pzdr.
      PS. Ja 04.06.1989 świętuję z wielkim sentymentem.
      • s.monte.z.uma Re: ...4 czerwca... /\ /\ /\ 04.06.16, 11:32
        ...ja też świętuję, choć po wyborach trochę poszło nie tak... sporo jest do naprawy - to jeszcze przed nami, ale jest nadzieja, a przynajmniej - ja ją mam... i wspomnienia... 4 czerwca w Lublinie była piękna, słoneczna pogoda :-)... pamiętam, że na schodach mojego lokalu wyborczego stał radośnie uśmiechnięty prof. Łosowski... ... ... i pamiętam też radość rodzinnego nestora, który - urodzony przed pierwszą wojną światową, doświadczył całego okrucieństwa historii... i który wierzył w sens tamtych, nie do końca wolnych, wyborów... bezcenne... /\ /\ /\
    • s.monte.z.uma Re: ...4 czerwca... /\ /\ /\ 04.06.16, 14:17
      ...a dzisiaj każdy świętuje tak, jak umie... albo - nie świętuje... wolna wola, jeszcze... \/ \/ \/

Kaczyński: mamy do czynienia z buntem, mamy rebelię (www.tvn24.pl)

www.tvn24.pl/zjazd-okregowy-pis-w-warszawie-przemowienie-jaroslawa-kaczynskiego,649572,s.html
    • s.monte.z.uma Re: ...4 czerwca... /\ /\ /\ 04.06.16, 22:20
      ...czas na refleksję?... czas najwyższy... także na to, by dzięki potędze wyobraźni - indywidualnej i zbiorowej - odpowiedzieć na pytanie: gdyby nie doszło do niezupełnie wolnych wyborów 4 czerwca 1989 roku, gdzie bylibyśmy teraz?... to pytanie, na które powinni odpowiedzieć - zwłaszcza - przeciwnicy III RP... bo najłatwiej - skrytykować i potępić... trudniej pokazać alternatywę, czyli - co w zamian?... wart też pochylić czoła nad wolą suwerena... tego z 1989 roku... /\ /\ /\

... ... ...Te plany pokrzyżował Naród. 4 czerwca odrzucił masowo PZPR, wręczając niechętnej i zaskoczonej ?Solidarności? inicjatywę powołania rządu. Wykuwające się w żmudnych negocjacjach ustalenia elit przy Okrągłym Stole w jeden dzień stały się historią. Ponowne głosowanie nad listą krajową, dzięki której można było zmniejszyć efekty klęski PZPR było pierwszym przykładem próby korekty wyborczej decyzji przez ?mądrzejsze? elity, próbujące manipulować systemem, żeby uzyskać pożądany efekt.
      Potęga i nieprzewidywalność decyzji suwerena to prawdziwy wymiar wyborów 4 czerwca. I dlatego jest to prawdziwe święto III RP.

jazdzewski.blog.polityka.pl/2016/06/04/narod-rulez/?nocheck=1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka