Gość: lutzek IP: *.crowley.pl 17.12.04, 05:13 Prawdziwy łaskawca. Dziękujcie mu na kolanach, że się nad Wami zlitował. Mamy XXI wiek, a czuję się jak w Średniowieczu. Klecha będzie mi mówił co i kiedy mam jeść. Niesamowite. lutzek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lutek Re: Dyspensa arcybiskupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 08:07 bydło może jeśc co chce i kiedy chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Re: Dyspensa arcybiskupa IP: *.crowley.pl 17.12.04, 08:18 Katoliku kochany, jedno z przykazań mówi "Miłuj bliźniego swego jak siebie samego". Czy Ty także należysz do tych katopolaków, którzy wybiórczo sobie traktują Dekalog? Mniemam, że tak skoro potrafisz obrażać. Jaka wiara, tacy wyznawcy. lutzek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubelak Re: Dyspensa arcybiskupa IP: 80.51.249.* 17.12.04, 16:49 Twój poprzednik nie napisał, ze jesteś bydłem, ale skoro się poczuwasz to nie będę się sprzeczał. a tak ogólnie to nie klecha tylko biskup (w dodatku profesor) i gó.. cię to obchodzi skoro nie jesteś katolikiem, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyzxyz Re: Dyspensa arcybiskupa IP: *.lublin.mm.pl 17.12.04, 17:30 Nie poszcze,plan w tej dziedzinie wykonałem w poprzednich latach postnych nie tylko poniedzialkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robbie CZEMU ZARZUTY DO ARCYBISKUPA? IP: 212.182.7.* 17.12.04, 21:07 Przecież on właśnie tych, którzy sądziliby, że mają w Sylwestra pościć, uwalnia od zwykłych im piątkowych ograniczeń w jadle. A inni i tak nie oglądają się na zakazy. Już prędzej by można zastanawiać się nad znaczeniem postu w ogóle. Jednak osobiście sądzę, że posty często bywają korzystne dla zdrowia (także umysłowego). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OKO Re: CZEMU ZARZUTY DO ARCYBISKUPA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 21:53 Posty są korzystne tylko dla zdrowia osób przejadajacych sie na co dzień, trudno raczej mówić o takich korzysciach dla niedożywionych lub wręcz głodujących. Ponieważ w tzw. czasach biblijnych większość ludzi była raczej głodna, a mięso spożywano tylko od wielkiego święta i w niewielkich ilościach (po prostu go nie było), więc ustanawianie postów przez protoplastów katolicyzmu nie miało sensu. Posty wymyślono wówczas, gdy kosciół wpadł na pomysł handlowania odpustami za grzechy, w tym obżarstwo. Ze zdrowiem nie miało to nic wspólnego, a wyłącznie z kasą. A przeżerali się oczywiście tylko ci, którzy mieli władzę i kasę - możnowładcy i kler. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Re: Dyspensa arcybiskupa IP: *.crowley.pl 17.12.04, 19:26 Nie jestem, więc mogę Ci powiedzieć: pocałuj mnie w dupę. uszanowanie lutzek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boom! Re: Biurokracja katolicka w akcji !!! IP: 129.81.192.* 17.12.04, 17:56 "bydlo moze jesc co chce i kiedy chce"... Czy to moze wypowiedz typowego, "pelnego empatii" i zrozumienia dla innych Katolika Polskiego? P.S. Chwilami ciesze sie, iz tu gdzie mieszkam zazwyczaj odwiedzam kosciol protestancki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dim Czy Matrix Cie wiezi?... IP: *.pol.lublin.pl 17.12.04, 16:27 Jezeli chce prowadzic samochod, musze znac przepisy ruchu drogowego i je stosowac. NIE TYLKO dlatego, ze w przeciwnym razie moglbym zostac ukarany mandatem. Jesli chce studiowac, to musze zdac egzaminy (upraszczam i nie pisze, ze musze sie uczyc, bo znowu ktos napisze, ze dzis nie trzba sie uczyc, zeby zdac... - pozostawiam bez komentarza). Jesli gram mecz, to nie kopie zawodnika po nogach, tylko co najwyzej kopie pilke. Jezeli uzywam komputera,to stosuje sie do regul, jakie stwarza mi oprogramowanie. Jesli chce miec schludne mieszkanie, to musze pamietac, aby je odkurzyc, podlac rosliny itd. Od ilu to jeszcze innych rzeczy ja jestem zalezny? Kto i po co to wszystko tak ustawil?! -- Co tak naprawde chciales wyrazic Twoim listem? Dlaczego przeszkadza Ci to, ze ktos, powiedzmy - ja, chce zachowac post w piatki w ciagu roku, bo jest to dla niego tak normalne, jak inne sprawy? Hmmm, twoj list podpowiada, ze nie jestes zbyt tolerancyjny... Przykro... Odpowiedz Link Zgłoś
wierna_rzeka Re: Czy Matrix Cie wiezi?... 17.12.04, 19:05 Wyrazy uznania dim, jest to jeden z najlepszych postow, jakie czytalam na tym Forum. Styl, kultura wypowiedzi, potraktowanie tematu i podejscie do tych zlosliwcow swiadcza o Twojej wartosci. Miedzy wierszami, mozna zas wyczytac jeszcze wiecej, szczerze podziwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
steq1 Re: Dyspensa arcybiskupa 17.12.04, 18:15 Gość portalu: lutzek napisał(a): > Prawdziwy łaskawca. niedługo będą się pytac laskawcy czy w piątek można uprawiac sex. Hihihi Te idiotyczne nakazy postu obowiązują tylko w zasr...ym katolandzie. w innych częściach świata żrą mięcho w post. a poza tym czym różni się mięso biednego śledzia od tłustej świnki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Re: Dyspensa arcybiskupa IP: *.crowley.pl 17.12.04, 19:28 Pewnie jak by się wgryźć w to w co zainwestował kościół, to pewnie oprócz fabryk zbrojeniowych we Włoszech, fabryk prezerwatyw też we Włoszech, czy dojrzewalni bananów, mają też jakieś stawy hodowlane, no może nie koniecznie ze śledziami, ale z jakimiś tłustymi karpiami i dlatego trzeba je żreć w święta :-) lutzek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubelak Re: Dyspensa arcybiskupa IP: 80.51.249.* 17.12.04, 22:37 Obowiązują tylko katolików i nie w Polsce tylko wszędzie. odrobinę wiedzy nie zaszkodzi.... i nikt nikogo nie pyta. post jest w każdy piatek nie liczac świat kościelnych (w 2005r. wypadaja chyba 2 piątki bezpostne)i innych możliwości zaleznych od lokalnego biskupa. a czym się rozni mieso swinki od sledzia? trzeba było uwazac na biologii w 3 kl. LO.... a takze poczytaj o zdrowym zywieniu no i koniecznie ewangelie jeśli chcesz zrozumiec dlaczego ryba jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babe Re: Dyspensa arcybiskupa IP: *.adsl.proxad.net 18.12.04, 22:07 Nieprawda, ze wszedzie, jestes niedoinformowany. Posty i bardzo duzo innych rzeczy zalezy od kosciola lokalnego. Np we wprowadzaniu postanowien Vaticano II koscioly episkopaty dostaly dosyc duza swobode jesli chodzi o sprawy nie dotyczace dogmatow, dlatego sa roznice miedzy roznymi krajami np co do obowiazujacych swiat koscielnych, swobody w liturgii itd. We Francji np postow w piatek nie ma juz od kilkudziesieciu lat, a Trzech Kroli w tym roku wypada 2- go stycznia. Osobiscie nie bardzo widze, jakim to wyrzeczeniem byloby dla mnie zjedzenie np porcyjki lososia w piatek, tym bardziej, ze uwielbiam ryby i jadam je kilka razy w tygodniu, niezaleznie od dni postnych. Upieranie sie, ze koniecznie rybe w piatek, bo trzeba sie umartwiac, jest w tym przypadku po prostu absurdalne... A argument o zdrowym zywieniu, no coz - no comments. Odpowiedz Link Zgłoś