Dodaj do ulubionych

POMOCY!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.zagiel.com.pl / 212.182.117.* 24.02.05, 12:49
Witam wszystkich,

Zwracam się z nietypowym problemem. Mieszkam w Lublinie od niedawna
(przeprowadziłem się tutaj ze względu na pracę i żonę). Mieszkałem wcześniej
w większym mieście. I jakoś nie mogę przestawić się na Lublin. Szczególnie w
weekendy. Dlatego też moje pytanie, jak najlepiej spędzić tutaj wolny czas i
gdzie??? Nie znam zbyt wiele miejsc i tymbardziej lokali, dlatego proszę o
pomoc.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: lubelak Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:08
      a co chcesz dokladnie robic??? :)) atrakcji duuuuzo w naszej wiosce szaman gada
      duzo w sklepach banany snieg na chodnikach siuuper jest :))
      • Gość: uuu Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:11
        nie przypominaj mu o murzynach bo sie chlopina poplacze!
    • Gość: uuu Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:09
      a gdziezes to mieszkal ze sie przestawic nie mozesz?ja mieszkalem w najwiekszych miastach swiata i jakos sie przestawilem.
      zalecenia: duzo podrozowac i duzo zona sie zajmowac ( jak ladna ) albo cudzymi zonami ( jak nieladna ).dobre czerwone wytrawne do kolacji tez nie zaszkodzi.
    • Gość: H Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:15
      To zależy, jakie formy wypoczynku preferujesz. Ja mogę polecić co warto
      zobaczyć w Lublinie i okolicy. W knajpkach odtatnio rzadko bywam - więc inni
      pewnie lepiej ode mnie Ci podpowiedzą.
      Jeżeli chodzi o zabytki:
      Absolutnie trzeba zobaczyć:
      1. zamek - czyli wieżę i kaplicę, neogotycki budynek więzienia to juz hardcore
      dla fachowców
      2. katedrę - szczególnie zwróć uwagę na freski Józefa Mayera, nagrobek Marcina
      Leśniowoskiego - jest w przedsionku po prawej stronie, kaplicę Olelkowiczów -
      Słuckich (po północnej stronie prezbiterium), spróbuj wejść do zakrystii
      akustycznej - ale moze być problem bo mieli tam coś remontować. Ważny jest też
      główny ołtarz i dwa duze obrazy Lekszyckiego po jego bokach. Jest w katedrze
      również gotycka chrzcielnica z dawnej fary.
      3 kościół dominikanów - the best to kaplica Tyszkiewiczowska - to ta duża za
      prezbiterium, kaplica Firlejowska (na końcu południowej nawy). Poza tym dobra
      snycerka i obrazy - te które wiszą w nawach bocznych pochodzą z warsztatu
      Tomasza Dolabelli (wynajmował kamienicę od krakowskich dominikanów i płacił
      obrazami:-)
      4. Na starym mieście - obie bramy, kamienice przy Rynku - zwłaszcza Konopniców -
      nr 12 (to ta ostanio odnowiona) i Lubomelskich - nr 8(tam znajdziesz w
      piwnicy, tzw. winiarni, najstarsze znane w Polsce świeckie malowidła, a na
      parterze, w galerii Sceny Plastycznej KUL - najstarszy widok miasta.
      5. kosciół bernardynów - to przy jego przebudowie prawdopodobnie narodził się
      tzw. renesans lubelski
      6. zespół karmelitów na Świętoduskiej - najstarszy jest dwór Rafała
      Leszczyńskiego - wcześniejszy o kilka lat od Zamku Ujazdowskiego, a oparty na
      podobnym schemacie - widać go doskonale od ul. Staszica. Trzeba zobaczyć
      również kosciół.
      7. Kość. Św. Ducha - m.in. ciekawe "sarmackie" obrazy, ale nie tylko.
      8. kościół Brygidek i klasztor. W klasztorze, przy galerii "Wirydarz" są dwie
      sale - m.in dawny refektarz - mają bardzo piękne sklepienia dekorowane w tzw.
      typie lubelskim.
      9. kosciół kapucynów - trochę niesłusznie zapominany - świetna architektura
      (Karol Bay) i dobry wystrój z epoki. W kaplicy rzeźba NMP dłuta Władysława
      Oleszczyńskiego - pierwszego polskigo rzeźbiarza-romantyka, nota bene
      urodzonego w Końskowoli.
      10. Sąd Okręgowy (obecnie rejonowy, Krakowskie Przedmieście 76) jeden z
      najciekawszych budynków sądowych w Polsce - naprawdę wart uwagi, ma bardzo
      interesujący, nowoczesny układ przestrzenny wnętrza - zachowało się też sporo
      oryginalnego wystroju.
      11. Cerkiew na Ruskiej - jest tam m.in. znakomity ikonostas z XVII wieku.
      To tylko absolutne minimum. Jak poprawi się pogoda, można jeszcze dużo zobaczyć
      w okolicach - naprawdę warto!
      Pozdrawiam i życzę miłych weekendów!
      • Gość: uuu amen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:35
        to ja dorzuce jeszcze Naleczow Kazimierz Pojezierze Leczynsko-Wlodawskie Polesie Nadburze Kozlowke Zalew i koniecznie na koniec zabytkowy cmentarz lipowa-city-center.
        • Gość: H Re: amen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:39
          Zaraz zaraz - jeszcze nie amen - to dopiero program minimum! Na Lubelszczyźnie
          samych zabytkowych kościołów i cerkwi jest ok. 500, z czego ok. 100 naprawdę
          godnych uwagi. A ile rezydencji (niestety w różnym stanie zachowania). Do planu
          minimum muzimy jeszcze dorzucić przynajmniej pałac w Radzyniu - spotkałem się z
          opinią, ze to najpiękniejszy rokokowy pałac w europie - czyli i na świecie -
          podobno nawet we Francji nie ma równie doskonałego rokokowego pałacu - szkoda
          tylko, że wnętrza się nie zachowały...
          Pozdrawiam!
      • Gość: lolo Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lublin.mm.pl 24.02.05, 13:36
        Do H - musisz byc bardzo uczynnym człowiekiem,jeśli wymieniłes tyle szczegołów.
        Może nalezy jednak zaproponować jeszcze lekturę kiązek o Lublinie, ksiązek
        autorów z Lublina, a takze odwiedzenie Biblioteki im. Łopacinskiego i
        przejrzenie archiwalnych numerów prasy miejscowej. Taka jest przynajmniej moja
        metoda,gdy wyjeżdzałem gdzies na dłuzej.
        • Gość: H Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:42
          Bardzo dobra propozycja! - zwłaszcza, ze wbrew pozorom wcale niemało można
          przeczytać o Lublinie.
          Pozdrawiam!
        • Gość: olo Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:42
          a ja zalecam spytac zone o ile nie jest niemowa.
          a najlepiej to przestac pisac durne posty na listę.
          • Gość: H Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 14:26
            Żona moze niewiele wiedzieć - jak większosć Lublinian. A forum się od takiego
            postu nie zawali.
            Pozdrawiam!
            • Gość: mrufka4 Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 16:06
              Witam. Mój mąż pochodzi z Wrocławia, a od 2 lat mieszka w Lublinie.Głupio mi
              zawsze było że u nas tak mało atrakcji. Ale widzę że nie jest tak żle !!!Jak
              tylko zaświeci słoneczko wydrukuję to co napisaliście i ruszymy na dłuuugi
              spacer. A później koniecznie Pizza w Acernie!
              Cieszę się że jest to forum i tylu mądrych i interesujących ludzi.
              Pozdrawiam
              • Gość: antyhiper Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lublin.mm.pl 24.02.05, 22:14
                A hipermarketów nie będziesz zwiedzać? Może kupiłabyś sobie nowe buty?
                • Gość: mrufka4 Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 09:53
                  na szczęście reklamacja rozpatrzona pozytywnie jutro idę odebrać nowiutkie a jak
                  się zepsują to je zareklamuję.
                  Pozdrówka
                • Gość: mrufka Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 09:57
                  hipermarkecik i tygodniowe zakupki jak zwykle w piąteczek, a sobota cała na
                  zwiedzanie lublina, no może zajrze jeszcze na forum zeby odpowiedzieć na parę
                  twoich durnych postów. OPTYMIZMU !!!! człowieku
    • Gość: Turysta Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.zagiel.com.pl / 212.182.117.* 25.02.05, 13:25
      Dziękuję wszystkim za pomoc, trochę już się dowiedziałem i na pewno z wielu rad
      skorzystam. Czyli dzień można jakoś zaplanować... a co z wieczorem??????? ;))

Pozdrawiam
      • Gość: Jaco Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.pronet.lublin.pl 25.02.05, 17:57
        Jesli lubisz puby to zdecydowanie U Szewca na starym mieście!!! Według mnie
        najlepszy pub w Lublinie!
        • Gość: Wielgibolo Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.bojarski.lublin.pl 25.02.05, 18:54
          Z pubów polecam: U szewca, Za dzwiami, Old pub, Szeroką 28, to tak na początek
          a potem jak poczujesz klimat starówki wieczorem to codziennie wylądujesz gdzie
          indziej.

Jeśli szukasz bardziej estetycznych wrażeń to polecam koncerty Jazzowe w
          Hadesie lub różnoraki imprezy w Centrali

A jak lubisz się wyskakać na deskotłuce to też jest gdzie ale nie polecę nic
          bo po pierwsze nie znam a po drugie ręki do tego nie przyłożę.

Można też pójśc do teatru - oprócz flagowego im. Osterwy polecam teatr NN i
          sceną plastyczna KUL. Również na początek bo jest dużo więcej.

Mamy mnóstwo galerii ( szczególnie polecam Galerię Białą )

Jak to wszystko zaliczysz to zgłoś się po więcj.

pozdrawiam i miłej zabawy
          • Gość: Turysta Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.zagiel.com.pl / 212.182.117.* 28.02.05, 16:04
            Dzięki ;_)))))
    • Gość: zamiastem Re: POMOCY!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.176.201.* 28.02.05, 16:53
      to moze weekendy za miastem ? okolice lublina tez sa warte polecenia !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka